Chockhöjning för populära franska avelshingstar

STRÄNGNÄS: Nej, ännu har inte vintern tagit sitt grepp över Mälardalen. Temperaturen pendlar kring noll-strecket. Kanske värsta tänkbara scenario när man vill träna häst?

Den stora franske hingstmagnaten Philippe Allaire höjer sina hingstavgifter rejält inför nästa säsong. Giganten Ready Cash kommer kosta svenska stoägare 11 000 euro i bokning samt 31 000 euro vid levande föl. Helt klart en utmanande prissättning. Kronprinsarna Brillantissime och Bird Parker ligger på styvt 10 000 euro inkluderat bokning samt levande fölavgift säsongen 2019.

Blir mycket intressant att se om svenska stoägare i Frankrike kommer att tycka om blivande avgifter, finner dom de nya avgifterna attraktiva måntro? Lika intressant blir att se om dessa hingstar även hittar nya kunder.

Marknaden är fri och styrs av tillgång och efterfrågan.

Värt att notera är att Ready Cash ligger på 13:e plats i den så viktiga treåringslistan i Sverige gällande de vinstrikaste avkommorna för tillfället.

Kommer också att bli intressant att se vad hingstarna som är stationerade i Sverige kommer kosta inför nästa säsong. Trots allt blir vi ju färre aktiva som bekant.

Jisses vad han fick jobba i söndags Bold Eagle. Sällan jag sett en liknande tömning i ett B-lopp. Har inte en aning om hur kretsen kring Frankrikes kelgris resonerar. Detta upplägg var dock en smula nytt vill jag tycka.

En som däremot sitter och mullar i loppen är Jean-Michel Bazire. Hans fantastiskt fina sto Belina Josselyn fick marschorder först när upploppet nalkades, och som hon gick till slut. Slutade tvåa knappt slagen av vinnaren.

Belina Josselyn är min favorit till segern i nästa års Prix d’Amérique. Vilken fin märr hon är. Gällande Belina kan man nog med fog säga att hon använder varenda led i kroppen. Mjuk som en katt är hon.

Naturligtvis blir det spännande att även följa Readly Express och Propulsion inför bataljen i januari. Om jag förstått rätt tränas de på hemmaplan. Låt oss tro och hoppas att träningsmöjligheterna är goda i Stjärnhov och Örsundsbro.

Självfallet tror jag att både Readly Express och Propulsion räcker långt i nästa års Prix d’Amérique.

Kommer följa den treåriga hästen Tycoon Broline (vilken debut i måndags på Färjestad) med ett extra öga framöver. Segertiden blev för årstiden enorma 1.14,9v/2140m. Med en far som Quarcio du Chene, en mor som Ibiza Broline, en morfar som Varenne och längre bak i mödernet hittas Tibur.

Grundston i mödernet är Janita och Countess Zabetta. Jisses, Tycoon Broline kan bli en enorm häst om han får fortsätta att ha hälsan.

Ännu inga reformbeslut från travets centralförbund ST. Svensk travsport skulle verkligen behövt det. Vi står nu på toppen av en högkonjunktur och trots det hittas inga nya aktiva. Tvärtom, vi tappar aktiva istället.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Utsatt jobb – sportchef på en svensk travbana

STRÄNGNÄS: En alldeles underbar onsdag, i alla fall vädermässigt. Dock svänger temperaturen här i Mälardalen ordentligt för tillfället. Inte helt lätt att träna häst alla gånger under sådana premisser.

Sveriges mest utsatta arbete för tillfället – sportchef på en travbana?

Ytterligare en sådan får gå. Denna gång har ”turen” kommit till Peter Fahlén på Umåker.

Jag vet inte om jag är helt förtjust i den centralisering som pågår och har pågått i svensk travsport under ett flertal år. Ser vi till antalet minskade aktiva så är inte centraliseringen av godo i alla fall.

Vilken sportchef får sluta nästa gång?

Härlig delad seger i Svensk Uppfödningslöpning i lördags på Jägersro. Tyckte personligen att Belker var den bästa hästen i loppet. Bythebook var inte dålig han heller men Belker gjorde enligt mig ett bättre lopp.

Belkers tränare Sten O Jansson har en enorm förmåga att stöpa till ”vanligt” stammade hästar till storstjärnor. Visst, Belker har ett alldeles underbart svenskt möderne i Oki-stammen, men ändå.

Jämför man Gotlands-tränarens träningsfaciliteter mot vad de svenska stortränarna har så blir Sten O Janssons tränarkompetens frapperande.

En annan tränare som inte heller han behöver de allra vassaste stammade hästarna för att lyckas är den franske tränaren Jean-Michel Bazire. Kan han vara den tränaren i världen som får ut mest av sitt material. Vi snackar ju inte om Ready Cash-hästar direkt hos JMB. I ”bästa” fall får han jobba med någon enstaka Love You-häst.

Kan Robert Bergh vara den svenske stortränaren som har ”sämst” material att jobba med? Förvisso har Bergh köpt dyrt på auktionerna de senaste året. Dock hittas ju inte speciellt många Muscle Hill och Ready Cash-hästar på Berghs träningslista. Utan det verkar vara mest ”vanliga” hästar hos Robert Bergh.

Hemmabanans (Sundbyholm) styrande är för dagen helt knäpptysta. Avhoppen från styrelsen den senaste tiden har varit många. Blir intressant och se vad som händer härnäst.

Kan inte längre tycka synd om de svenska travbanorna och deras förehavanden. Maken till flathet gentemot centralförbundet och dotterbolaget kan knappast ha skådats. Snacka om att stå med mössan i handen inför ST/ATG.

En smula nyfiken på vilken ”skada” kanonhästen Tactical Landing råkat ut för. Stefan Melander skrev i sin blogg i Expressen igår att Tactical Landing var skadad och därför gick i avel redan till nästa år.

Det finns också någon form av ”gummiparagraf” att hästar i USA som är fallna efter en hingst som betäcker redan som fyraåring icke är startberättigade i exempelvis The Hambletonian Stakes. Som sagt, det är nog mest en ”regel” man kan ta med en nypa salt vill jag tro.

Tråkigt dock för sporten att kanonerna redan försvinner efter i Tactical Landings fall med endast 16 starter i kroppen. Visst, ägarna är oerhört rädda om avelsvärdet och detta värde kan snabbt reduceras efter några misslyckanden på banan.

Dock vill jag tro om vi skall ha någon chans att vinna tillbaka någon publik i framtiden är just att producera profiler bland de äldre hästarna. Gör vi inte det kommer vi inte bli fler i sporten.

I Sverige borde det kanske vara läge att lägga några kronor från ”Premiechansen” i något storlopp bland de äldre, kanske i SM och Sto-SM till och börja med?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Vad är det som händer på Sundbyholm?

STRÄNGNÄS: Efter en fantastiskt fin höst, i alla fall vädermässigt. Är det nu miserabla förhållanden i Mälardalen. Stalltjänsten i morse var både blöt och hal. Fryser underifrån och regn kommer uppifrån. Låt oss hoppas på att det blir bättre väder framöver.

Vad är det som händer på hemmabanan (Sundbyholm)?

Ett flertal styrelsemedlemmar har under kort tid lämnat sitt uppdrag. Är det fel på ledarskapet i styrelsen, eller var det ett dåligt arbete av både valberedning samt årstämman att utse de avhoppade styrelsemedlemmarna? Jag som aktiv i utkanten av banregionen har inte fått någon som helst info om rådande läge.

Det verkar blåsa bistra vindar på de svenska travbanorna för stunden. Ett flertal uppsägningar av ledande befattningar har noterats de sista veckorna. Är det så att det är vanskligt att arbeta på en svensk travbana för tillfället?

Svensk uppfödningslöpning avgörs imorgonkväll på Jägersro. Är som alltid kluven till tvåårstävlande. Dock måste nog sägas att de är riktigt fina djur som finns med på startlinjen. Håller en liten tumme för Infinitif-sonen Alien Kronos trots allt.

Jimmy Takter väljer att avsluta (eller är det möjligtvis bara en time-out?”) sin tränarkarriär i dagarna. Framgångarna har varit exempellösa. Inte många tränare (Stefan Melander och Berndt Lindstedt också) som vunnit Hambletonian Stakes, Elitloppet samt Prix de Amerique. Av alla Jimmys fina hästar minns jag allra främst stoet Moni Maker, vilken matrona hon var. Tränades först av Bill Andrews för att sedan gå i träning till Jimmy Takter. Moni Maker vann storlopp över hela världen. En alldeles fantastisk häst.

Annars brukar ju Jimmy alltid framhålla sin senaste stjärna som den bästa häst han tränat. Tror nog att Jimmy håller Moni Maker som den allra främsta trots allt.

Minns också Jimmys dispyter i unga år med Jägersros dåvarande banveterinär Jan Vigre. Det var inte alltid snälla ord som kom över Jimmys läppar gällande Jan Vigres kompetens.

Barfotaförbud från och med imorgon. Skönt att slippa snacket om eventuell barfotakörning under några månader. Det mår min travsjäl gott av.

Som alla travintresserade noterat under ett flertal år så tappar svensk travsport väldigt många hästägare och aktiva. Nu verkar det även gått upp för ST att så är fallet.

Dock har jag ännu inte sett ett enda beslut/åtgärd från ST som kan eventuellt stoppa blodflödet gället tappet.

Visst, ST annonserade ut nyligen att tvångsprissummorna gällande främst amerikanska hästar tas bort. Det tror jag knappast gör att vi blir fler aktiva i framtiden. Eventuellt skall jänkarvagnar förbjudas i voltstart. Det gör nog heller ingen större skillnad på om vi kommer bli fler i framtiden.

Nej, ST måste snarast ta en del riktigt tuffa beslut gällande tävlingsplanering, Xpress-trav, bredda sporten så att fler aktiva tar del av prispengarna än vad som görs idag.

Tyvärr verkar inga sådana beslutsvindar blåsa från Hästsportens Hus idag, sorgligt nog.

 

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Johan Lindberg äkta ödmjuk i tisdags

STRÄNGNÄS: ”Holger” har gått bort. 88 år gammal. En alldeles suverän hästkarl. Mitt första minne av honom är från Elitloppssöndagen 1974. Han vann ett försök med det magnifika stoet Lime Rodney (Captain Rodney-Liselothe) för att sedan sluta femma i finalen. Tror faktiskt att Holger vann ett lopp till den söndagen. Möjligtvis med Sister Rodney?

Den söndagen ropade Solvalla-publiken ”Hissa Holger” och det var precis var han gjorde. Upp med bägge armarna in på upploppet. Den silkesblåa Longera-dressen (vad fin den var) fladdrade till en smula i vinden och Lime Rodney vann som sagt sitt Elitlopps-försök.

Nu är Holger borta. Dock kommer många av hans gamla käpphästar leva vidare bland yngre hästmänniskor. Holger balanserade sina hästar kanske lite tvärtom mot vad många andra gjorde på den tiden. Långa eller inga checkremmar alls. Barfotakörning med mera.

”Holger” En alldeles fantastisk hästkarl som verkligen gillade sina hästar.

Det var en trevlig tisdagskväll på Sundbyholm. ST:s generalsekreterare Johan Lindberg och Stefan Hultman höll hov.

För första gången på många år upplevde jag Johan Lindberg som äkta ödmjuk. Denna ödmjukhet bottnade i vad jag tror de alarmerande siffrorna gällande nedgången bland de aktiva.

Trots ”fantastiska” tittarsiffror på ATG-Live och TV4-gruppens travsändningar, trots Xpress-trav, trots mer prispengar till de aktiva, trots Lord Skarplöths manifest, trots Pokalår så blir vi inte fler aktiva. Och detta trots att vi har befunnit oss i en högkonjunktur.

Fast travsporten har 26 travskolor runt om i riket så finns det inte fler än 720 ponnykörlicenser bland Sveriges ungdomar.

Helt klart lyckas inte svensk travsport knyta till sig nya proselyter. I alla fall inte till den mängd sporten verkligen skulle behöva.

Svensk travsport är idag inte tillräckligt attraktiv.

Helt klart är att de höga trösklarna för att kunna komma in i sporten på ett vettigt sätt måste tas bort.

Om medicinen för att hitta nya aktiva är att bygga nya tävlingsbanor utan träningsmöjligheter för ”vanliga” aktiva, utökad unghästsatsning i höghastighetsfart, då tror jag att patienten till slut dör.

Svensk travsport måste bland annat bygga upp fyrbenta profiler och marknadsföra dem stenhårt. Det gör vi inte med några unghästar som dansar barfota en sommar/höst.

Att Stefan Hultman är populär i stugorna runt om i Sverige syntes efter Johan och Stefans pratstund. Selfie-kön var lång.

Twister Bi gjorde comeback i onsdags på Solvalla. Tyvärr var han en skugga av sitt forna jag. Om det var hans gamla lungproblem eller något annat som störde honom tar säkert stallets veterinär reda på. Dock kan det nog vara så att sagan om Twister Bi är slut.

Den franske giganten Jean-Michel Bazire behöver inga Ready Cash-hästar för att lyckas i de stora loppen på hemmaplan. Han gör champions av vilken skrothäst som helst verkar det som.

Davidson du Pont vann Prix de Bretagne i söndags på Vincennes på ett imponerande sätt.

Efter att ha sett Jean-Michel Bazire i princip på backen under ett lopp på Vincennes förra veckan där han till slut studsade upp på sulkygaffeln och kom femma i mål är det bara att inse att Jean-Michel Bazire är en riktigt ”Rock-Star”.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Vilka enorma hästar vi har trots allt i Sverige

UPPSALA: Jisses, vilka fina unghästar vi har i Sverige. Efter finalerna från förra helgens Breeders Crown-finaler på Sundbyholm måste jag få upprepa det igen.

De svenska uppfödarna gör ett fantastiskt fint jobb med att ta fram alldeles utsökta unghästar.

Visst, jag tror säkerligen vi är ”hjälpta” av att vi kan mixa blodet i våra hästar i Sverige. Korsning mellan franskt och amerikanskt blod hjälper till att ta fram underbara hästar i Sverige. Det gäller naturligtvis då också att förstå detta. Vilket många svenska uppfödare gör.

Två av vinnarna (Mellby Free och Global Welcome) i årets Breeders Crown-finaler har enbart amerikanskt blod i ådrorna, vilket kanske motsäger lite av det jag menar med framgångar för korsningsblodet i söndags.

Dock vill jag nog i alla fall påstå att svenska uppfödare tar fram fina hästar och har ännu större möjligheter än sina kollegor i Frankrike och USA att hitta framtidens pärlor.

Mellby Free har haft en relativt lugn inledning i sin karriär. Bara tre starter som treåring och sedan denna enorma explosion som fyraåring. Här har vi kanske möjlighet att hoppas på ännu mer framöver?

Global Welcome har jobbat hårt som unghäst. Vunnit stora lopp redan som tvååring. Lite ovisst kanske hur han kommer tackla ytterligare en säsong i toppen? Han har dock en stor plusvariant i sitt blod. Hans möderne stammar från den unika märren Lady Ann Reed (vilken dam!).

Selmer I.H. visade i söndags att även en storloppsvinnare bland unghästarna inte behöver komma från ett storstall. Det är mycket viktigt att den möjligheten fortfarande finns. Selmer verkar vara av en stenhård natur och jag tror säkerligen att han fixar några ytterligare säsonger i eliten.

Conrads Rödluva, årets treåring 2018 utan snack vill jag nog tycka. Säker som ett lås, stark, oöm, snabb också. En framtida ”Champion” om hon fortsätter att vara frisk.

ATG hade både stor framgång i helgen samt otur. Multijackpoten drog enormt och folk hängde verkligen med och spelade V75. Otur eller något annat möjligtvis att inte ATG-ombuden kunde ta emot spel från kl. 13.00 i lördags.

Jag är kluven till dessa alla Jackpots som ATG tar fram. Visst, det händer verkligen saker vid typ som i lördags. Men att låsa in vinstpengar under så många veckor som ATG numera gör hämmar omsättningen under så pass lång tid. Inte bra blir nog ändå slutbetyget.

”Hela” 96 hästar anmälda i programmet på Jägersro nästa onsdag. Nio lopp på agendan.

Trots ett flertal år av högkonjunktur i världen fortsätter svensk travsport att tappa kunder (läs hästägare).

Visst vi har några stora drakar som kunder i sporten. Dock om de ursäktar så är alla de i princip i pensionsåldern och lite till. Vad händer i sporten när inte de kan vara med längre?

Travsporten har oerhört svårt att attrahera nya kunder. Om det beror på att avståndet mellan land och stad har ökat i Sverige långt mer än exempelvis de andra europeiska länderna, andra fritidsintressen än förr, vi svenskar reser betydligt mer utomlands numera än förr?

Vinklingen från Svensk Travsports organisation har kanske heller inte hjälpt till. Oerhört mycket mer fokus på spelet än sporten har ju funnits på Svensk Travsports agenda under många år nu.

Trots det stora tappet bland hästägare de senaste åren så fortsätter ungefär samma upplägg från de styrande. För mig är det märkligt.

Behöver vi verkligen nå botten innan något kommer hända?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Travsporten i Sverige saknar helt ägarstyrning

STRÄNGNÄS: Gråvädret ligger som en våt filt över oss för tillfället. Det var likadant uppe i Västernorrland när jag var där uppe i veckan.

Att en enskild tjänsteman (låt vara den högsta i rangordningen) på ett av travsportens dotterbolag bestämmer upplägget över tävlingsschemat 2019 i Sverige är en smula märkligt.

Det är faktiskt det största mysteriet jag upplevt under mina 45 år som hästsportintresserad. Märk då väl också att 2019 gäller en omreglerad spelmarknad.

Den enskilda tjänstemannens prestigeprojekt V86Xpress skall med alla till stående medel genomföras. Att det sedan skjuter åtminstone våra tre storbanors tävlingsschema fullständigt i sank är enligt den enskilde tjänstemannen egalt.

Då måste man ju undra över var då ägarstyrningen finns. Hur kan centralförbundets (läs ST:s) styrelse, hur kan alla basorganisationer och framför allt hur kan banornas representanter köpa upplägget från den enskilde tjänstemannen?

Som sagt, detta är det mest märkliga jag upplevt under alla mina år som intresserad av hästsporten i Sverige.

Var finns travsportens Jan Stenbeck någonstans?

Vad är det som inte händer på Jägersro? Denna magnifika anläggning som jag besökt så många gånger genom åren. Senast (mitten av oktober) kördes det åtta lopp en tisdagskväll.

Nu på tisdag är det riksspel på Malmö-banan, det vill säga travsportens blickar riktas mot banan.

På tisdag startar det totalt 75 hästar (det går i alla fall snabbt att göra ordning boxlistan) på Jägersro i nio lopp!

Saknas (högst antagligen) det hästar i Skåne-området, är det fel på propositionerna (högst antagligen)?

Kanske inte så underligt att Jägersro numera har blivit mer eller mindre en lunchbana?

De tre storbanorna (Jägersro, Solvalla och Åby) måste ta sig i kragen och slå näven i bordet gentemot ST och ATG. Om de inte gör det går de sotdöden till mötes.

Som sagt, 75 hästar i programmet på Jägersro kommande tisdag. Ungefär samtidigt som Jägersros tävlingar avhålles det även tävlingar på Mallorca-banan Son Pardo i Palma. De kör också nio löpningar på tisdag.

Skillnaden är att Son Pardo har 104 hästar med i programmet. I Spanien finns det ungefär 500 aktiva fölston. I Sverige cirka 4000 st.

I lördags var det gamla hederliga V75 igen. Voltstartslopp med tillägg, fler hästar och längre distanser. Vips, så sprang utdelningen upp till dryga 9 miljoner kr för sju rätt.

Autostart, medel eller kortdistans gör att loppen blir i principiellt förutsägbara med dagens moderna fina hästar.

Med stort hopp om att ATG och ST ändrar sina propositioner gällande V75. Lördagsspelet skall inte vara ATG:s Jackpotverktyg.

Läste på Thomas Uhrbergs (styrelsemedlem i Travtränarnas Riksförbund) hemsida att travtränarna är beredda om att delge spelarna både korrekt sulkyinfo samt barfotadito i god tid innan spelstopp.

Om jag förstår rätt är nu bollen hos ST att ta fram ett verktyg för detta till spelarna. Låt oss hoppas att det går fort.

Samtidigt som ST/ATG återigen lagt en publikfientlig tävlingskalender för kommande år är ST:s generalsekreterare Johan Lindberg och Stefan Hultman ute på en väckelseresa för att delge mod i hos oss gamla aktiva samt även förhoppningsvis hitta nya proselyter.

Det hade säkerligen varit en lättare uppgift för herrar Lindberg/Hultman om travsporten samtidigt lagt en publikvänlig tävlingskalender.

Det blir ingen flytt för Örebrotravet till den tilltänkta adressen Kvinnersta. Med tanke på att byggbranschen möjligtvis är på väg ner när det gäller nyproducerat så var det enligt mig ingen skräll att Örebrotravet blir kvar i Marieberg. Denna affär skulle gjorts för några år sedan vill jag tycka.

Nu är det upp till bevis för ledningen på Örebrotravet. Inget vilt påstående att Örebrotravet idag kan vara Sveriges risigaste travanläggning.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Varför är storbanorna självskadebenägna?

STRÄNGNÄS: Vintern närmar sig allt mer här i Mälardalen. Kommande helg ser kall ut. Dock verkar värmen komma tillbaka en smula till nästa vecka. Hur som helst, alla fordon kommer att ha vinterdäck på senast söndag här hemma.

V75 fyller år 25 år imorgon. Jag var på plats då när Jägersro stod som premiärbana. Copiad och Erik Berglöf vann en ganska trist tillställning vill jag minnas. Han satt tidigt i spets och ingen kunde utmana honom.

Var även på plats när Solvalla stod som premiärbana för V65 18 augusti 1974. Då vann ju som bekant Rodetto och Hans-Owe Sundberg premiärloppet.

V75 ersatte V65 1993. I och med V75 så infördes även Harry Boy. Var anställd på ATG när V75 infördes och vi (med Remy i spetsen) tyckte nog att V65 blivit en smula trist. Halvdåliga utdelningar gjorde att spelarna började misströsta över spelformen.

Det blev andra bullar med V75. Premiäromgången omsatte om jag minns rätt 39 miljoner kronor. Hela ATG var jättenöjda med det. Att det sedan skulle kallas (i alla fall internt) ”Världens bästa spel” var ju roligt.

Nu tycker jag att V75 inte är lika roligt längre. Låga utdelningar (medianutdelning under 20 000 kr i år) på sju rätt hjälper ju inte till. Spelarna är duktiga och de vansinnigt stora andelsbolagen gör utdelningarna för låga enligt mig. Även propositionsmässigt måste ST tänka till vill jag tycka.

Är det så nu att V86 på onsdagarna är det mest intressanta spelet? Ja, så kan det faktiskt vara.

Hur självskadebenägna är våra svenska storbanor (läs Jägersro, Åby och Solvalla)?

Kommer de återigen att acceptera tävlingsplaneringen med sönderhackade tävlingsdagar för dem inför nästa år?

Har förvisso inte sett något definitivt tävlingsprogram inför nästa år, men när man inte hör något så har jag i alla fall lärt mig efter 45 år i branschen att inget heller kommer hända.

Är det verkligen vettigt att dotterbolaget (ATG) har vetorätt gällande tävlingsprogrammet i Sverige för hästsporten?

Trodde faktiskt att det skulle vara travbanorna tillsammans med centralförbundet som basade över det, och inte ett dotterbolag som ägnar sig åt spel. Ur led är tiden minst sagt.

Blir intressant att se om storbanorna åter låter sig köras över av ATG. De behöver inte tillåta det. Men som sagt, storbanorna har blivit självskadebenägna de sista åren och det är mycket ledsamt. Kanske det tråkigaste jag varit med om under alla mina år som travintresserad.

En god sak gör ATG imorgon lördag. De öppnar för spel till det amerikanska Breeders Crown på banan Pocono Downs i staten Pennsylvania.

Visst, det är vad jag förstår till egen pool. Men ändå. Vackert så. Bild/ljud i ATG-Live med start kl.23.55 (Puhh!)

Nästa vecka rullar det franska vintermeetinget igång. Jisses, vilka prispengar som delas ut under vintermånaderna i Frankrike. Stentuff konkurrens om pengarna givetvis. Det blir säkert många härliga lopp därifrån under vintern.

Läge att införa så kallade ”Detention-Barns” i Sverige? Dopningsryktena snurrar som aldrig förr. Tror nog att vi är naiva om vi inte tror att folk är villiga att fuska en smula när det framförallt är mycket prispengar i loppen.

Kanske är läge att övervaka vissa hästar som deltar i penningstinna lopp (typ över 300 000 kr i förstapris) 24 timmar före loppen?

Den amerikanska varianten kan vara bra. Hästarna måste vara på plats en viss tid innan loppet går i övervakade stall. Vill inte de aktiva det, så får de tävla i andra mindre penningstinna lopp.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Incestavel tillåten inom travaveln

JÖNKÖPING. På väg norrut (hemåt) igen efter några underbara dagar i ett sommarlikt Skåne. Brittsommaren sjunger nu på sista versen och under nästa vecka blir det betydligt kallare.

Travhästen Recline är minst sagt udda stammad. Pine Chip är både farfar och morfar. Kanske är stoet framtagen av ett misstag eller så har uppfödaren Stefan Melander velat experimentera?

Inavelsprocenten är det högsta jag sett för en häst som startat på en svensk travbana, hela 23,4% landar det på. Minst sagt unikt. Inom hästaveln finns inga begränsningar hur uppfödarna kan göra med sina avelsval. Inavel/incest är fullt tillåtet.

En jämförelse kan göras mellan travhästavel och hundavel. Svenska kennelklubben tillåter max 6,25% i inavel. Högre än det och det går inte att registrera sin hund hos Kennelklubben.

Recline startade igår på Solvalla och skötte sig fint som trea på tiden 1.16,4v/2140m.

Många diskussioner har det varit efter VM-loppet i lördags på Yonkers Raceway. Att det är helt andra regler främst då inom medicinering och drivningar trodde jag de flesta visste. Det måste nog ändå erkännas att det hedrar banan att vara transparenta med vad hästarna fått i sig gällande läkemedel innan tävling. Det är reglerna i staten New York som gäller och det svenska reglementet når inte dit.

Dock är det för oss svenskar oerhört knepiga tävlingar där borta. Att använda smärtstillande produkter och att prygla hästarna så intensivt är nog mycket främmande för oss svenskar som inte tävlar där borta.

Stoägarna som har dräktigt med Muscle Hill-sonen Villiam drog nog lättnadens suck efter Villiams återuppvaknande förra fredagen i Paris. Villiam vann då Europaderbyt på ett minst sagt imponerande sätt.

Alltid ett vågspel att betäcka dyrt med ett en hingst som är så pass ung och visat relativt lite. Vinsten i fredags räddade möjligtvis stoägarnas investering i Timo Nurmos Villiam.

Gillar skarpt Åbys SM-dag. Många nya/unga ansikten syns i de stora sammanhangen. Bra det. Det enda jag saknar är ett SM-lopp där tränarna kör sina egna hästar. Ett tränar-SM skulle öka mångfalden ännu mer. Och det är mångfald svensk travsport behöver ännu mer av för att må bättre.

En hund kom lös igår på Solvallas stallbacke och attackerade en häst. Enligt uppgift var det en medarbetare på Kanal75 som hade med sig hunden till Solvalla. Tyvärr tappade hundägaren kontrollen över sin hund och hunden attackerade vinnaren i lopp 1 Mellby Highball. Har nog faktiskt inte hört att en hund attackerat en häst på stallbacken under tävlingstid förut. Förhoppningsvis gick det trots allt hyggligt bra med hästen efter attacken.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Springer våra travhästar 1.05 om 30 år?

STRÄNGNÄS: Det verkar att ha varit ett alldeles fantastiskt sulkymeeting på Lexington denna gång. Dryga 30 grader varmt och ett underlag som gjorde i princip hästarna självgående.

”The Red Mile” som banan kallas har nu varit igång i drygt 130 år. Helt otroligt. De gjorde något rätt de som byggde banan på 1800-talet. Har bara varit på banan i Lexington en gång och det var en gråmulen februari-dag för 30 år sedan.

Nytt absolut världsrekord av Homicide Hunter (Mr Cantab-Evening Prayer) på otroliga 1.07,6a/1609m. De var väl de tiderna passgångarfantomen Niatross presterade för snart 40 år sedan. Då ansågs hans tidsnoteringar för oövervinnerliga. Nu springer travhästarna lika fort som Niatross gjorde.

Åke Svanstedt slog till med nytt världsrekord för treåriga travhästar när han vann Kentucky Futurity med stridsvagnen Six Pack. Segertiden smått osannolika 1.07,9a/1609m.

De tre snabbaste travarna genom tiderna är nu nedanstående hästar:

Homicide Hunter (Mr Cantab) 1.07,6a/1609m (Lexington, mile-bana)

Sebastian K. (Korean) 1.07,7a/1609m (Pocono Downs, 1000-meters bana)

Six Pack (Muscle Mass) 1.07,9a/1609m (Lexington)

Noterbart är att de tre snabbaste travarna genom tiderna saknar Muscle Hill i sin stamtavla. Åke Svanstedt, denna gigant från Matfors har som bekant tränat två av de tre snabbaste hästarna genom tiderna.

Man får tycka vad man vill om Åke Svanstedt, ingen kan dock ta ifrån honom att han kan träna häst. Oavsett om det sker i backarna kring Matfors, på sanden på Västgöta-slätten eller i Nordamerika.

Hur fort springer våra travhästar om 30 år över en engelsk mile? Troligtvis kring 1.05.

Jag är ingen direkt supervän av tävlingar på vrålsnabba banor över kort distans. Dock blir man trots allt fascinerad av hur fort en travhäst kan springa.

Trots vår närhet här i Sverige till Frankrike (det andra stora travlandet i världen) så liknar vår travsport här hemma mer den amerikanska. Mycket bilstart över inte allt för långa distanser är det svenska signumet.

Därför uppskattar jag verkligen sådana propositioner som exempelvis det var i Stig Lindmarks styrkeprov när Skellefteå arrangerade V75 i lördags.

Dryga tre varv med voltstart. Det ger en annan dynamik åt tävlandet. Då gäller det även att ha en kall kusk i vagnen. Annars kommer mjölksyran som ett yxhugg.

Erik Adielsson tyckte att han körde som en clown bakom On Track Piraten (som vann Stig Lindmarks Styrkeprov). Dock vill jag nog påstå att det är just sådana lopp som numera Sveriges vinstrikaste varmblod inom V75 behöver.

On Track Piraten har gjort fler tuffa lopp en någon annan aktiv travhäst i Sverige gjort. När OTP får spara lite krut till slut är ofta hans spurter blytunga. Precis som i lördags.

Vad har hänt med det fina spelet V75? Har det ”utvecklats” till enbart vara ett Jackpotspel? Jisses vad tråkigt, tycker jag. Från att delat ut riktigt fina vinster till spelarna under många år så liknar numera V75 enbart ATG:s Jackpotverktyg. Att enbart dela ut knappa 40% (Jackpot på fem rätt) i återbetalning är lotto-klass. Hur länge köper V75-spelarna ATG:s upplägg?

Detta är otroligt ledsamt och V75 är värt så mycket mer än vad den nuvarande ledningen på ATG lanserar V75 som för tillfället.

Snart dags att byta namn på V75 till V76 istället?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Klassiskt Nurmos-upplägg bakom Kriterie-segern

STRÄNGNÄS: Efter en kraftig förkylning under förra veckan börjar så sakteliga krafterna återkomma. Skönt.

Ingen kan nog beskylla att de svenska unghästloppen är blivit mer ”folkliga” efter det att Premiechansen infördes för några år sedan.

Unghästloppens (läs främst Kriteriet och Derbyt) prispengar delas upp på allt färre händer. Roligt för de så kallade ”High-Rollers”, för övriga föga upphetsande.

Visst, det kan vara bra för storsatsande företagare att ha en egen ”playground” i travsportens unghästlopp. Dock lockar det nog inte massorna till sporten.

Samma fenomen uppkom för några år sedan i Formel 1-cirkusen. Några stall köpte upp i princip hela sporten. Dock såg dåvarande F1-chefen Bernie Ecclestone problemet omgående.

Han införde många olika typer av begränsningar såsom vikt, däck, höjd et cetera.

Idag kan F1-sporten vara den kanske mest begränsade sporten överhuvudtaget. Allt för att ingen skall kunna köpa sönder sporten.

I travsporten har vi idag i princip inga begränsningar i sporten överhuvudtaget. Visst, vi har idag ett tävlingsreglemente och ett dopingdito att följa.

Gällande utrustning (eller mer ingen utrustning alls) är det idag i princip fritt fram för en tränare att efter eget huvud bestämma upplägget.

Vill de ledande i svensk travsport att unghästloppens prispengar skall fördelas på allt färre händer så är vi klart på rätt väg.

Timo Nurmos vann Svenskt Travkriterium för sjunde gången igår med sin Inti Boko. Detta efter ett klassiskt Nurmos-upplägg, några starter på landsorten, skoryck i Kriteriekvalet samt i finalen. Upplägget verkar funka år efter år (i alla fall som treåringar).

Skall dock nog tilläggas att jag ser fler äldre bra hästar från denna treårs-kull än exempelvis fjolårets. I årets Kriterium slapp nog de allra flesta hästarna i loppet att gå helt i botten. Göran Borgås som kommenterade loppet i TV4 verkade en smula besviken efter loppet med tanke på segertiden. Tvärtom mot vad Borgås tyckte så ser jag det som en fördel. Då finns det bensin kvar i tanken till framtida lopp.

Bästa hästen inför framtiden, definitivt Campo Bahia. Vilken läcker häst han är.

I Oaks vann den fina tjejen Conrads Rödluva (S.J’s Caviar-Moviestar) Hon var fin redan på auktionen för två år sedan. Rödluvan verkar så beslutsam när hon tävlar. Hoppas att tränare Daniel Redén gör bokslut för året nu och ställer in henne för vinterförvaring. I Conrads Rödluva finns det framtidspotential.

Kriterieauktionen avlöpte väl. Förvisso regn (på torsdagskvällen) samt kallt. Tråkigt tycker jag bara att de svenska travhästauktionerna avhålls så sent på dygnet.

Många yngre tränare/ägare köpte häst. Ett bra tecken. Vi behöver som sagt bli fler aktiva sporten. Inte bara fler administratörer.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

©2018 Travnet