Publiken har flytt Olympiatravet

GUSTAVSBERG: Till helgen är det åter dags för ett av årets stora travlopp, nämligen Olympiatravet. Kanske håller det på att flagna en smula? Det blir allt mer sällan som kretsen kring loppet hittar några riktigt slagkraftiga utländska ekipage. Publiken börjar också svika evenemanget (se nedan) Ifjol lyckades de ansvariga inom svensk travsport lägga finalen av Olympiatravet på Valborgsmässoaftonskvällen. Publikt blev det en katastrof. I år så har de ansvariga lagt Olympiatravet under samma långhelg. Skillnaden nu är att loppet går kvällen före Valborgsmässoafton. En smula bättre säkerligen. Dock borde inte ett sådant här stort lopp ligga under en långhelg. Konkurrensen är nog för stor med människors andra intressen som att åka på landet, långweekend utomlands och så vidare.

Hur ser då utvecklingen/avvecklingen ut för Olympiatravet sedan några år tillbaka?

2016 (30/4) 169,98 milj kr*   10 646 personer   5.556 milj kr Jackpot

2015 (25/4) 186,24 milj kr** 13 051 personer   5.200 milj kr Dubbeljackpot

2014 (26/4) 151,77 milj kr     15 679 personer    5.173 milj kr

2013 (20/4) 152,73 milj kr      15 201 personer   6.026 milj kr

2012 (21/4) 158,85 milj kr      14 360 personer   6.361 milj kr

2007 (21/4) 121,14 milj kr      16 169 personer   5.004 milj kr

Siffrornas betydelse: år, datum, totalomsättning, publik, totala prismedel.

Med andra ord att flytta Olympiatravet till Valborgsmässohelgen är en katastrof rent publikmässigt. Trots högre omsättning genereras inte mer prismedel.

Här har de ansvariga för Olympiatravet en läxa att göra. Än så länge har de inte gjort det tyvärr.

ATG:s vd Hasse Skarplöth kom in på ATG per den 1 januari 2013. Hur ser då antalet anställda ut på ATG (koncernen) under hans resa. Antalet anställda vill jag nog tro räknas per den 1 januari.

2017, 299st

2016, 281st

2015, 272st

2014, 255st

2013, 252st

Dessa anställda inom ATG-koncernen är inte anställda för att driva publik till Olympiatravet. De är där för att driva omsättning. Dock ser vi nu att omsättningshöjningen är oerhört kostbar för hästsporten. Det kommer inte några pengar tillbaka till sporten. Nu lovas ju Pokalåret till nästa år. Det vi skall veta om dessa pengar är ju att de är lånade pengar av ATG från sporten under ett flertal år.

Jag vill nog tro att det är bra för svensk hästsport (läs hästägarna) att ATG snart skiljs från ST. Detta äktenskap har kostat hästägarna enorma pengar i form av massa konstiga prylar från ATG:s sida. Snart är detta ett minne blott och för mig känns det bra.

Undran, trots ett dyrbart positioneringssystem visades inga mellantider från helgen V75 på Umåker. Inte heller kunde referenten i TV-sändningen bidra med dessa vad jag tycker spännande detaljer i horseracing. Knepigt.

Plus till Propulsion, Tobin Kronos, Odin Tabac, Twister Bi, Bold Eagle och Stand and Deliver från helgen. Den sistnämnda klämde till med 1.10,5a/1600m på Skive (visst är det en 800m-bana?)

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Sporten lever, men vad händer med spelsiffrorna?

STRÄNGNÄS: Delicious, denna lilla pärla var alldeles underbar igår på Halmstad-travet. I den halländska snålblåsten levererade Delicious en avslutning som sällan skådats. Segertiden blev lysande 1.10,4a/1640m för Delicious. Låt oss hoppas att hon nu får vara frisk framöver och kunna tränas normalt fram till Elitloppet. Jag tror nog att pojkarna får hålla i hatten när denna vesselsnabba tjej äntrar banan sista söndagen i maj.

Delicious är så fint stammad. I femte led på mödernet så hittar vi världsrekordhållaren för tvååriga ston Impish. Just Impish som hade just aktionen som sitt främsta kännetecken. Vi ser nog mycket Impish i Delicious. Annars är nog Impish största bedrift att hon lämnade kanske en av världens bästa avelshingstar, nämligen Pay Dirt. Tänk om Pay Dirt hade varit tillgänglig för fler än bara de danska uppfödarna. Vilka kanoner han lämnade Florican-sonen Pay Dirt. Hans avkommor hade en alldeles enastående aktion. Jisses, hur de rörde sig. Visst, avkommorna var en smula små men vilka travare de var.

En eloge till Färjestad gällande deras långfredagstrav. Storbildsskärmen visade inte som nationalarenans (läs Solvalla) ”Bingolotto” på skärmen under loppen utan alldeles vanliga hästar. Så skall det vara naturligtvis. Hoppas bara att någon i ledande befattning från Solvalla var på Färjestad under långfredagen och såg hur det kan vara.

Säkert kan de aktiva gnälla på Romme-banan i söndags när V75 avgjordes där. I de sju V75-loppen så galopperade 32 hästar av 83 stycken. Alltså, nästan 40% försvann genom galopp. Extremt mycket och jämförbara siffror hittas nog endast från de årliga Kriterie/Oaks-kvalen.

Förvånad att inte ansvariga tränare ändrar taktik från barfota till något annat när de märker att banan är lurig. Trots allt kostar det ju en slant att åka och starta för hästägaren samt att tränaren missar sin provision vid galopp. Andra sporter såsom exempelvis skidåkning ändrar ju valla under skidorna när de märker att underlaget är lurigt.

Annars var sporten alldeles magnifik på Romme i söndags. Nadal Brolines spurt i Gulddivisionen var unik. Nu är Yankee Glide-sonen klar för Olympiatravets final på Åby. Det är nog också så att Jon Walter Pedersen behöver bjuda in även Volstead och D.D’s Hitman också. Vilka lopp de gjorde.

Vad händer just nu med ATG:s omsättning?

Trots att Hasse Skarplöth ökat antalet medarbetare i ATG:s koncern från 252 stycken när han anställdes till dagens 299 så haltar omsättningen för stunden ordentligt.

Vi tar ett exempel. Rommes V75-påsktävlingar. Siffrornas betydelse, år-totalomsättning samt publik.

2012, 110,27 milj kr – 4055 personer

2013, 113,21 milj kr – 5280 personer

2014, 107,98 milj kr – 4395 personer

2015, 102,85 milj kr – 3264 personer

2016, 106,42 milj kr – 3079 personer

2017, 95,91 milj kr – 3030 personer

Årets siffror är inte något att skriva hem till mamma om. Vi ser också klart och tydligt hur publiken svikit Rommes Påsktävlingar sedan senareläggningen 2015. Nej, detta är inget att vara stolt över. Jag kommer aldrig någonsin förstå ST:s styrelse enorma flathet gentemot sitt eget dotterbolag ATG. Spelbolaget ATG saknar idag (och har gjort länge) kompetens gällande spelfrågor, tyvärr. Än värre är att ST låter ATG-gänget hålla på. Detta faktum gällande ST:s bristande förmåga är det mest underliga jag träffat på inom travsporten sedan mitt intresse väcktes för den under tidigt 70-tal.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Spring Erom och Lutfi Kolgjini motsatsen till den ”moderna” travsporten

STRÄNGNÄS: Spring Erom, vilken hjälte han är. Totalt raka motsatsen till vad all modern travsport är för dagen. Han springer med skor, ingen jänkarvagn och öppet huvudlag. Nu är Spring Erom inne på sin sista säsong på tävlingsbanan. Gentle Star-sonen gör allt fortfarande med bravur. Hans inställning till att tävla är alldeles excellent. Det är svårt att inte tycka om Spring Erom.

Tre hästar vann på V75 i lördags med skorna på. Två från Kolgjinis stall samt då även ovannämnda Spring Erom. Lutfi Kolgjini är inte mannen som rycker skorna i onödan på sina hästar. Stall Kolgjini vann fyra lopp (två inom V75) i lördags på Jägersro. Alla fyra vinnande hästar gick med skor runt om. Det måste anses vara unikt i dagens travsport. Vad vinner då Ludde på att vara så envis/tjurig med att behålla skorna på? Högst antagligen får han en häst som tävlar någon säsong längre än konkurrenternas hästar och samtidigt då tjänar mer pengar. Ja, det finns stora pengar även för våra äldre hästar. Det kanske glöms bort numera när ”alla” hästar skall ge järnet som treåringar.

Jag måste medge att jag är oerhört svag för Raja Mirchi-sonen Rajesh Face. I Rajesh Face har nog Kolgjini en häst som kan vinna Prix d’Amérique i framtiden. Stammen med franska inslag. Lugn treårssäsong. Skor på. Allt talar för en suverän framtid för Rajesh Face. Segern i lördags i Derby Trail på Jägersro var magnifik. Hoppas nu Ludde inte tar ut honom i Kungapokalen utan istället går ”all-in” till höstens två Derbyn. Dels det svenska samt även Europaderbyt.

Intressant att studera Bold Eagles-stamtavla lite mer. Måste nog vara knepigt för fransmännen att medge att Bold Eagle har ca 53% amerikanskt blod i ådrorna. Alltså det franska blodet är en minoritet i nationalidolen Bold Eagle.

Nu på onsdag är det 50 år sedan Ego Boy föddes. Denna Ego Boy som betydde så mycket för svensk travsport under 70-talet. Ego Boy lyfte in sporten i det svenska folkhemmet. Det var svårt att inte bli tagen av denna fantastiska häst när han vann Elitloppet 1973. Det Elitloppet var mitt första på plats. Även om jag var väldigt ung då så är minnesbilden intakt från den 27 maj 1973. Roligt att Sulkysport och Claes Freidenvall skrev en sådan fin artikel om vår kanske främsta (?) häst genom tiderna i förra veckans tidning.

Travsporten laddar nu inför en spännande påskhelg. Många fina hästar skall ut och tävla. Ser fram emot att vara ledig och även följa travet en smula under kommande påskhelg.

Glad Påsk!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Solvalla är ”unika”

UPPSALA: Jag vill nog tro att Solvalla är unika i världen när det gäller ”horseracing”. På sin stora TV-skärm på bortre långsidan väljer Solvallas ledning att visa positioneringssystemet när loppen går istället för hästarna. Visst, första 100m visas hästarna för att sedan gå över till bollar som fluffar runt. Publiken får också se sista 100m på upploppet live på storbildsskärmen.

Alltså den ledande hästkapplöpningsbanan i Sverige väljer med andra ord  bort hästarna för grafik. Det faller i alla fall inte mig på läppen. Hur gör exempelvis andra jämförbara banor utomlands? På Vincennes i Paris visas hästar istället för grafik. Likadant på Meadowlands i New Jersey. Mycket märkligt beslut av Solvallas sportsliga ledning kan tyckas. Tänk själva, Elitloppsfinalen visas med grafik istället för med hästar på storbildsskärmen. Vilken hemsk tanke. Dock tyvärr sann.

Alla som kört häst vet att när man möter en vit häst kan det sluta med trubbel. Är dessutom den vita hästen en ponny kan det sluta med panik för den icke-vita hästen. Nu gick det ett gäng ponnyer på stallbacken i lördags. Det slutade illa för Mattias Djuse i lördags som nu blir borta länge för en handledsfraktur. Mattias orutinerade Helloise Boko blev enligt uppgift rädd för en vit ponny och det slutade illa för både Helloise och Mattias. Onödigt tycker jag.

Åtta av 12 vinnande hästar i lördags på Solvalla gick med någon form av barfotabalans. 7 av 19 startande treåringar i ”Margareta-loppen” gick barfota i någon form.

Härligt att 73-årige Hasse ”Skåning” Nilssons Dictionary (med skorna på) vann finalen av Diamantstoet i lördags. Det är snart 50 år sedan Hasse (Solvallas äldsta proffstränare?) jobbade åt legendaren Stanley Dancer i USA och skötte bland annat världsrekordhållaren Nevele Pride. Hasse jobbar numera med ett litet stall i Märsta tillsammans med sonen Alexander. Deras hästar går bra överlag.

Kadett C.D. verkar likt katten ha 10 liv. För dagen ser Scarlet Knight-sonen alldeles förträfflig ut. Lördagens seger i Olympiatravets första försök var välförtjänt. Dessutom att slå Nuncio gjorde säkerligen saken inte sämre för kretsen kring ”Kadetten”.

I fredags presenterades den efterlängtade (av hästsporten) spelutredningen. Om jag förstår den rätt har nu exempelvis de svenska banorna en jättechans att positionera sig. Att de sportsliga frågorna snart försvinner från spelbolaget är till gagn för sporten. Har sporten kompetens och affärssinne för stunden? Nja, det är det nog sämre ställt med vill jag tro. Men, banorna har världens chans att öka sitt inflytande framöver. Får se om de tar den.

Nu blir det en snabb remissrunda. Sedan skall riksdag och regering säga sitt. Tror säkert att finansminister Magdalena Andersson har vissa åsikter om utredningen.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Kan jag också se det positiva?

KÖPENHAMN: ”Det händer mycket positivt på Solvalla just nu” säger ST:s generalsekreterare Johan Lindberg i egenkontrollerad media.

Det blir därför ett intressant besök på Solvalla kommande lördag. Främst naturligtvis med tanke på vilka fina hästar som tävlar. Också blir det spännande att ta del av allt det positiva som händer på nationalarenan för tillfället.

Föga oväntat fick Rommes licensgrupp backa på sitt beslut om att dra licensen för 22-åriga Natalie Örtlund. Trycket blev för hårt för de fyra och när ST även gick och talade om det olämpliga i Rommes beslut så fanns det ingen annan väg att backa tillbaka. Blir intressant att följa detta ”case” även framledes. Kan Rommes sportchef sitta kvar på sin post efter denna ”knäppning på näsan av ST?”

På fredag är det dags för att presentera ytterligare en spelutredning. Det har varit några sådana de senaste åren. Skillnaden denna gång är att det säkerligen blir någon form av förändring gällande monopolets vara eller inte vara.

Tidigare spelutredare har ju som bekant stuckit huvudet i sanden och inte brytt sig om att det finns en omvärld samt internet. Den avsaknaden av verklighetsuppfattning har stått travsporten dyrt de senaste 10 åren.

Att monopolet på totalisatorspel faller vilken dag som helst tror jag de flesta begriper numera. Blir hur som helst intressant att ta del av fredagens presentation.

Norska hästen Lionel är inbjuden till årets Olympiatravet. Då svingar sig delägaren Göran Antonsen upp i sulkyn. Unge herr Antonsen kör inte Lionel allt för ofta. Senast var i Oslo Grand Prix förra sommaren.

Roligt att se Your Highness så fin igen i lördags på Vincennes. Hon fick ett bra lopp av sin tränare Björn Goop. Förhoppningarna steg i alla fall oss mig för att hon kan vara i riktigt god form till årets Olympiatravet på Åby. Your Highness hinner säkert med ett lopp till innan Åby.

John Campbell lägger körspöet på hyllan i sommar. Första segern tog han 1972 som 17-åring. Nu skall en av de allra bästa körsvennerna genom tiderna bli huvudansvarig på Hambletonian Society.  John väljer förståndigt nog att inte sitta på fler stolar samtidigt ( här har nog fler svenska aktiva något att lära sig av). Också härligt att John Campbell kommer ännu en gång till Solvalla och Elitloppet innan den aktiva karriären avslutas.

Skönt att våren äntligen kommit. Morgondagen blir enligt prognoserna inte speciellt vårlik dock. Däremot skvallrar samma prognos om cirka 15 grader varmt i Stockholm på lördag eftermiddag. Det borgar för att Solvallas tävlingar samma dag kan bli alldeles underbara.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Bättre hjälpa än stjälpa

SKARA: Jag vet inte alls vad ledningen i Dalarnas Travsällskap har för agenda när de väljer att ta licensen av en 22-årig ung tjej? Jag har träffat Natalie Örtlund ett par gånger. Hon verkar vara oerhört intresserad av travsporten. Att då försöka släcka hennes intresse för vår sport är för mig en gåta. Istället för att hjälpa henne (om det skulle finnas några brister) så väljer Romme att ta till de allra vassaste vapnet som finns, det vill säga licensindragning. Ett oerhört märkligt och knepigt beteende av Rommes administrativa ledning må jag få tycka. Låt oss hoppas och tro att ST snabbt tittar på ärendet och om det finns minsta tveksamheter i Rommes agerande gentemot Natalie löser detta och ser till att ge tillbaka hennes tränarlicens per omgående.

I tisdags kväll så tog jag mig ut till Axevallas hingstvisning. Ett arrangemang som ledningen på Axevalla haft stor lycka med under många år. Välbesökt, trevligt och naturligtvis en highlight för oss riktiga travnördar.  Samtalade med många på Axevalla. Det blev en lång pratstund med Hingstdepåns Tomas Thell. Självfallet var han mycket stolt över Ready Cash-framgångarna som vi ser numera.

Bestört, och oerhört ledsen blev jag i går kväll när jag nåddes av beskedet att Tomas son och kompanjon Sebastian hade avlidit hastigt tidigare under dagen.

Som många andra travsportsintresserade träffade jag Sebastian de senaste åren på de svenska travbanorna. Han var lugn, lång och stilig samt oerhört intresserad av sporten. Självfallet blev det mycket prat om fransk travsport och avel.

Livet är inte alltid rättvist. Mina tankar går idag till familjen Thell och Sebastians flickvän. Sebastian Thell blev 28 år.

Må väl,

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Rajesh Face, en superstjärna inför framtiden?

AMSTERDAM: Måste medge att jag är svag för den bildsköne Raja Mirchi-sonen Rajesh Face. När dessutom en av mina favoritkuskar (Johnny Takter) kör honom då mår jag riktigt gott. I Rajesh Face vill jag tro att tränare Lutfi Kolgjini har en häst som kommer att växa ordentligt de närmaste åren. Stamtavlan, uppförandet och utstrålningen tyder på det. Segern igår på Jägersro var magnifik. Segertiden stannade på 1.15,5v/3140m. Hoppas nu Ludde matchar honom lugnt och fint inför höstens stora lopp (Derbyt).

Jägersro-tränaren Conrad Lugauer flyttar allt mer fram sina positioner i svensk travsport. Dubbelseger igår på Solvalla. Gareth Boko i Margareta-serien samt Tuffeto Jet var Conrads segerhästar. Hela 87 hästar finns numera på Lugauers träninglista. Uppenbart går det att träna fram riktigt bra hästar på gården i Blentarp.

Skönt att det enbart bara var fem hästar som utsattes för barfotakörning för treåringarna i Margareta-serien på Solvalla igår kväll. Än så länge lever hoppet även för dessa fem.

Enormt roligt att amatörtränade Mantorps-hästen Catch My Love vann en avdelning (treåriga ston) i Margaretas Tidiga Unghästserie. Susanne Jansson med licens på Mantorp tränar med bravur Symphonic Hanover-stoet Catch My Love. Mödernet hennes är magnifikt. Långt bak hittas Impish (världsrekord som tvååring) och mer i moderna dagar så lyser Scarlet Knight igenom på mödernet.

Att en amatörtränare lyckas numera i svenska unghästlopp är unikt. Låt oss hoppas på fler framöver.

Solvalla hade igår en officiell publiksiffra på 960 personer. Jägersros siffror var något bättre, 974 personer noteras som publiksiffra på Jägersro igår.

Får hoppas att ST/ATG samt Solvalla och Jägersro var nöjda med det. Jag hade inte varit det om jag hade fått vara med och bestämma.

Noterar att Scarlet Knight-sonen Mr Picolit (Lass Tiba är mormor) går till avel. Platsen för hans tjänster debutsäsongen blir Salsbro Stuteri i Vretstorp.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Det stundar nya tider för administrationen

STRÄNGNÄS: Att travsportens nuvarande administration regerar som den nu gör när snart monopolet bryts är icke konstigt på något sätt. Jag ser det som ett naturligt beteende trots allt. Att Hästsportens Hus administration i princip har haft fritt fram att göra vad den så önskar har ju varit legitimt i många år. Att ST gett ATG/Kanal75 ”fri lejd” sista 15 åren är för mig den absolut största gåtan inom hästsporten här i Sverige genom tiderna.

Vill ATG:s marknadsavdelning satsa på SHL och lägga nästan 30 miljoner kronor/år på det så gör man det. Vill Kanal75 satsa på ett helt nytt positioneringssystem för ca 70 milj kr trots att det finns billigare alternativ tillhands så gör man också det.

Vill ATG:s eventavdelning åka till USA så gör man det. Vill Kanal75 flytta från Solvalla till innerstan så gör man det osv osv.

Nu stundar det snart nya tider. Monopolet är som sagt på väg att brytas och att dessa extravaganser som administrationen lagt sig till med under många år är snart ett minne blott. Enbart nuvarande administration kommer sörja förlusten av detta. Alla andra inom sporten är vad jag ser vinnare med att nuvarande administration blir konkurrensutsatt.

Hästsporten slipper också att fortsättningsvis betala cirka 1,3 miljarder i skatt varje år till staten, det vill säga att skatten är omsättningsrelaterad. Naturligtvis ett vansinnigt upplägg som levt kvar sedan 1974 då ATG körde igång sin verksamhet.

Det mest knepiga i allt detta är varför inte ST gjorde detta jobb själva för 10-15 år sedan som nu andra aktörer gjort och snart lanserar i Sverige?

De närmaste månaderna blir oerhört intressanta att följa.

Borde inte ST:s avdelningschefer vara förbjudna att köra totalisatorlopp i Sverige?

Timoko, vilken evighetsmaskin han är. Fjärde segern i Criterium de Vitesse kom igår på flotta tiden 1.09,5a/1609m.

Red Rose America, hoppas hon tävlar även denna säsong.

Usch! På onsdag börjar tränarna rycka skorna av treåringarna i Margaretaserien på Solvalla. Förbjud detta elände snarast. Det gör inget att treåringarna springer någon sekund långsammare med skor på än barfota. Då får de längre tävlingskarriärer istället.

De aktiva var tappra i lördags på Bollnäs. Snyggt gjort minst sagt. Denna vinter har varit svår för alla som jobbar inom hästsporten. Hoppas nu på att tjällossningarna är över.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

ATG-chefer vill också in till stan

STOCKHOLM: Härligt tyckte säkert några svenska tränare igår att det återigen var tillåtet att köra barfota igen. Från resultatlistorna igår så är tendensen enormt tydligt vilka tränare som verkligen uppskattar barfotakörningen.

Tyvärr för spelarna vill inte de svenska tränarna ge adekvat information gällande barfota innan spelstopp. Samma regler som tidigare år gäller även för denna säsong. Det innebär som bekant att svenska tränare kan ändra balans ändå fram till start om så önskas. Jag är förvånad över att ST tillåter det.

12 av de 20 vinstrikaste femåringarna i Sverige förra året var importer. Det vill säga enbart 8 av de 20 vinstrikaste femåringarna var svenskfödda. Jag blev nog trots allt en smula förvånad när jag noterade detta. Vad innebär det, att ljuset slocknar fortare för den svenskfödda hästen än de utländska?

Kanal75 flyttar sin verksamhet från hjärtat av svensk travsport, nämligen Solvalla och Hästsportens Hus. Framöver är det Värtahamnen som gäller. Mycket märkligt kan tyckas. Dock blir nog ingen längre förvånad över hur de styrande tänker. Enligt uppgift vill en del chefer på ATG hänga med in till innerstan med spelbolaget. De tycker att det är svårt att få rätt kompetens till förorten.

Mycket spännande blir det framöver när ATG konkurrensutsätts gällande de svenska travkunderna. Kommer då ATG/ST/Kanal75:s upplägg räcka till?

De svenska montétjejerna kämpar och sliter för att få in lite pengar till sin verksamhet. Om nu en viss del av kroppen är en bra reklamplats så tycker jag att det vore på sin plats att använda den i reklamsyfte. Det tycker nu inte de styrande. Blir också förvånad att en kvinnlig Kanal 75-avlönad tränare försvarar ST:s beslut om att tjejerna inte får nyttja sin chans till en extra inkomst.

Den franska B-kullen är suverän. Sexåringarna fortsätter att utvecklas och de sopar banan med sina konkurrenter. Ja, de slapp att springa barfota som treåringar. Säkerligen gjorde det dem gott.

Träningsvädret här i Mälardalen har nog varit det sämsta på flera år. Många hästar har fått en mindre träningsdos de senaste veckorna. Förhoppningsvis håller sig temperaturen nu över noll och hästarna kan börja tränas normalt igen.

Härligt att se alla fina hästar som nu kommer ut till start. Säsongen är lång och det gäller nog för tränarna att ha en hel del is i magen. Spänna bågen alldeles för tidigt gör nog att krutet bränns för snabbt.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Vilka tävlingar ”trots” barfotaförbud

STRÄNGNÄS: Vilka prestationer det var på Solvalla i lördags kväll. ”Trots” barfotaförbud så levererade hästarna magnifika insatser. Härligt att också ta del av Margaretas tidiga unghästserie. Tyvärr kommer det vara tillåtet med barfotabalans när unghästserien fortsätter i mars på Solvalla. Det gör att många unga hästar helt enkelt springer över sin egentliga förmåga och tar slut fortare. Det är självklart både onödigt och tråkigt för oss som uppskattar sporten.

Aileron, finns det någon ”längre” häst i Sverige?

Red Rose America, inte ens hennes far Varenne hade gjort ett bättre slutvarv.

On Track Piraten, orden börjar ta slut.

Hall of Fashion, vilket jobb han gör Danne Widegren med sina hästar.

Young Farmer, Uhrberg är fortfarande en spetskusk av rang. Roligt också att hitta ”kejsaren” Ourasi i Young Farmers möderne.

Erica, pånyttfödd igen. Vilken form hon har den välstammade Going Kronos-dottern.

Carabinieri, det finns ingen bättre spurtare än han i Sverige för dagen.

Den total omsättningen i lördags stannade på 122 miljoner kronor. Publiken räknades till 2 915 personer. För fem år sedan, alltså 2012 så var den totala omsättningen 120 miljoner kr samma tävlingsdag. Antal åskådare var då 4 193 personer. Bägge dessa dagar var ”befriade” från Jackpots. Med andra ord ungefär samma omsättning trots ATG:s enorma mediesatsningar de senaste åren. Travsporten har också då tappat dryga 1 200 personer samma tävlingsdag på fem år. Oerhört tragiska siffror.

Onödigt och plumpt av ATG att strida om namnet Legolas. Jag som trodde att namnet Legolas ursprungligen kommer från J.R.R.Tolkiens böcker från 50-talet.

Innebär detta att ATG även har varumärkeskyddat namn som Ego Boy, Frances Bulwark, Järvsöfaks, Victory Tilly, Svinten med flera, vad säger de uppfödare och ägare som fortfarande lever om detta i så fall?

Roligt att tränare Robert Bergh är tillbaks med några hästar igen i Sundsvall. Det har sporten och spelet nytta av.

Björn Goops satsning på Frankrike ger allt mer frukt. Tränarsegrar allt som oftast nu på Vincennes.

Bold Eagle lattjade (igen) med motståndarna i årets Prix de France. Många av de bästa motståndarna krånglade till det för sig under resans gång och Bold Eagles seger blev till slut oerhört lätt.

Timoko visade återigen god form efter ett fint lopp av körsven Björn Goop. Kretsen kring honom gjorde ett misstag i årets Prix d’Amérique. Nu visade den gamle herren att han fortfarande kan leverera när han bjuds på hyggliga lopp.

Checkremmen var tillbaka på Sauveur igen och segern i lördags togs med en gäspning i Prix de Munich. Här har den nya tränaren Björn Goop ett vasst vapen i årets kommande storlopp.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

©2017 Travnet