Att följa travet lite på avstånd och bara med ett halvt öga hålla koll på vad som händer tror jag är nyttigt ibland och mer engagerad än så har jag inte varit under min lite längre ledighet. Att som yrkesspelare ta ledigt under ATG:s själsdödande Winter Burst-meeting lättar trycket på axlarna med många kilo kan jag avslöja och nu kan man med entusiasm och spelglädje ta sig an vinterns kommande V75-omgångar, som i alla fall i början infaller med lagom mellanrum.

Jägersro är värd för årets andra omgång av Svenska Travligan och skånebanan har sannerligen inte varit någon skådeplats för miljonutdelningar på V75 det senaste halvåret. Ingen utdelning över 40.000 kronor på de fem senaste och den här tävlingsdagen förra året var också rejält favoritbetonad. Då vann hemmahästen Olle Rols den första avdelningen och han är med även i år och nu som omgångens klart mest spelade häst. Han kan givetvis vinna från ett perfekt utgångsläge, men spelvärdet med honom är väldigt lågt och garderingen självklar.

Rätt fin sport i övrigt med en för årstiden ovanligt öppen gulddivision där 12-miljonersvinnaren och Prix d’Amerique-hästen Timone Ek gör en mycket svårbedömd, men spännande debut för duktige Jerry Riordan. Det finns ett par klart tänkbara singelstreck i omgången, men jag stannade till slut vid en hemmahäst som står mycket bra inne i sitt lopp och spelar sedan med två starka utgångshästar och ett tvåhästarslås.

Analys Jägersro V75-1:

Ranking: A: 2-4. B: 5-12-7. B/C: 3-10-6. C: 11-8-9.

Spetsanalysen: 2 Dolan Spring har fått innerspår efter strykning och har spetsat från det läget tidigare i karriären. Tror att han har vettig spetschans och det är nog 5 Othala som utmanar i första hand. Hon har varit snabb från spår fem med Takter i sulkyn. Oklart om Fiore får iväg henne lika bra första biten. Båda springspårshästarna är hyggliga ut, men måste nog pricka helt perfekt för att ta hand om ledningen.

Loppanalysen:

En bronsdivision med voltstart och ändrade förutsättningar när den tidige favoriten strukits. Smålurigt lopp där omstarter kan påverka mycket, men jag chansar lite och går kort och hoppas att grundkapable 2 Dolan Spring håller upp ledningen. Han har öppnat bra med voltstart i lägre klass och spetsat från innern och inte alls omöjligt att han gör det igen. Sjuåringen var inte fräsch senast och gav sig i ledningen efter en tuff öppning, men det var också första gången han förlorade i spets. Nu har han inte startat på ett tag efter det, men jag gissar att det viktigaste för honom är att han är fräsch och fin för dagen vilket han bör vara. Svårslagen i spets, men inte helt givet att han håller upp täten så jag dubblar med en annan kapabel herre.

4 Juan har visat fin styrka vid tidigare starter i Sverige och bland annat vunnit V75 med tappstart just på Jägersro. Senast gjorde åttaåringen debut för Jocke Lövgren och bjöd på en härlig uppvisning vid lätt seger från dödens. Han är knappast sämre med loppet i kroppen och skulle bara kunna vara bäst här om min tipsetta inte får ledningen.

Juan går i passgång i volten vilket kan ställa till det och troligen tappar han lite från början, men hamnar han inte allt för illa till lär det bli ett offensivt upplägg sedan och får vi Dolan Spring i spets och Juan utvändigt tror jag att dessa två gör upp om segern.

Hög kapacitet har även fina stoet 12 Wild Love som vann på bra sätt efter uppehåll senast. Hon är dock allra bäst utan skor och även van att möta ston för det mesta. Mot tuffa hingstar från spår tolv på Jägersro blir det tufft att runda allt och hon känns överspelad.

5 Othala visar toppform för dagen och är mycket effektiv i ledningen. Trots tuffare motstånd än vid segrarna så är hon tänkbar om kusken lyckas få henne till spets utan att det kostar för mycket. Tycker även att 7 Rawindski ser rätt vettig ut för dagen och han vann två V75-lopp på bra sätt förra vintern.

Jag spelar med två streck, men skulle kunna tänka mig åtta med ett annat systemupplägg.

Analys Jägersro V75-2:

Ranking: A. 8. B: 13-14-7-10-11-2. B/C: 12-4-5-1.
C: 15-9-3-6.

Spetsanalysen: 3 Valter L.P.C. öppnar bra, men lär omgående släppa till stallkamraten 7 Racing Ribb som vill till spets.

Loppanalysen:

Ett intressant lopp över tre varv där jag tror att favoriten
8 Sevilla har toppchans. Den här mycket grundkapable sjuåringen har gjort tre starter för formstarke Jocke Lövgren och ser allt bättre ut. Han var mycket fin vid enkel seger näst senast även om motståndet inte var särskilt tuff. Senast mötte han bättre hästar och Lövgren valde ett passivt upplägg och kom aldrig in i loppet. Hästen avslutade dock starkt (12,5 sista varvet) och gick med bra tryck över mål. Ett läckert formbesked och den här gången räknar jag med att kusken är mer offensiv.

Sevilla tror jag inte är sämre än de hästar som står 20 meter bakom honom i starten och således står han perfekt inne i loppet. Han öppnar rätt bra och kan nog sitta fint till direkt. Jag ser gärna Sevilla utvändigt ledaren 1500 meter från mål för att på så sätt slippa dra fram de svåraste motbuden på slutvarvet och därifrån tror jag att han kan kontrollera loppet till seger. Spik!

13 Vischio Holz spurtade bra i skymundan som femma senast och är klart bättre än de senaste resultaten visar. Nu har han en etta längst upp i raden och behöver en bra placering för att inte tappa för mycket poäng. Hästen är stark och gillar tre varv, men är inte att lita på och speciellt inte om han måste attackera i vida spår på slutvarvet. Farlig felfri.

14 Tuxedo Bi har också fin styrka och bra inställning och kommer med fem segrar i raden. Riktigt så stabil är han nog dock inte och han kan ha problem med fräschören ibland. Annorlunda uppgift nu också jämfört med tidigare starter i Sverige och högre krav på Rick Ebbinge som kör.

7 Racing Ribb har ett lopp i kroppen där han var chanslös att hålla undan 20 meter för Sevilla. Säkert bättre nu och Kolgjinis brukar ha bra fart på djuren när det är V75 på hemmaplan. Spets lär det bli och där trivs femåringen bra, men jag är däremot betydligt mer tveksam när det kommer till den långa distansen. Tror inte att Racing Ribb är tuff nog att stå emot Sevilla på slutvarvet, men om min spik kommer bort så kan det gå. Streckas tidigt vid gardering och även övriga skrällar i B-gruppen kan tänkas om man inte går på min vinnare.

Analys Jägersro V75-3:

Ranking: A: 5-4-3-7. B: 11-10. B/C: 2-9. C: 6-8.

Spetsanalysen: 2 B.B.S.Sugarlight talas det om helstängt huvudlag på och då kan han nog hålla upp ledningen från innerspåret. Tränaren surrar om att köra i spets, men jag är tveksam till att Untersteiner är lika påställd om det. 7 Dante Boko är nedstruken ett viktigt hack och kan nog trycka sig till spets om Adrian är bestämd.

Loppanalysen:

En gulddivision över kort distans och ett rätt öppet lopp ändå. Ganska klar favorit är 3 Turno di Azzurra som visat fin form i tuffa sällskap på slutet och senaste insatsen var tapper. Då fick han gå utvändigt om Nadal Broline och höll starkt som tvåa bakom Jairo. Det var dock många som underpresterade den gången på en besvärlig bana och kanske såg det lite bättre ut än vad det var?

Sjuåringen har inte precis radat upp segrar de senaste åren och även om Kontio lär passa fint så köper jag inte honom som favorit. Han var klart mer prisvärd som skräll senast i alla fall.

Jag ger tipset lite på chans till 5 Takethem som har diffus form efter comebacken senast då han mest var seg från tillägg. Steen Juul verkar dock inte särskilt orolig och menar att hästen tävlar mycket bättre i den främre träffen. Han har starter i Elitloppets försök och final i raden och om han hittat lite av den formen ska det givetvis räcka bra här även om skor är ett minus.

4 Timone Ek måste också streckas tidigt och han är nog en bättre häst i grunden än favoriten i alla fall. De möttes i Italien i somras och då vann Timone Ek som hårt betrodd och Turno di Azzurra var blek som mycket mindre spelad. Nu är ju formen ett stort frågetecken på Timone Ek som inte har startat på två månader och här gör debut i ny regi, men man skulle ju inte precis ramla av stolen om duktige Jerry Riordan får bra snurr på den här meriterade herren. Jerry låter i alla fall nöjd med träningen och från ett bra läge med Uhrberg i sulkyn är det ett givet segerbud.

Streckas ska även 7 Dante Boko göra även om det är långt mellan segrarna numera. Han var väldigt tapper som tvåa på Jägersro näst senast när han var nära Jairo från dödens. Han var segare bakifrån senast, men nu är det spetsläge och hemmaplan och optimal distans. Blir säkert svårfångad i ledningen.

De snabba stona 10 Shadow Gar (skor för första gången i Sverige) och 11 Speedy Foxy Vicane är inte chanslösa, men de tär väldigt tufft att vinna guld från bakspår över kort distans på Jägers. Jag står över dessa och streckar fyra hästar totalt.

Analys Jägersro V75-4:

Ranking: A: -. B: 10-3-15-12-6-1-7-2. B/C: 14-9-5.
C: 8-4-13-11.

Spetsanalysen: 1 Ofelia O.E. lär säkert försöka hålla upp täten, men jag tror att det blir svårt att hålla ut 3 Vikens Fingerprint och 6 Vis Dell’olmo. Den förstnämnda är knapp spetsfavorit, men räkna med att Paal lär utmana.

Loppanalysen:

Ett stolopp med spårtrappa som är vidöppet och svårspelat. Ganska likvärdiga vinstchanser i B-gruppen, men jag ger tipset till 10 Darling Harbour som visat stabilare takter och fin form på slutet och spurten bakom kapable Harran Boko senast var bra. Hon har rygg på startsnabba hästar första biten och kan säkert komma bra till direkt.

3 Vikens Fingerprint är en nybliven fyraåring som möter lite mer rutinerade hästar nu, men hon har gått riktigt bra och höll starkt som trea bakom två riktigt bra hästar senast. Öppnar bra och har ju gått kanonbra för Oskar J och i spets eller från rygg ledaren kan hon absolut vinna loppet.

15 Unar Bi är en segervan häst som bland annat tävlat på Vincennes och mött bra hästar. Hon har visat fin form med två segrar efter uppehåll och kommer hon vettigt till från ett tufft läge är hon säkert bra nog att vinna detta.

12 Queen of Sand tävlade riktigt starkt under hösten, men var sämre senast då hon agerade segt sista halvvarvet. Hade pustat lite före det och kan vara rejält förbättrad nu och det ryktas även om en del spännande ändringar i utrustningen med bland annat lättare balans och jänkarvagn. Läget är sämsta tänkbara i en spårtrappa, men löser Söderkvist det är hästen bra nog att duga.

6 Vis Dell’olmo är snabb och har sett bra ut vid två spetssegrar i lite enklare sällskap på slutet. Lär laddas från start och når hon spets utan att det går för fort första halvvarvet så kan hon säkert överraska.

1 Ofelia O.E. är favorit och det är en riktigt rejäl tjej. Hon har vunnit lätt från ledningen och har bra chans om det blir spets igen, men för mig är det favorit på att hon blir av med täten och då blir det mer chansartat sedan. Bara en av många med tanke på det.

7 Global Rhapsody har visat fin form i ny regi och spurtade vasst som tvåa senast. Tänkbar om hon kommer vettigt till från ett svårt läge.

2 Veiled gick okej efter uppehåll som trea senast där Darling Harbour vann. Var ändå inte som bäst för dagen och kan bättre. Öppnar vettigt och kan tänkas från ett bra utgångsläge.

Streck även för B/C-hästarna gör elva streck totalt vilket bör räcka.

Analys Jägersro V75-5:

Ranking: A: 3. B: 5-10-1-7-4. B/C: 2-9. C: 8-12-6.

Spetsanalysen: 1 Tootsie Brodda är snabb, men inte givet att kusken löser innerspåret som kan vara knepigt och 5 Copitex och 6 Ferrari Silas blir inte lätta att hålla ut. Tror på Copitex till spets med vasse Oskar J.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp som inte håller någon högre klass och
3 Callipygian lär bli ganska stor favorit innan det är färdigspelat. Femåringen har visat fin kapacitet hos Tommy Karlstedt och regibytet till Johan Untersteiner känns mycket spännande. I debuten för Johan senast gick hästen bra som trea trots att travet inte flöt perfekt hela loppet. Med lite justeringar i balansen och lopp i kroppen kan vi nog vänta oss en riktigt bra insats och Johan Untersteiner har också meddelat att han tror mycket på hästen.

Johans optimism lär innebära att Callipygian blir en av omgångens stora snackhästar och storfavorit till slut, men det känns också ganska rimligt i det här sällskapet. Tror att hästen har bra chans att vara tuffast till slut, men jag nöjer mig med att spela utgång och spikar på en kupong.

Bakom favoriten tror jag mest på 5 Copitex som har passande förutsättningar och är kuskförstärkt denna gång. En liten och snabb häst som vunnit på bra sätt med jänkarvagn tidigare men som vann med vanlig vagn och tränaren senast. Nu blir det jänkarvagn igen och Oskar J Andersson i sulkyn och i spets leder han loppet länge.

1 Tootsie Brodda är hårt spelad med sin fina rad och hästen gjorde det bra vid seger på Åby senast. Det är dock tuffare nu och även om läge och distans passar bra för den här startsnabba hästen känns hon väl hårt betrodd.

10 Tyfon Brodda är en stor och rejäl häst som bör gå framåt för varje start och blir det hårt tempo i täten kan han säkert ta de flesta till slut som väldigt lite spelad.

7 Cody har vunnit hälften av sina 14 starter, men verkar mer stark än snabb och risk för att han hamnar på vingel från det här läget. Kan duga om det löser sig, men väl hårt spelad med tanke på att det är favorit på strul under vägen.

4 Crossfire Simoni är rätt bra för klassen och har mött mycket tuffare hästar än så här på slutet, men formen är ett frågetecken efter uppehåll och det är ändå rätt sällan det blir Falsig på V75. Till låga tre procent ska han ändå streckas vid gardering av favoriten.

Jag betalar även för mina två B/C-hästar på garderingslappen och står bara över ett par som bör få svårt från svåra utgångslägen.

Analys Jägersro V75-6:

Ranking: A: 5-2-1. B: 4-9-11-10. B/C: 3-8. C: 12-7-6.

Spetsanalysen: 5 Västerbo Exact är mycket startsnabb och jag tror att han tar en längd på 4 Master Crowe som också öppnar rätt bra.

Loppanalysen:

I silverdivisionen blir 2 Olle Rols omgångens klart mest spelade häst och det är inte så mycket att bråka om efter hans övertygande seger i V75-finalen senast. Då plockade han ner Disco Volante från dödens och Ingves hade ett härligt tag i Olle under vägen. Man ska dock tänka på att innerspåret var väldigt dåligt den dagen och på en bättre bana hade det blivit tuffare för Olle att vinna det loppet.

Favoriten kan givetvis vinna det här, men det blir ingen ledning och som favorit lär han få göra grovjobbet igen vilket alltid är tufft i den här klassen och det blir svårare än senast om banan är bra och gynnar spetshästen.  Räknas men spelvärdet är lågt till dryga 60 procent och givet att gardera.

Jag ger tipset till 5 Västerbo Exact som är spetsfavorit och i den positionen bör han bli väldigt svår att slå. Senast var han med i samma lopp som Olle Rols och blev då fast med gott om krafter kvar i rygg ledaren. Jag var länge sugen på att spika, men blev ändå lite brydd när han inte vann från spets på Jägersro näst senast även om banan inte var så bra den gången.

Tränaren låter mycket nöjd med träningen efter förra starten och om Västerbo Exact är lika bra i spets om han varit tidigare tror jag att han fäller favoriten. Jag spikar på DD, men väljer att strecka på lite på V75 då det finns gott om bra hästar i loppet. Om Västerbo Exact sviker i spets igen och Olle Rols får ett tungt lopp utvändigt så kan säkert någon annan vinna.

1 Velvet Gio är stark och rejäl och kommer att få ett fint lopp på innerspår den här gången. Han öppnar rätt bra, men får nog max rygg ledaren eller tredje par invändigt. Höll bra som fyra i ”Olle Rols-loppet” på Solvalla senast och kan duga med lucka till slut.

4 Master Crowe är kapabel och har två fina genomkörare i kroppen efter ett längre uppehåll. Bör ha siktats mot den här uppgiften som det känns och lär få ett bra lopp i den främre träffen av duktige Christoffer Eriksson.

9 Stepping Spaceboy fick äntligen utdelning i V75 senast och vann säkert från ledningen. Han går bra även bakifrån även om det givetvis är svårare att vinna då. Här skulle han kunna få perfekt draghjälp av Olle Rols på slutvarvet och som en jätteskräll i fin form vill jag inte spricka på honom här.

Jag betalar även för grundkapable 11 J.H.Mannerheim som har ett par nyttiga lopp i kroppen nu och 10 Frankie Brodde som avslutade bättre än väntat med skor på hovarna senast.  Båda dessa blir farliga med hårt tempo i täten.

Sju streck totalt.

Analys Jägersro V75-7:

Ranking: A: 4. B: 8-5-9-2-6. B/C: 3-7-12. C: 1-10.

Spetsanalysen: 3 No Comment bör ta en längd på
2 Aquamarin, men svarar knappast täten om 8 Harran Boko och Lugauer kommer farande.

Loppanalysen:

4 Da Pepperboy är ett löfte och jag blev förvånad när han förlorade från ledningen i sin senaste start. Det gick dock rätt fort hela vägen och 13,4 full väg efter uppehåll är ändå helt okej mitt i vintern. Petri Puro säger att Da Pepperboy inte är lika alert i spets som bakifrån heller och givetvis bör femåringen gå framåt rejält med loppet i kroppen. Jag tror att Da Pepperboy är tuffast här och har bra segerchans, men nöjer mig med att spela utgång och spika på ena kupongen.

8 Harran Boko har minst lika bra fartresurser som Da Pepperboy och han såg fin ut vid lätt spetsseger senast. Han är dock knepig och gör bort sig ibland och även om det kan bli ledning trots läget så lär det kosta en hel del att komma dit. Segerchans om han håller ihop aktionen hela vägen, men en galopp när mjölksyran kommer skulle inte heller förvåna.

5 Staro Leonardo var den som blåste till Da Pepperboy sista biten senast och det var bra gjort även om han fick ett fint lopp. En något ojämn häst som inte alltid är fräsch, men har han tagit förra loppet på rätt sätt duger han såklart bra igen. Kan öppna rätt bra också och kanske kan lägga sig i spetsstriden.

9 M.T.Mighty Winner avslutade bra som fyra där Staro Leonardo vann senast och var klart positiv. Lite bättre startspår den här gången och bör få ett fint lopp i andraspår. Tänkbar skräll.

2 Aquamarin vann på bra sätt i V75 näst senast, men går upp i klass n och möter mycket bättre hästar här. Fin sort som inte är chanslös från det här läget, men väl hårt spelad ändå.

6 Seal Kronos är mycket grundkapabel, men har ännu inte visat toppform efter långt uppehåll. Det kan bli jänkarvagn nu och ar han hittat stilen med två lopp i kroppen kan han överraska.

Singelstrecket:

8 Sevilla (V75-2) ser allt bättre ut för formstarke Joakim Lövgren och hade blivit svårstoppad med lite bättre klaff i en liknande uppgift senast. Står perfekt inne den här gången och jag tror han är bäst utan strul.

Utgångshästarna:

3 Callipygian (V75-5) har ett nyttigt lopp i kroppen i sin nya regi och blir nog svårstoppad i ett ganska klent sällskap.

4 Da Pepperboy (V75-7) ska också vara framsatt med ett lopp i kroppen och löper han upp till sin fulla potential måste det vara bra segerchans.

Tvåhästarslåset:

2 Dolan Spring (V75-1) tror jag har vettig spetschans från innerspåret och där blir nog den här grundkapable hästen svårfångad. Urstarke 4 Juan kan dock utmana om han klarar starten.

Prisvärda hästar:

5 Takethem (V75-3) borde nog vara lika mycket spelad som någon annan i fältet och som fjärdehandsfavorit är han klart prisvärd.

5 Copitex (V75-5) är knapp spetsfavorit och med jänkarvagn och vass kusk är han intressant vid favoritfall.

5 Västerbo Exact (V75-6) såg laddad ut som fastlåst bakom Olle Rols senast och nu bör det bli spets. Ska inte vara fyra gånger mindre spelad än Olle då.

Överspelade:

12 Wild Love (V75-1) är kanonbra, men har en tuff uppgift från spår tolv med skor mot hingstar och behöver en del klaff på vägen.

1 Ofelia O.E. (V75-4) är rejäl, men blir troligen över första biten och då ska hon inte vara favorit i ett vidöppet lopp.

1 Tootsie Brodde (V75-5) har fina förutsättningar, men är knappast lika bra som Callipygian och känns inte så het som hårt betrodd.

2 Aquamarin (V75-7) är en fin sort, men har gått upp i klass och möter ett par riktigt tuffa motståndare.

V75-systemet: (skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

2,4 (res 5,12)
8 Sevilla (res 13,14)
3,4,5,7 (res 11,10)
1,2,3,5,6,7,9,10,12,14,15 (res 8,4)
A: 3. B: 1,2,4,5,7,9,10. (res 8,12)
1,2,4,5,9,10,11 (res 3,8)
A: 4. B: 2,5,6,8,9. (res 3,7)

Kupong 1: 2 x 1 x 4 x 11 x 7 x 7 x 1 = 4312 rader
Kupong 2: 2 x 1 x 4 x 11 x 1 x 7 x 6 = 3696 rader

Totalt: 8008 rader = 4004 kronor.

DD-spelet:

5 – 4 x 500 kr
5 – 5,8 x 250 kr = 500 kr

Totalt: 1000 kronor.

/Berglund