Springer våra travhästar 1.05 om 30 år?

STRÄNGNÄS: Det verkar att ha varit ett alldeles fantastiskt sulkymeeting på Lexington denna gång. Dryga 30 grader varmt och ett underlag som gjorde i princip hästarna självgående.

”The Red Mile” som banan kallas har nu varit igång i drygt 130 år. Helt otroligt. De gjorde något rätt de som byggde banan på 1800-talet. Har bara varit på banan i Lexington en gång och det var en gråmulen februari-dag för 30 år sedan.

Nytt absolut världsrekord av Homicide Hunter (Mr Cantab-Evening Prayer) på otroliga 1.07,6a/1609m. De var väl de tiderna passgångarfantomen Niatross presterade för snart 40 år sedan. Då ansågs hans tidsnoteringar för oövervinnerliga. Nu springer travhästarna lika fort som Niatross gjorde.

Åke Svanstedt slog till med nytt världsrekord för treåriga travhästar när han vann Kentucky Futurity med stridsvagnen Six Pack. Segertiden smått osannolika 1.07,9a/1609m.

De tre snabbaste travarna genom tiderna är nu nedanstående hästar:

Homicide Hunter (Mr Cantab) 1.07,6a/1609m (Lexington, mile-bana)

Sebastian K. (Korean) 1.07,7a/1609m (Pocono Downs, 1000-meters bana)

Six Pack (Muscle Mass) 1.07,9a/1609m (Lexington)

Noterbart är att de tre snabbaste travarna genom tiderna saknar Muscle Hill i sin stamtavla. Åke Svanstedt, denna gigant från Matfors har som bekant tränat två av de tre snabbaste hästarna genom tiderna.

Man får tycka vad man vill om Åke Svanstedt, ingen kan dock ta ifrån honom att han kan träna häst. Oavsett om det sker i backarna kring Matfors, på sanden på Västgöta-slätten eller i Nordamerika.

Hur fort springer våra travhästar om 30 år över en engelsk mile? Troligtvis kring 1.05.

Jag är ingen direkt supervän av tävlingar på vrålsnabba banor över kort distans. Dock blir man trots allt fascinerad av hur fort en travhäst kan springa.

Trots vår närhet här i Sverige till Frankrike (det andra stora travlandet i världen) så liknar vår travsport här hemma mer den amerikanska. Mycket bilstart över inte allt för långa distanser är det svenska signumet.

Därför uppskattar jag verkligen sådana propositioner som exempelvis det var i Stig Lindmarks styrkeprov när Skellefteå arrangerade V75 i lördags.

Dryga tre varv med voltstart. Det ger en annan dynamik åt tävlandet. Då gäller det även att ha en kall kusk i vagnen. Annars kommer mjölksyran som ett yxhugg.

Erik Adielsson tyckte att han körde som en clown bakom On Track Piraten (som vann Stig Lindmarks Styrkeprov). Dock vill jag nog påstå att det är just sådana lopp som numera Sveriges vinstrikaste varmblod inom V75 behöver.

On Track Piraten har gjort fler tuffa lopp en någon annan aktiv travhäst i Sverige gjort. När OTP får spara lite krut till slut är ofta hans spurter blytunga. Precis som i lördags.

Vad har hänt med det fina spelet V75? Har det ”utvecklats” till enbart vara ett Jackpotspel? Jisses vad tråkigt, tycker jag. Från att delat ut riktigt fina vinster till spelarna under många år så liknar numera V75 enbart ATG:s Jackpotverktyg. Att enbart dela ut knappa 40% (Jackpot på fem rätt) i återbetalning är lotto-klass. Hur länge köper V75-spelarna ATG:s upplägg?

Detta är otroligt ledsamt och V75 är värt så mycket mer än vad den nuvarande ledningen på ATG lanserar V75 som för tillfället.

Snart dags att byta namn på V75 till V76 istället?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Klassiskt Nurmos-upplägg bakom Kriterie-segern

STRÄNGNÄS: Efter en kraftig förkylning under förra veckan börjar så sakteliga krafterna återkomma. Skönt.

Ingen kan nog beskylla att de svenska unghästloppen är blivit mer ”folkliga” efter det att Premiechansen infördes för några år sedan.

Unghästloppens (läs främst Kriteriet och Derbyt) prispengar delas upp på allt färre händer. Roligt för de så kallade ”High-Rollers”, för övriga föga upphetsande.

Visst, det kan vara bra för storsatsande företagare att ha en egen ”playground” i travsportens unghästlopp. Dock lockar det nog inte massorna till sporten.

Samma fenomen uppkom för några år sedan i Formel 1-cirkusen. Några stall köpte upp i princip hela sporten. Dock såg dåvarande F1-chefen Bernie Ecclestone problemet omgående.

Han införde många olika typer av begränsningar såsom vikt, däck, höjd et cetera.

Idag kan F1-sporten vara den kanske mest begränsade sporten överhuvudtaget. Allt för att ingen skall kunna köpa sönder sporten.

I travsporten har vi idag i princip inga begränsningar i sporten överhuvudtaget. Visst, vi har idag ett tävlingsreglemente och ett dopingdito att följa.

Gällande utrustning (eller mer ingen utrustning alls) är det idag i princip fritt fram för en tränare att efter eget huvud bestämma upplägget.

Vill de ledande i svensk travsport att unghästloppens prispengar skall fördelas på allt färre händer så är vi klart på rätt väg.

Timo Nurmos vann Svenskt Travkriterium för sjunde gången igår med sin Inti Boko. Detta efter ett klassiskt Nurmos-upplägg, några starter på landsorten, skoryck i Kriteriekvalet samt i finalen. Upplägget verkar funka år efter år (i alla fall som treåringar).

Skall dock nog tilläggas att jag ser fler äldre bra hästar från denna treårs-kull än exempelvis fjolårets. I årets Kriterium slapp nog de allra flesta hästarna i loppet att gå helt i botten. Göran Borgås som kommenterade loppet i TV4 verkade en smula besviken efter loppet med tanke på segertiden. Tvärtom mot vad Borgås tyckte så ser jag det som en fördel. Då finns det bensin kvar i tanken till framtida lopp.

Bästa hästen inför framtiden, definitivt Campo Bahia. Vilken läcker häst han är.

I Oaks vann den fina tjejen Conrads Rödluva (S.J’s Caviar-Moviestar) Hon var fin redan på auktionen för två år sedan. Rödluvan verkar så beslutsam när hon tävlar. Hoppas att tränare Daniel Redén gör bokslut för året nu och ställer in henne för vinterförvaring. I Conrads Rödluva finns det framtidspotential.

Kriterieauktionen avlöpte väl. Förvisso regn (på torsdagskvällen) samt kallt. Tråkigt tycker jag bara att de svenska travhästauktionerna avhålls så sent på dygnet.

Många yngre tränare/ägare köpte häst. Ett bra tecken. Vi behöver som sagt bli fler aktiva sporten. Inte bara fler administratörer.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Borde vara läge för storbanorna att flytta hemifrån

STRÄNGNÄS: På reseschemat den gångna veckan har bland annat orterna Hova, Ramkvilla och Visby funnits.

Har försökt läsa på lite travnyheter sedan ankomsten till hemmet igår fredag kväll.

Slås direkt av att de allra flesta besluten från Svensk Travsport och dess allierade tyvärr inte kommer göra att vi blir fler aktiva i sporten.

Tittade på V75-programmet inför 2019. Återigen väljer ATG/ST att misshandla ett av travsportens allra bästa arrangemang, nämligen Olympiatravet.

Att fortsatt lägga Olympiatravets final på Åby under en långhelg (läs Valborg samt 1 maj) är inte smart av travsportens ledning. Det är ett alldeles utmärkt sätt att fortsatt se till att det kommer mindre folk till travsportens allra finaste arrangemang.

Travsporten har inte en chans numera att konkurrera med människors nya resevanor (läs utlandsresor) under långhelger.

Ser också att Solvallas sportchef Anders Malmrot tycker att det är ”kittlande” med det nya storloppet (Breeders Course) för treåriga hästar under Elitloppshelgen. Visst, Anders är förlåten, vad skall han annars säga? Och visst, detta är ett insatslopp och jag hoppas verkligen inte Solvalla pyttsar in egna pengar i Breeders Course.

För mig är det inte alls kittlande att se fina treåringar springa 1.10 i maj barfota med bikes. Detta är ett alldeles utmärkt sätt att fortsatt öka utbrändheten för våra fina unga hästar.

Vi kommer inte bli fler aktiva framöver med en fortsatt utökad satsning på att knäcka våra unga hästar.

Svensk travsports mantra är fortsatt ”Hålla ihop familjen”. De styrande är vad det verkar enormt rädda för att någon/några banor kommer lämna ”familjen”.

Jag hoppas verkligen att det finns någon Jan Stenbeck i svensk travsport. Vi kommer att behöva bryta mönster framöver med tanke på ”omregleringen” av den svenska spelmarknaden.

Jag vill tro att det kommer bli nödvändigt att vissa banor väljer att ”flytta” hemifrån. Det går inte att bo tillsammans med föräldrarna hur länge som helst.

Kan vi hoppas på att storbanorna ( Solvalla, Jägersro, Åby) vill flytta?

ST/ATG har ju verkligen gjort allt för att skjuta deras tävlingsprogram totalt i sank de senaste åren.

Eller väljer storbanorna att fortsatt sitta still i familjebåten? I så fall blir det deras död vill jag bestämt tro.

Jorma Kontio spolad (igen) av kretsen kring Readly Express i morgondagens Masters-final på Östersund. Björn Goop tar över tömmarna. Bara att inse att travsporten är fortsatt förunderlig.

Låt oss hoppas på fina Kriterie/Oaks-kval kommande tisdag.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Who’s Who, med lite tur en kommande superstar

STRÄNGNÄS: Han var bara bäst Maharajah-sonen Who’s Who i söndagens Derby på Jägersro. Who’s Who var i princip helt överlägsen sina konkurrenter. Är det så att Sverige ånyo har en häst för en eventuell framtida vinst i Prix d’Amérique?

Who’s Who har managerats försiktigt av sin tränare Pasi Aikio. Det kommer kretsen kring hästen säkerligen ha en stor nytta av kommande säsonger.

Första barfotakörningen gjordes först i april i år när Torbjörn Jansson fick vinna med den käcke hingsten i en V75-final på Solvalla.

Stammen på Who’s Who är det inga fel. Pappa Maharajah når allt högre upp i avelshierarkin. Moder Reality Pride var en fin tävlingshäst för Veijo Heiskanen och Ulf Nordin.

Morfar är som bekant From Above. Mormor är Pierre Vercruysses fina Elitloppa, som gästspelade på Solvalla några gånger.

Inavelsprocenten på Who’s Who ligger på åtta (8). Även det kan tyda på en hyggligt lång karriär för årets Derby-vinnare.

Vinnaren av årets Derbysto Run Chica Run har haft en helt annan inledning av sin karriär. Scarlet Knight-dottern var tidigt ute och tampades mot sina årgångssystrar i de klassiska loppen. Barfotakörningen inleddes i princip direkt, redan i andra starten bekantades Run Chica Run med dagens moderna balans. Dock har hon nästan alltid ”bara” gått barfota bak. När hon var trea i fjolårets Oaks så sprang hon barfota runt om.

I efterföljande två starter gick hon även då barfota runt om och fungerade inte alls bra. Sedan gick tränare Peter Untersteiner tillbaka till enbart barfota bak och framgångarna kom tillbaka på en gång.

Run Chica Runs härstamning tyder också på att även hon kan få några framgångsrika kommande säsonger. Med sådana tuffa hingstar som Scarlet Knight, Super Arnie och Lindy’s Crown i stamtavlan kan säkerligen Run Chica Run duga några år till. Roligt i så fall.

Hygglig publiksiffra igår på Derby-söndagen med 5715 personer. För tre år sedan drygt 1000 personer mer. För fem år sen, drygt 1000 personer färre i jämförelse med årets siffra.

Säkerligen togs (förhoppningsvis) en hel del kloka beslut i Malmö under Derbyhelgen. Tävlingsprogram och andra upplägg diskuterades mellan banor, ATG samt ST. Kanske är det för naivt att hoppas på att sporten och banorna orkar ta tillbaka makten över sin egen verksamhet?

Stora framgångar den gångna helgen för de utvandrade svenska tränarna i USA/Kanada. I Maple Leaf Trot flög (barfota) Marcus Melanders nyförvärv Crazed-sonen Crazy Wow till en mycket lätt seger. Crazy Wow såg ut som en helt ny häst med den ”svenska” balansen. Hoppas bara på att det inte blev för ”bra”.

Åke Svanstedt Muscle Mass-avkommor Six Pack och Plunge Blue Chip dominerade på Yonkers. Six Pack vann anrika Yonkers Trot och hela 250 000 dollars. Plunge Blue Chip slog till igen med en supertid. 1.10,3 på Yonkers 800-meters bana är en otrolig tid av ett treårigt sto vill jag tycka.

Kikade som hastigast på tävlingarna från Vincennes i söndags. Jean-Michel Bazire är en alldeles lysande tränare. Där behövs det inga Ready Cash-hästar för att lyckas i de stora loppen. Davidson du Pont hette JMB:s segervapen i Criterium des 5 ans. Och som vanligt (nästan i alla fall hos JMB) gick Davidson du Pont utan varken checkrem samt nosrem. Det verkar fungera även det alldeles utmärkt.

Möjligtvis kanske Lutfi Kolgjini var en smula besviken över priserna i Kolgjini Sales i fredags kväll? Dock var det vad marknaden ville betala för aktuella objekt. Återigen var Muscle Hill-blodet det som de svenska ”High-Rollers” allra mest suktade efter. Dyrast blev Muscle Hill-hingsten Velamints Face som kostade sin nya ägare 1 700 000 kr.

Förvisso var Muscle Hill-dottern Mellby Free (efter Muscle Hill) trea i årets Derbystoet. Dock var väl det den enda framgången Muscle Hill hade vid årets Derby-helg?

Lite lugnare trevhelg som kommer, i alla fall här i Sverige. Solänget avhåller V75-tävlingarna. Däremot stortrav på Bjerke kommande helg. Alla årgångsfinalerna på en gång samma helg i Norge. Möjligtvis ett unikt upplägg.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

En halvering av publiken på fem år

STRÄNGNÄS: För fem år sedan kom det nästan exakt 19 000 personer till Sundsvall Open-lördagen. För tre år sen hade Bergsåker 15 752 personer i publiken vid sin stora dag. I lördags när årets Sundsvall avgjordes kom det 10 142 personer ut till Bergsåker.

Med andra ord en halvering av publiken på fem år. Det skulle få vilken annan arrangör som helst att gråta. Men nu är detta trav, och då pratas det hellre om Jackpots, Xpress-trav, bikes och barfota.

Travsporten har optimerats (läs spel) under de senaste 5-6 åren. Spelbolaget ATG har gasat och anställt i princip hur mycket mer folk som helst.

Tyvärr har inte denna gasning gett någon som helst effekt på att vi blir fler aktiva, publiken växer etc. Tvärtom vi blir allt färre aktiva.

Det är mer bilar på Solvallas parkering vid Hästsportens Hus dagtid än det är när Solvalla kör tävlingar på kvällstid. Då är det något fel vill jag tro.

Kontentan är alltså att inte ens längre våra stortävlingar orkar hålla emot det tappade publikintresset längre. Bergsåker/Sundsvall Open är ingen unik händelse i dagens travsport. Alla stora travtävlingar har ungefärligen samma ”avvecklingskurva” som Bergsåker.

Vad har ST för akut plan för att stoppa blodflödet?

Som många redan nämnt var Derbyuttagningarna i onsdags på Jägersro en skuffelse. I alla fall gällde det favoriterna på förhand.

Det vi redan sett de sista åren så orkar inte våra fina unghästar hur många max-lopp som helst. Farten ”dödar” dem. Kroppen och huvudet säger ifrån. Skulle det gälla människor kanske det skulle kallas för utbrändhet (gått in i väggen). Kraven från ägare/tränare gentemot sina unghästar har stigit enormt de senaste 5 åren. Maxprestation krävs direkt. Här är det inget snack längre om att möjligtvis smyga igång sin unghäst lite försiktigt.

Detta är inte längre den travsport jag växt upp med. Förr så uppskattade jag både Kriterie- samt Derbyuttagningarna. Nu har det mest blivit en pina att titta på. Jisses, vad många galopper och genomklappningar det blivit för de hästar som varit igång tidigt med tuffa prestationer.

Kan vi hoppas på att Kriterieuttagningarna som kommer om några veckor kan vända den tråkiga trenden?

Viking Kronos hade i alla fall en klang och jubelföreställning på Jägersro i onsdags. Hans blod dominerade totalt uttagningarna.

Syntes Muscle Hill till i Derbyuttagningarna över huvudtaget?

Såg en kommentar om de 2,5 miljoner kronor som blir ”över” efter beslutet om att skrota ”The Showdown”.

Förslaget var att lägga det på gulddivisionen under vintern. Möjligtvis en vacker tanke. Tror dock inte att det går att stoppa ”gulddivisionshästarnas” iver (läs ägare/tränare) att sig mot Frankrike.

Svenska travamatörer fick skottet i nacken år 2001 (lunchtravet infördes då). Det har inte gjorts en större satsning på de svenska travamatörerna de senaste 30 åren. Möjligtvis skulle det nog vara klädsamt att göra det nu. Visst, många amatörer ”dog” efter lunchtravets införande. Några överlevde dock exekutionspatrullen. Det är nog läge att satsa några kronor på dem före man göder gulddivisionen på vintern vill jag tycka.

Helena Burman och hennes personal har gjort en fantastisk prestation i att få den fine Dolan Spring tillbaka till banan igen. Efter tre gaffelbandsskador vann han igår en snygg viktoria på Charlottenlund. Ägarna var rörda. Och det kan nog förstås.

Staro Macmillan, vilken häst. Loppet blev tufft igår. Hoppas han står pall.

Alfred Zonett, seglade upp som en het Kriterie-kandidat efter segern i fredags på Bergsåker.

Readly Express, även han gjord av kött och blod.

Milligan’s School, vilken utväxling efter att TZ dragit alla skor.

När tar Svensk Travsport beslut om barfotaförbud på treåringarna?

Kommer Solvalla visa att de har hår på bröstet gällande tävlingsprogrammet 2019?

Xpress-eländet drar igång igen på onsdag. Dags att gå i ide igen?

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Vad var det som inte hände i tisdags?

STRÄNGNÄS: Det blev en lång dag och kväll på Wenngarn i måndags. För en lätt kvällstrött person som mig så fanns inte orken att vara kvar till sista utropet. Noterade i efterhand att sista häst skickades upp i ringen kl. 00.45!

Säkerligen unikt för Sverige att sälja högklassiga hästar mitt i nätterna.

Mycket var bra på Wenngarn. Miljön är suverän på många sätt. Dock saknades sittplatser till den icke utvalda publiken. Det kändes en smula virrigt när visningen börjades på förmiddagen. Boxskyltar saknades med mera. Det löstes efterhand under lunchen och till slut kunde eventuella köpare hitta objekten.

Tror verkligen att auktioner som Wenngarn behövs. Det är som en stor ”playground for high-rollers”. De trivs med varandra, köper och säljer hästar sinsemellan.

Naturligtvis var även dessa välstammade hästar behäftade med exteriöra avvikelser. Jag blir en smula förvånad när exempelvis en unghäst med ett kraftigt parallell förskjutet knä säljs för 500 000 kronor. Kommer verkligen följa just den hästen. Jag skulle bli oerhört förvånad om denna häst håller ihop.

En häst såldes med en tumör i ett ben. Veterinärintyget skvallrade om att aktuell veterinär var mycket tveksam om en karriär på travbanan. Hästen såldes ändå till hugade spekulanter.

Men som sagt, Wenngarn behövs, likaså som Kolgjini Sales om någon vecka.

I tisdags avgjordes Jubileumspokals-kvällen på Solvalla. Efter tisdagskvällen är jag ännu mer övertygad om att det är helt vansinne att skjuta iväg ett sådant fyrverkeri just en tisdagskväll. Publiken svek Solvalla. Stockholms Travsällskap tappade en tredjedel av sin publik jämfört med året innan (kördes en onsdag ifjol). Spelet sjönk betänkligt.

Om Solvalla väljer att fortsätta köra högklassiga tävlingar på tisdagarna är det snart slut för banan vill jag tro.

En jämförelse till. V86-omsättningen igår på Sundbyholm var högre än Solvallas V75-omsättning i tisdags. Ridå.

Apropå V75. Spelet lider idag oerhört av ATG:s nuvarande Jackpot-strategi. Att låsa in så mycket vinstpengar är som att leka med elden. För V75:s skull och för travsportens bästa måste Hasse Skarplöth tänka om omedelbart. V75 saknar idag fullständigt sin forna dynamik.

Sportsligt från i tisdags måste jag nämna Makethemark. Vilken fin häst han är. Tillhört toppen länge nu. Det kändes mycket rättvist att just han fick vinna Jubileumspokalen. Två starter barfota nu på raken och vilken växel han då har hittat.

Propulsion och Readly Express hade en riktig batalj i lördags i Åby Stora Pris. Nu drog Propulsion det längsta strået. För övrigt Propulsions första storseger över distans längre än 2140 meter. Propulsion är en riktig häst. Slapp till viss del unghästhetsen i USA. Hans tränare Daniel Redén verkar vara en mästare på just att träna äldre hästar till stor framgång.

Readly Express är bara underbar. Han startar oerhört sällan. Har i princip aldrig lopp i kroppen. Hoppas verkligen han fungerar fullt ut framöver och att han kan starta mer kontinuerligt. Möjligtvis redan nästa helg i Sundsvall.

Officiellt verkar det bli en skilsmässa mellan ATG och ST per den 1 januari. Dock verkar det inte bli någon separation. ATG och ST verkar även fortsättningsvis dela på kontorsutrymmet vid Hästsportens Hus. ATG verkar återigen bestämma över tävlingsprogrammet för 2019. Det året spelomregleringen träder i kraft. Vi lever i en förunderlig värld.

Till sist, hur blir det med ST:s satsning ”The Showdown”? Minst sagt oerhört tyst om den.

Och hur bli det med travsportens (läs ST:s) intentioner om att vi skall bli fler i sporten? Aldrig har vi varit färre än vad vi är idag. Borde det inte satsas något på bredden? Sista årens enorma insats för vissa utvalda hästägare/tränare borde nu följas upp med fler tränarlopp (hästarna körs av sina tränare) och en riktigt bra uttänkt B-tränarloppserie.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarström@gmail.com

Mer is i magen hos den moderne hästägaren

LUND: Arbetsdag i ett varmt Skåne. Värmen håller i sig ett tag till verkar det som. Nästa vecka verkar det som att det ”äntligen” blir lite sensommarväder.

Jag vet inte hur Åby och dess sportchef Jon W Pedersen tänkte sig den nya tappningen av Åby Stora Pris. Det mesta har gjorts rätt från början denna gång. Visst, nu startar Propulsion och Readly Express (vinner väl?) i samma lopp.

Dock är jag besviken på antalet hästar i loppet och att loppet i princip saknar internationella deltagare. Varför bara 10 hästar i loppet Jon Walter, och var är alla franska fina hästar någonstans?

Var det så att Solvalla skrämde iväg ”alla” franska superstars efter årets debacle kring Elitloppet, eller är bara fransmännen fortsatt protektionistiska?

Både och är nog svaret vill jag tro. Fransmännen är idag mycket mer knepigare att få till Sverige och deltaga i trav. Annat var det förr i tiden. Då kom Gelinotte, Roquepine, Ideal du Gazeau, Jorky, Ianthin, Coktail Jet, Dimitria, Hadol du Vivier med flera för att deltaga i de stora loppen här i landet. Nu kommer knappt någon alls från Frankrike.

Att Solvalla (läs funktionärerna) ”lyckades” blåsa några gånger för mycket i pipan vid årets Elitlopp tror jag de flesta håller med om.

Detta att det internationella travet här i Norden trampar i vattnet är inte bra. Nu hade Åby krattat i manegen. Skrivit en proposition som borde tilltala fransmännen. Ändå väljer de att stanna hemma.

Att vi saknar ett internationellt reglemente är en kraftig brist för travsporten vill jag tycka. Fotbollen spelar sedan många år tillbaka internationella matcher med ett enhetligt tävlingsreglemente. Travsporten har inte kommit någon vart med det de senaste 30 åren, tyvärr.

Ett gemensamt tävlingsreglemente i alla fall här i Europa skulle vara till stort gagn för sporten och även naturligtvis spelet. För visst hade det väl varit intressant med några duktiga hästar från Frankrike i Åby Stora Pris. Fina internationella tävlingar lockar spel från många länder.

Man kan alltså undra vad delegaterna gör på de gemensamma möten som exempelvis UET (Europeiska travunionen) arrangerar, enbart representation eller? Något vettigt har inte kommit därifrån på många år.

Fina tävlingar på Solvalla kommande tisdag (fel dag tycker jag, onsdag en bättre sport- och speldag utan tvivel).

Solvalla har försökt genomföra en stor förbättring med sin Jubileumspokal de senaste åren. Pappor till denna omvandling var den förra vd:n på Solvalla Stefan Lundborg och hans sportchef Mattias Stenby.

Jubileumspokalen numera är ett modernt lopp som inte längre lämnar något övrigt att önska.

Wenngarn Yearling Sale på måndag kväll i Sigtuna. Alltid intressant att ta del av. Väldigt mycket Muscle Hill, Ready Cash, Bold Eagle och Trixton. Kommer det finnas köpare till alla dessa dyrgripar och kommer auktionen få ta stryk av den foderbrist som kommer allt närmare oss även på hästsidan?

Hambletonian avgjordes som bekant förra helgen. Vansinnigt fina hästar men jag är också oerhört kluven till den moderna travsporten. Börjar lessna en smula på alla dessa ”one-season horses”. Självfallet inte hästarnas fel, men jisses vad hårt de tas numera av sina tränare/ägare. Inte bara i USA utan även här i Europa.

Med all speed i kroppen som dessa unghästar numera har så måste nog många tränare/ägare sansa sig en smula.

Tänk om det fanns lite mer is i magen hos ägarna. Vilka hästar vi då skulle få som äldre tävlingsindivider. Ja, det finns faktiskt enormt mycket pengar även för de äldre hästarna att tjäna.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Var har alla fina treåringar från ifjol tagit vägen?

STRÄNGNÄS: Sommaren som inte liknar någon annan fortsätter i Sverige. Värme, och numera även fukt gör att sommaren 2018 kommer gå till historien. Tror vi nordbor aldrig kommer få uppleva något liknande igen.

Äntligen verkar det som att ATG vill styra upp djungeln gällande utrustningsinfon till spelarna. Centralförbundet ST har sovit en törnrosa-sömn kring detta länge nog nu. De flesta tränarna har under lång tid visat förståelse för spelarna kring och gett rätt info, dock är det några storstall i riket som i princip ”skitit” i kunderna (läs spelarna). Nu verkar det dock som den tiden är snart förbi. Adekvat info skall ges i god tid innan spelstopp. Låt oss nu hoppas att ST tar sitt uppdrag på allvar.

Spelbolaget ATG vilar inte på hanen inför omregleringen av spelmarkanden till nästa år. Spellicens är nu inlämnad till Lotteriinspektionen. Dock har jag fortfarande lite svårt för att ATG skall ge sig in i på online-casino. För mig känns det inte så fräscht. Sport och hästspel, självklart. Men inte casino vill jag tycka.

Åbergs avgjordes i tisdags. En väldigt fin tävlingskväll. Fick också känslan av att det var fler hästar i loppen denna Åbergs-kväll än tidigare år. Jägersro har problem att fylla sina lopp tycker jag. Vad det beror på vet jag inte. För lite hästar i räjongen kontra de propositioner banan skriver möjligtvis.

Dock skall sådana kvällar som Åbergs (som kan liknas vid Champions League) avgöras på onsdagskvällar. Sporten och spelet får då en helt annan dynamik. Känns en smula knepigt att skjuta iväg ett sådant fyrverkeri en tisdagskväll. Visst, Jägersro kör normalt tisdagar. Men som sagt, onsdag kväll då är spelarna mer med på noterna och jag är övertygad om att Jägersro inte förlorar någon publik på att köra Åbergs på en onsdag istället.

Det känns också som att Åbergs-kvällen gått lite i stå. Möjligtvis är ledningen på Jägersro nöjda trots allt? Dock är man nu nere på dryga 10 000 personer på Åbergs-kvällen från att för några år sedan legat stadigt kring 15 000 besökare.

Hur har det gått för Kriteriehästarna från i fjol? Ja, det är ingen munter läsning vill jag tycka. Redovisar nedan resultatlistan från ifjol och vad hästarna har presterat i år.

Först de prisplacerade (alla sprang barfota runt om, förutom Alcoy som gick med skor bak):

1 Villiam, 2 starter, 28 000 kr
2 Coin Perdu, 1 start, 27 500 kr
3 Husse Boko, 1 start, 40 131 kr
4 Alcoy, 1 start, 0 kr
5 Global Unspoked, 1 start, 6400 kr
6 Capitol Hill, 3 starter, 40 500 kr

Totalt har dessa sex hästar startat 9 ggr, totalt intjänat 142 531 kr under 2018.

De sex oplacerade var:

Global Un Poco (6 starter, 97 000kr), Lovely Vacation (1 start, 500 kr), The Bucket List F.( 7 starter 454 000 kr) Da Pepperboy (ingen start i år), Very Kronos (5 starter, 510 500 kr) och Lass Revenue ( 4 starter, 31 200 kr).

Totalt har dessa sex hästar startat 22 ggr, totalt intjänat 1 093 200 kr under 2018.

Två hästar gick med skor runt om i fjolårets Kriterium och dessa två är de två vinstrikaste hästarna under denna säsong, nämligen Very Kronos och The Bucket List F.

Kort sammanfattat. De hästar (läs de sex första) i fjolårets Kriterium där tränarna valde att gå ”all-in” har definitivt fått sota för det i år.

Min uppfattning om framtidens unghästtävlande i Sverige är, behåll prispengarna, men inför barfota/bike-förbud gällande treårstävlandet.

Det finns självfallet undantag (dock är det få) genom åren där en barfota-dansande unghäst även tävlat med framgång som äldre, men alldeles för många hästar försvinner efter att ha fått tävla alldeles för hårt som treåringar.

Kan vi försvara nuvarande unghästupplägg gentemot det övriga samhället? Nej, jag tror faktiskt inte det.

Låt oss dock hoppas att de sex första hästarna från fjolårets Kriterium hittar både mod och kraft att återigen kunna konkurrera på våra travbanor.

Hambletonian på lördag. Håller en tumme för svenskfödde Zephyr Kronos.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Senarelägg lunchtravet kommande torsdag/fredag

STRÄNGNÄS: Tidiga mornar nu under semestern. Det extremt varma vädret gör det svårt att hålla hästarna ute under dagarna. Träning får göras i arla morgonstund.

I slutet av veckan skvallras det om närmare 35 grader varmt i mellan-Sverige. Lindesberg står som värd för lunchtravet på torsdag och Färjestad på fredag.

Är det verkligen rimligt för våra fyrbenta vänner att behöva utsättas för transporter samt tävlingar under dessa former?

Självklart är det inte det för oss allra flesta. Tror dock att ST inte ens tänkt tanken att eventuellt flytta torsdagen samt fredagens luncher till mer lämplig tid för hästarna.

Travtävlingar i Medelhavsområdet under sommarmånaderna startar aldrig tidigare än klockan 21.00 på kvällarna. Det finns en anledning till det.

I Sverige finns det en nedre gräns gällande att köra travtävlingar under vintertid. Däremot får det vara hur varmt som helst. Märkligt kan tyckas.

Många slitna ston var det i gårdagens Stochampionat på Axevalla. Det och kanske i kombination med en alltför hård bana gjorde att många fyraåriga ston föll igenom.

Ingen skugga skall dock falla över vinnaren Mellby Free. Hon såg verkligen fin ut.

Det hårda svenska unghästtävlandet kräver sina offer. Det ihop med tuffa förhållanden med värme och hårda banor kostar verkligen på för våra hästar.

Är det inte dags att göra någoting åt det, eller skall marknadskrafterna fortsätta få styra?

Ett intressant fenomen har uppstått på sistone. Numera ser man allt oftare att tränare/körsvenner vill byta vagn efter defilering. I princip alltid är det från jänkarvagn till traditionell vagn. Det skedde på Sundbyholm i onsdags.

I lördags på Axevalla var det dags igen.  I lopp tre var det Vanessa Fairway som såg klart stressad ut med jänkarvagn anspänd. Nu hjälpte inte aktuellt vagnsbyte (jänkarvagn till vanlig vagn). Vanessa tyckte inte om travlivet i lördags. Efter att orsakat en omstart bakom bilen så ströks hästen till slut. Då hade det säkerligen gått minst 10 minuter på grund av vagnsbyte samt omstart.

Hennes medtävlare fick snällt vänta i värmen.

Borde det verkligen vara tillåtet att få byta vagn efter defilering? Visst, är det materialfel så skall vagnsbyte tillåtas, men inte för att få byta vagn för att det inte fungerar med jänkarvagn vill jag tycka.

Stressade hästar beroende på felaktig vagn skall inte tillåtas starta är min mening.

Oroande publiksiffror numera även gällande våra stora tävlingar. Även så vid årets Stochampionatshelg på Axevalla. Tråkigt givetvis.

Hinner Timo Numros få ordning på Villiam till Derbykvalen i augusti? Genrepet i onsdags på Sundbyholm var inte bra. Dubbla galopper på Villiam då.

Ha det gott!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

Kom till Sverige, Takter och Söderberg

STRÄNGNÄS: Medelhavsvärmen fortsätter i Mälardalen. Numera passerar termometern 30 grader på dagarna. Ytterst ovanligt på våra breddgrader. Låt oss hoppas på något regn framöver, även om prognoserna skvallrar om en fortsatt ”Heatwave”.

Allt fler svenska travhästar hänvisas till breddlopp numera. Romme stängde ner sina anmälningar på morgonen till fredagens anmälningar. 168 stycken anmälningar gjordes. Tufft numera att behöva riskera att bli tvångstruken till breddtrav.

Skillnaden mellan elittravet och bredden blir allt större. Det tror jag inte är gagn för sporten. Ser heller inga åtgärder för dagen från ST om att eventuellt kunna reducera skillnaden, tyvärr.

Därför blir jag extra glad när avelshingstar som Muscle Mass slår in en kil (läs Muscle Hill i USA) i avelsmarknaden. Visst, Muscle Mass är ingen billig hingst att betäcka med. Men hans avgift är inte på långa vägar lika hög som Muscle Hills.

Just Musle Mass som själv var en ultratalang som tvååring (kunde inte följa upp det som treåring) hade en klang och jubelföreställning på The Meadowlands i lördagsnatt. I regi Åke Svanstedt svarade först Six Pack för en alldeles lysande prestation i ena avdelningen av Stanley Dancer Memorial. Från ett knepigt åttonde spå bakom bilen öppnade Åke rejält med honom till ett fint slagläge. Sista 600 meterna avgjorde Muscle Mass-sonen det hela med lätthet. Segertiden enorma 1.08,4a/1609m. Nytt världsrekord för treåringar.

Någon timme senare var det dags för Åke Svanstedts fina Muscle Mass-sto Plunge Blue Chip. Jag undrar om hon egentligen inte är en ännu bättre häst än Six Pack? Plunge Blue Chip plockade ner Jimmy Takters segermaskin Manchego från dödens (sista 700m) och vann med en nos. Segertid, 1.08,3a/1609m. Återigen, nytt världsrekord. Jisses, vilken enorm prestation. Tror säkerligen Åke Svanstedt var nöjd med den kvällen.

Hoppas verkligen att Jimmy Takter och Perry Söderberg kommer över från USA med sin Ready Cash-son Zephyr Kronos till Kriteriet och Breeders Crown. Zephyr Kronos börjar nu som treåring lära sig vad travlivet går ut på. Efter en medveten lugn start i lördagsnatt var hans avlutning som trea helt magnifik. 1.09,6 noterades Zephyr Kronos för denna gång.

Jag har svårt att se några övermän i kullen här i Sverige för Zephyr Kronos.

Sex miljoner kan stå på spel för Zephyr Kronos i Sverige under hösten.

Stochampionatshelgen ligger framför oss. En uppmaning till alla som kommer vara på slätten. Ta det lugnt i värmen.

En smula stolt är jag att vår Harkeröds Sofie kunde vinna ett montélopp på Solvalla igår. Hon vann senast ett lopp som tvååring för snart fem år sedan. Fick föl ifjol efter Infinitif. Lite unikt upplägg trots allt. (Foto: ALN).

Sorgsen blev jag igår morse när jag läste om John-Erik ”Goya” Magnussons frånfälle i Sulkysport. En suverän hästkarl, kanske Sveriges vassaste travhästuppfödare. Bullrig, bufflig men med ett riktigt gott hjärta.

Minns hans framfart med russen tidigt 70-tal på Visbytravet. Hans häftiga hästaffärer på 80-talet. Blädingeås och senare USA.

Som sagt, en stor hästkarl med ett riktigt gott hästöga. John-Erik blev 66 år gammal.

Ta hand om er!

Björn

bj.hammarstrom@gmail.com

©2018 Travnet