Äntligen! Äntligen var vad jag kände jag när jag såg en rubrik om att ATG skippar jackpottar i två månader framöver. Äntligen har spelbolaget börjat lyssna på sina kunder! Äntligen skulle spelare som satsat pengar på V75 en lördag kunna få tillbaka alla insatser (som är kvar att spela om efter det ändå rätt höga spelavdraget på 35 procent) även om utdelningen på fem rätt blev lägre än 15 kronor. Äntligen skulle V75 bli ett rättvist spel och rättvisa i spelbranschen är ju något som ATG tidigare sagt sig brinna för när man bland annat slopat möjligheten att bara spela för sju rätt.

Det blev därför en smärre chock när jag läste vidare och fick klart för mig att man gör precis tvärtom! Från och med på lördag kommer 100 procent av alla jackpottpengar (när det blir lägre utdelning än 15 kronor på fem rätt och när ingen har sju rätt) att ”fonderas” det vill säga konfiskeras eller kidnappas (välj själv) av spelbolaget för att delas ut när de tycker att det passar bäst. Den här gången tycker de att det passar bäst att dela ut 80 procent av dessa den 10 november när Sundbyholmstravet kör en helt vanlig V75-omgång och övriga 20 procent på Nyårsafton!

I minst två månader ska man alltså sitta och trycka på V75-spelarnas pengar vid händelse av att det blir jackpott under perioden. Nog för att man har vant sig vid märkliga och verklighetsfrånvända beslut under Hans Skarplöths ATG-styre, men jag måste säga att det här påhittet ändå tar priset för min del. Spelbolaget visar återigen att man totalt struntar i sina kunder/spelarna och efter att ha kört Solvalla i skiten, försvårat för övriga storbanor och även dränerat V75-banorna på publik med sin sena starttid så ger man sig nu på att devalvera spelvärdet ännu mer än tidigare på V75.

Att det varje gång det blir jackpott enbart delas ut futtiga 39 procent av insatserna i vinster har ju varit ett faktum länge och även om det givetvis innebär bedrövliga villkor för spelarna så har man någonstans förlikats med det eftersom man fått chansen att spela om pengarna igen bara en vecka efteråt. Nu är det inte så utan i stället läggs spelarnas pengar på hög och kan inte omsättas om och om igen under den här tiden och man får verkligen ta sig en rejäl funderare inför varje omgång om det är värt risken att spela när spelavdraget kan bli vansinnigt höga 61 procent.

– Vi står inför en ny marknad och med det kommer en del förändringar som påverkar våra kunder. Exempelvis måste allt spel registreras, oavsett spelbolag, och då vill vi vara den aktör som sträcker ut en hand till våra kunder, hjälper dem och väcker förväntan. Vi vet att Multijackpot på V75 engagerar och är övertygade om att kunder som inte har ett ATG-konto idag kommer skaffa ett av bara farten, säger Peter Magnsjö, som är ”head of partner sales” hos ATG i ett pressmeddelande.

”Sträcka ut en hand och hjälpa våra kunder”. Jojo, det kan vara det värsta skitsnack jag läst på länge! Det ATG gör är alltså att kidnappa spelarnas pengar för att sedan ”tvinga” de som inte redan har ett ATG-konto att skaffa ett om de vill vara med och spela om de pengar de tidigare lagt in i potten till den 10 november. Detta eftersom ATG redan från den 1 november inför att alla spel hos bolaget måste vara ID-registrerade trots att lagkravet på detta inte träder i kraft förrän vid årsskiftet.

ATG spelar ett fult spel med spelarnas pengar helt enkelt, men det här var nog droppen som fick bägaren att rinna över för många spelare. Egentligen borde man ju stå över V75-spel fram till den 10 november och då glida in och få en gratischans på de miljoner som samlas på hög de närmaste två månaderna. Allra roligast vore ju om det inte blev någon jackpott alls under denna tid och att ATG:s projekt faller platt, men gissa om man kommer att sträva efter så ”enkla” omgångar som möjligt framöver och att en 15-hästars stodivision ska ersätta ett guldlopp med 7-8 anmälda kan vi nog bara drömma om framöver…

Tragiskt att det som man en gång kunde kalla ”världens bästa spel” utan att bli helt utskrattad numera har reducerats till ett verktyg för ATG att generera nya jättepotter. Potter som bolaget kan ragga nya kunder med och locka spel till från deras ”utländska partners”.

Efter att nyheten om det här haveriet för V75-spelarna släpptes har det varit lite svårt att fokusera på att det faktiskt är en ganska viktig V86-omgång på Solvalla och Åby i kväll. Tur att det mesta förarbetet redan var gjort innan ATG slog på trumman om sin ”jättesatsning” för det finns faktiskt cirka 12,5 extramiljoner i åttarättspotten i kväll efter att ingen spelare haft åtta rätt på två veckor. Eftersom jag i hög grad har bidragit till den potten så betyder det speltvång i kväll hur svårt man än har för spelbolaget för dagen.

Solvalla bjuder på två riktigt dåliga lopp, ett ojämnt lopp och ett bra lopp som avslutar omgången. Den sportsliga kvalitén är jämnare och bättre på Åby och jag spelar med en spik på varje bana.

Analys Åby V86-1:

Ranking: A: 3-11-5. B: 15-10-8-13. B/C: 12-7.
C: 1-4-2-14-6-9.

Spetsanalysen: 7 Sincerely Face är mycket snabb ut och tar troligen ledningen om kusken vill, men hon är hetsig och sprinterbetonad och bör släppa om det går efter att ha tryckt av henne. I så fall bör 3 Tahiti Lady ha bäst chans att få överta efter en bit.

Loppanalysen:

Ett stolopp med spårtrappa och ett ganska öppet lopp där jag streckar ungefär halva fältet. 11 Cheerful Rivner är en av de bästa hästarna och hon sköt till bra i skymundan i V75 senast. Efter det har hon dock varit struken och enligt Untersteiner har hon lätt att bli sjuk. Hon tränar starkt, men ändå lite frågetecken för formen och det är ju också en mycket orutinerad häst med bara sex starter i karriären. Räknas tidigt men ingen spik från det här läget.

3 Tahiti Lady är en rätt fin typ som gått bra hemma i Norge. Hon ar överlägsen i ledningen senast och kan komma dit igen från det här spåret. Första starten med körspö kan också ge en extra växel och hon är min tipsetta.

5 Odette ser stark ut och vann på rejält sätt utvändigt ledaren i debuten för Veijo Heiskanen senast. Tuffare motstånd nu och inte så snabb första biten, men borde ju vara förbättrad med loppet i kroppen och det låter som att det blir jänkarvagn denna gång. Ska räknas rätt tidigt även här i så fall.

15 Je t’Aime Lucky var trea i kval till Stoderbyt senast och gjorde det bra utvändigt ledaren sista 100 m. Risigt utgångsläge nu, men duger bra i klassen om det inte blir för många hinder på vägen. Peter låter mycket nöjd även med henne.

10 Melissa Montoya har åtta av tio starter bland de tre främsta och gör vettiga lopp mest varje gång. Hon streckas liksom starka 8 Veiled som var finalist i Stochampionatet och fick ett för tufft lopp i kval till Stoderbyt senast. Farlig om hon kommer till från spår åtta.

Sista strecket får 13 A Taste of Honey som inte är så tokig och som slog betydligt mer betrodda 12 Stardust Melody när de möttes näst senast och nu har hon dessutom ett bättre startspår än henne. Sju streck totalt.

Analys Åby V86-2:

Ranking: A. 7. B: 3-11-5-6. B/C: 12-1-10-4-2. C: 8.

Spetsanalysen: 2 Clay Composite är rätt snabb ut, men körs nog inte i ledningen om startsnabbe 7 Maximus M.M. trycker på. Bra spetschans trots spåret.

Loppanalysen:

Låg klass på det här lärlingsloppet och trots tävlingsuppehåll och spår långt ut på vingen måste 7 Maximus M.M. ha bra segerchans. Han har visat fin kapacitet för den här klassen och slog bättre hästar än detta vid spetssegern näst senast. Han var sämre senast och har haft ett uppehåll under sommaren, men tränar starkt enligt duktige Morten Waage som sannerligen ser ut att ha prickat formen med sina hästar för dagen. Morten har startat tre hästar de senaste två veckorna och tagit två segrar och ett andrapris.

Jag tror att Maximus M.M. är bästa hästen som dessutom har en för sammanhanget bra kusk och bör komma till ledningen. En bra spik!

Öppet bakom, men 3 Karissa Bo är en rätt fin typ som visat fin form på slutet. Hon ser seg ut i loppen, men går bra till slut och blir det hårt tempo på loppet lär spurten bita bra.

Samma sak gäller 11 Global U.Turn som är osäker, men bör duga rätt bra om han sköter sig från det här läget.

Rejäl gardering rekommenderas om man inte litar på min vinnare.

Analys Åby V86-3:

Ranking: A. 6. B: 1-5-3. B/C: 2-4. C. 7.

Spetsanalysen: 1 Topspin öppnade bra från spår fyra senast och är hon lika snabb från innerspåret kan hon kanske hålla ut 3 Yaganashi och 6 Darling Harbour. Med få hästar i loppet kanske ändå Goop nöjer sig med rygg på Darling Harbour när det dessutom finns open stretch?

Loppanalysen:

Få hästar till start, men ett par fina och jag spelar utgång med 6 Darling Harbour som jag tror är bäst för dagen. Hon tog två lätta segrar från ledningen efter uppehåll innan hon senast gick bra som tvåa mot mer rutinerade konkurrenter. Nu ser det lite enklare ut igen och formstarke Peter Untersteiner (vars hästar gick mycket bra igår på Jägersro) låter väldigt nöjd för dagen. Delägare Sjunnesson kör i kväll och jag tror att det finns chans att hon får överta ledningen efter en bit och sedan blir detta en speeduppgörelse över upploppet. Darling Harbour går bra även bakifrån och hon bör ha bra chans och vara klar favorit.

Lika hårt spelad är dock 1 Topspin som är obesegrad felfri, men som endast gjort fyra starter. I årsdebuten senast avslutade hon 1.10 sista 400 m från ledningen i bra stil, men hade då fått köra 1.21 första varvet så det sa kanske inte så mycket om kapaciteten ändå. Möjligt att Topspin klarar av att det blir tuffare nu för hon ser fin ut, men hon måste ändå sänka sina tider rejält för att slå Darling Harbour som har ett nästan fyra sekunder bättre rekord.

Med bara ett lopp i kroppen efter långt uppehåll kanske Goop väljer ett snällt upplägg och rygglopp med henne vilket skulle underlätta för Darling Harbour.

5 Hip Hurray Boko och 3 Yaganashi har också visat rätt bra kapacitet, men båda verkar mer starka än snabba även om Yaganashi har visat rätt bra startsnabbhet vid ett tidigare tillfälle.

Även storskrällarna 2 K.A.Dacy och 4 Belle Godiva har sett rätt vettiga ut i sina senaste starter så de kommer också med på garderingslappen.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: -. B: 8-4-5-3-2-6-1-11. B/C: 9-12. C: 10-7.

Spetsanalysen: 4 Jas visade rätt bra startsnabbhet bakom bilen senast och är det ingen som öppnar betydligt bättre än tidigare så kan han nog ta hand om ledningen.

Loppanalysen:

Ett sorgligt dåligt lopp där deltagarna tillsammans bara tagit 2 segrar på 98 starter och när Stefan Melander dessutom har fem av de tolv startande borde det givetvis inte ha lagts på V86. Det tyckte dock de som placerar loppen och då är det bara att förhålla sig till det antar jag.

Favorit är 4 Jas som kommer från seger där han visade förbättrade takter, men det hade nog inte blivit någon vinst om inte ledaren galopperat i sista kurvan. Jas har varit förbättrad med nytt huvudlag i de tre senaste starterna, men nu låter det som att tränaren ska ändra det till öppet huvudlag vilket är lite oroande. Oklart hur det påverkar treåringen och då det inte handlar om någon stjärna så är han för stor favorit även om motståndet är dåligt.

Stefan Melander har som sagt fem hästar med men ingen som har visat något extra än så länge. 8 Lift To Drag har dock sett helt okej ut vid några tillfällen och gjorde ett bra lopp förra gången Örjan körde. DÅ gick han dock barfota runt om och oklart om det blir samma nu. Ändå tipsetta lite i brist på annat.

Av Melanders övriga fyra så streckar jag lägesgynnade
2 Body Gear och 3 Line Select som båda sett lite förbättrade ut på slutet i alla fall.

5 Irish Boko såg inte heller så tokig ut som femma mot bättre motstånd senast och är nog bättre än vad hans nolla i segerkolumnen skvallrar om. Rätt tidig.

1 Vahände var bra som tvåa näst senast, men tröttnade i dödens senast och fick då stryk av både Irish Boko och
11 Come Together som också spurtade förbättrat som trea. Kan nog duga med ett snällare lopp, men lär bli över första biten gissar jag.

Jag streckar även 6 Winnie Jovalley som höll okej som tvåa senast i sitt första felfria lopp och stannar på åtta streck totalt.

Analys Åby V86-5:

Ranking: A: 12. B: 2-11-4-6. B/C: 10-3-5. C: 1-7-9.

Spetsanalysen: Den som kommer iväg bäst från snäva spår av 2 Martin de Bos och 4 Mellby Diamant har nog bra chans på ledningen om inte 5 Invincible H.C. som gillar spets kan komma dit. Öppet.

Loppanalysen:

Ett lopp över tre varv där V75-härdade 12 Victory Kåsgård står bra till. Över tre varv brukar inte tilläggen betyda särskilt mycket och merparten av dessa djur bör väl dessutom ligga på innerspår och inte vara i vägen? Flemming Jensens sjuåring har varit mycket fin vid två V75-segrar i följd från ledningen och han är inte sämre bakifrån. Med bra två hästar på volten bör han kliva iväg utan problem och håller han sig sedan bara lugn i ryggar så tror jag att han blåser till dessa på sista bortre långsidan. Jag tycker att Victory Kåsgård ska ha en helt annan fart och hårdehet i kroppen jämfört med hästarna 40 meter framför och han brukar dessutom alltid gå riktigt bra på Åby där han vunnit sex av åtta starter.

Flemming Jensen gillar att ligga lågt och klagar på den långa distansen, men hästen har vunnit tre av tre över 2640 meter i Sverige och enda gången över tre varv gjorde han ett bra lopp som trea bakom Platon Face trots en jättegalopp från spår fem. Jag spikar.

Loppets snackhäst verkar 2 Martin de Bos bli och det är en stark och rejäl fyraåring som var duktig vid segern och spurtade vasst som V75-tvåa näst senast. Senast räckte han inte riktigt i ett Derbykval, men avslutade ändå godkänt sista 800 m och bör gå framåt med loppet i kroppen. Skulle han komma till ledningen och bestämma kan han säkert hålla undan, men det är inte givet med spets och med Söderkvist i sulkyn får man sällan något gratis heller. Martin de Bos är ju väldigt orutinerad jämfört med motståndet och med bara tolv starter i karriären borde det ändå bli för tufft att stå emot Victory Kåsgård till slut.

Gör min vinnare bort sig känns loppet öppet och
11 Explosive Merlot är också van hårdare motstånd och gick godkänt bakom Carabinieri senast.

4 Mellby Diamant var fin vid seger i billigt sällskap i andra starten för Goop senast och han är svår att riktigt bedöma kapaciteten på än.

Form har även 6 Cantona Mearas som har suttit fast och sett riktigt bra ut på slutet, men han måste också köras på chans för att kunna vinna och då krävs det lite mer tur på vägen.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 7-4. B: 10. B/C: 2-8-1. C: 5-3-6. D: 9.

Spetsanalysen: 6 Action Launcher är snabb och bör spetsa från springspåret, men han lär också släppa om 4 Global Trust utmanar.

Loppanalysen:

Ett ojämnt lopp där halva gänget bör få mycket svårt. Klart bäst är givetvis gulddivisionaren och Sweden Cup-hästen
7 Jairo som dessutom brukar gå bra med nya kuskar och har vunnit med Kihlström tidigare. Han går också alltid bra på Solvalla och om formen sitter där bör han runda detta gäng utan större problem.

Han kommer dock från en sämre insats senast och det låter inte som att sjuåringen är helt toppad efter sitt två månader långa uppehåll. Trots ringrost ska han ha vettig chans mot dessa hästar, men det kan bli långt fram till den trolige ledaren ändå så jag dubblar med en häst.

4 Global Trust är en kapabel rackare som inte var som bäst när det skulle kvalas till Derbyt förra året, men som tog ett par snygga segrar efter det samt var vass tvåa bakom Disco Volante vid ett tillfälle. Nu gör han årsdebut så här sent på året och är givetvis svårbedömd, men sedan tidigare vet vi att Timo Nurmos brukar ha vältränat när hästarna kommer tillbaka. Om Global Trust bara klarar spår fyra bör han få överta ledningen efter en bit och då tror jag inte att det blir så lätt för Jairo att plocka in sitt tillägg om han är lite rostig och Örjan dessutom kör lite avvaktande (vilket har hänt förut).

65 mot 10 procent är för stor skillnad.

Mer spelad än Global Trust är urstarke 10 Qahar Q.C. som har gått jättebra på slutet, men nu är distansen minst 500 meter för kort och när han dessutom ska gå med skor (enligt Melander) så bör han få svårt att hänga med Jairo. Dessutom är det alltid lite galopprisk i volt med honom så jag står över.

Analys Åby V86-7:

Ranking: A: 3-8-11-2. B: 1-6. B/C: 4-5-10. C: 9-7.

Spetsanalysen:

1 Bijou Bourbon H.M. försöker hålla upp täten, men kan få svårt att ta emot 3 Firewire om hon är på hugget för dagen. Hon kan dock vara lite ojämn från start, men även möjligt att Marc Elias bakom B B H.M. är nöjd med rygg ledaren.

Loppanalysen:

Ett bra stolopp där dagsformen är det mest svårbedömda på tre av de bästa hästarna. Peter Untersteiner har en mycket kapabel duo där jag tror att 8 Kash Brodda är den bästa, men hon har inte startat sedan i juli och har galopperat båda gångerna efter sina starter i Frankrike i vintras. Hon tränar bra nu och Peter tror på felfritt lopp och då är hon bra nog att vinna trots läget.

2 Swish Lane har ett bättre läge, men har inte heller startat på ett par månader och hon är långsam från start och kan inte utnyttja läget direkt. Hon är också knepig i travet och kan ta till galopp under vägen, men felfri är styrkan god och hon är given trots att hon står lite tufft inne i loppet.

Tipsettan får dock min knappa spetsfavorit 3 Firewire som härdats i stoeliten på slutet. Hon har dock också pustat några månader och är inte så lätt att bedöma formen på för dagen även om tränaren hyllar jobben. Kan behöva loppet, men har också chans på ledningen där hon trivs bra och kanske kan springa på av ren pigghet då.

11 Dear Friend har varit kanonbra vid tre segrar i följd och det var starkt gjort att vinna så pass enkelt trots massa strul med omstarter senast. Fungerar även bakifrån och kan fälla allt i spurten om det blir lite körning i täten. Given.

1 Bijou Bourbon H.M. har höjt sig ganska rejält på slutet och tjänat bra pengar i högervarv i Tyskland. Hon höll bra som fyra även senast och härifrån bör det bli spets eller rygg ledaren och då blir hon att räkna med mot flera hästar som inte visat färskt form på slutet.

Sista strecket till hedershästen 6 Silver Annie som har fått tuffa lopp på slutet, men varit duktig ändå och med en mer passande smygare nu kanske hon kan överraska.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 2-5-3. B: 9-11-7-6. B/C: 4-12. C: 10-8-1.

Spetsanalysen: 2 Leader Brodde är snabb om han sköter sig och den som öppnar bäst av honom och
3 Aperfectdream kan nog få överta från startraketen 4 Chapuy om Lindblom trycker av och sedan vill släppa.

Loppanalysen:

Ett fyraåringslopp avslutar omgången och det är Solvalla klart bästa lopp för kvällen. Här är spelidén given och det är att gå emot favoriten 9 Global Unprotected som inte var fräsch i V75-finalen i somras och har varit ifrån sedan dess. Det låter inte som att han är toppad för den här uppgiften utan det lär vara V75 längre fram som gäller och Jakobsson prata om att köra snällt.

Visst kan han vinna ändå om allt klaffar eftersom hästen är bra för klassen, men att spela på det när det låter som det gör från tränaren får andra syssla med.

Jag garderar loppet rejält, men spelar med tre hästar i en utgångsgrupp som jag hoppas gör jobbet om Victory Kåsgård inte har vunnit avdelning fem.

Tipsettan till fartfyllde men lite knepige 2 Leader Brodde. Han räckte inte riktigt i ett derbykval senast, men hade visat riktigt fin form före det och sköter han sig i starten är han snabb ut och kan leda hela vägen. DD-spik.

5 Harrington är en fin men lite småtrög häst som bör gå framåt med de lopp han fått i kroppen i sommar och senast visade han bra form som tvåa efter att näst senast inte heller ha räckt i ett derbykval. Enklare motstånd nu och ett bra läge bakom bilen.

3 Aperfectdream var bra vid spetssegern näst senast och godkänd mot rätt bra hästar som trea senast även om han som vanligt då svek lite över lång distans. Bättre distans nu och han är snabb från start och om Jansson får honom till spets kan det hålla hela vägen.

11 Logo Light var kraftigt förbättrad vid spetssegern i V75 senast, men bakspår nu lär passa sämre eftersom han är bäst i den främre träffen och man siktar även på V75-finalen framöver så kanske blir det ett snällt upplägg nu?

Kungapokalsfinalisten 7 Empire Garbo streckas också i B-gruppen liksom 6 Auto Relight som tog första segern senast även om det tog emot lite sista biten. Örjan upp nu.

Startsnabbe 4 Chapuy och segervane (12 av 17) 12 New Dawn kommer också med på garderingslappen.

Singelstrecken:

7 Maximus M.M. (V86-2) kommer från ett formstall och är nog bästa hästen med bra kusk och bra spetschans = bra segerchans och spik i ett dåligt lopp!

12 Victory Kåsgård (V86-5) möter enklare hästar än vad han är van vid och på favoritbanan Åby har han nog klart bra chans att runda allt sista varvet.

Utgångshästarna:

6 Darling Harbour (V86-3) har visat lovande takter och bör vara längre kommen för dagen än jämnspelade Topspin. Spikar i alla fall på en kupong.

2 Leader Brodde, 3 Aperfectdream och 5 Harrington (V86-8) har alla bättre lägen än favoriten som det dessutom knappast är toppform på efter uppehåll.

Prisvärda hästar:

5 Odette (V86-1) visade bra styrka i debuten för Heiskanen senast och om det dessutom blir jänkarvagn nu så är hon värd att passa tidigt som singelprocentare.

5 Irish Boko (V86-4) såg senast klart bättre ut än vad hans resultat så här långt har visat och som skräll ska han nog räknas rätt tidigt.

4 Global Trust (V86-6) har hög grundkapacitet och om Timo Nurmos som vanligt har trimmat rejält inför årsdebuten blir han nog inte så lätt att slå från ledningen. Inte ens för Jairo.

Överspelade:

12 Stardust Melody (V86-1) tycker jag var blek senast och nu har hon dessutom det sämsta spåret man kan ha i en spårtrappa. Nja.

4 Jas (V86-4) har gått okej, men verkar inte vara någon klassklättrare direkt och även om loppet är uselt så är han nog ingen pålitlig favorit. Bara en av många.

10 Qahar Q.C. (V86-6) är bara stark och även om han klarar starten borde den här distansen vara för kort när han dessutom ska gå med skor.

9 Global Unprotected (V86-8) är en jättefin häst, men det låter inte som att han ska vara på topp efter sitt uppehåll och då kan det bli för långt fram från bakspåret.

V86-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt.)

3,5,8,10,11,13,15 (res 12,7)
7 Maximus M.M. (res 3,11)
A. 6. B: 1,2,3,4,5. (res 6,1)
1,2,3,4,5,6,8,11 (res 9,12)
12 Victory Kåsgård (res 2,11)
4,7 (res 10,2)
1,2,3,6,8,11 (res 4,5)
A: 2,3,5. B: 4,6,7,9,11,12. (res 2,5)

Kupong 1: 7 x 1 x 5 x 8 x 1 x 2 x 6 x 3 = 10080 rader

Kupong 2: 7 x 1 x 1 x 8 x 1 x 2 x 6 x 9 = 6048 rader

Totalt: 16128 rader = 4032 kronor.

DD-spelet:

1,2,3,8,11 – 2 x 200 kr = 1000 kronor.

/Berglund