Vi fick se några riktigt läckra vinnare i lördags där hedershästen On Track Piraten måste hyllas i alla lägen. Fantastiskt att se elvaåringen leka hem gulddivisionen (en blek sådan visserligen) med senaste kusk-kometen Rikard N Skoglund i sulkyn som imponerar allt mer både på och vid sidan av banan.

Sedan var det läckert att se de vinnande ekipagen i de två avslutande loppen, Pacific Face och Vlad del Ronco. Två diametralt motsatta ekipage där store, tunge och urstarke skuttburken Pacific Face drog musten ur allt med sin tränare Giuseppe Lubrano i sulkyn och sedan spänstige, småpigge och mycket speedige Vlad del Ronco, som med suveräne kusk-konstnären Björn Goop i sulkyn bara blåser ner ledarduon i snygg stil sista biten. Verkligen frän travsport fast på helt olika sätt.

Det blev en hel del reaktioner på min förra spelkrönika angående travnets nya tipsupplägg. Jag vill bara klargöra en sak som många verkar ha missuppfattat och det här handlar inte om att varken jag eller travnet har ”sålt” oss till Unibet.

Unibet har ägt och drivit travnet.se i väldigt många år och sedan 2012, när Unibet byggde nuvarande travnet.se, har vi haft tips till V75, V86, V64, DD med mera som varit gratis för alla att läsa. Det är alltså Unibet som har bjudit på dessa tips de senaste sju åren på en sajt helt utan egna intäkter.

Att fortsätta att promota och driva spel till den största konkurrentens unika spelprodukter är helt enkelt inte längre ett alternativ för Unibet med den nya spelregleringen på plats.

På travnet.se kommer vi framöver fortsatt ha gratis analyser och speltips till de största travtävlingarna i Sverige och hur Ni som läsare/spelare väljer att använda denna info är givetvis upp till var och en.

Solvalla och Jägersro delar på tävlingarna under onsdagskvällen och jag hoppas på lite bättre förutsättningar på Solvalla jämfört med de senaste tävlingsdagarna. Nu ska det bli några minusgrader under kvällen och då kanske banan och i synnerhet innerspåret inte blir lika krävande som på slutet.

På Jägersro är det oftast bra förutsättningar och även om det kan bli lite regnstänk under den senare delen av kvällen räknar jag med att banan håller bra klass.

För övrigt är det bedrövligt dålig klass på Solvallas tävlingar i kväll, som så ofta på onsdagarna. Hur länge kan det mycket märkliga upplägget med tävlingar på Solvalla tisdagar och onsdagar vara hållbart? Är inte gränsen redan passerad?

Solvallas tävlingar räddas lite av att Timo Nurmos luftar två mycket kapabla hästar som bör vara helt överlägsna sitt motstånd den här gången. Det finns dock faktorer som gör att de kanske inte är helt optimala spelobjekt ändå och hur bra obesegrade Zourane Kronos än är så är spår tolv över kort distans tuffa papper för en orutinerad häst.

Jägersro, Lopp 6 – Spelstopp 20.28:

Spetsstriden:
De tre innersta spåren är snabbast, men 1 Bella Mont vill ha ett rygglopp och jag tror att 2 Absolut Gehör kan hålla ut 3 Kendra Silvio. Absolut Gehör ska väl helst smygas sedan, men med en stallkompis på bakspår vill man kanske ändå inte skänka bort ledningen till 5 Queen of Sand efter en bit?

Loppanalysen:
Ett sprinterlopp för ston där 7 Gina Schermer är bästa hästen.
Hon har startat tre gånger i Sverige och vunnit två samt varit tvåa bakom kapable Ferrari River på fina 1.10,5 över kort distans. Hon vann på bra sätt i årsdebuten i Berlin senast, men är inte i toppform än enligt tränaren och är också allra bäst barfota runt om som hon har tävlat i Sverige tidigare. Gina lär dessutom få en inledning i spåren med risk för ett lopp utvändigt ledaren sedan och då är det inte givet att hon löser uppgiften ändå.

Mycket snack lär det bli om 9 Darling Harbour som återkommer efter en dryg månads uppehåll. Hon tränar fint och ska nu gå med jänkarvagn och norskt huvudlag för första gången. Om det ger rätt effekt har hon nog bra chans här för hon är normalt sett ganska rejäl till slut och bör få ett fint lopp i det lilla fältet. Extra gynnsamt för henne om stallkompisen svarar ut de värsta motbuden i spets såklart och hon har slagit Queen of Sand förut.

5 Queen of Sand har klättrat snabbt i klasserna och bär pengarna bra. Hon var fin vid spetssegern näst senast, men gav sig för första gången i tät senast. Då var dock innerspåret på Solvalla dåligt och mycket krävande och hon är ursäktad. Tränar mycket starkt enligt den som vanligt optimistiska tränaren och har tagit förra loppet bra. Borde normalt sett bli släppt till ledningen av småblöta konkurrenter som kör om ledningen och svårfångad om hon kommer dit, men viss risk för svar också som jag varit inne på.

Dessa tre nämnda känns hetare än resten, men lillvarning ändå för att snabba 1 Bella Mont kan få ett fint lopp på innerspåret och vara med i den främre träffen till slut om det löser sig sista biten.

Spelförslaget:
Skor på favoriten är inte optimalt och hon har inte toppform enligt tränaren och riskerar även ett tungt lopp. 9 Darling Harbour låter det däremot mycket bra på och med jänkarvagn och norskt huvudlag för första gången kan hon få en extraväxel. Jag spelar vinnare till oddset 3.90.

Solvalla, Lopp 7 – Spelstopp 20.39:

Spetsstriden:
3 Dardanos är snabb och har nog bra chans att hålla ut 5 Nicegift C.C. som också kan öppna. Dardanos är annars bäst i ryggar och släpper säkert ändå om Olsson tycker att det är värt att ladda förbi från start.

Loppanalysen:
En spårtrappa med bara nio hästar är sällan ett roligt lopp
och med så här dålig klass på loppet dessutom så är det ingen höjdare precis. Två hästar höjer sig över resten och normalt sett har 3 Dardanos bra chans att leda loppet runt om. Han kommer visserligen från en lite sämre insats, men dödens är nog ingen position för honom och det var också betydligt tuffare motstånd än detta. Tror nog att både häst och kusk ledsnade och gav upp det loppet rätt tidigt.
Tränar fint nu enligt uppgift och spets mot klent motstånd bör passa bättre. Bra chans.

Det finns dock en intressant häst som är osynad på våra breddgrader. 8 Tobias del Ronco tycker jag imponerade så smått vid segrarna i Italien i höstas och senast var han med i ett grupp 1-lopp mot Italiens bästa hästar. Lite skillnad det mot att möta Slaghöken och Son of Triton…

Efter den starten finns sjuåringen i träning hos Stig H Johansson och även om formen är svårbedömd efter uppehåll så bör hästen duga mycket bra här om man inte bara vill ge honom ett lopp i kroppen och kör ett snällt lopp. Stallformen hos Johansson kan dock med rätta ifrågasättas med enbart en seger sedan i början av oktober. Inte direkt samma statistik som Stig H visade upp på 80- och 90-talet…

Av övriga så kanske 6 Sinfonia d’Amore kan tänkas med Kihlström medans 7 Mellby Caddy har visat form under sadel på slutet och troligen är bäst utan skor med sulky.

Spelförslaget:
Loppet bör stå mellan två hästar det är jämna odds på. Då spelar jag hellre på den trolige ledaren 3 Dardanos som jag är ganska säker på gör ett bra lopp i alla fall än chansar på att den andra ska vara i ordning direkt och vinna från ett sämre läge. Odds: 3.00.

Jägersro, Lopp 7 – Spelstopp 20.50:

Spetsstriden:
1 Arendelle har sett snabb ut med tyska förhållanden och kan nog hålla upp ledningen om kusken träffar perfekt när bilen släpper fältet. 3 Call Me Brodda bör vara främsta utmanaren när startsnabba 8 Virgin Maiden fått svåraste spåret längst ut på vingen.

Loppanalysen:
Ett stolopp med några klart bra hästar för klassen.
1 Arendelle är en tysk gäst som visat fin inställning vid segrarna på slutet. En fin typ som har sträckt på sig bra under press över Gelsenkirschens dryga upplopp. Det har varit bakvarvslopp och nu är det rätvarv och innerspår i Sverige vilket såklart kan vara annorlunda och ovant. Hon ser dock rätt okomplicerad ut och bör nog hållas som spetsfavorit ändå. Sedan ska hon slås, men frågan är hur pass negativt det är med skor? Hon har enligt tränaren gjort sina bästa insatser barfota.

5 Cheerful Rivner återkommer efter vinterträning och här låter Peter Untersteiner mycket nöjd med hur hästen känns. Hon har visat bra kapacitet tidigare och nu blir det dessutom rycktussar för första gången. Problemet för henne är att hon inte är särskilt startsnabb och att tappa första biten och kanske hamna illa till är sällan positivt på just Jägersro. Tål dock en del jobb själv och ska givetvis ses med vettig vinstchans.

Spännande är fyraåriga 3 Call Me Brodda som visat fin kapacitet trots att det vara blivit en seger så här långt. Hon höll farten bra som trea bakom bra hästar näst senast i årsdebuten och galopperade med gott om krafter kvar senast. Blir farlig från ett fint utgångsläge om hon sköter sig.

6 Pippi Roc och 8 Virgin Maiden är också hästar som visat fin fart för den här klassen och den förstnämnda ska vara bättre nu jämfört med senast då hon inte var helt kurant för dagen. Virgin Maiden har gått bäst i spets, men ska hon dit från det här läget kan det kosta mycket kraft. Farlig m det löser sig vettigt första biten.

2 Beautiful Kiss är segervan och visade uppåtform  som tvåa efter uppehåll senast.

Spelförslaget:
3 Call Me Brodda är bättre än resultatraden visar och har bra chans att vara topp tre om hon sköter sig. Jag spelar plats till oddset 2.35.

Solvalla, Lopp 8 – Spelstopp 21.01:

Spetsstriden:
5 Alexia har visat bra startsnabbhet bakom bilen och det låter också som att man gärna testar i ledningen. Spetsfavorit.

Loppanalysen:
Lärlings- och ungdomslopp och en spårtrappa med bara 11 startande. Låg klass även på detta lopp och det känns ganska klart att 11 Titan Journey är bästa hästen. Han har också en av fältets bästa kuskar i Magnus A Djuse vilket betyder mycket i dessa lopp. Frågetecken för formen dock efter en svag insats senast och läget passar dåligt eftersom han är bäst i den främre träffen som det verkar. Svårbedömd helt enkelt.

3 A’nana de Bohem vann trots galopp senast och blir allt bättre. Verkar starkt och kan förra veckans segerkusk, Ida Reisterer, få runt henne felfritt så duger hon bra här också. Tidigt bud.

7 Star’s Fighter visar jämn och fin form, men känns lite begränsad ändå tycker jag. Duktig kusk, men det låter som att det kan bli svar invändigt och han vinner nog inte utvändigt ledaren.

Dåligt läge på 8 Thunderinmyheart som ändå räknas rätt tidigt med en av loppets bästa kuskar.

5 Alexia har aldrig vunnit, men är spetsfavorit och kommer de bästa bort i ett dåligt lopp kanske de kan hålla hela vägen eller åtminstone till en plats?

Ett svårspelat lopp där det nog kan hända lite vad som helst som det känns.

Spelförslaget:
Ingen större känsla för någon här, men testar ett litet platsspel på min spetsfavorit 5 Alexia som kan hålla länge om det inte blir tokkörning. Odds: 2.55.

Jägersro, Lopp 8 – Spelstopp 21.12:

Spetsstriden:
2 Harley As har öppnat bra i Tyskland och 3 Ferry Boko är snabb, men oklart om de kan/vill svara när de får snabbe 4 Powderfinger över sig direkt. Peter Untersteiners sexåring är min spetsfavorit.

Loppanalysen:
Ett lite annorlunda lopp där åtta av tio startande tränas utomlands. Lägst odds är det dock på Peter Untersteiners 4 Powderfinger som också är min vinnare i loppet. Han vann ett klass 2-försök från ledningen över lång distans i oktober och var fyra från rygg ledaren i finalen sedan. Efter det fick han vinterträna och det var comeback på Åby för några veckor sedan. Då blev han dock lite hetsig utvändigt om Raket Brodde efter en tuff öppning och stumnade sista biten. Han har tagit loppet på bra sätt enligt Peter och ska vara vassare nu och jag tror på ledning på Jägers vilket vore en klar fördel jämfört med dödens på Åby som senast.

Bra chans för Powderfinger att leda runt om även om motstånd inte saknas.

Hollandstränade 8 Kees Bokma är en läcker sort med en vass speed. Han har gjort bra insatser varje gång på slutet och blir farlig i spurten om han kommer vettigt till, men klar risk för vingel från det här spåret så klart.

1 Alonso Caesar är spurtstark och gick bra som trea senast, men blir över från start och behöver lite tur på vägen sedan.

Tyske 5 Skyfall är seg från start, men en stark avslutare och 16 segrar på 36 starter imponerar. Farlig om spetsstriden blir tuff och tempo högt.

Två intressanta och tänkbara skrällspel är 3 Ferry Boko som visat toppform med starka spurter på slutet samt 10 Raket Brodde som höll urstarkt efter en tuff inledning senast.

12 Alpha Peak kan en hel del och är kastrerad inför detta. Gynnas dessutom rejält av två strykningar nu när startspåret blev så dåligt.

Öppet lopp om nu inte favoriten leder hela vägen.

Spelförslaget:
3 Ferry Boko har formen helt på topp och avslutar vasst om Persson ger honom ett vettigt lopp.
Till oddset 3.10 spelar jag gärna plats!

Solvalla, Lopp 9 – Spelstopp 21.23:

Spetsstriden:
6 Aperfectmate är snabb och bör passa perfekt med springspår. Bra spetschans och det gäller nog främst att ta sig förbi 1 Winner Bac första biten.

Loppanalysen:
Ett rätt dåligt långlopp där jag är övertygad om att 9 Magic Cash är bästa hästen och att han vinner felfri tvekar jag inte över. Han har dock galopperat i sex av nio starter så här långt och senast när han återkom som valack så blev det ändå dubbla galopper. Nu har Timo Nurmos fyraåring fått träna på en dryg månad till och har kastreringen ”satt sig” bättre till detta och han sköter sig lär det bli seger.

Vid segern i somras var Magic Cash mycket övertygande och är han i närheten av den formen nu så är det ingen som matchar honom här. Bakspår och lång distans bör passa bra för felfritt lopp och Kontio kan ta det lugnt första biten och låta hästen trava in sig.

Gör favoriten bort sig igen är det nog bra chans för 3 Samaras K.M.E. som såg fin ut som fastlåst efter galopp senast. Han verkar stark och har ett bra utgångsläge.

1 Winner Bac är inte så tokig, men har svårbedömd form efter sjukdom och drygt två månaders tävlingsuppehåll. Bör passa bra över distansen annars.

Det gör nog även 8 Gadget de L’iton som höll bra i debuten i ny regi senast och säkert är ännu bättre denne gång.

Spelförslaget:
9 Magic Cash tror jag är helt överlägsen om han sköter sig och med garanti på det hade 2.00 varit ett överodds. Nu får vi 3.25 eftersom galopprisken finns där, men jag chansar på att han fungerar denna gång.

Jägersro,  Lopp 9 – Spelstopp 21.38:

Spetsstriden:
1 Ferrari River är snabb om han sköter sig, men kanske kan bli lite för ivrig från innerspåret. 3 Kung Edward kan i alla fall utmana rejält första biten och tar nog ledningen om Ferrari River inte kan hålla upp.

Loppanalysen:
Bara åtta till start men ändå ett rätt bra lopp över lång distans. 1 Ferrari River är klar favorit efter uppvisningen i årsdebuten senast när han vann trots galopp kort efter start. Han har vunnit över distansen tidigare, men det är nog ingen fördel ändå och hästen är inte helt att lita på. Kanske inte så lätt att hantera för Marc Elias som aldrig kört honom i lopp heller. Bra chans felfri, men ingen jag vill spela till lågt favoritodds.

Spännande med starke 5 Juan som sett bra ut i ny regi och nu är ute över helt rätt distans. Dessutom kuskplus den här gången enligt mig och strular favoriten bort sig är det nog bra chans att Juan krossar resten. Kanske kan det till och med bli tidig ledning då om Eriksson kör till efter en förmodad tappstart?

2 Partizan Face kunde inte plocka ner Kung Edward senast, men höll bra som knappt slagen senast och både häst och stall Kolgjini visar uppåtform för dagen. Duger nog bra här om han slipper göra grovjobbet själv denna gång.

8 Prosperous kan mycket när han sköter sig och 6 Just Wait And See höll farten bra senast och kanske ska gå med jänkarvagn den här gången.

Spelförslaget:
Strulrisk för Favoriten från innerspår och då testar jag hellre ett vinnarspel på starke 5 Juan som nu är ute över rätt distans och får vass kusk i sulkyn. Odds: 3.40.

Solvalla, Lopp 10 – Spelstopp 21.49:

Spetsstriden: Många snabba här, men 4 Simb Riatta är snabb och vill till spets och även 6 Moa Margunn öppnar vasst om hon är i form. Tuff öppning att vänta.

Loppanalysen:
Stolopp över kort distans och spännande att återigen få se urläckra 12 Zourane Kronos som är obesegrad efter fyra starter. En häst med härlig spänst och steglängd som det biter enormt för när hon får sträcka ut. Hon ser ut att ha alla förutsättningar att gå långt och kvällens motstånd är inte så tufft, men läge, distans och tävlingsuppehåll i kombination med orutin gör ändå att jag vill vara försiktig med henne som storfavorit. Inget spel till bottenlåga 1.70 blir det i alla fall.

Främsta motbudet är helt klart 5 Vellum Paper som visade smygform i skymundan näst senast och vann på bra sätt senast. Adielsson upp igen och hon är rätt snabb från start. Kanske kan få överta i ett andraskede om övriga hästar öppnat lite för snabbt? Annars tänkbar med ett rygglopp också.

Av övriga så har 9 Bizzi Blizz tagit två segar från ledningen på slutet och hennes statistik med bakspår bakom bilen ser inte lika lovande ut. Snabb sort ändå, men formen också ett frågetecken i årsdebuten.

3 Topspin glänser inte direkt, men två lopp i kroppen o9ch kanske jänkarvagn på den här gången.

6 Moa Margunn blixtrade till med att vinna på 11,4 från ledningen på Visby i somras. Hon är också svårbedömd efter uppehåll, men farten verkar finnas i alla fall.

Spelförslaget:
Det går inte att spela favoriten till bottenodds från svårt läge efter uppehåll så då testar jag i stället den som har bra chans om favoriten kommer bort. 5 Vellum Paper gick bra för Adielsson senast och de får chansen ihop igen. Jag spelar vinnare till oddset 6.25.

Samtliga spelförslag:

Jägersro lopp 6: Vinnare 9 Darling Harbour. Odds: 3.90.
Solvalla lopp 7: Vinnare 3 Dardanos. Odds: 3.00.
Jägersro lopp 7: Plats 3 Call Me Brodda. Odds: 2.35.
Solvalla lopp 8: Plats 5 Alexia. Odds: 2.55.
Jägersro lopp 8: Plats 3 Ferry Boko. Odds: 3.10.
Solvalla lopp 9: Vinnare 9 Magic Cash: Odds: 3.25.
Jägersro lopp 9: Vinnare 5 Juan. Odds: 3.40.
Solvalla lopp 10: Vinnare 5 Vellum Paper. Odds: 6.25.

*Observera att oddsen är hämtade vid publicering av krönikan och kan komma att ändras.

Stå över spel på:

Jägersro lopp 6: 7 Gina Schermer.
Solvalla lopp 8: 7 Star’s Fighter.
Solvalla lopp 10: 12 Zourane Kronos.

Spelredaktör: Daniel Berglund

daniel.berglund@travnet.se