Italienarna ser ut att få en häst i Prix d’Amérique trots allt. Urlo dei Venti ställer siktet mot Paris trots det sämre genrepet senast.

Både Vitruvio och Timone Ek har tidigare nämnts som Prix d’Amérique-aktuella men fått lämnat återbud. Efter en tung förlust, som fyra, i Gran Premio della Vittoria den 6 januari tycktes det också som om den italienske stjärnan Urlo dei Venti skulle skrinlägga sina PdA-planer. Men nu kommer det andra besked.

– Han var inte helt redo senast. Vi antog hästen skulle vara i bättre form då, men hade inte tagits så hårt i jobben. Nu har vi intensifierat träningsdosen och han känns väldigt bra. Det är därför vi tagit beslutet att prova det här äventyret, säger ägaren Stefano Simonelli till Paris-Turf.

Urlo dei Venti, som segrade i Prix du Luxembourg förra PdA-helgen, har på sitt konto cirka 932 000 euro men i egenskap av sexåring kan han räkna upp sin startprissumma med tio procent. Något som gör att han med stor sannolikhet kan få en av platserna i Prix d’Amérique.

Läs även: Urlo dei Venti föll tungt i Prix d’Amérique-test

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför Prix de Cornulier: Tar Traders andra raka segern?

Inför Prix de Cornulier: Tar Traders andra raka segern?

Cirka tre miljoner kronor går till vinnaren av Prix de Cornulier. På söndag rustar Vincennes för världens främsta montélopp. Den stora favoriten Traders siktar mot andra raka titeln.

Söndagen före Prix d’Amérique rids som bekant Prix de Cornulier. Världens mest prestigefyllda montélopp med råge, har förvisso sänkt sitt förstapris sedan i fjol men vinnaren kammar ändå hem 292 500 euro.

En svensktränad representant saknas dock i årets Prix de Cornulier. Länge fanns Carabinieri med i anmälningslistan men då hästen stått med ett svullet ben tidigare i veckan, har man fått lämna återbud. Svenskintressen är i stället Jarmo Niskanens Cathy A Quira och den svenskupfödde Canadien d’Am.

Den klara favoriten inför söndagens slag på Vincennes är emellertid Traders. Den av Philippe Allaire tränade italienaren är regerande mästare i Prix de Cornulier efter att i fjol krossat löpningsrekordet när han segrade på 1.11,3. I sadeln sitter, liksom i fjol, Yoann Lebourgeois. Kring Traders har det från stallet tydligt uttalats att man även har för avsikt att vara med i Prix d’Amérique veckan senare. Ingen häst har vunnit de båda loppen sedan Jag de Bellouet gjorde bragden 2005.

För Traders finns två riktigt tuffa utmanare. Laurent-Claude Abrivard tränar Bilibili som tillhör landets främsta montéhästar. Åttaåringen gör här sin tredje raka Cornulier-start efter att som spelad till favorit i de två senaste upplagorna tagit tredjepriset. Bilibili kommer närmast från vinst i Prix du Calvados där han besegrade just Traders. Stort intresse föreligger även kring Briac Dark, tränad av Thierry Duvaldestin och riden av Matthieu Abrivard som har fyra tidigare Cornulier-segrar. Briac Dark, som varit femma i Prix d’Amérique de två senaste åren och kan bli aktuell för det loppet också i år, gjorde i just Prix du Calvados en stark debut under sadel som trea. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

2700 volt

1 Dryade du Parc – Eric Raffin
2 Crazy Horse – Jonathan Asselie
3 Carla du Châtelet – Francois Lagadeuc
4 Etonnant – David Thomain
5 Captain Sparrow – Paul-Philippe Ploquin
6 Blooma d’Héripré – Pierre-Yves Verva
7 Cassate – Adrien Lamy
8 Cathy A Quira – Guillaume Martin
9 Dexter Fromentro – Camille Levesque
10 Canadien d’Am – Mathieu Mottier
11 Elladora de Forgan – Anthony Barrier
12 Alpha Saltor – Damien Bonne
13 Briac Dark – Matthieu Abrivard
14 Bilibili – Alexandre Abrivard
15 Traders – Yoann Lebourgeois

Senaste vinnarna:

2018: Traders – Yoann Lebourgeois
2017: Bellissima France – Matthieu Abrivard
2016: Scarlet Turgot – Alexandre Abrivard
2015: Roxane Griff – Eric Raffin
2014: Roxane Griff – Eric Raffin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Falska medicinetiketter - Zeron avstängd ett halvår
Nästa nyhet
Falska medicinetiketter – Zeron avstängd ett halvår

Falska medicinetiketter – Zeron avstängd ett halvår

Kanadensaren Rick Zeron, som tränar bland andra Hambletonian-vinnaren Atlanta, stängs av ett halvår. Det sedan han brutit mot reglementet på flera punkter, bland annat genom förfalskade etiketter på mediciner.

I förra veckan dömdes den i Kanada verksamma tränaren Rick Zeron till hela 180 dagars avstängning samt 10 000 kanadensiska dollar i böter av the Alcohol and Gaming Commission of Ontario (AGCO). Nu meddelas också skälet till den skarpa domen. Något som harnessracing.com skriver om.

Det var i juni förra året som Rick Zerons stall fick ett oanmält besök av AGCO. Då fann man att han hade brutit mot flera punkter i reglementet, framgår i domen. Zeron ska ha innehaft felaktigt märkta mediciner, inte haft korrekta recept för mediciner, försökt undvikit upptäckt genom att ha märkt mediciner med felaktiga etiketter samt försökt muta annan licenshavare för att ändra sin utsaga. Zeron döms också för att använt så kallad ”shockwave-terapi” på två hästar inom den förbjudna perioden om 96 timmar.

Rick Zeron, som tränar fjolårets Hambletonian-vinnare Atlanta, har med anledning av domen blivit utesluten från O’Brien Awards, Kanadas motsvarighet till Hästgalan. Inte heller Atlanta kan tilldelas något av de priser som hästen varit nominerad för.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Östersund
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Östersund

Fredag: V64-tips till Östersund

Östersund V64

Omgången: Östersund heter kvällens V6-bana och en smågrötig och rolig omgång. Jag nöjer mig med en spik i omgången och det är ett kallblod i ett öppet lopp. Ett kallblod jag väntat på och kusken är mycket påställd inför kvällen. Vidare har jag ett tvåhästarslås. Spetshästen i fin form och bästa hästen i fin form från svårt läge tror jag på. Vi spelar en matematisk lapp och enbart för alla rätt. Banan bör vara i fint skick ikväll enligt mina rapportörer men visst kan den vara lös.

Spiken: 8 Björnivar i V64-3.

Låset: 1 Veneer och 12 Royal Love i V64-2.

DD-draget: 4 Pave Faks i DD-1.

V64-förslag: Enbart för alla rätt

3,6,7,9,10 (12-11)
1,12 (10-11)
8 Björnivar (12-2)
1,2,4,5,8,10,11 (12-7)
1,4,5,7 (2-6)
1,2,4,5,6,11 (10-12)

5x2x1x7x4x6 = 1680 rader

DD-förslag: 4 – 5 x 450 kr 4 – 1,11 x 200 kr 4 – 2,4,6 x 50 kr Totalt:  1000 kr

V64-förslag: Enbart för alla rätt

Loppanalyser

Loppanalys V64-1:

Ranking: A: 7 B: 6-10-3-9-12-11-5 C: 4-13-1-2

Spetsanalys: Vännfors Odin kan öppna bra och har läge för spets. Sedan får vi se om Perflex, som lär köras offensivt få överta.

Loppanalys: Annelie Lagergren har visat fin form på sina få starthästar och ikväll har hon två favoriter inom V64-seplet. Här har hon 7 Perflex som varit mycket rejäl och grejar två segrar på slutet. Senast tuggade han på till stor del utvändigt ledaren innan han övertog taktpinnen varvet från mål. Det kan säkert bli något liknande här och det är bra chans. Hästen ser inte så märkvärdig ut men är stark och tuggar på. Nu står flera av konkurrenterna tjugo meter bättre till än senast och skulle han få mothugg ute i spåren så vädrar jag favoritfall. Jag provar i alla med gardering då hästen blir så hårt betrodd. Man ska även ha i åtanke att hästen är vaccinerad efter senast och fick då pusta något. Har nu tränats på för fullt men det kan saknas det där lilla extra.

6 Sundbo Skipper gör spännande start i ny regi. Detta är en bjässe till häst som haft sina problem men fint kunnande visade han tidigt. Robert är duktig och det är spännande med första för honom. Han säger att hästen känns fin men han är ändå tveksam då hästen är spänd av sig och har lite kämpigt med psyket. Robert brukar inte ligga lågt i onödan så det låter inte hundra påställt. Ändå svårbedömd och jag vill ha med honom tidigt. Sundbo Skipper kan mycket.

10 Skorpion gick en repa i spåren senast men blev stum på kuppen. Kan nog vara vassare med fin smygresa och Persson-träning är alltid värd att ha respekt för.

3 Vännfors Odin kan leda länge och får sista strecket tillsammans med kuskförstärkte 9 H.G.Mode.

Loppanalys V64-2:

Ranking: A: 12-1 B: 10-11-2-5-8-3-4 C: 6-7

Spetsanalys: Veneer har öppnat mycket snabbt tidigare och då formen sitter där så bör även startsnabbheten finnas där. Bra chans att han svarar ut Denali och spetsar.

Loppanalys: 1 Veneer vann direkt i sin nya Norrlandsregi och det efter långt uppehåll. Bra gjort och hästen gjorde också en del grovjobb själv. Nu bör han kunna vara ännu vassare och då han öppnat snabbt tidigare så ser det ut som spets. Har fått ytterligare formhöjande banjobb efter senast. Kan givetvis spåra hem detta men det var tunt lopp senast och det var med all rätt halvklent med spänst sista biten senast. Kan ändå bli halvbilligt här från spets och är given.

Trots uselt läge över kort distans så tippar jag 12 Royal Love. Denne var jättefin vid helt överlägsen seger senast och bara brisade undan. Från ett bättre läge hade jag spikat men inte nu. Är bankänslig dessutom så det finns frågetecken men hästen kan vara överlägsen på nytt. Motståndet ger ingen skrämselhicka.

– Han är stor och tung och väldigt bankänslig. Fast och fin bana är ett måste och i så fall är det bra chans trots spåret. Jag får tro att banan blir hård ikväll men det är inget jag kan lova, säger Thomas B Nilsson.

10 Esther Easter och 11 Epsilon Sisu är två hästar från bakspår som bör hävda sig bra I detta ihåliga lopp. De har hygglig kapacitet åtminstone.

2 Denali har fint läge. Har inte alls visat något positivt på slutet men kan bättre och bör få en fin resa. Jag nöjer mig med två streck dock. Bästa hästen i toppform  och så spetshästen med bra form.

Loppanalys V64-3:

Ranking: A: 8 B: 12-2-9-7-6-3-5 C: 1-4

Spetsanalys: Maggnetta mot spets och lär leda länge.

Loppanalys: Här blir det rätt jämnt streckat. 12 Diesel gick rätt bra senast och blir allt bättre säger Robert som tror på sin häst. 2 Maggnetta lär leda länge. Som senast men är lite väl tråkig sista biten.

Jag tar ställning och spikar 8 Björnivar som jag gillar intrycket på och nu ska det väl vara dags. Vinner nästan aldrig men jag tror inte det är någon fara med inställningen och hästen har varit rätt bra i skymundan nu. Gick bra från mycket svårt läge näst senast. Senast var det ny balans som fungerade klart bra och det blir samma grejor på nu. Var positiv tvåa senast. Djuse-pojken är inne på helt samma linje och tror på utmärkt chans. Skallen och formen är det inga fel på hälsar han. Motståndet bör de reglera då formen är så bra och det känns bra med spik i ett lopp där flesta streckar på.

Loppanalys V64-4:

Ranking: A: 10-1-4 B: 8-2-11-5-12-7-3-9-6

Spetsanalys: Uncertain When har sina flesta segrar efter tidig tätkänning och öppnar rätt bra. Är favorit på spets.

Loppanalys: 10 Balotelli Crown vann senast och det var en mersmakande sådan. Avgjorde då lätt från fjärdepar utvändigt och var fin. Nu berättar duktige Magnus A Djuse att det blir amerikansk bike på och det är intressant även om det har mindre effekt då det är bakspår som nu. Kan absolut vinna även här.

Brorsan Mats kan snuva brorsan och ha skrälldraget i 1 Secret of Joy. Denne har avslutat bra långt ut i banan i sina senaste två starter och har prima form. Lär nog inte spetsa men kan överraska med flyt.

Spetsfavorit är 4 Uncertain When. Denne trivs i tät och senast satt han fast med sparat. Tidigt bud.

8 Mr Charming har vingelläge men duger fint med klaff. 2 Red Isac har visat fin form och 11 Calvin Classic gör intressant debut i ny regi. 5 Rekord Amok får också ett streck. Dessa streckas.

Loppanalys V64-5:

Ranking: A: 5-4 B: 1-7-2-6-2-8-9

Spetsanalys: Perssons duo Lex Peidei och Smedsbo Faksen är snabba. Lex Peidei är nog allra vassast med ryggresa och Smedsbo Faksen har varit effektiv i spets.

Loppanalys: 5 Björs Frej har löpt riktigt bra efter att ha haft en skada. Har bra chans på nytt och allt låter väl från stallhåll. Däremot är man inte nöjd med spåret då det finns galopprisk. Jag litar inte fullt ut på den här jättefavoriten och gardar. Ny kusk nu dessutom.

4 Pave Faks är intressant. En ojämn häst men nu är tränaren nöjd efter ny balans senast. Mogset vill ha fast och fin bana för sin häst och det gör det hela svårbedömt. Får han sitt underlag så duger hästen mycket bra. Provar med den på DD.

Perssons duo 1 Lex Peidei och 7 Smedsbo Faksen streckas. Lex Pedieihar väl ingen supergnista men läget är bra. Smedsbo Faksen har väl mest trolgit gjort sitt bästa men var åtminstone tidigare bra i spets så läget är spännande. Får ett lyxstreck.

Loppanalys V64-6:

Ranking: A: 5-1-11 B: 2-4-6-10-12-7-9 C: 3-8

Spetsanalys: Jack Zon och Unique Findings gör nog upp om spets. Jack Zon borde nog vara nöjd med rygg men hur verkligheten ser ut ikväll kan vara en helt annan historia.

Loppanalys: 1 Bestbyarsenal har varit bra. Tillräckligt bra för att vinna detta då hästen långspurtar bra men läget gör det hela spännande. Lär inte kunna försvara spets och sedan behövs ju en del tur. Hittar norsken ut i tid så blir det inte så lätt för övriga.

Jag tippar 5 Unique Findings som blir svårfångad om det blir spets. Kan få mothugg och var dessutom inte som bäst senast och vi streckar på.

11 Laura Sånna har övertygat i ny regi och vann V75 senast. Tål att tuffa på i spåren och det lär behövas som tränarkörd ikväll. Får nog ingen lättsam resa men hästen är bra. Stark och bra och håller ångan uppe.

2 Jack Zon har läget och bra fart i kroppen men visar ingen större geist. Kan ändå duga. Steckar även 4 Quatre Star. Henke är nöjd med sin häst som kan duga med rätt resa. 6 Xpecttheunexpected med duktig driver får sista strecket. Så fick jag träna på att det skriva det namnet också. Ser nu så här efteråt att det gick sådär!!!

Tipsredaktör: Ulf Nilsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Färdigtävlat för Maori Time - avelskarriär väntar
Nästa nyhet
Färdigtävlat för Maori Time – avelskarriär väntar

Färdigtävlat för Maori Time – avelskarriär väntar

Australiens snabbaste travhäst genom tiderna Maori Time har gjort sin sista start. Nu blir det i stället en framtid inom aveln – men hon stannar i Europa.

Efter att förra vintern travat 1.09,3a över engelska milen blev Maori Time tidernas snabbaste travare i Oceanien. Något som sedermera innebar att hon också fick en plats i Elitloppet förra året. Då slutade det i galopp för stoet men hon fortsatte att tävla på svensk mark i regi Stig H Johansson. Det dock utan några stora framgångar; på sju starter blev det inga resultat.

Den senaste starten, på Sundbyholm i slutet av november, blev också den sista för det i dag tioåriga stoet. Ägaren Frederick Crews meddelar via sitt Twitter-konto att tävlings-karriären är över för Maori Time som nu i stället ska fokusera på aveln där tanken är att hon ska bli kvar i Europa. Maori Time gjorde 73 starter, vann 24 lopp och tjänade drygt 2,7 miljoner kronor.

– Drömmen är över. Efter konsultation med Stig H Johansson har vi kommit fram till att Maori Time kommer att sluta tävla för att bli avelssto, skriver Crews på Twitter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kontio och dotter prisas vid Finlands idrottsgala

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson