Kvällens tävlingar körs på Solvalla och Bergsåker och det väntas uppehållsväder och plusgrader på båda banorna så fina förutsättningar för travsport. Tyvärr lite tunna och ojämna fält överlag och den sportsliga kvalitén inte så mycket att yvas om vilket vi dessvärre har fått vänja oss vid på onsdagarna.

Några godbitar finns ändå att hämta på Unibets utbud av fasta odds och här följer min genomgång av loppen.

Bergsåker lopp 6. Spelstopp kl 20.28:

Spetsstriden: 1 Queer Fish är ojämn från start och lite sämre från spår en bit in på vingen. Tror inte han spetsar av egen kraft trots att innerspår på Bergsåker är bra. 2 Hesiod kan nog tidigt få överta täten, men över lång distans i årsdebut så kan han nog i sin tur tänkas släppa till Queer Fish efter en bit.

Loppanalysen:

Ett sönderstruket snabblopp över lång distans där 1 Queer Fish är storfavorit. Han har gjort tre starter efter uppehåll och vann på bra sätt utvändigt ledaren näst senast. Senast fullföljde han godkänt som trea i guld där Elian Web vann, men han tappade travet sista biten och har stått över tävling en månad efter det. Är behandlad och tränar fint och gör säkert ett bra lopp direkt. Det kan bli svårt att hålla spets, men han lär inte heller sitta fast med så få hästar i fältet och ingen som vill gå utvändigt ledaren frivilligt och Ulf Eriksson testar säkert rejält för ledningen så fort han hittar ut. Vettig chans att få överta då och blir sedan svårslagen.

2 Hesiod vann ett storlopp i Tyskland i sin sista start som fyraåring i höstas och gör en spännande årsdebut. Salmela låter nöjd som vanligt, men siktar också mot guld om två veckor och det bör behövas lopp i kroppen innan hästen gör en topprestation. Bra chans ändå om favoriten har en sämre dag.

10 Michelangelo Ås har fart som duger bra mot dessa när han tar i för fullt, men formen är lite svårbedömd efter två månaders uppehåll och lång distans är ingen fördel. Barfotabalans är däremot ett klart plus och om Queer Fish får dödens eller kommer bort så kan Redéns åttaåring säkert vinna detta.

Övriga har sämre vinstchanser, speciellt eftersom
8 Höwings Star är klart bättre över kortare distanser.

Spelförslaget:

Jag tror ju att 1 Queer Fish vinner loppet, men att spela honom till erbjudna 1.50 när han knappast håller ledningen och travade dåligt senast känns inte så aktuellt. Vill inte heller spela emot så står över här.

Solvalla lopp 7. Spelstopp 20.39:

Spetsstriden: 3 Harry Ruda är kvick men vill smyga och lär släppa till 4 Ritchie Ås som öppnar bra bakom startbilen.
8 Thelma de Glatigne är snabb, men ska nog inte lägga speeden från start över den här distansen.

Loppanalysen:

En misslyckad spårtrappa med endast nio anmälda och därmed klar fördel för de som tjänat mest och inte får så dåliga spår som tanken är. Ganska ojämnt lopp också vilket bör visa sig över den långa distansen.

Dubble V75-vinnaren 9 Budets Lasse är favorit och han höll undan i lite seg stil från ledningen på Bergsåker senast. Nu ska han vässas rejält i utrustning och balans inför V75-finalen framöver och det blir barfota, helstängt och jänkarvagn som det låter. Det bör ge bra effekt och inte omöjligt att femåringen också agerar lite piggare bakifrån jämfört med i ledningen. Han har bra chans, men bakspår i små fält är inte alltid så gynnsamt och det är lätt hänt att sitta nöjd i en hyfsad position och sedan få för långt fram till slut.

Ledningen bör vara vikt för 4 Ritchie Ås som var fin vid segern näst senast, men senast som storfavorit kom på mellanhand i loppet och i stort sett aldrig var med i matchen. Han gick en okej tid ändå och känslan är att man kan glömma det loppet där det blev fel. Nu bör det bli spets vilket han gillat tidigare och får duktige Anders Eriksson dämpa tempot på mellanvarvet blir Ritchie säkert svårfångad. Ska testas med jänkarvagn i värmningen vilket låter spännande.

6 Rigel Face har hög grundkapacitet, men sliter ofta med sin aktion och hade inget bra år i fjol. Svårbedömd i årsdebuten nu eftersom Melanders hästar ofta behöver lopp i kroppen, men å andra sidan har stallet visat upp en brant stigande formkurva på slutet. Jepson i sulkyn gillas och om formen sitter där kan den här starke herren duga bra direkt.

1 Leonardo Vici står tufft inne i loppet och blir över från start, men han är stark och visade fin form i första sulkystarten på ett tag senast. Kontio upp nu är plus och felfri kan vi nog vänta oss en stark slutrunda av hästen.

Spelförslaget:

Här går jag på att 4 Ritchie Ås troligen trivs bättre i ledningen än att kajka i ingenmansland som senast. Det kan bli jänkarvagn och spets och då rekar jag vinnarspel till oddset 3.75.

Bergsåker lopp 7. Spelstopp 20.50:

Spetsstriden: 3 Torpa Olea är snabb, men vill ha rygglopp. Det låter som att Björn Karlsson tänker ladda med
6 Backegubben och då bär det nog av till täten efter en bit.

Loppanalysen:

Ett smålurigt kallblodslopp där 6 Backegubben är hårt betrodd trots att han står tufft inne i loppet. En nybliven femåring som är mycket snabb och ska lättas rejält i balansen jämfört med starterna i vinter. Det är en riktigt fin modell som säkert har en fin framtid och även kan vinna även detta, men att spela honom som rätt hårt betrodd mot mer rutinerade hästar känns inte så hett.

Jan-Olov Persson har ett par bra hästar med och trots läget är jag mest sugen på 12 Joker C.K. som gjort två starter för Persson och som gick bra som knappt slagen senast. Han bör bli bättre för varje start och känslan är att han kommer att avsluta mycket starkt i kväll.

2 Järvsö Tor har läget, men står lite tuffare inne i loppet och Persson låter inte helt övertygad om att formen sitter där än. Kan ändå inte räknas bort.

4 Delsbofaks är kapabel och som treåring tog han 40 meter på Backegubben som mer spelad än denne. Han har agerat knepigt på slutet och galopperade på upploppet senast, men Ulf Ohlsson får en chans till och kör han felfritt nu är hästen knappast sämre än någon annan i fältet.

5 Vertigo Knekten såg fin ut som fastlåst näst senast, men hängde bara med i V75 senast. Han gillade inte underlaget då och bör fungera bättre i kväll. Måste dock köras lite på chans, men räknas om det löser sig vettigt.

3 Torpa Olea står bäst inne i loppet eftersom det är fördel ston. Hon hakade på bra som tvåa bakom Smedsbo Faksen näst senast och är startsnabb och bra på att hänga med i loppen. Har lite svårare Att sticka nosen först men kanske kan skrälla om hon får chansen från rygg ledaren.

Spelförslaget:

12 Joker C.K. har sämsta läget, men var fin i andra starten efter lång vila senast och kan nog få ett fint år. Lär spurta vasst och hinner nog minst fram till en plats med vasse kallblodsfraktaren Skoglund. Odds på det: 2.00.

Solvalla lopp 8. Spelstopp 21.01:

Spetsstriden: 1 Right For Glory är snabb och gör nog ett försök att ta emot 3 Religious, men det vettiga vore nog att släppa till denne om körningen blir tuff. 8 Moa Margunn är snabb ut, men har ett tufft spår och hinner knappast runt alla invändiga före kurvan.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där fine 3 Religious är klar favorit. Han såg jättefin ut vid spetsseger på Solvalla på nyårsdagen och spurtade sedan fint (11,5 sista 700m) från svårt läge som trea där Hugo R.C. vann. Senast mötte han bra hästar och hade gott om krafter kvar i mål efter ett snällt upplägg.

Efter det har han haft en paus, men tränaren låter nöjd med formen och når ekipaget ledningen utan att det blir för kostsamt är det toppchans. Det hotas dock lite med svar invändigt från 1 Right For Glory, men gissar ändå att denne viker sig om körningen blir tuff.

Får favoriten svar om ledningen öppnar loppet upp sig och många kan komma in i matchen. 4 Showtimejackflower galopperade bort en tätplats i V75 på upploppet senast och Jepson får göra ett nytt försök.

7 Bottnas Easy Cash vann lätt från ledningen senast efter att ha sett lite knackig ut före loppet. Nu kan det bli barfota vilket vore ett plus och hästen är bra i grunden.

9 Maclemore har varit bäst i den främre träffen, men har lopp i kroppen och står fint inne i loppet. Farlig om hårt tempo i täten och det gynnar även 10 Scotch Brodde som avgjorde på bra sätt senast och troligen ska gå barfota nu.

1 Right For Glory är startsnabb, men lite vek, men det kan bli barfotabalans och jänkarvagn nu som det låter. Har nog bättre chans från rygg ledaren än ledningen.

Spelförslaget:

Här kan det bli körning från start och inte säkert att favoriten Religious kommer till spets. Gör han inte det gynnar det
10 Scotch Brodde som visade fin form senast och ska gå utan skor nu. Tror han spurtar in på en plats till oddset 3.25.

Bergsåker lopp 8. Spelstopp 21.12:

Spetsstriden: 1 Le Chapeau öppnar rätt bra, men får nog svårt att hålla ut 3 Candy R.S. och 4 Twinkle Kronos som följde bilen från samma spår senast.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där jag säger bra chans för 4 Twinkle Kronos att spåra från start till mål. Hästen är visserligen lite ojämn i prestationerna, men han såg mycket bra ut senast när han vann väldigt enkelt från ledningen efter en mycket snabb start. Kort distans passar bra och med fina yttre förutsättningar i kväll och någon form av barfotabalans blir han svårfångad. En bra favorit.

5 Empire Garbo har vunnit två av två i lite enklare sällskap i år. Fjolårets finalist i Kungapokalen verkar rejält på gång igen, men det blir syn nu och risk för ett tungt lopp med spår utvändigt om Twinkle Kronos.

2 Ready Lane är kapabel och duger bra här trots att han står tufft inne i loppet. Senast blev det galopp i voltstart, men han är bättre bakom bilen och bör få ett fint lopp härifrån. Farlig om Twinkle Kronos får öppna för tufft eller har en sämre dag.

10 Noel Face och 11 Sundbo Tibast är två hästar med fin form som kan skrälla om det blir riktigt hårt tempo i täten. Samma sak gäller årsdebuterande 12 So Gå Ikaros som tränar fint och säkert har siktats mot det här loppet en tid.

1 Le Chapeau vann från ledningen senast, men har inte startat på ett tag efter det och omställningen från isbana till Bergsåkers grus är sällan enkel.

Spelförslaget:

4 Twinkle Kronos har hög högstanivå och är han lika fin som senast tror jag att han brakar till ledningen och vinner igen. Han gillar att springa på i spets och kort distans passar fint. Odds: 2.50.

Solvalla lopp 9. Spelstopp 21.23:

Spetsstriden: Här bör det trots tillägg bli ganska tidig ledning för 4 Editor som jag räknar med att kusken är offensiv bakom.

Loppanalysen:

Här gör 4 Editor en mycket spännande debut i ny regi och jag tror på bra chans direkt. Det här är en stark och rejäl typ som varit lite trög av sig, men ändå visat rätt inställning och i ledningen känns han väldigt dryg. Ville Karhulahti är en duktig tränare som känns lite underskattad och jag blir inte alls förvånad om han hittar en växel till i Editor.

Femåringen bör ha bra chans att få överta ledningen ut på första långsidan och sedan blir han inte lätt att plocka ner om formen sitter där direkt. Editor har gått i ledningen en gång tidigare och kontrade då ut en bra häst på fint sätt.

Värt emot är helt klart favoriten 7 Minnestads El Paso som visat att han duger i V75 och har en helt annan fart än Editor. Det handlar dock om årsdebut nu och han har tidigare varit lite seg i första starten för säsongen. Jag tror inte heller att man vill köra så tufft med honom direkt och inte givet att kusken kör fram i dödens före slutvarvet. Då kan det lätt bli lite för långt fram och jag spelar på det den här gången.

Av övriga kan snabbe 10 Urchin duga med ett rygglopp, men då gäller det att han får spara speeden i det längsta. Han är väldigt snabb, men får han gå för tidigt som senast, ebbar speeden ut före mål.

Starke 9 Swimming Pool och jämne och säkre 8 Sheriffen kan också tänkas om Editor och Minnestads El Paso tävlar sämre än jag räknar med.

Spelförslaget:

Här är jag inne på att 4 Editor körs till ledningen och blir svårfångad sedan, men Unibet har sänkt oddset från 4.35 till 3.10 och då känns det inte lika roligt att föreslå. Därför tar jag i stället spel på H2H-matchen mellan Editor och favoriten Minnestads El Paso som betalar oddset 2.15 på att min idé är först i mål.

Bergsåker lopp 9. Spelstopp 21.38:

Spetsstriden:

3 Raclette är snabbast till plankan, men lär inte köras i spets. Kommer 1 Chacha Sisu ut lär hon forceras till täten, men annars kanske 8 Rally Funny hittar till ledningen trots spår åtta.

Loppanalysen:

Stolopp med spårtrappa där Unibet satt ut fina 8 Rally Funny som favorit. Hon är bra för klassen och har två lopp i kroppen efter uppehåll och var fin vid ohotad seger senast. Örjan upp den här gången och tidig ledning finns i leken trots startspåret. Får hon däremot svar och ett tungt lopp känns hon inte lika given.

1 Chacha Sisu är bra och var V75-tvåa bakom Darling Harbour och slog Queen of Sand i höstas. Åter efter uppehåll nu och har tränat starkt och kanske ska gå barfota runt om. Kan nog inte hålla ledningen själv, men slinker Emilia Leo ut före Rally Funny så bör hon få överta täten. Givet bud.

12 Virunga är också tidig trots sämsta spåret i en spårtrappa. Hon är van tuffare hästar och spurten senast när hon gick med rycktussar var mycket positiv. Löser Adielsson ett fint lopp till henne härifrån kan det var dags för en för henne ganska sällsynt seger.

På skrällfronten är jag lite sugen på 5 Helena Klipp som visade bra fart hos Bergh men som tävlade ojämnt. Hon finns nu hos Daniel Wikberg och gick bra med lite krafter kvar på Leangen senast. Det låter som att han ska vässa till henne i utrustningen nu och tar hon i för fullt finns nog fart för att duga här.

15 Sheliah Laday avslutade starkt bakom Amalia Cash senast och trots ett tufft läge känns hon inte kall med ”innekusken” Rikard Skoglund som bör passa fint på henne.

Ett vidöppet lopp om det går utanför nr 1,8 och 12.

Spelförslaget:

Ett öppet lopp bakom de tre bästa hästarna och jag tar en långskott på att hyfsat grundkapabla 5 Helena Klipp kan göra en bra insats med lopp i kroppen och vässning i utrustning och balans. Platsspel till höga 6.75 är värt att testa.

Solvalla lopp 10. Spelstopp 21.49:

Spetsstriden: 1 Acorn Shell och 3 Lennart Sjöhammar gör upp om täten. Fördel Per Lennartsson som leder volten från innerspåret.

Loppanalysen:

Ett ganska klent lopp som inte heller är fullsatt och Unibet har 10 Grainfield Aiden som favorit till 2.75. Han har startat mycket flitigt på slutet och kanske bra för hästen att han inte kom till riktigt i V75 i lördags och slapp tömma sig. Nu är det Jansson upp och barfota runt om och kommer han iväg vettigt från start är han säkert med där framme. Som favorit känns han inte så rolig ändå.

Jag varnar för 5 I’ll Fixit som visat fin form en tid och spurtat bra från svåra lägen på slutet. Han har lite svårt att vinna lopp, men gynnas av det mindre fältet nu och bör sitta bättre till än på slutet när spurten dras upp. Är säkert med där framme till slut och skrällchans med ett perfekt lopp.

1 Acorn Shell är den mest trolige ledaren av loppet, men han var sämre i den positionen senast och inte fräsch för dagen. Fungerar säkert bättre nu och lär leda loppet länge. Kanske hela vägen om formen sitter där direkt.

2 Winner Bac är stark men knepig. Kuskförstärkt nu och Kontio passar bra på den här sortens hästar. Farlig felfri.

3 Lennart Sjöhammar kanske kan överraska från ledningen eller rygg ledaren och 4 Lima Mermaid är inte heller chanslös med en smygare längs sargen. 7 Cash T.J. gör bra lopp varje gång och duger säkert här också även om han står småtufft inne på pengar. Lurigt lopp detta.

Spelförslaget:

5 I’ll Fixit har visat fin form en längre tid, men har lite för svårt att sticka nosen först för att kliva in på som vinnare. En plats bör han dock kunna greja utan strul och oddset 2.60 känns klart vettigt på det.

Samtliga spelförslag:

Solvalla lopp 7: Vinnare 4 Ritchie Ås. Odds: 3.75.
Bergsåker lopp 7: Plats 12 Joker C.K. Odds: 2.00.
Solvalla lopp 8: Plats 10 Scotch Brodde. Odds: 3.25.
Bergsåker lopp 8: Vinnare 4 Twinkle Kronos. Odds: 2.50.
Solvalla lopp 9: H2H Editor mot Minnes. El P. Odds: 2.15.
Bergsåker lopp 9: Plats 5 Helena Klipp. Odds: 6.75.
Solvalla lopp 10: Plats 5 I’ll Fixit. Odds: 2.60.

Oddsen är hämtade på Unibet.se vid publicering av tipsen och kan komma att ändras.

Avstå spel på.

Bergsåker lopp 7: 6 Backegubben.
Solvalla lopp 9: 7 Minnestads El Paso.

Spelredaktör: Daniel Berglund
daniel.berglund@travnet.se