Ge miljonpengarna till Solvalla istället

4,6 miljoner gav sju rätt på V75 Halmstad i lördags. Av drygt en miljon inlämnade system klarade bara fem av dessa att fånga samtliga sju vinnarna. Trots det kändes raden inte omöjlig. Ingen ”omöjlig” vinnare vann och av de tre skrällarna var en A-rankad och övriga två i min B-rank. Det vann ju även ett par tänkbara spikar/utgångshästar från det röda stallen Untersteiner som tillsammans vann tre lopp varav två från spets. Nu fick mitt bolag på Vinna Tillsammans bara fem rätt då båda mina Puro-spikar svek mina förhoppningar och jag garderade som vanligt hårt i fel lopp där jag hade topprank. Svårt det där med systemspel alltså…

Jag underskattade Clemenza Am och har kanske överskattat Master Crowe en aning? Även om den sistnämnde inte var optimalt förberedd skulle jag nog kunnat satt kåken på honom i sista sväng. Nya tag denna vecka, först V86 Bergsåker/Solvalla på onsdag och sedan V75 Eskilstuna på lördag. I alla fall två bra banor för min del att spela till, vilket är en bra början. Ingen gratislunch med Hans G denna vecka heller alltså, men det kanske kommer nästa vecka istället?

Det är även högklassig fotboll denna vecka. Ikväll ser jag fram emot returmatchen i Paris mellan PSG och Real Madrid. Tror inte PSG hämtar ikapp sitt underläge då Neymar saknas och Ronaldo verkar på väg in i form igen. Kan nog bli ett kontringsmål från den snabbe portugisen i slutet av matchen misstänker jag, ser att det finns 2,2 på det tänkbara spelet. Nästa vecka ska Chelsea möta Barcelona borta. Lycka till säger jag efter att sett Messi sätta en ny urläcker frispark mot Atletico Madrid och beskådat ett otroligt passivt och håglöst Chelsea förlora mot Manchester City. Det gäller för Chelsea att få in ett ledningsmål och sedan parkera bussen som det populärt heter. På förhand känns det helt klart som matchen i Paris kommer bli roligast att titta på.

Är inte så imponerad av lagen i Premier League, förutom då klara seriesegrarna Manchester City förstås. Manchester United var tröga och tråkiga mot Sevilla men kanske gårdagens snygga vändning mot Crystal Palace från 0-2 till seger 3-2 i sista minuten kan stärka upp stjärnorna lite när det gäller?

Arsenal fick stryk av Brighton i veckan och verkar totalt under isen. Hade Östersund varit igång bättre till hemmamatchen hade faktiskt en storskräll kunnat vara ett faktum. Det var rätt läge att ta dem…

På tal om svensk klubbfotboll så blev det respass för Bajen i svenska cupen. Lag som Gais och Elfsborg var för bra och det är nog bara att förbereda sig på en ny ångest-säsong på Tele2-arena som grön/vit supporter. Men bra publiksiffror och ett par derbysegrar så verkar många bli nöjda ändå…

Att vinna långsiktigt på spel är inte lätt men det gäller ju att veta var man ska delta och varför. När flera inte verkar ha en aning om vilka odds det blir i en tvåhästarsduell med 80% återbäring på monopolbolaget blir jag faktiskt lite mörkrädd. 1,6 – 1,6 är sanningen och hur sexigt låter det? Men det finns ju folk som spelar med de förutsättningarna med. Själv tycker jag det oftast är problematiskt att hitta skattisen och därmed ett spelvärde med endast två hästar i ett lopp.

Läste att Solvalla försöker få folk till banan med direktbussar från Bålsta. Bra initiativ och hoppas det sprider sig till fler Stockholms-förorter. Kanske Gullmarsplan skulle funka så småningom? Men sedan gäller det ju förstås för banan att erbjuda banbesökarna det lilla extra med. Det försöks nu i alla fall, men det är verkligen ingen lätt ekvation för Anders Malmrot att lösa. Kanske miljonpengarna till ”jippot” Showdown istället kunde hjälpa Solvalla att rustas upp till en riktigt trevlig nationalarena?

/Jönsson

Uppfriskande med klartecken

Trenden med låga utdelningar på V75 bröts i helgen, rejält dessutom. I lördags när V75 Champions avgjordes så blev det två miljoner på 7 rätt sedan två 1%-are skrällt till. Micael Broberg ihop med Ulf Ohlsson blev dagens största tvåbenta profiler med en dubbelseger tillsammans. Jag var nöjd med att få med formtoppade West Wing på två streck men Dani Boko var för svår, då hade jag behövt helgardera loppet, snudd på i alla fall. Broberg har ju som bekant ofta övertro på sina men ibland får han träff och det är roligare så än tvärtom. Kul att amatörtränarna dominerade så mycket i lördags och det är alltid upp till oss som spelare att väga in all info i slutändan i alla fall.

Igår på extra V75-Bergsåker tyckte jag det såg något favoritbetonat ut på förhand men flera storfavoriter föll som spön i backen och det betalade till slut ut goda 658 laxar på sjuan med två 4%-are som de svåraste vinnarna. Nog kändes det som att söndagen betalade bättre trots – eller kanske tack vare – lägre omsättning? Det omsattes 91 resp 25 miljoner vilket var bra men samtidigt löningshelg som brukar lyfta. Det är i alla fall lätt att ställa sig i hyllningskören efter lördagens race då det var mycket roligare att spela V75 med betydligt fler hästar med i loppen än normalt.

Sandra Eriksson är ännu en tjej som visar framfötterna rejält, frågan är om inte hon är den allra bästa kvinnliga kusken vi har? Björn Goop gav klartecken i Björnkollen och han hade helt rätt, hästen Farouk B.R. stod emot Hobby de L’itons press utvändigt som tränare Jörgen Westholm också ”lovat” seger med. Sandra har nu vunnit 4/4 för Goop vilket imponerar. Mycket uppfriskande när tränarna tror så hårt på sina hästar och berättar det för oss spelare med, mer sånt tack!

Goop är förstås nyckelkusk ikväll då Färjestad kör. Och eftersom vintermeetinget på Vincennes är över så kan vi nog räkna med att stallets hästar blir extra giftiga framöver då jag förmodar att Björn kommer vara hemma mer?

Trevligt att se Swimming Pool fungera så bra som montéhäst. Jag har inte fastnat för travridning riktigt men det har blivit bättre hästar och de bästa ryttarna har fått bra träning och en ryttarelit har utkristalliserat sig allt eftersom. Det är väsentlig skillnad på såväl ryttare som hästar nu mot hur det var på Åby-travet för 15 år sedan då omstarterna i voltstartsloppet sällan var under fem…

OS är slut och jag ska snabbt erkänna att jag inte sett en enda minut av mästerskapet! Däremot har jag själv hunnit med att åka längdskidor, långfärdsskridskor och även spela biljard i veckan. Prioriteringar är det som gäller i livet numera. När jag var liten satt jag med kollegieblock och skrev noga ner alla mellantider i längdskidåkningens mästerskap, men det var då det…

Fotboll och trav tar det mesta av min fritid idag och jag längtar redan till nästa veckas returmatch mellan PSG och Real Madrid. Lär nog bli lite livebetting då, speciellt om PSG måste göra mål sista kvarten…

Men innan dess är det V86 på Åby/Solvalla och V75 på Halmstadtravet, passar mig rätt bra det. Kanske min tur att få ett samtal av Hans G snart, han hälsade ju på Daniel Berglund förra veckan vilket går att se här:

/Jönsson

Härliga hästar och tjejer men kängor åt ST

Vilken märr Pär Hedberg har alltså! Southwind Feji var fjolårets segerrikaste häst med 13 segrar på 15 starter. I år har hon hunnit med tre starter och vunnit samtliga. Visserligen löste det sig perfekt i lördags för Micke J Andersson men spurten var verkligen kraftfull och kuskens ord efteråt att hon hade vunnit med ytterligare 20 meters tillägg var troligen en korrekt analys. Oavsett, härlig profilhäst som vore kul att få se i lite större sammanhang redan nu, hon har knappt miljonen insprunget så stoeliten borde närma sig med stormsteg.

Timo Nurmos vann ett V75-lopp till i lördags med Linus Boy och håller sina starka siffror. Han har såklart kört in mest pengar av alla tränare i år men har även den högsta segerprocenten av alla tränare som startat mer än 20 hästar hittills i år. 34 i segerprocent är mycket imponerande! Vad jag däremot inte gillade var att hans Global Satisfaction, som blev tvåa i samma lopp som Linus Boy efter en bra avslutning, fick starta i V75-lopp efter ca ett års uppehåll. Gör om det där med en gång tack!

Den högsta segerprocenten av alla har (förstås) en annan finländare, Petri Puro. 6/11 lopp har han vunnit i år och i söndags hade han putsat till årsdebuterande Shorthanded Jag lite extra efter långt uppehåll. Andra tränare som utmärker sig hittills i år är Robert Bergh som har lika många segrar som Nurmos, 25 stycken, med en segerprocent på 27%. Av de 25 segerrikaste tränarna hittills i år har jag på de stora tävlingsdagarna noterat fina framgångar för Hans R Strömberg (30%), Helena Burman (27%), Joakim Lövgren (25%), Hanna Olofsson (22%), Sofia Aronsson (21%), Nicklas Westerholm (19%) och Jörgen Westholm (19%). Fem av dessa sju har redan vunnit tio lopp eller mer i år och ligger bland de 13 mest segerrikaste tränarna under året.

Extra kul att tre tjejer utmärker sig så positivt i den mansdominerade sporten. När Hanna Olofsson i sulkyn på Solvalla satte självaste Örjan Kihlström med favoriten Stand Bayou på plats från utvändigt position med sin Roger America tittandes utåt på klassiskt Örjan-manér, ja då log i alla fall jag lite extra.

Jag skrev i förra inlägget att jag även gillade att V75-finalerna på Solvalla vanns av långväga gäster. Två finaler till Skåne och två till Norrland. Kanske det är lättare för landets ändar just vintertid men kul att det inte bara blir de största tränarna med de bästa kuskarna som vinner i parti och minut på huvudstadsbanan. Det behövs även fler anmälningar till Solvalla. Den här veckan kör banan totalt 31 lopp under tre tävlingsdagar och åtta av dessa har max nio anmälda. Fyra av dem blott sex(!), trots 70-70-100-100 laxar i förstapris i lopp för treåringar och fyraåringar. Varför blir det så?

Tyvärr är ST:s sökfunktioner på statistik begränsade, vilket jag tagit upp tidigare. Årets två första månader går det ju hyggligt, men hade varit önskvärt att kunna slå sista månaden eller sista två veckorna för att kunna mäta formen statistiskt på de aktiva.

Desto roligare är att V75 mästaren, eller V75 champions som det numera heter fått ett nytt upplägg. Istället för ett lopp som tidigare blir det en riktig kuskmatch mellan de 15 segerrikaste kuskarna i V75-loppen under fjolåret i samtliga sju avdelningar. Nåja, de två loppen för högsta klasserna fylldes inte upp riktigt, trots 200 laxar i förstapris i samtliga lopp. Lite synd för själva tävlingen förstås men det blir i alla fall en V75-omgång att bita i som det känns på förhand. Det är för få hästar som startar vintertid och det borde skrivas ut betydligt färre lopp då. Och nog borde det gått att fyllt upp samtliga sju lopp med lite mera framförhållning?

Det är många kängor åt förbundet ST nu känner jag, fyra stycken bara i det här inlägget om jag räknat rätt…

På tal om mästare eller då champions så är ju fotbollens Champions League igång med slutspelet och åttondelsfinalerna. Real Madrid vann med 3-1 hemma mot PSG och det blir en spännande retur i Paris 6/3. Idag möter Chelsea stjärnspäckade Barcelona i London så jag vet vad jag ska göra ikväll. Det blir alltså inte Solvallas tisdagstävlingar denna vecka heller. Men hade Solvalla skaffat en ny riktigt vass sportsbar så kanske det skulle gå att locka dit mig igen…

/Jönsson

Reflektioner från V75-finalerna på Solvalla

Jaha, då har jag varit ute i verkligheten på Solvalla ”igen”, I lördags för att bevittna V75-finalerna tog jag bilen dit, åka kommunalt dit är för meckigt helt enkelt. Jag är sällan på travbanorna nu för tiden. Annat var det för 15-20 år sedan, då åkte jag på trav minst tre gånger i veckan. Varje måndag på Halmstad, tisdag på Jägersro och torsdag på Åby. Dessutom frekvent även till V75-banan och alla storlopp som kördes, i alla fall upp till breddgraderna av 08-land..

En tanke som slog mig är så lite som hänt på travbanorna sedan dess. I lördags köpte jag en plats på cafeläktaren för 150 kr och vad fick jag för det? ¼ plats på ett bord med bra utsikt över banan, det var minimum vad jag behövde för att kunna se bra och ha med min följeslagaren Mac-datorn. Trevligt att det var fullt på läktaren men tipsen från banans eminente värmningsman Fredrik Widman kunde jag inte höra i sorlet. Jag löste det ändå, hade hörlurar med mig och lyssnade av kanalen via ATG.se istället. Men lite märkligt ändå kan tyckas. Varför ska vi komma dit liksom? Vad är mervärdet på plats? Inte är det för att ta del av unik information i alla fall. Kl 13.45 skulle det bli tårtkalas med Readly Express. Lommade ner mest för att höra Timo Nurmos snack lite unikt från banan men blev blåst på konfekten. Timo hann nämligen inte dit i tid och tårtan fick vi äta upp utan sin ”husse” på plats…

Restaurangpersonalen på Bistron verkade inte så slipade. Jag bad om en fläskytterfilébit till, fick bara en, men då fick jag minsann komma tillbaka senare om det skulle gå bra. En stackars trevlig ung man som försökte leverera en hamburgare till vårt bord med fel nummer hade ingen aning om hur han navigerade sig bland borden. Nog borde ansvarig kunna styra upp sånt bättre, och framförallt lära sin personal att ibland har faktiskt kunden rätt när man ber om en liten köttbit till. Nu orkade jag inte gå tillbaka med halväten tallrik men blev förstås jäkligt hungrig 6 timmar senare när de sista V75-avdelningarna skulle köras…

För 600 kr/bord i intäkter är det väl rimligt att man skulle kunna få nyputsade fönster ut mot banan? För att få lite av känslan på Vincennes, dvs hög kvalitet på arenan när de finaste hästar springer liksom…

Lite detaljer var det, men sedan har vi en för mig större grej, det här med banans egna kamera. Den filmar alltså upploppsfinishen snett bakifrån och lurade mig som ovan banbesökare att tro/hoppas på att Qahar Q.C. kontrade till sig segern mot Vic de Lux i V75-avslutningen. Men när man sedan såg loppet via ATG-play förstod man ju att bankamerans vinkel slår ungefär en halv längd fel. Borde inte banans upploppskamera hålla samma klass som TV-sändningens? Mitt under ett pågående lopp kom dessutom tvillingodds över hela skärmen…

Sedan har jag gnäll på spelformen V75 också. Nu var det lite krångligare att hitta spikförslag på förhand, men det fanns få tänkbara skrällar i loppen och det blev jackpot för sjätte (!) omgången i rad. Med systembegränsningar och borttagen möjlighet att spela endast V7 tappas intresset från många initierade. Nu kör Axevalla på lördag och guldloppet med sju anmälda är bortplockat, så trenden bör väl brytas i alla fall? Att låsa in över 20 miljoner till april känns inte begåvat heller, de pengarna hade ju omsatts med råge fram dit och vad blir då vinsten i slutändan?

Så, nu har jag gnällt färdigt, men tyvärr känner jag att mina höga krav för att spela och vara så engagerad/initierad av travet minskar för varje dag som går.

Men, de fina hästarna väger upp och det var flera riktigt fina prestationer vi fick se. Jag gladde mig extra åt att de tillresta hästarna tog för sig så bra. Det är bra för sporten! Framförallt Weekend Fun som verkar vara Norrland nya stjärnhäst, vilken läcker häst! Med tanke på att banan skördade många spetsoffer så tror jag att insatsen var extra bra.

Även kul att få se vasse driver Mika Forss som fick extra snurr på Vic de Lux när denne vann från jumpoplats även om det inte gladde min egen plånbok. Skulle tagit rygg på Nybrink där…

Likadant med Jairo och Olle Rols från landets andra ände nere i Skåne som båda bara var bäst i sina finaler efter riktigt fina prestationer. Vad jag aldrig kommer glömma från denna tävlingsdag var Anne Haglunds skrik på Olle Rols sista 100 meterna. Där snackar vi röstresurser!

Sedan glänste förstås Goop/Nurmos med främst Zenit Brick i guldfinalen men de vann även stoloppet med Hankypanky Frances. Och Goop själv tog en V75-trippel då han vann stayerloppet överlägset med starke och speedige Ready Ribb. Efter många år som tvåa på min rankinglista över toppkuskarna är Björn Goop nu etta före Örjan Kihlström som god tvåa. Men tydligen finns det fyra bättre, för ingen av dem är nominerade som årets kuskar till hästgalan för 2017…

På tal om Goop så trodde jag han körde in fina pengar till mig och ägarna igår på Vincennes. Men domarna där kan vara stygga och plockade bort Aron the Baron som klar vinnare till vinnaroddset 57:10 och förstapris runt 400 000 kr. Kanske det berodde på att hästen var nyklippt och då såg lite mer speciell ut? Eller har Björn Goop helt enkelt tagit för mycket pengarna av grodätarna i vinter?

Jag har ingen annan bra förklaring i alla fall. Framöver kommer hästen starta på andra franska banor som inte är så hårda i sin bedömning ”orent trav” som Vincennes. Kanske något att tänka på för Qahar Q.C. i sin framtida matchning?

/Jönsson

Fyrtal i damer ger jackpot

V75 är världens bästa spel brukar det heta av de färgade spelförsäljarna i kanalen. Nåja, men en sak som är mera trolig är att V86 är världens svåraste travspel. Jag vet inte hur många gånger jag suttit efteråt med efterhandskonstruktioner kring systemupplägg för att fånga alla rätt och kunna bli ensam. Igår hände det igen, ingen klarade åtta rätt. Det blev tre skrällar som alla fanns med i min systemram. Men två av dem krävde – i alla fall av mig – många streck för att fångas in. Skrällen i tredje avdelningen Höwings Venus gick däremot att få med på färre streck. De stora favoriterna föll tungt men Daniel Berglund hittade en bra spik i andra avdelningen i Pompano Euphoria som hade det mesta. Häst i form, spetsläge, kusk och tränare i högform och dessutom hets på en konkurrent som blev mer spelad. Berglund är extra bra på det där att fånga en spik som inte alla andra föreslår, och flera andra tippare som också påverkar marknaden föreslog istället spik på det kalla motbudet Edindy. Formstark Kim Eriksson från innern mot Jorma Kontio från springspår. Formstarkt stall Aronsson (4/13 i år – 31%) mot formsvagt stall Heiskanen (0/13 i år). Plus mot minus liksom, enkelt och logiskt egentligen men ändå smått genialiskt.

Själv fick jag träff på min spelvärda spik Surprise Power som verkligen stod på tur för seger och tog den långa resan till Solvalla i angeläget ärende. Detta i ett lopp som annars var väldigt streckkrävande och dyrt för de flesta. Den spika jag på båda systemen men det hjälpte föga då jag iskallt nog spikade ovillige och begränsade Judas Iscariot i ett lopp som annars var ”täckt” på fyra hästar…

Jag brukar alltså ”roa” mig med efterhandskontruktioner av systemupplägg när man som vanligt tyckt man är ”nära”. Nära och nära, igår hade jag bara fem rätt på mitt 3200 kr system ska ärligt sägas. Men det fanns element för att i alla fall komma betydligt närmare. Ändrade i sista stund till 3×3 istället för 1×9 i inledningen. Fick även pilla bort uppanmälda Staro Litchi i avdelning sju vilket kostade ett rätt till. V86-spelet är elakt mot de flesta stora mattelappar som lämnas in som bolagsspel via tillsammans. Garderar du hårt i fel lopp blir lappen direkt väldigt tunn och det gäller verkligen att ha pricksäkerhet i val av kort- respektive garderingslopp. Svår ekvation helt klart.

Är ändå lite fascinerad att ingen ens var kvar till sista avdelningen trots ovannämnda två tänkbara nycklar som spikar och för mig 5/7 möjliga kortlopp innehållande max fyra hästar. Jag har en mall med olika spelupplägg som nu äntligen har lyckats hamna i telefonen! Det där med att skriva lappar måste jag ta att sluta helt med, de försvinner ju bara ändå. Måste även lära mig att spara ett börjat dokument VARJE gång, det var nära att hela blogginlägget försvann idag…

Så nu känner jag mig väl förberedd inför den grymma jackpoten nästa onsdag, synd bara att det är Bergsåker som samkör istället för Åby, jag får plugga lite hårdare i arkivet helt enkelt. Hoppet är bekant det sista… Dock favorit på att jag åter sitter med nya efterhandskonstruktioner och nytt gräm kommande onsdag kväll…

Solvalla har inte fått någon direkt pangstart med sina tisdagar och det hade väl ingen trott på ändå? Det som blivit positivt hittills är att det finns mer pengar att köra om, men i övrigt har jag svårt se meningen med att köra två tävlingsdagar i rad där de bästa hästarna delas upp och skapar två mer eller mindre ointressanta omgångar istället för en högkvalitativ sådan.

Pangstart har däremot flera travstall med tjejer i fokus fått. Förutom Sofia Aronsson har paret Sandra Eriksson/Petter Lundberg fått en smakstart på det nya året med sin nya filial i Eskilstuna. Petter hade 18% i segerprocent som tränare ifjol och har rivstartat med 23% på årets inledande 13 starter. 8/13 bland de tre är starka siffror och paret har vunnit var sitt lopp på Solvalla i veckan. Sandra vann med Ten Times igår och Petter satte snyggt dit Global Science dagen före efter uppehåll och vann då fina 70 laxar i förstapris.

Tjej nummer tre som måste nämnas är Hanna Olofsson som tog en fyrling i söndags inom GS75 på sin hemmabana Boden där heller ingen prickade alla rätt. Fyra segrar på Hannas elva starter i år ger 36% i segerprocent och 8/11 starter bland de tre. Imponerande!

Gårdagens huvudperson var dock Jägersros Helena Burman som tog en snygg V86-dubbel på Åby med tidigare nämnda Höwings Venus och Staro Litchi. Det var inte långt från en trippel med läckre Falk on Hill men där blev Tudor Kronos för stark sista biten då han var beväpnad med rycktussar i arsenalen den här gången. Helenas statistik 2018? Åtta starter, tre segrar och 7/8 på plats. Blir segerprocent på 38 det! Ta rygg på tjejerna borde vi gjort alltså! Burman har för övrigt tre starthästar till lördagens V75-tävlingar på Jägersro och det kan nog bli en snackis i media kommande dagar kan jag tänka.

Nuncio måste jag förstås nämna ännu en gång. Tarzan tog till slut det kloka beslutet att låta honom sluta tävla och det känns skönt att slippa se stjärnan få stryk av ”medelmåttor” i år. Många fina minnen av den här härlige hästen har jag och bilden på honom när han vann Elitloppet 2016 från dödens sitter fortfarande på insidan av min garderobsdörr. Tyvärr minns jag även när det vände när jag på plats (!) bevittnade den osannolika torsken mot Kadett C.D. 1 april på Solvalla ifjol. Det kändes som ett aprilskämt då, men trots seger i ett försök till Elitloppet och fint intryck en oktoberkväll i Bollnäs så blev 2017 och sista året på tävlingsbanan mestadels en besvikelse. Men vi får njuta av att följa hans avkommor framöver istället, de kommer helt säkert få oss att påminnas om hjälten Nuncio. Detta lär säkert ”husse” Stefan Melander påpeka annars om jag känner honom rätt…

Hästar kommer och går och en ny personlig favorit är läckre Erwin som närmast startar på lördag nere på Jägersro i V75-lopp. ”Bara” långresa och galopp emot kan tyckas, för utan strul i spets lär han bli svårslagen. Men trav är ju trav, eller hur? Och när ska ST fixa till bättre möjligheter för oss intresserade att bättre kunna slå på aktuell stallform hos tränare/kuskar? Min förfrågan på det för några år sedan hamnade säkert i en papperskorg…

/Jönsson

Välkommen 2018

Dags för årets första blogginlägg. Har (snart) lyckats smälta att det inte var jag som var 1/3 vinnare med alla sju rätt på nyårsafton. Fick istället blott tio femmor på mitt 3240 kr bolag på Vinna Tillsammans och hade båda felen som reserver. Dessa två fanns även ikryssade från och till men fick inte ihop systemet då det som oftast krävs två spikar och ett kortlopp med den systemkostnaden för att kunna vara med hela vägen. Min huvudspik var Friend of Nature men min andraspik M.T. Mighty Winner galopperade tyvärr. Jag fick trösta mig med att sätta komblir på Minnestads Ecuador mot Friends of Nature till överodds. Detta gjorde mig dock inte ekonomisk oberoende, man kan helt klart skapa sina egna öden…

Efter ett riktigt bra spelår 2016 spände jag bågen och satte upp lite olika mål inför 2017 och det fungerade inte så bra så nu struntar jag i sådant det här året och tar det mer som det kommer. Höga förväntningar är sällan bra, det blir lätt pyspunka då. Intar en mer försiktigt optimistisk hållning inför 2018 och hoppas på ett bättre spelår än 2017 helt enkelt.

Vad som gladde mig lite extra i slutet av travåret 2017 var att flera V75-lopp vanns av amatörtränare som fått fram riktigt fina hästar med ett spännande år framför sig. Tänker då främst på Christer S A Karlssons läckre Erwin, Nils Norelius flygmaskin Barkevious Mingo och Morgan Wilhelmssons fighter och segermaskin Mack Dragan. Gemensam nämnare har de även i att Calle Jepson rattat samtliga till vinnarcirkeln och kusken har rusat in högt på min topplista bland kuskarna. Calle är vass från start, kan hålla igång en häst, och agerar blixtsnabbt som en kobra. Lite som Erik Adielsson, fast betydligt hungrigare för dagen.

Att leva som man lär kan vara svårt och det påminde mig igår på Solvalla när jag tippade V64-loppen på Travnet. Ihåliga lopp på huvudstadsbanan var det och jag satte sexan på mina A-rankade hästar som bildade 192 rader totalt. Hade varit bättre försöka banta ner dessa till 60-70 rader och lira flerkuponger med sikte mot 1000-lapp på V6 som det så ofta blir och då få bra avkastning istället. Vidhåller att tre vinstpooler i systemspel innehållande sex rätt är dödfött, det verkar även ATG insett eftersom de faktiskt tillåter oss att enbart spela för alla rätt då. Annars skulle omsättningen dö likt V5-spelet med sitt fortsatta radpris på en krona. Speciellt som vår travsport börjar urholkas på hästar/tränare/uppfödare/kuskar som därmed gör loppen mer ihåliga innehållande färre hästar.

En sak jag oroar mig lite för under travåret 2018 är att kvaliteten inom de största streckspelen V86 och V75 riskerar bli sämre. Varför starta i ett V75-lopp i mellansverige mot elva bra motståndare när man istället kan vinna 60-70 laxar på Solvalla mot 1-2 bra hästar? Varför starta på onsdagarnas V86-lopp när det är lika höga prispengar på tisdagarna? Solvallas egna travdag riskerar alltså att urholka kvaliteten framförallt på V86, men kanske även i viss mån på V75. Dessa två spelformer är beroende av att Solvalla-tränarna deltar. Tänk er V75-kvaliteten i Norrland om inte stall Nurmos, Båth och Liljendahl m fl reser dit med sina hästar…

Jag tog upp i Expressens podcast Systemet att jag inte gillar att finaldagen på Solvalla 26/12 hamnat i skymundan i jakten på omsättning under Winter Burst veckan. Mitt förslag där är att flytta finaldagen till grand finale 31/12 istället. Sport och spel i maximal symbios.

Samtidigt ska vi inte gnälla allt för mycket. Kollar man på de danska travloppen är det färre hästar, mycket sämre spel och omsättning och en helt annan värld än den vi har i Sverige. Glädjande igår var att 5/6 Solvalla-lopp inom V64-spelet innehöll 60-70 laxar i förstapris trots låga klasser. Det borde göra flera sugna på att bli hästägare (så kände jag i alla fall) då tre sådana segrar bär upp ett helt års kostnader. Tror att fler hästar behöver gå runt för att folk ska våga tro på att köpa häst igen. Får vi fler hästägare får vi fler hästar och bättre spel som i sin tur ger högre omsättning och win/win för alla. Och vi måste ju börja någonstans. Högre prispengar är alltså en bra början, men det kan vara trixigt att fördela dem rätt.

Det ser onekligen spännande ut inför pdA då Frankrikes kejsare Bold Eagle inte ser lika stark ut i år. Dessutom har de ganska tunn uppställning bakom honom. Det svenska laget med Propulsion och Readly Express ser ut att kunna ta skalpen av honom, speciellt då båda körs av våra två bästa kuskar Björn Goop och Örjan Kihlström som båda har rutinen och kylan att kunna vinna storloppet på kolet. Propulsion hade tydligen bara 62 i puls efter senaste loppet och han blir mycket spännande i år, det är min favorit till segern just nu. Sevärt race att vänta sista söndagen i januari!

I början av februari börjar Champions League slutspelet och VM-slutspelet i sommar med Sveriges deltagande lär bli årets höjdare för min del. Konsertbiljetter till favoritbanden Metallica, Iron Maiden och Guns ‘n Roses spelningar i sommar är redan inhandlade och ses också fram emot.

Önskar alla läsare ett riktigt Gott Nytt 2018!

/Jönsson

 

Prioritera bankoll och värmningar på vintern

Den svenska vintern är här. Brukar innebära att dag ett snöar det och blir vitt och jättefint, till framförallt barnens stora glädje, för att sedan typ dag två följas av regn och slask. Trots att jag sedan tolv år flyttat knappt 60 mil norrut så har det ändå inte blivit mycket vinter, i alla fall inte de senaste åren. På vintern ska man nog bo i Norrland, eller vänta nu, man kan ju bo i värmen och åka på skidsemester i Norrland – eller ännu hellre alperna då – förstås…

Jaja, drömma är ju gratis men här sitter jag såklart en vinter till i min kammare och tittar på hästarslen i veckorna som min snickare sade till mig förra hösten. Faktum är att banbesök bör vara en större plusfaktor spelmässigt den här årstiden. Dels är det få som tänker så vilket kanske gör att internetuppkoppling/service fungerar bättre, men framförallt är det intrycken på ”hästarslena” på banan som blir mera viktigt och då mer unikt. Nu när det är skotvång värms hästen oftare i tävlingsbalans och intrycket ”stämmer” då bättre än på sommaren när skorna ofta rycks av efter värmningen. Sedan kan man ju direkt se på vissa hästar att de har svårt bemästra ett slirigt banunderlag. Mera bantänk och mer fokus på värmningar gäller alltså, men i gengäld blir det mer lottotrav med sämre hästar ute och mer chansartade förutsättningar. Jag har tidigare bloggat om att ta spelpaus den här årstiden tills banorna blir bättre, men det är inte så lätt att leva som man lär alltid. Livet blir småtråkigt utan att spela och på vintern är det för mig svårare att fylla ut tiden med andra inspirerande aktiviteter. Men tanken är god i alla fall…

Jag har nu hittat länken som anger vilka jackpots som är aktuella – https://www.atg.se/aktuellt/jackpot – och där går det att se att monopolbolaget hittills låst in 15,6 miljoner till V75 på nyårsafton. En normal jackpot brukar ju vara 20 millar extra och med en dubbeljacke för både sex och fem rätt brukar då bli 30 millar extra så det är inte särskilt mycket i potten hittills. Nu är det förstås åtta V75 omgångar kvar (om jag räknat rätt i djungeln) till grand finale 31/12 men bara hälften av dessa lär nå en normal lördagsomsättning. Gäller nog för ATG att få in ett gäng millar till för att få rätta boosten i marknadsföringen. Å andra sidan så tänker väl inte alla spelare så, de hör bara ordet jackpot och hur många millar en ensam vinnare kan få vilket då impulsivt leder till spel och/eller en högre insats. Är det så enkelt för spelbolagen?

Så länge banorna fungerar för spetshästen finns det större chans att mina spel sitter. I lördags på Åby vann 5/7 lopp från hästen som mestadels kutat i spets men det blev samtidigt väl enkelt då. I onsdags vann ingen singelprocentare och trots den svåra spelformen V86 orkade bara utdelningen upp i 1181 kr. Dubbla jackpots på de största spelformerna denna vecka alltså, och det ihop med frekventa V64 jackar så blir ordet lite urvattnat tyvärr. Jag hade hellre sett att de flesta pengarna betalades ut varje vecka men att man på något vis fått upp omsättningen lite extra en omgång i månaden. Då hade jackpot känns mer lockande och det hade räckt för min del.

I den nya spelvärlden så hoppas jag på – eller drömmer om – 80% återbetalning som standard på systemspel som V75 och att i alla fall minst 80% av dessa (i så fall 64% av insatserna) alltid betalas ut men att sedan diffen kan samlas till en månadsfinal till sista lördagen i månaden.

När man har ett speldrag gäller det att hitta en passande spelform man kan ta dra nytta av den. Exempelvis gav V4 igår på Mantorp knappa 70 lax när V64 betalade ut 30 laxar. Men samtidigt är det högre omsättning på V64 och med x 2,5 på V6 blir det ju 75 laxar med halva radpriset. Lätt att vara efterklok förstås, men ibland är det bra att kolla vad som finns runt hörnet med. Speciellt om det inte är sönderanalyserade lopp.

Det är mest jackpot i min spelskalle året ut alltså. Men det kommer toppsport förstås. I söndags såg Propulsion jättefin ut i genrep inför pdA sista söndagen i januari och sedan har vi läckra fotbollsmatcher att se fram emot i februari. Härliga Östersund fick Arsenal i Europa League och av flera spännande fighter i slutspelet av Champions League lockar förstås stormötet Real Madrid – PSG lite extra.

/Jönsson

Råd för att bli en bättre spelare

Trav är trav brukade ju Olle Goop säga. Alla lopp ska köras först är ett annat populärt uttryck. Ju fler år jag aktivt och intensivt spelat på travhästar ju närmare sanningen kommer de där uttrycken kan jag känna. Optimisten blir realisten liksom och man blir mer och mer ödmjuk när man förstår vad som krävs för att vara en vinnare i längden.Tänkte i detta inlägg köra några generella spelråd i syfte att försöka bli en bättre spelare.

Money management.

Jag har själv bokfört alla mina v/p spel i november månad som jag gjorde förr i tiden. Jag tycker det är bra att göra det med jämna mellanrum för att analysera sig själv, men utan att överanalysera det hela förstås. Viktigt är att ta reda på styrkorna och kanske framförallt, se vilka som är mina svagheter vilket drar ner mitt return of investment, ROI. Disciplin är verkligen nyckelordet när det gäller spel för det finns så många fallgropar. När jag precis haft ”missflyt” brukar inte mitt humör vara på topp, och då är risken större för ett ”spontanlir” eller snarare eller ”ilsklir”. Alltså att spel och insatsmodellen – eller money management som det fint heter – ruckas en aning. Jag kör fasta belopp på spelinsatser men visst händer det fortfarande att något spel går lite utanför ramen. Hur bra feeling man än har är det ju bara ett spel i mängden, som ytterligare ett steg i maratonloppet typ. Rimligt är att insatserna som spelas ligger mellan 2-5% av spelkassan.

Min statistik i november har inte varit så lysande. Av 41 lagda spel har bara 12 suttit, vilket varit för lite med tanke på oddsintervallet jag oftast spelat till. Av de 12 som suttit har 8 varit ”klara” och med klara menar jag då att ingen tur var inblandad. Dvs hästen vann lätt och analysen var korrekt. Av övriga fyra vinstspel fanns det (minst) en gnutta tur med i bilden, och tur behöver man ju ha, i alla fall inte otur. Fast lite marginal skadar inte heller. Igår spikade jag Greenbank inom V64-spelet på Färjestad i mina Travnet-tipsen och när den direkt satt i ledningen kändes det bra. Men då fick en kusk för sig att ta ut sin häst från tredje invändigt och sätta press på ledaren med sin 60-oddsare. Det kunde förstås fällt mitt spel men nu gick det vägen i alla fall. Nu var detta ett lärlingslopp vilket ökar på risken för sådana manöver men det kan ju hända sådana saker även när proffsen kör.

Jobba med spets på bra banor

Fallgropar är inte så kul att prata om, det är roligare att se möjligheter. Att läsa av vem som ska spetsa i ett travlopp är ibland tidskrävande och svårt men är oftast den röda tråden i mina vinstspel. 6/12 vinstspel i november har varit spetsvinnare. Grunden till det är logisk. Spets med bra häst och kusk vinner ju rätt ofta travlopp då kusken sällan blir överfallen och eftersom hästarna är flockdjur så springer de som bekant inte så gärna förbi varandra. En grej som jag ofta brukar läsa av är hur banans beskaffenhet är under en tävlingsdag. Ett bra exempel på det var Eskilstunas Breeders’ Crown helg. På lördagen gick inte täthästarna alls som de brukade, och ändå körde många kuskar lika hårt som vanligt för att nå tät. Trots att de precis varit ute och rimligtvis borde märkt att innerspåret inte fungerat optimalt. På söndagen gick det däremot att ta betalt på spetshästarna igen. Som Flemming Jensen sade en gång i telefonluren ”ni spelare har koll på det mesta, utom hur banorna är”. Att stämma av banans beskaffenhet blir allt viktigare den här årstiden.

Med tanke på svårigheten att hitta en vinnare får jag allt svårare att höra snack som ”årets bästa vinnare”, ”helt stenklar” och ”bara vinner”. Givetvis behöver de flesta mer eller mindre sälja sina tips, det har jag stor erfarenhet av, men ofta täpps truten igen när man öppnar näbben för stort. Digitala travtips som ser det mesta i vitt eller svart blir rätt tröttsamt om man är seriös i sitt spelande. Att skriva ut bedömd vinstchans och nämna vilket odds du vill spela till så ges tipset mycket mer förtroende och trovärdighet. En självklarhet kan tyckas.

Tänka utanför boxen

Förut gick det att ta betalt på ett videoband ingen hade tillgång till. Idag är det betydligt svårare med ett publikt lopparkiv som täcker in de flesta lopp. För att vara unik gäller det då att kika upp något lopp utanför Sverige som inte alla enkelt kan ta del av. Kan vara ett lopp som körts i Tyskland, Italien eller Danmark. Går sedan loppet utanför de största – ofta sönderanalyserade – streckspelen kan det vara en större chans att få riktigt bra betalt. Sök svårfunna prestationer på video alltså.

Travfakta kan ju också vara en ”oddsdödare” när det står ”mkt bra avsl” i senaste starten på atg.se. Då är ju risken stor att de som jobbar i spelsäljarkanalen också har snappat upp intrycket och då är det ju totalt kört. Det spelar då ingen roll om den hästen vinner, oddset måste i längden vara större än vinstchansen för att man ska klara sig på att placera vadet. Stå över hetshästar om du spelar till rörliga odds alltså.

Utrustningen har blivit allt viktigare och i takt med att skoinfon blivit publik och alltmer korrekt så har det unika mer övergått till att ha koll på vilken vagn som används. I lördags inom V75-spelet var det Mack Dragan som skulle köras med jänkarvagn för första gången. Det gav bra effekt och förvånande nog betalade ändå hästen ut 7 ggr på vinnarspelet och DD ihop med suveräne favoriten Cyber Lane fina 20 ggr. Jag tycker de privata nätbolagen blivit allt bättre på att undvika bjudodds och istället dyker de minst lika ofta upp på ATG då hetset slagit helt fel. Det gäller nog att tänka ”vilken häst hetsas det för mycket på och vilken annan häst blir då spelvärd” när gänget trumpetar allt för högt. Väldigt många verkar istället vänta på kommandosignalen från sändningen och följa strömmen mot ett underodds. Ett märkligt fenomen det där att många inte verkar vilja tänka själva. Tänk själv och skit i andra alltså :)

Spelstrategi

Vad som krånglar till det för att angripa ATG:s vinnarodds är att de flesta spelar så sent att det är svårt att kunna mäta ut var överoddsen hamnar och spela ett sådant med säkerhet. Uppdateringen av oddset har heller inte fungerat tillfredsställande och sedan är ju omsättningen alltför låg i många lopp. Att spela ett överodds på en lunchpålle eller en saxbana fem minuter före start går ju knappast, det är därför säkrare att hålla sig till fasta odds i loppen med låg omsättning. Fasta nätodds till luncherna är bra, förutsatt att man har tillgång till ”friska” spelkonton förstås…

Dessa råd är främst riktade mot V/P spelet som jag fortfarande har en förkärlek till. Ju färre lopp och händelser ju lättare är det att ha koll på att vinna såväl kontinuerligt som långsiktigt.

Det känns tröttsamt med alla jackpotar som blir inom V64-spelet då inte ens hälften av pengarna som omsatts då betalas ut. Det var jackpot igår och blev en ny till idag då 6 rätt ”bara” orkade upp i 553 kr igår. Lite slentrianmässigt satsar vi max 2000 kr på Travnet och flerkuponger känns oftare som ett bättre alternativ.

Igår var det kanske inte så dålig utdelning egentligen med 1383 kr på V6 (x 2,5) där ”streckson” rankade in på ynka fyra rader (2-1-1-1-1-2). När jag var stammis på Jägersro spelade alla på bordet varsitt 60 kr V5-förslag där vinsterna sedan delades vilket. Hade jag spelat en flerbong på det viset igår hade det kunnat bli en fin 20-oddsare istället för nettominus. Att vikta insatserna rätt sett till svårighetsgraden är en konst men ger fler möjligheter inom streckspelen då de flesta nog spelar i stort sett samma belopp hela tiden.

Jag kommer helt klart prova fler system med flerkuponger till V64-spelet i mina kommande Travnet-tips. Ibland fördelar jag insatsen 50/50 mellan ett större system och flerkupongen. Två lax i insats på en kupong ger faktiskt inte mycket större chans att vinna en storvinst än med en insats på en lax på en kupong.

Lite tankar kring spelandet, vi kämpar!

/Jönsson

1609 på Solvalla och 1320 på Jägersro

Det kändes givet att Halmstadtravet skulle göra Jan-Olof ”Molle” Molin till sin nya sportchef då tidigare sportchefen René Jensen via en ny tjänst lockades tillbaka till sitt hemland Danmark. Kanal 75 blir därmed av med en av sina allra bästa medarbetare som var väldigt användbar. Molle är bra på att referera lopp, tippa och intervjua på ett behagligt sätt i rutan vilket är en svårslagen kombination. Detta beror mycket på att han har stenkoll på ekipagen, till skillnad från flera av medarbetarna i bolaget. Ingen är oersätterlig förstås, men nog kommer Molle att saknas på bred front? Jag som har en benägenhet av att störa mig på det dåliga, och som tittar mer på ATG-Live än TV-sändningarna, kommer helt klart att sakna honom extra mycket. Det känns som inget kan gå fel för Molle nere i sitt Halmstad, han är verkligen Mr Halmstad när det gäller trav. Jag önskar honom lycka till och kanske det är dags att släppa fram någon ny intressant tippare på banan? Även Kanal 75 behöver såklart sig se om efter nya duktiga och bättre förmågor, fast det har jag ju tjatat om i fem år sedan jag började blogga här på Travnet och det har inte hänt så mycket på den fronten…

En av få bra tippare Kanal 75 rekryterat på senare tid var Anders Malmrot. Även han har lockats av att bli ny sportchef och i Anders fall blev det på huvudstadsbanan Solvalla. För mig var det betydligt mer oväntat även om jag uppfattat det som att Anders blivit en småless tipsdocka i TV om jag får uttrycka mig så…

Jag tror Anders är en stor tillgång till alla travbanor med sitt engagemang, kunskap och kontaktnät i branschen. Solvalla känns som ett betydligt tuffare uppdrag än Molles ”lilla” Halmstad och det kommer kräva avsevärt mer av Malmrot för att få alla att dra åt samma håll. Anders har en fördel av att vår tidigare gemensamme betaltipskompis Mathias Gustafsson arbetat som sportchef ett bra tag nu och det borde vara ett bra bollplank att ha kring rutinerna. Malmrots positiva energi smittar av sig och vi får hoppas att han kan ge många trötta medarbetare på Solvalla lite ”älvstoft” (Anders gillar Tingeling) så de kan lyfta upp stämningen och känslan när man är där. Men hela organisationen behöver anstränga sig betydligt mer för att få dit folk vilket är banans största problem. Jag känner Anders som kollega och chef när vi jobbade ihop med betaltips flera år tillsammans och i den (svåra) rollen att vara chef gäller det att vara rak, tydlig och bestämd. Där kan Anders ha lite kvar att jobba på men löser han det har han alla möjligheter att bli Solvallas bästa sportchef. Det finns nämligen få människor som älskar trav så genuint som Anders och till skillnad från många andra travnördar har han inte nördkepsen helt på om ni förstår vad jag menar. Det tycker jag är positivt för att nå ut till en bredare publik och jag önskar såklart även Anders Malmrot lycka till i sin nya spännande tjänst.

Gårdagens V86-tävlingar höll för årstiden god klass men frågan är hur det blir nästa år när Solvalla väljer att prioritera sina tisdagar istället. Hoppas i alla fall att fyra lopp på onsdagarna får höga prispengar så att inte klassen på V86 sjunker allt för mycket. Malmrot är ju en erfaren spelare och borde kunna lösa den ekvationen även om det kan bli tufft att få till minst tio lopp (6/7 + 4) varje vecka på Solvalla med hög klass på sport och spel. Jag tycker onsdagen är viktig som veckans näst största speldag och personligen följer jag mycket hellre en xpresskväll som igår med Åby/Solvalla än en V75-dag från Norrland med sämre hästar och som tar betydligt längre tid att följa i konkurrens med familjetiden en lördagkväll. Hög klass och inte för lång tid är mina önskemål när det gäller travsport via bildskärm onsdagar och lördagar. Observera att jag inte har något emot Norrland alls, men oftast blir fälten för ojämna där uppe och håller då totalt sett för låg klass för att hitta optimala mixen bra sport/spel vilket är det optimala för att utveckla sporten och spelet. Även V75 nere på Jägersro kan ibland bli för mycket av lokal prägel, framförallt på vintern. Ganska naturligt då det blir långa resor i vårt avlånga land. V75 med bästa hästarna kl 15-17 på lördagarna vore optimalt. Det viktigaste är egentligen inte när V75 tävlingarna börjar, det viktigaste är faktiskt att de inte slutar för sent…

Noterade igår att Örjan Kihlström körde som en gud med Nobel Amok och Titan Brodde medans Björn Goop körde mindre bra med Abano H. Annars har jag känt tvärtom senaste tiden. Båda dessa är våra allra bästa drivers men ändå så olika. Kan sammanfatta det med att Björn oftast är spelarnas gud och att Örjan oftast är hästägarnas gud. Känns även som Erik Adielsson halkat efter duon i år. Av kuskar som däremot lyfter sig hela tiden har jag i år blivit mest imponerad av Christoffer Eriksson och Johan Untersteiner. Men även Carl-Johan Jepson är het och framförallt Kevin Oscarsson och Oskar J Andersson är högst troligen två av våra blivande elitkuskar.

Till sist lite tankar om våra tre största travbanor. På Solvalla är det tråkigt att banan fortfarande efter ännu en banomläggning verkar så jobbig att få till när det kommer nederbörd. På Jägersro är det sedan länge omöjligt för hästarna i kön att ha en chans hinna ikapp ledaren som rycker ifrån dem 250 kvar och sedan svårfångad i ”nedförsbacken” på väg till mållinjen vilket gör tävlingarna tråkigare att följa. Åby däremot verkar ha hittat sin profil med sina dubbla open stretch på 1000 meters bana och loppen känns oftast roligast att följa där.

Mitt förslag är att det istället byggs nya banor/arenor i Stockholm och Malmö. Tex att Solvalla blir en milebana och därmed profilerat sig ytterligare som Elitloppsbanan. Jägersro är ju derbybanan och kanske två varv på en 1320 metersbana vore rätt lösning? Alla svenska travbanor är ju bara en kilometer eller ännu kortare och det är hög tid att göra banorna längre. Speciellt då dagens travsport blivit så mycket snabbare med finare travare och andra vagnar. Varför inte använda storstäderna som föredöme och vägvisare?

Magnus Bergström, som verkar vara en trogen läsare av min blogg bad om ett nytt blogginlägg med två klaringar som avslutning. Jag började mitt bloggandet här med speltips inbakat men det känns som dåtid. Vinnartips ska vara reptilsnabbt och endast baserat på vinstchans kontra odds/spelprocent. Att jämföra mot marknaden är det enda som duger för att göra bra tips på sikt för min del. Jag använder mitt Twitter-konto @lajven för sådana speltips istället när jag inte gör analyser här på Travnet. Bloggen får istället agera som ”tyckar-ventil”, förhoppningvis innehållande någon lösning då och då som gör svenskt trav och spel bättre och roligare att följa.

/Jönsson

Solvalla är som en spökstad

Jag tog bilen och åkte spontant till Solvalla igår eftermiddag. Arenan som för min del alltid känts som travets högborg. När jag bodde i Skåne kändes det mäktigt att få komma upp då och då och bevittna stor travsport tillsammans med många andra trav- och spelintresserade. Numera sker det mer och mer sällan och hur kunde det egentligen komma sig att jag åkte dit igår? Jo av två anledningar. Den främsta var att jag hade jobbat med Grand Slam 75 (jävla namn förresten) loppen åt Expressen och ville speciellt få se hur en häst uppträdde före loppet. När det står 8% av insatserna på 8 miljoner på en häst jag själv taxerat vinnarodds till 4 ggr går min ”oddshjärna” igång ordentligt…

När jag får den där känslan att en häst har riktigt ”hett” läge så blir min hjärna som blockerad. Det blir nästan en pina fram till att loppet går iväg. Det var alltså lika bra att åka dit för jag var ändå inte fullt närvarande med min familj när tävlingarna närmade sig och fokuset låg på annat håll. Dessutom hade hela familjen varit tillsammans länge i det sköna höstvädret och när det vankades avkoppling med TV hemma i soffan blev det enklare att ”smita” iväg. Första tanken var att lilltjejen skulle följa med, hon ville nämligen det när jag frågade. Väl medveten om hur lång tid det för att se sju lopp på en travbana så letade jag febrilt på Solvallas hemsida efter något mer som skulle kunna fånga hennes intresse utöver att titta på och eventuellt våga klappa en häst. Kanske det finns en lekpark eller hoppborg de haft tidigare? Fick dock inte svaret på den frågan förrän jag var där. Kanske ingen annan som bryr sig heller, för jag såg bara ett barn leka i hoppborgen som stod kvar…

Nåväl, hästen det gällde var Hans-Owe Sundbergs Eldorado B. En häst som bara gjort två starter i karriären. Den startade i ett lopp där bara en av hästarna hade vunnit lopp tidigare. Ett sådant lopp som först ser så jobbigt ut att sätta tänderna i och plugga på, men som i efterhand ofta är det loppet som kan göra att jag lyckas prestera riktigt bra tips och spelmässigt.

Hästen värmde först riktigt fint och såg sedan lugn ut på banan före loppets start så jag hittade inga orosmoln som ändrade min starka tro. Sedan blev det typ fem omstarter och han skötte sig fint i varenda en vad jag kunde se. Fördelen när man är på plats är att man kan rikta blicken exakt dit man vill och inte bli styrd av en kamera. Men samtidigt inser jag att det är väldigt långa avstånd på en travbana och utan kikare och glasögon (som jag inte vant mig vid än och glömde) så är det klart begränsat synfält som jag kan dra nytta av genom att vara på plats. Det är provstarterna i 100 meter på upploppsrakan typ, i övriga 900 meter slår skärmen mina banögon lätt. Matchen blir nog lite jämnare med alla hjälpmedel men skärmen vinner likväl totalt sett vilket är största anledningen till att jag sällan är på banan längre.

Det blev heller inte mer spännande att se loppen på plats än att sitta vid datorn. Kan ju bero på att det är noll stämning på banan en sådan här tävlingsdag. Trots behaglig temperatur var det max 20 personer som såg loppen ute från publikplatserna. Restaurangen hade kanske en del folk och några (inte många) satt inne på ströget. Men jag räknade snabbt till runt 50 bilar på stora restaurangparkeringen när jag körde hem vilket säger allt egentligen.

Jag gick upp och såg två lopp från E-läktaren, ena gången fanns det ett sällskap på 3-4 personer där, andra gången var jag helt själv. Kändes surrealistiskt att dessa platser var helt ointressanta igår trots fint väder då de är så hett eftertraktade sista helgen i maj. Var det verkligen Solvalla jag var på? Fick mig att tänka på ett tillfälle när jag gästade min födelsestad Helsingborg en tis eller onsdagkväll efter Champions League då det helt folktomt på gatorna och det är jag ju inte van vid längre efter många år i huvudstadens kvällspuls.

Jag trimmade då mina barndomsvänner att de bor i en spökstad. Fick precis samma känsla igår på Solvalla, det är också som en spökstad med en så stor arena som är så nedsläckt och folktom. Jag gick från stallbacken och letade spellucka då min mobil laddats ur och det var inte helt enkelt att finna. Från vändkorset till stallbacken fick jag gå ända bort till ströget för att kunna lägga ett lir. Men jag förstår samtidigt att Solvalla mer eller mindre stängt ner spelluckorna när ingen är där och de flesta som är där spelar istället kontantlöst via sin mobil. Kontanter blir dessutom mest jobbigt när man råka vinna, för att sätta in dem på ett konto är ingen lek längre. Nästan lika bra att spela upp dem liksom :)

Nu till loppet, Eldorado B såg stabil ut varje gång medans många andra galopperade och skruvade upp sig. Tyvärr fick för min del den enda hästen i fältet som vunnit lopp, Andthedanceisover med Jim Oscarsson, öva rejält på voltstart. I den giltiga starten kunde de ta ledningen och sedan stred de bra sida vid sida sista biten upploppet ned sedan min idé lagt sin speed på baksidan och fått tugga i tredjespår utan rygg en bra bit. Samtidigt fanns inga ursäkter, 300 kvar trodde jag ändå det skulle gå vägen ändå men Eldorado B var inte riktigt lika bra som jag hoppades på samtidigt som ledaren återigen visade bra inställning sista biten. Jo jag vet att min häst inte startat på ett drygt halvår, så den vinner säkert nästa start istället (sade den bittre)…

En annan grej som slog mig igår är att många kuskar är hopplösa att investera i. Det är som de har en magnet i fickan som hela tiden söker upp strul i loppen. Är väl det som gör en bra eller dålig kusk antar jag. Precis som vi dåliga spelare tänker fel och krånglar till systemen antagligen…

Den som tror att Solvalla kommer vakna upp med en egen tävlingsdag på tisdagar framöver får i alla fall somna om. Vad kommer bli mer lockande en tisdagkväll jämfört med en söndagseftermiddag? Igår borde folk i alla fall ha mer tid och spelmässigt fanns ju chansen att få delta i ett poolspel som omsatte 12 miljoner så det fanns inte mycket att skylla på egentligen. Hoppas förstås jag har fel i mina prognoser och önskar förstås Solvalla stort lycka till framöver men det ser verkligen inte ljust ut i min kikare.

Imorgon så lottas play off kvalet till fotbolls-VM nästa år. Sverige får oavsett motståndare en mycket svår nöt att knäcka. Det känns som det kommer bli Danmark igen även om det lika gärna kan bli Kroatien, Schweiz eller Italien. Italien känns som för svår uppgift men övriga tre går nog att slå om bollen skulle studsa rätt. Hoppas verkligen att våra nya blågula fotbollskämpar kan lösa det, för fotbolls-VM med Sveriges deltagande är ju så mycket roligare att följa!

Måste avsluta med en låt som inte är min musikstil egentligen, men jag smågillar låten med den dystra texten som träffar detta blogginlägg väl.

/Jönsson

©2018 Travnet