Första segern i Stochampionatet. 6000:e segern i karriären. Finalen av Stochampionatet blev en stor triumf för Åke Svanstedt som segrade med Svante Båths Drillbit Ås.

Stochampionatet av upplaga 2012 var på förhand omnämnt som en vidöppen historia. När loppet väl förts till bokföringen tog också en halvskräll hem loppet. Åke Svanstedt fick chansen bakom Svante Båth-tränade Drillbit Ås och det hela slutade i en dödenstriumf inför hemmapubliken. Åke Svanstedt vann sitt första Stochampionatet – och sin seger nummer 6000 i karriären.

– Det här var fulländat. Det var ingen som riktigt ville köra från början så det blev bara att gå fram i dödens. Det blev sedan egentligen ingen körning förrän sista 300, jag körde då för andrapriset men Digital Darling kanske var lite sämre i dag och det gick vägen. Jag är glad att jag fick köra den här hästen, det är jag tacksam för, sa Åke Svanstedt efter segern.

Inte oväntat var det Digital Darling som var snabbast ut och ”Tarzan”-träningen tog mycket enkelt hand om ledningen för Örjan Kihlström. Svanstedt blev den som fick ta hand om dödens med Drillbit Ås medan favoritspelade Askens Valencia hamnade perfekt till i andra ytter.

Första 500 öppnades efter moderata 15,7 och ännu långsammare skulle det gå; varvet avverkades efter endast 18,6 och ledande Digital Darling såg ut att helt sitta på leken. In på slutvarvet skärptes så tempot något och när fältet vek in på sista bortre långsidan tyckte Ulf Ohlsson det var läge att sända iväg Askens Valencia i tredjespår.

Men särskilt bra bet det aldrig för Timo Nurmos spelfavorit och Askens Valencia signalerade sig som slagen redan i sista sväng. Då sände i stället Stefan Söderkvist iväg Chat Chip i fjärde spår efter att travat loppet i rygg på Askens Valencia. För Fredrik Persson-tränade Chat Chip gick det betydligt bättre och Pine Chip-dottern såg nu ut att vara den som skulle kunna rubba ledarinnan.

Men då fältet gick in över Axevallas upplopp hade Digital Darling plötsligt slut på krafter och Drillbit Ås tog nu över taktpinnen. Chat Chip levererade en förstklassig avslutning med något grepp om tappra Drillbit Ås kunde hon aldrig få. Den fyraåriga Chocolatier-dottern skar mållinjen som vinnare och Åke Svanstedt passade på att sträcka körspöet i luften i denna sin 6000:e seger i en makalöst framgångsrik karriär. Hemmakusken ansluter nu till den exklusiva skara av svenska kuskar bestående av Jorma Kontio, Olle Goop och Stig H Johansson som tidigare tagit lika många eller fler segrar.

Segertiden skrevs till 1.15,7a/2640 och Drillbit Ås kan se fram emot att en miljon kronor snart tickar in på segerkontot. Det här var stoets åttonde seger i trettonde starten.

Chat Chip slutade alltså tvåa och får med stort beröm godkänt för sin insats. Bronspengen gick till Citrin, tränad av Stefan Melander och körd av Per Lennartsson, efter en resa hela vägen i vinnarhålet. Galopper i starten blev det för både Kimono Pearl och Password.