Påskhelgen är av tradition årets första riktigt stora travfest för oss travspelare och det bjuds på fina hästar och bra spellopp i stort sett hela helgen. Nu har ju också ATG varit så vänliga att förlägga en helt iskall V75-omgång på norska Klosterskogen på Påskafton så då får man även lite ledighet från travspelet och kan ägna åtminstone en helgdag åt en annars åsidosatt familj. Tack för det ATG.

Jag har fokuserat på söndagens tävlingar på Dalatravet Romme och försökt hitta några guldkorn ur Unibets utbud av fasta odds. Det ska bli näst intill sommarvärme i helgen och ett snabbt banunderlag är att räkna med även om Romme inte räknas till de banor som har allra snabbast och bäst tävlingsbana i landet. Kallblodskungen Månprinsen A.M. dyker upp som storfavorit i ett av loppen, men han är sällan något intressant spelobjekt på vinnarspelet och där har jag hittat något annat att satsa slantarna på.

Romme lopp 5: Spelstopp kl 16.18:

Spetsstriden: Många snabba bakom bilen, men 1 U.Bergs Svante kan knappast hålla ledningen och 2 Pastorn tar nog gärna ett rygglopp. 3 Twinkle Kronos kliver iväg riktigt snabbt i sin stora lufsiga stil och kan nog hålla ut 4 Ricke sida vid sida samt de snabba hästarna längst ut på vingen.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp som känns ganska öppet eftersom 6 Emile Zola Sisu inte har startat på länge och 8 Deep Pockets har fått ett mycket svårt startspår.

Emile Zola Sisu tränas av Nurmos och då vet vi att det kan bli en tillräckligt bra prestation direkt och Ready Cash-sonen har vunnit 7 av 10 starter i livet och visat hög kapacitet. Att han ska vara lika bra som vid ”tokprestationen” näst senast är dock svårt att tro och visst kan det bli rejält vingel från det här läget med många startsnabba innanför.

Deep Pockets är ännu värre med 7 segrar på blott 9 starter och han har imponerat i lite enklare sällskap på slutet. Trots att han har gått med skor har han vunnit enkelt och senast gick han en stark långspurt till säker seger via snygga 10,5 sista 800 m. Han är snabb ut och lär laddas, men åker troligen på vida spår in i första sväng ändå och det krävs nog att Erik hittar ner med honom om det inte ska bli dödens i tufft tempo. Båth verkar också spara på barfotakörningen även denna gång så man kan nog vänta sig en prestation i paritet med den förra. Segerchans utan för mycket strul.

3 Twinkle Kronos vann på bra sätt från ledningen senast och såg inte särskilt plågad ut på den fin tid. Han brakar nog till spets igen och jag har ju svårt att se Kaj Widell släppa över den korta distansen. Sjuåringen har haft lite svårt att få till det i tuffare konkurrens tidigare och trots 11 segrar har ingen tagits med mer än 40.000 i förstapris. Som han såg ut senast kanske det kan vara dags nu om inte öppningen blir för tuff. Värt att notera är att Twinkle Kronos har två segrar och ett andrapris bakom en bra häst när han gått barfota runt om.

Tuff körning i täten, vilket en del talar för, skulle gynna spurtvassa 9 Bizzi Blizz som såg kanonfin ut vid enkel seger med tussarna kvar senast. Hon är minst sagt van vid detta utgångsläge (tre senaste) och är bra på att följa ryggar i starten. Lär alltså sitta bra till och blir farlig till slut trots att motståndet är tuffare än vid segrarna.

En ganska jämn soppa i övrigt där jag tror mindre på nr 2,5 och 10.

Spelförslaget:

Lurigt lopp där mycket ändå talar för bra fart på tillställningen och då bör 9 Bizzi Blizz kunna avsluta vasst även i detta sällskap. Platsspel till oddset 2.50.

Romme lopp 6: Spelstopp kl 16.40:

Spetsstriden: 1 Zefira Kronos har inte visat sig jättesnabb, men det har ingen annan på start heller och Kolgjini är nog mest sugen på spets av dessa. Bra med ensamt springspår för 6 Dimanche Mearas, men hästen är lite långstegad av sig och Oskar J måste nog pricka perfekt om hon ska spetsa.

Loppanalysen:

Ett stolopp som känns lite ojämnt och hästarna på startvolten är nog lite för tunna för att stå emot de på tillägg, möjligen med något undantag.

Favorit är 12 Southwind Feji som gillar dessa uppgifter med tillägg på lite sämre hästar och ofta löser dem som näst senast. Propositionen är dock lite tuffare nu och hon kommer från en lite sämre insats även om det var stentufft emot och loppet gick fort till slut. Första med norskt huvudlag nu är nog ett plus, men det strular lätt från dessa lägen och jag är inte så sugen på henne till lågt odds ändå.

Jag tycker att 13 Millie Millionaire är lite spännande trots att hon står lite tufft inne i loppet och körs av sin amatörtränare. Sexåringen har dock sett riktigt fin ut i årets två starter och verkar ha utvecklats en del under vintern. Kan Brage Hansen hitta ryggen på favoriten och få draghjälp under slutvarvet så kanske hon kan tacka för det och spurta förbi till slut.

14 Ginny Weasley testade den taktiken förra gången, men kunde då inte riktigt spurta förbi Southwind Feji sista biten, men gick ändå godkänt. Hon är inte helt travsäker, men vass på speed och på en bra drag kan hon nog duga om favoriten kommer bort.

11 Chapter N.Deo gick bra bakom en omöjlig ”Gocciadoro-häst” senast och Örjan lät henne bara frihjula in i mål som tvåa. Lopp i kroppen och troligen barfota runt om igen och kommer hon bara iväg vettigt från start och får lite försprång på hästarna 20 meter bakom så kan hon nog vinna loppet.

7 Patricia Zaz är mycket snabb, men kan bli väl pigg ibland. Hon öppnar bra och är nog först ut från tillägg och inte helt omöjligt att offensive Westerholm kör mot ledningen på första långsidan. Tänkbar vinnare, men känns svårbedömd för dagen även om man kan gissa att Nicklas har trimmat sina djur lite extra till V75 på hemmaplan.

På startvolten är nog 1 Zefira Kronos bäst om hon tävlar som vid segern näst senast. Då var det riktigt bra intryck över upploppet, men senast såg hon segare ut när det blev galopp i sista sväng. Det var nog ändå bra att få en genomkörare mot tuffare hästar än tidigare och håller hon upp ledningen testar nog Kolgjini att dra på där hela vägen.

15 Hope And Dreams har fin fart, men står tufft inne i loppet och hon har ännu inte visat den rätta toppformen i årets starter. Såg lite seg ut trots seger senast och jag tror att hon får svårt att runda allt.

Spelförslaget:

13 Millie Millionaire ser ut att ha utvecklats bra under vintern och hon spurtar vasst med lite draghjälp på vägen. Hittar kusken rygg på favoriten är det bra platschans och det spelar jag på till 2.30.

Romme lopp 7: Spelstopp kl 17.03:

Spetsstriden: 1 Makethemark visade senast att han kan öppna snabbt vid laddning och innerspår på Romme är ganska bra. Inga direkt startblixtar mot nu heller och jag tror att han håller ut 2 Speedy Foxy Vicane sida vid sida. Hon kan å sin sida också kanske hjälpa till att hålla 3 Zack’s Zoomer utvändigt in i första sväng. Han är normalt sett den snabbaste, men känns inte givet att han tar en hel längd med Melander i sulkyn.

Loppanalysen:

Gulddivisionen och 6 Sorbet är prisad som klar favorit hos både Unibet och V75-spelarna. Han var riktigt läcker vid segern senast när Jepson krämade ur 1.08,5 sista 700 m i en snygg svepning med honom och barfota runt om ger verkligen en bra växel på åttaåringen. Redén verkar sugen på Olympiatravet med Sorbet och visst kan han vinna det här loppet, men det bör ju bli dödens oavsett vem som spetsar och då är det ju helt ointressant att spela till 2.10.

9 Milligans’s School är bra varje gång, men redan klar för Olympiatravet och här gissar jag att det bli rejäl ”mullning” inför det och inget offensivt upplägg fram i dödens precis. Skor på nu säger Melander och även om man aldrig kan vara säker på att det stämmer så känns det rimligt. Känns inte heller så het att spela därmed.

1 Makethemark gör en mycket spännande årsdebut och jag tror att han kan vara bra direkt. Han har vunnit sin årsdebut både som tre, fyra och femåring och det låter också som att Salmela har tränat på ganska bra inför detta även om han inte är intresserad av att starta i Olympiatravet.

Innerspåret kan kännas som en fälla, men Makethemark öppnade riktigt bra från spår två senast han startade och Milligan’s School var chanslös att ta en längd. Nu är Zack’s Zoomer värst emot från start, men jag tror inte att han öppnar riktigt lika bra med Melander och han har även snabba Speedy Foxy Vicane mellan sig och Makethemark.

Även om Sorbet säkert har bättre dagsform än Makethemark så vill jag nog se att han plockar ner denne utvändigt över den här distansen innan jag tror på det och jag lirar gärna vinnare på Makethemark till fina 4.75.

Spelförslaget:

För lågt odds på Sorbet som jag tror får dödens oavsett vem som spetsar och jag spelar i stället vinnare på
1 Makethemark som bör ha toppchans direkt i årsdebuten om han lyckas hålla upp ledningen. Oddset är 4.50.

Romme lopp 8: Spelstopp kl 17.25:

Spetsstriden: 1 Rus Can och 2 Torpa Olea gör upp om täten första biten, men båda lär vilja släppa. Först kanske till 5 Bilbo B.S. som nog sedan kan tänkas släppa till 6 Bellfaks som jag tror tar över ledningen på första långsidan om han klarar starten.

Loppanalysen:

Kallblodslopp och ”kingen” 8 Månprinsen A.M. är tillbaka. Han vann i sin årsdebut senast, men det blev ett prov utan värde när han fick köra i löjligt 30-tempo i ledningen. Kanske blev det inte den rätta genomköraren tack vare det låga tempot och därmed kanske formen inte heller är där Melander hade hoppats? Svårt att bedöma och tolvåringen betedde sig också lite knepigt i sista sväng där han bromsade till i sin ensamhet. Gick dock undan bra när han påmindes om allvaret och troligen vinner han detta lopp precis som flera tidigare år.

Ändå givetvis inget att spela på till bottenoddset 1.30 och jag testar hellre ett skott på favoritfall och spel på 6 Bellfaks. En knepig men kapable herre som J-O Persson körde upp i vagn med senast och annars hade han haft två segrar i följd. Upphämtningen var vass och jag hade under 1.20 sista 400 m. Skulle Bellfaks kliva iväg bra från start och komma till ledningen samtidigt som Melander blir kvar en bit bak så är det inte säkert att favoriten hinner ikapp på en vårsnabb bana.

Övriga har jag ju svårt se överraska även om 11 Pydin gick okej som tvåa bakom ”Prinsen” senast, men att han ska ta revansch på denne från lika start är svårt att tro.

Spelförslaget:

6 Bellfaks är en snabb rackare och kommer han till ledningen kan han nog springa ett vasst slutvarv. Inte säkert att jättefavoriten hinner ikapp då om formen inte är helt hundra och jag spelar vinnare till 6.25 med en liten slant.

Romme lopp 9: Spelstopp kl 16.18:

Spetsstriden: 2 Run a Mile är snabb, men vill ha rygglopp. 4 Quito Lane öppnade i mäktig stil bakom bilen senast och får svårt att missa ledningen felfri.

Loppanalysen:

Lägsta klassen och Robert Berghs nyförvärv 4 Quito Lane är motiverad favorit. Han gjorde debut för Bergh senast och vann väldigt enkelt från ledningen efter en snabb start. Intrycket var riktigt bra och han har bara en förlust felfri och fem segrar på fem försök i ledningen.

Han lär braka till täten igen och håller han sig bara lugn under vägen blir han svårslagen. Det finns dock lite hetsiga tendenser i honom och oddset för att spela vinnare känns lite väl lågt.

Speciellt när det finns en så pass bra häst som 6 Charlock Viking med i fältet. Han har vunnit 8 av 12 starter och bara förlorat en gång i felfritt lopp. Intrycket vid segern från ledningen i årsdebuten senast var mycket bra och han har sett riktigt vass ut även i tidigare segrar. Han är snabb ut, men tar knappast en längd på favoriten, men slipper han dödens lär han utmana rejält till slut.

Bra styrka har 8 Isco Boko som vunnit väldigt enkelt från dödens på Solvalla. Senast visade han dock att han inte är helt att lita på när han gjorde bort sig som storfavorit. Lurigt läge för en häst som är dålig från start och risk för ett lopp långt ner i kön om inte Djuse kör fram i dödens inför slutvarvet. Är säkert bra nog att vinna, men större risk för strul än chans att det ska klaffa perfekt.

Bra kapacitet har även 11 Master Blaster visat i tidigare regi, men senast i debuten för Reijo Liljendahl så galopperade han bort sig tidigt och vi fick inget prov på hans dagsform. Han är orutinerad och mer stark än snabb som det känns så springer Quito Lane ner mot 1.14 i spets kan det bli svårt att komma in i matchen, men han är såklart tänkbar vid överpace.

2 Run a Mile är ett fyraårigt sto utan seger i tolv starter och då kan det tyckas hårt att hon ska vinna mot dessa segermaskiner. Hon har dock sett rejält förbättrad ut barfota runt om i två starter på slutet och senast hade hon gott om krafter kvar i rygg på vinnande kulltoppen Conrads Rödluva.

Från det här läget tror jag att Westholm spetsar och släpper till Quito Lane och sedan kan hon haka på där så länge det går. Bör vara långt framme därmed.

Spelförslaget:

Bra spets- och vinstchans för favoriten Quito Lane, men lite väl lågt odds ändå. Jag spelar i stället plats på 2 Run a Mile som varit kraftigt förbättrad utan skor och som såg lysande ut som fastlåst senast. Här är det toppchans på rygg ledaren och då hänger hon säkert med bra sedan. Oddset är 2.10.

Romme lopp 10: Spelstopp kl 18.18:

Spetsstriden: Voltstart och det bör vara bra chans för
7 Knifetown Winner att ta hand om ledningen mot inte allt för snabba konkurrenter. Är möjligen 3 Flash Håleryd som kan utmana, men han borde vara nöjd med en bra rygg.

Loppanalysen:

Voltstart i silverdivisionen är inte så vanligt, men det tror jag gynnar min spelidé 7 Knifetown Winner. Han tvingas ofta till väldigt snabba öppningar bakom startbilen och kan bli lite vass dessa gånger, som näst senast i V75 när han inte orkade till slut. Nu blir det inte alls samma rusning från start och då bör han också vara kaxigare än vanligt till slut.

Senast visade hemmahästen fin form med en enkel spetsseger och duktige Nicklas Westerholm har säkert siktat på det här loppet en tid. Han kan gå lite i passgång i volten och har galopperat någon gång från springspår, men här tror jag att Westerholm kan köra lite på säkerhet första biten för att sedan köra till ledningen när han hoppat i trav. Sedan vimlar det inte av hästar som kan sätta upp farten och jag tror det är bra chans att Knifetown Winner spårar hela vägen. Möjligen barfota runt om nu också.

Vinterns V75-följetong 11 Perfect Dynamite är givetvis en som kan sätta upp tempot, men det låter inte helt givet från tränaren att man vill se honom mangla i dödens en gång till. Han får ofta tunga lopp och senast räckte det inte riktigt även om han var jättebra igen. Ante Lisell körde då själv och han är kanske inte den mest effektiva finishkusken vilket nog kostade nog segern mot Ragazzo da Sopra. Rikard N Skoglund upp nu igen vilket är plus, men körs hästen i ryggar tror jag inte att han är lika effektiv som när han får tåga på i sitt eget tempo och då kan det bli svårt att hinna fram.

4 Mr Golden Quick kommer från två imponerande spurtsegrar i V75 och den här hästen kan verkligen flytta på sig till slut. Voltstart och framspår bör gå bra och han kan duga igen, men då gäller det nog att någon annan sätter upp farten i loppet vilket inte är givet.

8 Global Trust gjorde ett kanonlopp som tvåa i V75-finalen senast, men fick gå utvändigt om starke Velvet Gio och kunde inte rå på denne. Den här hästen är allra bäst i den främre träffen och han kan nog tänkas köra fram utvändigt om ledaren, men då gäller det att han ska hitta ut i andraspår också. Rygg på Tobacco i starten är nog ganska kallt och han lär hamna en bit bak direkt.

Spelförslaget:

Jag spelar vinnare på klare spetsfavoriten 7 Knifetown Winner som trivs i den positionen och chansen finns faktiskt att det inte blir så hårt tryck på loppet trots flera bra hästar. Svårfångad i så fall och till oväntat generösa 6.00 i odds klickar jag direkt.

Romme lopp 11: Spelstopp kl 18.40:

Spetsstriden: 3 Bucks To Burn är snabb vid laddning och inte omöjligt att han håller både 4 Ural och 5 Sign Me Up Too kvar på utsidan in i första sväng. Örjan är vass när det gäller och det kan mycket väl gå.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans som håller bra klass. Unibets klare favorit är 5 Sign Me Up Too som visade fin kapacitet i V75 förra året och som vann sin årsdebut i mycket rejäl stil senast. Bör vara snäppet vassare nu och dessutom lär det bli barfota runt om och jänkarvagn. Gissar att Emilia Leo dammar av det som går från start och når hon ledningen är det bra chans, men känslan är att det kan bli svar och en tuffare resa.

3 Bucks To Burn är en klassig sort som också stod för en bra årsdebut senast. Öppningen blev tuff och han höll helt okej mot en smygkörd häst och lopp i kroppen lär ge bra effekt på den här tror jag. Dessutom kan det bli norskt huvudlag mot öppet senast vilket lär passa perfekt. Lite inne på att Örjan kan hålla ut dem och då är Bucks To Burn hästen att slå.

4 Ural visade väldigt höga toppar förra året, men var lite ojämn och inte helt enkel att räkna på. Han var dock ruskigt vass i sin comeback och därför är tävlingsuppehållet inte så oroande. Susanne Richter brukar inte heller fuska med träningen. Lång distans håller jag däremot inte som någon fördel och sexåringen kan bli lite väl pigg ibland. Det kan bli helstängt huvudlag för första gången och det är såklart intressant om han inte blir för vass.

Det kan alltså bli ganska tuff körning här och en som gynnas av det är 9 Electrical Storm. Hästen har sett helt lysande ut i de fyra senaste starterna och han sköt till vasst som tvåa efter sen lucka bakom Vlad del Ronco senast. Det här smygläget passar perfekt eftersom han är vass med rygglopp och det blir barfota runt om igen och jänkarvagn som han hade för första gången senast.

Spelförslaget:

Jag tror på körning på bred front från start här och högt tempo under vägen vilket gynnar formstarke 9 Electrical Storm. Jag kör därför en favorit i repris med ett platsspel på honom till fina 2.90.

Samtliga spelförslag:

Lopp 5: Plats 9 Bizzi Blizz. Odds: 2.50.
Lopp 6: Plats 13 Millie Millionaire. Odds: 2.30.
Lopp 7: Vinnare 1 Makethemark. Odds: 4.50.
Lopp 8: Vinnare 6 Bellfaks. Odds: 6.25.
Lopp 9: Plats 2 Run a Mile. Odds: 2.10.
Lopp 10: Vinnare 6 Knifetown Winner. Odds: 6.00.
Lopp 11: Plats 9 Electrical Storm. Odds: 2.90.

Stå över spel på:

Lopp 7: 6 Sorbet.
Lopp 10: 8 Global Trust & 11 Perfect Dynamite.
Lopp 11: 5 Sign Me Up Too.

Oddsen är hämtade på Unibet.se vid publiceringen av tipsen och kan komma att ändras.

Spelredaktör: Daniel Berglund.

daniel.berglund@travnet.se