Cyber Lane, vår nästa internationella stjärna!

TROLLHÄTTAN: En sällsynt och gråtrist dag idag i Trollhättan. Efter helgens värmebölja känns tisdagen inte alls bra. Låt oss hoppas på bättre väder framöver igen.

Den nya ledningen på Umåker har fått en fin start. Även om jag inte uppskattar den fuling de gjorde mot Lycksele-travet och ponnylicenserna där.

Hela 5831 personer i lördags på Umåker måste applåderas. Det verkar som att Umåker är på väg att resa sig igen. Vem minns inte alla framgångar de hade fram till sent 80-tal. Håller tummarna för fortsatta framgångar för en fin bana.

Diamanten kom knappt i mål i lördags förrän Kanal75:s konsulter började prata om Elitloppet. Även Makethemark och Muscle Hustle gjorde fina lopp i Berth Johanssons Memorial där som bekant Diamanten vann.

En annan häftig femåring (den bäste?) är Cyber Lane. Vilken makalös fin årsdebut han gjorde igår på Halmstadstravet. Jäklar vad Raja Mirchi-sonens aktion biter. Att bli trött verkar han inte förstå vad det är. Här har Johan Untersteiner en häst som kan matcha världseliten. Säkerligen redan i år om Johan vill.

Under Elitloppsfasaden på huvudstadsbanan Solvalla verkar det vara ”hela havet stormar”. Ett flertal styrelsemedlemmar i Stockholms Travsällskap lämnade sina platser i går kväll. Vi får se hur det slutar denna gång. Det har osat katt länge kring Solvalla nu. Tur för Solvalla att de saknar (av annan travbana i Stockholm) konkurrens. Dock otur för de som är hästsportintresserade i Stockholm.

På lördags avgörs Olympiatravet på Åby. Tyvärr under en långhelg då många väljer att åka ut på sina landställen. Publiken har minskat avsevärt på Olympiatravet sedan nuvarande ledning på ATG valde att senarelägga (lönehelg) Olympiatravet med en vecka. Att konkurrera med Valborgshelg är alltid vanskligt.

Var lite sugen på att åka till Åby på lördag men när jag såg att Olympiatravet avgörs först kl.18.42 på lördagskvällen så blev valet lätt. Det blir en hemmalördag istället. Gillar annars Olympiatravet skarpt, även om både SOK samt ATG:s marknadsinsatser kraftigt reducerats de senaste åren.

Kungapokalskval samt kvallopp till Drottning Silvias Pokal på Åby nu på fredag. Fina hästar förvisso i kvalen men jisses vad få hästägare/tränare som valde att gå ut i kvalen. Här har kretsen kring Pokalloppen (Sprintermästaren ingår också) något att fundera på framöver. Är det åter den tuffa vintern som spelar hos spratt, fler intressant penningstinna lopp senare under året, amerikanska hästar eller något annat som gör att de blev så få hästar i kvalen detta år?

Ännu inga besked om och vilken part som skall flytta ut från Hästsportens Hus, ATG eller ST?

Troligtvis blir det ATG som måste/bör flytta från Hästsportens Hus. För inte kan väl ATG sitta i samma lokaler som Svensk Travsport samt Svensk Galopp i en avreglerad marknad, vad skulle Konkurrensverket säga om det?

Maria Akraka gästar panelen ikväll på Solvalla. Kanske kan vara en god idé för Solvalla att lyfta blicken längre bort än ATG samt Kanal75:s domäner för att kunna lyckas med sitt restaurangkoncept.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Skulle ST ingripit vid olämplig behandling av häst?

STRÄNGNÄS: I nästan alla normala fall när tamdjur utsätts för olämplig behandling (av oss människor) brukar andra vettiga människor ingripa. Det gjordes inte av ST när hästen Special Revolution ”behandlades” av icke utbildad person ifjol på Bergsåkers stallbacke.

Uppenbart var det viktigare att leda i bevis att aktuell hästägare utförde behandlingen än att ST:s medarbetare Johan Nilsson (som även han var på plats på Bergsåker) skulle ingripa. Kanske fanns det godtagbara skäl till detta?

Hästens tränare Mika Haapakangas som uppenbart även han var med vid behandlingstillfället på Bergsåkers stallbacke har nu dömts av ST:s ansvarsnämnd till en bot om 100 000 kronor.

Den hästägare som utförde behandlingen erhöll ett straff om två års beträdandeförbud på svenska travbanor.

Jag måste villigt erkänna att jag trodde sådana här överträdelser ledde till omedelbar licensindragning. Uppenbart hade jag fel. Om jag förstår rätt så är aktuellt fall även överklagat av bägge parter till ST:s överdomstol. Vi får se om de lärde i överdomstolen har en annan uppfattning än de som utgör ST:s ansvarsnämnd.

Måste också medge att jag har svårt att se en röd tråd i ST:s arbete gällande de bestraffningar som delats ut de senaste åren.

I det så kallade ”Estlands-fallet” så slutade tragedin (flertal döda hästar på grund av syrebrist) med att chauffören till transporten erhöll A-licens på Solvalla.

Mordhot på sms från A-tränare till annan aktiv leder till en varning. Kasta körspöet på annan körsven i lopp kostar en tusenlapp.

Souloy får 10 års avstängning i Sverige för doping (kobolt).

Mika Haapakangas får som nämnts tidigare 100 000 kronor i böter för olämplig behandling av häst.

Adrian Kolgjini sex månaders avstängning (från att köra lopp) för intag av kokain.

Som sagts, spännvidden (från varning till 10 års avstängning) är oerhört stor när det gäller bestraffningar från ST.

Spelomregleringen närmar sig. ATG och ST fortsätter sin kamp om så kallade ”Lika villkor”. För mig liknar det mest ”ATG:s villkor”.

Just nu har fortfarande staten ett stort inflytande i/på ATG. Ett flertal ledamöter (majoritet) i ATG styrelse.

ATG/ST delar fortfarande på lokalerna vid Solvalla. Samma telefonväxel i Hästsportens Hus mm mm.

Vilka andra spelbolag vill/kan konkurrera mot ATG med deras nuvarande upplägg?

Hot/löfte om att försvåra/blockera banktransaktioner vid spel från utländska icke-licensierade aktörer efter nästa årsskifte.

Jag som trodde att jag som EU-medborgare har rätt att köpa en tjänst från ett företag inom EU även efter nästa årsskifte.

Ja, vi får se hur detta kommer te sig framöver.

Lunchtrav på Jägersro idag. Ur led är tiden.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Ett sällsynt besök på Bergsåker

SUNDSVALL: Det blev ett sällsynt besök på Bergsåker i går kväll. Också är det sällsynt för undertecknad att besöka en V86-tävling.

Det var väldigt lite folk på plats, drygt 700 personer. Förutom att jag fick en utskällning på stallrestaurangen när jag lyfte på locket (innan jag betalat) till kotlettraderna vid buffén var det en trevlig kväll.

Det lät som att banan var en smula hård. Kvällens clou var definitivt försöket i Norrlands Grand Prix för fyraåriga hästar.

Stefan Melanders nya jänkare Enterprise såg en smula tung och bökig ut innan start. Det blev en häftig fight mellan honom och Robert Berghs Transcendence. Robert Bergh gjorde vad han kunde för att göra livet surt för Enterprise och Per Linderoth. Dessa två ekipage låg långt före de övriga under loppet. Nu höll Enterprise undan med minsta möjliga marginal för just Transcendence.

Pratade med Robert Bergh efter loppet och han menade på att inte just kan köra Transcendence på något annat sätt. Vill också ge ett högt betyg till Weekend Fun, vilken spurt till tredjeplatsen. Den lovar gott inför storloppen i år.

Som vanligt numera så var det tunt anmält i loppen även på Bergsåker. Det är en tråkig utveckling av travsporten vi ser just nu. Uppenbart har inte hästägarna haft samma tålamod som administrationen haft inför årets ”Pokalår”.

Apropå tunt anmält. Såg startlistorna till tisdagstävlingarna på Solvalla nästa vecka. Jisses, vilken tunn soppa. Många fina hästar förvisso, men oerhört tunna (till antalet hästar) startfält. Tråkigt naturligtvis.

Björn Goop har ett tagit ett ”break” från tävlandet som kusk för tillfället. Vi får hoppas att inget allvarligt hänt honom och jag hoppas att han snart är tillbaka igen.

Örjan Kihlström verkar må bättre i ryggen igen och aviserar att han kör igen på tisdag vid Solvallas tävlingar där. Gott så.

V75 fortsätter att leverera femrättsjackpottar i parti och minut. Tyvärr ser tävlingarna på Jägersro på lördag relativt favoritbetonade ut igen.

Än så länge har spelarna visat sitt förtroende för produkten. Hur länge orkar V75-spelarna nuvarande upplägg när det gäller hästsportens absolut största spelprodukt?

Som jag nämnt tidigare är jag oerhört fascinerad av att V75-spelarna lägger så mycket pengar utan att få i princip något tillbaka.

En grej till gällande Bergsåker i går kväll. Jisses vad speakern jagade på de aktiva på slutet av kvällen. Nästan så att han hånade körsvennerna när det blev några omstarter samt något materialfel. Det var inte trevligt att höra.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Håkan Wallner blir invald till Hall of Fame i USA

KÖPENHAMN: Lite rabalder blev det efter Day Or Night Ins seger på Halmstad i måndags. Först annonserade Halmstads Linson-system ut en segertid på 1.10,3. Den korrigerades sedan kraftigt när måldomaren läste av målkameran, den ”nya” tiden vlev flotta 1.09,6, en viss skillnad måste man medge.

Antingen har Halmstad fel på sitt system på innerplan eller är det fel på deras målkamera. Låt oss hoppas på det förstnämnda.

Större problem än tidtagningen var det fåtal hästar som startade främst i årgångsloppen på Halmstad. Att det i ett lopp endast delades ut tre priser är problematiskt.

Jag vill påstå att hästägarbristen är speciellt påtaglig i södra Sverige. Låt oss dock hoppas på att jag har fel.

Apropå södra Sverige. Jägersro kör sin nästa tisdagskväll den 22 maj. Inte lätt att vara hästägare eller publik i Skåne längre.

Att Skånska travsällskapet köper nuvarande upplägg från ST/ATG är för mig en gåta.

V75-spelarna verkar vara helt okänsliga nuförtiden. De fortsätter att dunka in pengar på V75. ”Normala” utdelningar uteblir numera nästan alltid. Ingen utdelning på fem rätt i princip varje lördag. Som sagt, V75-spelarna verkar dock köpa Hasse Skarplöths upplägg gällande V75. För mig är detta oerhört fascinerande.

Håkan Wallner kan vara den person i svensk travsport genom tiderna som betytt mest för sportens utveckling.

Därför är det förbaskat roligt att Gävle-sonen till sommaren blir invald i amerikanska hästsportens ”Hall of Fame”.

Håkan Wallner som tillsammans med sina kapitalstarka hästägare i början av 70-talet köpte en mängd fina amerikanska hästar, både för tävling och avel.

De lyfte svensk travsport från en relativt undanskymd plats till sportens finrum. Som sagt. Riktigt trevligt att Håkan Wallner då blir hyllad i USA.

Solvalla fortsätter kämpa på med sitt ”nya” restaurang-koncept på deras nya tävlingskväll, tisdagarna. Än så länge långt ifrån någon succé. Igår kväll skvallras det om dryga 40 gäster på Kongressen. Om de var där för ”konceptet” eller om de hade kommit ändå förtäljer inte historien.

Bara att inse. Solvalla har en lång väg tillbaka som publikarena. Troligtvis kommer banan aldrig att ens hitta tillbaka halvvägs till sina glansdagar

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Svensk Travsport borde skämmas

STRÄNGNÄS: För några veckor sedan presenterade ST tillsammans med Solvalla satsningen ”The Showdown”. Detta lopp med endast två deltagare skall avgöras tisdagen den 14 augusti på nationalarenan.

Två hästar och tillika två hästägare (i bästa fall) skall fightas om 2,5 miljoner kronor i total prispott. 2 miljoner kronor till vinnaren och 500 000 kr till tvåan.

Jag hade gärna sett att dessa ”överblivna” Pokalårspengar hellre hade delats upp i en B-tränarserie samt en Monté-serie under sommaren istället.

B-tränarna som börjar bli en bristvara i svensk travsport måste även de stimuleras. Att monté också behöver ett hyggligt tillskott tror jag alla håller med om.

Nu valde ST att satsa mycket pengar på endast två hästägare. Knepigt vill jag påstå.

Ännu knepigare blir det att förstå när jag på ST:s hemsida läser om att de svenska hästskötarna (som också det verkar vara en bristvara på) har chans att diplomera sig vid några valda tillfällen i Sverige.

Här skiljer dock den svenska travsporten på de aktiva något oerhört. Medan två hästägare delar på 2,5 miljoner kronor i ”The Showdown” får de svenska hästskötarna betala sitt eget diplom med 1500kr/styck.

Herregud, vilken planet befinner sig de ledande cheferna/styrelsen på ST sig på?

Omvänd Robin Hood-politk med andra ord. Ta betalt av ungdomarna (som säkerligen har en aning sämre ekonomi än hästägarna) och ge två hästägare 2,5 miljoner kronor.

Detta är helt uppåt väggarna och jag skäms som aktiv i svensk travsport över vad vårt centralförbund har beslutat, främst då att rycka 1500 kr av våra ungdomar för ett diplom. Så illa ställt borde det inte vara på ST.

Readly Express till avel i två veckor! Ja, det var en nyhet. Har förvisso inte förstått mig på ägarna till hästen att de inte gick direkt till avel efter segern i Prix d’Amérique. Enorma pengar (till en liten kostnad) att säja nej till. Hur som helst nu blir det avel ett par veckor på Menhammar. Prislappen relativt moderat (75 000 kr). Stallkamraten Villiam som i min värld inte har på långa vägar samma meriter som Readly Express betingar ju ett pris 90 000 kr.

Fortsatt bra omsättning för ATG på streckspelen. 102 miljoner i lördags på V75 är riktigt bra. Dock fortsatt bedrövlig information till spelarna gällande skoinformation. Så länge spelarna trycker in omsättning kommer inget att hända angående skoinformationen och eventuell bike-information.

Jänkarvagn i voltstart verkar inte alltid vara en hit. Många tränare i Sverige vill kunna bestämma balans såsom skor/barfota/jänkarvagn som de själva behagar.

Trots det finns det professionella tränare som vill förbjuda jänkarvagn i voltstart. Är böjd att hålla med den sistnämnda gruppen. Peter G Normans Hercules T. verkade inte så nöjd med jänkarvagnen i lördags från ett springspår på Mantorp. I detta fall ett felbeslut av tränare/kusk.

Jessica Almenäs gästar/konsulterar Solvallas nya restaurang-koncept ikväll. Är hon nyckeln till att locka massorna tillbaka till nationalarenan igen?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Härligt för Åby – Solvalla är storsinta

STRÄNGNÄS: Tisdag 66 110, onsdag 58 959, torsdag 66 384 och fredag 70 684 personer. Det gör en total publiksiffra för Cheltenhamfestivalen i England om 262 137 personer. Det jag försöker beskriva är hur mycket publik det stora hindermeetinget drar till banan Cheltenham Racecourse.

I jämförelse med det är Elitloppet litet. Årets publiksiffra var publikrekord. Jag har frågat ST:s styrelse då och då om någon har besökt Cheltenhamfestivalen. Tyvärr har svaret även detta år blivit nej. Kanske läge och slopa någon tjänsteresa till USA och istället ta sig till Cheltenham?

Spelarna är fantastiska. Trots avsaknad av relevant (tillåtet att ändra från barfota till skor på efter spelstopp) barfotainformation så fortsätter spelarna att dunka in pengar på de stora streckspelen. Trots numera nästan alltid uteblivna utdelningar för fem (V75) och sex rätt (V86) så fortsätter spelarna att lassa in pengar på V75 och V86. Jag måste medge att jag är en smula fascinerad av detta.

Härligt för Åby och dess sportchef Jon Walter Pedersen att de franska kanonerna Bold Eagle och Bird Parker enligt uppgift har Åby Stora Pris den 11 augusti inskrivna i sina agendor. Låt oss verkligen hoppas de håller sig friska och sunda fram till dess. Åby Stora Pris nya proposition kittlar i alla fall mig och även uppenbart kretsen kring Bird Parker och Bold Eagle.

Intressant att se var ST och till viss mån Solvallas satsning ”The Showdown” tar vägen. Nu verkar ju Bold Eagle i alla fall vara borta från Solvalla den 14 augusti.

Vet inte om jag börjar bli gammal och skruttig men jag förstår icke Solvallas sportchef Anders Malmrots inbjudan av hästen Uza Josselyn till årets Elitlopp. Visserligen är storsinthet en god egenskap. Dock behöver man väl inte vara så förlåtande till Uza Josselyns tränare René Aebischer?

Denne René Aebischer är också veterinär till professionen och var bland annat konsult åt familjen Gallier som hade hästen Jag de Bellouet. Den franske ”kannibalen” var ju som bekant först i mål i Prix d’Amérique och Elitloppet för 12 år sedan. Som kanske inte alla kommer ihåg så blev ju ”Jaggen” av med förstaplatserna i dessa gigantiska lopp. Gällande Elitloppet var substansen diklofenak. För mig är Elitloppet 2006 den största skandalen i svensk travsport genom tiderna.

Den orädde och frispråkige travdebattören Linn Andersson till Hästsportens Hus. Ja, det var minst sagt en överraskning. Hon blir kanslist hos BAS-organisationen Travhästägarna och de har kontoret i Hästsportens Hus. Mycket intressant.

Den treårige From Above-sonen Futur de Ladil (mor är svenskfödda Her Highness) vann förra veckan på Mallorca-banan Son Pardo loppet Premi Menhammar Stuteri. Passande då även Futur de Ladil är uppfödd av Menhammar Stuteri. Segertiden blev goda 1.17,9a/2150m och kanske är det så att From Above-hingsten får gälla som en av favoriterna till segern i spanska derbyt som avgörs på samma bana söndagen den 20 maj? Sju starter har nu resulterat i tre segrar.

16 000 hästar i A- samt B-träning i Sverige vid den senaste räkningen. För 18 år sedan var siffran dryga 24 000 hästar. Allt detta enligt Erik Adielsson i den utmärkta youtube-sändningen ”Vad tycker du om trav?”

Har fått lära mig att vi inte har hästbrist utan snarare hästägarbrist. Självfallet skall rätt vara rätt.

 

Ännu inga direkta spår efter våren här i Mälardalen. Är det månne så att rekordet gällande att plocka bort brodden ur skorna från vintern 1986 (10 april) är hotat?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Nära dubbelt så mycket galopper med valfri balans

SÖDERTÄLJE: Jag gissar och tror att det blir barfotakörning av imorgon på Halmstadtravet när V75 avgörs på Hallands-banan.

Många tränare är säkerligen sugna på att testa sina adepter med ”optimal” balans imorgon. Kanske blir det ett för stort steg för många hästar, det vill säga från fullt broddade runt om till barfota?

Detta med tanke på att det trots allt råder full vinter i hela Sverige för tillfället.

Rent statistiskt så galopperar 10% av hästarna en tävlingsdag under vintern när det är barfotaförbud. Den siffran ökar nästan till det dubba när fri balans råder för tränarna. Galopprocenten ligger på cirka 18-19% under en tävlingsdag när tränarna själva får välja balans.

Borde det inte vara tvärtom kan tyckas?

”The showdown” har diskuterats flitigt sen ST/Solvalla presenterade planerna om ett matchrace på Solvalla den 14 augusti.

Att ta 2,5 miljoner kronor från prisbudgeten för att dela ut den till två hästägare känns knepigt, och definitivt onödigt.

Visst, det finns en nerv med tvåhästarslopp. Men detta är en idé som skulle ha blivit kvar på skrivbordet i Hästsportens Hus.

Detta är att gödsla på fel ställe.

En aning småfräckt också av ST/Solvalla att ringa Åbys sportchef Jon Walter Pedersen kvällen innan presentationen av ”The Showdown” för att få med JWP på tåget om ett detta skulle vara ett samarbete mellan ST, Solvalla och Åby (Åby Stora Pris).

Gott att Jon Walter avböjde det ”samarbetet”.

Fortfarande tunt med anmälningar till de svenska loppen. En bana som gått mot strömmen och väljer att fördela prispengarna lite mera jämnt, det vill säga till fler, är Momarken i Norge.

Resultatet av det är att de inte har några problem med att fylla sina lopp. Kanske kan vara en tanke även värd att testa i Sverige?

Vi såg ju ett litet resultat av det i tisdags när Sundbyholms breddtravstävlingar drog mer folk och fler hästar än vad Solvallas ”fintrav” gjorde samma kväll.

Tror att svensk travsports strategi de senaste åren om att fördela prispengarna (räknat i kronor) till allt färre händer är av ondo för travsporten på sikt.

Ett nytänk från ST skulle vara välkommet.

Bird Parker, vilken hjälte han är. Till och med bättre än ett bra vin. Han blir ju bara bättre för varje år.

Belina Josselyn, inte så dålig hon heller. Avslutade under 1.10 sista 1600m som tvåa bakom Bird Parker i Prix de Paris i söndags.

Hoppas vi får se Bird Parker i Åby Stora Pris. Att Belina Josselyn kommer till Norden i sommar tror jag inte på. Möjligtvis då istället Jean-Michel Bazires andra topphäst Aubrion de Gers.

Aubrion de Gers har inte startat på hela vintern och han skulle ha mycket pengar att hämta även i Norden i sommar.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Vem vinner duellen, Sundbyholm eller Solvalla?

UPPSALA: Jag uppskattar mångfald och då även inom travsporten. Därför jublar jag inte direkt när i princip enbart 15 körsvenner kör alla V75-hästar nu på lördag. Förutom då lärlingsloppet.

Däremot uppskattar jag lopp 10 på Solvalla imorgon. 15 toppkörsvenner, där många av dem inte är speciellt bekanta med att köra kallblod. Sådant uppskattas måste jag säga. Kanske blir det så att Lutfi Kolgjini vinner sitt första kallblodslopp imorgon?

Om vi skall nå fler framtida hästägare, aktiva och så vidare behöver vi satsa på en bredare bas. Det var länge sedan ATG/ST gjorde det tyvärr.

Blir intressant att se publikduellen nu på tisdag mellan Solvalla och deras ”nya” restaurangkoncept kontra grannbanan Sundbyholms breddtävlingar. Det är nog ingen djärv gissning på att Sundbyholm kommer dra mer folk än Solvalla på tisdag.

Förresten, har det hänt någon gång tidigare att Solvalla och Sundbyholm tävlar mot varandra?

Detta säger väl en del om tävlingsschemat 2018. En större katastrof vill jag påstå. Schemat är ett bevis på att prestige (läs ATG:s vd Hasse Skarplöth) går före vettigt bondförnuft.

Hasse Skarplöths baby V86Xpress har sänkt storbanorna Jägersro, Åby och Solvalla rakt ner i dyn. Vansinnigt tråkiga tävlingar att ta del av som publik. Möjligtvis uppskattar ledningen på Bergsåker eländet?

Vi ser ju också redan nu att hästarna inte räcker till de högdoterade tävlingarna på tisdagar, onsdagar samt lördagarna. Dock, vem verkar bry sig?

Detta är dock en farlig politik. Det blir allt färre hästägarföreträdare i svensk travsport. Med en allt tunnare kundbas lever travsporten på en skör tråd.

Det verkar inte hjälpa att ATG/ST lovordar sina egna satsningar de senaste åren. Vi blir allt färre i sporten iallafall. Det hjälper inte med att Top7 är ett alldeles ”fantastiskt” spel.

Apropå Top7, aldrig har väl ett sådant litet spel till omsättning fått så mycket köpt medieutrymme?

En större satsning på amatörer vore önskvärt från ST. Kanske en vettig amatörserie någon gång under året med en bra final på V75?

Mer tränarlopp vore också önskvärt. Att se samma körsvenner i princip varje gång blir en smula tröttsamt i längden.

Längre lopp, ja, det vore också önskvärt.

Fler voltstartslopp, det är väl samma sak som att svära i kyrkan för ATG? Men jisses var enahanda det blir med alla autolopp numera.

Ja, ni vet vad jag tycker om barfotakörning på svenska treåringar. Tänk om vi slapp den styggelsen. Bra för hästarna som får chansen till längre karriärer. Bra för hästsporten som sådan att ha fler spelobjekt att nyttja även efter hästarnas treårssäsong.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Störst hästbrist i Skåne?

YSTAD: En riktigt fin dag i södra Skåne. Ingen snö. Solen skiner en smula. Ja, det finns hopp om en vår även detta år.

Det blev ett besök på Jägersro i går kväll. Kvällens behållning gällande hästarna var definitivt Ola Samuelsson treåriga debutant Hurricane River. Up And Quick-valacken trummade på ordentligt och segertiden blev snygga 1.16,1v/2140m.

Om jag förstod Ola rätt så var Hurricane River en smula knepig när han började med honom som unghäst. Kanske ett arv från fadern Up And Quick som inte heller han var alldeles lätt som unghäst?

Igår satt alla bitar på plats och jag gissar på att Hurricane River har mycket pengar att hämta den närmaste tiden.

Mödernet är fantastiskt fint på denna herre. Tibur-stoet Lass Tiba hittas som mormorsmor. Med andra ord franskt på både fädernet och mödernet. Ork och teknik verkar det finnas ordentligt av hos denna fina treåring.

Alltid trevligt att besöka Jägersro. Kunniga människor bland de aktiva och hästägare. Dock, väldigt få hästar i loppen. Även Jägersro lider av hästbrist, kanske mest av alla banor i hela landet?

Tapperhetsmedalj till alla V75-spelare. Återigen delades det inte ut några vinstpengar ut på fem rätt. Spelarna verkar acceptera sitt öde. Över 100 miljoner pumpades ändå in. Makalöst måste jag säga.

Finns det mer stryktåliga människor än V75-spelare?

Belina Josselyn, vilken dam hon är. Årets Prix de France var ett magnifikt lopp. Återigen fick Bold Eagle bita i det sura äpplet som knappt slagen tvåa.

Love You-dottern Belina Josselyn tränas/matchas med ackuratess av Jean-Michel Bazire. Inte många onödiga skoryck under året där inte. När väl Bazire plockar av skorna på henne händer det grejer. Europas klart bäst sto är hon. Väl värd segern i årets Prix de France.

Som sagt, Bold Eagle gjorde även han ett enormt lopp. Trean Propulsion var även han grymt bra. Även om han ser lite klumpigare ut på Vincennes än han gör här hemma när han tävlar.

Travbanorna annonserar om höjda prispengar under året. Låt oss hoppas att det kan locka fler hästar till tävlingarna. Just nu känns det avslaget i många lopp. Eller är det så enkelt att det inte finns fler tävlingshästar för dagen?

Blir intressant att följa detta under året. Ännu mer intressant är det att ta del av hur det kommer se ut 2019. Pokalår ett år, visst. Det intressanta är ju vad som händer de närmaste åren. Så fort en marknad känns osäker väljer investerarna (läs hästägare) att vara försiktiga. Det ligger nog i sakens natur vill jag tro.

ST/ATG har ju inte direkt varit transparenta mot de aktiva de senaste åren. Till och med motsatsen till det vill jag påstå.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Brinner pengarna i fickan på V75-spelarna?

UPPSALA: Hur tänker V75-spelarna? Att trycka in 102 miljoner (i lördags) till en omgång som stavas 5-rätts Jackpot lång väg är egentligen helt galet. Jag vet inte hur de resonerar. Antagligen måste pengarna brinna i fickan på dem.

Naturligtvis tacksamt för ATG och kanske även hästsporten som sådan? Är det möjligtvis brist på alternativ som trots allt gör att spelarna kliver in? Förutom de som fick 7-rätt med en liten insats så var det i princip torsk för alla andra. Att Tudor Kronos, Zenit Brick och Southwind Feji skulle förlora var nog bara en önskedröm.

Som sagt, spelarna var där och tryckte över 100 miljoner kronor till en V75-omgång som i princip alla (läs spelarna) var chanslösa att vinna några pengar på. Helt ”fantastiskt” tycker jag.

Andra förutsättningar till lördagens V75 vill jag påstå. Finaler gör att det kommer köras på många händer. Kanske blir det en lite tungsprungen bana vilket kan göra att även hästar som kommer bakifrån har chansen?

Solvalla kämpar på med sina tisdagar. Igår så blev publiksiffran 634 personer. Solvalla har en tung resa framför sig.

När körde Jägersro trav en tisdagskväll senast?

Tävlingsdagarna på min hemmabana Sundbyholm är huller om buller. Det har varit fredagar, måndagar, ibland lunch och ibland kväll. Inte helt lätt att hålla reda på längre.

Är det bra för svensk travsport? Knappast.

Frenchnorwegian ID (vilket namn) verkar vara en lovande treåring. Andra starten igår på Solvalla och andra segern. Robert Bergh har en unik förmåga att kunna hitta lite ”udda” stammade hästar som går riktigt bra. Denna Saxo de Vandel-avkomma verkar ha fått det mesta med sig sen födseln. Han blir intressant att följa framöver.

Trots att Robert Bergh saknar i princip Ready Cash och Muscle Hill-hästar i stallet så levererar han resultat. 78 starter i år har inbringat 23 segrar (29%). Totalt intränat just nu 3 miljoner.

Vincennes nya positioneringssystem verkar vara vida överlägset det ST/ATG köpte in för några år sedan. Eller är det bara så att teknikerna kring systemet på Paris-banan innehar kompetens?

Att Readly Express blir årets häst 2017 tror jag står helt klart. Att det fortfarande går att rösta på årets häst 2017 anser jag vara helt galet. Detta med tanke på Readly vann Prix d’Amérique 2018.

I min värld visade Cyber Lane ifjol att han borde blir årets häst. Jaja, det går inte att få allt.

Östersunds-travet har ju den stora äran att arrangera UET-Mastersfinalen i september. Riktigt roligt för dem naturligtvis.

”Självfallet” avgörs denna final samtidigt som Östersunds eminenta herrfotbollslag spelar hemma mot svenska mästarna Malmö FF.

Låt oss hoppas för Östersund-travets skull att denna krock kan undvikas.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

©2018 Travnet