Det blev upp som en sol och ner som en pannkaka för min del i onsdags och det var givetvis inte så enkelt att bara surfa vidare på den fina V75-vinsten från förra helgen. Det blev en märklig V86-omgång där jag varnade för de två jätteskrällarna, men tyvärr var det stolpe ut för alla nyckelhästar och jag valde helt enkelt fel i de lopp som såg ut att stå mellan ett fåtal hästar. Förmodligen hade jag haft åtta rätt om någon tvingat mig göra ett system utan spik, men det är inget spelsätt jag gillar.

Bara att hoppa upp på hästen igen och efter två dygn av inloggningsproblem, strul med lopparkivet och allmänt svärande över de tekniska problemen med atg.se har jag äntligen kunnat förbereda mig på ett vettigt sätt för en ny V75-omgång och det är Jägersro och Svensk Uppfödningslöpning för de tvååriga hästarna som gäller.

ATG lockar med ”dubbeljackpott” ser jag men det är verkligen en sanning med modifikation. Jackpottpengarna kommer från söndagens extraomgång då det inte blev någon utdelning för varken fem eller sex rätt och det är cirka 7,8 miljoner som gick vidare till den här sjurättspotten. Alltså nästan tre gånger mindre än vid en ”normal” jackpottomgång. Ändå alltid trevligt med gratispengar att spela om (för de som stod över i söndags) och det är en ganska rolig omgång att försöka reda ut.

Den största snackisen den här veckan är ingen häst eller kusk utan det faktum att från och med lördag så är det skotvång i alla travlopp i tre månader framåt. Att det är ”lika för alla” är en superklyscha som vi kommer att få höra till leda framöver och jag skriker högt varje gång någon säger det.

Jag läste att till och med en skribent i en av facktidningarna uttryckte sig så och det är ju häpnadsväckande! Självklart är det otroligt individuellt hur skotvånget påverkar hästarna precis som det är olika från häst till häst vad barfotakörning ger för effekt. Jag uppmanar reportrarna från Kanal75 att ta med sig en så kallad ”grisfösare” till stallbacken och zappa alla aktiva som av bekvämlighet drar till med den klyschan.

Däremot medger jag att det är svårt att svara på hur mycket skobalans påverkar olika hästar och skillnaden blir ju såklart mindre påtaglig när alla går med skor och fram till att utpräglade ”barfotahästar” har visat upp sig med skor så blir det ju mer eller mindre kvalificerade gissningar.

Analys Jägersro V75-1:

Ranking: A: 6-2. B: 10-3-11-9. B/C: 5-1-4. C: 7-8.

Spetsanalysen: Många rätt orutinerade hästar i voltstart, men 1 Filur Sisu och 2 That’s Art kan nog båda öppna rätt bra om de kliver iväg. Jag är dock inne på att 6 Sweet On You kommer att öppna bra från springspår med vasse Ohlsson i sulkyn.

Loppanalysen:

Ett lopp för tre- och fyraåringar där fyraåringarna startar 20 meter bakom. Ett lurigt lopp där inget känns givet, men jag tror att den som når ledningen av två rätt bra hästar på start har bra segerchans.

Mest känsla för ledningen har jag för 6 Sweet On You som jag också tror passar bra i den positionen för hon var fin vid seger från ledningen på Solvalla i september. Senast i Norge kom hon illa till i loppet, men gick bra bakom hästar över upploppet och såg ut att ha ganska gott om krafter kvar. Då gick hon också med skor vilket fungerade bra.

Sweet On You såg pigg ut i volt från tillägg vid ett tillfälle och från det här läget tror jag att hon öppnar bra för Uffe Ohlsson. Kan bli svårfångad i ledningen och är ett kul speldrag på det.

2 That’s Art hade jag spelat senast och det var väldigt snopet när han galopperade med segern klar mitt på upploppet. Han är lite spänd och knepig av sig, men vass när han sköter sig och vid sjätteplatsen för tre starter sedan spurtade han mycket bra bakom några riktigt bra treåringar (Inti Boko vann). Felfri kan han nog öppna rätt bra och även han har chans på ledningen.

Jag spelar med dessa två i en utgång och garderar rejält bakom.

Favorit är 10 Candy La Marc som är en kulltopp bland de fyraåriga stona och hon blev generad till galopp som hårt betrodd i Breeders´-finalen senast. Hon såg fin ut vid segern före det och visst kan hon runda detta gäng utan strul, men det är ändå en halvtuff uppgift att hinna fram på Jägersro och även om hon vann Oaks med skor i fjol så tycker tränaren att det är minus med framskor.

3 Stoletheshow vann det norska Kriteriet i september och är en jämn och nyttig travare. Kuskförstärkt nu och räknas rätt tidigt från ett fint utgångsläge.

11 Harran Boko är fartfylld, men inte helt enkel och känslan är att han är bäst när han får springa på i egen fart i ledningen. Alla segrar är tagna i den främre träffen och det är en helt annan uppgift nu. Han går dock alltid med skor och kan nog vinna om det löser sig med bra ryggar på vägen.

9 Seven and Seven visade bra fart i somras, men är svårbedömd efter en ganska klen insats senast och miljöombyte efter det. Läge och startmetod är också svårbedömt för honom, men han får å andra sidan hjälp av Kihlström i sulkyn och kan inte sågas.

Jag streckar även fine dansken 5 Donatello Garbo som troligen missgynnas av skor, men får Uhrberg i sulkyn och en ganska fin typ är det ändå.

1 Filur Sisu var seg senast, men blev sjuk efteråt och kan bättre. Perfekt läge och ska laddas från start och får han bestämma i spets eller chansen från rygg ledaren är han nog inte helt chanslös även om det bara har blivit en seger så här långt.

4 Dallas är grön i detta sällskap, men ser ut som en rätt fin Maharajah-son och han gjorde sitt bästa lopp hittills senast. Är nog under rejäl utveckling och som enprocentare får han sista strecket.

Analys Jägersro V75-2:

Ranking: A: 2. B: 1-4-5-6-3. B/C: 9-8-10. C: 12-7.

Spetsanalysen: 1 Quite Right är snabb bakom bilen och spetsar nog om han öppnar lika bra med skor som utan. Annars kan nog 6 Dream of Nature ta sig till täten. 2 Master Hill kanske testar i en andravåg?

Loppanalysen:

Lägsta klassen och inget märkvärdigt sällskap och favoriten 2 Master Hill tror jag har jättebra segerchans. Den välstammade fyraåringen gjorde första starten för Timo Nurmos senast och såg väldigt fin ut i både värmning och lopp. Han kördes snällt av Andreas Lövdal, men avgjorde i ett nafs när han fick chansen och hade gott om krafter kvar i mål.

Han ser ut att kunna klättra ganska snabbt i klasserna och har han tagit comebacken på bra sätt och klara långresan så tror jag att han vinner. En stark favorit och tänkbar spik, men har jag fått träff på någon utgångshäst i första avdelningen så kan det vara kul att sitta med många hästar här.

1 Quite Right är snabb ut och spetsfavorit om han inte är långsammare med skor. Han har två lopp i kroppen efter uppehåll och fick inte riktigt chansen senast. Jag tror att han är sämre med skor, men får han bestämma tempot i spets och favoriten kommer bort så kan det gå ändå.

4 Aquamarin spurtade vasst och vann från rygg ledaren senast och är en rätt fin treåring. Kan galoppera om han laddas från start, men är annars rätt kvick ut. Kan vinna med rätt lopp.

5 Edio är en rätt stor och rejäl häst som gick en bra repa i spåren som tvåa senast och han verkar på gång igen. Bättre läge den här gången och han kan nog skrälla om kusken får till styrningen.

6 Dream of Nature har varit rejält förbättrad vid de tre segrarna på slutet och varje gång har han gått barfota runt om. Skor på nu kan alltså vara en klar nackdel och jag är inne på att han är lite väl hårt betrodd.

3 Staro Kipling fastnade med krafter kvar i ett V75-lopp som Cobbys Olifant vann senast, men han har varit sjuk efteråt och formen är ett klart frågetecken. Bra läge och kusk ändå och kan en del så ska nog med om man streckar på en del.

På garderingskupongen blir det även streck för B/C-gruppen där segervane 8 Blue Mustasche är kuskförstärkt och E3-finalisten 9 Dats So Cool spurtade vasst bakom Aquamarin senast.

Analys Jägersro V75-3:

Ranking: A: 1-2. B: 9-6-8-4. B/C: 7-12-5. C: 3-10.

Spetsanalysen: Tror att springspåren gör upp om ledningen första biten och 7 Mellby Fantom är nog lite snabbare än
6 Invincible H.C. Möjligt att 2 The Real Star kan få överta i en andravåg ut på första långsidan?

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans där 1 Illuminati blir omgångens klart mest spelade häst. En fin fyraåring som imponerat på slutet och den långa distansen passar honom perfekt. Han travade runt 1.11 sista varvet över tre kilometer senast och var mycket bra. En liknande insats lär räcka och bli över här, men läget är bökigt och hästen inte helt pålitlig. Han är ojämn i fräschören och Jocke Lövgren klagade på värmningen senast vilket alltid är lite oroväckande till starten efter. Dessutom har Illuminati alltid ledhjälp i volten, men då är innerspår ett plus eftersom ledsagaren får springa med hela vägen ner till plankan innan han släpper.

Illuminati lär ändå bli över från start och då kan det givetvis strula, men löser det sig vettigt så vinner han förmodligen.

Jag vill dock inte lita helt på det och två motbud höjer sig lite över resten. Jag väljer dock att bara ta med starke 2 The Real Star som känns mest intressant. Han var trea i sitt derbykval och har visat hög kapacitet, men senast blev han störd till galopp. Han fick ändå ett lopp i kroppen efter behandling och tränare Dahlén har siktat mot det här loppet. Duktige startkusken Jepson bör få iväg honom bra och inte otänkbart att han släpps till täten efter en bit. Då får nog favoriten vara riktigt bra om han ska vinna.

9 Rajah Silvio duger nog också, men där är det minus med både skotvång, voltstart och ny kusk och även frågetecken för distansen eftersom han kan vara lite vass. Annars såg han läcker ut vid lätt spetsseger i V75 senast, men med de minus som ändå finns chansar jag bort honom till rätt hög spelprocent för att få med fler hästar i övriga lopp.

Analys Jägersro V75-4:

Ranking: A: 3. B: 1-2-4-5-7-10. B/C: 9-6-11. C: 8-12.

Spetsanalysen: 5 Grande Diva Sisu har öppnat mycket vasst bakom bilen och blir nog svår att ta emot när hon nu dessutom ska gå med jänkarvagn. 2 Global Adventure är snabb och försöker nog ta emot och 3 Bythebook kanske kan öppna bättre än visat?

Loppanalysen:

Svensk Uppfödningslöpning för tvååringar och många fina unghästar har kvalat in. Svante Båth är som vanligt nyckelman i det här loppet och han har fyra hästar till start. Bäst chans har troligen favoriten 3 Bythebook som satt fast i storloppet Svampen näst senast och vann uttagningsloppet till den här finalen i imponerande stil senast. Han ser ut att vara under kraftig utveckling för dagen och med toppkusk från ett perfekt läge är han hästen att besegra för övriga.

Långresa och orutin är dock saker som kan fälla tvååringar och jag väljer trots att det här känns som en stark favorit att gardera upp loppet.

Stallkompisen 2 Global Adventure vann Svampen efter ett starkt slutvarv utvändigt ledaren och är obesegrad efter fem starter. Senast i försöket såg han dock inte alls lika bra ut i aktionen som tidigare och galopperade också när Adielsson lät honom slappna av efter mål. Behandlad efteråt och oklart hur detta har påverkat formen, men han är snabb ut, får ett fint lopp och måste räknas tidigt ändå.

1 Trix On Line är fältets andra obesegrade häst, men han har bara hunnit med tre starter i livet. Han har sett fin ut varje gång och Christoffer Eriksson väljer den här intressant stammade hästen före en annan bra häst som han också kvalat in. Får ett bra lopp från det här spåret och är ett givet segerbud.

4 Aetos Kronos vann Christoffer försöket med från dödens och Bold Eagle-sonen såg mycket fin ut. Väldigt lite spelad nu och ska streckas tidigt.

5 Grande Diva Sisu ser ut som en flygmaskin och har visat sig mycket snabb bakom startbilen. Senast fick hon ge sig i spets mot Trix On Line som smög med bakom, men ska var bättre nu och dessutom gå i jänkarvagn. Springer nog snabbt i spets och kan bli svår att få tag i om hon höjer sig lite från senast.

7 Alien Kronos som avslutade starkt bakom Global Adventure senast och 10 Belker, som var tapper tvåa i Svampen, kan slippa göra grovjobbet nu och är vässad i träningen, streckas också som två tänkbara skrällar. Sju streck totalt.

Analys Jägersro V75-5:

Ranking: A. 5-7-3-6. B: 1-10. B/C: 8-4. C: 2-12-11.

Spetsanalysen: 3 Lexington Hall är mycket snabb och bör hålla ut övriga om han inte öppnar mycket sämre än vanligt med skorna på. 4 New Star Power och 6 Exclamation Mark är de som möjligen kan utmana.

Loppanalysen:

En bronsdivision över kort distans och ett ganska dåligt lopp. Klart bäst är 7 Gustafson som imponerade vid V75-segern under derbyhelgen då han ganska enkelt slog Heart of Steel efter att tidigt körts till ledningen. Efter det har han tagit två segrar i enklare sällskap och formen är det nog inga fel på även om det var en månad sedan han startade senast. Däremot är läget ett bekymmer eftersom han inte är supersnabb första biten och har många startsnabba hästar både invändigt om sig och från bakspår som kan täcka upp i andraspår. Risk för en mycket dryg inledning alltså och jag tror inte att han släpps till ledningen över den korta distansen sedan.

Gustafson har även gått barfota runt om i sina två starter på svensk mark och oklart hur mycket skor runt om påverkar.

För många tveksamheter för att jag ska köpa honom som storfavorit och jag garderar med fem hästar.

Tipsettan får 5 Partizan Face som visade toppform med en stark insats utvändigt om ledaren senast på Solvalla. Kolgjini varnade innan för att formen var mycket bra och det stämde också. Han kan få ett bra lopp i hårt tempo när många lär ladda från start och då kanske vara starkast till slut.

3 Lexington Hall är en utpräglad spetshäst som agerar segt i ryggar. Senast ville Kontio inte svara ledningen över full distans och han hängde mest med över upploppet sedan. Kort distans nu och då kan jag inte tänka mig att Jorma släpper täten och då kan det såklart hålla hela vägen på Jägersro i en, bakom favoriten, ganska tunn bronsdivision.

6 Exclamation Mark har visat fin fart i V75 tidigare, men formen är osäker efter uppehåll. Reijo låter ändå rätt nöjd med honom för dagen och om inte skor på är ett för stort minus så duger hästen bra här.

1 Viggo Laday såg mycket ladda ut som fastlåst senast och Adielsson var väldigt nöjd efteråt. Kan inte hålla upp ledningen, men får ett fint lopp på innerspåret och kan duga med fritt under vägen.

10 Star Costashorta var Untersteiner var mycket nöjd med inför senast, men då var hästen inte som bäst. Trots att det är en spetshäst med bakspår som troligen är bäst utan skor så får han sista strecket från ett läge som kan ge ett bra smyglopp ändå.

Analys Jägersro V75-6:

Ranking: A: 6-10-2. B: 1-9-3. B/C: 5-4. C: 7-8.

Spetsanalysen: Tror att 4 Waffle Cone tar en längd på
3 Sobel Conway (som inte är lika startsnabb med invändiga spår, kort startgalopp senast) och sedan släpper täten till en felfri 6 Västerbo Exact.

Loppanalysen:

En silverdivision där det nog är rätt bra chans att 6 Västerbo Exact får överta ledningen av Waffle Cone och sedan leder loppet hela vägen. Han försökte den taktiken på Bjerke senast, men fick stenhård press av Ferrari B.R. första halvvarvet och åkte dit mot en smygkörd häst sista biten. Sjuåringen är obesegrad i spets på Jägersro och som sagt favorit att komma dit, men skor på är lillminus även om han vann lopp så förra vintern. Han är inte heller helt att lita på och med ett par riktigt bra motståndare valde jag till slut att gardera.

10 Olle Rols var förra vinterns komet inom V75 och visade härlig inställning när han klättrade snabbt genom klasserna. Han tappade dock stilen i början av sommaren och fick en paus på fem månader innan han gjorde comeback senast. Då kördes han snällt, men gick mycket starkt till slut och såg kanonfin ut bakom hästar över mål. Helt klart verkar han vara tillbaka i fin form och då duger han bra här trots bakspåret.

Ett givet motbud till tipsettan är även 2 Linus Boy som spurtade mycket bra i skymundan senast och nu äntligen har ett bra utgångsläge i V75. Han är tuff till slut när han sköter sig och bör dyka upp segerstriden.

Sedan måste jag även betala för grundkapable 1 Isor Håleryd som jag trodde på senast efter två positiva insatser efter långt uppehåll. Då var han dock väldigt glödlös till slut utan att Untersteiner har hittat någon anledning. Svårbedömd form nu alltså och blir över från start, men tätare starter kan vara en fördel och nu är han dessutom bortglömd.

Jag står över 9 Speedy Foxy Vicane som fick ett tungt lopp senast och inte orkade utmana, men uppladdningen var inte bra den dagen och hon pressades inte heller så mycket till slut. Normalt sett har hon ett passande smygläge, men hon har inte tävlat med skor runt om sedan 2012 och jag undrar om tränare Källgren verkligen tycker att skotvånget är ”lika för alla”?

Fyra streck totalt.

Analys Jägersro V75-7:

Ranking: A: 4. B: 6-3-1-9-12-10. B/C: 2-5. C: 7-11.

Spetsanalysen: 1 Star Advisor Joli är mycket kvick ut och brukar spetsa lätt från innerspår. Sida vid sida bör han hålla ut 2 Poet Broline och det blir svårt för 6 Västerboonthenews att hinna runt båda dessa till spets.

Loppanalysen:

En gulddivision där många hästar har sitt bästa bakom sig och jag tycker att hemmafavoriten 4 Jairo har en passande uppgift. Han växte in snyggt i högsta klassen tidigare i år, men efter en paus var han inte som bäst i två starter i höstas. Senast såg det dock klart bättre ut och han vann då lätt från ledningen efter att ha fått dämpa tempot en bit. Bör vara framsatt med loppet i kroppen och tuff körning mellan ett par konkurrenter här kommer att gynna Jairo.

Han tål också att gå utvändigt ledaren om det behövs och en lugn dödens utvändigt om sprinterbetonade spetsfavoriten Star Advisor Joli behöver inte vara helt fel. Skor på tror jag missgynnar Jairo mindre än några av konkurrenterna och han känns klart piggast sista biten av de som fått vettiga utgångslägen. Spik!

6 Västerboonthenews är nog värst emot om han skulle ha hittat den fina form han visade förra vintern. Det har dock sett lite sådär ut på slutet och segern senast var väldigt billig. Han trivs med Örjan i sulkyn och ska gå med norskt huvudlag nu, men jag tror ändå inte att han hinner förbi Star Advisor Joli och då blir det svårare att slå Jairo som han också har 0-3 mot i inbördes möten.

3 Probo O.P. kördes för offensivt senast, men är en bra spurtare med ett snällare upplägg av Wim Paal. Tänkbar om det löser sig vettigt.

1 Star Advisor Joli har visat fin form på slutet och tog en längd i starten på Västerboonthenews vid segern näst senast. Höll också undan enkelt för denne, till slut och han kämpar bra i spets, men jag tror att det blir tuffare att vinna över full distans i V75 ändå.

9 Monark Newmen (med omlagd träning) och 12 Turno di Azurra (vass bakom Jairo senast) är fortfarande pigga nog för att skrälla, men deras lägen sätter ju ner chanserna en del i stället.

10 Dante Boko vann et här loppet förra året och har säkert siktats hit, men läget är ju fel för honom och formen hos Kolgjinis har inte direkt varit på topp på slutet. Tror inte att han rundar allt.

Singelstrecket:

4 Jairo (V75-7) såg ut att vara kraftigt uppåt i form senast och möter lämpligt motstånd den här gången. Bra segerchans.

Utgångshästarna:

6 Sweet On You (V75-1) såg riktigt bra ut i skymundan senast och om Ohlsson får henne till spets blir hon farlig. Dubblas med 2 That’s Art som hade vunnit lätt utan upploppsgalopp senast. Duger bra felfri.

2 Master Hill (V75-2) såg mycket fin ut i debuten för Nurmos senast och om inte skenet bedrar helt så bör han vara mycket bra för den här klassen. Toppchans från fint läge.

Prisvärda hästar:

5 Edio (V75-2) har bra fartresurser och om favoriten inte levererar så kan han mycket väl skrälla.

2 The Real Star (V75-3) är en stark häst som jag tror är mycket bättre för dagen än vad resultaten på slutet visar. Succéduon Jepson/Dahlén kanske kan snuva storfavoriten på segern?

5 Partizan Face (V75-5) var mycket duktig i sin senaste start och hamnar favoriten på vingel kan han vara vinnaren i ett rätt klent lopp.

1 Isor Håleryd (V75-6) är inte sämre än någon annan i loppet och om formen sitter där och det löser sig från innerspåret blir han farlig.

Överspelade:

9 Rajah Silvio (V75-3) har utan tvekan fart för vinst, men skor, distans, startmetod och ny kusk hamnar inte på pluskontot denna gång.

7 Gustafson (V75-5) är bästa hästen i loppet, men det står tung inledning och ett tufft lopp i programmet och då vill jag inte lita på att han löser det.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

A: 2,6. B: 1,3,4,5,9,10,11. (res 7,8)
A: 2. B: 1,3,4,5,6,8,9,10. (res 2,12)
1,2 (res 9,6)
1,2,3,4,5,7,10 (res 9,6)
1,3,5,6,7,10 (res 8,4)
1,2,6,10 (res 9,3)
4 Jairo (res 6,3)

Kupong 1: 2 x 9 x 2 x 7 x 6 x 4 x 1 = 6048 rader
Kupong 2: 7 x 1 x 2 x 7 x 6 x 4 x 1 = 2352 rader

Totalt: 8400 rader = 4200 kronor.

DD-spelet:

6 – 4 x 500 kr
2,10 – 4 x 200 kr = 400 kr
1 – 4 x 100 kr

Totalt: 1000 kronor.

/Berglund