ATG meddelade i måndags kväll att man omedelbart avbryter den pågående fonderingen av jackpottpengar efter att spelbolaget sedan den 15 september konfiskerat drygt 95 miljoner av V75-spelarnas vinstpengar.

Vårt mål var att kunna erbjuda en rekordstor pott och chans till rekordvinst för sju rätt vid Eskilstunas V75-tävlingar 10 november. Och det målet är redan nått. Det blir en rekordpott och chans till alla tiders vinstrekord på Sveriges största spel, säger Peter Magnsjö, t f försäljningschef på ATG.

ATG gör alltså en helomvändning från tidigare besked vilket säkert delvis har att göra med att potten redan vuxit sig så stor att det hade kunnat innebära problem på många olika sätt när den ska delas ut den 10 november. Potter av den här storleken kan i värsta fall locka till sig mindre rumsrena grupperingar som försöker manipulera aktiva i något lopp och varken vi eller ATG litar väl helt på att deras datasystem står pall för det tryck som kan uppstå?

Givetvis har också den starka kritiken mot påhittet spelat in och den här gången är det inte bara ”härdsmältan”, som vissa gillar att referera till, som klagar. Missnöjet har även spridit sig till små- och sällanspelare vilket är farligt för ATG eftersom dessa lika gärna kan välja bort V75 för en lott eller stryktipset om de ledsnar på att inte få något för deras femmor.

Sedan har även travspelets ”ekosystem” fått sig en törn när 95 miljoner av spelarnas pengar är inlåsta på ett konto i stället för att omsättas igen och igen och igen. Det märkte ATG av i lördags när V75-omsättningen inte ens nådde upp till 77 miljoner, men framför allt lär vardagsomsättningen också ha minskat märkbart. Tänk sedan om det hade blivit en ensam vinnare som kammat hem uppåt 200 miljoner, vilket inte varit omöjligt, då hade dessa pengar för alltid försvunnit ur ”systemet”. Gissar att ATG nu gärna ser att de fonderade miljonerna sprids ut i ”lagom” stor dos till många spelare den 10/11.

Även om ATG givetvis aldrig skulle erkänna det så visar det här att spelarnas makt är större än man tror och att spelbolaget inte är totalt immunt mot kritik från sina kunder. Att håna ATG för den här helomvändningen vore att slå in en öppen dörr och i stället är det värt en klapp på axeln för att man för en gångs skull släppt på prestigen och ändrat ett från början stolligt och spelarfientligt beslut. Ett beslut som innebär att spelarnas pengar ska användas till marknadsföring för ATG:s rekrytering av registrerade kunder. Något man försökte semi-dölja med en dålig lögn om att lyfta Breeders´Crown-finalerna – kundernas favorit. Som avgörs dagen efter att den stora jackpotten ska delas ut…

Det här förändrar dock inte grundproblemet med jackpott för om utdelningen på fem rätt understiger 15 kronor även nu på lördag så är det återigen V75-spelarna som drar Svarte Petter när bara 39 kronor av deras satsade 100-lapp delas ut i vinster. Skillnaden nu är i så fall att man får chansen igen på dessa pengar efter bara en vecka vilket gynnar spelarna på kort sikt och travsporten på lång sikt.

/Daniel Berglund

Läs även ATG stoppar multijackpotten.