Vi som ”bara” spelar och njuter av spännande travlopp tänker inte så ofta på hur viktigt det är att organisationen bakom fungerar på ett bra sätt.

Att de som ska leda sporten framåt, jag menar då inte tränarna, kan travsporten.

Svensk Travsport (ST) står ju inför stora utmaningar med nya regler för spel.

Ofta brukar man påstå att ”om vi tar in någon utifrån, så ser vederbörande allt med friska ögon”.

Själv tror jag det är värdelöst!

Klart att det kan finnas detaljer som en ”frisk” människa kan komma på, men ska man vara ledare så är det mycket viktigt att man förstår medarbetarnas (tränarnas) problem.

Sverige har ju en tränarkår i världsklass och det är något som det måste värnas om.

För ett antal år sedan var det betydligt flera tränare som var verksamma utomlands än vad det är idag och det ser jag som ett friskhetstecken inom svensk travsport.

Italien lockade ju många tränare, men där har ju sporten nästan havererat och i Frankrike är det väl ingen (förutom Anders Lindqvist och Ulf Nordin) som enbart har sin verksamhet där?

Björn Goop, Lutfi Kolgjini bl. a har filialer, men har ju sin huvudsakliga verksamhet i Sverige.

I USA däremot finns det några stycken (Jimmy Takter, Åke Svanstedt, Marcus Melander, Jenny Melander bl.a.)

Tänk om vi skulle få samma utvandring av tränare till USA som vi har ishockeyspelare i NHL. I år har cirka 100 svenskar spelat i NHL!

Våra travtränare skulle säkerligen klara sig lika bra som hockeygrabbarna.

Apropå ishockey så inleds ishockey-VM idag (fredag).

Personligen anser jag att det är fel att ha OS och VM samma säsong, men i år är den krocken inte lika tydlig.

OS blev ju en C-lagsturnering – om vi ser på spelarkvalitet – i och med att inga NHL-proffs fick deltaga. Enda laget med någon kvalitet var ju Ryssland, som ju också vann guldet.

VM blir inte en A-turnering men en stark B-lagsturnering. Två av de bästa i världen Connor McDavid (Kanada) och Patrik Kane (USA) är på plats i Danmark. USA har också Johnny Gaudreau och Finland Mikko Rantanen.

Det svenska laget saknar en riktig toppspelare modell Mats Sundin/Peter Forsberg/Niklas Lidström, men är ungt (det yngsta på länge) och Mikael Lindholm, Oliver Ekman-Larsson och Rickard Rakell är klasspelare.

Hur kommer det gå för Tre Kronor i VM?

Alltid svårtippat eftersom alla topplagen säkerligen kommer att få ett eller annat tillskott från lag som slås ut i Stanley Cup under VM och vilka det blir kan mycket väl bli avgörande för hur medaljerna fördelas.

Dock hoppas jag – och tror – att Sverige kommer vara med bland de fyra semifinallagen.

Förra veckans luring (Mister J.P.) kom inte till start, men det är bara att ta nya tag och hoppas på utdelning denna gång.

I avd. 1 nr 4 Indoor Voices, som Roger Walmann lät riktigt uppåt på i en intervju under onsdagens V86-tävlingar, får bli veckans luring.

/Lasse Kinch