Det gäller att välja vilket sto(r)lopp man skall välja

STRÄNGNÄS: Stochampionatet blev ett alldeles speciellt lopp detta år. Taktiken för många sattes ur spel när favoriten Cash Crowe blev arg och började strula (galopp) i ledningen 1300 meter före mål.

Den som drog det längsta strået till slut blev Fredrik Persson och Ultra Bright. Segern blev till slut säker för Zola Boko-dottern Ultra Bright.

Andrahandsfavoriten Darling Mearas kanske blev den häst som mest kom bort efter det att Cash Crowe gjorde bort sig. Stefan Persson och Darling Mearas spurtade som en demon till slut och klarade att fixa en andraplats i årets Stochampionat.

Och som hon ser ut för dagen Darling Mearas. Jäklar anamma vilken ordning hon är i. Revansch till Derbystoet månne?

Intressant att alla prisplacerade utom en (Luck Is Back) i årets Stochampionat ej var med i eller blev oplacerade i Drottnings Silvias Pokal i maj på Åby. Det märks allt mer att det blir allt svårare för de svenska unghästarna att hävda sig i alla penningstinna unghästlopp.

De svenska tränarna tror jag allt mer måste sovra vilka unghästlopp de skall välja. Att spänna bågen och sikta på ”allt” är nog numera en förödande taktik. Gott så kan tyckas.

Alla prisplacerade ston i Stochampionatet sprang barfota runt om. Vår tids melodi.

Auktion ikväll på Vomb. I ärlighetens namn har jag inte läst på vilka hästar som skall säljas. Dock följer jag nog auktionen ikväll på nätet.

Och imorgon är det dags för Hugo Åbergs Memorial på Jägersro. Har läst om att förstapriset på en miljon kronor har varit konstant så sedan 1999 (Fridhems Ambra vann).

Loppet innehåller trots det hästar av alldeles suvären kvalité. Enligt KPI (Konsumentprisindex) skulle förstapriset imorgonkväll vara cirka 1 250 000 kronor när vi jämför med 1999.

Nu har ju som bekant inte prispengar varit högsta prioritet i svensk travsport under många år. Däremot tror jag att det som vanligt på Hugo Åbergs-kvällen kommer vara många olika typer av intervjuare, vinnarcirkelspresentatörer mm mm, dvs som tidigare år. I den genren satsar svensk travsport allt mer pengar. Kanske är det en god taktik?

Väderprognosen inför Åbergskvällen ser väl sådär ut. Inget regn men lite småkyligt. Kanske blir det svårt att nå segertiden från ifjol, 1.08,9?

Vem vinner? Om Propulsion och Örjan kan lösa knuten från sitt innerspår så finns det ingen som matchar hans kapacitet vill jag tro.

Mycket roligt att den ”gamle” Harper Hanovers-vinnaren från 2012 Winning Love (numera 11 år) vann lopp igen i lördagskväll på Visby-travet. Numera manageras Winning Love av Pär Hassborg på Skrubbs. Segertiden för Love You-sonen blev fina 1.12,1a/1620m. Hoppas på fortsättning för Winning Love och Pär under sommaren.

Ja, och även Ultra Bright såg suveränt fin ut igår på Axevalla. I Darling Mearas, Ultra Bright och Cash Crowe (hon kommer med garanti tillbaka) har svensk travsport en trio fina damer som kommer låta tala om sig även framöver.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Propulsions avslutning, den snabbaste någonsin?

STRÄNGNÄS: Ökade prispengar utlovas från administrationen gällande nästa säsong, det så kallade ”Pokalåret”. Vid första anblicken ser det bra ut. En större satsning på Solvalla, Jägersro och Åby hade varit önskvärd från min sida. Detta med tanke på att Sverige har sedan många år haft den största urbaniseringstrenden av alla EU-länder.

Innebär ökade prispengar samtidigt ökade kostnader för hästägarna? Det vill säga, att tränare, banor samtidigt passar på att höja sina möjligheter att tjäna mer pengar i form av högre träningsavgifter, transportersättningar, ökade administrationskostnader såsom startavgifter och boxhyror. Så kan det säkerligen bli skulle jag tro.

Kommer de svenska treåringarna nästa år få ett ökat ”skydd” när Pokalåret avhålls? Jag tänker på barfotaförbud och dylikt. Vi kanske kommer behöva hästarna som är födda 2015 längre (i alla fall som spelobjekt) än säsongen 2018? I takt med ökade prispengar brukar det tas till med lite tuffare matchning från tränare och ägare. Detta kommer tära på hästars ben och mentalitet. Skulle varmt välkomna ett ökat ”skydd” för den rovdrift som numera flera svenska unghästar utsätts för.

Det blir också ”intressant” att se om ”Pokalåret” enbart är en ettårsgrej. Är vi tillbaka i samma gamla hjulspår säsongen 2019, och då samtidigt med ökade kostnader (se ovan) för hästägarna?

Om jag förstått rätt så har ATG:s utlovade intjäning inte ökat trots enorm satsning på diverse marknadsföring. Det blir spännande att följa i alla fall.

Adrian tog av sig hjälmen i segerdefileringen i lördags efter hans seger i Årjängs Stora Sprinterlopp med Dante Boko. Vips så kostade det 500 spänn. Har vi ett gäng reglementsfundalister som styr travsporten i Sverige eller är det så det skall vara bara?

Enligt TV4 hemsida får en timmes sändning inom gruppens kanaler max innehålla 12 minuter reklam. Har vid någon travsändning klockat reklamavbrotten. Summa summarum, TV4-gruppen kommer med råge över denna 12 minutersgräns i travsändningarna.

Har någon häst i Sverige avslutat (sista 500m efter ca 1.04) ett lopp fortare än vad Propulsion gjorde i lördags på Årjäng? Jäklar anamma vilken fart han kom med till slut. Nu räckte det inte hela vägen. Jag kan bara komma på ett lika snabbt avslut i ett travlopp. Det var när Napoletano fångade in Mack Lobell i ett av heaten i Kentucky Futurity 1987.

Propulsion är en makalös häst vill jag påstå.

Delicious lägger tävlingsskorna på hyllan. Hon har kämpat länge med sina magproblem. Förhoppningsvis blir hon bättre nu efter sin operation på Ultuna förra veckan. Låt oss hoppas på ett gott tillfrisknande.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Peter och Adrian gjorde en ”Balotelli”

STRÄNGNÄS: Både Peter Untersteiner och Adrian Kolgjini gjorde en ”Balotelli” (kolla här)  i går kväll på Jägersro. Bägge drog på sig ”rött” kort och får därmed inte köra under Åbergs-kvällen om knappa två veckor.

Surt för dem naturligtvis. Reglerna är dock glasklara. För Peters del var det en olämplig drivning och Adrian som grovt störde en medtävlare.

ST:s chefstjänstemän lyckades inte knyta ihop säcken i fallet Fabrice Souloy. Framställandet ogillades av ansvarsnämnden och Souloy kan snart vara en ”fri” man. Motsvarigheten (läs ansvarsnämnden) i Norge gjorde en helt annan bedömning än sina kollegor i Sverige.

Det är nog ingen vild gissning att detta kommer dras ett varv till i högre instans både i Sverige och Norge under hösten. Vi nordbor brukar uppskatta att dra sådana här ärenden i långbänk.

Jag tror säkerligen att det franska förbundet icke kommer följa eventuellt straffpåföljd från sina nordiska kollegor.

Fransmännen dömde Souloy till licensindragning fram till årsskiftet 2017-2018. Efter det är Souloy tillåten att återigen uppta sin franska tränarlicens.

Jag gillar allt mer det franska upplägget att även ”dopad” häst får startförbud under ett år. Det tror jag säkert skulle fungera väl även i Sverige.

Twister Bi fick vad jag tror den första inbjudningen till ”VM-loppet” på Yonkers i oktober. Självfallet rätt. Vilken säsong Twister har haft hittills. Makalös kapacitet finns hos Varenne-sonen.

Annars är det fortsatt vansinnigt bra sport vi bjuds på i Sverige numera.

Ett axplock:

Diamanten – Vilket löphuvud, nu vinnare av både Kungapokalen samt Sprintermästaren

Ringostarr Treb – Tror aldrig jag sett en sådan upphämtning efter galopp. Alldeles otroligt!

Muscle Hustle – Jättefin häst, uppskattar verkligen Muscle Mass-hästarna. Fin tvåa i Sprintermästaren.

Readly Express – Vill bara ha mer av honom. Smart matchad av Timo Nurmos. Lovar gott inför framtiden.

Unicorn S.L.M. – Vacker Love You-son. Fyraåringen slog i går kväll av äldre motståndare på Jägersro.

Caddie Lisieux – Flyfotad minsta sagt när hon vann Stosprintern i lördags.

Det finns naturligtvis ännu mer goda prestationer. Kan inte nämna alla. Sporten i Sverige har nog aldrig varit bättre än var den är nu.

Låt oss hoppas på att administrationen även den utvecklar sig åt samma håll.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

”Döda honom inte imorgon Ludde”

STRÄNGNÄS: Imorgon är det dags för Sprintermästaren i Halmstad. Min favorit är naturligtvis Rajesh Face. Den hästen har utstrålning, styrka och vad jag inte hade helt klart för mig innan Elitloppshelgen speed också.

Han har en intressant stamtavla. Mycket franska inslag borgar för att vi kommer få se Rajesh Face under flera säsonger på banan. Sådant gillar jag. Att också Lutfi Kolgjini ännu inte har gjort de sista rycken (läs bike och barfota ännu) gillar jag ännu mera. Nu är Sprintermästaren ett tufft lopp. Jag vill gärna se Rajesh Face även framöver.

Det blev som väntat mycket galopper i E3-finalerna i lördags på Bergsåker. Ännu högre fart i unghästloppen gör ju naturligtvis det vanskligt för våra yngsta hästar att hålla sig till rätt gångart. Jag uppskattar inte den nya ”utvecklingen” av våra unghästlopp.

Trevligt för oss TV-tittare att slippa ”Superstudion” under sommaren. Lite mer live-känsla och några fler intervjuer med de aktiva har det blivit. Sådant är trevligt. Dock fortsatt vansinnigt mycket reklam i svensk trav-tv. Hästarna hinner knappt gå i mål förrän tv-tittarna kastas in fem minutersblock med reklam. Sådant tär på intresset. ATG-Live är ett måste.

Oerhört tyst från administrationen i Hästsportens Hus om kommande Pokal-år. Kanske är de på semester? Vi får vänta på kommande livstecken tills augusti anar jag.

Var förbi Solvalla i ett ärende i måndags. Jisses, så det såg ut. Banan är ju som bekant under omläggning. Stallbacken såg ut som ett bombnedslag. Ja, där finns det att göra inför nästa tävlingsdag i slutet av juli.

Om Nuncio startar på Årjäng nästa lördag, vem kommer då köra honom? För inte kommer Örjan välja bort Propulsion som säkerligen även han siktar på Årjäng?

SHL-hästarna såldes i måndagskväll. De allra flesta kommer stanna kvar hos sina nuvarande tränare. Gott så. Hur blev det då till slut med införsäljningen av andelarna? Det verkar numera som intresset för sådana här tillställningar börjar svalna (ordentligt också). Nu är det så att detta kalas kostar de aktiva väldigt mycket pengar.

Idag skall den svenska domen mot Fabrice Souloy komma. Skulle bli mycket överraskad om den svenska domen inte liknar den norska. Det vill säga det blir säkerligen även 15 år från den svenska sidan också.

Att sedan tro att fransmännen kommer anamma det nordiska beslutet är nog naivt att tro. Synen på ärendet skiljer sig uppenbart väldigt mycket från det franska hållet gentemot det nordiska.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

”Gamla soldater dör aldrig, de bara bleknar bort”

STRÄNGNÄS: Midsommarafton, lite småmolnigt här i Strängnäs. Prognosen berättar om regn till kvällen.

Det norska travförbundet var inte blyga när de meddelade Fabrice Souloys dom under veckan. 15 års avstängning samt 500 000 nok i böter.

Gällande den svenska domen mot Fabrice Souloy verkar den dröja ytterligare. Det talas om semester och dylikt, därav kommer domen kanske först i juli?

Att den svenska domen kommer skilja sig mot den norska anser jag vara uteslutet. Naturligtvis jobbar Sverige och Norge i samförstånd i fallet Souloy.

Med tanke på det tuffa straffet kommer det självfallet bli överklagan från Souloys sida.

Vad jag förstått från vetenskapliga studier gällande kobolt till häst finns det ingen koppling till att hästar prestarar bättre med ett högre koboltintag än det normala intagandet av aktuellt ämne.

Bo Westergaard blev dömd nyligen av det norska förbundet till två års indragning av tränarlicens för att använt preparatet DMSO till ett flertal hästar.

Den svenska amatören Nils Enqvist som ertappades med att injicerat anabol steroid till flera av sina hästar dömdes till 15 års avstängning av ST år 2012.

Legendaren Herve Filion gick ur tiden igår. Kanadensaren Filion hade en alldeles suverän karriär. Främst var det på 60,70 och 80-talen som det gick riktigt bra för Filion. Han var först i världen till 10 000 segrar i sulkyn och han nådde över 15 000 segrar innan handskarna lades på hyllan för drygt 5 år sedan. Vad jag tror mig veta är att Herve Filion aldrig körde lopp i Sverige. Här kan jag ha fel, men minnet säger mig att han aldrig körde lopp i Sverige. Däremot tog han en tränarseger med Grades Singing i 1987-års Olympiatravet. Där körde ju en annan legendar Ulf Thoresen den stenhårda Texas-märren Grades Singing. Herve Filion blev 77 år.

Apropå stora hästkarlar. Nu på söndag är det 100 år sedan Joe O’Brien föddes i Alberton, Prince Edward Island, Kanada. Som så många stora hästkarlar var ”Gentleman-Joe” född i Kanada. Första gången jag såg honom köra lopp var i Elitloppet 1973 tillsammans med Flower Child. Vilka körhänder O’Brien hade. Makalöst helt enkelt. Försiktig med körspöet var alltid O’Brien. Oj, vad hästarna gick när denne trollkarl körde dem. Tillsammans med Ulf Thoresen är Joe O’Brien den körsven jag beundrar mest. Jag ryser fortfarande när jag tänker på Elitloppshelgen 1981. O’Brien började då bli till åren. Dock vilka leveranser han gjorde. Una Roy som tränades av Kaj Widell vann V65 med Joe O’Brien. Laban Laylock spurtade som en demon i Harper Hanovers lopp tillsammans med Joe och förlorade knappt mot Oktan Sund och Bo W Takter.

Joe O’Brien blev den första körsvennen i världen som vunnit både Hambletonian Stakes (Scott Frost) och Elitloppet (Fresh Yankee).

Det har bara tangerats av John Campbell som med Mack Lobell vunnit samma dubbel.

Bland de stora travare som Joe O’Brien tränade kan bland annat dessa nämnas Armbro Flight, Armbro Regina, Blaze Hanover, Dream of Glory, Flower Child, Fresh Yankee, Ima Lula och Scott Frost.

Joe O’Brien avled 29 september 1984 efter sjukdom, 67 år gammal.

Glad Midsommar!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Spelarna har rätt till korrekt info – innan start

MILTON KEYNES: Läser att ATG erbjuder kunder på ATG Premium vagninfo. Knepigt förfarande minst sagt. Varför inte erbjuda alla sina kunder samma info samt det viktigaste, vilken vagn skall hästen starta med idag/ikväll?

Så länge travsporten inte erbjuder sina kunder info om huvudlag, vagn samt skoinfo då är vi alltid ute på tunn is gentemot de spelande kunderna.

Är i England denna vecka och arbetar. Ser ex att galoppen här erbjuder sina kunder maxinfo. Det gör galoppen även i Sverige. Svensk travsport ligger ljusår efter gällande info.

Vill travsporten växa (vilket jag hoppas) fixas detta till per omgående.

Travsportens administration bör också se till att globalisera sina tävlingsregler. Nu är det ett en riktigt rörig soppa som erbjuds till kunderna. Så kan vi inte ha det längre om vi vill att sport och spel skall må bra.

Jag är fortsatt enormt förvånad över att du som aktiv i Sverige kan köpa (genom att ta böter) fri från vårt tävlingsreglemente. Eftersmaken från årets Elitlopp känns fortsatt fadd. Lika villkor? Knappast.

Coktail Jet-sonen Look de Star firar framgångar som avelshingst. Visst, det är för äldre hästar han har stora framgångar. Västerbo Highflyer och Lionel är verkligen fina ambassadörer för sin far.

Twister Bi, nu verkar alla bitar snart fallit på plats för denna kapabla Varenne-son. Mödernet är magnifikt med bl a Team Nordins Hambletonian Oaks-vinnare Jean Bi.

Twister var en smula hetsig som unghäst. Hans tränare Jerry Riordan har visat tålamod. Den taktiken börjar nu betala sig. Ja, och Twister Bi gick med ”jänkarvagn” första gången i söndags i Oslo Grand Prix. Vilka visste om det innan? I alla fall inte spelarkollektivet.

ATGs omsättning vill inte lyfta. Trots enorma satsningar på allt inom media, grafik, nya spelformer, ännu mer TV-folk så händer det inte mycket med omsättningen. Nästa år skall ju som bekant prismedlen till de aktiva höjas, det sk ”Pokalåret” Usch! Detta känns som en knepig ekvation.

E3-kval på söndag på Färjestad. Låt oss hoppas att det inte blir en orgie med skoryck för våra treåringar då. Vi kommer behöva dessa treåringar även längre fram om sporten skall kunna leva vidare på ett hyggligt sätt.

Fem hästar deltog igår kväll i ett fyraåringslopp på Färjestad.

Ha det gott!

Björn

 

 

Elitloppet består även av en final

STOCKHOLM: Oj, vilken häst häst var Bold Eagle. 1.08,4a/1609m i dödens tillsammans med sin ständige körsven Franck Nivard. Den samlade expertisen var enig. Sällan eller aldrig hade de sett en sådan här bra häst som Bold Eagle. En alldeles galet bra häst helt enkelt. Kruxet var att Bold Eagle levererade en av de värsta prestationerna vi sett på en travbana i ett Elitloppsförsök.

Efter finalen, eller egentligen under finalen så syntes det mycket klart att Frankrikes nationalhelgon Bold Eagle var ordentligt märkt av sitt försökslopp. Inte alls samma spänst och ork som i försöket. Mjölksyran slog även till för den ”oövervinnerlige” Bold Eagle.

Att vinna Elitloppet kräver sin man eller kvinna (läs körsven). Franck Nivard hade inte gjort hemläxan likaväl som sina tidigare franska kollegor som Jean-Rene Gougeon, Leopold Verroken, Eugene Lefevre, Paul Delanoe, Jean-Etienne Dubois och Jean Michel Bazire. Det vill säga att inte tömma sin häst alldeles för mycket i försöket.

Tror säkerligen Franck Nivard inte mådde speciellt bra igårkväll, eller heller inte idag. Han är nog mycket medveten om vad som gick fel igår.

Hoppas att Bold Eagle klarar av sina lopp från igår och kommer tillbaka. Franck Nivard är säkert en vinnare igen om ett par dagar.

Timoko, vad skall sägas om denne fantomhäst? En alldeles unik travhäst naturligtvis. Lotsad med omsorg av sin numera ständige körsven Björn Goop. Ett relativt lugnt försökslopp och sedan pang till ledningen i finalen. Timoko blev inte utmanad av någon i finalen. Snyggt gjort av kretsen kring honom att hålla 10-åringen i sådant härligt skick.

Återigen drabbades fransmännen av dryga böter i årets Elitlopp. Jag gissar på att de inte har mycket övers för vårt tävlingsreglemente. Måste också undra över varför de tillåts att tävla med otillåten utrustning, för att sedan bötfällas efter loppen. Mycket knepigt agerande av domare och ST.

Fråga: kommer de några fransmän till Elitloppet nästa år?

Var på plats på Wenngarn och hästauktionen i fredagskväll. Trevligt folk och fina hästar. Dock ett mycket märkligt upplägg av hästauktion måste sägas. Ingen auktionsring att ta del av om du inte innehar ett VIP-bord. ”Pöbeln” tvingas till att trängas utanför ladan där de det var en bedrift att lägga ett bud. Det var också en bedrift att få tag i mat samt något att dricka. Här har arrangörerna något att bita i inför nästa auktion i augusti. I fredags längtade jag tillbaka till Infra-City.

Priserna var tveksamma. Inget större drag vill jag påstå. Auktionen skulle börja kl.19.00. Kl.18.49 fick jag ett SMS från ST om ytterligare prismedelsatsningar inför ”Pokalåret” 2018. Alltså, 11 minuter innan auktionen var annonserad till dimper ett SMS ner från administrationen. Snacka om bristande framförhållning.

Nya spelbolaget Legolas drog igång denna gångna helgen. Drog igång kanske är för mycket sagt. Jag har inte förstått mig på lanseringen av Legolas ännu. Förhoppningsvis blir det bättre framöver från gänget på Malta. Om jag tittar på omsättningen var nog inte ens huvudägaren Rune Andersson inne på hemsidan och spelade.

ATG:s omsättning kunde inte matcha spelsiffrorna från förra årets Elitlopp. Tappet syntes främst på lördagen. Långhelg med kanonväder gjorde nog att många valde bort sitt spelande. Att dessutom gå tillbaka till ”nygammal” tid på V75 var nog inget hit kan jag tro. Folk är i mångt och mycket vanedjur. Det var säkert en hel del människor runt om i landet som missade att lämna V75 i lördags på grund av tiden.

Roligt för Solvalla att publiken ökade jämfört med i ifjol. Publiksiffran i lördags var alldeles magnifik.

Det var också en väldigt fin sändning från Kanal75 mot oss i TV-soffan igår. Borta var mycket av all tråkig grafik. Det var fokus på sporten och det kändes bra.

Bra också att Solvallas ledning tog sitt förnuft till fånga till slut och visade levande hästar på storbildsskärmen istället för bara positioneringssystemet.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Tjacko Zaz och Campbell är mitt favoritekipage

STOCKHOLM: Då är det dags igen för Elitloppshelgen. Det ser ut som det blir ett strålande väder alla tre dagarna med riktigt varmt väder lördag samt söndag.

Vi får hoppas att besökarna på Solvalla denna helg inte bara dricker alkohol (uttorkande) utan även vanligt vatten (rekommenderas).

37 000 besökare kom det till Vincennes i januari när årets Prix d’Amerique avgjordes. Entréavgiften på världens kanske häftigaste travbana var då 5 euro.

Solvalla når inte 37 000 personer på söndag. Dock blir det säkerligen en fin publiksiffra. Solvallas ledning är inte blyga jämfört med sina kollegor på Vincennes. Entréavgiften på söndag är på 350 kronor.

Den bästa publiksiffran gällande Elitloppet tror jag är det från 1995 (Copiad vann) på 36 640 personer.

Jag tror att entrépengen till Meadowlands största dag Hambletonian ligger på 5 dollar.

Vem vinner årets Elitlopp? De flesta tror på Bold Eagle. Det kanske är så enkelt att Ready Cash-sonen bara städar av sina konkurrenter plättlätt. Nu brukar det inte vara så enkelt när det gäller att vinna Elitloppet.

Liten bana, en körsven som aldrig varit bland de tre i sina tidigare styrningar i Sverige. Två lopp osv mm kanske talar emot Franck Nivard och Bold Eagle på söndag?

Jag håller verkligen tummarna för 12-årige Spring Erom och 5-årige Tjacko Zaz på söndag. Vad jag vet har en 12-årig häst aldrig tidigare startat i Elitloppet. Nu vet vi ju sedan tidigare att Spring Erom är en alldeles unik häst.

Jag gillar att Tjacko Zaz till slut fick en inbjudan till årets Elitlopp. Tjacko Zaz är en en riktig ”runner-up” med fem raka segrar samt att han även är Sveriges snabbaste häst 2017 med 1.09,5a. Dessutom med legendaren John Campbell i sulkyn. Hur häftigt som helst. Jag gissar också på att tränare Nurmos skött träningen exemplariskt med Tjacko Zaz.

Elitloppsstartfältet är i år på förhand enormt vasst. Visst, nu saknas ett bra helamerikanskt ekipage. Jänkarna vill inte längre komma till Sverige trots direktflyg. Vi saknar också Jean-Michel Bazire och hans hästar. Det går inte att göra alla nöjda. Och jag gissar på att vårt tävlingsreglemente ”skrämmer” bort en del deltagare från utlandet.

Det är nog också sista året vi ser direktflyg från USA till Sverige. Enbart utvandrade svenskar nyttjar Benders flygplan. Nu när också Svanstedts Resolve gör sitt sista år på tävlingsbanan är det nog ingen vild gissning på att det inte blir något flyg nästa år.

Blir också intressant att se Lutfi Kolgjinis Rajesh Face över 1640m i fyraåringseliten. Rajesh Face är min derbyfavorit detta år. Tror inte riktigt att han hinner med över sprinterdistans. Blir dock enormt roligt att se honom på banan igen efter att ha varit borta en stund från banan.

Med hopp om en riktigt fin Elitloppshelg.

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Solvallas Elitlopp allt mindre internationellt?

STRÄNGNÄS: Efter att ha sett Elitloppet live under åren 1973 (Ego Boy) till 2010 (Iceland) håller sig undertecknad sig numera hemma under Elitloppshelgen. För mig har Solvalla gjort sin Elitloppshelg alldeles för kommersiell. En smula knepiga entrévakter gjorde inte heller mitt humör bättre de sista åren.

Alltså, nu avnjuts Elitloppshelgen hemma i soffan. Grillen kommer aktiveras både lördag samt söndag innan datorn och TV:n slås på.

Solvallas Internationella Elitlopp har som tradition att bjuda in hästar (inte ekipage numera) från olika länder. Tyvärr de senaste åren ser vi allt färre körsvenner som kör hästarna i Elitloppet. Det är också snart enbart svenska körsvenner bakom hästarna. Det känns inte allt för fräscht enligt mig. Jag håller med dem som tycker att varje häst skall ha en fast körsven innan Elitloppsförsöken. Däremot om en enskild tränare (och väljer att köra själv) skall annan körsven kunna tilltalas för att hjälpa till vid till exempel en final.

Vi ser också att det blir allt svårare för Solvallas sportchef att få hit franska och amerikanska ekipage. Förvisso kommer vad vi tror två franska kanoner i Bold Eagle och Timoko och de duger långt. Dock ser vi inte längre allt för många franska hästar i ramloppen, vilket jag tycker är synd. Helamerikanska ekipage är det än värre med. De nordamerikanska tränarna är enormt svårflörtade att komma till Sverige och Solvalla. Trots att det numera går att flyg direkt från New York till Sverige. Jänkarna hänger inte på ändå. Hur skall det tolkas? Ja, stora prispengar där borta i andra självklart. Ett annat tävlingsreglemente gör säkert sitt också. Gällande det svenska reglementet kan vi säkert också tro att det skrämmer bort en hel del fransmän numera.

Apropå direktflyget från USA. Nu är det vad jag förstår även denna gång att det i princip enbart är svenskfödda tränare som nyttjar möjligheten att komma över med några hästar.

Annars är säkerligen Elitloppshelgen som vanligt. Väldigt många sprinterlopp (skrämmer nog också det bort många fransmän) Lång väntan, oändligt många lopp. Man brukar vara helt slut när tävlingsdagarna är över.

Förutom 1973 när Ego Boy vann sitt berömda skiljeheat mot Flower Child sticker tre år ut.

1985 – Vilken värmebölja det var när Meadow Road vann sitt Elitlopp för Torbjörn Jansson. Två världsrekord redan i försöken. Mon Tourbillons 1.11,9a/1609m i första försöket samt Minou Du Donjons 1.11,5a/1609m. Ett fruktansvärt bra Elitlopp var upplagan 1985.

1988 – Mack Lobell kross av Sugarcane Hanover och Napoletano. Kanske är 1988-års upplaga det allra bästa Elitlopp jag sett?

1994 – Copiads envetna kamp mot giganten Pine Chip. Vilken huvudlös styrning av Chris Boring. Att försöka krossa Copiad på styrka var en vansinnig taktik från amerikanerna. Däremot var det en enorm publikupplevelse naturligtvis. Copiad älskade sådana uppgifter när han fick strida häst mot häst. Ingen var bättre i världen än han på det.

Härligt att John Campbell lägger in ett Sverigebesök innan han snart lägger körspöet på hyllan. Kan vi hoppas och även tro att han får köra en häst (Örjan kan väl inte köra alla) i årets Elitlopp?

Det blir i alla fall ett besök som inkluderas i Elitloppshelgen. Nämligen hästauktionen på Wenngarn på fredagskvällen. Det blir trevligt att träffa många gamla goda vänner inom sporten på auktionen.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Lyxfällan nästa för ATG

STRÄNGNÄS: Tyvärr saknas glöden och geisten i Nuncio för dagen. För mig är han alltid förlåten. Han började sin karriär som tvååring på Meadowlands för snart fyra år sedan. Han vann då direkt på 1.12,1a/1609m. Han har alltid levererat sedan dess. Nu börjar säkerligen hans kropp säga ifrån. Fyra år i den yppersta eliten både i Nordamerika och Europa har satt sina spår.

Möjligtvis är det helt färdigtävlat efter gårdagens tredjeplats på Solvalla. Det vet nog bara Tarzan själv, ännu. Trots allt så finns det avelsvärde att vara rädd om. En sådan juvel som Nuncio skall inte behöva fightas om en tredjeplats i ett snabblopp på Solvalla.

Hästbristen börjar synas nu. Spelobjekten börjar sina. Varför då tillåta att köra livet ur treåringarna med bikes och barfota? Istället för att skydda dem bättre så att deras karriärer blir längre. Vi behöver omgående hästar som gör fler starter. Då är det korkat att tillåta treåringarna tävla ”optimalt”

Pokalåret, denna omtvistade överenskommelse mellan sportens olika intressegrupper. ATG har lånat av de aktivas utdelning de senaste åren (tre tror jag) för att kunna stärka sin konkurrenskraft gentemot sina konkurrenter. Tyvärr har ATG:s satsningar varit många bomskott. Positioneringar, studios, SHL, Toppsju, VR med mera har inte gett önskad effekt. Nu måste ATG betala tillbaka till sporten från Hästsportens fond för att rädda pokalåret. Först låna stålar från de aktivas utdelning. Sen nalla från fonden för att betala tillbaka lånet. Herregud, att de aktiva inte river Hästsportens Hus är för mig en gåta.

Borde inte de flesta nu förstå att ATG:s ledning inte är förmögen att driva bolaget på ett sunt sätt. Kostnaderna har skenat med Skarplöth som kapten. Intjäningen är obefintlig. Detta kommer inte att sluta gott. Av någon konstig anledning står ST:s ledning och applåderar detta. Makalöst är ordet.

Pluspoäng till

Västerbo Highflyer – Vilken hjälte denna ”yngling” är. Seger igår på fina 1.10,1a/1640m.

D.D’s Hitman – Fick ingen plats i Olympiatravet. I Finlandia-Ajo tog han revansch på snygga 1.09,8a/1609m.

Copenhagen Cup på söndag. Tycker danskarna fått ihop ett riktigt spännande lopp. Nadal Broline på rulle kan vara vinnaren.

Kungapokalen samt Drottningens pokal. Makethemark (som han sett ut i år) tar Kungapokalen. Cash Crowe är bästa tjejen tycker jag.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

©2017 Travnet