Efter fullständigt usel utdelning i onsdags, på analyser som inte ens efteråt kändes helt värdelösa, så har jag fått gräva djupt i självförtroendesäcken för att kaxa upp mig med nya spelförslag till Umåker lördag. Travet fungerar också så att ingen är rätt ute varje gång och det är givetvis med stor revanschlust vi får försöka vinna tillbaka lite den här gången istället.

Den hårdaste smällen i onsdagens torskkavalkad kom ändå i det sista loppet när min idé Alone gjorde ett otroligt starkt lopp, som borde räcka till seger i tio av tio lopp i klassen, ändå var totalt chanslös. Antingen måste Alessandro Gocciadoro med marginal vara världens bästa travtränare eller så hittar han hästar som inte vet vad mjölksyra betyder. Att snygge Vincero’ Gar inte ens var i närheten av att stumna lite grann till slut efter det lopp han fick är obegripligt för mig och man får nog helt enkelt vara väldigt försiktig med att spela emot Gocciadoros pållar i sommar.

ATG älskar jackpott och har laddat hårt för en ny ”multijackpott” i Romme på Påskdagen. Konfiskerandet av spelarnas slantar har dock gått trögt under vintern/våren och med en dryg vecka kvar så ligger det bara futtiga fyra miljoner och skvalpar i botten av jackpottgrytan. Det blir tufft för ATG:s marknadsavdelning att koka soppa på den tunna buljongen och det hålls nog en hel del tummar på spelbolaget för att femmorna blir utan utdelning på Umåker i helgen.

Umåker lopp 5: Spelstopp 16.18:

Spetsstriden: 5 Milliondollarrhyme är snabb nog att ta ledningen om kusken vill, men Larsson vill köra i ryggar och inte trycka av sin häst från start. 2 Hotshot Luca är snabb ut men kan nog tänka sig ett rygglopp och samma sak gäller för 5 Special Major. Vid laddning bör därmed 7 Weekend Fun få överta täten.

Loppanalysen:

Berth Johanssons Memorial för femåringar är ett bra lopp där högkapable 5 Milliondollarrhyme är jättefavorit efter sin imponerande årsdebut senast. Trots ett snällt upplägg bara blåste han runt fältet via läckre 1.08,5 sista 700 m och det gav löften om en mycket spännande säsong. Helt klart en häst för eliten framöver om han får vara frisk och tål tävlandet på den nivån.

Visst har Milliondollarrhyme bra segerchans även om motståndet är tuffare nu, men han känns ändå lite sårbar eftersom Fredde Larsson inte vill ladda från start och helst köra i ryggar. Brukar vara svårt med ett sådant upplägg bakom en storfavorit och risken finns nog att det blir dödens efter en bit och då kan Ready Cash-sonen hetsa upp sig lite för mycket kanske.

Unibet erbjuder oddset 1.75 på favoriten vilket ungefär motsvarar vinst i 6 av 10 försök och det är en rimlig, men inte speciellt prisvärd värdering.

Tuffaste motståndaren är helt klart urstarke
3 Transcendence som gjort två starka lopp efter sin vistelse i Frankrike i vinter. Han höll starkt som V75-trea där Velvet Gio vann näst senast och slog då många rutinerade silverhästar. Senast höll han mycket tappert efter ett tungt lopp där topphästen Zack’s Zoomer vann och formen verkar vara på topp.

Transcendence är dålig från start, men Bergh lär inte sitta och fiska i kön om tempot sjunker och kanske kan han finta bort Fredde B och köra till ledningen efter en bit? I så fall lär han sedan dra stenhårt hela sista varvet för att inte bjuda in den mycket snabbare Milliondollarrhyme på speed. Segerchans i så fall.

Den mest trolige ledaren är 7 Weekend Fun som var blek i V75-finalen senast då han blev hovöm. Han har varit lite osäkert startande under veckan, men startar han blir det troligen med skor och kanske kan kusken då tänka sig att släppa täten till Berghs starke häst i stället för att få mangel av denne? Är inte chanslös från rygg ledaren eller i ledningen heller för den delen om formen sitter där som näst senast.

9 Son of God var derbytrea i höstas och utvecklades starkt under året. Årsdebut nu och Redéns hästar har gått bra direkt efter vila i år, men det här är en stor och tung häst och Redén också är lite orolig för de snäva svängarna på Umåker. Körs säkert avvaktande och behöver troligen tuff körning mellan övriga för att vinna loppet.

Högst oklar dagsform på kapabla duon 2 Hotshot Luca och 6 Hard Times, men båda har fart för att duga om favoriten kommer bort och även 8 Hesiod är tänkbar om han får ett vettigt lopp från sitt svåra utgångsläge.

Spelförslaget:

Bästa hästen Milliondollarrhyme är korrekt prisad av Unibet och jag står över honom trots bra chans. Spelar i stället vinnare på tuffaste motbudet, starke 3 Transcendence, med låg insats till oddset 5.75.

Umåker lopp 6: Spelstopp 16.40:

Spetsstriden: 2 Twice Kronos är snabb i volten och stabilare än bakom bilen och det bör vara bra spetschans när 1 Atlas Eagra vill smyga och övriga inte känns lika startsnabba. Perfekt prickning av springspåren emot.

Loppanalysen:

Lägsta klassen över lång distans med voltstart och jag tror på bra chans för 2 Twice Kronos att leda loppet runt om. Han har trots sina sju år bara gjort sju starter, men det är en välstammad häst som verkar ha hitta rätt nu hos Petter Lundberg. Han har tagit två segrar i följd från ledningen och såg opressad ut på en bra tid i ett V75-lopp i Boden senast.

Trots att hästen är ganska stor så ser han stabil ut i volten och utan strul bör han dra till täten igen och sedan ska han slås. Det blir troligen även rycktussar för första gången nu vilket bör kunna ge en bra extraväxel till slut.

Jag tycker att loppet ser ganska klent ut och det ska vara bra segerchans för Twice Kronos om ledningen nås.

3 Heartbeat är en tuff motståndare som gick ett starkt slutvarv från ett svårt läge till seger senast. Voltstart är dock ett litet minus för honom och han tar knappast en längd på min vinnare första biten. Står annars perfekt inne i klassen och passar bra över distansen. Räknas.

10 Maverick Dream är kapabel och såg läcker ut vid överlägsen seger från spets utan att tömmas senast. Han har höjt sig lite hos Sjöström och duger i klassen, men han har tidigare fungerat klart bäst i den främre träffen och långresa upp till Umeå känns inte heller som någon direkt fördel för en häst som ser ut att ha lite temperament.

12 Nyhet har visat fin uppfattning vid segrarna och är ett löfte, men han är lika orutinerad som min vinnare, men har ett mycket sämre läge. Dessutom långresa även för honom den här gången även om Berghs hästar reste upp till Norrland tidigt i veckan. Kan duga om han kommer till.

Resterande ”norrlandsliga” tycker jag är lite sämre, men visst kan det hända saker i lägsta klassen och strular de mest betrodda är loppet vidöppet.

Spelförslaget:

2 Twice Kronos tycker jag har sett klart rejäl ut vid spetssegrarna på slutet där han inte varit tom i mål. Han gör också ett starkt intryck och är både snabb och stabil med voltstart. Tror att han har bra chans från ledningen och ett vinnarspel till oddset 4.50 känns bra.

Umåker lopp 7: Spelstopp 17.03:

Spetsstriden: 2 Muscle Hustle spetsar och sedan lär det hänga på Berghs humör om han är stridslysten eller inte mot 5 Propulsion. Bergh avgör om det blir spets eller dödens för storfavoriten. Borde väl släppa, men Bergh är oberäknelig som få.

Loppanalysen:

En ruskigt ojämn gulddivision som givetvis inte borde vara placerad inom V75-spelet, men folket vill se Propulsion (naturligt) och ATG vill öka chansen till jackpott.

Två hästar tävlar på en nivå över de andra och visst är
5 Propulsion också klassen bättre än 2 Muscle Hustle. Det visade han om inte annat i deras två möten förra året när Muscle Hustle var utan chans. Nu är det comeback för Propulsion samtidigt som Muscle Hustle har två lopp i kroppen redan, men jag tror att det spelar mindre roll. Redén säger att Propulsion ska vara längre fram i sina förberedelser direkt i år jämfört med ifjol och då hade han ändå lekstuga i sina två första starter efter Frankrike och det med skorna på som det även blir nu.

Propulsion har också två segrar på två tidigare starter i Umeå så inget som oroar där heller. Bör vinna givetvis.

Jag var också besviken på 2 Muscle Hustle som jag trodde lite på senast på Solvalla och han blev onödigt stum sista biten mot betydlig sämre hästar än Propulsion. Ska vara bättre nu enligt Bergh och det blir också maxad balans och utrustning som det låter. Kanske är han sugen på att testa lyckan i spets då, men det lär inte hjälpa om inte favoriten har en sämre dag.

Övriga ska bara inte duga.

Spelförslaget:

Unibet vill helt klart inte ha spel på Propulsion och erbjuder låga 1.17 vilket givetvis inte är spelbart. Spel på någon annan lockar inte heller och här vilar vi oss i form och njuter av ”Proppen”.

Umåker lopp 8: Spelstopp 17.25:

Spetsstriden: 2 Pireus är mycket snabb, men har släppt ledningen hemma i Finland på slutet och smyger nog gärna som det låter från kretsen kring hästen. 7 Art Kjarvald är man mycket påställda med och Ove A lär damma av det som går från start. Får överta täten om han är först fram. Finns dock kanske lillchans att 9 Smedsbo Faksen kan haka på Pireus från start och hinna emellan. Då kan han sitta i täten trots bakspår.

Loppanalysen:

Kallblodslopp över kort distans och Unibet ställer ut tolvårige 7 Art Kjarvald som storfavorit trots att han inte har vunnit lopp på länge (feb 2018). Gamlingen har dock visat toppform på slutet med starka avslutningar bakom Tangen Haap och Månprinsen A.M. och verkar ha hittat stilen ordentligt igen. Förutsättningarna passar bra och det blir barfota fram och jänkarvagn som näst senast. Kommer Art Kjarvald till ledningen utan att det kostar för mycket är det bra segerchans, men jag litar inte riktigt på honom som så här stor favorit och oddset 2.25 känns löjligt lågt.

V75-spelarnas tidiga favorit är 12 Tangen Haap som är en riktig läckerbit och mycket bra med. Senast höll han säkert undan för Art Kjarvald efter att ha körts till ledningen mitt i loppet och formen verkar vara i stigande. Läget är dock kallt den här gången och tufft för Björn Karlsson att få till rätt taktik kanske. Kan absolut vinna med klaff, men även här känns oddset som erbjuds för lågt.

9 Smedsbo Faksen har glänst vid några segrar från ledningen i vinter och helt klart tänt till starkt efter några sämre säsonger. Han har tidigare trivts bäst i den främre träffen och är lätt att avfärda med bakspår nu, men han har den klart startsnabbaste hästen framför sig när starten går och kan vasse Magnus Djuse haka på i rygg på den så finns chansen att vara före Art Kjarvald in i första sväng. Då kan det helt plötsligt vara Smedsbo Faksen i spets och då blir han inte lätt att besegra.

11 Smedheim Solan har fart som räcker för att vinna loppet och dessutom en av de bästa kalliskuskarna, men viljan är det lite si och så med. Distansen passar dock bra och får han draghjälp av Tangen Haap sista 800 m så kanske han kan hitta mod att spurta vasst sedan. En tänkbar skräll.

Det blir maxad utrustning och laddning från start för
6 Sjö Vinn som har bra fart han också och som visade fin form senast, men han har stått bättre till mot dessa hästar på slutet och känns inte superhet med Linderoth i stället för Ohlsson den här gången.

Spelförslaget:

Jag har lite känsla för att 9 Smedsbo Faksen kan slinka igenom bra från start och kanske till och med få överta ledningen. Svårare att vinna om det inte lyckas, men bland de tre ska det ändå vara bra chans till och jag spelar plats till oddset 2.10.

Umåker lopp 9: Spelstopp 17.48:

Spetsstriden: 2 Island Life och 4 Västerbo Grosbois är snabbast och gör upp om ledningen. Den senare lär dock knappast svara över den här distansen och det gör Island Life till spetsfavorit. 7 Magnifik Brodde är också snabb första biten, men spåret är tufft att ladda från över en distans som inte är hans bästa.

Loppanalysen:

En klart intressant silverdivision över lång distans och här finns det många tänkbara spel lite beroende på hur man läser loppet. Det mest troliga scenariot är ändå att 2 Island Life tar hand om ledningen och sedan får starke 5 Qahar Q.C. utvändigt om sig efter ett varv. Då lär tempot hållas uppe och övriga kommer in i matchen.

Unibet har 2 Island Life som favorit och har var kraftigt förbättrad i sin andra start för Robert Bergh senast och spurtvann på bra sätt trots att han var väldigt pigg under vägen. Barfota runt om igen, lite kortare distans och spetsläge är plusfaktorer för hans del. Han trivs i ledningen och kan absolut vinna den vägen, men då gäller det att han är lite lugnare än senast och inte får för tuff press av Qahar Q.C. under vägen. Som favorit står jag ändå över honom.

5 Qahar Q.C. vann den här tävlingsdagen förra året och var mycket rejäl då. När han fungerar krossar han nästan alltid ledaren och är dessutom mycket svår att ta sig förbi över ett upplopp och han såg fin ut i comebacken senast även om han inte hängde med i den snabba avslutningen över fel distans. Ett halvvarv till passar bättre och Ohlsson lär vara offensiv så fort hästen har travat in sig.

Ifjol vann han dock detta lopp barfota runt om och nu säger Stefan Melander att det ”troligen” blir skor. Vi får väl se vad det slutar med, men helt klart är segerchansen bättre om han kan gå barfota.

1 Hawk Cliff är det också rätt lågt odds på och han gör ju bra lopp varje gång. Senast gick han 11.5 sista varvet i finalen som Velvet Gio vann från spets och gjorde det bra efter en tappstart. Framspår är bättre för honom, men han kan ändå inte hålla ledningen och behöver lite klaff på vägen sedan. Kan vinna om det löser sig.

Två hästar med bakspår gillar jag och 9 Esprit Sisu är riktigt bra. Han var tvåa bakom Milliondollarrhyme i fjolårets sista start och har tagit två bekväma segrar i enklare sällskap i år. Han har också agerat stabilare efter att tidigare ha varit besvärlig och jag är säker på att han går ett bra slutvarv som räcker långt här med.

11 Mr Golden Quick är nog däremot en ännu vassare spurtare och avslutningen senast var inte att leka med om man kollar på klockan. Han avslutade så snabbt att jag inte ens vågar skriva ut tiden och helt klart sitter toppformen där på den här sexåringen som redan ifjol vann V75 på bra sätt. Magnus Djuse siktar nog in sig på att rygga Esprit Sisu på slutvarvet och sedan kommer Mr Golden Quick att flyga lågt över upploppet igen.

Starke 3 Bullyoung älskar distansen och vann på bra sätt senast och känns inte alls chanslös här heller, men kusken ser ut att köra sina första lopp på svensk mark idag och är för mig ett helt oskrivet kort.

Spelförslaget:

Det finns flera tänkbara spel här, men jag landar till slut i att jag helst spelar plats på 11 Mr Golden Quick som bör kunna få ett passande hårt tempo på loppet och en bra rygg att gå i på slutvarvet. Då avslutar han mycket vasst. Oddset är godkända 2.45.

Umåker lopp 10: Spelstopp 18.18:

Spetsstriden: 1 M.C.C.Orlando är kvick ut, men vill ha rygglopp. 2 Enjoy Day har öppnat bra från spår två i Danmark, men jag tror ändå att 3 Mr Clayton J.F. är lite snabbare från spår tre.

Loppanalysen:

2140 meter, voltstart och ett ganska öppet lopp. Jag tror mest på grundkapable 9 Upstream som gjorde en fin debut för duktige Oscar Berglund näst senast, men som senast inte fick travet att flyta utan skor. Ohlsson tyckte annars att hästen kändes bra och det här loppet har man siktat på. Nu blir det barfota fram som vid segern näst senast och formen bör vara bättre med lopp i kroppen. Upstream har även en bra startrygg och bör kunna sitta rätt bra till direkt och i så fall även ha bra segerchans.

3 Mr Clayton J.F. satt fast i rygg på vinnande Budets Lasse i V75 senast och såg klart fin ut. Efter det har han dock varit sjuk och blivit struken vilket sätter frågetecken för formen, men Arvidsson har trimmat på rejält i ett banjobb och formen kan nog vara helt okej. Dessutom visade hästen förra året att han är klassen bättre utan skor och så ska han gå nu. Kan leda loppet länge om Skoglund hittar till täten.

2 Enjoy Day har härdats på Vincennes i vinter och bör duga bra i den här klassen. Han är stark och ser även stabil ut i volten och ska nog räknas tidigt även han.

Perfekt läge har 1 M.C.C.Orlando som avslutade bra utan att gå tom efter ett smyglopp senast. Bra läge för samma upplägg nu och med lucka från rygg ledaren kan han räcka långt. Barfota runt om som senast, men norskt huvudlag den här gången är ytterligare plus.

4 S.G.Charpentier är kapabel och Nurmos har säkert trimmat rejält när hästen får göra årsdebut direkt i V75. Spår fyra i voltstart är dock knappast optimalt och risk för tappstart trots Örjan i sulkyn.

8 Celsius Evo strulade till det med dubbla galopper senast, men hade gått bra före det och är kapable. Han kan skrälla med klaff, men jag tror mindre på 11 Dwight Sisu som har vunnit från ledningen på slutet och får det tuffare från bakspår.

Spelförslaget:

Jag gillar 9 Upstream och duktige Oscar Berglund har ofta sina hästar i bra slag. Toppkusk och bra startrygg känns också bra och nu blir det samma balans som vid segern näst senast. Vinnarspel till oddset 4.00.

För den som inte hakar på det spelet så är även plats på lägesgynnade 1 M.C.C.Orlando intressant. Han har bra chans på rygg ledaren vilket bör passa honom perfekt. Platsoddset är 2.15.

Umåker lopp 11: Spelstopp 18.40:

Spetsstriden: 1 Le Chapeau är mycket snabb första biten och spetsar nog om kusken vill köra där. 2 Corroded kan öppna bra vid laddning och även 3 Havbergs Knight är rätt snabb ut. Ska någon av dem komma till spets så gäller det dock att Le Chapeau släpper.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där Fredrik Larsson har sin andra favorit för dagen i 3 Havbergs Knight. Han är bra i grunden och har hittat storformen igen på slutet och näst senast avslutade han mycket starkt som V75-trea där Eelis vann från spets. Senast i finalen gick han dock bra där Perfect Dynamite vann så han är helt klart van lite hårdare hästar än detta.

Favoriten kan vinna men det känns som uppenbar risk för ett tungt lopp utvändigt ledaren och i så fall blir det svårare. Ingen jag spelar till lågt odds.

Loppet känns väldigt öppet, men min vinnare är ändå
2 Corroded som utvecklades rejält under fjolåret och visade att han duger i V75 på en bra dag. I comebacken senast såg han fin ut, men hade nog inte det tempot i kroppen som behövdes för att gå med i det stenhårda tempot som blev. Jag räknar med att sjuåringen är rejält förbättrad med loppet i kroppen och att Bergh dessutom vässar till honom lite extra i utrustningen. Corroded är Umeå-ägd av en vass travjournalist som dessutom gillar att vara med på liret och det är låga odds på att man har försökt att ställa i ordning ordentligt till den här uppgiften…

4 Pascha Tilly är också en bra häst för klassen som visat fin form hemma i Finland på slutet. Han är tyvärr lite seg från start och riskerar att bli hängande och få ett tungt lopp trots ett ganska bra startspår. Farlig om han kommer ner bra i banan och de andra kör i hårt tempo under vägen.

8 Hierro Boko avslutade mycket vasst senast och hade haft vinstchans om det hade löst sig bättre. Trassligt utgångsläge nu och lite sårbar eftersom han bara har en speed och inte tål att göra så mycket grovjobb själv. Kan vinna men behöver bra hjälp på vägen, vilket i och för sig Ulf Ohlsson ofta erbjuder.

11 Zorro Swing är en riktig hedershäst som går bra nästan varje gång. Han gick helt okej efter uppehåll senast och är säkert förbättrad till den här gången. Från det här läget gäller det dock att det blir rejäl körning i täten om det ska gå att ta längder till slut eftersom han knappast kommer att göra så mycket själv.

5 Salong fick ett omöjligt lopp som storfavorit på V86 näst senast och fick vila lite efter det. Nu är hemmahästen tillbaka och har säkert siktats mot detta lopp han med. Han såg fin ut som fastlåst i comebacken senast och Örjan upp nu är het. Hästen har tidigare tävlat bra för honom och ska räkna även om kort distans inte är någon fördel.

Spelförslaget:

Här går jag på 2 Corroded som det är klart bättre priser på än favoriten. Lopp i kroppen, vässad i utrustningen och har säkert siktats hit under en längre tid. Jag rekar spel på både vinnare och plats till oddsen 6.75/2.35.

Samtliga spelförslag:

Lopp 5: Vinnare 3 Transcendence. Odds: 5.75.
Lopp 6: Vinnare 2 Twice Kronos. Odds: 4.50.
Lopp 8: Plats 9 Smedsbo Faksen. Odds: 2.10.
Lopp 9: Plats 11 Mr Golden Quick. Odds: 2.45.
Lopp 10: Vinnare 9 Upstream. Odds: 4.00
Lopp 10: Plats 1 M.C.C.Orlando. Odds: 2.15.
Lopp 11: V/P 2 Corroded. Odds: 6.75/2.35.

Avstå spel på:

Lopp 6: 10 Maverick Dream
Lopp 8: 12 Tangen Haap
Lopp 9: 1 Hawk Cliff
Lopp 11: 3 Havbergs Knight

Oddsen är hämtade på Unibet.se vid tiden för publicering av tipsen och kan komma att ändras.

Spelredaktör: Daniel Berglund

daniel.berglund@travnet.se