Ljuset i tunneln – det är nu vinsterna kommer

Suttit och pluggat spetsstrider idag till Umåkers V75-tävlingar imorgon. En bana som jag inte sett många travlopp ifrån ska erkännas. På sina egna ”hemmabanor” har man ju stenkoll på hur starten går, hur bred banan är och ett gäng detaljer till som inte är publika, något måste man få hålla för sig själv i dagens mer och mer transparenta info-trav. Men kort fakta om banorna ska ju ST, hemsidor och våra travtidningar tillhandahålla på ett korrekt sätt.

Blev därför en aning förvirrad när den största (?) travtidningen idag publicerade dubbla budskap gällande upploppets längd på samma sida i sin tidning dessutom. Ännu mera förvirrande att notisen som skrivits innehåller fel (gamla?) uppgifter, borde ju varit tvärtom.

Stora Norrland – Robert Karlsson – har nyligen blivit utsedd som nygammal VD på Umåker och han twittrade mig ett svar så jag slipper fundera längre. Banan har 184 meter upplopp och är 22 meter bred på båda sidor, precis som det står på ST, och Umåkers hemsida. Slutfunderat.

Jag har inte bloggat på ett tag då jag haft ovanligt mycket uppdrag senaste veckorna då två av Sveriges bästa tipsjobbare – i mitt tycke – haft välförtjänt semester. De valde kanske rätt veckor trots allt, man behöver ju inte åka till bana för att följa travet noga längre, det mesta finns som bekant att nå via våra datorer. Men som jag skrev i förra inlägget gillade jag i alla fall att vara på Solvallas stallbacke, med glasögon för första gången vilket gav mig ett litet lyft mot tidigare, den 1 april då undantagshästarna Nuncio, Delicious och Maharajah befann sig samtidigt inom kort avstånd för första (?) gången. Nuncio och Delicious har båda startat i förrädiska april månad och faktum är att jag tycker ingen av dem ser riktigt bra ut än så länge. De flesta sågade Nuncio (som torskade) och hyllade Delicious (som vann), men jag köper inte den kategoriska ställningen som de flesta verkar tycka på grund av resultatet i loppet. Men det är ju det som är kul med trav, det är fritt fram att tycka, och sätta munkavle på folk pga olika åsikter skulle jag aldrig föreslå. Däremot tycker jag de flesta av kanalens medarbetare borde få betydligt mindre ”prat-tid” då de tjatar sönder öronen på mig och övriga lyssnare de flesta tävlingsdagar. Men jag tackar högre makter då jag kan slå över till banans egna sändning när det blir för mycket vilket sker allt oftare. Problemet är bara att banans sändning inte har tillgång till de värmningsbilder och synkar med kuskar/tränare som jag också är ute efter. Innehållet som studion som helhet erbjuder de två största speldagarna – onsdagar plus lördagar – bedömer jag som sämre än någonsin vilket är tråkigt att behöver dra upp ännu ett varv.

Jag kallas ju för Lajven i travet för att jag gillade ATG-Live skarpt när det släpptes, men då var det också generellt helt annan klass på personalen som pratade i sändningen. Min dröm är en kanal som innehåller allt utom experternas surr och torftiga humor, vilken grej det vore! ATG-Live 3 – helt utan studiopersonal! Se loppen här, se värmningarna här, hör intervjuerna här, på ett och samma ställe – weeha!!

2017 har hittills för min del varit ett dåligt spelår. Det i kontrast till förra året som var ett av mina bästa år någonsin. Hur kan det komma sig? Jag gillar att analysera varför och hoppas att min analys stämmer när jag ”skyller” på vädret i grund. Banorna har varit dåliga, hästarna har därmed – generellt – blivit sämre tränade under vintern. Årsdebuterna på de riktigt bra hästarna startar då senare. Sedan tror jag paradoxalt att det även vinns mycket fler årsdebuter nu än tidigare, framförallt till överodds. Varför då? Det är då det kan göras deg på liret med rätt info, lite under radarn… Men den största boven är nog allt mixtrande med huvudlag, vagnar och framförallt balans som för många håller på med. Jan-april har helt klart varit svårspelat, det är för mycket slump för min smak då. Nästa år måste jag försöka komma ihåg att spela lite mer försiktigt under dessa fyra månader. Kanske njuta av värmen i något annat land med familjen istället?

Nu börjar vädret här hemma äntligen bli bättre, de flesta av de bästa hästarna har kommit ut och framförallt mixtrandet med balanserna blir allt mindre när allt har satt sig. Maj-november är tiden man ska spela mest pengar på travhästar i Sverige om man gör det på mitt vis. Givetvis kan man vinna miljoner på svårbemästrade förutsättningar med fru Fortuna och väldigt stor plånbok med sig, men tyvärr är det ingen mix jag kan skryta om i min spel-arsenal…

Hur ska man då spela år 2017 när lopparkivet finns för alla, travfakta-kommentarer finns i startlistorna, och en del av de spelvärda grävs upp av betaltipsen?

Som vanligt gäller det att gå emot strömmen på systemspelen för att få riktigt bra betalt, det verkar många som spelar och även köper tips ha svårt att ta in. Det gäller nog att kunna scanna av när man har ett unikt drag och sedan ta betalt på den, främst inom systemspelen men även att låta slumpen göra sitt i svåranalyserade lopp. I onsdags trodde jag hårt på Elegant Ås och spikade honom på bolagstipset jag kör på VinnaTilllsammans där jag är spelläggare. Vad hände? Körning i omgångar och tapper tvåa från spets som annars räknades ut snyggt om jag får säga det själv. Igår spikade jag en ny 8%-are på V64 i Bollnäs då jag även anade spets och slut på Unexpected med Troels Andersen. Bättre resultat den gången (V6-förslaget satt på Travnet) men ekipaget gick från 8% kl 14 till hela 20% när spelet stängdes.

Summa summarum, det är svårt att ta betalt och ännu svårare att bli helt nöjd som ärrad travspelare.

Lite musik med såklart och ordningen återställd musikmässigt (också). Snart tio år sedan denna låt spelades på Stockholm Stadion, dock utan symfoniorkester som i länken där den gör sig ännu bättre. Om ett drygt år (!) är det dags för ett nytt konsertbesök med bandet i Globen. Bra framförhållning när det gäller att få in sina biljettintäkter helt klart…

Vem som vinner Champions League? Inget tyskt lag i alla fall då de hade allt emot sig i kvartsfinalerna. Lottningen avgjordes idag och det blir repris på fjolårets final mellan Madrid-lagen redan i semfinalen. Känns dock som både Monaco och Juventus i den andra seminfinalen har helt rätt kurva för att kunna utmana något av Madrid-lagen i finalen. Juventus slog enkelt ut Barcelona och de hittar säkert svagheter även hos Real Madrid. Inget odds att prata om på italienarna dock. En spelstyrka är ju även att inse det och avstå spel, jag har ju trott länge att Real Madrid ska vinna igen och till lika odds hittas inget värde. Jag föredrar att spela live, gärna sent i matchen när det gäller fotboll. Går även att praktisera på monopolbolaget när det hetsas på fel häst i sista stund, men då måste jag ju orka lyssna också…

/Jönsson

Nuncio mänsklig när Kadetten smet undan på 11,5 full väg

Det blev minsann ett besök på Solvalla idag. Jag satt först runt lunchtid och jobbade ett par timmar från min kontorsplats men bestämde mig för att ta en paus och istället åka iväg och se Delicious, Nuncio och Maharajah live istället för att som vanligt glutta via datorn vilket inte kändes som ett bättre alternativ den här gången. Det kändes även befriande att slippa dessa ständiga superlativer från spelkanalen. Vissa spelförsäljare där – eller hejarklacksledare om ni föredrar den beskrivningen – måste tydligen ta i så det knakar hela tiden och bara mata på med alla uträknade kommunvinnare hela tiden. Inte en gång heller, samma sak kan sägas upp till 20 ggr under en sändning och det blir för jäkla tjatigt att lyssna på i längden helt enkelt. Vi som väl slagit på kanalen flyr liksom inte om vi inte får spelinfo stup i kvarten, det blir snarare motsatt effekt skulle jag tro. För min del är det så i alla fall…

Nåväl, jag fick stressköra i ”Åke Svanstedt-fart” till arenan och hade tur som slapp (?) få fortkörningsböter. Rusade in på stallbacken för att se Nuncio före loppet då jag pratat med Marcus Schön i stallet om att komma på besök redan kl 13. Nu kom jag typ kl 16 istället inför Nuncios andra värmning vilket kändes sådär, sorry Tarzan och co för det. På väg till banan från stallbacken stötte jag på Örjan som just skulle hoppa upp bakom en viss Maharajah dekorerad med ett Olympiatravstäcke och lite senare fick jag även se läckra Delicious dansa runt på Solvallas oval med sin läckra teknik. Örjan fick äran att köra dessa tre hästar inom en timme, medan jag själv blev helnöjd bara att få se dessa tre fenomen på nära håll inom några minuter, vilka djur de är alla tre!

Racen då. Jo, jag blev åter påmind om hur svårt travlopp är att analysera. Nuncio var inte på topp och Örjan satte nog in attacken lite väl sent för att kunna vinna loppet. Men hästen trivs inte lika bra i ryggar och det är mindre marginaler i loppen och toppen än vad vi flesta tycks tro. Hästen var mänsklig helt enkelt men gick väl ändå typ 10,3 sista varvet (har ej klockat själv) i andraspår utan någon vidare draghjälp? Delicious fick en ”walk in the park” men hon såg helläcker ut även om loppet i sig inte sade något speciellt. Många på publikplats kändes sig nog lite blåsta på konfekten då Nuncio torskade som allas V75-spik och Delicious fick vinna Stoeliten helt utan kamp…

Sedan lite ris och ros till banan. Att bara få se positioneringssystemet sista 100 meterna på storbildskärmen på jättelångt avstånd från publikplats när Delicious skar mållinjen var för dåligt. Däremot riktigt bra mat på Pershing igen och även altanbygget utanför ser lovande ut inför kommande Elitloppshelg. Aktivitet för barnen, fanns det?

Att det oftast blir för tufft för de mindre kända kusknamnen i finaler stämde även denna gång, men bara delvis. Lovande Kevin Oscarsson med Pearl Face hamnade mellan Björn Goops och Örjan Kihlströms sköldar i sista sväng och där försvann chansen för min chansspik jag körde med i Expressens podcast Systemet. Blue Star Champion var ett annat skrälldrag jag hoppades på, men det blev tight när Johnny Takter snävt kilade ner sig framför Svante Ericssons häst och sedan fick inte det ekipaget heller se dagens ljus. Det är helt klart hårda tag än vanligt i finalracen. Och utan open stretch får man heller inte dubbla chanser…

Möjligt att Tobias Modig var väl snäv med Louise Granstedt tränade Sheriff Bi då han körde sig förbi Johnny Takter med Linus Boy men sedan var ekipaget bara bäst. Jag hade före loppet svårt att avgöra hur bra Sheriff Bi var, loppet på Momarken blev ju intetsägande och jag felbedömde helt klart kapaciteten hos hästen så det var ingen spelrelaterad glädje åt prestationen den här gången. Riktigt snyggt jobbat, och att Tobias och Louise fick vinna final bland alla toppkuskar/tränare är ett kul bevis på att det fortfarande går att besegra giganterna på hög nivå. Lovande Oskar J Andersson tog också en V75-seger då Radjah d’Inverne tog ner tappre Trot Kronos som verkligen var stor i nederlaget, tvåa på 12,6 full väg med den resan… Inte rättvist med trav alltid, fast kul med ”nya” namn!

Magnus Teien Gundersen är en annan uppstickare från grannlandet Norge. Han fick ingen lätt premiär på Solvalla då han körde ”allas” på förhand vinnare Emir la Brousse från bakspår i en bronsfinal. Övriga två kommunvinnare Julia Pellini och Uppohoppa var inte heller så nära att vinna. Att gå sin egen väg, dvs stänga öronen från våra kalla expertips och istället garda Nuncio och ta hela potten själv var det en rackare som lyckades med, med insats på blott 96 kr. Det låter nästan för bra för att vara sant…

Det är något visst även spelmässigt med finalerna på Solvalla. Spelkungen Anders Ström har tagit hela potten där förut och så även spellegendaren Anders ”Dajmen” Jonasson för att nämna ett par. Har för mig att Ström hade spik på Max Flukt och att Dajmen gick på Iceland, eller minns jag fel nu? Spiken på dagens succélapp var tydligen Dictionary, henne trodde jag själv inte ens på från ledning typ 300 kvar. Trav är svårt, om nu inte någon trodde det, eller så är man bara helt talanglös själv…

Björn Goop ”brände” med mitt tredje skrälldrag The Swede som jag hade hopp på i slutkurvan, men han blev tassig i sin ensamhet långt där ute i banan till slut. Fast Björn måste varit väldigt nöjd med sina V75-prestationer ändå. Heder åt honom att i programmet ”Björnkollen” ge så stark info beträffande sin egen Västerbo Hard Cash. Den hästen vann trots galopp och var bara bäst, trots – i mitt tycke – ett klart tveksamt intryck i låga farter före loppet. Det märktes att Björn var mycket mer påläst i tipsprogrammet än på länge vilket såklart berodde på att han inte kört V75 så frekvent i Sverige tidigare i år. Kul även att Robert Bergh och Lutfi Kolgjini härjar ordentligt igen på lördagarna (Bergh tog ju en dubbelseger efter två riktigt bra prestationer av framförallt Kadett C.D. men även Re Doc) och framförallt att de sätter färg på loppen. Båda två är färgklickar som behövs i svenskt trav som annars har en tendens att bli väl slätstruken från och till.

Den nya spelutredningen presenterades i fredags och sett ur travsportens synvinkel är jag klart positiv till framtiden. Lite ordning och reda har behövts länge och även för oss spelglada finns det stora möjligheter för att det kan bli klart bättre förutsättningar framöver. Men det finns såklart hinder på vägen och det kan komma att dyka upp ännu flera har jag förstått. Ett svagt travförbund kan nog göra licensförfarandet spretigt och småskakigt när allt fler ges möjlighet att påverka sina intäkter själva…

/Jönsson

Nuncio triumfar spelet och ta hjälp av ”ST-Erik”

Måndag igen, nya bloggdagen för mig vilket känns jättebra! Minns ni TV-serien Goda Grannar? Om inte, så sändes den i SVT när jag var i tonåren. Mer info och en länk här:

Inte för att jag gillade serien egentligen, men jag minns att man ofta diskuterade trav, och framförallt hästen Legolas ifall hans vinnarodds var spelvärt eller inte. Hittade en video från Youtube här:

Det får mig att tänka på varför jag började intressera mig för och spela på trav. Legolas såg jag aldrig live tyvärr. Istället berodde mitt travinträde främst på Värmlands stolthet Copiad, Jägersros hjälte Rival Damkaer samt travfesterna Hugo Åbergs och Elitloppet kombinerat med en barndomskamrat som förklarade lite analystänk för mig i ett fikarum. Ibland känner jag mig lite annorlunda, nästan lite konstig som håller på med trav. Jag ”hatade” ju själv hästarna från början. De som obegripligt bara sprang runt runt runt i pauserna på Tipsextra för en fotbollsdåre som jag var då. Men som det kunde vända, och det var nte så konstigt. Jag har nog alla triggers för att fastna för travet som i mitt tycke är en ”perfect mix”. En fantastiskt bred sport och ruggigt kul (fast inte alltid förstås…) att lira på.

Idag är det förstås helt andra mediatider än på 80/90-talet. Men faktum kvarstår, det är de bästa hästarna, de största arrangemangen och/eller givetvis spelet som lockar de flesta att på något sett investera sina pengar i travsporten. I veckan gick TV-experten Kristian Huselius ut med följande tweet:

Kristian Huselius‏ @KHuselius 
Älskar Nuncio,underbar häst o en grym reklampelare för travsporten! Men med 3 stallkamrater o litet fält,då borde han hållas utanför V86!

Jag förstår givetvis Kristians ståndpunkt. Loppet är förstås inte spelvänligt (inte så ofta när Nuncio startar) och att racet tvingas ”fyllas upp” med några (tre) stallkamrater gör förstås inte sjuhästarsloppet helt ”spelsäkert” heller. Men lite fingertoppskänsla får ju ”monopolbolaget” ha i ett sådant här fall och jag tycker de har gjort helt rätt den här gången. Jag har visserligen inte studerat svårighetsgraden på V86-omgången i övrigt ännu men jag tycker faktiskt inte det spelar någon roll. Nuncio är ett fenomen och ska absolut inte knuffas ner i källaren när han väl anmäls till start. När chansen ges att stjärnhästen kan få hamna i en så stor spelform måste Nuncio triumfa spelet och ”monopolspelbolaget” ska då göra allt i sin makt för att använda honom fullt ut i sin marknadsföring. En trailer om att hästen ska starta borde då redan ligga i pipen sedan bara att mata ut budskapet i samtliga kanaler. Tyvärr har spelbolaget – kanske i kombination med förbundet? – inte insett detta ännu trots att hästen gjort 25 starter på nordisk mark under snart två års tid…

Foto: Stefan Jönsson.

Jag känner att jag måste köra lite fakta om Nuncio för att förtydliga vilket fenomen jag tycker hästen är. Blott sexårige Nuncio har totalt sprungit in 27,7 miljoner och har just nu 46 832 startpoäng. Nuncio har gjort 25 starter i Tarzans regi och har vunnit 22 av dessa. Nuncio har startat 52 gånger och har raden 38-12-2. Nuncio har alltså aldrig varit sämre än trea i mål. Ifjol gjorde Nuncio endast elva starter, varav bara nio starter på svensk mark, det är alltså inte så ofta vi får glädjas med att se honom tävla.

Jag tycker att målsättningen måste vara att få en sådan reklampelares samtliga starter, oavset motstånd, inom våra största spelformer, dvs V86 eller V75-spel och det måste alla jobba för. Varför då? För att få fler att upptäcka travet, dvs den fina sporten och det roliga spelet. Långsiktigt vinner alla på detta, det är i alla fall min tro…

När hjälten On Track Piraten (som nu har nio raka segrar) inte fick springa inom V75-ramen på sin hemmabana Romme-travet pga risken för låg V75-utdelning fick jag en dålig känsla i magen. Det kändes liksom inte rätt. Föreställ dig själv att vara eldsjäl på banan och försöka locka lokalbefolkningen till ett bra arrangemang och sedan förklara att ortens egna stjärnhäst springer i något V4-spel innan V75 startar för att spelarna påverkat det beslutet. Det kan inte vara rätt, inte långsiktigt i alla fall, då har spelet tagit över totalt. Eller så är det egentliga faktorn att radpriset på lördagarna är för lågt enkelt…

Som spelare förstår jag givetvis Kristian Huselius resonemang. Med en vinnande megafavorit blir även V86 lättare åtkomligt för många spelare som inte har så stor plånbok att investera i den dyra spelformen. Jag tror ändå att de få gånger som Nuncio startar så får vi spelare se mellan fingrarna. Det svåra för sportcheferna har blivit att kunna fylla fälten när Delicious och Nuncio hela tiden hjälper varandra och skrämmer övriga med att gå ut offentligt med sin matchning och att 4/7 deltagare på onsdag kommer från samma stall är ingen bra situation.

Men det är ju inte enbart negativt då alla vi travälskare i slutändan kan se fram efter den största svenska duellen mellan dessa två på lång tid, kanske någonsin? Om den nu bara kan ske någon gång…

Jag tycker alltså det gjordes rätt i det här fallet då Nuncio startar inom V86-spelet på onsdag. Ganska ”stort” egentligen att jag ”hyllar” då jag – som de flesta säkert anat – verkligen inte är någon anhängare av ”monopolbolaget” och heller inte avlönad på något vis genom uppdrag för dem heller. Lite komiskt så beror nog mycket på just lille krigaren Legolas att björnen börjar vakna upp. Det märks i detaljer som support och framförallt en numera riktigt bra och innehållsrik hemsida att servicen så smått börjar bli bättre. Det finns förstås mycket kvar att göra men konkurrensen från den lille valacken på Malta kommer säkert hjälpa till att lyfta nivån på flera plan. Det hoppas jag verkligen, för ”monopolbolaget” behöver ju inte utplånas helt, däremot ruskas om ordentligt…

Nuncio förtjänar egentligen en hel blogg själv. Men jag måste även ta upp det här med startmetoden voltstart. Givetvis tävlar de flesta syndarna i lågklassiga lopp inom vardagstravet, men även på lördagarna är det alldeles för ofta omstart och det gillar varken spelarna, hästarna eller många av kuskarna heller. Ofta ser jag tex Erik Adielsson märkbart irriterad när omstartsignalen ljuder för att någon kollega gjort ett uppenbart fel. Det är alldeles för mycket omstarter nu!

Lösningen? Låt ST med hjälp av Erik starta en mer ingående kurs/utbildning hur man voltar och straffa sedan syndarna mycket hårdare. Fram till dess är löst så ta bort voltstart från lördagarnas sju lopp med fet omsättning, V86 är ju redan gjort pga express. Om inte helt så i alla fall i lärlingsloppen och även i sista avdelningen som ren spelsäkerhet, vilket borde gjorts helt för många år sedan. I övriga tävlingsdagar, kör mycket voltlopp så att fler kuskar lär sig, för jag vill gärna ha startmetoden kvar. Men kanske det är dags att ändra om systemet mer likt det norska som är bättre då spår två och fyra är för svåra att hantera, framförallt på våra smalaste banor i Sverige. Men det kan nog ”ST-Erik” lösa med?

Till sist, en ny spännande travvecka väntar. Förutom då V86 med Nuncio på onsdag så har vi även V75 med jackpot på min turbana Mantorp på lördag. Dagen efter är det extra V75 på Halmstad (som jag tippar här på Travnet) i samband med löningshelg vilket kan bli en riktigt trevlig avslutning på travveckan.

Avslutningslåten får bli en skånsk klassiker.

På tal om Skåne och hög standard, hur f-n kunde förresten Pandora Face få betala ut hela 7,25 i vinnarodds i lördags på ”monopolbolaget”? Vi får tacka alla patrioter i grannlandet!

/Jönsson-235

Sköna måndag

Hann tyvärr inte med fredagsblogg förra veckan och det är ofta tight för mig just den dagen. Jag tänker testa skriva av mig på måndagarna framöver istället då jag oftare har mer ledig tid då. Tänkte starta detta måndagsinlägg med lite reflektioner från den gångna veckan.

Börjar med måndagen då jag hade möjlighet att åka till Sundbyholm med en annan ”travdåre”. Vi var dåligt pålästa men det löste sig ändå och ibland kan ju det vara skönt att inte vara för spelfokuserad och släppa in lite andra intryck med. Lite reflektioner:

1> Ödsligt
2> Vad lite (ingen alls?) spelbevakning det var på stallbacken. För låg omsättning för ATG resp betalsiterna?
3> Björn Goop hade rätt om matens kvalitet på stallbacksfiket – klart bra, bravo!
4> Vad trött hemsida banan har. Ingen lockande inför-artikel och gick inte ens att läsa om tävlingarna efteråt på eftermiddagen. Fick därmed ingen lust att surfa in på den mer. Se och lär av Jägersros kompetens/engagemang!
5> Fanns mycket tomburkar på stallbacken ifall man skulle bli gul (hej Jan)

Tisdagen på Jägersro var en häftig tävlingskväll. Ludde Kolgjini hade ställt i ordning och hans armada av ”R**** Face”-hästar fortsätter leverera, inget snack om att Rushmore Face är en riktig skjutare! Kul även att Jimmy W Takter fick en iordningställd styrning och inget fel på honom som driver heller. Det gnälls förresten ofta på Ludde som kusk, men har ett par bra egenskaper. Framförallt att få fart på en häst är han vass på, både från start och i lopp. Verkligen bra för travet att Ludde är het på svensk mark igen!

Det står i programmet vem som kör men då och då blir jag väldigt frustrerad över hur vissa kuskar agerar i loppen. Försöker undvika att spela på dem men de kan ju vara i vägen för rätt objekt med… Däremot är det en fröjd att se toppkuskarnas fina körhänder som förvaltar investeringarna väl. Tänker på Jepson med Stenströmers M.C.C. Orlando och Sjunnesson med Trot Kronos. Många andra som kört galopp med de två i senaste starten om man säger så…

Onsdag till lördag var det en hel del strul. Såväl på V86 onsdag och framförallt V75 lördag. Men det viktigaste är att banorna är så bra som möjligt och nummer två att vi sedan kan få spela med såklart. Hoppas ATG lär sig av misstagen, de kunde tjänat ett gäng miljoner på förseningen i lördags med bättre beredskap.

Banan på Halmstad var (också) superfin igår och då blev det också några riktigt vassa prestationer. Faktum var att samtliga GS-75 vinnare (i efterhand) var mer eller mindre ”klara”. Men det gick att få bra ledtrådar före racen med. Fem av vinnarna tippade jag i mina gratisalster på Travnet. Övriga två var inte så svårfunna heller då en av dem snyggt spikades på ett av betaltipsen jag tog del av och Dragster scoopade ju Matteus ut i ATG-Live som ”stenklar” när kameran var avslagen. Intervjun med Roger Malmqvist efteråt var nog den roligaste jag hört på hela veckan. Visst är det kul när kuskar/tränare bjuder till med ”klaringar”? Veijo hade ju även rätt i lördags med klartecknet på Mitica. Mer sånt tack, det driver spelet framåt!

Jag hade helt fel beträffande omsättningen på Grand Slam 75 igår. Trots jackpot och en passande bana med många välbekanta bra hästar blev det inte ens 20 miljoner i omsättning och det var en rejäl flopp i mina ögon. Jag trodde även på hög utdelning, men banan var nog för bra för det. Dragster hade förmodligen inte fungerat lika bra på en sämre bana och tvåan i mål hade då betalat fina pengar. Men vi spelar ju inte med om som sagt…

Nu blickar jag framåt istället. Veckan för mig innehåller uppdrag för V86 Solvalla/Jägersro onsdag samt V75 Momarken med jackpot på lördag och till sist ett nytt försök med Grand Slam 75 på Örebro söndag. En trevlig arbetsvecka att se fram emot,helt klart! Tyvärr blir tiden till fredagsbloggen för knapp men det kan nog bli ett nytt inlägg efter helgerna istället.

Till sist, att försöka få högre omsättning på söndagarna är en mycket god tanke. Men att då erbjuda ynkliga 20 laxar i förstapris känns horribelt. På något vis måste väl omsättningen styra prispengarna mer? Och spelsäkerheten ska vi bara inte tala om…

Mitt läkarbesök gick jättebra, alla proverna var fortfarande tip-top. Bara tacka föräldrarna för hållbara gener när jag testar gränserna. Nu har jag fixat glasögon, ny kontorsplats och nya rutiner för att kunna reglera stressen bättre.

Avslutar med en boostande melodi och önskar er lycka till med era lir i veckan!

/Jönsson-234

Konsten att ta betalt med rätt strategi

Det blev ett långt inlägg förra gången, men den här gången är inte stolpmaterialet lika långt, vi får se var det slutar. Förra fredagen kl 23 började jag plugga V75 och 4 effektiva timmar senare var jag ”klar”. Fick då feeling för allas kommundrag Man At Work och Svante Ericssons Blue Star Champion. Jag gick ”all in” på den sistnämnde hemmahästen. Spik på bolaget, spik på V5, och såklart en hel del vinnarspel som komplement. Hästen vann till 17 ggr och ca 5% på de olika streckspelen efter en ruggig avslutning och var därmed ett ”hyfsat” speldrag, trots eller tack vare att inte det blev bike på…

Tyvärr blev ändå inte återbäringen vad jag hoppades på och i efterhand borde jag nog spelat top-7 med den som vinnare istället för alla tusenlappar på cementerade systemspel. Eller inte.

Det gav 436 lax för full pott på den spelformen, 26281 kr på sex rätt, dvs mer än vad V75 orkade upp i, som stannade på beskedliga 15.458 kr. Nåja, nu ska jag inte hylla den nya spelformen som säljaren i studion gjorde (utbrast ”herregud”) för det är ju inte så lätt att få mer än fyra rätt med tre betrodda närmast bakom. 307 kr hade belöningen blivit då, dvs styvt 3 ggr på en 17 oddsare med 96 kr insats. Med fem rätt hade det blivit 815 kr, dvs ca 8,5 eller halva vinnaroddset. För att tjäna mer än på en vinnare var man alltså tvungen att ha sex rätt. Som de flesta spelformer är uppbyggda (få högvinster och många småvinster) finns det inget direkt mellanting. Antingen tillhör man några ytterst få lyckliga som får väldigt mycket pengar eller så tillhör man flocken som bara får smågrus. Om man nu får något alls förstås…

Testade även ett utskrivet V65-system till lunchens race på Solvalla. Satte sexan och fick 3 ggr insatsen tillbaka trots en bra sista minuten spik till samma odds efter fin värmning och de två ”svåra” singelprocentarna som vann var båda A- eller utgångshästar. För en gångs skull ett slagkraftigt system med träff alltså, men ännu en gång visade det sig svårt att få vettigt betalt på sina systemspel…

Snart kommer jag jobba mer och framförallt mer ostört i ny miljö igen. Har nämligen varit och kikat på en ny kontorsplats på Södermalm (där vi söderbröder glöder) och ritar troligen på kontraktet där på tisdag. Det ska bli skönt att få jobba ”på riktigt” igen utan störningsmomenten som finns i hemmet hela tiden. Mer i kalendern nästa vecka är en tripp till Eskils och V4-race live på måndag vilket passar utmärkt för en småbarnsförälder som ännu inte fått sina glasögon att få kika på dagstrav. Före och efter V86 och V75 väntar nytt läkarbesök samt plugga nya spelformen GS75 till söndag på Halmstad vilket också ska bli en utmaning…

Men en pall i taget och håll inte mer än du lovar är kloka ord. Skriver därför inte att jag ska vara med i Sthlm Maraton trots att jag numera löper två gånger i veckan. Det är bättre att leverera än att snacka. Och skylla på andra leder inte till mycket utveckling heller, det räcker att vara medveten.

Det är V75-jackpot på farsans födelsedag imorgon på Kalmartravet och jag köpte en av mina andelar till honom som kommer på SMS kl 16. Ska försöka att göra mitt bästa för att farsan ska få en minnesvärd present, övriga presenter får han erhålla till påsk när han kommer upp till huvudstaden. Pappa behöver inte mer pengar egentligen, men han får kupongen för att han inte gillade att jag fastnade för spel. ”Tro inte du kan vinna på spel” är nog den bästa tändvätska jag har fått i livet. Vem vill inte visa sin farsa att han är fel ute med ett sånt påstående? :) Och han vet ju nu att jag ändå gör som jag själv vill när jag bestämt mig…

Mina V75-andelar är redan slutsålda vilket är kul och omgången ser klart intressant ut. Det finns många intressanta frågetecken som behöver suddas ut.

Tex:

  • Kommer fyraårige 2 Mack Dragan i V75-1 fortsatt vara obesegrad efter åttonde starten?
  • Galopperar 2 Kash Brodda i V75-2 för femte gången i rad?
  • Väntas en ny duell mellan Tillman/Kolgjini med 5 Royal Fighter och 8 Target Kronos i V75-3?
  • Klarar Ludde spår två i volten tillsammans med 2 Ulisse Kronos i V75-4?
  • Kan 4 Cupido Sisu i V75-5 snuva 1 Re Doc från sitt innerspår i spetsstriden?
  • Vinner kommunaren 10 Iago Zon i V75-6 med Lövgren på dennes gamla hemmabana?
  • Är hemmahästen 4 Thaiger Exclusive i V75-7 fortsatt lika bra som när PU tränade den?

 

Finns detta och lite till att grubbla på from kl 23 ikväll när alla i hemmet somnat känner jag. Sedan springer jag lördag förmiddag med och då kan jag tänka lite ostört till… Min trippel fullbordas kl 14-16 med mina magiskt isolerande hörlurar på öronen sittandes framför datorn. På bordet ligger då bl. a. mitt ”hemliga” A4 med titeln ”strategi V75-VT för max 3245 kr” på bordet. Säger som Johan Glans när han spelar jultomte på julafton, vad kan då gå feeeeel?

Avslutar med två låtar från min lugna spellista som garanterat kommer spelas på löprundan imorgon.

Nr 1 är främst till pappa

Nr 2 är mest till gamblers

Nu är kl drygt 18 och efter ännu ett långt inlägg blir nästa anhalt familjen i härliga hemmet…

Fridens liljor.

/Jönsson-233

Tak på Solvalla och fantomen på operan

Händelserik travvecka att ventilera sedan mitt förra inlägg. Det började med ordentligt gräm för mitt V75-bolag Lajven på ATG tillsammans i lördags på Axevalla när jag gjorde en sista ändring från att jag publicerat ett utkast av systemet publikt. Det fanns alltså sju rätt till ca 300 laxar per system kort före start men valet att utöka antalet i sista från 3-5 på bekostnad av färre hästar, 10-6, i avdelning tre blev ett riktigt dåligt och kostsamt beslut. Men så är det och som en duktig (finsk) travspelare brukar konstatera ”det går inte att gråta över spilld mjölk” så var det bara att bryta ihop och gå vidare. Numera behöver jag ca en timme för att släcka grämet och då är Skarplöths genidrag med senarelagd sluttid för V75-spelet ännu mer olämpligt då man ofta sitter i sällskap…

I måndags var det rekordjackpot (?) på Mantorps V64-tävlingar. Det fanns sju extra miljoner i sexrättspotten och det lockade drygt 21(!) miljoner i omsättning. Det blev totalt 100% i återbetalning och givetvis fanns det mycket utländska vinster i vinstlistan efteråt när det var så fina spelförutsättningar. M.T. Klöver Ess var en bra vinnare för dem som hade koll på att han skulle spetsa men så vass var inte jag tyvärr. Jag hade dessutom fel när jag inte trodde Gizmo de Veluwe skulle slå favoriten Masterglide utvändigt. Det gjorde däremot Rondens tipschef Fredrik Lindman vilket jag ifrågasatte i mina tipsalster före vilket var snyggt förutspått av honom, grattis till det! Fast jag måste väl få säga att Masterglide verkligen inte såg som bäst ut för dagen och hästen saknade nog även en av chefens ”överskattade” jänkarvagnar som tydligen var på renovering allihopa.

Lennart ”elake” Persson arrangerade sedan en boxningsmatch mellan mig och tipschefen, men så långt behöver vi kanske inte dra det. Fast jag håller med Persson om att man gärna får ha synpunkter på andras tips, givetvis mina inkluderande. Men som vanligt gäller före loppen, det har många svårt att inse. Efter loppen med facit i hand är det däremot lätt att spela världsmästare och de kommentarerna lyssnar jag mindre på.

I min kontorshörna här hemma sitter en kalender från SHK (svenska hästsportjournalisters klubb). Det är ruskväder på februaribilderna och texten lyder ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Tyvärr gäller detta inte våra kära hästar som fick tävla på ett bedrövligt underlag på Solvalla i onsdags. Det var mycket som fallerade den dagen. Åby körde ett lopp samtidigt som Solvalla och ställde då till det för framförallt DD-spelarna men även tittarna. Den tävlingsdagen upprörde nog samtliga som inte vann lopp eller satte V86:an… Kanske det är dags att täcka över Solvallas bankropp med något form av tak om man inte kan få till ett banunderlag som klarar vätan? Undrar vilket som kostar mest? Att bygga nytt eller ”leka” med underlaget så mycket som det görs idag? Det är ju inte många tävlingsdagar som Solvalla kräver någon större publikplats förutom sina allra största tävlingsdagar längre. Banan idag fredag verkade heller inte bra då spetshästarna sprang sig trötta och många galopperade även bort sig. Gissar på hård o lös bana med dåligt fäste idag, eller vad säger någon av de aktiva med koll? Vi informerar om mycket men banan är alltjämt för lite debatterad. De aktiva tycker ju inte alltid samma heller…

Det finns få tillfällen vintertid som jag tycker travbanorna är värda ett besök. Men jag är sugen på att se trav på dagtid snart och eftersom Norrland kör de flesta lunchomgångar får jag sikta in mig på Eskilstuna måndagen 6/3. När man sedan kan sitta ute och äta en hamburgare på Pershing så kommer det även klämmas in ett Solvallabesök en lunchfredag. Snart dags för grabben att få hänga med på stallbacken också…

En annan fundering jag har är att skriva en bok om mina erfarenheter kring travspelandet. Eller rättare sagt två, en röd och en svart, det finns ju två sidor av myntet som bekant. Men det är bara en tanke hittills, vi får se om den övergår till handling så småningom. Marknaden kanske är begränsad men det vore ändå en kul grej att få genomföra.

En grej jag däremot har löst är att få se aktuell banas kamera och provstarter i fredagssändningen samtidigt som man följer ATG-live sändningen med all info till V75. Bara att använda dubbla skärmar, svårare än så var det inte! Överhuvudtaget har jag hittat flera konstruktiva lösningar för att bli mer effektiv i arbetet och vardagen och framförallt för att hålla ner min stressnivå. Idag var tipsen färdiga i tid och bloggen tidigare än normalt trots att jag följt fredagssändningen precis som vanligt. Jag ska till läkare på min 45:e födelsedag på måndag och räknar med att få göra en ny grundlig läkarundersökning igen. Det är tio år sedan senast så det är hög tid. Att inte glömma bort sin hälsa är väl det bästa tips man kan ge?

Jag kan även ge ett filmtips åt alla er som älskar spel. Det är ingen ny film men jag såg den igen via Apple TV, men den finns även tillgänglig på Viaplay för er som har det. ”Two for the Money” heter filmen med Matthew McConaughey och Al Pacino i huvudrollerna. Favoritrepliker: ”Spelgudar är nyckfulla och lättretade”, ”Kämpar mot slumpen”, ”Sanningsserum”, ”Double Nature”, och kanske framförallt ”Medelspelarens fallgropar”. Se den om du inte har sett den, eller som jag, se den igen!

Det blev massor med mål i Champions League matcherna i veckan och det gillar inte disciplinerade Lasse Lagerbäck, men det gör jag. Jag kan även gilla en uträknad spetsvinnare i lågt tempo på travet men då handlar det ju mer om spel i det fallet. Europa League har lottats idag och FC Köpenhamn fick inte Zlatans Manchester United men likväl en kul lottning då man ska fajtas mot holländska Ajax. ”Derby d’ la Cannabis” som jag läste på Twitter att matchen kallas och allt är ju sant på Twitter så…

Avslutar med en grym låt från Iron Maiden som spelades live inför mig och ”några till” på Ullevi 2005.

/Jönsson

Speed och brustna relationer

Flydde hemmet och kör caféblogg idag, inget nattbloggande denna gång alltså… Jag skrev om ”glasskvinnan” i förra inlägget och hon var körde kyligt igen i onsdags då hon var nära att även sätta dit Coffie U.N.G. inom V86-spelet. Men det är mållinjen som gäller och den här gången sattes attacken in väl sent. Men att hon får fart på hästar med små medel kan en blind höna se och jag följer Kim Moberg med fortsatt spänning framöver. Glasskvinnan, ja. Det ploppade upp ett annat, alternativt smeknamn från en Travnet-kollega, glassbåten. Bra namn, men inte min favoritglass med dess sega botten, fast jag vet en trav-TV-expert som gillar den skarpt. Samma expert (inte dagens) som man ibland kan höra slå programmet i bordet när han utanför bild försöker jobba in sitt drag på upploppet. Hörlurarna fångar detaljerna!

På tal om att jobba in vinnare har jag i min kontorshörna hemma skrämt grannarna och skrikit högt två gånger denna vecka. Riktigt högt dessutom! Första gången var när Speed Delicious sprang på Vincennes och andra gången var idag var när Kaj Widell med Twilight Speed höll undan med liten marginal före bra avslutande Bombastic till dennes eventuella odds 53 gånger såsen. Men vi spelar ju inte med om och idag var det Speeds och min tur att få ”gå till utbetalningsluckan”. Gott så, hoppas det har vänt med liren nu efter en tråkig spelstart för mig på det nya året. Har dock lärt mig att inte ta något för givet när det gäller spel. Det är otroligt små marginaler vilket dagens lopp var ytterligare ett bevis för. Spel är inte ett 100 meters lopp som någon sade, det är snarare ett maratonlopp. Skulle förresten kunna skriva en A4-sida till om försnacket till lopp sex på Solvalla idag, men det får stanna i min hjärna och Skypen…

Speed ja, jag har känt mig ovanligt speedad i veckan och det är förstås inte bra alla gånger. Jag har fart nog så det räcker ändå. Men jag har lärt mig lite genom åren att hantera det bättre och stressbalansen i kroppen är viktig. Likaså planering och struktur. Jag behöver planera eftersom det hela tiden finns så mycket intressant att göra och beslut att fatta. Har t.ex. redan kikat på spelschemat för allsvenskan 2017 och kollade då upp programmet före sommaruppehållet. Två hemmamatcher med Bajen går bort, då är det Olympiatravet och Elitloppslördagen och då är mina val givna. Men i övrigt tänker jag försöka se alla matcher då jag även detta år skaffat säsongskort. Låter det som överdriven planering? Tja, träffade en annan pappa i området i veckan som också har två småbarn och han hade själv ingen möjlighet att skaffa säsongskort i år sade han pga tidsbrist. Det är svårt med tiden och prioriteringar helt klart, en ständig kamp, speciellt när man har två små kottar att ansvara för med…

För att coola ner mig lite skulle jag kanske behövt åka till Norrland. Jag skämtade på Twitter i veckan att jag skulle sälja lgh, flytta dit, och köra ett kallblod i snön, men det lär det nog inte bli ändå. Resa dit gör jag gärna, men att bo i Norrland känns inte som min grej, det är min förutfattade mening i alla fall. Jag gillar inte kyla och blir nog bara ännu mera rastlös då. Nej det är bra i såväl Stockholm som Sverige trots allt gnäll i media. Däremot ska jag försöka lösa nov-april på annan ort, gärna redan detta år innan största barnet börjar skolan. Erik Adielsson har redan gjort slag i saken och får bli min vägvisare att slippa mörkret och vabruari här hemma. Mer solljus och travet på dagtid som när jag var i Florida gillades. Eller kanske jag ska söka sig ytterligare tre timmar västerut? Åke Svanstedt har nog det rätt bra i Florida på vintern. Skulle gärna se hans anläggning och även Lutfi Kolgjinis Utah Beach i Normandie. Många önskemål alltså, så ser mitt tankemönster ut ofta, väl ofta. Listor och bockar.

Resa tycker jag alltså är kul och hästen 6 Journey i V75-3 är bra. Att sedan Bo Falsig sålt sin jänkarvagn och fått rubriker för det i Aftonbladet parar ihop den hästen som en av omgångens skrällar imorgon på Axevalla. Det är nämligen bike aviserat på reshästen…

Pratade med en annan dansk, Axel Jacobsen, nyligen. Han, som verkar vara en klok man, tyckte också jänkarvagn var överreklamerat. Vi lirare håller knappast med men det vore rätt kul om Bosse fick sista ordet med att vinna med sin 13 Angie Simoni i V75-6. Bosses hästar brukar trivas extra bra över Axevallas långa upplopp och det skulle ge ännu mera bränsle i ”bike-debatten” eller hur? Båda danskarna har även gemensamt att de vunnit varsitt lopp i år. Tror dock inte segermaskinerna far och son Untersteiner heller håller med de danska gentlemännen i denna fråga…

Champions League drog igång med buller och bång i veckan. Barcelona och Arsenal var chanslösa mot vassa duon PSG och Bayern München. Champions Leagues intrång betyder mindre bong från min del åt Skarplöths bolag och jag ogillar verkligen att V86 körs samtidigt som fotbollens höjdare. Man hinner ju lämna in V86 innan avspark förstås, men att följa och spela till de spännande travtävlingarna blir svårare. Det är nästan lika bra att spika och spricka direkt för att sedan kunna följa bollen fullt ut :) Även att två slutspelsmatcherna går samtidigt är knepigt upplägg kan jag tycka. Skillnad när det är resultat som påverkar varandras matcher.

Att det sedan är bestämt att monté ska ”förgylla” V75 framöver ökar heller inte mina spelinsatser. Ibland känns det som att ATG gör allt för att jag ska sluta spela hos dem. Nu får de inte mycket att min totala omsättning ändå, så vår relation är – om inte brusten – redan ansträngd kan man säga.

Jag fick en slev av min fd kollega Lennart ”elake” Persson idag för mitt Tweet att jag tycker montéloppen är lottobaserade att spela på. Detta skrevs efter dagens omstart bakom bil, men även på att jag har sett många struliga montélopp genom åren. Jag har även tippat en massa montélopp åt Travnet på Solvallas fredagsluncher och jag brukar där tjata om att jag inte gillar att SPELA till monté. Det handlar inte om något förakt mot sporten om någon mer tror det. Jag har heller inget emot tjejer heller om någon trodde det…

Ett par lopp om året med riktigt bra hästar och ryttare med autostart (viktigt!) är min personliga gräns som det känns nu. Fast med ST och ATG:s ”fingertoppkänsla” är jag brydd att det kommer mera av de loppen framöver, bara för sakens skull. Att starta inom V75 ger tid i rampljuset men även en del press och spelsäkerheten är extra viktig med hög omsättning.

Jag brukar stöna när lärlingarna orsakar massa omstarter med voltstart i V75-loppen och fler sämre ekipage med ännu mera omstarter i ”travets elitserie” vill jag inte se. Inte heller hästar över hela banan. Det är mer väsentligt för mig än att Nuncio dansar i mörker på Skara-slätten imorgon. Men det är jag det.

Fast okej då, dra det till sin spets och kör in dem på lördagar varje vecka och jag kan då – tillsammans med förkastliga sluttiden – istället släppa V75 helt på lördagar. Men låt mig då få ha V86-express utan montélopp och utan krock med högklassiga fotbollsmatcher. Hör ni min bön? Har vi en deal ATG/ST?

Musik till sist, avslutar med en passande låt från en av mina favoritgrupper, Journey.

Stay cool and breathe.

/Jönsson

Glasskvinnan är min nya kuskfavorit

Oj vilken intensiv vecka sedan förra blogginlägget och ibland räcker inte tiden till helt enkelt. Rätt prioriteringar är a och o hela tiden i livet, men framförallt när schemat är mer späckat än normalt. Kände ett starkt behov av att skriva av mig vad som hänt i mitt huvud och liv sedan senast, så det fick bli nattsuddande den här gången…

Jag ”slarvade” bort sjuan förra veckan med mitt tillsammans-bolag. Nåja, slarvade och slarvade. Jag valde att ta bort två betrodda hästar som jag inte ville ha, men i efterhand kändes det onödigt, speciellt då Magic Happens blev lyckosamt spikval. Peter Untersteiner var själv inne på att det var hans bästa chans och jag köpte det även om jag efter många samtal med honom genom åren lärt mig att den han själv tror mest på inte alltid vinner. Han är väl (också) rädd för att jinxa skulle jag tro… Kul att Peter även uppmärksammats utanför travets bubbla och det är han verkligen värd. Tänk om alla storstall hade varit lika informativa som den gode Peter, då vore travet ännu roligare.

Att min bloggs jinxmakt är stor fick Diggers Elias bittert erfara. Det är inte kul med efterhandare och eftersom jag är skrockfull värre så avstår jag att jinxa skrälldrag och ber er nyfikna istället som ledtråd kolla upp min png lista som är fotograferad och inklistrad på mitt twitterkonto @lajven. Speciellt om de inte vann i senaste starten brukar dessa pållar vara heta, dock oftast med tråkigare spelvärde…

Det är svårt det där att tänka utanför ramarna ibland. Speciellt nu när ATG hjälper upp nivån på samtliga spelare hela tiden. Insatsfördelningen hjälper nästan en snudd på oinsatt att förstå vilken vinstchans hästarna har och nu med den nya reservhjälpen att få in den mest spelade istället för turordningen försvann även där ett läge man någon gång kunde få utnyttja mot massan. Men det finns som bekant ofta lösningar på problem, och det gäller bara att tänka ett varv till innan man sätter ut sina reserver numera.

Jag nämnde i förra bloggen att jag normalt gillar Flemming Jensens körhänder och som twitter-användaren @ploffen intressant tog upp finns det likheter med nya stjärnskottet Kim Moberg. Tillsammans med Duke of Mearas är de ett läckert ekipage och inte ens som spik på mina Travnet-tips kunde de bränna på Solvalla igår. I kvällsblaskorna – och även i mina tipsalster idag – så har det mest handlat om likhet till Örjan Kihlström men nu har jag smeknamnet klart. På ren svenska måste Kim Mobergs nick bli glasskvinnan helt enkelt! Ni hajjar va?

Jag gladde mig åt Jennifer Tillmans stora framgång när hon vann försök till Elitloppet med Royal Fighter för två år sedan och kanske Kim Moberg kan få uppleva något liknande så småningom. Förutsättningarna finns och det vore toppen med en tjej i yttersta köreliten för att lyfta den fortfarande väldigt mansdominerande travsporten ytterligare ett snäpp.

Master Crowe var helläcker förra helgen då han vann och givetvis är han storfavorit att vinna även finalen. Uhrberg lär nog få frågan ett par gånger till om taktiken med sin egentränade Young Farmer men på hans hemsida verkade han ambivalent gällande taktiken. Jag håller annars Thomas som bestämd och pålitlig i sina värderingar och åsikter. Skrev precis detta i en nattkonversation med Matteus Lillieborg häromdagen. Dvs att just Peter och Thomas var två av de tränare jag lyssnade mest på när jag började med travspel för drygt 20 år sedan.

Jag har varit nere i Skåne och Danmark och hade en trevlig weekend med familj och vänner som jag givetvis kan sakna efter snart tolv års boende i huvudstaden. Ibland reagerar jag över ödet. Varför träffade jag just den och den människan efter så långt tid osv. Finns helt klart en magnet i kroppen som söker upp olika situationer och jag klagar absolut inte, det gör ju bara livet extra spännande!

Jag saknar däremot inte den skånska blåsten och hade jag varit häst hade jag definitivt varit en halshäst. Hade jag varit häst hade jag velat tränas av Petri Puro. Som människa skulle jag gärna sett på nära håll hur han tränar och tänker kring sina hästar. Just träning/matchning av hästar intresserar mig mer och mer. Kanske inte dags att helt byta sida ala Marcus Lindgren, men i alla fall bara för en stund? Den som lever får se…

Jag valde att stanna hemma från travgalan inatt och det blev till att skriva blogg istället… Får hoppas kuskarna sköter sig och inte lockas av några extra öl när starttiden på V75 som bekant är alldeles för sen. Men ett par gamla syndare kör ju inte längre…

Och just det, lite hårdrocksmusik med. Metallica hade jag turen att få se igen, det var nog nära att även tisdagens konsert ställdes in. Men tyvärr blev det sämsta giget jag sett med storbandet. Endast 15 låtar spelades. Fyra var ballader och de två favoriterna från nya skivan som spelats varje gång tidigare i Asien valdes tråkigt nog bort. Jag saknade framförallt låtarna Atlas, Rise! och Halo on Fire, men hoppas få höra dessa här hemma i 08-land istället så småningom. Inte förvånande att det blev en flopp eftersom sångaren James Hetfield var rejält risig och fick ställa in söndagens konsert.

Hälsan är viktigare än klöver, glöm aldrig det…

/Jönsson

Elitloppsdrömmen lever och polaren ger oss signhästarna

Blev inget blogginlägg förra fredagen efter förra veckans superduperjackpot på V86. Jag fick istället älta den omgången efteråt i hjärnan då jag hade alla ingredienser i min rank/tankar för att kunna sätta den, men kom – som vanligt – inte rätt på systemförslaget. Januari har varit trist månad för mig spelmässigt och det är så många faktorer som vill sätta krokben på en. Banorna har varit tunga, det har varit oannonserade vagnbyten på vinnare, domarmissen och såklart även en del bortkörningar av kuskar. Skönt att ha någon att skylla på när man själv är helt iskall eller hur…

I onsdags var det V86 igen och Flemming Jensen upprörde återigen de svenska spelarna med en väl passiv styrning av sin storfavorit Rapide du Pommeau. Det hade jag tyckt även om jag inte hade spikat om man säger så. Men även kuskarna får ju göra fel som sagt och vem som kör står ju i programmet som en tipslegend brukar säga. Jag ska säga att jag gillar Flemming som driver, och hade han satt dit sin storfavorit i sista stegen hade ju hyllningarna kommit istället. Små marginaler…

Åby kör V75 imorgon och det ser klurigt ut att hitta spikar dit. Känns som det finns några att välja på och till slut får man hugga en av dem. Brukar sällan bli full pott när jag trycks in mot väggen sådär, men får hoppas att dimman klarnar tills imorgon kl 16.20.

Samma dag ska jag träffa mina gamla fotbollskompisar nere i Skåne för lite aktiviteter tillsammans. Det är sällan jag får tillfälle att vara med de legenderna numera så det ska bli extra roligt. En av kompisarna kallas förresten för Elias, kanske det är ett sign? Kusken till 1 Digger Elias i V75-1 är ju Carl-Johan Jepson och jäklar vad vass han är i voltstart. Kolla sista loppet på Åby igår som ett exempel, han får verkligen fart på djuren från start. Andra kuskar som är heta för dagen är förstås ungdomarna Kevin Oscarsson och Kim Moberg som båda visar extra fina körhänder. Kul att det kommer fram nya talanger i rampljuset som kanske kan ta upp kampen med de bästa så småningom, även om det såklart är långt fram till de allra bästa. Känns som gapet till de allra bästa bara blivit större och större de senaste åren och att leta spikar med sämre kusk blir ofta kostsamt som spelare. Kompis ”Elias” gillar förresten även Jägermeister väldigt mycket så 12 Miss Jägers i V75-3 kanske man inte ska dissa ändå…

Bold Eagle vann som väntat Prix d’Amerique och idag jublade alla över att han är ”klar” för Elitloppet. Själv är jag lite orolig att det kan bli pyspunka på det här tidiga positiva beskedet, men jag hoppas verkligen att det stämmer och att han sluter upp bakom bilen sista söndagen i maj på Solvalla. Allas dröm är såklart att få dit även Nuncio och Delicious. Skulle så bli fallet finns faktiskt förutsättningar för det bästa Elitloppet någonsin. Förmodligen kommer inte alla tre till start, men drömma är ju tillåtet, eller hur…

Metallica börjar spelningarna i Köpenhamn idag och ska sedan spela tre gånger till inom en vecka. Jag hade bestämt mig för att åka dit och hittade till slut en bra lösning. Jag stannar nämligen kvar nere i södern och eftersom en polare är ledig hela tisdagen så kan vi ladda upp i lugn och ro i den danska huvudstaden. Jag kan då släppa travet för en dag i alla fall och få en lillsemester med egna övriga intressen utan familj alltså, får passa på att njuta!

/Jönsson

V86 – spelet som gör mig sömnlös

V86-omsättningen är verkligen all time high efter införandet av bolagsspel via ATG tillsammans och med ett par saftiga jackpottar i början av året som extra spelbränsle. Ingen klarade Gigant Proud i sista avdelningen i onsdags och därmed är det väl den största jackpotten i spelformen V86 historia på onsdag? Kikade snabbt på listorna när de släpptes igår. Det är Åby och Solvalla som delar igen och loppen såg lågklassiga och svårlösta ut. När jag som ändå jobbat heltid med detta länge känner så direkt borde det bli tufft för många att hinna plugga ikapp loppen. Det kommer säkert se ut likadant som i onsdags, dvs att ”alla” går på samma draghästar till slut. Jag kikade nämligen runt bland de största aktörerna som har bolagstips efter loppen i onsdagsoch hoppas min analys kan ge mig nyckeln till alla miljonerna kommande onsdag…

Alla miljoner ja. Jag twittrade om detta fenomen att ATG inte har koll på sina lockande siffror i sin marknadsföring. Att ens påstå att det skulle ge fem gånger normala utdelningen på 8 rätt är så okunnigt så man baxnar. Detta blev sedan uppmärksammat på fler håll och jag hoppas ATG får lite bakläxa i ärendet. Ska bli intressant att se hur de vinklar kampanjen till nästa gång.

Solvalla fick återigen kritik för sin bana och det är märkligt vad svårt det är att få till huvudstadsbanan när det blir blött. Snabbaste segertiden på Solvallas V86-lopp sprang fine Mr Perfection på 17,4/1640 a. Visserligen var det få hästar med riktigt bra klass i onsdags, men det säger ändå en del om hur tungsprungen banan var. I avslutningen vann Gigant Proud på 19 blankt full väg och var då helt tom i mål…

Själv hoppas jag få mer tid närmaste veckorna att plugga trav än vad som varit fallet hittills i år. Är det inte magsjuka är det renovering i huset som stör mitt försök till arbetsro. Och när jag lämnade lillan på förskolan i morse sade hennes barnskötare: ”nu har vi fått magsjukan även på vår avdelning”. Ber till högre makter för att vi inte ska få ett varv till av den skiten…

V75 imorgon kommer lite i skymundan av jacke-tankarna till onsdag ska jag villigt erkänna. Fossens Bonus och On Track Piraten var spikarna i spelbutiken nedanför backen här hemma men är förstås ingen komb som någon storspelare vill ha för då är det nog risk för jackpot även på V75. Men man kanske ska se en eventuell ny jackpot som positiv. Jag menar, pengar som bränner inne kan inte omsättas på onsdag och därmed lägre V86-omsättning och större effekt av jackpoten då istället? In my dreams… Det känns nämligen som omsättningen regleras efter jackpotens storlek och mycket mer än 2,5  (max 3) ggr utdelningen på alla rätt är svårt att uppnå. Det var bättre förr när alla pengar från Elitloppshelgen flyttades till Copenhagen Cup dagen två veckor senare med betydligt mindre omsättning. Sådana chanser får vi inte längre tyvärr… Skrälldrag till V75? Ja varför inte 1 Baron Gift i V75-6 igen? Efter torsken som favorit senast är han skräll på nytt…

Det är väldigt svårspelat nu i vintertid och spelåret har inte börjat bra för egen del tyvärr. Formstallen just nu – bland de mindre allmänt kända – verkar vara Erik Svensson och Claes Sjöström. Absolut inget ont om dessa gentlemen, men det säger ändå en del om tävlingarna vintertid. Oavsett, så är stallform otroligt viktigt den här tiden, och när snacket når massan är det oftast för sent och istället dags för trendbrott. Så, tyvärr, nu är era stall jinxade framöver…

Snart drar slutspelet av Champions League igång och faktum är att såväl Barcelona som Real Madrid visar sviktande form för tillfället. Reals långa svit utan förlust bröts av Sevilla och nu har man torskat två raka. Barca vann visserligen igår mot Real Sociedad men imponerade inte och även Messi själv var gnällig. Neymars ideliga filmande är inte roligt att se heller. Det räcker att någon snuddar vi karln så trillar han. Att få den hjälpen med alla dessa frisparkar borde han inte behöva.

Men innan dess, megasuperduperjackpot på V86 – spelet som gör mig sömnlös…

/Jönsson

©2017 Travnet