Två dagar kvar till julafton. 24,2 miljoner extra i sjurättspotten. De fyra första avdelningarna har smugits fram och paniken börjar sprida sig. Loppen ser hopplöst svåra ut, hur ska man få till ett vettigt spelförslag av det här? Då dyker han upp med ett hårt paket som heter duga. Tomten förklädd till Stefan Söderkvist bakom en riktig ”följehäst” som dessutom fått ett perfekt spår i väldigt lämpligt sällskap. En häst som det verkligen känns som nu eller aldrig för inom V75 och genast blev Mantorps omgång på lördag betydligt mer spännande.

Nåja, en spik gör ingen julafton och tack vare att ATG lyfte ut den tunna gulddivisionen den här gången så ser det fortfarande riktigt svårt ut och för att få till det fullt ut lär det som vanligt krävas någon nätrullare och en stolpe in på vägen mot miljonerna. Grunden har jag i alla fall i ett riktigt starkt singelstreck!

Det ser ut att bli ett par minusgrader och uppehållsväder på Mantorp och då bör det bli en fin vinterbana som eventuellt kräver lite fäste i bakskorna. Mantorps upplopp är kort (177 meter) och spetshästarna brukar ha en förmåga att rinna undan till slut. Det tar jag fasta på när det ser ut att bli bra väderförhållanden och spikar två som med största sannolikhet sitter i täten direkt.

Jag vill passa på att önska alla läsare av travnet en God Jul och ett Gott Nytt År och så hörs vi i den här spalten en bit in i januari!

Analys Mantorp V75-1:

Ranking: A. 9-5-11. B: 1-3-7-4. B/C: 10-8. C: 2-6-12.

Spetsanalysen: 1 Sphinx d’Inverne ska gå med helstängt huvudlag eller goggles och kan nog öppna bra för Oskar J då. Tycker att han är knapp spetsfavorit före 3 Xanthis Coktail och 7 Quattro Töll.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans med voltstart inleder och jag tycker att de tre mest spelade hästarna också har bättre vinstchans än övriga. Jag spelar därför med dessa tre i en bred utgångsgrupp och tar många bakom.

Tipsettan till 9 Global Undecided som fullföljde bra som V75-trea efter uppehåll senast och bör vara snäppet vassare nu. Han vann tre lopp med skor förra vintern och var jättefavorit mot Xanthis Coktail vid ett tillfälle. Lång distans bör gå bra och han kan sänka allt över upploppet.

5 Harrington vann som min spik senast och var helt överlägsen i ett billigare sällskap än detta. Formen verkar uppåt, men startspåret är knepigt och det blir inte jänkarvagn som han såg ut att trivas mycket bra i senast. Adielsson brukar dock lösa luriga startspår i volt och kliver Harrington iväg vettigt så duger han bra här över passande distans.

11 Reverend Wine har vunnit båda sina starter efter långt uppehåll och spurten senast var mycket vass. Lär hamna långt bak från det här läget, men om Örjan kan servera ett fint rygglopp till 350 kvar så kan han blåsa till även dessa hästar.

Bakom dessa tre är 1 Sphinx d’Inverne intressant trots en seg och blek insats senast. Han hade dock varit ifrån före det och var tunt tränad och brukar gå framåt rejält med lopp i kroppen enligt tränaren. Skor är ett minus, men ledningen en klar fördel om Oskar J kan hålla upp innerspåret och han kan skrälla om formen är rejält förbättrad jämfört med senast.

3 Xanthis Coktail gör debut i ny regi och är lite svårbedömd formmässigt, men visade för tre starter sedan att han har både styrka och inställning för att räcka på V75. Då vann han från spets vilket det kan bli svårt att få nu, men ett bra lopp i den främre träffen bör Claes Svensson ändå lösa åt sitt nyförvärv.

7 Quattro Töll gick okej bakom överlägsen Illuminati senast och kan vara på gång med två lopp i kroppen efter långt uppehåll. Kan öppna rätt bra och Uhrberg är en skicklig startkusk. Tänkbar överraskning.

4 Global Skipper lär tappa från start från spår fyra, men han är väldigt jämn och säker och går alltid ända till mål. Gynnas av distansen och tappar han inte för mycket mark från början kan han också överraska.

Streck även för starke 10 Cash Simoni och 8 Hugo R.C. som är spännande med Kim i sulkyn och som kan få ett perfekt smyglopp om ettan håller ledningen.

Analys Mantorp V75-2:

Ranking: A: 8-15-1. B: 11-6-13-12-10-9. B/C: 5.
C: 4-3-2-7-14.

Spetsanalysen: 1 Evita Jaam ser rätt pigg ut första biten och kan nog hålla upp ledningen. Det är troligen främst 6 Campell J.P. mot.

Loppanalysen:

Ett mycket öppet stolopp där det är svårt att komma undan rejäl gardering om man inte vill chansa rejält.

Tipsetta trots orutin och stängt utgångsläge blir 8 Wave Length som visat fin kapacitet i sina starter och bör vara nära toppformen med två lopp i kroppen efter uppehåll. Hon har visat bra fartresurser i loppen på slutet, men speeden har ebbat ut lite sista biten. Nu känns hon starkare i jobben enligt Meilink och hon är säkert mogen en bra insats nu. Örjan upp är såklart en förstärkning och löser det sig vettigt kan hon nog bara vara bäst här.

Jag vill däremot inte chansa på det när hon är favorit och väljer i stället att gardera rejält.

15 Stella Pona ser verkligen ut att ha formen helt på topp för dagen för intrycket när hon satt fast i hårt sällskap näst senast och vid den sylvassa spurten senast har imponerat. Senast bara blåste hon till fältet sista biten och vann med gott om krafter kvar, men då fick hon också ett perfekt smyglopp. Inte givet att hon är lika tuff till slut om hon måste gå på i tredjespår utan rygg varvet kvar och det kan lätt strula från det här läget. Svårstoppad med klaff.

1 Evita Jaam är ett tidigt segerbud från ett mycket intressant utgångsläge. Hon har sett riktigt bra ut i ett par starter innan senast då hon inte kom till alls i loppet och den starten glömmer jag. Här kan det bli spets eller rygg ledaren och då tror jag att hon duger bra. Pass upp!

11 Indian Front tillhör också de bättre i loppet och hon visade fin form med en vass avslutning senast. Lurigt läge nu för en häst som troligen är bäst med tätkänning och hon har tidigare inte gått som allra bäst just på hemmaplan. Det kan bli norskt huvudlag nu för att hitta en växel till och Adielsson lär servera henne ett bra lopp utan strul.

6 Campell J.P. har sett enkel ut tidigare, men hittat en växel till med Benzon i hans jänkarvagn och faktiskt varit bra vid segrarna även om de tagits i lättare lopp än detta. Kan öppna vettigt och leder nog länge om hon når täten.

13 Hip Hurray Boko är en stark sort som verkar uppåt i form i sin nya regi och hon fick inte chansen efter ett snällt upplägg senast. Nu kan det bli norskt huvudlag och en offensivare taktik och då kan hon storskrälla.

12 Infinity är van hårdare motstånd och har fin fart, men hon måste få ett fint smyglopp i ryggar om det ska bli seger.

10 Leia Lini är jämn och säker och 9 Vinna du Ling byter man bett på för att hon ska springa rakare sista biten. Tänkbara rysare som också streckas på systemet.

Nio streck totalt.

Analys Mantorp V75-3:

Ranking: A: 4. B: 6. B/C: 11-13-14-10-7-9-8-5-3.
C: 2-1-15-12.

Spetsanalysen: 4 Dardanos är rapp bakom bilen och felfri lär han ta hand om ledningen utan problem.

Loppanalysen:

Ett lärlingslopp med spårtrappa och två hästar höjer sig ganska tydligt över resten. Att favoriten 6 Sanda Love är klart bäst tvivlar jag inte över för han har visat mycket hög kapacitet för klassen. Han har dock även visat osäkerhet tidigare och aktionen på slutet har inte sett perfekt ut med skor trots att det har blivit två lätta segrar. Nu kommer sexåringen knappast till ledningen och då kanske det kan bli svårare att hålla ihop aktionen till slut och det är säkert heller ingen lättkörd häst för Oskar Florhed, som visserligen har rutin från tidigare, men som bara kört åtta lopp i Sverige i år.

Jag väljer att spela på strul för den här favoriten och går i stället på andrahandaren 4 Dardanos som jag har följt ganska noga. Jag spikade honom på V86 för tre starter sedan, men då fick han ge sig sista biten efter en tuff inledning av loppet. Efter det blev det startgalopp, men senast vann han säkert med krafter kvar och såg fin ut. Det var nog en perfekt genomkörare inför detta lopp och nu kanske man också vässar till honom med ett norskt huvudlag vilket bör passa perfekt om han går i spets.

Med loppets bästa kusk, Oskar J Andersson, i sulkyn är jag också trygg i att chansen tas tillvara på bästa sätt och även om jag misstänker att en Sanda Love på topp kan slå Dardanos från dödens så är det inte givet att han gör det för dagen med skor på och lärling i sulkyn. Chansspik Dardanos!

Kommer båda dessa bort så tror jag nog ändå att man klarar sig långt med mina 3-4 första B/C-hästar så någon helgardering tror jag inte behövs om man inte litar på favoritduon.

Analys Mantorp V75-4:

Ranking: A: 6-13-10-4. B: 8-9-2. B/C: 12-14-15.
C: 5-11-1-7-3.

Spetsanalysen: Bra chans att 6 Supreme Face tar hand om ledningen bland starttröga hästar eller hästar som helst vill smyga i loppet.

Loppanalysen:

Ett vidöppet stolopp där jag inte hittar någon bättre lösning än att gardera rejält. Ett par hästar på tillägg känns övermeriterade för det här sällskapet, men de är inte superpigga på att göra jobbet själv och sticka nosen först så dessa vill jag inte lita på.

Tipset får den troliga ledarinnan 6 Supreme Face som visade godkänd form senast och troligen inte var helt tom i mål. Hon är en enkel sort, men har tagit sina två segrar i spets och får hon bestämma tempot här kan hon säkert ramla undan till slut. Örjan är ruskigt bra i spets (också) och bland många blöta konkurrenter så kan han nog få dämpa tempot i täten.

13 Quite Nice är fartfylld, men inte helt lätt att lura först över linjen och hon ska helst få spara speeden till upploppet. Näst senast fick hon gå lite för tidigt och gjorde allt för att bromsa bort segern sista biten, men hann undan med ett nödrop. Gick okej senast mot bättre hästar senast, men fick för långt fram eftersom Per var tvungen att sitta kvar i ryggar lite för länge. Bra chans om det löser sig optimalt, men kan lätt bli fel också.

10 Absolut Gehör är härdad i tuffa sällskap och går ofta bra till slut när hon slipper göra jobbet själv. Senast höll hon mest farten till slut och såg inte så inspirerad ut med skor vilket är en klar nackdel. Peter Untersteiner kör säkert på chans från det här läget och klaffar det under vägen kan hon vinna, men det kan säkert bli strul också.

4 Shutter Island gillade inte banan senast, men avslutade ändå bra som tvåa och visade fin form. Lite småstrul med henne efter det, men hon vässades i jobb i veckan och tar hon det på rätt sätt så är det nog ingen fara med formen. Kan öppna vettigt men ska smygas.

8 Maharanee Star är en ganska fartfylld treåring som galopperade i platsstriden senast, men ändå fick ett nyttigt lopp i kroppen och stall Kolgjini är på gång för dagen. Skrällbud om det löser sig på vägen.

9 Kavata Käll höll bra utvändigt ledaren och är normalt sett bättre med ett rygglopp. Inte så tokig sort som säkert också kan skrälla med rätt lopp.

2 Modern Love har visat härlig styrka, men är svår i voltstart och galopprisken är stor. Felfri kan hon sätta fart på loppet och göra livet surt för ledaren och är inte chanslös i så fall.

Eric Martinsson har en duo i 12 Bambi Rozz och 14 Roly Poly som båda säkert är allra bäst barfota och de ska nog också helst smyga med i loppen. Båda har fart för att vinna, men behöver en del tur på vägen.

Sista strecket till 15 Sheilah Laday som får Adielsson i sulkyn nu.

Tio streck totalt.

Analys Mantorp V75-5:

Ranking: A: 2. B: 3-6-1-9. B/C: 7-8. C: 10-4.

Spetsanalysen: 2 Stepping Spaceboy är snabb och med Mr Lindy struken så är det 6 Rolex Bigi som det gäller att hålla ut. Det bör han klara av.

Loppanalysen:

2 Stepping Spaceboy tippade jag etta från bakspår mot bättre motstånd i lördags, men då blev han lite generad i första sväng och galopperade bort chanserna. Eftersom han är allra bäst i spets så är utgångsläget klart bättre den här gången och motståndet ser inte särskilt blodigt ut för att vara silver heller.

Femåringen har vunnit sex av sju gånger som han körts i ledningen och i spets på Mantorp bör han tåla en ganska tuff öppning om det krävs och ändå orka med sista biten. Det känns verkligen lite som ”nu eller aldrig” för Stepping Spaceboy i V75 den här gången och det enda minuset jag kan hitta är att fler än vad jag hoppades på i söndags har förstått det. Han lär stiga i spelprocent under lördagen, men i en omgång med den här svårighetsgraden har i alla fall jag inte råd att vara så petig med det utan nöjer mig med att ha ett singelstreck med mycket god segerchans. Även om det gav lite ångest när programledare Kajsa i V65-studion under fredagen kallade honom för en ”bombvinnare”…

Värst emot är helt klart 3 J.H.Mannerheim som bör vara nära toppform med två lopp i kroppen efter långt uppehåll. Han riskerar dock att få göra jobbet själv med min spik i ledningen och skor på tror jag är ett större minus för J.H.Mannerheim än för Stepping Spaceboy. Om någon annan mot förmodan sätter press på Stepping Spaceboy så är det nog ändå bra chans att J.H. Mannerheim är vinnaren.

Annars har 6 Rolex Bigi sett klart bra ut på slutet och senast sköt han till mycket vasst som tvåa bakom guldhästen Canari Match. Öppnar allt bättre, men missgynnas av skor runt om och tar sig nog inte förbi min vinnare från start och då blir det svårt att komma till sedan.

Analys Mantorp V75-6:

Ranking: A: 8. B: 10-6-11. B/C: 4-3-5-1-9-7-2. C: 12.

Spetsanalysen: 4 Comanche Moon är mycket snabb och bör spetsa, men om stallkompisen 6 Iago Zon kommer fort efter en bit så lär han släppa till denne.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där 8 Man At Work är storfavorit efter hans överlägsna och imponerande seger på Solvalla senast. Helt klart är hästen riktigt bra för klassen och fungerar han som senast och inte hamnar för illa till är det bra segerchans. Han har däremot visat sig mest effektiv i täten och gjort bort sig några gånger och det känns inte som att han alltid har fräschören med sig. Härifrån kan det bli vida spår i inledningen och en tung resa sedan är han inte helt på topp så kan det bli favorittorsk.

10 Reigning Moni återkom efter uppehåll senast och även om han visat bra fart tidigare så var han kraftigt förbättrad med helstängt huvudlag. Stilen såg däremot inte helt klockren ut och frågan är om han fungerar lika bra bakifrån som i ledningen? Kan dock få ett bra rygglopp i hårt tempo om Iago Zon drar i spets och favoriten blir kvar utvändigt och då kan det gå.

6 Iago Zon är fartfylld men ojämn och svår att räkna på. På en bra dag kan han braka till ledningen och dra i hårt tempo hela vägen och hålla undan, men han kan lika bra bli för het och sist i mål. Han bör dock få överta ledningen av stallkompisen och spets över kort distans på Mantorp måste man ha respekt för.

11 Ural är nog inte sämre i grunden än någon annan, men för hans del är det frågetecken för dagsformen. Han såg ändå okej ut i ett enklare sällskap senast och blir det stenhårt tempo i ledningen så har han visat tidigare att han kan vinna bakifrån också.

Fyra streck totalt och bakom dessa känns det väldigt jämnt.

Analys Mantorp V75-7:

Ranking: A: 4. B: 8-5-7-3-10. B/C: 11-2-6. C: 1-12-9.

Spetsanalysen: 2 Sir Francis Bacon och 3 Rajin Face är nog snabbast första biten, men inte givet att dessa vill köra i täten. Hur snabb är 4 Pastor Power med helstängt och jänkarvagn och hur offensiv är 5 Draft One?

Loppanalysen:

Ett rätt öppet lopp även i avslutningen och 7 Ritz Guiness är oväntat klar favorit efter två snygga spurtsegrar på slutet. Formen är helt på topp och nu är det dessutom toppkusk i sulkyn. Kan vinna om hon fungerar lika bra med skorna på, men möter tuffare hästar nu och kan hamna på vingel från spår sju.

Jag går i stället på 4 Pastor Power som ensam utgångshäst i loppet. En bra häst i grunden so gick jämnt med Olle Rols förra vintern. Efter lång frånvaro vann han direkt i comebacken senast och även om den prestationen inte imponerade så var det bra gjort att vinna. Säkert mycket bättre med loppet i kroppen och nu är det såklart väldigt spännande med helstängt huvudlag och första med jänkarvagn. Tror att Johan Untersteiner har en bra vinstchans bakom pappa Peters fyraåring och han lämnas ensam på en av två kuponger.

Peter kör själv 8 Silent Hill som säkert inte är mycket sämre och han har två lopp i kroppen efter kastrering och uppehåll. Han gick bra som trea näst senast, men galopperade bort sig direkt med voltstart senast. Är formen lika bra som vid segern i september kan han vinna om det bara löser sig vettigt från ett svårt startspår.

5 Draft One var mycket vass vid segern senast och har visat fin styrka i enklare sällskap än detta. Känslan är dock att han ska kunna duga i den lägsta klassen på V75 och han ska streckas.

3 Rajin Face vann direkt efter mer än ett års uppehåll senast och gjorde det bra över lång distans efter att ha fått ett perfekt lopp. Jepson i sulkyn igen det är chans på ett bra lopp från det här läget.

Sista strecket till trögstarke 10 Editor som alltid håller farten starkt och kör de lite för fort i täten, vilket inte är omöjligt, så kan han stånka ner allt över upploppet.

Singelstrecken:

2 Stepping Spaceboy (V75-5) har skräddarsydda förutsättningar i lämpligt sällskap och måste ha toppchans att leda från start till mål.

4 Dardanos (V75-3) missar inte ledningen felfri och om lite lurige favoriten Sanda Love har en sämre dag kan det här loppet bli ganska billigt. Chansspik.

Utgångshästarna:

5 Harrington, 9 Global Undecided och 11 Reverend Wine bildar en ganska stark trio i V75-1 och vettig chans att hålla med dessa tre.

4 Pastor Power (V75-7) vann direkt i comebacken senast och nu vässas han rejält med helstängt huvudlag och jänkarvagn i kombination för första gången.

Prisvärda hästar:

1 Sphinx d’Inverne (V75-1) är bra i grunden och trivs i spets och om lopp i kroppen och nytt huvudlag förbättrar honom rejält mot senast kan han överraska.

1 Evita Jaam (V75-2) kom bort från svårt läge senast och den starten kan man glömma. Perfekt läge nu och lättas även i balansen.

6 Iago Zon (V75-6) är ojämn och går aldrig att lita på, men han är mycket snabb och bör bli släppt till ledningen. Håller han sig lugn kanske det kan räcka hela vägen.

Överspelade:

10 Absolut Gehör (V75-4) är inte så lätt att vinna med och hon såg inte lika alert ut med skor senast. Chansartat läge dessutom och bara en av många.

7 Ritz Guiness (V75-7) har formen på topp och är kuskförstärkt, men från spår sju mot tuffare hästar än på slutet ska hon nog inte vara så klar favorit.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

A: 5,9,11. B: 1,3,4,7,8,10. (res 9,5)
1,6,8,9,10,11,12,13,15 (res 5,4)
4 Dardanos (res 6,11)
2,4,6,8,9,10,12,13,14,15 (res 6,13)
2 Stepping Spaceboy (res 3,6)
6,8,10,11 (res 4,3)
A: 4. B: 3,5,7,8,10. (res11,2)

Kupong 1: 3 x 9 x 1 x 10 x 1 x 4 x 6 = 6480 rader.
Kupong 2: 6 x 9 x 1 x 10 x 1 x 4 x 1 = 2160 rader.

Totalt: 8640 rader = 4320 kronor.

DD-spelet:

8 – 4 x 600 kronor
10 – 4 x 200 kronor
6,11 – 4 x 100 kr = 200 kronor.

Totalt: 1000 kronor.

/Berglund