Förra helgen kördes det 14 V75-lopp utan att någon skräll var först i mål vilket innebar att utdelningen på fem och sex rätt uteblev både lördag och söndag. I dessa omgångar gick därmed futtiga 26 procent av spelarnas insatser tillbaka i vinster och utan att jag är någon expert på återbetalningsgrader på olika spel runt om i världen har jag svårt att tro att det finns så många som är sämre.

På lång sikt är detta naturligtvis förödande för V75 som spelform eftersom spelarna ledsnar, men detta nonchaleras av ATG som håller fast vid sina otidsenliga jackpottregler för att jaga kortsiktiga omsättningsökningar. I nuläget är drygt 135 miljoner av V75-spelarnas pengar konfiskerade för att användas i marknadsföringssyfte till olika jackpottomgångar och för min del känns det inte bra att ATG tror att spelarnas pengar är deras att använda som de behagar.

Den här lördagen ska dock alla innehållna pengar från förra veckan betalas ut (förhoppningsvis…) på Romme och då ser återbetalningsgraden bättre ut. Om den nya V75-omsättningen blir lägre än 118 miljoner kronor så är det mer än 100 procent i återbetalning, vilket är villkor som ingen spelare kan motstå. Då gäller det bara att någon får sju rätt och att inte för många har fem eller sex rätt…

Nu vet jag inte exakt om det är ATG eller tränaren Robert Bergh som ska klandras för detta, men trött blir man när det i dagens Expressen går att läsa att Officer C.D. inte ska starta vilket alltså måste ha stått klart senast under torsdag eftermiddag. I dag fredag klockan 13.00 var hästen fortfarande inte struken på atg.se vilket givetvis är direkt oseriöst.

Klent är det också att det inte går att se de senaste starterna på de finska hästarna i omgången via lopparkivet på atg.se. Inga bekymmer för vana spelare som navigerar in på den finska motsvarigheten, men för de allra flesta är det säkert en onödig tröskel som inte direkt inspirerar till spel.

Ska vi gå över till väsentligheterna så är det alltså Rommetravet utanför Borlänge som är värd för omgången och en höstomgång på Romme är nästan alltid spännande. Upploppet är långt (205 meter) och banunderlaget sällan särskilt snabbt eller lättsprunget. Bra klass är det på tävlingarna också och även om det finns ett par favoriter som ser starka ut på förhand så finns alla förutsättningar till bra utdelning.

”Man ska inte krångla till det” är ett råd som spelrådgivarna i ATG-live ofta svänger sig med när det är jackpott. Det måste ändå vara den plattaste och mest meningslösa analysen man kan komma med? I praktiken betyder det alltså att när det är jackpott ska man inte vara lika kritisk mot favoriter som annars utan spika samma som alla andra och hoppas att det håller? Visst kan V75 och V86 ge bra även om ett par betrodda hästar vinner, men vill man vinna mycket pengar ska man väl göra tvärtom och chansa lite extra när det är jackpott?

Med detta i åtanke tänker i alla fall jag gardera omgångens mest spelade hästar och i stället spika en knapp favorit som jag tror kommer att bli sågad och välgarderad på många håll.

Analys Romme V75-1:

Ranking: A: 2-7-10. B: 3-5. B/C: 12-6-4-8-11-1. C: -.

Spetsanalysen: 3 R.K.Rapida är kvick första biten, men bäst med rygglopp enligt tränaren och man bör vara nöjda med rygg på 7 Arras Cando som lär öppna bra från springspår med Örjan i sulkyn och han är den trolige ledaren.

Loppanalysen:

I lägsta klassen tycker jag att tre hästar höjer sig ganska rejält över resten och bra chans att hålla på dessa. Klar favorit är 2 Xanthis Brazil som imponerade i debuten för Nicklas Westerholm senast. Femåringen svepte fältet via 10,5 sista 800 m och var totalt överlägsen över upploppet. Han är knappast sämre med loppet i kroppen och en liknande prestation här bör räcka långt.

Det som kan ställa till det är startspåret eftersom hästen inte är helt stabil i voltstart och eventuella omstarter är då knappast en fördel heller. Jag vill inte lita helt på att favoriten löser starten problemfritt och spikar därför inte som favorit.

Annars har duktige hemmatränaren Westerholm fått bra fart på stallet igen efter en svacka under sommaren och lita på att han har satsat rejält på att ha hästarna i ordning när det är V75 på hemmaplan.

Jag gillar treårige 7 Arras Cando som är en stor och rejäl sort som lär bli allt bättre för varje start. Senast avslutade han bra som V75-fyra från spår tolv och nu är det läge för ledningen där han tidigare vunnit lopp med Kihlström i sulkyn. Gör favoriten bort sig är det nog bra chans att Arras Cando leder hela vägen.

10 Rocky Tilly har avslutat mycket starkt från svåra lägen två gånger i V75 och visade efter galopp senast att formen fortfarande sitter där. Det här loppet ser mycket passande ut för honom, men efter strykning kan läget bli en fälla om favoriten inte kommer iväg bra från start. Strular det däremot inte framför den första biten kan ju Rocky få perfekt draghjälp av favoriten och då lär hans spurt bita bra över det långa upploppet.

Övriga känns lite sämre, men har ganska jämngoda chanser inbördes och tre streck eller många är mitt råd. Jag väljer tre.

Analys Romme V75-2:

Ranking: A: 10. B: 5-9-11-3. B/C: 12-8-2. C: 6-7-4-1.

Spetsanalysen: 3 Brothers In Am är mycket svår att ta en längd på utifrån och jag tror inte att snabbe 6 Ebony Boko lyckas med det även om Oskar J säkert gör ett försök.

Loppanalysen:

En bronsdivision över kort distans där kapable 10 Ural är omgångens klart mest spelade häst. Han blir bara bättre och bättre och senast var han grymt fin (första jänkarvagn!) vid överlägsen seger från dödens mot bättre motstånd än detta. Det var länge sedan jag hörde Örjan Kihlström så positiv (mellan raderna givetvis) före ett lopp och han körde också som att han inte kunde förlora loppet.

Är hästen lika bra nu och det inte strular på vägen vinner han troligen igen och jag spelar utgång och spikar på en kupong, men det finns ändå små frågetecken som gör att jag garderar på en kupong.

Duktiga amatören Susanne Richter säger att det inte har varit optimalt att träna på sedan senast och att hästen har fått det lite lugnare än inför förra starten. Dessutom blir det kanske inte barfota runt om som senast och just spår tio bakom bilen kan vara lite lurigt med en startsnabb häst invändigt om sig. Risk att bli hängande en bit och om ibland försiktige Kihlström tar upp istället för att köra offensivt direkt så kan hästen hamna lite väl långt bak. Bakspår över kort distans i brons är tuffa papper för de flesta hästar och hur bra Ural än är så får det inte strula för mycket på vägen. Nästan 70 procent av insatserna med dessa små frågetecken tycker jag motiverar gardering på en kupong i alla fall.

5 Dreamboy As var chanslös mot Ural senast, men då hade han bakspår och Ural framspår. Annars har Goop-hästen gått bra varje gång i tuffa gäng och visade för tre starter sedan att han fungerar bra över kort distans. Tidigt motbud.

9 Roheryn är fartfylld och har vunnit V75 från dödens mot hingstar tidigare. Lär få ett vettigt rygglopp från det här läget och har förutsättningar att sitta minst ett snäpp framför favoriten hela vägen om denne inte körs fram i dödens direkt.

11 Hawk Cliff fick äntligen till det fullt ut senast och vann enkelt från dödens. Han fungerade bra barfota runt om och svarade fint på det norska huvudlaget. Trist läge nu, men tänkbar om Ural kommer bort och det blir hårt tempo på loppet.

3 Brothers In Am är spetsfavorit och när det är kort distans streckas han på det även om han har svårt att duga i V75. Sjuåringen har dock vunnit fyra av sex starter just på Romme och kanske kan hålla hela vägen om han slipper få Ural utvändigt om sig.

Jag betalar även för B/C-gruppen där 12 Sign Me Up Too har bra kapacitet, men svårbedömd dagsform. 8 Mellby Emeralds var riktigt fin senast och kan tänkas om han kommer till från spår åtta. 2 Mr Perfection kan bättre än senast, ska kanske gå med jänkarvagn och kan få rygg ledaren.

Analys Romme V75-3:

Ranking: A. 7-9. B: 5-11-4-8. B/C: 3-12-1. C: 2-10.

Spetsanalysen: Många startsnabba här, men 2 Francais du Gull vill bara till plankan. 3 Nappa Scar låter dock Lennartsson sugen på spets med och både 4 Digital Ink och 5 Attack Diablo vill till täten. Öppet, men tror ändå mest på Attack Diablo med Goop till tät efter en bit.

Loppanalysen:

Gulddivisionen över kort distans och även här ser vi en storfavorit i 7 Heavy Sound. Han har kapacitet att hävda sig mot de bästa i landet, men tävlar lite ojämnt och är inte helt att lita på. Senast var han grymt bra och vann lätt trots ett tungt slutvarv i spåren. Är han lika bra igen kan han nog vinna detta utvändigt ledaren, men går han ner några procent i form och fräschör är det inte lika säkert att han löser uppgiften eftersom det kan bli en tung inledning i vida spår med många startsnabba på insidan. Jag klarar inte heller av att spika Haugstad som jättefavorit på V75 när det inte är givet med spets.

Det blir dock bara en dubbling här och given andrahäst är
9 Milligan’s School som vuxit in starkt bland de bästa i landet i år. Kanske var han lite segare som fyra och utan chans mot Heavy Sound näst senast, men annars har han gått bra mot de bästa hela tiden och senast sköt han till bra som tvåa efter en snäll löpning.

I Sundsvall Open Trot slog Melander-hästen Heavy Sound lätt när denne blev hetsig utvändigt ledaren och inte omöjligt att han får en bättre resa även denna gång. Han är snabbare från start än favoriten och med rygg på startsnabbe Francais de Gull så skulle han kunna vara före favoriten in i första sväng om inte Haugstad är med på noterna.

När högkapable 11 Diamanten knappast är på topp för dagen och 8 Caid Griff har ett iskallt läge så bör segern ändå stå mellan de två jag streckar.

Speciellt också eftersom det lär kosta en hel del för formstarke 5 Attack Diablo om han ska ta sig till ledningen. Annars såg han så pass bra ut vid segern senast att han skulle kunna överraska i spets om favoritduon kommer bort.

Analys Romme V75-4:

Ranking: A: 2. B: 14-8-9-5-15. B/C: 13-11-7-12-1.
C: 4-3-6-10.

Spetsanalysen: 2 Finseth Yr är travsäker och naturligt startsnabb och bör ganska lätt ta hand om ledningen.

Loppanalysen:

Final i dubbelcupen för kallblod och här lär strecken spridas ut ganska rejält. De som inleder sina system favoritbetonat lär kräva skräll här, men jag testar att göra tvärtom.
2 Finseth Yr är en läcker norsk gäst som vunnit 10 av 14 starter och är klar spetsfavorit, men som trots det lär bli sågad av många tyckare. Sexåringen har vid några tillfällen bromsat till sista biten, men det gör många i den här rasen och det tar jag inte så hårt på. Senast i V75 ledde han i ganska bra tempo och även om han var slagen mitt på upploppet av två bra hästar så höll han farten starkt till slut. Hästen är lite speciell och var nog nedsatt av att ha varit i Sverige ett par dagar inför den starten och nu åker man i stället direkt till Romme. Dessutom ska det vara en fördel med ordinarie kusk den här gången.

Finseth Yr har visserligen inte startat på nästan två månader, men man har siktat på den här finalen eftersom han står perfekt inne i loppet och hade fått starta på tillägg om han tjänat 1600 kronor till. Han var kanonfin efter uppehåll i somras och har trimmats stenhårt med tanke på den här uppgiften och även varit fin i banjobb. Jag tror nog att hästen är i ordning till detta och jag ser inte riktigt vem i fältet som ska fram och sätta upp farten? Jag tycker att de som slog honom senast är bättre än vad han möter nu och jag räknar också med en vassare insats än då från Finseth Yr och spikar.

Högst kapacitet i fältet har nog 14 Bellfaks som J-O Persson nu verkar ha fått hyfsad ordning på. Hästen sliter dock lite med aktionen och även om det är en intressant kuskändring den här gången tycker jag att han står 20 meter för tufft till och det bör bli svårt att hinna ända fram om det inte klaffar perfekt på vägen.

8 Grude Svarten trivs med Örjan och är tidig vid gardering liksom stallkompisen 9 U.R.Faxe som reste dåligt till Norge senast och nu körs av vasse Ohlsson igen.

5 Idfaxen verkar ganska rejäl, men lär tappa mark från start och formstarke 15 Bilbo B.S. lär han väldigt många att runda varvet från mål och behöver tur och bra draghjälp.

Ett lopp där det känns som en eller många och eftersom de flesta spelare lär välja många så chansar jag med en och räknar med att vara med i matchen till åtminstone 50 meter från mål.

Analys Romme V75-5:

Ranking: A: 12-6-8-3. B: 9-2-5-7-1-4. B/C: 10. C: 11.

Spetsanalysen: 2 Global Thunder kan öppna bra, men gör det inte alltid. Jag tror att 3 Highland Park är snabbare, trycker sig förbi och sedan körs i spets.

Loppanalysen:

Omgångens överlägset mest jämna lopp och 6-7 hästar hade nog kunnat rankas etta utan allt för högljudda protester. Jag streckar alla utom två och ger tipsettan till segervane 12 Global Unprotected trots läget. Han har sett ruskigt bra ut efter sitt tävlingsuppehåll och värmde strålande inför V75-starten senast. Då körde Magnus passivt från samma läge som nu, men hästen flög fram sista biten där Lexington Hall vann. Spår tolv igen kan tyckas iskallt, men det är skillnad på Örebro och Romme och nu lär kusken attackera tidigare också. Kan hinna fram utan för mycket strul på vägen.

2 Global Thunder imponerade barfota och med jänkarvagn näst senast, men senast blev det galopp med krafter kvar i sista sväng. Örjan upp nu och felfri räknas han från ett perfekt utgångsläge, men det ska bli skor nu och då känns han inte lika het som favorit. Rankas ner en bit på det.

6 New Dawn är en stark sort som var klart bra vid seger på en fin tid i Bollnäs näst senast. Senast blev han störd till galopp och formen är det nog inga fel på. Tänkbart skrällbud om han kommer vettigt till från start.

8 Visitor har varit kanonfin vid segrarna och såg fin ut när han fick chansen för sent senast. Styrkan är det inga fel på här och därför räknas han tidigt trots startspåret.

3 Highland Park tror jag tar ledningen där han trivs bra och han visade fin form efter startgalopp från spår fyra i volt senast. Kan hålla hela vägen om Bergh får dämpa tempot en bit.

9 My Dream Art har fin styrka och har gått bra i skymundan mot bra motstånd på slutet. Får ett bra lopp i andraspår den här gången och blir farlig om de kör för fort i täten.

5 Mellby Entre var bra vid spetssegern senast och nu kanske det blir barfota för första gången på väldigt länge. Det är en riktig extraväxel enligt Pihlström och då är femåringen inte borta här med Ohlsson i vagnen.

7 Waikiki Silvio var det inget tryck i senast, men han kan bättre och står perfekt inne i loppet tack vare sjundeplatsen senast. 1 Electrical Storm tror jag passar bäst med ett smyglopp på innerspåret vilket det är läge för här och sista strecket får 4 Hungarian Hotwax som kan bättre än resultaten på slutet visar.

Analys Romme V75-6:

Ranking: A: 4. B: 9-3-2-7-6-5-1. B/C: 10-8. C: 12-11.

Spetsanalysen: 2 Knifetown Winner höll ut M.T.Insider senast och då är det nog inte många andra i landet som kan ta sig förbi heller. 3 Chief Orlando utmanar säkert, men kommer knappast förbi av egen kraft.

Loppanalysen:

En fin silverdivision där det borde vara dags för 4 Erik Sting att ta en välförtjänt V75-seger. Han har gjort topplopp i stort sett varje gång och det mot tuffare motstånd än detta. Näst senast öppnade han 1.06 för ledningen och höll starkt som tvåa bakom Antonio Tabac och senast hade han troligen vunnit från spår tolv om kusken bara fått av ryckhuvan på upploppet. Bra läge nu och lär tåla att göra grovjobbet mot dessa hästar, men känslan är att Ohlsson kan lösa det ganska bra från det här läget. Utgång och spik på en kupong.

Bakom favoriten varnar jag (och många andra) för 9 Speedy Foxy Vicane som avslutade vasst i skymundan i Sto-SM näst senast och senast hade krafter kvar bakom kanonen Double Exposure. Hon gynnas om det blir tufft tempo på loppet och då biter nog hennes speed bra över det dryga upploppet.

3 Chief Orlando har tävlat kanonbra på finsk mark och efter en snygg andraplats bakom Atupem för fem starter sedan så har han tagit fyra segrar i följd från ledningen. Goop upp nu och lär laddas för spets, men han får inte ledningen av egen kraft och måste släppas dit av Knifetown Winner om han ska leda hela vägen. Givet segerbud.

2 Knifetown Winner vann väldigt lätt från ledningen senast efter att ha svarat ut startkanonen M.T.Insider första biten. Nu blir det barfota runt om och trolig ledning igen och jag ser inte riktigt varför Westerholm ska släppa täten till Chief Orlando. Kan mycket väl leda hela vägen igen.

7 Dartagnan Sisu är en grundkapabel häst som knappast är särskilt mycket sämre än någon annan i fältet. Senast kördes han på chans från ett svårt läge, men blev fast med mycket krafter kvar i mål. Han tål inte för tuffa upplägg och risk för strul igen, men med klaff kan han storskrälla och då vill jag inte spricka.

Haapakangas duo 5 Mr Golden Quick och 6 Vic de Luxe har visat att de båda duger bra i V75 när formen sitter där och den senare verkar ha hittat formen som gav V75-segrar förra vintern. Båda streckas på garderingslappen liksom starke 1 Explosive Merlot som har styrka för att duga om han inte blir fast för långt bak i fältet. Bara en procent på Berghs häst som visade fin form senast.

Analys Romme V75-7:

Ranking: A: 9-8-12-13. B: 7-14-10-11-2. B/C: 6-1-4.
C: 15-5.

Spetsanalysen: 1 Xanthis Coktail ledde hela vägen senast och tar nog hand om ledningen igen i det första skedet. Körs troligen där om ingen bra häst från tillägg attackerar tidigt.

Loppanalysen:

Ett bra lopp över tre varv avslutar omgången och det här ser inte helt enkelt ut. Favorit är 13 On Track Piraten som vann ett liknande lopp näst senast, men då var motståndet något enklare samtidigt som det blev passande kört för den gamle kämpen. Han växer ju numera lite när han känner att han rår på motståndet och tvärtom så ledsnar han lite när det som senast blir för tufft. Ny kusk kan vara bra för humöret och visst kan han vinna om det löser sig som näst senast. Ändå ingen favorit jag vill lita helt på, han har 40 meter fram till några riktigt tuffa hästar.

Jag ger tipset till halvskrällen 9 I’ts Showtime Zaz som var mycket fin vid seger i comebacken senast och lita på att Nicklas Westerholm har siktat på den här uppgiften en tid. Hästen är mycket stark och bra när han fungerar och intressant med duktige lånekusken Lennartsson upp den här gången. Kan nog tänkas bli ett tidigt avancemang om det passar och då blir han inte så lätt att plocka in meter på det sista varvet.

8 Bucks To Burn är också en kapabel häst som står 40 meter före favoriten. Han var fin vid segrarna i de två första starterna för Redén och senast körde Örjan passivt och bara måttade in andrapriset när det blev för långt fram till vinnaren. Kanske inte ska göra så mycket själv över den här distansen, men med ett rygglopp kan han nog spurta sylvasst och det kan bli norskt huvudlag den här gången. Given.

12 Ready Ribb är en rutinerad stayer som inte har startat sedan Harper Hanovers lopp där han var femma i mål. Hästen brukar gå bra direkt efter uppehåll och duga bra i sammanhang som detta och Goop har nog trimmat tillräckligt när han går ut här direkt. Tidigt bud.

7 Sir Henry P.Hill är ojämn, men riktigt bra på sin dag. Det var en sådan dag senast när han krossade allt utvändigt ledaren och lämnade Bucks To Burn och övriga långt bakom sig. Farlig om han fungerar lika fint igen.

14 Speed Delicious är Westerholms val av fyra i loppet och den här hästen har fungerat riktigt bra hos Romme-tränaren. Han var tvåa i guld bakom Volstead i augusti och senast gick han bra i skymundan som sjua där Propulsion vann. Felfri går han nog runt de flesta här och som storskräll är han kul att ha med relativt tidigt.

Formstarke 10 Corroded möter mycket tuffare hästar nu än på slutet, men är under utveckling och ska inte nonchaleras helt ändå.

Jag streckar även urstarke 11 Antonio Trot som gynnas av att det inte går lika snabbt i loppen den här årstiden och han höll farten bra sista biten bakom On Track Piraten senast.

2 Jamie Oliver fick inte travet att flyta senast, men såg ut att ha form och nu blir det ny balans vilket ska fungera bättre. Han får mitt enda strecket på startvolten.

Nio streck totalt i en ganska öppen avslutning.

Singelstrecket:

2 Finseth Yr (V75-4) är ett läckert norskt kallblod som har siktats och trimmats mot den här finalen. Han tar spets och bör sedan få dämpa tempot en bit och eftersom jag tror att han är bättre nu än senast så tror jag också att han håller undan till slut.

Utgångshästarna:

10 Ural (V75-2) var grymt bra vid segern senast och strular det inte från bakspår bör han krossa även detta sällskap.

4 Erik Sting (V75-6) gör topplopp varje gång och när det nu är lite enklare motstånd än på slutet kan det vara dags för en välförtjänt seger.

Prisvärda hästar:

9 Milligan’s School (V75-3) är inte mycket sämre än favoriten och kan mycket väl få ett bättre lopp. Har knappast fyra gånger sämre vinstchans som spelprocenten antyder.

9 Speedy Foxy Vicane & 7 Dartagnan Sisu (V75-6) är de två mest prisvärda hästarna bakom favoriten Erik Sting.

9 It’s Showtime Zaz (V75-7) var toppfin i comebacken senast och han är mycket starkt. Spännande med Lennartsson och inte lätt för ”Piraten” att ta in 40 meter på.

Överspelade:

3 R.K.Rapida (V75-1) tror jag inte är lika bra som de tre jag streckar, men ändå spelad i paritet med två av dessa.

2 Global Thunder (V75-5) var mycket vass barfota runt om näst senast, men galopp senast och nu med skor i någon form. Inte lika het som favorit då.

13 On Track Piraten (V75-7) hamnar oftast under den här rubriken som favorit numera och även om han löste en liknande uppgift näst senast så ser det tuffare ut denna gång.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt. Chans på två sjuor om båda A-hästarna vinner.)

2,7,10 (res 3,5)
A: 10. B: 2,3,5,8,9,11,12. (res 6,7)
7,9 (res 7,5)
2 Finseth Yr (res 14,8)
1,2,3,4,5,6,7,8,9,12 (res 10,12)
A: 4. B: 1,2,3,5,6,7,9. (res 4,10)
2,7,8,9,10,11,12,13,14 (res 6,1)

Kupong 1: 3 x 1 x 2 x 1 x 10 x 8 x 9 = 4320 rader
Kupong 2: 3 x 8 x 2 x 1 x 10 x 1 x 9 = 4320 rader

Totalt: 8640 rader = 4320 kronor.

DD-spelet:

4 – 8,9,12 x 300 kr = 900 kr.
4 – 14 x 100 kr

Totalt: 1000 kronor.

/Berglund