Propulsion var årets troligen största V75-favorit och laddas som en av favoriterna mot Prix d’Amérique om en månad. Men i Gulddivisionen på Romme fanns ett hinder som var oväntat tufft – ständigt denne On Track Piraten.

”Alla” hade spikat Propulsion. I Gulddivisionen på Romme gjorde fantomtravaren som tjänat elva miljoner under året ett gästspel i matchningen mot Prix d’Amérique – och spelades till 10 för 10-favorit. Men när krutröken skingrats visade det sig att uppgiften inte alls varit så enkel som de allra flesta hade trott. Återigen var det hedersmannen On Track Piraten som slagit till. Dalahjälten fick förvandla 2640 meter till en sprintuppgörelse – och gick inte att komma förbi.

Medan Örjan Kihlström tog en lugn start bakom Propulsion kastade Hans R Strömberg snart fram ”Piraten” som efter 500 meter fick överta ledningen från Ajlexes Cubano. Med ledningen i det lilla fältet kunde tioåringen sedan dämpa farten betänkligt, första tusen klockades efter 1.16. I samma skede klev Propulsion fram och landade i dödens. Loppets avslutande halvvarv gick i ruskig fart, nedåt 08,5, men förbi ledaren kunde jättefavoriten aldrig komma. Duon lämnade övriga fältet med flera längder över upploppet, men On Track Piraten höll lätt undan med en knapp längd hela vägen.

– Vi fick gå den närmaste vägen och då blir han nöjd, hästen. Jag drog på för fullt 300 meter kvar och vi fick ett försprång då, det räckte ju, sa kusken och tränaren Hans R Strömberg i ATG Live.

Segertiden stannade vid 1.13,7a/2640 meter och On Track Piraten adderade ännu en V75-viktoria till samlingen, förstapriset här var 200 000 kronor. Propulsions tränare Daniel Redén tycktes en smula förvånad över loppets utveckling kort efter mål i ATG Live.

– Han körde väldigt snällt, jag ville ju gärna se hästen trött i dag. Det blev ett märkligt lopp. Vi får se nu då vad som händer, men det här påverkar absolut inte våra planer, sa Daniel Redén.

– ”Piraten” är en bra häst också, alltid extra bra på vintern. Vi räckte inte mot honom i dag, helt enkelt. Det är klart det fanns mycket som jag kunde ha gjort annorlunda, men sedan om det hade räckt till seger det vet jag faktiskt inte. Hästen gjorde ett bra jobb som vanligt även det såklart var lite ovant för honom med broddar, menade kusken Örjan Kihlström.

*****

*Favoritfall i Silverdivision-en. Hårt streckade Global Trust fick göra loppet i dödens på i spets tufft körande Super Zantos. Men när favoriten fick problem med aktionen i sista sväng, kunde Rauno Pöllänen perfekt hitta ut från vinnarhålet med Västerbo Grosbois. Ledaren fajtades emot berömvärt, men kort före mål var det ändå Västerbo Grosbois som fick greppet. Det till segern på 1.13,1a/2140 meter.

*Mycket imponerande vinnare i stoloppet. Oskar Kylin-Blom ersatte i jollen bakom den av Elisabeth Lundholm tränade Laura Sånna som från tillägg placerades som sexa i andraspår. Efter att Cyborg i spets fått varva efter 1.18 tycktes vägen mot segern vara lång för favoriten när hon smög med i ryggar på sista bortre. Laura Sånna hade dock mycket kvar att erbjuda och då hon vreds på i fjärdespår med 300 meter kvar, såg man snart var det skulle sluta. Säker seger i mål på 1.15,7/2160.

*Duktiga Jenny A Björk fick jubla vid målgång i Klass 2. Med den Bo Björk-tränade hemmahästen B.B.S. Poetry noterade hon sin första V75-seger. Loppet blev perfekt för femåringen; medan betrodda duon Kimbee Crown och Bottnas Explosive båda försvann i galopper från start, kunde Jenny hålla upp ledningen. Därifrån kunde B.B.S. Poetry enkelt hålla undan hela vägen på 1.16,1/2140.

*När Reverend Wine provade V75 förra lördagen blev han fast med krafter kvar, de kom väl till pass den här gången i stället. Diederik Meilinks fine femåring fick ett bra lopp av Ulf Ohlsson och lämnade tredje utvändigt med 600 kvar för att snabbt forceras framåt. Ledande Obelix Skift var ett slaget rov redan in på upplopp-et, medan Reverend Wine i säker stil stegande undan på 1.12,7a/1640 meter.

*I det andra stoloppet slog han till igen – Oskar J Andersson. Den här gången var det Lima Mermaid som var seger-vapnet. Femåringen fick ett helt perfekt race i rygg på ledande Whataboutyou Zaz som fick varva på moderata 18,5. Men när ledaren stack undan i sista sväng kom också luckan för Lima Mermaid som enkelt avväpnade ledarinnan till seger på 1.15,9/2140. Ruth J Andersson tränar vinnaren.

*Björn Röcklinger har en fin variant i fyraårige Indy Lane som verkligen var läcker när han gick segrande ur striden i Bronsdivisionen. Kim Eriksson rattade valacken som lämnade fjärde utvändigt redan med varvet kvar och säkert jobbade sig framåt via spåren för att syna ledande Volocity de Vie i sömmarna i sista sväng. Ledaren hade fått öppna hårt och hade inget att svara med sista biten, Indy Lane mycket lätt undan på 1.13,9a/2640 meter. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Björn och Bryssel stegade undan till seger i Paris

Björn och Bryssel stegade undan till seger i Paris

Björn Goop-tränade Bryssel har haft en fin vinter på Vincennes så här långt och på fredagen kom också första fullträffen. Sexåringen vann lätt med tränaren i sulkyn.

Efter att ha slutat tvåa två gånger på raken hittills i vinter på Vincennes, var det på fredagen dags för Bryssel att även njuta segerns sötma i Paris. I ett lopp för sexåringar kunde Björn Goop ta en komfortabel seger på kolstybben bakom Ready Cash-sonen.

Bryssel avancerades tidigt framåt i andraspår och kunde med lite mer än en kilometer kvar av loppet ta sig till ledningen. Efter det var det spel mot ett mål. Bryssel gick i fin stil undan med ett par längder på upploppet för att passera mål på 1.12,3a/2100 meter. En seger värd 22 500 euro. Bakom sköt den av Robert Bergh tränade Mellby Drake till snyggt för att bärga andrapriset och trea i mål var Veijo Heiskanens Te Queiro Grif, som därmed ordnade en svensk trippel i loppet. (Foto: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Antonio Tabac skadad - lång tid komma tillbaka
Nästa nyhet
Antonio Tabac skadad – lång tid komma tillbaka

Antonio Tabac skadad – lång tid komma tillbaka

Ett formidabelt succéår slutar i moll för Antonio Tabac. Oskar Kylin-Bloms reklamhäst har fått en gaffelbands-skada och lär behöva lång tid för att komma tillbaka.

Sexårige Antonio Tabac har gjort stor succé i regi Oskar Kylin-Blom under året, staplat V75-segrar på varandra, klättrat upp till högsta klassen och dessutom vunnit klassiska Prijs der Giganten. Men för hästen som tjänat 1,6 miljoner kronor i år slutar säsongen tråkigt. En gaffelbandsskada är konstaterad för hingsten, det bekräftar tränaren för travronden.se.

– Det är svårt att säga hur pass lång tid det tar. Man kan bara hoppas att det läker fort. Det är aldrig roligt när hästar blir skadade, men det är inte så mycket man kan göra åt saken. Men nu är mycket av planeringen för nästa år förstörd. Tanken var att han skulle tränas för att komma ut till våren, nu får vi hoppas att han kan vara tillbaka till slutet av nästa säsong, säger Oskar Kylin-Blom till travronden.se. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
2018: Minns höjdarna under travåret som gick
Nästa nyhet
2018: Minns höjdarna under travåret som gick

2018: Minns höjdarna under travåret som gick

Ännu ett travår är på väg att slut. Ett 2018 som sett nya stora svenska framgångar på travscenen. Vilket är ditt starkaste minne från året som gick? Vi har samlat några av årets höjdpunkter.

Var du kanske på plats när Readly Express kontrade ut Bold Eagle till segern i Prix d’Amérique? Är ditt bästa minnen någon av alla Propulsions segrar under stjärnans dominanta säsong? Eller är det du kommer ihåg starkast den totala förvirringen inför Elitloppets försök? 2018 går mot sitt slut och det är dags att blicka tillbaka på det travår som snart nått sin ände. Vi listar några av de mest minnesvärda sportsliga händelserna under året. Klicka gärna på rubrikerna för att se loppen.

Readly Express och bragden i Prix d’Amérique

När fältet i Prix d’Amérique väl gick i väg, efter ett otal avbrutna försök, var det också startskottet för en omedelbar svensk klassiker i Paris. I huvudrollerna fanns Björn Goop, Timo Nurmos, skötaren Inga Perk och framför allt Readly Express. Den svenske sexåringen hade haft ett mål hela säsongen; det att bli den femte svenskfödda hästen att vinna världens mest prestigefyllda travlopp. Goop kunde ge sin häst ett fint lopp i andraspår men blev också snart varse om att man skulle få dra fram den på speed närmast oslagbare Bold Eagle. När bara upploppet kvarstod spelade den regerande mästaren ut sitt fulla register och för ett ögonblick såg det ut som om Bold Eagle skulle få sin hett eftertraktade tredje raka. Det var dock inget Readly Express fann sig i, svensken vägrade att slaget förlorat utan att strida till sista blods-droppen och kort före mål hade han kontrat sig till triumf. Trea, inte långt bakom, Propulsion. Segern i Prix d’Amérique var i hamn, Björn Goop tog här en av sin karriärs allra största framgångar och blev för bedriften även nominerad till Jerringpriset.

Elitloppet – startkaos och Ringostarr Treb

Årets Elitloppet lär nog få finna sig i att bli ihåg-kommet för även annat än sin vinnare. Maken till kaos än det inför det första försöket får man nog leta efter. Efter två återkallade startförsök blev den store artisten Bold Eagle påtagligt stressad och kunde, liksom fler andra, inte göra sig gällande när det väl blev allvar. Den franske stjärnan försvann fort i galopp. Skandal menade många och kretsen kring hästen deklarerade snart att man inte hade för avsikt att återvända. Någon skugga behövde för den sakens skull inte falla över Ringostarr Treb. Med endast en start, en överlägsen seger, i Olympiatravet inför Elitloppet visste tränaren Jerry Riordan att han hade italienaren på topp inför den stora uppgiften. Efter en enkel försöksseger synade han för den rutinerade sulkyräven Wim Paal i finalen dödens mitt på bortre långsidan för att säkert avgöra till sin karriärs största seger i finalen. Propulsion avslutade som en demon i spåren och noterades för andra året i följd för silvret, men det här var Ringostarr Trebs eftermiddag att jubla i ett Elitloppet som inleddes i moll.

Propulsions mäktiga segerkavalkad

När Nuncio vann alla sina elva starter och travade in nästan 9,5 miljoner kronor under 2016 tänkte man kanske att det skulle bli synnerligen svåröverträffat. Fast Propulsions dominans i våra inhemska storlopp under året var verkligen något – i hästväg. Låt vara att det inte blev fullträff i årets två kanske största uppgifter; ”Proppen” fick som trea stå i skuggan av Readly Express i Prix d’Amérique och en avslutning av guds nåde i Elitloppet räckte bara till andra raka silvermedaljen. Men därefter var han omutbar. Norrbottens Stora Pris, Årjängs Stora Pris, Hugo Åbergs, Åby Stora (se mer om nedan), Trotting Masters-finalen och Müllers Memorial innebar sex raka segrar och nästan 11 miljoner kronor på kontot bara i år. Kanske var årets prestation den i just Hugo Åbergs; redan efter 500 meter sändes hästen till attack, kom att bli kvar i tredjespår men det var inget som bekom Daniel Redéns stridsvagn. Efter att ha krossat sitt motstånd länsade Propulsion bara undan och Örjan Kihlström kunde med bakvikt spö konstatera att man vunnit loppet igen – den första hästen att ha gjort det tre år i följd.

Den oförglömliga duellen i Åby Stora Pris

Åby Stora Pris hade stöpts om ännu en gång, nu avgjordes loppet över stayerdistansen 3140 meter med bilstart och hela två miljoner kronor till vinnaren. Den nya utformningen blev en succé – och loppet direkt ett klassiskt sådant. Världens förmodligen två bästa travare möttes i loppet – och på mållinjen. Propulsion körde till tidigt, men Jorma Kontio laddade än mer bakom Readly Express som fick spets och sedan kom att anföra, med sin tuffaste konkurrent i rygg. Genom sista sväng öste ledaren allt vad som gick, men bakom tassade Propulsion för att vridas till attack ur sista sväng. En av tidernas bästa dueller skulle utspela sig de meter som återstod. Propulsion tog centimeter för centimeter men Readly Express vägrade ursinnigt att ge vika. På linjen möttes de till synes helt lika. Aldrig tidigare hade nog så många önskat att det skulle bli två vinnare i ett lopp, minuterna var långa innan beskedet om vem som vann kom. Men målfotot avslöjade det – Propulsion hade fått nostippen först.

Who’s Who repriserade farsan i Derbyt

Who’s Who kom att ha ögonen på sig från allra första början, anledningen var att han var försvinnade lik sin far Maharajah. I Svenskt Travderby 2018 kom han att göra en närmast kuslig remake på vad pappa presterade nio år tidigare. Tränaren Pasi Aikio hade ett stort mål, och en stor dröm under året för stallets juvel och allt efter som säsongen led framstod Who’s Who som kullens troligen bästa häst. Eventuella tvivel skingrades i Derbyt. När flera av de svåraste motståndarna hade fallit redan i semin fortsatte Who’s Who att övertyga och första söndagen i september var det dags för examensprovet. Med varvet från mål drog Örjan Kihlström i högertömmen och styrde på, Who’s Who vilade på hanen genom kurvan men tryckte av när man nådde sista bortre. På några få hundra meter hade hästen svept runt motståndet, forsat till ledningen – och försvann bara sedan. Maharajahs ”look-a-like” var bäst när det gällde och bjöd på en av Derby-historiens största utklassningar.

Villiam tog sin revansch på Vincennes

Inför årets säsong var det Villiam som hölls allra högst i fyraåringskullen. Och det var kanske inte att undra på efter hästens makalösa seger på världsrekord i Kriteriet i fjol. Fast när det väl var dags att, sent på säsongen, göra årsdebut stod Timo Nurmos supertalang inte riktigt att känna igen. Utan någon seger dittills under året och med en galopp som grusade chanserna i Derby-kvalen, tog sig Villiam som trea till finalen i Europaderbyt, Grand Prix de l’UET. Och då var det plötsligt den gamle Villiam igen. För Jorma Kontio sladdade han länge sist i fältet, men när det styrdes på över sista bortre långsidan bet det riktigt bra för Muscle Hill-sonen. Villiam stormade fram genom sista sväng, kopplade greppet och höll vrålstarkt undan hela vägen för den ettrigt avslutande Mellby Free. Fransmännen var inte med på noterna (oddset var 15 gånger) före, men var frikostiga i sitt beröm efteråt. En sådan prestation på Vincennes lilla bana, menade man, var närmast omöjlig.

En Perfect säsong för Hambo-vinnaren

Förväntningarna var förstås skyhöga på Perfect Spirit när han inför fyraårings-säsongen flyttades till Sverige och Daniel Redéns träning. Kanske inte så konstigt, i hemlandet USA hade han ju för sin tränare Åke Svanstedt vunnit det största som går att vinna ”over there”, Hambletonian. Men Perfect Spirit skulle visa att han var väldigt långt ifrån en bluff, årets säsong i Sverige blev (nästan) perfekt. Det började med en seger i Kungapokalen, från innerspåret höll jänkaren lätt upp ledningen och tilllät aldrig någon komma i närheten efter att ha spårat i hårt tempo. Klockorna visade på vassa 1.11,1 full distans. Vägen till seger i Sprintermästaren var något knöligare. I försöket fick Perfect Spirit nöja sig med att bli tvåa efter att inte fått aktionen att stämma, och i finalen såg det länge ut att bli för långt fram. Lucifer Lane såg ut att gå mot segern, men via en flygande avslutning i fjärdespår fångande favoriten in till segern kort före mål. Säsongen hade kanske varit helt perfekt om den också avrundats med seger i Breeders Crown, men där blev överraskningen Selmer I.H. för svår. Vi tror dock att Perfect Spirit nästa år, som femåring, lär bli en riktigt het kandidat för de största loppen.

En Rödluva med gigantisk potential

När läckra fuxan Conrads Rödluva gjorde tävlings-debut tidigt i maj (med seger) var det nog inte så många som verkligen lade märke till henne, men när säsongen var slut visste alla vem hon var. Den lilla rödhättan kom med bara fem starter i karriären till Oaks-kvalen, vann där och var sedan i finalen redo för att äntra scenen på allvar. I händerna på Örjan Kihlström kastade hon loss på sista bortre och hade avgjort redan i sista sväng. Sällan hade en sådan råtalang skådats och hennes position som regent i den treåriga stokullen befästes när hon avslutade året med att vända ut och in även på motståndet i Breeders Crown. Med nästan fem miljoner kronor intjänat på bara nio starter var hon ännu en starkt bidragande orsak till tränaren Daniel Redéns bästa år hittills. Conrads Rödluva är förstås ännu bara tre år, men det är inte utan att man får lätta vibbar av storheter som Queen L. och Ina Scot. En häst som vi lär få en mycket spännande fortsättning följer kring under nästa år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stosprintern Vamp Kronos till avel i Italien
Nästa nyhet
Stosprintern Vamp Kronos till avel i Italien

Stosprintern Vamp Kronos till avel i Italien

Den för tränaren Jerry Riordan mycket framgångsrika fyraåringen Vamp Kronos slutar att tävla. Nu väntar i stället en fortsättning som avelssto i Italien.

Jerry Riordan-tränade Vamp Kronos deltog i sön-dagens storlopp Critérium Continental på Vincennes, men den historien slutade i en tidig galopp. Det blev också unghäststjärnans sista start, skriver sulkysport.se. Det blir i stället en fortsatt karriär som avelssto i Italien, där Ready Cash-dottern är uppfödd. Hennes första möte i avelsboxen blir med Muscle Hill.

Vamp Kronos gjorde 28 starter, vann av dessa hälften och tjänade drygt 4,5 miljoner kronor. Den största segern kom i Stosprintern i somras och på meritlistan noteras också silver i Stochampionatet samt seger i EM för treåringar och tredjeplats i Breeders Crown samma år. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Readly Express vässar PdA-formen på Vincennes

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson