STRÄNGNÄS: Svampen-vinnaren Maze Runner gjorde mig ytterst glad. Oerhört nyttigt för svensk travsport att Maze Runner vinner ett mycket stort unghästlopp. Fallen efter G.H.Nemo bevisar återigen att du inte behöver ha en unghäst efter Muscle Hill eller Ready Cash för att räcka till i de penningstinna unghästloppen.

Senaste åren på de svenska unghästauktionerna har köparna sprungit benen av sig för att just kunna köpa Muscle Hill eller Ready Cash-avkommor. Visst, de är ofta bra men ibland (som tur är) ”räcker” det med en häst efter G.H.Nemo också.

Antal amatörlicenser har halverats (sedan år 2000) i Sverige till numera dryga 4000 stycken. Naturligtvis är det skrämmande siffror. Amatörerna som i mångt och mycket var ambassadörer för travsporten runt om i landet. Nu är amatörerna snart bara ett minne i svensk travsport.

Införandet av lunchtrav (år 2001) var definitivt det som tog knäcken på den svenska amatören.

Specialiseringen på en stark och tidig unghästsport har också gjort att det är mycket svårt numera för en amatör att hävda sig.

Jag har faktiskt inte sett en enda amatörsatsning av ST de senaste 20 åren. Nu är det nog för sent att rädda den lilla klick av amatörer som trots allt finns kvar. Tråkigt, oerhört tråkigt.

De svenska travtränarna (läs TR) fortsätter att dansa i otakt med ST/ATG. Enligt uppgift var tränarnas möte i onsdags en smula irriterat från i alla fall tränarnas sida. Kanske inte så konstigt? När ST/ATG väljer att ignorera de svenska tränarnas åsikter blir det lätt så.

I de allra flesta förhållanden mellan människor handlar det om att ge och ta. De sista åren har ST/ATG enbart valt att ta. Då är det inte konstigt att den andra parten blir förbannad till slut.

Många intressanta hingstar aviserar sina avelstjänster i Sverige nästa säsong.

Explosive Matter kan vara på väg till Sverige från Hanover Shoe Farms i USA. Timo Nurmos supertalang Villiam kanske följer samma upplägg som sin stallbroder Readly Express? Propulsion har tappats på sperma i höst och där ryktas det om ett pris på 100 000 kr vid levande föl. Intressanta Bar Hopping (Muscle Hill) kommer finnas på fryst sperma genom Offspring. Och vad händer med Nuncio inför nästa säsong?

Gissningsvis kommer det bli riktig tuff konkurrens för hingstarna i det höga prissegmentet nästa år. Möjligtvis för tuff?

Makalöst fina tävlingar på Solvalla nu på söndag. Semifinaler i Breeders Crown står då på agendan.

Bra av ST att ändra upplägget i lördagsloppet inför nästa år. Då blir det endast ston i dessa lopp. Det var ett vettigt beslut.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se