Suttit och pluggat spetsstrider idag till Umåkers V75-tävlingar imorgon. En bana som jag inte sett många travlopp ifrån ska erkännas. På sina egna ”hemmabanor” har man ju stenkoll på hur starten går, hur bred banan är och ett gäng detaljer till som inte är publika, något måste man få hålla för sig själv i dagens mer och mer transparenta info-trav. Men kort fakta om banorna ska ju ST, hemsidor och våra travtidningar tillhandahålla på ett korrekt sätt.

Blev därför en aning förvirrad när den största (?) travtidningen idag publicerade dubbla budskap gällande upploppets längd på samma sida i sin tidning dessutom. Ännu mera förvirrande att notisen som skrivits innehåller fel (gamla?) uppgifter, borde ju varit tvärtom.

Stora Norrland – Robert Karlsson – har nyligen blivit utsedd som nygammal VD på Umåker och han twittrade mig ett svar så jag slipper fundera längre. Banan har 184 meter upplopp och är 22 meter bred på båda sidor, precis som det står på ST, och Umåkers hemsida. Slutfunderat.

Jag har inte bloggat på ett tag då jag haft ovanligt mycket uppdrag senaste veckorna då två av Sveriges bästa tipsjobbare – i mitt tycke – haft välförtjänt semester. De valde kanske rätt veckor trots allt, man behöver ju inte åka till bana för att följa travet noga längre, det mesta finns som bekant att nå via våra datorer. Men som jag skrev i förra inlägget gillade jag i alla fall att vara på Solvallas stallbacke, med glasögon för första gången vilket gav mig ett litet lyft mot tidigare, den 1 april då undantagshästarna Nuncio, Delicious och Maharajah befann sig samtidigt inom kort avstånd för första (?) gången. Nuncio och Delicious har båda startat i förrädiska april månad och faktum är att jag tycker ingen av dem ser riktigt bra ut än så länge. De flesta sågade Nuncio (som torskade) och hyllade Delicious (som vann), men jag köper inte den kategoriska ställningen som de flesta verkar tycka på grund av resultatet i loppet. Men det är ju det som är kul med trav, det är fritt fram att tycka, och sätta munkavle på folk pga olika åsikter skulle jag aldrig föreslå. Däremot tycker jag de flesta av kanalens medarbetare borde få betydligt mindre ”prat-tid” då de tjatar sönder öronen på mig och övriga lyssnare de flesta tävlingsdagar. Men jag tackar högre makter då jag kan slå över till banans egna sändning när det blir för mycket vilket sker allt oftare. Problemet är bara att banans sändning inte har tillgång till de värmningsbilder och synkar med kuskar/tränare som jag också är ute efter. Innehållet som studion som helhet erbjuder de två största speldagarna – onsdagar plus lördagar – bedömer jag som sämre än någonsin vilket är tråkigt att behöver dra upp ännu ett varv.

Jag kallas ju för Lajven i travet för att jag gillade ATG-Live skarpt när det släpptes, men då var det också generellt helt annan klass på personalen som pratade i sändningen. Min dröm är en kanal som innehåller allt utom experternas surr och torftiga humor, vilken grej det vore! ATG-Live 3 – helt utan studiopersonal! Se loppen här, se värmningarna här, hör intervjuerna här, på ett och samma ställe – weeha!!

2017 har hittills för min del varit ett dåligt spelår. Det i kontrast till förra året som var ett av mina bästa år någonsin. Hur kan det komma sig? Jag gillar att analysera varför och hoppas att min analys stämmer när jag ”skyller” på vädret i grund. Banorna har varit dåliga, hästarna har därmed – generellt – blivit sämre tränade under vintern. Årsdebuterna på de riktigt bra hästarna startar då senare. Sedan tror jag paradoxalt att det även vinns mycket fler årsdebuter nu än tidigare, framförallt till överodds. Varför då? Det är då det kan göras deg på liret med rätt info, lite under radarn… Men den största boven är nog allt mixtrande med huvudlag, vagnar och framförallt balans som för många håller på med. Jan-april har helt klart varit svårspelat, det är för mycket slump för min smak då. Nästa år måste jag försöka komma ihåg att spela lite mer försiktigt under dessa fyra månader. Kanske njuta av värmen i något annat land med familjen istället?

Nu börjar vädret här hemma äntligen bli bättre, de flesta av de bästa hästarna har kommit ut och framförallt mixtrandet med balanserna blir allt mindre när allt har satt sig. Maj-november är tiden man ska spela mest pengar på travhästar i Sverige om man gör det på mitt vis. Givetvis kan man vinna miljoner på svårbemästrade förutsättningar med fru Fortuna och väldigt stor plånbok med sig, men tyvärr är det ingen mix jag kan skryta om i min spel-arsenal…

Hur ska man då spela år 2017 när lopparkivet finns för alla, travfakta-kommentarer finns i startlistorna, och en del av de spelvärda grävs upp av betaltipsen?

Som vanligt gäller det att gå emot strömmen på systemspelen för att få riktigt bra betalt, det verkar många som spelar och även köper tips ha svårt att ta in. Det gäller nog att kunna scanna av när man har ett unikt drag och sedan ta betalt på den, främst inom systemspelen men även att låta slumpen göra sitt i svåranalyserade lopp. I onsdags trodde jag hårt på Elegant Ås och spikade honom på bolagstipset jag kör på VinnaTilllsammans där jag är spelläggare. Vad hände? Körning i omgångar och tapper tvåa från spets som annars räknades ut snyggt om jag får säga det själv. Igår spikade jag en ny 8%-are på V64 i Bollnäs då jag även anade spets och slut på Unexpected med Troels Andersen. Bättre resultat den gången (V6-förslaget satt på Travnet) men ekipaget gick från 8% kl 14 till hela 20% när spelet stängdes.

Summa summarum, det är svårt att ta betalt och ännu svårare att bli helt nöjd som ärrad travspelare.

Lite musik med såklart och ordningen återställd musikmässigt (också). Snart tio år sedan denna låt spelades på Stockholm Stadion, dock utan symfoniorkester som i länken där den gör sig ännu bättre. Om ett drygt år (!) är det dags för ett nytt konsertbesök med bandet i Globen. Bra framförhållning när det gäller att få in sina biljettintäkter helt klart…

Vem som vinner Champions League? Inget tyskt lag i alla fall då de hade allt emot sig i kvartsfinalerna. Lottningen avgjordes idag och det blir repris på fjolårets final mellan Madrid-lagen redan i semfinalen. Känns dock som både Monaco och Juventus i den andra seminfinalen har helt rätt kurva för att kunna utmana något av Madrid-lagen i finalen. Juventus slog enkelt ut Barcelona och de hittar säkert svagheter även hos Real Madrid. Inget odds att prata om på italienarna dock. En spelstyrka är ju även att inse det och avstå spel, jag har ju trott länge att Real Madrid ska vinna igen och till lika odds hittas inget värde. Jag föredrar att spela live, gärna sent i matchen när det gäller fotboll. Går även att praktisera på monopolbolaget när det hetsas på fel häst i sista stund, men då måste jag ju orka lyssna också…

/Jönsson