Det blev en lite märklig V75-omgång i lördags med ett par hårt betrodda hästar som underpresterade rejält, omgångens storfavorit trängde sig ut från instängt läge tidigt i loppet och vi fick dött lopp i Svensk Uppfödningslöpning. Dessutom visade Speedy Foxy Vicane att det här med eller utan skor inte blir så lätt för spelarna att bedöma i vinter heller när hon vann på bra sätt i sin första start med skor runt om sedan 2012!

Att min enda spik i omgången, Jairo, avslutade med seger och att tipsettan Partizan Face var överlägsen från dödens var också i stort sett det enda positiva för min del. Däremot bidrog Jairos seger till att vi som var snett ute den här gången får en rejäl jackpott att spela om nu på lördag. Snabb chans till revansch alltså!

Först är det dock dags för arbetsveckans höjdpunkt med åtta spelvänliga lopp i rask takt framför datorn. Det vill säga skärmprodukten V86 som dessutom allt som oftast numera genererar höga utdelningar. Precis som förra veckan är det Solvalla och Åby som delar på omgången och det bjuds på både intressant sport och en del spännande speldrag.

Short In Cash är kapacitetsmässigt en av landets bästa fyraåringar, men han har så här långt i karriären inte riktigt fått betalt för det. Därmed står han väldigt billigt inne i ”vanliga” lopp och i kväll när han gör en mycket intressant debut för Björn Goop så ser det ut att bara vara galopp eller sjukdom som kan stoppa honom. En ganska given spik trots det stora favoritskapet.

Timo Nurmos och Jorma Kontio spelar som vanligt en stor roll när det är Solvalla på onsdagar och duon har också hela omgångens mest spelade häst till start i det treåriga löftet Amerindienne. Honom nöjer jag mig med att använda som utgångshäst och spikar i stället en annan häst från stallet som inte alls är lika hårt betrodd.

Analys Åby V86-1:

Ranking: A. 2. B: 6. B/C: 7-4-3. C: 8-1-5.

Spetsanalysen: 4 Veravia As är snabb och knapp spetsfavorit, men lär utmanas av både 2 Ofelia O.E. och
6 Kindy Cane. Jag tycker att Ofelia O.E. har öppnat ganska bra när hon har laddats och till skillnad mot kusken så tror jag att hon kan sitta tidigt i ledningen.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp för fyraåriga ston inleder omgången och tyvärr ett ganska litet fält. Ändå inte helt lättlöst även om fem av dem känns klart bättre än övriga. Bäst i grunden är troligen 6 Kindy Cane som har övertygat vid några segrar tidigare i år, men hon kommer från två galopper och har inte startat på nästan två månader. Veijo klagar på dåliga träningsförhållanden och det blir dessutom vanlig sulky i stället för jänkarvagn den här gången. Hästen är obesegrad i tre starter med skor och bör klara det bra även om hon bara tävlat barfota på slutet. Sammantaget låter det ändå lite sådär på henne och kommer hon inte till ledningen kan det bli ett jobbigt lopp utvändigt vilket inte känns optimalt.

Detta gör att jag tror mer på 2 Ofelia O.E. som går jämnt och bra och som höll bra till knapp förlust utvändigt ledaren över lång distans senast. Lopp i kroppen bör vara positivt och den senaste gången hon gick i ledningen avfärdade hon ganska enkelt en så pass bra häst som Nolimitjimmit.

Ofelia O.E. kanske inte kan ta ledningen av egen kraft, men håller hon bara ut Kindy Cane in mot första sväng så kan hon nog få överta täten sedan och då blir hon svårslagen, men hon kan nog även vinna från andra positioner. Hon är ju också van vid att tävla med skor varje gång. Bra chans, utgångshäst och spik på en kupong.

7 Melissa Montoya är stark, men har en knepig aktion och varken kort distans eller skor tror jag är särskilt bra för henne. Hon såg dock helt okej ut förra veckan innan ett hastigt stopp framför fick henne att kliva upp i vagnen framför och galoppera. Lövgrens stall visar fin form för dagen och som rätt lite spelad ska hon med vid gardering.

4 Veravia As och 3 Kiss My Lips H.C. är inga stjärnor, men har båda fin form och den senare var den som spurtade ner Ofelia O.E. senast efter ett perfekt smyglopp och lucka i sista sväng. Måste köras på chans, men gynnas då av Åby och det lilla fältet. Båda streckas på garderingskupongen.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 2-3-4-5. B: 9-10. B/C: 12-1-6. C: 8-11-7.

Spetsanalysen: 2 Global Thunder är lite ojämn från start, men öppnar han som för fem starter sedan tar han nog ledningen. Annars är det nog 5 Largo och 6 Earl Variera som gör upp om täten.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp som ser småknepigt ut och där Björn Goops nyförvärv 3 Triomphe Ferm är mycket svår att sätta in i konkurrensen. En rejäl typ som jag sett göra bra lopp några gånger, men oklart hur han klarar kort distans och skor runt om. Gissar att han gör ett bra lopp direkt och duger bra i klassen, men jag vill gärna se honom värma bra innan jag chansar på att han bara vinner detta.

Tipsettan så länge till 2 Global Thunder som var grymt fin på barfotabalans för fyra starter sedan, men som både före och efter det har visat att han är bra även med skor. Senast avslutade han starkt i skymundan i V75 och skulle han nå ledningen blir han inte så lätt att besegra.

4 Reigning Moni har efter en tveksam inledning i Sverige visat bra kapacitet i årets starter och gjort det bra mot riktigt tufft motstånd. Lite enklare här, men åter efter uppehåll och oklart hur mycket barfotabalansen gjort. I de sämre insatserna 2017 gick han med skor. Dessutom lite lurigt med stallformen hos Redén kanske efter att två av hans hästar varit riktigt dåliga igår på Solvalla. Svårbedömd men fart för att vinna loppet.

5 Largo vet man däremot var man har. Han gör nästan alltid bra insatser och senast blev det seger från ledningen när han höll ifrån sig en tapper Partizan Face. Jansson upp nu kan nog få lite extra snurr på den här lite tröge herren, men jag tror att han behöver komma till spets för att vinna och det är inte givet. Därmed är han också en sårbar favorit.

9 Talassio är en lurig häst som alltid ser dålig ut före tävlingarna och ibland även i loppen. Han såg knackig ut före loppet senast och efter en snabb start valde Örjan att släppa ledningen till Largo för att sedan hänga på bra och knappast vara tom i mål. Lopp i kroppen nu och håller sexåringen ihop travet hela vägen har han fart för att skrälla även om han troligen är allra bäst i täten.

10 Digital Performer har inte riktigt räckt till i tuffa fyraåringslopp på slutet, men gått okej i skymundan. Ner i klass nu och ett skrällbud med första Kontio om det blir hårt tempo på loppet. Sex streck totalt.

Analys Åby V86-3:

Ranking: A: 2-9-10. B: 8-13-6. B/C: 4-3-1. C: 5-7-12-11.

Spetsanalysen: 2 No Comment är rask ur volten och jag tror att han kan ta sig förbi 1 Avocado Am och om sedan
3 Insert Ecus eller 7 Ulf Eme tar sig förbi borde han få överta i en andravåg sedan.

Loppanalysen:

Ett dåligt lopp där 9 Belong Life är klar favorit. Han är bra för klassen och har visat fin form under hösten, men är behandlad efter senast och har inte startat på en månad. Brukar dock kunna gå bra då och det känns inte som något stort minus. Däremot är han amatörkörd och även om Hanna Lähdekorpi är duktig så kör hon gärna snällt och lite på chans eftersom familjen äger hästen själv. Då kan det lätt strula och jag vill inte lita på att det löser sig perfekt när ekipaget är hårt spelat.

Tipsettan till formstarke 2 No Comment som bör ha vettig chans att nå ledningen och han hade krafter kvar i mål från ett svårt läge i V75 senast. Övriga med framspår är inte särskilt tuffa och bör vara nöjda med rygg på den här hästen och får han ledningen är det inte säkert att det händer så mycket sedan eftersom favoriten knappast vill göra grovjobbet i alla fall. Vettig chans även om skor knappast är något plus.

Skor är ett minus även för 10 Yippie Chic, men när hon är bra brukar hon vara riktigt bra och då kan det kanske räcka i detta gäng ändå. Hon har mött mycket bättre hästar än så här på slutet och gjort det bra och får hon inte ett för tungt lopp så spurtar hon ner de flesta sista biten.

I B-gruppen har 8 Vischio Bianco varit klart bättre barfota, men kuskplus och formbesked senast gör att han streckas ändå.

13 Kickstart My Heart är allra bäst i den främre träffen, men rundade ett liknande gäng när Johan Untersteiner körde näst senast och trots att han står 20 meter sämre till mot Belong Life nu så kommer han med på systemet.

Jag streckar även en storskräll i ganska grundkapable
6 Cexter Bob som har fått ett lopp i kroppen i ny regi nu och då var han nog inte helt tom vid galoppen. Det borde finnas lite kvar i honom med bara 25 starter i karriären och som
2-procentare får han sista strecket i ett lurigt och lågklassigt lopp. Sex streck totalt.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A. 6. B: 2-9-3-7. B/C: 5-12-11. C: 4-8.

Spetsanalysen: 2 Tokarev öppnade snabbt på Bjerke senast och är han lika snabb med skor bör det bli ledningen igen.

Loppanalysen:

Ett treåringslopp där Timo Nurmos maffige löfte
6 Amerindienne är mest spelad i hela omgången. Han galopperade bort segern i debuten, men har därefter tagit fyra segrar i följd och ser väldigt kapabel ut. Intrycket senast när han rundade hela gänget sista 800 m och gick med bra tryck över mål var mäktigt och helt klart är han riktigt bra.

Mycket möjligt att han bara är bäst här, men det blir första starten med framspår bakom startbilen och troligen får han göra allt jobb själv utvändigt om ledaren. Hårt att kräva seger då av en orutinerad häst och när han dessutom är spelad till nästan 75 procent kittlar det såklart att gardera.

Jag väljer medelvägen och spikar på en kupong och streckar fyra rätt bra motbud på den andra.

Största favorithotet är helt klart 2 Tokarev som var klart fin vid segern i debuten för Reijo och blev hårt betrodd i V75 på Bjerke efter det. Då blev han dock för pigg i spets över den långa distansen och stumnade till slut. Bättre distans nu, men svårt att veta om han är sämre med skor. På det han visade näst senast bör dock kusken testa i spets om man kan hålla upp innerspåret och då kan han nog Tokarev ge favoriten en tuff match.

9 Enge Barack är en ganska rejäl sort som visat fin form vid segrarna och han lär gynnas om favoriten sätter upp tempot utvändigt ledaren.

3 Mr Clayton J.F. toppspurtade som trea där Moses vann näst senast och vann på bra sätt senast. Han har utvecklats starkt och blir han inte avsevärt mycket sämre med skor så är han ett givet segerbud om storfavoriten kommer bort.

Streck också för 7 Dream Kåsgård som jag inte blivit så imponerad av tidigare, men han var rejält förbättrad som tvåa bakom Enge Barack senast och inte så stort slagen av denne. En rätt fin modell som kan vara under snabb utveckling.

Analys Åby V86-5:

Ranking: A: -. B: 6-9-4-5-8. B/C: 10-11. C: 1-12-7-2.

Spetsanalysen: 1 Bear My Prince tar nog ledningen första biten, men en felfri 4 Betting King kan nog få överta efter en bit.

Loppanalysen:

Ett treåringslopp som ser knepigt ut och där förhandsfavoriten ströks i förmiddags. Jag streckar sju hästar utan någon större känsla för någon och hoppas att det räcker.

Favorit är nu 5 Felix Am som dessutom fick det mesta spelet som var på den strukne favoriten. En rätt fin häst som det dock varit lite si och så med i slutstriderna. Det kan dock svänga snabbt på så här orutinerade hästar och känslan är att stall Kolgjini måste vara på gång snart. Felix Am kan säkert duga här med rätt lopp, men smålurigt läge och har inte heller startat på ett tag. Bara en av många.

Tipsettan lite på chans till bortglömde 6 Livi Nam Nam som inte ser så tokig ut. Han har fått ett par lopp i kroppen efter uppehåll och gått helt okej i skymundan. Missgynnad av framskor säger Falsig, men bör hantera det och körs kanske lite mer offensivt nu. Tidig som lite spelad.

9 Zohar Font toppspurtade som trea näst senast och har visat fin fart, men han hade inte en tanke på att gå iväg från spår fem senast och det kan såklart innebära bekymmer igen. Säkert bra chans felfri, men det går inte att lita på efter senast och skor på känns inte så bra efter insatserna barfota på slutet. En av flera han med.

4 Betting King är svår att hetsa på med tanke på att han har galopperat i alla sina starter, men han är ändå visat bra fartresurser och det såg ut som att Jepson var nära att få runt honom hela vägen näst senast. Felfri kanske han bara körs till spets och vinner, men skulle han hoppa någon gång under vägen så blir man ju inte precis chockad heller. Ändå tidig och värd att spela med som lite betrodd.

8 Ritchie Ås var positiv vid segern senast och hakade på rätt bra mot tufft motstånd senast på Solvalla. Lopp i kroppen nu och inte borta.

10 M.T.Nordic Spirit tar inte i för fullt i loppen och ska kastreras framöver säger Untersteiner, men kommer hästen på bättre tankar redan i kväll så har han säkert fart för att segerstrida.

Streck även för 11 Majors Corona som har mött rätt bra hästar och är lite bättre än vad resultaten på slutet visar. Sju streck totalt.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 2. B: 5-8-6-11-10. B/C: 1-4-3. C: 12-9-7.

Spetsanalysen: 5 Roofparty är mycket startsnabb och har bra spetschans från ett perfekt utgångsläge.

Loppanalysen:

Ett lopp med flera ganska bra hästar för klassen, men en som verkligen sticker ut kapacitetsmässigt är 2 Short In Cash som tillhör landets bättre fyraåringar. Han har dock inte lyckats fullt ut i de stora årgångsloppen och har därför för lite pengar på sig. Han var till exempel i final i Europaderbyt för tre starter sedan efter att ha kvalat in som trea från dödens på derbyvinnaren Who’s Who och Mellby Free var tvåa från rygg ledaren.

Näst senast avslutade han starkt som tvåa bakom Perfect Spirit i semifinalen till Breeders´Crown, men i finalen blev det en tidig galopp.

Att Björn Goop väljer att ta ut hästen ganska omgående efter att den kommit till hans stall bör betyda att det var en fräsch häst i bra slag som han fick in och mot detta lite enklare motstånd än vanligt bör Goop kunna köra med lite säkerhetsmarginal och ändå vinna. Mycket svårslagen från ett perfekt utgångsläge och spikas trots stort favoritskap.

Det finns en del bra hästar mot, men det låter sådär på Nurmos kapabla duo 6 Marvelous och 8 Sebastian Journey som båda återkommer efter uppehåll och de rubbar knappast favoriten från lite knepiga startspår dessutom.

5 Roofparty visade fin form vid spetssegern senast, men mötte ju enklare motstånd då och när han mötte Short In Cash i ett derbykval var han tio gånger mindre spelad än denne. Tror att favoriten slår andrahandaren Roofparty från dödens om det behövs.

10 Reverend Wine och 11 Pontiac S.W. är bra hästar i fin form, men det skiljer ändå en hel del i kapacitet om man jämför med favoriten och de har ju dessutom dåliga utgångslägen.

Analys Åby V86-7:

Ranking: A. 5-8-6-10. B: 1-4-7. B/C: 9-12-11. C: 3-2.

Spetsanalysen: 4 Tropicana Ås är snabb, men blir ofta hetsig vid laddning och på Åby bör man ju släppa med henne om hon kommer först. Då kan det nog blir
7 Smevikens Cruiser till tät trots spår långt ut på vingen.

Loppanalysen:

Ett vidöppet lopp och inte heller här har jag stark känsla för någon speciell. Klar favorit är 1 Happy Steel som är ett mycket starkt och rejält fyraårigt sto, men nu möter hon äldre hästar samtidigt som det är frågetecken för utgångsläget (långsam första biten) samt skotvånget. Borde vara illa ute som favorit.

Andrahandsfavorit är snabba 4 Tropicana Ås som har läge för att få ett perfekt smyglopp på innerspåret om Jepson kör till spets och släpper, men även hon är ett fyraårigt sto mot äldre hästar som dessutom varit klart bäst barfota runt om. Hon har trots många försök aldrig vunnit lopp i Sverige med skor runt om.

Dessa två är knappast någon stark favoritduo och tipsettan får i stället 5 Dreamboy As lite i brist på annat. Han har härdats mot lite bättre motstånd än detta i V75 och gått ganska bra även om han varit lite glödlös till slut några gånger. Bara en seger på 16 starter i år kanske säger en del trots allt, men han har i alla fall vunnit med skor och gått bra en gång för Ingves.

8 Can Lane är lite speciell och tål inte för mycket jobb själv, men han visade härlig form med en vass spurt som tvåa bakom Heart of Steel i V75-finalen senast. Skor på är en nackdel och läget trassligt, men löser det sig vettigt kan han nog duga med sin fina speed.

6 Global Raceway står lite tufft inne i loppet, men avslutade bra som fyra i V75 på Bjerke senast och är rätt bra i grunden. Tror att han kan räcka en bit här med duktige Christoffer i sulkyn denna gång.

Urstarke 10 Pacific Face brukar vara sårbar över den här distansen, men han har blivit lite rappare och är väl den tillsammans med favoriten, som bäst tål att göra grovjobbet själv i loppet. Bedarrar tempot lär Lubrano ställa på direkt och kanske kan han stånka ner alla till slut om han kommer fram smidigt.

7 Smevikens Cruiser är startsnabb och har nog rätt bra spetschans trots spåret och han höll bra som tvåa bakom Laskari senast. Han är bäst barfota, men gjorde något bra lopp med skor förra vintern och kanske kan duga på form om han får bestämma tempot i ledningen. Sju streck totalt.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A. 9. B: 4-7-5-1. B/C: 2-6. C: 10-12-11-3-8.

Spetsanalysen: 1 Sugarcraft öppnade bra innan han galopperade senast och felfri tar han nog hand om täten för Widell. Utmanas främst av 6 Niklas M.J. som också kan flytta på sig bra första biten.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans avslutar omgången och spelmässigt ser det intressant ut med lite frågetecken för ett par betrodda. Klar favorit är 4 Moses som är duktig, men ändå lite oklart hur pass bra han är eftersom han bara är tre år och har vunnit rätt billiga lopp. Han fungerade inte riktigt näst senast, men var bättre igen senast efter små ändringar i utrustningen. Klarar säkert distansen och går med skor i vanliga fall, men litet frågetecken för stallformen måste man sätta efter att två av Redéns hästar varit riktigt dåliga i går på Solvalla. Kan ha varit tillfälligheter eftersom stallet även vann ett lopp, men säker kan man inte vara i dessa förkylningstider.

Även en frisk Moses tycker jag har blivit för stor favorit mot äldre hästar och det känns kul att spela emot.

Hårt betrodd är även 7 Copertino V.W. som jag försökte spela emot som favorit senast, men då slängde Björn Goop på en jänkarvagn till loppet och hästen hittade en liten växel till. Han visar fin styrka, men har helt klart presterat mycket bättre utan skor i de två senaste starterna så att han måste tävla med skor nu ser jag som en klar nackdel. En mer ”normal” insats är nog att vänta och då är jag inte säker på att Copertino duger här.

Min idé i loppet är helt klart Timo Nurmos maffige
9 Ridgehead Kato som var borta 2,5 år efter en mycket lovande inledning av karriären. Att kapaciteten finns kvar visade han vid en överlägsen seger i comebacken näst senast och det gav mersmak. Han blev sedan hårt betrodd i V75 senast, men orkade inte riktigt till slut efter en tuff inledning och tidig attack i spåren, men höll ändå okej.

Kanske var han lite sämre än väntat då, men jag gissar att Örebros bana, som kan vara lös, inte passade den här stora och grova hästen som säkert kräver bra med fäste. Möjligt också att den rätt tuffa comebacken gången innan satt lite i benen då. Eftersom Ridgehead Kato startar ganska omgående nu så gissar jag att Nurmos är fullt nöjd med hur han känns och kvällens långa distans bör passa bättre än kort som varit fallet på slutet.

Utgångsläget passar helt okej och om bara inte favoriten Moses blir släppt till spets och får bestämma tempot för mycket så tror jag att Ridgehead Kato krossar det här gänget över upploppet. Kul spik till runt 20 procent!

Starke 5 Sigel Garline och snabbe 1 Sugarcraft kan tänkas om man garderar, men den förstnämnde såg senast ut att behöva fler lopp i kroppen och den senare tror jag inte är gynnad av den långa distansen.

Singelstrecken:

2 Short In Cash (V86-6) är en topphäst som gör spännande debut för Björn Goop. Står billigt inne i klassen och är nog överlägsen om han sköter sig.

9 Ridgehead Kato (V86-8) har hög grundkapacitet och var toppfin vid överlägsen seger i comebacken. Bättre uppgift nu än senast och bra chans att runda allt.

Utgångshästarna:

2 Ofelia O.E. (V86-1) höll starkt efter uppehåll senast och är nog redo för en ännu bättre prestation nu. Lämplig uppgift när det låter som att värsta motbudet inte har formen helt på topp.

6 Amerindienne (V86-4) är en mycket mäktig treåring som har imponerat vid segrarna. Bra chans krossa allt om han sköter sig bakom startbilen.

Prisvärda hästar:

2 No Comment (V86-3) visar fin form för dagen och har bra chans på ledningen i ett rätt dåligt lopp.

2 Tokarev (V86-4) var läcker i Sverigedebuten och blev för het över lång distans senast. Har inte visat botten i Sverige än och kanske är lika bra som favoriten..?

6 Livi Nam Nam (V86-5) tror jag är redo att göra ett bra lopp nu och snabbe 4 Betting King är också för lite spelad trots alla galopper. Vinner felfri?

Överspelade:

5 Largo (V86-2) är jämn och säker, men i grunden inte särskilt mycket bättre än de andra i loppet. Behöver nog spets för att vinna och inte säkert han får det.

9 Zohar Font (V86-5) är snabb, men har varit fin barfota på slutet och är kanske sämre med skor? Dessutom var han inte ens nära att gå iväg från spår fem i voltstart senast…

1 Happy Steel (V86-7) möter äldre hingstar och valacker, blir över från start och har fungerat bäst barfota runt om. Njaa till den favoriten.

7 Copertino V.W. (V86-8) har visat fin styrka, men ska gå med skor nu och är han som tidigare med skor tror jag inte att han räcker till.

V86-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt.)

A: 2. B: 3,4,6,7. (res 2,6)
2,3,4,5,9,10 (res 12,1)
2,6,8,9,10,13 (res 4,3)
A: 6. B: 2,3,7,9. (res 6,5)
4,5,6,8,9,10,11 (res 1,12)
2 Short In Cash (res 5,8)
1,4,5,6,7,8,10 (res 9,12)
9 Ridgehead Kato (res 4,7)

Kupong 1: 1 x 6 x 6 x 5 x 7 x 1 x 7 x 1 = 8820 rader
Kupong 2: 4 x 6 x 6 x 1 x 7 x 1 x 7 x 1 = 7056 rader

Totalt: 15876 rader = 3969 kronor.

DD-spelet:

5,8 – 9 x 400 kr = 800 kr
6,10 – 9 x 100 kr = 200 kr

Totalt: 1000 kronor.

/Berglund