STRÄNGNÄS: Ökade prispengar utlovas från administrationen gällande nästa säsong, det så kallade ”Pokalåret”. Vid första anblicken ser det bra ut. En större satsning på Solvalla, Jägersro och Åby hade varit önskvärd från min sida. Detta med tanke på att Sverige har sedan många år haft den största urbaniseringstrenden av alla EU-länder.

Innebär ökade prispengar samtidigt ökade kostnader för hästägarna? Det vill säga, att tränare, banor samtidigt passar på att höja sina möjligheter att tjäna mer pengar i form av högre träningsavgifter, transportersättningar, ökade administrationskostnader såsom startavgifter och boxhyror. Så kan det säkerligen bli skulle jag tro.

Kommer de svenska treåringarna nästa år få ett ökat ”skydd” när Pokalåret avhålls? Jag tänker på barfotaförbud och dylikt. Vi kanske kommer behöva hästarna som är födda 2015 längre (i alla fall som spelobjekt) än säsongen 2018? I takt med ökade prispengar brukar det tas till med lite tuffare matchning från tränare och ägare. Detta kommer tära på hästars ben och mentalitet. Skulle varmt välkomna ett ökat ”skydd” för den rovdrift som numera flera svenska unghästar utsätts för.

Det blir också ”intressant” att se om ”Pokalåret” enbart är en ettårsgrej. Är vi tillbaka i samma gamla hjulspår säsongen 2019, och då samtidigt med ökade kostnader (se ovan) för hästägarna?

Om jag förstått rätt så har ATG:s utlovade intjäning inte ökat trots enorm satsning på diverse marknadsföring. Det blir spännande att följa i alla fall.

Adrian tog av sig hjälmen i segerdefileringen i lördags efter hans seger i Årjängs Stora Sprinterlopp med Dante Boko. Vips så kostade det 500 spänn. Har vi ett gäng reglementsfundalister som styr travsporten i Sverige eller är det så det skall vara bara?

Enligt TV4 hemsida får en timmes sändning inom gruppens kanaler max innehålla 12 minuter reklam. Har vid någon travsändning klockat reklamavbrotten. Summa summarum, TV4-gruppen kommer med råge över denna 12 minutersgräns i travsändningarna.

Har någon häst i Sverige avslutat (sista 500m efter ca 1.04) ett lopp fortare än vad Propulsion gjorde i lördags på Årjäng? Jäklar anamma vilken fart han kom med till slut. Nu räckte det inte hela vägen. Jag kan bara komma på ett lika snabbt avslut i ett travlopp. Det var när Napoletano fångade in Mack Lobell i ett av heaten i Kentucky Futurity 1987.

Propulsion är en makalös häst vill jag påstå.

Delicious lägger tävlingsskorna på hyllan. Hon har kämpat länge med sina magproblem. Förhoppningsvis blir hon bättre nu efter sin operation på Ultuna förra veckan. Låt oss hoppas på ett gott tillfrisknande.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se