Det är en häst färre i kampen om de sista platserna i Prix d’Amérique. Det sedan Franck Leblanc deklarerat att femåriga stoet Erminig d’Oliverie inte ska starta.

Femåriga Erminig d’Oliverie var en av de 24 hästar som fanns kvar i listan när anmälningarna till Prix d’Amérique stängdes på måndagen. Tränaren Franck Leblanc har en tid varit i ”valet och kvalet” kring om stoet som tillhört kullens absoluta topp ska vara med i loppet, men till Paris-Turf meddelar han på tisdagen att det inte blir en start och att man i år i stället siktar mot femåringsloppen och en eventuell PdA-start nästa år.

Därmed är för närvarande 23 PdA-intressenter kvar. Erminig d’Oliverie, som tillsammans med Critérium Continental-ettan Eridan, var en av två anmälda femåringar hade haft en given plats i loppet men lämnar nu alltså den till förfogande. Den av Philippe Allaire tränade Charly du Noyer nu definitivt klar för start, om man så önskar.

Läs även: 24 hästar kvarstår i Prix d’Amérique

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Återblick: Prix d’Amérique – de fem senaste åren

Återblick: Prix d’Amérique – de fem senaste åren

För fem år sedan stod Maharajah för bragden. I fjol var det Readly Express som besegrade Bold Eagle i en oförglömlig upplösning. Prix d’Amérique avgörs igen på söndag – vi återblickar på de fem senaste upplagorna.

Sedan 1920 har Prix d’Amérique avgjorts på Vincennes kolstybb. Otaliga odödliga stjärnor har passerat revy genom loppets historia. Bland dem fem svenskfödda vinnare. Hur gick det egentligen vid de fem senaste tillfällena? Vi gör en återblick på Prix d’Amérique 2014-2018 i väntan på årets batalj. (Glöm inte klicka på vinnarna för att se loppen).

2018: Readly Express – Björn Goop
Segertid: 1.11,2, Tränare: Timo Nurmos
2:a Bold Eagle 3:a Propulsion

Nu skulle Bold Eagle skriva historia. Att vinna Prix d’Amérique tre år i följd hade ingen gjort sedan Ourasis dagar. Men den franske ikonen hade två tuffa konkurrenter från Sverige. Medan Propulsion fick en tung inledning, i vida spår fram mot ledningen för att senare överlämna till Bird Parker, hade Björn Goop kunnat hitta en perfekt resa som tvåa i andraspår med Readly Express. Det fanns dock ett litet dilemma; klistrad som ett frimärke i rygg fanns just Bold Eagle. Fem hundra meter från mål klev Readly Express in i matchen, forcerades snabbt framåt via tredjespår för att snart skaffa sig grepp om händelserna. Fast bakom tassade förstås ”Örnen”, in på upploppet kom den patenterade speeden igen och, för ett ögonblick, såg svensken ut att tappert få ge sig. Men Readly Express är utrustad med en tigers hjärta, vägrade ge slaget förlorat och kontrade sig tillbaka till segern i sista stegen. Björn Goop hade infriat ytterligare en stor dröm och kunde inte hålla tårarna tillbaka efteråt. Segeryra svenskar hade fått se ännu en blågul triumf i loppet, den femte svenskfödda vinnaren i PdA-historien.

2017: Bold Eagle – Franck Nivard
Segertid: 1.11,2, Tränare: Sébastien Guarato
2:a Bélina Josselyn 3:a Lionel

Dominansen fortsatte från Bold Eagle. Kejsaren hade fortsatt stapla segrar sedan segern förra året och var naturligtvis ”allas” vinnare även det här året. Uppdraget var tydligt: att upprepa Ready Cashs bedrift att ta andra raka PdA-segern. Men den här gången körde Franck Nivard ett mer avvaktande lopp; han litade helt enkelt helt på sin häst enorma fartresurser. Timoko, här i sitt sista framträdande i PdA, såg till att farten hölls uppe i täten. Bold Eagle bidade sin tid utvändigt mitt i fältet, tassade med i ryggar. Avgörandet kom in genom sista sväng när Jean-Michel Bazire ”hittade” fritt i tredjespår med Bélina Josselyn som i ett nafs kastade sig fram för att överta kommandot. Bold Eagle kunde perfekt gå med i rygg och Franck Nivard inväntade bara rätt ögonblick. En bit in på upploppet fick Bold Eagle spela ut sin fruktade speed och loppet var avgjort. Bazire slog uppgivet med näven i luften medan Nivard jublande försvann undan. Uppdraget slutfört. Förra årets rekord putsade med ytterligare två tiondelar. Lionel nöp starkt åt sig bronspengen, före stallkamraten Propulsion som obarmhärtigt blivit utputtad i spåren vid positionskriget i sista sväng.

2016: Bold Eagle – Franck Nivard
Segertid: 1.11,4, Tränare: Sébastien Guarato
2:a Timoko 3:a Oasis Bi

Fransmännen hade fått fram en ny superstjärna. Bold Eagle hade haft blickarna på sig sedan början och i stort sett städat rent hus i årgångs-loppen. Nu var den stora stunden inne för arvtagaren till pappa Ready Cash. ”Örnen” spelades till storfavorit och trots att han ännu var tidigt på femåringssäsongen visade han att redan var bäst i världen. Franck Nivard avancerade resolut sin stridsvagn framåt via spåren för att efter halva distansen överta täten från Timoko. Efter den manövern var loppet över, skulle det visa sig. Genom sista sväng satt Nivard med ”ett ton” i tömmarna, kastade konstant blickar över axeln som för att säga: ”kom ni bara”. Men ingen kom. In på upploppet lade Bold Eagle in en extra växel, sprintade undan i oberörd stil och klev definitivt upp på tronen som Frankrikes (och kanske världens) bästa travare. Segertiden 1.11,4 passerade det tidigare löpningsrekordet med en halv sekund. Den outröttlige Timoko gick fortsatt starkt från rygg på vinnaren och tog hand om andrapriset i kampen mot den härligt avslutande Oasis Bi.

2015: Up And Quick – Jean-Michel Bazire
Segertid: 1.12,2, Tränare: Franck Leblanc
2:a Voltigeur de Myrt 3:a Timoko

Revanschen skulle inte vänta på sig för Up And Quick. Nu som sjuåring stod han på sin karriärs topp och var den givna favoriten att vinna. Svenskarnas hopp sattes bland annat till Mosaique Face som med Pierre Vercruysse i vagnen direkt satte iväg mot ledningen för att sätta upp ett stenhårt tempo. Jean-Michel Bazire, som var ute efter sin tredje PdA-seger tog det dock kallt och lät Up And Quick säkert få arbeta sig fram som första häst i andraspår för att skugga den rusande ledaren. När så Mosaique Face blev nödd att kasta handduken i sista sväng, satte Bazire in den avgörande stöten. Up And Quick forsade mot spets, gick undan några längder och hade på några få steg avgjort. Segern var hemma. Bakom avslutade 100-oddsaren Voltigeur de Myrt strålande och höll i kampen om andrapris undan för Timoko, utrustad med Björn Goop i sulkyn. Den unge Gabriele Gelormini blev så lycklig över sitt silver att hans ”segergest” överglänste vinnarens.

2014: Maharajah – Örjan Kihlström
Segertid: 1.13,3, Tränare: Stefan Hultman
2:a Up And Quick 3:a Yarrah Boko

Ett starkt minne för de svenskar som fanns på plats. Maharajah gjorde sin fjärde raka start i PdA och efter att haft stora förväntningar på sig de tidigare tre åren, slog den nu nioårige fajtern ur underläge den här gången. Egentligen var det inte så många som trodde att han ”hade det” fortfarande, men Stefan Hultman hade satt stallets kronjuvel i bästa skick och Örjan Kihlström såg till att köra ett så perfekt lopp som det var möjligt. ”Marre” var redo för sin karriärs sista stora kraftansträngning, att ta slutlig revansch på Vincennes. Kihlström körde till tidigt, men bara för att släppa till Up And Quick som gjorts till favorit före den dubble mästare Ready Cash som fick gå fram i dödens. Det blev till en perfekt lösning för svensken, för när Ready Cash som slagen felade ur sista sväng och ledaren gasade undan kom luckan. Det här var ögonblicket Maharajah hade väntat på genom hela karriären, på starka klev han förbi Up And Quick i spurten, en lerig Kihlström sträckte körspöet i luften och svenskarna på läktaren exploderade.

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Propulsion mot Prix d'Amérique: "Ready to rumble"
Nästa nyhet
Propulsion mot Prix d’Amérique: ”Ready to rumble”

Propulsion mot Prix d’Amérique: ”Ready to rumble”

Propulsion är redo för start – i Prix d’Amérique. Efter måndagens jobb bestämde sig Daniel Redén definitivt för att bege sig med stallets stora stjärna mot Paris.

Under de senaste fyra veckorna, sedan Propulsion över-raskande förlorade på Romme 29 december och därefter stod med feber, har det funnits osäkerhet kring om hästen blir en av deltagarna i årets Prix d’Amérique. Men efter ett tufft jobb hemmavid i förra veckan lät rapporterna betydligt bättre och efter det att även måndagens test fallit väl ut var osäkerheten borta.

Propulsion beger sig på tisdagen i sällskap med stallkamraten Lionel ned till Paris för att starta i Prix d’Amérique. Det lät tränaren Daniel Redén meddela på Twitter under måndagen, med tillägget ”we are ready for rumble”. För Propulsions del handlar det om tredje raka PdA-starten; de två senaste åren har hästen slutat fyra, respektive trea.

– Han känns bra, riktigt bra. Han har kommit tillbaka starkt och svarat så som jag velat. Nu har han det trycket han ska ha för att starta i Prix d’Amérique, förklarar Redén för Trav 365.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Umåker
Nästa nyhet
Tisdag: V64-tips till Umåker

Tisdag: V64-tips till Umåker

Umåker V64

Omgången: Denna tisdag är det Umåker som får chansen med V64 och glädjande nog är det då gott om deltagare i loppen. Umeå har runt tjugo grader kallt så räkna med bitande förhållanden och snabba tidiga rusher kan sätta sina spår till slut i kylan. Jag spelar med två spikar i omgången och båda trivs utmärkt med isbanan som råder och det är värdefullt.

Spikarna: 3 Hallsta Vinnex i V64-2 samt 6 Hagentoy i V64-4.

V64-förslag: Enbart för alla rätt

2,4,5,6,9,11,13,14,15 (1-8)
3 Hallsta Vinnex (2-1)
7,9,10,11 (1-4)
6 Hagentoy (7-1)
1,3,4,5,7,11 (9-10)
3,5,6,7,9,10,11,12 (8-14)

9x1x4x1x6x8 = 1728 rader

DD-förslag: 3 – 7 x 500 kr 3 – 5 x 300 kr 3 – 12 x 200 kr Totalt: 1000 kr

Loppanalyser

Loppanalys V64-1:

Ranking: A: 11 B: 2-9-13-14-5-15-4-6-1-8 C: 7-12-10

Spetsanalys: Jean Shphard från bästa springspåret har vettig spetschans.

Loppanalys: Ett öppet lopp inleder där 11 Hunkydory Degato ändå bör ha vettig chans. Hästen är stark men det finns frågetecken. Stoet har varit ifrån länge och det är även första starten på isbana. Hunkydory Degato har inte alltid aktionen med sig och hur hon fungerar på isen är svårgissat. Faktumet att hon varit ifrån tyder ändå på att hon borde vara förhållandevis fräsch nu och styrka och kunnande finns för att runda allt. Dessutom toppkusk i Ohlsson.

2 Gorgeous L.A. visade fin form vid seger senast och är tidig. 9 Carisma Mearas brukar kunna rätt bra men utan att vinna alltför ofta.

13 Shiver W.F. var duktig vid seger näst senast även om stilen bitvis inte var den bästa. 14 Sefina återkommer efter uppehåll. Var ute i en del tuffa lopp i fjol som treåring och visade fin fart. Räknas direkt.

5 Aliceinwonderland kommer från seger och har duktig kusk. Får ett streck. Kan vara lite svår från start men invändig strykning gynnar. 15 Gathania är en outsider säger Kytölä och de får nästa streck.

Jag spelar på skräll här och tar med nio hästar.

Loppanalys V64-2:

Ranking: A: 3 B: 2-1-8-5-7 C: 9-4

Spetsanalys: Vertigo Knekten bör nå spets med bara två hästar på startvolten.

Loppanalys: Här kommer  min första spik i omången då 3 Hallsta Vinnex har en mycket bra uppgift. Senast galopperade han bort en tätplats bakom Bellfaks i V75 och visade fortsatt fin form. Nu är det isbana och det är klara plus för Jonssons häst. Slipper också en häst av Bellfaks kaliber och möter inget som skrämmer. Bör tidigt vara i fint slagläge och kan vinna även den tunga vägen. Prima form och kunnade och isen är som sagt mycket fördelaktigt. Bör ha bra chans att avgöra här och spik.

2 Vertigo Knekten är snabb och bör vara värst emot. Att han ska ha motivation för att dra undan i spets och hålla undan för min spik är jag dock något tveksam till. 1 Åstas Marcus har läget och ska med vid gardering.

Loppanalys V64-3:

Ranking: A: 7-9-10-11 B: 1-4-5-2-12 C: 3-6

Spetsanalys: Fiona Fashion är mycket snabb men ska smygas. Favoriten Pleasure for Cash laddas. Är bilgynnad och felfri bör det bli tidig spets.

Loppanalys: Favoriten 7 Pleasure for Cash har en bra chans felfri. Peter Untersteiner hade tidigare den här hästen I sin vård och sa att då det “klickar” rätt så kan han gå långt. Det var dock ofta galopp. Nu är hästen hos Dunder och det är fortfarande varierande resultat. Senast förlorade han faktiskt felfri och det är inte så vanligt. Låg då på en del och nu ändrar Dunder mest troligt från helstängt till öppet huvudlag. Det är svårt att veta hur hästen fungerar med det. Dunder lär ladda för spets och fungerar Pleasure för Cash så är det toppchans men det vågar/vill jag inte lita på. Jag garderar den här klare favoriten.

Spännande är 9 Destin du Bosquet. En fransos som bara startat i monté i Frankrike och brukade bli diskad för orent trav. Gjorde debut i trav i norrlandsmiljö senast och fungerade fint på isen. Drog undan på bra sätt till seger och det var med bra klipp i steget. Lär inte vara sämre nu och är lite streckad. Verkar stark och bra.

10 Krutov Sund galopperar ofta men har annars bra fart i kroppen och kan räcka. Jag streckar även 11 Linvesta Vivant med Ohlsson. En hygglig häst som gynnas om det blir bra fart på loppet.

Loppanalys V64-4:

Ranking: A: 6 B: 7-1-2-5-4-8-3 C: 11-10

Spetsanalys: Comewithaflash öppnar snabbt. Rygg på Hagentoy är bra och denne bör tidigt vara i tät.

Loppanalys: Här har 6 Hagentoy toppchans och jag spikar. Hagentoy bör tidigt vara i spets för att kontrollera fältet. Senast var han trea i V75 bakom Disco Volante och Erik Sting och man kan verkligen prata om skillnad i motstånd då och nu. Näst senast var han nära segern och tapper bakom New Joker.

Här bör det blir spets och jag ser ingen som kan plocka ner honom. Bör vinna från den positionen. Har startat på isbana två gånger och varit bra båda gångerna som etta och tvåa så båda mina spikar trivs fint på isen. Det är viktigt. Spik Hagentoy.

7 Cash’Em avslutade bra senast och rankas tvåa. 1 Comewithaflash har inte visat rätta toppformen men är snabb och har läget.

Loppanalys V64-5:

Ranking: A: 3-1 B: 7-5-4-11-9-10 C: 8-6-12

Spetsanalys: One for You öppnar snabbt felfri och har hygglig spetschans. Kan bli ivrig första biten som i sin näst senaste Solvalla-start. Conrads Gregor är tänkbar för spets och även Hamilkar Boko lär laddas.

Loppanalys: Tidig är innerspårets 1 One for You som kan leda detta runt om. Gästade Solvalla i fjol och hade då löpt bra i Finland. Jag var inne på seger men hästen blev för ivirg och nöp i galopp. Provade åter på Valla i sin senaste start och var fullt godkänd bakom Nurmos nyförvärv Master Hill. Gör nu debut i ny regi och kan leda runt om. Det är ffity-fifty från start säger Kytölä men felfri kan det bli ledning runt om anser han.

3 Conrads Gregor har löpt klart bra och är en tuff motståndare från fint läge. Vann från spets näst senast och höll farten starkt utvändigt utan rygg senast. Mycket duktig kusk i Djuse och givet bud. Kan vinna även den tunga vägen. Inte så hårt betrodd och jag tippar och spikar på DD. Jag litar nämligen inte på One for You.

7 Lexington Tooma galopperade med sparat senast och står nu tjugo meter bättre till på Conrads Gregor än näst senast.

5 Hamilkar Boko hade inte helt utsålt senast. Springer fortfarande med lite handbromsen i men det kan nog lossna snart. Dunder laddar och skulle det bli spets så räcker det långt.

4 Hunter Dillon kan en del och har Ohlsson. Kan dugas vid hårt tempo siar Kytölä.  11 Only In Time O.C. är bättre än raden antyder och har Rikard upp. Dessa streckas.

Loppanalys V64-6:

Ranking: A: 7-5 B: 12-9-10-11-6-3-8-14 C: 15-4-2

Spetsanalys: Dwight Sisu kan spetsa. En felfri Don Draper kan tidigt vara i tät.

Loppanalys: En lurig avslutning. Tipset till Kytöläs nye 7 Celsius Evo som bland annat visat fin kunnande vid ohotad seger på Solvalla. Senast fungerade inte hästen och Kytölä skyller på att det var strul med huvudlaget. Hans häst är stark och ha räknar med att han ska fungera nu och kunna ha vettig chans på styrka. Han räknar med att One for You i avdelning fem och den här är rätt likvärdiga chanser.

Jag tror en fungerande Celsius Evo kan vinna detta på styrka och tippar.

5 Don Draper visar fin inställning men är inte helt pålitlig. Kan tänkas få överta spets och ha hygglig chans.

Intressant som skräll är grundkapable 12  Defi´s Victory som gör norrlandsdebut. En häst som tidigare visat fin inställning och bör duga fint rent kapacitetsmässigt. Ändå lite svårbedömt efter uppehåll och på isen men spännande som skräll.

9 Sweet Orphan Boy har svarat för flera rätt fina insatser och tränaren har hyllat jobben. 10 Giel Wielinga visade fin form senast. 11 Bear Briar håller farten och räknas om det blir bra fart på loppet.

Jag streckar åtta hästar.

Tipsredaktör: Ulf Nilsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inget Jerringpris för Björn Goop - titeln till Öberg
Nästa nyhet
Inget Jerringpris för Björn Goop – titeln till Öberg

Inget Jerringpris för Björn Goop – titeln till Öberg

Björn Goop laddade upp denna Prix d’Amérique-vecka med att besöka Idrottsgalan i och med sin nominering till Jerringpriset.

Hela Travsverige satt på helspänn under måndagskvällen och det var många tummar som hölls för Björn Goop skulle få Jerringpriset. I och med fjolårets Prix d’Amerique-seger blev Värmlandsonen inkastad i idrottens finrum och cementera en plats i historien jämte namn som Ingemar Stenmark, Gunde Svan, Pernilla Wiberg, Annika Sörenstam och Zlatan Ibrahimovic

Goops chanser ökade direkt för när sändningen drog igång förkunnades det att han en av sex kvarvarande kandidater till det prestigefyllda priset. Men strax innan klockan 22.00 kom beskedet att det stod istället stod mellan skidskytten Hanna Öberg och orienteraren Tove Alexandersson, där det var den förstnämnda som slutligen förärades priset. Men denna vecka kan såklart ändå sluta i dur för Björn Goop. För på söndag har han chansen att upprepa sin bedrift med Readly Express i Prix d’Amérique.

Läs också ”Björn Goop nominerad till Jerringpriset” 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
24 hästar kvarstår som anmälda i Prix d'Amérique

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson