Det är sannerligen inte lätt att vara V86- och V75-spelare för dagen. På V86 blev den rätta raden för svår för alla spelare två veckor i följd och när det i onsdags var dags att dela ut alla slantar som gått vidare från dessa veckor så var det bara en spelare som fick hela klabbet! För dagen är det rejält dränerad spelkassa för V86-spelarna alltså och bara att trolla fram nya pengar till nästa vecka…

V75 införde ju ATG nya jackpottregler i veckan som gäller från och med den här lördagen. Vad jag tycker om hela den farsen går att läsa här för den som missade det i onsdags.

Diskuterade V75 i morse med en kompis och kollega och vi var rörande överens om vilka förändringar vi skulle vilja se på V75.

1: Skrotad jackpott och när ingen spelare har sju rätt så fördelas dessa pengar på de som varit bäst och har sex rätt. När utdelningen blir för låg på fem rätt (för övrigt en helt orimlig gräns på 15 kronor i dessa tider när man elektroniskt kan dela ut enstaka ören) går pengarna till att förstärka de övre potterna.

2: Utan jackpottar kan man också utan problem återinföra möjligheten att bara spela för sju rätt för de som önskar.

3: Sedan ska det givetvis vara fulla fält och helst minst två (gärna fler) 15-hästarslopp på kupongen för ökad svårighetsgrad.

4: Alltid första V75-start kl 15.00 på lördagar och tävlingarna klara i god tid före 17.30.

Med dessa förändringar skulle V75 återigen bli en respekterad spelform att längta till varje vecka och inte bara ett jackpottgenererande marknadsföringsverktyg för ATG. Så länge Hans Skarplöth styr utvecklingen av svensk travsport och spel på densamma med järnhand så är tyvärr detta inget vi lär få uppleva.

Påminner om att för varje gång det blir jackpott på V75 så försvinner (förutom det ordinarie spelavdraget på 35 procent) ytterligare 26 kronor för varje hundralapp man satsar. Kvar att spela om av den ursprungliga hundringen blir alltså 39 kronor. Med dessa förutsättningar finns det ingen spelare som kan gå plus i det långa loppet. Möjligen om man lyckas fånga en storvinst och sedan lägger av.

Själv har jag haft det tungt på V75 den senaste tiden och det kanske bidrar till det dåliga humöret för dagen, men fortsätter man att jobba hårt så vänder det någon gång och då är alla tidigare torskomgångar glömda. Kanske är det dags på Hagmyren denna lördag? Det ser lite smålurigt ut och visst går det att sätta små eller stora frågetecken för de flesta favoriter på förhand. Omgångens största favorit, förvandlingsnumret Antonio Tabac, ser jag dock inte så många moln på himlen för och trots att spelprocenten drar iväg väl mycket så känns det inte som tillräcklig anledning att gardera denna gång.

Hagmyren har ett av landets kortaste upplopp (161 meter) och det skiljer faktiskt dryga tre tillägg om man jämför med Axevallas 227 meter. Tätkänning senast varvet från mål är därför en stor fördel och att jaga vinnare från bakspår om det inte är lång distans eller kallblodslopp är nog en vågad taktik.

Analys Hagmyren V75-1:

Ranking: A: 2-7-3-9. B: 1-10-6-5. B/C: 8. C: 12-4-11.

Spetsanalysen: Tror att 6 Anddontsayitsover är snabbast från springspår och tar hand om täten. Kevin Oscarsson låter ganska bestämd över att köra där också eftersom hästen är klart bäst i spets. Annars vore det nog vettigt att släppa till 7 Västerbo Pokerface, men denne är inte så snabb första biten och blir han hängande en bit så kanske det blir svar sedan.

Loppanalysen:

Ett lurigt lopp med voltstart inleder, men fyraårige
7 Västerbo Pokerface är rätt stor favorit. Jag trodde hårt på honom både näst senast i V75 och senast i Derbykval, men han var lite sämre än väntat båda gångerna även om han får godkänt för insatsen som tvåa näst senast. Senast var han däremot mest seg hela vägen och aldrig med chans. Svårbedömd därmed och från det här spåret med Kontio som inte brukar pricka perfekt från springspår, kan det bli en dryg inledning av loppet.

Får Västerbo Pokerface överta ledningen (vunnit 3 av 3 i spets) är det toppchans om formen sitter där, men det låter faktiskt som att det kan bli svar av Anddontsayitsover och då minskar segerchansen. Garderas.

Tipsettan till 2 Hungarian Hotwax som också är en rätt kapabel fyraåring. Han har galopperat en del, men nu varit fin i två segrar från ledningen och sköter han sig är han nog inte så mycket sämre än storfavoriten. Från spår två är det dock galopprisk och Kaj Widell måste nog få iväg honom perfekt om han ska hålla sig före favoriten direkt från start. Vanlig vagn i stället för jänkarvagn nu, men kliver han iväg är det nog bra chans ändå.

3 Maracanazo gjorde debut för allt mer framgångsrike Oskar Kylin Blom senast och gick bra som tvåa med lite krafter kvar. Spännande ändringar nu med barfota fram, rycktussar och kanske ett norskt huvudlag och ger det rätt effekt duger han nog bra i den här klassen.

9 Hector Boko visade bra inställning utvändigt ledaren senast och räds knappast motståndet här heller, men voltstart är ett stort frågetecken och rygg på Hungarian Hotwax kan ju också bli helt fel om denne strular från start. Farlig utan galopp och startstrul.

Dessa fyra känns bättre än övriga, men frågetecken finns kring samtliga alltså och därför streckar jag även fyra skrällar.

1 Pepper Broline är på väg uppåt i form efter långt uppehåll och har Kihlström i sulkyn och ett perfekt smygläge.

10 M.T.Machiavelli har inte alls varit bra de två senaste starterna, men kan bättre och tränar starkt och får en chans till.

6 Anddontsayitsover vann från ledningen trots tufft tempo hela vägen senast och är favorit att ta täten igen där han är mycket bättre än bakifrån enligt Kevin Oscarsson. Kanske kan hålla hela vägen om de bästa kommer bort.

5 Wind Knight är inte så dum i grunden och har sett fin ut i Westholms regi på slutet. Stor galopprisk från spår fem, men är nu körd av någon annan än ägaren bara för andra gången i karriären och får duktige Oskar J i väg sexåringen kanske man kan överraska. Åtta streck totalt.

Analys Hagmyren V75-2:

Ranking: A: 10-8-14-6. B: 2-9-11-13. B/C: 1-7-15-5.
C: 12-4-3.

Spetsanalysen: 1 Sister Morphine är rätt kvick men ska smygas över denna distans. Tror att 6 Greta Töll är snabbast av övriga och spetsar från bästa springspåret.

Loppanalysen:

Svårigheterna fortsätter och nu är det ston över lång distans från tre volter som ställer till det. Knapp favorit är finska
2 Amanda Rose
som vunnit hela elva lopp i år och nu förstärks rejält med Kontio i sulkyn. Hon är dock svårbedömd på svensk mark eftersom hon mest har startat i betydligt enklare sällskap på mindre finska banor. Det är en rätt liten och oansenlig häst och många verkar såga henne rejält på det synintrycket, men inställningen är det inga fel på och vi har ju tidigare sett finska segerstaplare som inte sett så mycket ut för världen komma hit och fortsätta vinna.

Svårt att sätta in Amanda Rose här alltså och jag rankar ner henne lite ändå, men jag vågar inte såga henne helt.

Min vinnare är 10 Amalia Cash som visat bra grundkapacitet tidigare och som nu verkar rejält på gång för dagen. Senast gick hon rejält vid knapp seger mot Ellieann som då stod samma start och nu har Amalia Cash 20 meters försprång på henne. Ready Cash-dottern är mer stark än snabb och tål att göra en del grovjobb själv vilket brukar vara nyttigt i stolopp över lång distans.

8 Dealwithakiss är mycket snabb, men även stark vilket hon visade senast då hon hängde i tredjespår hela loppet som femma. Visserligen på Tingsryd där det inte är lika många kurvor, men ändå en stark insats. Sylvasse Jepson upp den här gången är intressant och strular det inte från innerspåret lär hon vara med i striden. I alla fall om hon går barfota för då är hon allra bäst.

14 Ellieann har visat knallform på slutet och är också en häst som passar bra över lång distans. Senast höll hon bra som femma i stoloppet som Roheryn vann och det ser ut att vara lite enklare motstånd nu. Given trots att hon är tufft placerad.

6 Selma Töll är en skräll som kan bli svårfångad från ledningen. Hon trivs klart bäst där och även om lång distans kanske inte är något plus så brukar spets i stoloppen ofta vara riktigt bra grejer.

9 Linda’s Girl är ojämn, men en riktig tuffing när hon har sin dag. Senast var hon bara seg, men hon trivs inte alls i ryggar och ska hon vinna det här måste nog kusken fram i dödens tidigt. Räknas om han lyckas med det och hästen har samma form som vid segrarna i somras.

Streck också för formstarka 11 Ma Running som blev störd till galopp senast och 13 Calamara’s Girl som lär få smyga i det längsta med Kihlström och då är hon rätt vass på speed till slut. Åtta streck totalt.

Analys Hagmyren V75-3:

Ranking: A: 5. B: 2-8-3. B/C: 9-1-7-12. C: 6-11-4.

Spetsanalysen: 3 Thelma de Glatigne är mycket vass bakom bilen och jag tror att hon tar en längd på 2 Yankee Boy som säkert skulle vilja svara. 5 Ural är snabb och kan få överta om Ulf Eriksson vill släppa med spetsfavoriten.

Loppanalysen:

Kort distans och jag hoppas få revansch på 5 Ural som jag trodde mycket på näst senast i V75. Då blev han av med ledningen och låg sedan på för hårt i rygg när ledaren dämpade tempot rejält över den långa distansen. Han fick då problem med travet i sista sväng och hade inget kvar till slut. Kan nog vara så att start vecka-vecka inte var någon fördel heller.

Att den insatsen var en tillfällighet visade Ural senast då han återigen var jättefin vid enkel spetsseger från ledningen. Nu får femåringen Örjan i sulkyn som tidigare vunnit med honom i V75 och får han överta ledningen av stoet Thelma de Glatigne, vilket inte känns orimligt, borde det vara toppchans. Tror nog också att Ural är bra nog att slå henne utvändigt om det krävs och dödens är ingen dålig position på Hagmyrens korta upplopp. Spik!

2 Yankee Boy är värst emot och han blir nog lite av omgångens snackhäst och lär stiga i spelprocent under lördagen. Senast var han rätt hårt betrodd mot Who’s Who i ett derbykval, men då blev det galopp när Kim Eriksson körde för ledningen från start. Före det hade Yankee Boy gått riktigt bra i V75 flera gånger och han är bra för klassen. I spets har nog Yankee Boy bäst chans i loppet, men spår långt in på vingen är inte bra på Hagmyren och hästen har tidigare haft svårt att öppna snabbt från spåren 1-3. Det är nog galopprisk igen om man laddar för tufft och klar risk att han inte håller ut min spetsfavorit första biten vilket försvårar.

Garderar man loppet tycker jag att 8 Radagast är given att plocka med. Han har sett fantastiskt fin ut på slutet och sköt till vasst på en topptid som trea bakom Laskari senast. Tyvärr är läget helt iskallt nu, men skulle ekipaget ha tur och ramla ner i ett bra slagläge samtidigt som det blir tufft tempo i täten blir han nog svår att stå emot sista biten.

Startsnabba 3 Thelma de Glatigne har rätt förutsättningar här, men hon blev frånåkt av Radagast med liknande löpningsförlopp senast och det känns tufft för ett sto mot ett par vassa hingstar här. Hoppas att kusken tycker samma sak och släpper täten till min spik Ural.

Analys Hagmyren V75-4:

Ranking: A: 5-1-15-3. B: 2-13-9-10. B/C: 14-7-6-8. C: 11-4.

Spetsanalysen: 1 Fröyu Pelle tror jag håller upp ledningen mot 2 T.B.’s Tröllgutt och då kör nog Austevoll där så länge lampan lyser.

Loppanalysen:

Ett trassligt kallblodslopp där det krävs många streck för att känna sig säker, men det finns en rolig spelidé som jag chansar med som spik på en kupong.

Efter strykning av den tidige favoriten U.R.Faxe är
3 Hövding Jaros knapp favorit och han var fin vid segern näst senast när han gick barfota och med jänkarvagn och spurtade förbi T.B.’s Tröllgutt till slut. Senast gick han med skor i Norge, men var ändå duktig som tvåa efter ett smyglopp. Han gillar att smyga i loppen och har ju perfekt hjälp av Kihlström därmed, men det är inte säkert med jänkarvagn igen eftersom tränaren inte har någon egen. Nu blir det barfota igen och med rätt lopp kan han vinna, men det kan ju också bli strul för en favorit som måste köras lite på chans.

Bästa hästen är säkert 15 Bellfaks som gjort två starter för Jan-Olov Persson och var duktig vid knapp seger senast. Han har dock inte startat på drygt två månader efter det och känns lite svårbedömd ändå. Står också tufft inne i loppet, men är å andra sidan en häst som hade tjänat mycket mer pengar utan sina många galopper. Svårbedömd men streckas ändå tidigt.

Min spelidé är snabbe, men knepige 5 Lykkerus som gjort fyra starter i svensk träning och galopperat i tre av dessa. När han skötte sig var han tvåa bakom just Bellfaks och hade nog spurtat förbi denne om han inte hade rumplat till på upploppet. Nu står han 20 meter bättre till mot Bellkfaks och är dessutom rejält kuskförstärkt med duktige Rikard N Skoglund. Hästen har inte startat på ett tag, men varit fin i provlopp och felfri har han mycket bättre chans än de sju procent han är spelad till. Utgång.

På startvolten står två norska hästar som också är lite svåra att sätta in i loppet. Bäst chans av dessa har nog 1 Fröyu Pelle som är spetsfavorit och även lite mer säker på benen som det verkar. Kan nog leda länge och får han 2 T.B.’s Tröllgutt i rygg kan det vara dessa två som gör upp om segern till slut.

13 Vill Solen var förbättrad med Kontio senast och vann trots tredjespår hela loppet. Tufft inne i loppet, men Kontio upp igen och farlig om han inte får för långt fram till täten.

9 Silver Stjärna var kusken mycket optimistisk kring förra veckan, men då blev det stor galopp direkt. Bör kliva iväg från det här spåret och kan nog öppna snabbt om hon sköter sig. Dessutom kan det bli barfota runt om som hon har gått bra på vid två tidigare tillfällen.

10 Vesle Maia är fartfylld och var totalt överlägsen mot Fröyu Pelle (lika start) på Åmål i somras. Lurigt läge, men kanske kan skrälla ändå om det löser sig.

Streck även för flotte 14 Myllkärrs Sune som säkert har fart för att runda hela fältet om hans aktion skull flyta bättre till slut än vanligt och 7 Vertigo Knekten som fick krafter kvar förra helgen får också en markering.

Analys Hagmyren V75-5:

Ranking: A: 3. B: 2-8-11-4-9. B/C: 1-6. C: 10-7-12-5.

Spetsanalysen: 3 Antonio Tabac är vass första biten och jag tror att han har bra spetschans trots att även 4 Västerbo Grosbois och 6 Mellby Drake kan öppna mycket bra.

Loppanalysen:

En silverdivision där det är svårt att argumentera mot nytända stjärnskottet 3 Antonio Tabac som varit fantastiskt bra på slutet. Skimmeln har hittat ett helt annat självförtroende i sin nya regi och gjort bra lopp varje gång. Jag trodde på bra chans för honom för tre starter sedan, men då släppte Oskar ledningen till Sir Q.C. och sedan fick han aldrig chansen till slut. Efter det har sexåringen tagit två imponerande segrar i V75 och då gjort grovjobbet själv båda gångerna och senast hade han både norsken och rycktussarna sparade.

Är Antonio Tabac lika bra den här gången, vilket det mesta talar för, så kan han knappast förlora loppet i ledningen, men har toppchans även med andra löpningsförlopp. Västerbo Grosbois är säkert lite snabbare första biten, men sidan vid sida kan nog Antonio Tabac hålla ut honom första biten och med två relativt starttröga hästar invändigt bör det finnas en stor lucka för Pöllänen att krypa ner bakom.

Värsta motbuden om segern är 2 M.T.Joinville och senast mycket tappre 8 Moni Viking. Båda tappar dock lite från start och den förre ska gå med skor nu och den senare har ett mycket besvärligt läge vilket ganska säkert lär innebära positionsproblem. Om någon av dessa slår Antonio Tabac från dödens blir i alla fall jag mycket förvånad.

Samma sak gäller ju spurtstarke 11 Linus Boy som står trist till och får svårt att hinna fram om de andra inte kör 1.10 första varvet i täten och även om dessa tre är mycket bra hästar med låg spelprocent så spikar jag favoriten.

Analys Hagmyren V75-6:

Ranking: A: 2. B: 1-11-9. B/C: 10-5-4. C: 6-12-3-8-7.

Spetsanalysen: 1 Charrua Forlan och 2 Volstead står det mellan och de har mötts med samma förutsättningar tidigare. Då höll Charrua Forlan knappt upp ledningen fram till kurvan, men valde sedan att släppa täten till Volstead som pressade sig förbi i en tuff öppning. Innerspår på Hagmyren jämfört med på Östersund som det var då är det dock stor skillnad på och jag tror att Volstead kan ta sig förbi igen.

Loppanalysen:

En gulddivision över kort distans och spetsstriden blir mycket avgörande. 2 Volstead är favorit och han har varit riktigt bra efter missen i Elitloppet och starten närmast efter det. På slutet har han vunnit med för honom mycket opassande förutsättningar vilket skvallrar om storform. Stefan Melander säger också att sjuåringen känns bättre än någonsin och en Volstead på topp kan nog vinna detta även från dödens. Jag tror dock på vettig spetschans från det här läget och då blir han givetvis mycket svårslagen. Utgångshäst och spik på en kupong.

1 Charrua Forlan är dock en äldre häst som också verkar bättre än någonsin. Han gör tappra insatser varje gång och skulle han hålla upp ledningen är han inte lätt att passera till slut. Han har dock tidigare öppnat lite sämre med spår långt in på vingen och innerspår på Hagmyren (speciellt över kort distans) är svårbemästrat. Tror att han får svårt att hålla ut Volstead om denna trampar rätt från start och då blir det också svårare att vinna.

Tuff körning mellan dessa två kan bädda för högkapable
11 Heavy Sound som nog är bästa hästen i grunden. Hans två senast insatser har dock inte varit något extra och han är ju lite ojämn i sin fräschör. Får han smyga i ryggar i hårt tempo när konkurrenterna kör för tufft mot varandra är han dock mycket effektiv till slut och det är väl också så det oftast går till när Haugstad vinner lite större lopp. Tidigt bud trots oklar form och lurigt läge.

Ett lika givet streck vid gardering tycker jag att rejäle
9 Globalsatsifaction är. Han fick inte chansen till slut senast då Volstead vann och hade nog blivit farlig med fritt fram 300 meter från mål. Perfekt läge nu med rygg på Volstead och även om han inte kan hålla den positionen så är han i andraspår där han ska vara. Behöver också hårt tempo på loppet, men farlig i så fall.

På garderingskupongen streckar jag även tuffe 10 Queer Fish som var rejäl senast samt hedershästen 5 Beau Mec och 4 Whitehouse Express som kan bättre än han visat på slutet och kanske hittar toppformen snart?

Analys Hagmyren V75-7:

Ranking: A: 4-6-2-5. B: 10-3-1-7. B/C: 12-8. C: 11.

Spetsanalysen: 3 Raja Ribb är snabb ut, men lär testas direkt av antingen 4 Dom Perignon eller 6 Flash Hammering och först fram av dessa kan nog få överta täten.

Loppanalysen:

Ett öppet lopp över lång distans avslutar omgången och jag var länge sugen på att spika 4 Dom Perignon som flera gånger visat att han duger bra i V/5. För tre starter sedan vann han från dödens över lång distans och näst senast spurtade han bra som fyra i smeten där Victory Kåsgård vann. Senast i derbykvalet var han dock mycket sämre och gick i mål långt efter Chianti vilket sätter stora frågetecken för dagsformen. Stall Walmann har också bara tagit två segrar den senaste månaden och hästarna sprudlar inte precis där för dagen.

Normalt sett är Dom Perignon mycket snabb från start och även obesegrad i spets, men med osäker form kanske Örjan väljer ett lugnt upplägg den första biten eftersom han går bra även bakifrån. Så det är alltså även lite svårt att räkna på taktiken och då valde jag ändå att gardera.

Sämre i sina senaste insatser var även värsta motbuden Flash Hammering, Volocity de Vie och Tesio vilket försvårar loppet ytterligare.

6 Flash Hammering var med i samma lopp som Dom Perignon på Åby senast, men mest seg då och har inte startat på en månad efter det. Tränar fint enligt Westholm som ju har fin form på stallet och kommer den här spetsgynnade hästen till täten är han inte så lätt att slå sedan.

2 Volocity de Vie blandar och ger rätt friskt med sina insatser och är nog en ojämn häst helt enkelt. Ibland blir han för het och ibland flyter inte travet som det ska. Skulle han ha en bra dag, vilket nog är möjligt efter en månads tävlingsuppehåll, så kan han nog duga från ett bra läge.

5 Born Unicorn tycker jag är en rätt bra fyraåring som inte fått full utdelning på sin kapacitet i år. Han gick ett bra upplopp som fyra i derbykval näst senast, men fungerade inte på Umåker senast. Skor runt om nu är nog inget plus, men han är lite spelad med en duktig skrällkusk och rankas upp lite.

10 Tesio har ju härlig styrka, men är ospeedig och sårbar på V75 när de flesta som inte gjort grovjobb har en bra pollett kvar till slut. Bergh låter inte heller helt nöjd med Tesio för dagen och även om jag brukar slå dövörat till när Robert pratar chanser och ligger lågt så känns det som att han är rätt ute här.

Streck också för startsnabbe 3 Raja Ribb som har varit fin i provlopp efter behandling och lär få ett bra lopp, samt
1 Looking Superb som gick bra i skymundan senast och
7 Wasa Warrior som kan bättre än senast då han aldrig kom in i matchen. Åtta streck totalt.

Singelstrecken:

3 Antonio Tabac (V75-5) har varit grymt bra i ny regi och från ett perfekt läge mot lite småljummet motstånd är det toppchans igen.

5 Ural (V75-3) har varit mycket fin i två av tre starter efter uppehåll och det finns förklaringar till insatsen näst senast. En tuffing som kan bli släppt till ledningen, men som nog har bra chans oavsett.

Utgångshästarna:

2 Volstead (V75-6) tror jag kan pressa sig till ledningen mot Charrua Forlan och i så fall blir han väldigt svårslagen över kort distans på ”Myren”.

5 Lykkerus (V75-4) är osäker, men ser väldigt fartfylld ut och har varit fin i provlopp inför detta. Högintressant med vass ”kalliskusk” i sulkyn denna gång och bra chans felfri.

Prisvärda hästar:

3 Maracanazo (V75-1) var positiv i första starten för duktige Oskar Kylin Blom och med skarpa ändringar i utrustningen kan han bara klart förbättrad nu.

6 Selma Töll (V75-2) lär leda loppet länge och får hon dämpa tempot på mellanvarvet kan hon bli svår att nå på.

9 Globalsatisfaction (V75-5) är inte lika snabb som sina värsta konkurrenter, men mycket rejäl till slut om tempot på loppet varit högt.

Överspelade:

3 Hövding Jaros (V75-4) har visat fin form, men måste köras lite på chans och då är det lätt hänt att det blir strul. Får allt spel från den strukne favoriten och känns inte så het som ny favorit.

10 Tesio (V75-7) är stark, men kanske lite väl ospeedig för ”vanliga” V75-lopp och Bergh låter inte heller helt nöjd med hästen för dagen.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

1,2,3,5,6,7,9,10 (res 8,12)
2,6,8,9,10,11,13,14 (res 1,7)
5 Ural (res 2,8)
A: 5. B: 1,2,3,7,9,10,13,14,15. (res 6,8)
3 Antonio Tabac (res 2,8)
A: 2. B: 1,4,5,9,10,11. (res 2,1)
1,2,3,4,5,6,7,10 (res 12,8)

Kupong 1: 8 x 8 x 1 x 9 x 1 x 1 x 8 = 4608 rader
Kupong 2: 8 x 8 x 1 x 1 x 1 x 7 x 8 = 3584 rader

Totalt: 8192 rader = 4096 kronor.

DD-spelet:

2 – 4 x 700 kr
2 – 6 x 200 kr
2 – 5 x 100 kr

Totalt: 1000 kronor.

/Berglund