Stefan ”Tarzan” Melander skriver i sin krönika i Expressen att han inte kan förstå att en allsvensk fotbollsmatch i Stockholm kan locka så mycket mer folk än en tävlingskväll på Solvalla. Han spekulerar i att de ansvariga för fotbollens evenemang har en kunskap som travets arrangörer saknar.

Jag tror att svaret är enklare än så.

I en allsvensk fotbollsmatch finns det en tävlingsnerv och en konkurrenssituation och ofta en kamp på ”liv och död” där lagen gör allt för att försvåra för och besegra sin motståndare i jakten på viktiga poäng. Den nerven finns tyvärr inte riktigt längre på Solvalla där en grupp av mycket skickliga kuskar hellre ser till att totalen blir så bra som möjligt för alla i det långa loppet i stället för att stöka för mycket med varandra i enskilda lopp. ”Hatmatcher” mellan Stig H Johansson och Sören Nordin, eller Åke Svanstedt och Robert Bergh existerar knappt längre och då får man inte heller den puls och spänning som finns i matcher mellan till exempel AIK och Djurgården.

Sedan inträffar det ju var och varannan gång att ”Tarzan” själv har 3-4 hästar eller fler i samma lopp och när de blå kuskarna radar upp sig i loppen så är ju inte tävlingsnerven precis på topp heller.

Stefan Melander skriver också att han vill ha tillbaka lirarna till banorna, men då kanske inte hans egen avoga inställning till att ge lirarna tydlig och korrekt utrustningsinformation i god tid underlättar? Den moderne spelaren nöjer sig inte längre med ett ”vifåserå” eller ”jag bara leker” utan det krävs transparens och klara besked i vettig tid och det gäller även finlandsfärjetröga ST som fortfarande drar vagninformationen i långbänk. Sorgligt dåligt och inget som gynnar varken omsättning eller den publika tillströmningen.

När det gäller Solvallas brist på publik så är givetvis också det obegripliga tävlingsprogrammet en stark faktor. Ska man åka dit och se bra sport med en rätt ointressant spelform på tisdagarna eller ska man åka dit på onsdagar och se sämre sport med en bättre spelform, fast då får man bara se hälften av loppen live…

Jag stannar hemma båda dagarna.

Solvalla kommer att vara chanslöst så länge detta trams pågår och jag är övertygad om att det enda sättet att vända skutan är att bjuda på toppsport en dag i veckan och då också ha den starkaste spelformen. Stark sport och bra spel driver både omsättning och lockar publik. Det visar inte minst travets stordagar som fortfarande lockar folket till banorna

I kväll delar Solvalla tävlingar med Åby och det är rätt spännande lopp överlag. Den italienske ”mattpiskaren” Alessandro Gocciadoro är tillbaka på svensk mark med sina hästar som ofta ser skruttiga ut i stilen men som ändå verkar orka springa hela dagen. I går kväll hade han ett par hästar på Solvalla som blandade och gav lite grann och formmässigt känns djuren luriga att sätta in även om kapaciteten givetvis duger bra. Det visade italienaren med eftertryck förra sommaren och han lär visa upp ett par kanoner även i år.

Åby lopp 6: Spelstopp kl. 20.28.

Spetsstriden: 1 Ramon Dekkers är snabb bakom bilen och jag tror att han har bra chans att hålla övriga utanför sig fram till svängen. 4 No Comment är nog kvickast av övriga och sedan kommer 5 Joyride Cane ångande efter en bit. Kan bli tuff körning här.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där 6 Quite a Quality är favorit och han är bra, men han tog sin seger näst senast i den lägsta V75-klassen, tjänade mycket pengar men står ändå tufft inne i det här loppet. Han galopperade efter en snabb öppning i finalen senast, men gick barfota då och nu lär man återgå till skor. Han är stark och rejäl, men riskerar ett tungt lopp från det här spåret och den korta distansen ser jag inte som en fördel. Han måste nog rekordsänka ganska rejält för att vinna detta och det spelar jag inte på med dessa förutsättningar.

Jag gillar 3 Yankee Boy som visade bra kapacitet i V75 under fjolåret och årsdebuten senast löste han på bästa vis med en säker seger från ledningen via 11-tempo sista 800 m. Det norska huvudlaget var oryckt och intrycket helgjutet. Han är ganska startsnabb, men behöver inte ge sig in i någon strid från start med det här läget utan Kim Eriksson kan nog låta de andra köra tufft första biten och sedan ge sin häst ett bra lopp i draget. Givet segerbud.

1 Ramon Dekkers blev generad till galopp i sista sväng senast, men såg bra ut annars efter sitt uppehåll och formen är nog klart bättre än vad det verkar. Han är snabb från start och bäst i spets och jag tror att Bergh siktar på att leda hela vägen. Kan gå om inte spetsstriden blir för tuff.

5 Joyride Cane höll otroligt bra efter ett tufft lopp utvändigt ledaren i hårt tempo senast. Han är kraftigt gynnad av att gå barfota runt om och slipper han göra allt grovjobb den här gången kan det bli seger. Kusken är dock inte blyg av sig och serverar ofta tuffa upplägg till sina hästar.

Dessa fyra tycker jag höjer sig lite över resten – speciellt när 10 Run Ceasar Run och 11 Dontbreakthebankås, som båda är duktiga sprinters, har opassande utgångslägen. De är båda klart bäst i den främre träffen.

Spelförslaget:

Här gillar jag 3 Yankee Boy som vann lätt med krafter kvar i årsdebuten och som kan få ett fint rygglopp i hårt tempo här. Vinnaroddset är fina 5.65 och det tar jag utan att tveka.

Solvalla lopp 7: Spelstopp kl. 20.39.

Spetsstriden: 3 Beautiful Bacardi är snabb och lär laddas och köras hela vägen som det låter. Hennes form har dock varit klen en längre tid och då kanske hon inte öppnar lika vasst som vanligt. 5 Europhile Am är snabb och lär laddas, men där är man nog mer benägna att släppa täten. 6 Valciria O.P. är startsnabb och Gocciadoro lär inte ta upp från start. Får överta tidigt?

Loppanalysen:

Ett lopp för fyra- och femåriga ston där Alessandro Gocciadoro selar ut en topphäst i 6 Valchiria O.P. Hon vann det italienska derbyt som treåring och tjänade grova pengar och ställdes ofta mot stenhårt motstånd i fjol. I sin senaste start mötte hon hästar som Cleangame, Dijon och Day or Night In i Prix de Luxembourg. Då blev det galopp kort efter start, men hon stod inte i 8.90 ggr pengarna som det står i startlistorna utan i 89 ggr pengarna. Viss skillnad.

Hästen är i alla fall bra och även om formen är svårbedömd efter uppehåll nu så bör hon ha bra chans om hon sköter sig. Femåringen är snabb bakom bilen och inte omöjligt att det blir ledning kort efter start och hela vägen till mål.

1 Hevin Boko är också bra för den här klassen och möter med undantag för italienskan lite enklare hästar än vanligt. Hon är dock seg första biten och hamnar en bit bak direkt. Spurten biter dock bra om tempot i täten blir för högt.

Loppets roliga bud är formstarka 4 Catch My Love som gått riktigt bra barfota runt om på slutet. Hon var före Hevin Boko i mål näst senast efter liknande löpningar och senast höll hon starkt utvändigt om topphästen Zack’s Zoomer. Slipper hon gå utvändigt ledaren den här gången tror jag att hon kan duga bra i detta sällskap.

5 Europhile Am är en snygg travare med bra fart, men ingen tuffing och ska nog helst ha det lite serverat i loppen. Tuff uppgift direkt i årsdebuten och jag är skeptisk till att hon ska ha toppform och vara tuff nog att slå dessa hästar direkt.

3 Beautiful Bacardi är snabb, men har inte visat någonting på länge. Nu verkar man ha ledsnat på det och ska rycka allt som går att rycka på henne. Hon är nog bäst när hon får springa på i tufft tempo i täten hela vägen, men då ska det nog helst vara kort distans. Tror att hon får svårt med det upplägget över full distans och hon ska vara enormt förbättrad för att vinna känns det som.

Spelförslaget:

Här hade jag gärna spelat plats på Catch My Love, men oddset 1.60 är alldeles för dåligt och då avstår jag. Spelar i stället vinnare på favoriten 6 Valchiria O.P. som faktiskt skulle kunna vara helt överlägsen här. Med en bra värmning och positivt surr från stallbacken lär oddset droppa en del under kvällen och Unibets 1.95 kan i så fall komma att stå sig rätt bra.

Åby lopp 7: Spelstopp kl. 20.50.

Spetsstriden: 3 Royal Baby är snabb ut, men lär testas rejält av 4 Callmeawinner som nog är lite kvickare efter en bit och som lär köra det som går för att komma förbi. Lutar åt att hon får överta när det ändå finns open stretch.

Loppanalysen:

Ett lopp över tre varv där högkapable och urstarke 11 Tudor Kronos gör en spännande comeback. Han har återigen haft ett längre skadeuppehåll och inte startat på cirka 14 månader. I kvalloppet, kan ses här, tycker jag att han såg ganska knackig ut, men möjligt att han inte gick med tävlingsbalansen då och att aktionen flyter bättre i kväll. Rimligtvis är han som fräschast efter uppehåll och det var ändå bra tryck i hans agerande över upploppet i kvalet. Kan såklart vinna över passande distans om han tävlar som bäst, men Berghs hästar uppträder lite svajigt för dagen och finns ingen anledning att lita på Tudor här till lågt odds.

Mest intressanta av utmanarna är 3 Royal Baby och
4 Callmeawinner. Den förstnämnda är en läcker norsk sexåring med 10 segrar på 23 starter och hon såg klart fin ut i årsdebuten senast när hon sköt till vasst efter sen lucka. Här kan det bli spets och släpp och chansen på stretchen till slut och då kan hon nog vara riktigt vass som det ser ut.

4 Callmeawinner är en segersugen märr med 10 segrar på 21 starter och hon är extra effektiv i spets där hon är obesegrad så här långt på nio försök. Hon är rapp ut bakom bilen och det är ändå favorit på att hon sitter i spets efter en bit. Sedan ska hon slås och det kan bli tufft även om det är debut över tre varv för hennes del.

2 Inertial var sämre än väntat senast, men hade sett fin ut innan det och här känns förutsättningar och motstånd lämpligt. Får han en fin smygresa kan han mycket väl duga om han presterar bättre än senast.

Finne ett par tänkbara rysare till här och kapable men ofta knepigt travande 1 Brosa Am kan inte räknas bort om han har en bra dag. Även om han blir över från start härifrån.

5 Bastian T. är segstark och hade krafter kvar bakom Niky Flax senast. 8 Smevikens Cruiser klarar distansen och ska maxas i utrustning och balans den här gången säger Veijo.

Smålurigt lopp om inte Tudor Kronos tävlar på topp direkt.

Spelförslaget:

Tudor Kronos till lågt odds efter långt uppehåll är inte aktuellt, men jag har inte heller någon annan vinnare som känns stark. Testar i stället med ett platslir på
4 Callmeawinner som jag tror tar hand om ledningen. Hon är obesegrad i den positionen och även om det är tre varv bör hon hålla till minst en plats. Odds: 2.00.

Solvalla lopp 8: Spelstopp kl. 21.01.

Spetsstriden: 5 Falcon Am har öppnat bra och tagit ledningen från spår fem tidigare och sköter han sig bör han vara ganska klar favorit till att ta hand om täten. Om inte direkt så efter en bit.

Loppanalysen:

Ganska lågklassigt och ojämnt lopp där jag fortsätter att varna för snygge 11 Dream Cash som möter enklare hästar än på slutet. Han är bra den här lille Ready Cash-sonen och han hade krafter kvar som tvåa bakom Viking Brodde näst senast. Senast blev det strul första biten från ett svårt spår och han fick backa ner i kön. Sedan löste det sig hyfsat under vägen och han avslutade sylvasst som trea där Gambit Brodde vann. Det blir barfota bak igen och kanske första gången med urryckare nu.

Läget är lite lurigt med rygg på stora My Angel Laday som ska komma iväg från spår fyra, men därmed var den utvändiga strykningen bästa tänkbara för nu kan Oskar J lätt undvika att få denne i knät kort efter start. Tror att Dream Cash har bra chans att runda allt utan för mycket strul på vägen.

Värst emot är helt klart 5 Falcon Am och speciellt om denne skulle komma till ledningen. Han är både snabb och travsäker och har spetsat från spår fem tidigare och här ska nog Ulf Eriksson kunna köra för täten. Fyraåringen imponerade i årsdebuten näst senast när han vann från dödens trots en tuff inledning och han sköt till bra sista biten som tvåa senast efter att ha varit lite trög under vägen. Han är nog bäst utan ryggar och i spets blir han inte lätt att fånga in.

8 Zenone R.L. har inte imponerat så här långt hos Johansson, men möter lite enklare hästar här och kanske kan duga med ett vettigt smyglopp som han har läge för nu.

4 My Angel Laday är en fin travare som vann på bra sätt senast. Spåret känns dock bökigt för hennes del och stor risk för tappstart.

Bakom dessa känns loppet ganska tunt och jag är inte alls övertygad om att ganska hårt betrodde 6 Rasmus Raz duger till seger.

Spelförslaget:

Som väntat var Unibet bättre med på noterna än de tidiga V86-spelarna om Dream Cash och till låga 3.15 vill jag inte spela honom från bakspår. Då svänger jag och spelar i stället 5 Falcon Am som är favorit att nå ledningen trots spåret och då blir han nog svårfångad. Oddset är godkända 3.50.

Åby lopp 8: Spelstopp kl. 21.12.

Spetsstriden: 4 Caloy och 5 Untouchable In är snabbast och gör nog upp om ledningen i det första skedet. Sedan lär väl Kolgjini damma iväg en felfri 6 Kennedy mot täten och få överta. Gör han bort sig kanske även 7 M.T.Nordic Spirit blandar sig i spetskampen.

Loppanalysen:

Öppet lopp över lång distans där toppstammade 6 Kennedy säkert är bästa hästen, men han är inget att lita på och galopperade i ledningen med krafter kvar i sista sväng senast. Sex galopper på de sju senaste starterna säger en del och det här är ingen häst jag vill spela på till låga odds.

1 Copertino V.W. tillhör också de bättre i loppet, men han gör årsdebut och formen på Goop-stallet känns ju lite svårbedömd för dagen. Han bör även bli över från start och allra bäst var han i jänkarvagn och barfota som näst senast på Solvalla. Vet inte om det blir hela kittet redan nu. Svårbedömd.

En som ser klart kapabel ut är 10 Sergent d’Inverne som också gör årsdebut. Den här gillar jag och träningsrapporterna låter klart positiva. Kan nog duga långt direkt i ett lopp som inte är så tufft om Kennedy gör bort sig igen.

Väldigt öppet lopp annars där 4 Caloy var positiv vid segern i debuten för Veijo senast och 7 M.T.Nordic Spirit löpte dött lopp i sin årsdebut senast och såg pigg ut.

8 Key West Snapper har tagit tre segrar i följd och såg extra fin ut senast från samma spår och han kan inte heller räknas bort. 11 Siberian Justice sköt till piggt efter sen lucka i först starten på svensk mark senast och är inte heller chanslös.

Spelförslaget:

Lurigt lopp där jag inte vill spela osäkre Kennedy och inte heller fine Sergent d’Inverne i årsdebut från bakspår. Hittar inget vettigt här och avstår spel.

Solvalla lopp 9: Spelstopp kl. 21.23.

Spetsstriden: 2 Vincent Chase är rapp från start och bör sitta tidigt i ledningen.

Loppanalysen:

Ett amatörlopp över lång distans och 6 Perfect Dynamite känns överkvalificerad efter hans övertygande segrar i V75 under vintern. Ante Lisell har verkligen utvecklat sexåringen på bästa sätt och han verkar hur stark som helst. Visst har Perfect Dynamite bra chans även här, men nu är det Ante själv i sulkyn och om jag säger att han är bättre på att träna häst än att köra lopp överdriver jag knappast. Han har ännu inte vunnit lopp med sin stjärna på fem försök varav tre som hårt spelad. Hästen är säkert bättre nu, men jag kan ändå inte spela Ante som storfavorit och vara trygg med det.

Skulle Ante Lisell välja ett lite försiktigare upplägg med tanke på kommande V75-start i påskhelgen så kan det kanske också bli långt fram till 2 Vincent Chase. Den femåringen blir allt bättre och även om jag fortfarande inte litar helt på honom i en tuff slutstrid så har han ju vunnit ett par lopp på slutet och ledningen kan nog passa ganska bra. Lång distans fungerar också och han har dessutom en mycket rutinerad kusk som vunnit två av två med hästen.

Kapabel och urstark är även 4 Sir Q.C., men han har inte startat på länge och är dessutom knepig i voltstart. Han har också tagit nästan alla sina segrar i spets och även om Johnny B Karlsson kanske är loppets bäste kusk så lär han inte hitta till ledningen. Känns inte så het.

5 Sheriff Bi fick inte fritt efter uppehåll senast och hade krafter kvar över mål och är inte så tokig i grunden. Han kan nog överraska om favoriten bränner och det gäller även en felfri 7 Ragazzo da Sopra som är härdad i stenhårda sällskap och blir farlig om han klarar starten som är ett bekymmer från spår fyra.

Spelförslaget:

Perfect Dynamite hade jag nog kunnat spela till 1.40 här, men inte med tränaren själv i sulkyn. Inte alls säkert att han får samma snurr på hästen efter fyra lopp med Rikard N Skoglund där bak. Testar i stället att fälla favoriten och spelar vinnare på 2 Vincent Chase som i alla fall lär leda loppet länge. Kan hålla hela vägen om favoriten kommer bort. Oddset är 7.00.

Åby lopp 9: Spelstopp kl. 21.38.

Spetsstriden: 1 Whitestripe Maid är rätt snabb första biten och har vettig chans på ledningen från innern. Jag är dock inte säker på att Svanstedt tar emot 4 Nanny Mcphee som visade näst senast att hon kan öppna bra. Någon av dessa bör leda loppet.

Loppanalysen:

Ett stolopp med spårtrappa och Jocke Lövgrens relativa nyförvärv 4 Nanny McPhee är storfavorit. En riktigt läcker sort som glänste vid segern näst senast och senast blev det enkelt i spets efter att Lövgren kört mest på säkerhet hela vägen. Hade han gasat på lite mer hade segern blivit ännu klarare. Känslan är att hon fortfarande har ett par hundratusen för lite på kontot och därmed står billigt inne i klassen. Får hon överta ledningen igen är det bra segerchans, men hon kan säkert lösa detta även via andra vägar. En mycket rimlig favorit.

Trots det är jag sugen på 1 Whitestripe Maid som har sett väldigt bra ut på slutet. Jättefin vid segern för tre starter sedan, men efter det satt hon fast för länge i rygg på ledaren, men sköt till starkt sista biten. Senast fick hon aldrig chansen där Odessa Celeber vann, men såg fortsatt fin ut. Nu när det finns open stretch lär hon få chansen oavsett om Svanstedt kör i spets eller släpper till favoriten och jag tror att hon kan duga bra.

Ganska jämnt lopp i övrigt, men spännande med fartfyllda
7 Got You B.R. som var väldigt bra vid segern i Norge näst senast. Senast var hon inte riktigt lika bra för dagen på Solvalla, men gick ändå ett bra lopp som fyra. Hon kan alltså klart bättre än det och tränar fint igen efter att ha blivit behandlad sedan senast. Rejält bortglömd nu.

14 Vichy Grif står tufft placerad, men har sett väldigt formstark ut på slutet. Näst senast avgjorde hon väldigt enkelt bakifrån och såg lysande ut och senast fick hon inte chansen och hade gott om krafter kvar bakom Callmeawinner. Kör de på lite för tufft där framme och hon inte får för många kalla djur i vägen kan hon kanske blåsa till detta gäng trots läget.

2 Floalts Cesna (fin senast) 5 Miss Duffy (spännande debut för Peter Untersteiner) och 9 Darshana (bra varje gång utan att vinna) är hästar som kan duga om favoriten har en sämre dag och loppet är öppet bakom Nanny McPhee.

Spelförslaget:

Här tror jag att 1 Whitestripe Maid kan utmana fina favoriten Nanny McPhee, men är inte säker på att det räcker till seger ändå. Vinnaroddset är inget extra därmed, men platsoddset 1.85 tycker jag är rätt bra med tanke på läge och möjliga löpningsförlopp så det spelas.

Solvalla lopp 10: Spelstopp kl. 21.49.

Spetsstriden: 2 You To Neat, 4 Versailles och 6 Alone är alla lite ojämnt snabba bakom bilen och svårt att säga att någon av dem ska spetsa utan problem. 5 Cash T.J. med jänkarvagn kanske kan blanda sig i striden vilket skulle vara bra för Alone som kanske kan glida med och överta. Lite inne på att Örjan kan sända honom till spets oavsett, men det är inte alls givet.

Loppanalysen:

En ojämn spårtrappa med ett par hästar som känns klart bättre än resten. Gocciadoro har en fin travare i 15 Vincero’ Gar, men han har på slutet sett som mäktigast ut i inledningen av loppen för att tappa spänsten och farten in mot mål. Senast fick han också rejält med stryk av Gocciadoro över upploppet och jag hoppas att italienaren behärskar sig bättre på svensk mark för annars lär böteslapparna hagla. Svårt att sätta in femåringen i detta sällskap och mot det här motståndet, men fartmässigt duger han säkert fint.

Jag har dock en annan vinnare i grundkapable 6 Alone som visade riktigt fint kunnande några gånger som treåring. I årsdebuten senast såg han också mycket fin ut och avslutningen lite i skymundan var vass i ett tufft Margareta-lopp. Pasi Aikio siktar på Kungapokalen efter detta och då lär hästen behöva en rejäl genomkörare. Jag är lite inne på att han kan öppna bra om Örjan laddar och då är det inte omöjligt att han kommer till spets. I så fall bör det vara game over om inte den italienska hästen bara är för bra.

2 You To Neat var fin vid seger från dödens senast, men möter mycket bättre hästar den här gången och skulle han hålla upp ledningen känns det som att Markus Svedberg både bör och kan tänka sig att släppa till Örjan och Alone.

4 Versailles är ganska bra i grunden, men gör årsdebut här och är inte jättesnabb första biten. Ohlsson släpper inte så gärna ledningen, men jag är tveksam till om Versailles kan hålla ut Alone första biten i en årsdebut.

14 Ritchie Ås var fin igen vid seger från ledningen senast, men nu är uppgiften klart tuffare och han var ju rätt seg bakifrån gången innan. Får nog hoppas på bra draghjälp av italienaren under slutvarvet.

Dessa fem känns i alla fall klart bättre än övriga även om jämne 5 Cash T.J. troligen ska gå i jänkarvagn för första gången

Spelförslaget:

Favoriten Vincero’ Gar är en fin modell, men jag har ändå inte blivit helt såld på honom på slutet. Svårt läge med ojämn kusk dessutom och han är inget för mig. Tror jag har en bra vinnare i snygge fuxen 6 Alone som visat hög kapacitet och som gick starkt till slut i årsdebuten senast. Bättre uppgift nu och Örjan upp. Givet vinnarspel till oddset 3.75.

Samtliga spelförslag:

Åby lopp 6: Vinnare 3 Yankee Boy. Odds: 5.65
Solvalla lopp 7: Vinnare 6 Valchiria O.P. Odds: 1.95
Åby lopp 7. Plats 4 Callmeawinner. Odds: 2.00
Solvalla lopp 8: Vinnare 5 Falcon Am. Odds: 3.50
Solvalla lopp 9: Vinnare 2 Vincent Chase. Odds: 7.00
Åby lopp 9: Plats 1 Whitestripe Maid. Odds: 1.85
Solvalla lopp 10: Vinnare 6 Alone. Odds: 3.75

Avstå spel på:

Åby lopp 6: 6 Quite a Quality.
Solvalla lopp 7: 5 Europhile Am.
Åby lopp 7: 11 Tudor Kronos.
Solvalla lopp 10: 15 Vincero’ Gar.

Oddsen är hämtade på Unibet.se vid publicering av tipsen och kan komma att ändras.

Spelredaktör: Daniel Berglund

daniel.berglund@travnet.se