Mantorp bjuder på sju riktigt öppna och spelvänliga lopp den här lördagen och vi ser dessutom ut att få vettiga förhållanden med ett par plusgrader och uppehållsväder hela dagen. Mantorp har ett ganska kort (177 meter) upplopp och en bra häst som får bestämma lite i spets brukar bli svårfångad. På Färjestad förra helgen (som också har kort upplopp) fick vi tre vinnare från spets och en från utvändigt ledaren och det kan säkert bli något liknande nu.

Mantorp lopp 5 – Spelstopp kl 16.18:

Spetsstriden: 1 Herrera Boko öppnar ganska bra och kan nog hålla upp ledningen till en början. En felfri 2 Harran Boko lär han dock inte bråka med och Lugauers favorit är också ganska kvick första biten. Galopperar favoriten kanske Herrera Boko körs i spets, men annars är 3 Mr Clayton J.F. och 7 Hugo R.C. spekulanter på att få överta.

Loppanalysen:

Lång distans och voltstart i det här loppet och 2 Harran Boko är nog överlägsen om han sköter sig och tävlar på topp. Det är däremot svårt att garantera det eftersom han är ojämn av sig och kommer från två galoppmissar. Spår två i sig tror jag inte är något stort bekymmer, men femåringen kan ju galoppera även i slutet av loppen och att dra på i hårt tempo i ledningen som han brukar göra kan vara tufft i V75.

Harran Boko vinner alltså troligen felfri, men att chansa på det till de låga 2.15 som erbjuds finns det inget värde i.

Rygg på en hårddragande Harran Boko bör vara den bästa positionen i det här loppet och min favorit att få det löpningsförloppet är 1 Herrera Boko. Han har blivit allt starkare på slutet och avgjort ganska lätt vid segrarna efter fina smyglopp. Från det här läget ska det mycket till om han inte ska få ett perfekt lopp vid sargen och då bör han vara bland de tre främsta och även kunna utmana Harran Boko om denne inte är som bäst för dagen.

3 Mr Clayton J.F. såg mycket fin ut som fastlåst i rygg på vinnande Budets Lasse i V75 senast och hade troligen vunnit det loppet med fritt på upploppet. Han bör vara nära toppform med två lopp i kroppen och kan han även gå barfota nu så är han gynnad. Tidigt motbud till favoriten från ett bra läge, men jag tror inte att han tar sig till sargen och då får han göra loppet i andraspår sedan vilket kan bli tufft om favoriten kör hårt i spets.

9 Mellby Club är en stark häst som visserligen gör en spännande comeback, men för mig är det obegripligt att han får göra det inom landets största spelform. Åttaåringen har alltså inte startat på drygt 1,5 år och att bedöma hans dagsform är ju omöjligt. Visst, jag har sett kvalloppet, men det sa ju inte särskilt mycket när han tävlade för sig själv flera hundra meter framför några ostartade. Hade hästen tränats av en ”vanlig” tränare hade jag dömt ut honom som chanslös, men nu är det Timo Nurmos vi snackar om och då kan nog Mellby Club vara riktigt bra direkt. Hur det är med den saken är dock omöjligt att bedöma och man får ju sällan någon hjälp från stall Nurmos heller där allting alltid är toppen i de officiella uttalandena. Mycket svårbedömt alltså, men givetvis spelar jag hellre mot än med.

Kommer favoriten Harran Boko bort är loppet jämnt och svårspelat och hästar som starke 4 Alvena Warrior, formstarka 6 Wind Knight (galopprisk i starten dock) och hemmahästen 7 Hugo R.C. (läcker näst senast) är inte heller uträknade.

Spelförslaget:

Här spelar jag på att formstarke 1 Herrera Boko får ett perfekt lopp i rygg på den ledande favoriten eller, om den gör bort sig, i spets. Bör ha toppchans till en plats oavsett vilket och oddset 2.20 duger bra för spel.

Mantorp lopp 6 – Spelstopp kl 16.40:

Spetsstriden: 1 Full Throttle har öppnat vettigt från innern tidigare och barfota nu kan hon säkert bli ännu rappare. Tror att duktige Rikard Skoglund håller övriga utvändigt om sig och testar i spets.

Loppanalysen:

Ett ganska klent stolopp som känns väldigt öppet och spelvänligt. Unibet har satt ut 8 Estelle Brodde som favorit och fartmässigt är det nog korrekt, men hon känns inte som en stabil favorit den här gången. Dels är hon osäker i voltstart och har galopperat från spår två tidigare och det blir även skor runt om och vanlig vagn den här gången jämfört med senast när det var barfota fram och svensk jänkarvagn. Estelle Brodde kan vara borta direkt och är ingen jag vill spela den här gången.

12 Blanche har också en del förespråkare, men jag tycker att hon är en lite småtrist häst som har svårt att vinna. Många verkar tro att hon ska öppna snabbt från springspår på tillägg, men det är springband den här gången och lika anlopp för alla där bak. Risk att hon blir hängande första biten därmed. Känns inte så het hon heller.

Av de mest betrodda tror jag mer på 7 Call Me Brodda som stundtals visade rätt bra kapacitet förra året. Hon har inte visat toppform ännu i år, men gick helt okej som trea senast efter att ha blivit generad i sista sväng. Vässas med nytt huvudlag nu och blir farlig om hon kommer till från ett lite chansartat utgångsläge.

Ett givet och roligare bud är 11 Hip Hurray Boko som såg riktigt fin ut som fastlåst bakom klart bättre hästar i V75 senast. Hon var då maxad i utrustningen med norskt huvudlag och barfota runt om och det ska bli samma nu. Däremot ingen jänkarvagn som senast. Hon är rätt stark och vid sin senaste seger i höstas slog hon en så pass bra häst som Darling Harbour. Tror att hon kan vara långt framme här, men spår fem på tillägg är inget drömläge och risk att hon hamnar långt bak ändå vilket sällan är bra på Mantorp.

På startvolten känns hästarna inte så tuffa, men 1 Full Throttle kan, liksom hela Stefan Melanders stall, vara rejält på gång nu. Hon gick helt okej som trea i årsdebuten senast och nu kanske det blir barfota runt om för första gången. Det brukar höja Melanders hästar rejält och Full Throttle är min spetsfavorit dessutom. Kanske kan hålla hela vägen om hon får bestämma tempot.

Spelförslaget:

Med lite tveksamheter kring några betrodda hästar på tillägg känns det spännande med 1 Full Throttle som har ett nyttigt lopp i kroppen och kanske ska gå barfota runt om för första gången. Hon är dessutom min spetsfavorit och i ledningen eller om det skulle bli rygg ledaren så har hon nog bra chans att vara bland de tre främsta. Jag spelar plats till oddset 3.00.

Mantorp lopp 7 – Spelstopp kl 17.03:

Spetsstriden: 3 Handsome Brad är snabb i normala fall och kan nog hålla ut 4 Milligan’s School första biten, men om inte toppformen sitter där brukar inte heller startsnabbheten göra det alla gånger och då kan det bli svårt att hålla ut
7 Västerboonthenews som är mycket snabb bakom bilen.

Loppanalysen:

En gulddivision med sju startande där fem av hästarna gör årsdebut vilket gör det här till något av en gissningslek – mer gissningslek än vanligt alltså…

Högkapable 1 Rajesh Face går säkert mot ett intressant år och visst kan han vinna det här loppet, men han känns ju ändå inte så het att spela med från det här läget i en årsdebut. Visst, Kolgjinis låter mycket nöjda med sin sexåring, men jag kan tänka mig att han, precis som i årsdebuten förra året, är lite väl pigg och då kan det nog bli galopp från innerspåret om inte Adrian tar det väldigt försiktigt. Hästen är ju svår att ta i också och jag ramlar inte av stolen om det blir galopp kort efter start.

3 Handsome Brad står i sin gulddebut som favorit hos Unibet och det köper jag inte riktigt. Han känns som en häst som kan behöva lopp och vara riktigt vässad för att göra en topprestation och så tror jag inte att Stenströmer har lagt upp träningen inför detta. Inte så mycket bättre chans än någon annan som jag ser det.

4 Milligan’s School slog igenom rejält förra året och har verkligen vuxit in i eliten. Melander låter klart nöjd med hästen inför detta, men ofta brukar hans hästar behöva lopp i kroppen ändå och han känns lika svårbedömd som de andra årsdebutanterna. Tidigt bud ändå tycker jag.

5 Racing Mange var trea bakom Readly Express och Cyber Lane i SM i höstas och lär duga bra i högsta klassen i år. Han var också vass i årsdebuten både 2017 och 2018 och är förberedd på liknande sätt nu enligt Lövgren.

7 Västerboonthenews gör det bra med tanke på sin ålder, men har inte varit lika bra denna vinter som förra. Brukar dock gå riktigt bra för Kihlström och är spetsfavorit om han trycks av för fullt. Kanske kan få dämpa tempot sedan då knappast någon är så sugen på att ge sig häst ett tufft lopp i dödens direkt i årsdebuten?

6 Sir Ratzeputz är en till Nurmos-häst som inte har startat på väldigt länge och som känns nästan lika svårbedömd som Mellby Club. Går väl inte att räkna bort helt även om det borde blir tufft vinna direkt.

Jag vill inte heller helt räkna bort storskrällen 2 Ochongo Face som i alla fall visat färsk form på slutet och går han barfota nu höjer han sig ganska rejält tror jag.

Spelförslaget:

Känns nästan oseriöst att ge ett spelförslag i det här loppet så jag står över och sparar slantarna till bättre spellopp.

Mantorp lopp 8 – Spelstopp kl 17.25:

Spetsstriden: Svårt med orutinerade hästar, men jag tror att 2 Delantero är snabbast, men ändå inte säkert att han tar ledningen från spår två. Gjorde det näst senast, men snabbare hästar runt omkring nu. 3 Ridgehead Mateo är också snabb ut och försäker säkert ta sig till tät. Jag är dock inne på att 1 Global Viscount kan hålla upp ledningen från innerspåret. Han är inte jättesnabb första stegen, men ökar bra sedan och han har ju en mycket startsnabb kusk i sulkyn. När Jepson leder volten är det inte givet att Söderkvist och Jansson får pangstarter från sina spår utvändigt. Springspår och Adielsson är en mycket vass komb, men jag tror inte att 6 Terminator Face är tillräckligt snabb i benen för att komma förbi de invändiga.

Loppanalysen:

Ett bra lopp i den lägsta klassen och gott om tänkbara vinnare/speldrag. Jag har fastnat för 1 Global Viscount som jag gillar intrycket på. Ingen glänsare, men det ser ut som en S.J.’s Caviar-son med helt rätt inställning och han var mycket positiv som tvåa i årsdebuten då han bland annat var före Franklin Face i mål. Lopp i kroppen bör förbättra honom ytterligare och dessutom kan det bli barfota bak och kanske rycktussar för första gången. Med startvasse Jepson i sulkyn är det inte alls omöjligt att han håller upp ledningen och då tror jag att fyraåringen blir svårfångad. Bör ju oavsett vilket få ett fint lopp och det här är ett roligt speldrag för min del.

Motstånd saknas dock inte och 5 Franklin Face är en riktig läckerbit som glänste vid spetssegern näst senast. Senast var han dock lite segare som femma efter att ha kört till ledningen varvet från mål och lite frågetecken för dagsformen därmed. Spår fem kan också innebära strul för den här rätt stora hästen, men tappar han inte för mycket mark så duger han bra här.

10 Hugo Gustivar Boko har visat bra fartresurser och vann direkt från spets i comebacken senast. Övertygade väl inte då men är säkert lite bättre med loppet i kroppen. Bakspår känns dock som en rätt stor nackdel för den här hästen och han får nog hoppas på att det blir lite körning i täten.

6 Terminator Face är ganska klar favorit hos Unibet och han har visat både bra styrka och inställning. Aktionen är det dock lite si och så med än så länge och det är nog risk för ett tungt lopp den här gången. Kan vinna, men inte så kul att spela med som favorit.

8 Randemar R.D. är kapabel, men har ett chansartat utgångsläge och kan nog inte hålla upp ryggen på hästarna framför. Första norskt låter bra, men alltså risk för ett lopp en bit nere i kön. Tänkbar med klaff.

Spelförslaget:

I ett öppet lopp tror jag att 1 Global Viscount kommer att göra ett bra lopp med årsdebuten avklarad och vässas i utrustning och balans nu. Kanske kan spetsa med sylvass startkusk trots att han troligen inte är snabbast av alla och i så fall får de andra svårt att fånga in honom. Vinnare och plats spelas till 6.50/2.45.

Mantorp lopp 9 – Spelstopp kl 17.48:

Spetsstriden: 1 Knifetown Winner är mycket snabb och har svarat ut startraketer från innerspår tidigare. Det kan dock kosta att hålla ut mycket startsnabbe 2 Mr Pellegrino första biten. 3 Västerbo Grosbois är också snabb, men tar sig knappast förbi de båda invändiga hästarna.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där startraketen 1 Knifetown Winner är storfavorit. Han har gjort två bra lopp efter uppehåll och bör vara nära toppformen nu. I spets brukar han vara svårslagen och visst är det här en bra segerchans. Risken finns dock att öppningen blir väl tuff med mycket startsnabbe 2 Mr Pellegrino utvändigt, som tänker göra allt för att komma förbi.

Med risk att öppningen blir stenhård tycker jag inte att det ryms något spelvärde på favoriten till oddset 2.30 som Unibet erbjuder.

Ganska öppet lopp bakom favoriten, men jag fortsätter att varna för 9 Stepping Spaceboy som jag tycker höll mycket starkt som femma senast efter ett lite väl tufft upplägg för hans del. Han ska ha spets eller smyga med i ryggar mot tufft motstånd och det blev lite väl hårt att gå utan rygg i tredjespår sista 900 m. Formen verkar dock sitta där och att Rikard Skoglund kör igen är plus. En stenhård öppning skulle vara mumma för Stepping Spaceboy som har rygg på de snabbaste hästarna och bör få ett perfekt rygglopp bakom dessa nu. Farlig om han får sitta i ryggar till 400 kvar den här gången – han är ju riktigt härdad i klassen numera.

Av övriga tror jag inte så mycket på 7 Frankie Brodde som visade lite dålig vilja sista biten senast eller 8 Uppohoppa som har ett svårt läge och troligen inte har formen på topp.

Hårt betrodd är 10 Global Trust som är bra, men som fungerar klart sämre i andra och tredjespår och han är inte att lita på från dessa lägen.

Då varnar jag hellre för spurtstarke 4 Rafiki Fri och
5 Forecast som blixtrar till med riktigt vassa insatser ibland och troligen ska gå med jänkarvagn nu.

Spelförslaget:

För lågt odds på favoriten som kan få öppna för tufft och jag spelar hellre plats på 9 Stepping Spaceboy som visade fin form senast, körs av vass kusk igen och bör få ett passande smyglopp i hårt tempo. Odds: 2.45.

Mantorp lopp 10 – Spelstopp kl 18.18:

Spetsstriden: 4 I’m a Believer, 5 Micro Vick och 6 Infinity kan alla öppna bra, men jag tror inte att någon av dem är så sugen på att svara ledningen. 8 Hossiana Boko har visat härlig startsnabbhet från liknande spår tidigare och kan nog pressa sig till täten in i första sväng.

Loppanalysen:

Stolopp och spårtrappa och bra klass på damerna. Jag tror att 8 Hossiana Boko blåser till spets trots spår längst ut på vingen. Hon är ju nedstruken ett viktigt hack nu och mycket snabb vid laddning. Dessutom är hon klart bäst i spets och säkert bra trimmad i jobb av det formstarka Westholm-stallet. Oskar J upp, barfota runt om och jänkarvagn låter bra och hon lär leda det här loppet länge. Kanske hela vägen även om motståndet är stenhårt.

Lägst odds är det på 3 Cheerful Rivner trots att hon var lite seg som trea senast och fick stryk av stallkompisen Darling Harbour. Hon bör gå framåt med varje lopp i kroppen så länge hon håller sig frisk och nu blir det jänkarvagn för första gången. Givet segerbud, men inte så kul som klar favorit ändå.

Stallkompisen 11 Darling Harbour är nog bättre och hon avslutade starkt som tvåa senast. Då tänkte man köra barfota runt om, men vågade inte eftersom hon var lite rullig i värmningen. Kan bli så nu i stället och hon kan runda allt om det klaffar lite bättre på vägen än senast.

15 Queen of Sand är ruskigt bra och glänste på en topptid senast, men läget är allt annat än bra och känslan är väl att hon är bäst i den främre träffen. Kan vinna med klaff, men ingen jag spelar till låga odds från det här läget.

14 Ryssebo La Reine fick ett blytungt lopp i spåren i comebacken senast och är ursäktad att hon för första gången var sämre än tvåa. Frågan är hur hon har tagit det loppet, men hon är stenhård när hon är i form och inte chanslös trots läget.

Ett lurigt och bra lopp där jag inte tror att spurtstarka hästar som 9 Höwings Venus och 10 Indian Front är chanslösa heller.

Spelförslaget:

Här tror jag att mycket startsnabba 8 Hossiana Boko kommer till ledningen trots läget och när de två tuffaste motståndarna står i tredje ledet bakom bilen kanske hon hinner dämpa tempot tillräckligt mycket för att hinna undan över det korta upploppet. Jag spelar vinnare och plats till oddsen 8.75/2.75.

Mantorp lopp 11 – Spelstopp kl 18.40:

Spetsstriden: 1 Leader Brodde är snabb och ska gå med jänkarvagn, men innerspår är ingen fördel för honom ändå. Jag tror också att Djuse gärna ger honom ett bra rygglopp och 2 Eelis har nog bra chans att få överta. 3 Secret Misson är också snabb ut, men tar nog inte en längd på Eelis sida vid sida. 5 Tobias del Ronco med jänkarvagn är svårbedömd från start.

Loppanalysen:

Ett mycket bra lopp som avslutar och lägst odds är det på
5 Tobias del Ronco som efter en småseg debut för Stig H näst senast var kraftigt förbättrad senast. Han avslutade då mycket vasst som tvåa bakom Actual Star och det han visade då bör duga bra även här. Han ska gå med jänkarvagn den här gången och lite oklart ändå hur han kommer att bete sig med framspår mitt bland hästar. Han har sett lite väl pigg ut före loppen. Givet segerbud, men lite svårbedömd fortfarande.

Jag tror att 2 Eelis har bra chans att komma till ledningen här då han bör vara startsnabb nog att hålla ut Secret Mission och sedan få överta av Leader Brodde som är bäst med rygglopp. Eelis är en tuffing som var mycket tapper tvåa över tre varv näst senast och han har tidigare vunnit V75 från ledningen på Mantorp. Det låter mycket bra från stall Nurmos angående dagsformen och Kihlström upp bör passa perfekt. Bra chans i spets.

Av övriga är kapabla duon 10 Sevilla och 11 Pastor Power (första barfota runt om) hetast, men de handikappas ju rejält av sina bakspår.

1 Leader Brodde var fin vid seger i enklare sällskap senast, men har haft svårt att sätta nosen först före det. Barfota runt om gjorde nog honom lite modigare och nu kan det även bli en jänkarvagn. Läge för ett perfekt lopp i rygg ledaren och får han spara speeden till 250 kvar kanske han kan spurta till seger.

Spelförslaget:

2 Eelis är en grundkapabel häst som tränar starkt efter ett uppehåll och jag tror att han får ta över ledningen för att sedan bli svårslagen. Jag spelar vinnare till fina oddset 5.00.

Samtliga spelförslag Mantorp:

Lopp 5: Plats 1 Herrera Boko. Odds: 2.20.
Lopp 6: Plats 1 Full Throttle. Odds: 3.00.
Lopp 8: V/P 1 Global Viscount. Odds: 6.50/2.45.
Lopp 9: Plats 9 Stepping Spaceboy. Odds: 2.45.
Lopp 10: V/P 8 Hossiana Boko. Odds: 8.75/2.75.
Lopp 11: Vinnare 2 Eelis. Odds: 5.00.

Oddsen är hämtade på Unibet.se vid publicering av tipsen och kan komma att ändras.

Avstå spel på:

Lopp 6: 8 Estelle Brodde.
Lopp 7: 1 Rajesh Face.
Lopp 9: 10 Global Trust.
Lopp 10: 15 Queen of Sand.

Spelredaktör: Daniel Berglund

daniel.berglund@travnet.se