Tomas Malmqvist kommer med en trio hästar till Critérium Continental och Global Trustworthy utgör ett spännande svenskt kort i Prix Ténor de Baune. Dagen före julafton står två platser till Prix d’Amérique på spel.

På söndag eftermiddag avgörs en av vinterns bästa tävlings-dagar på Vincennes. På programmet står bland annat det stora fyraåringsslaget Critérium Continental (108 000 euro) samt Prix Ténor de Baune (54 000 euro) som körs för de femåriga travarna. Förutom ära och fina priser får vinnarna av respektive lopp också en fribiljett till Prix d’Amérique om man så önskar.

Critérium Continental lockade ett fullt startfält. Den tränare som är rikligast representerad är faktiskt Tomas Malmqvist. Han vann det här loppet för fyra år sedan med Tumble Dust och har i år inte färre än tre chanser att göra repris. Calle Crown, Flying Fortuna och Ethien du Vivier utgör Jägersro-tränarens trio. Testar i loppet gör också Jerry Riordan-stoet Vamp Kronos och de båda norskfödda toppämnena Vainqueur R.P. och Hard Times. Favoritskapet lär annars delas mellan franska stjärnorna Earl Simon som kan ge olycksdrabbade tränaren Jarmo Niskanen ett fint plåster på såren, och Franck Leblancs sto Erminig d’Oliverie.

Tio hästar kommer till start i femåringarna Prix Ténor de Baune – och här finns redan två PdA-klara hästar med i startlistan. Jean-Michel Bazire tar ut Davidson du Pont i första starten sedan segern i Prix de Bretagne, men hästen körs av Franck Ouvrie som också är tilltänkt som driver i Prix d’Amérique då Bazire själv lär där bli upptagen med Bélina Josselyn men kör på söndag norske Looking Superb. Redo för PdA är också vassa stoet Délia du Pommereux som här kan följa upp Prix du Bourbonnais-segern med en ny skalp. Två svensktränade ryms i Prix Ténor de Baune; Timo Nurmos sänder till Paris Global Trustworthy som vunnit båda sina lopp efter comeback, samt Jörgen Westholm-tränade Unique Juni som kommer från en seger på just Vincennes.

Mycket pengar står också på spel i Prix de Vincennes, ett förstapris på 108 000 euro närmare bestämt. Loppet avgörs för treåringarna under sadel och lär nog se Philippe Allaires kulltopp Feeling Cash inneha favoritrollen. (Foton: ALN).

Här är startlistorna:

Critérium Continental, 2100 auto

1 Eros de Chêne – Gabriele Gelormini
2 Express Jet – Pierre Vercruysse
3 Erminig d’Olivere – Franck Nivard
4 Vamp Kronos – Christophe Martens
5 Vitruvio – Alessandro Gocciadoro
6 Elite du Ruel – Franck Anne
7 Eridan – David Thomain
8 Vivid Wise As – Björn Goop
9 Earl Simon – Franck Nivard
10 Calle Crown – Jean-Philippe Monclin
11 Va’pensiero Gar – Alexis Chéradame
12 Flying Fortuna – Adrien Lamy
13 Eléna de Piencourt – Matthieu Abrivard
14 Estola – Alexandre Abrivard
15 Vainqueur R.P. – Jean-Michel Bazire
16 Esmondo – Richard Westerink
17 Hard Times – Anthony Barrier
18 Ethien du Vivier – Eric Raffin

Prix Ténor de Baune, 2700 volt

1 Looking Superb – Jean-Michel Bazire
2 Deux Etoiles Gédé – Eric Raffin
3 Désir Castelets – Jean-Philippe Monclin
4 Dark Night Love – Alexandre Abrivard
5 Global Trustworthy – Björn Goop
6 Unique Juni – Gabriele Gelormini
7 Ursa Caf – Matthieu Abrivard
8 Dhikti Védaquais – Anthony Barrier
9 Davidson du Pont – Franck Ouvrie
10 Délia du Pommereux – Damien Bonne

Vägen till Prix d’Amérique:

18 november: Prix de Bretagne (Davidson du Pont)
9 december: Prix du Bourbonnais (Délia du Pommereux)
23 december: Critérium Continental (ettan till PdA)
23 december: Prix Ténor de Baune (ettan till PdA)
30 december: Prix de Bourgogne (1-3 till PdA)
13 januari: Prix de Belgqiue (1-3 till PdA)
27 januari: Prix d’Amérique

Läs även: Prix de Bretagne: Davidson du Pont starkast
Läs även: Bold Eagle sexa – Délia du Pommereux vass

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför V75: Meilinks duo nyckeln till julpengarna?

Inför V75: Meilinks duo nyckeln till julpengarna?

Solvallatränaren Diederik Meilink återvänder till gamla hemmabanan Mantorp med två hästar som lär bli högt betrodda på V75. Kan kanske Reverend Wine och Wave Length se till att ordna julklapparna i jackpottider?

Diederik Meilink huserade tidigare i sin karriär på Mantorp men efter ett års frånvaro som tränare på grund av diskbråck startade han upp igen som Solvallatränare. Stallet innehåller för närvarande drygt tjugo hästar och två av dem utgör intressanta inslag när (ordinarie) V75 körs på Mantorp två dagar före jultomten knackar på. Båda ser ut att bli flitigt anlitade streck av spelarkåren.

Först ut är femårige Reverend Wine i Klass 1 (V75-1) som var ute i V75-sammanhang i våras men som sedan tog en paus på ett halvår innan det var dags för comeback. Valacken tycks trivas förträffligt för dagen och har plockat två segrar på lika många starter – spurten på Solvalla senast var sylvass.

– Han blev lite sliten efter finalerna i våras och behövde vila, så vi ställde av honom över sommaren och det verkar ha gjort hästen gott. Han har kommit tillbaka storstilat, måste man säga och han har varit riktigt bra i de här två starterna, särskilt senast. Det är ju ingen jättestjärna det här, men det är en bra häst som duger i Klass 1 och formen ska vara likvärdig som tidigare och kan han göra en liknande insats ska han kunna vara med där framme, säger Diedrik Meilink till travnet.se.

Lördagens uppgift ser lite smålurig ut på förhand; Reverend Wine börjar loppet från elftespår men loppet körs över lång distans. Faktorer som samtidigt inte ska behöva störa allt för mycket.

– Han står distans och bakspår är inte något problem så, han visade ju inte minst senast att han kan gå bra bakifrån också. Samtidigt är det just läget som drar ned våra förhoppningar något; hade han haft ett bra framspår hade vi kunnat gå till ledningen och då hade chanserna ökat. Men jag tycker att det ska kunna vara en hygglig chans i alla fall.

Örjan Kihlström är kusken bakom Reverend Wine och det är också han som ska sköta Wave Length i stoloppet (V75-2). Credit Winner-stoet är ännu orutinerad men har redan hunnit visa bra kapacitet och tränaren menar att det är en häst som verkligen har framtiden framför sig.

– Det här är en häst som är under stark utveckling. Hon var borta ett år efter att hon genomgått en operation i knäna, men har kommit tillbaka bra och har tagit de här loppen bra. Hästen känns fortsatt fin efter senast och det känns väl nästan som hon ska vara lite förbättrad ytterligare till nu.

Hon har bara gjort fyra starter, hur står hon sig i konkurrensen?

– Jag tycker inte att det ser ut som det tuffaste V75-loppet heller, de bästa hästarna är väl de som står tjugo meter bakom, så jag tror hon ska hävda sig ganska bra här. Åttondespåret innebär väl en risk att vi blir fast, så det gäller att de kan hitta loss. Annars tål hon de flesta löpningar och att gå en bit i spåren, men det bästa vore för henne att få kunna sitta kvar så länge som möjligt och ta dem till slut. Jag tror i alla fall att hon ska kunna vara med där framme.

Vill du plussa extra för någon av de två?

– Jag tycker väl inte att någon av dem är en så där riktig toppchans, en häst som man tänker att ”den här går bara ut och vinner”, utan det är mer att de båda ska kunna vara med där framme, vara trea, fyra. Sedan tycker jag nog kanske att Wave Lenght är den som står under mest utveckling och hon är i en lägre klass än Reverend Wine och det är svårare att vinna i hans lopp. De brukar träna ihop de här båda och Wave Length klarar samma träningsdos som honom och det har hon inte gjort förut, avslutar Diederik Meilink. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Axevalla
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Axevalla

Fredag: V64-tips till Axevalla

V64 Axevalla 21 december

Omgången: Axevalla kör kvällens V64-tävlingar och jag spelar med två spikar, där det bör vara spets och slut på båda!

Spikarna: 3 Felix V.M. (V64-1) har toppchans att leda runt om! 4 Vikens Fingerprint (V64-4) är riktigt bra och under häftig utveckling, mot spets och ny vinst!

V6-förslaget är på 1152 kronor (V6).

3 Felix V.M. (2-6)
1-12-6-3-8-11-5-7 (2-9)
10-5-1-3-4-2-9-6 (11-8)
4 Vikens Fingerprint (3-1)
2-3 (1-4)
1-9-13-3-10-12-2-8-11 (6-14)

1x8x8x1x2x9 = 1 152 kr

DD-förslaget på 1000 kronor:

2 – 1 x 500 kr
2 – 9,13 x 250 kr

V64-1

A: 3 B: 2-6-7-9-5 C: 8-6-1

Spetsstrid: Felix V.M. har bra spetschans och lär köras där.

Loppanalys: 3 Felix V.M. har varit väldigt bra på sistone och gick enkelt undan från spets mot bland andra Berghs kapabla Aileron näst senast. Senast pressade man upp farten i dödens på Dream Lane och höll strålande även om man aldrig fick slag i ledaren som är bra. De två senaste gångerna han gått från ledningen har han vunnit mycket enkelt, och han gillar dessutom att springa med skor på hovarna. Han tar ledningen och sedan tror jag inte de rör den här pigga nioåringen. Bra spik!

6 Bålsta Palema har varit tveksam och söker formen, som de flesta av Hedbergs hästar och han slår inte favoriten utvändigt.

2 Sheriffen lägger jag tvåa, han är vass på speed och borde kunna ligga still länge i litet fält. Jonsson vinner ofta då han kommer till Mantorp.

V64-2

A: 1-12-6 B: 3-8-11-5-7 C: 2-9-4

Spetsstrid: Ransus Girl har bäst spetschans med innerspår, har spetsat därifrån tidigare på just Axevalla.

Loppanalys: Öppet lopp där jag tippar skrällen 1 Ransus Girl som var positiv trea i ny regi senast, efter långt uppehåll. Säkert bättre med loppet, och Heiskanen höll den här rätt så högt och det kanske till och med kan bli så att man kör från ledningen och spårar runt om?

12 Tour Eiffel har varit struken i omgångar och det är såklart svårbedömt, men 6/12 var det för den dåliga banan och hon har varit startklar en tid och Aronssons hästar är riktigt på gång. Passas.

6 Vien Ici verkar bli favorit och att den är bäst tvekar jag inte på, men han var mycket sämre senast och lär vara tillfixad och kanske inte har samma form som då han var så bra i starterna före.

V64-3
A: 10-5-1 B: 3-4-2-9-6 C: 11-8-7

Spetsstrid: Simb Ratita är mycket snabb, men man släpper alltid med henne. Är det M.T.Laroche som är framme och kan överta?

Loppanalys: 10 Callmesally är min vinnare, en häst med bra inställning och vid segern näst senast var hon riktigt bra i bättre lopp än detta. Hon fick dödens senast, och det gillar hon inte och det gick inte alls. Nu får gå bakifrån, och med skor, men trots att det är en frontrunner får hon tipset då hon är bästa hästen.

Betrodda 5 M.T.Laroche har bara för ett tag sedan vunnit för kvällens kusk, Rudolf Lichtenwörther, och gjorde det då från spets. Hon är kvick ut bakom bilen och kan mycket väl spåra från start till mål här också, då jag tror att hon kan överta ledningen från 1 Simb Ratita då man sällan kör henne från ledningen.  

Favorit är 3 Enjoy My Doll som äntligen fick till det senast, och var riktigt bra vid segern i fjärde starten för Uffe. Ändå mer av en av flera som hårt betrodd.

Nämnda Simb Ratita är uppåt och på gång efter lyckad halsoperation och kan få sitt drömlopp.

V64-4

A: 4 B: 3-1-7 C: 10-6-9-10-2-5

Spetsstrid: Ingen svarar Vikens Fingerprint som körs i ledningen!

Loppanalys: 4 Vikens Fingerprint har verkligen hittat nya växlar, av olika anledningar, kanske mest att hon har mognat. Hon travade inte bra i bike för första gången näst senast, galopperade i ledningen men visade bra uppfattning som ställde sig och kunde vinna från dödens. Senast stack hon till ledningen i svensk jänkarvagn, och bara försvann ifrån meriterade hästar som I Love Paris (stod 40 meter bakom) och vann med 30 meter! Hon möter nu enbart jämnåriga hästar och ingen kommer svara henne från start. Från ledningen lägger hon inte och jag tar skrällarna i andra lopp. Spik!

Jag tror inte att Jepson vill svara med 1 Juvel Ribb som var sämre senast, och favoriten måste vara bra rygg att jaga. Bra är 3 Argbiggan som Rickard hyllar, men hon är inte startsnabb och det blir tufft att slå favoriten.

V64-5

A: 2-3 B: 1-4-8-7 C: 11-9-5-10-6-12

Spetsstrid: Tire Bouchon kanske är snabbast, sedan får den av favoriterna som är bäst på det överta – kan det bli J.J.?

Loppanalys: Tre hästar klart mer spelade än resten, och favorit är 3 Elway Am som vann på topptid över en för honom opassande kort distans. Nu var det otrolig överpace i det loppet, och han mötte dem till slut. Han var sjuk i Breeders-semifinalen senast och har varit ifrån. Han är bra för loppet, men jag spikar en annan på DD.

2 J.J. fick utdelning på formen vid segern då han bombade till ledningen varvet kvar och drog undan i stor ledningen som han höll upploppet ner i övertygande stil. Galopperade över sista långsidan senast, men gick bra efter det och skor på gick på det hela bättre än jag trodde. Jag tror hon är bättre än favoriten för dagen och går på henne på DD. På V64 låser jag på dessa, och bjuder på tredje betrodda…

8 Seal Kronos som är riktigt kapabel, men han har inte startat på ett år och jag tror absolut att han behöver loppet och han känns småkall som +20% och jag står över

V64-6

A: 1-9-13 B: 3-10-12-2-8-11 C: 6-14-5-7-4

Spetsstrid: Jag tror att Miss Golden Wine håller upp ledningen. Gross Photo utmanar.

Loppanalys: 1 Miss Golden Wine har bra uppgift och var ett tänkbart spikförslag, men jag nöjer mig med att spela mest med henne på DD-spelet. Hon hade ingen chans mot fine Zohar Font senast, men slog övriga och vann från ledningen före det. Jag tror på ledningen igen och det låter bra från tränare Karlstedt, och det är stor chans att hon leder detta runt om.

Det som gör att jag garderar är att hon är loppets enda treåring, och det gillar jag inte riktigt för de brukar vara lite mjuka till slut mot äldre. 13 Cool Bella kan vara draget, som mindre spelad. Gick bra som fyra i ett V86-lopp senast och har mött hårdare hästar och det kan ge utdelning här.

Betrodd är 3 Gross Photo som inledde bra hos Stenströmer och var bra vid segern näst senast i dödens, men räckte inte till på V75 senast. Enklare gäng nu och kommer man till ledningen är det bra chans – men kan alltså vara upptaget där.

Står över DD-spel med den, och spelar istället med 9 Bouncing Ball O.O. som gick anständigt på V75 senast efter sargen och kan vara starkast över det långa upploppet för Kim.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nadal Broline mot tredje raka i Gulddivisionen
Nästa nyhet
Nadal Broline mot tredje raka i Gulddivisionen

Nadal Broline mot tredje raka i Gulddivisionen

Nadal Broline har på kort tid plockat två raka segrar i Gulddivisionen och får nog finna sig i rollen som favorit att vinna igen när finalerna körs på Solvalla i juldagarna.

Reijo Liljendahls Nadal Broline passerade sex miljoner intravat i karriären när han i lördags vann Legolas Minne på Åbytravet. Det var hästens andra raka i Gulddivisionen efter att gången innan tagit skalpen på Propulsion i Silverhästen.

När Solvalla dukar upp inför årets sista tävlingsdag på banan på annandag jul är det med V75-finaler på menyn. Då har Nadal Broline goda möjligheter att knipa sin tredje raka. Guld-divisionens final med 400 000 kronor i förstapris lockade dock bara ytterligare sju hästar. Bland de som ska försöka att bjuda Nadal match finns bland andra formstarke Zenit Brick. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

2140 auto

1 Dante Boko – Adrian Kolgjini
2 Jairo – Joakim Lövgren
3 Nadal Broline – Erik Adielsson
4 West Wing – Rikard N Skoglund
5 Turno di Azzurra – Peter Ingves
6 Rocky Winner – Oskar J Andersson
7 Västerboonthenews – Örjan Kihlström
8 Zenit Brick – Björn Goop

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop vidare i Jerringpriset - så här röstar du
Nästa nyhet
Björn Goop vidare i Jerringpriset – så här röstar du

Björn Goop vidare i Jerringpriset – så här röstar du

Björn Goop är fortsatt med i kampen om Jerringpriset. På torsdagen presenterade Radiosporten vilka åtta av de nominerade som gått vidare till andra omgången.

16 kandidater har blivit till 8. Av de ursprungliga nominerade i Jerringpriset har de som fortfarande kan föräras folkets idrottspris nu halverats till hälften. Radiosporten meddelade under torsdagen vilka som kvalificerat sig till andra rundan – och Björn Goop är kvar i kampen.

Björn Goop har nominerats efter bedriften att som kusk bakom Readly Express ta hem segern i Prix d’Amérique i januari. Han blev därmed den femte svenske kusken i historien att vinna vad som brukar anses som världens mest prestigefyllda travlopp.

Den andra röstningsomgången pågår fram till den 18 januari klockan 15. Slutligen avgörs Jerringpriset i samband med den direktsända Idrottsgalan den 21 januari.

Så röstar du på Björn Goop:

Telefon: 099-209 02
Rösta på webben: Klicka här.
Eller: i SVT:s Duo-appen

Alla som är kvar i Jerringpriset:

Tove Alexandersson, orientering
Armand Duplantis, stavhopp
Björn Goop, travsport
Henrik Harlaut, freeskiing
Johan Kristoffersson, rallycross
Sarah Sjöström, simning
Tre Kronor, ishockey
Hanna Öberg, skidskytte

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nimbus C.D. efter kvalet - comeback i januari?

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson