På söndag är det examensdags för de franska treåringarna när Critérium des 3 Ans körs på Vincennes. I rollen som favorit finns Sébastien Guaratos superlöfte Face Time Bourbon. I sulkyn: Björn Goop.

Med ett förstapris motsvarande cirka en miljon kronor är det på söndag dags för årets största drabbning för morgon-dagens stjärnor i fransk travsport. Critérium des 3 Ans har för treåringarna körts på Vincennes sedan 1924 och blott vid Ulf Nordins skräll med Destin de Busset 1994 har loppet sett en svensk kusk som segrare. På söndag har Björn Goop goda möjligheter att bryta ny mark.

Björn är kusk bakom Sébastien Guaratos nya kanon Face Time Bourbon, en häst som redan fått bära epitet ”den nya Bold Eagle”, och samarbetet med den svenske kusken har varit fläckfritt. Björn Goop har kört hästen vid de fyra senaste starterna, vilka alla slutat i seger och dit kan räknas de i EM för treåringar och senast Prix Abel Bassigny. Ready Cash-sonen kommer till loppet med totalt åtta segrar på nio starter.

Philippe Allaire har tre tidigare vinster i Critérium des 3 Ans och han har nog bästa chansen att sätta käppar i hjulen för Face Time Bourbons framfart. Stall Allaire har två hästar med i loppet; Fly With Us (e. Ready Cash), ett sto som redan tjänat 3,5 miljoner och som inför den här uppgiften tagit två raka Grupp 2-segrar. Från samma stall även Feliciano (e. Ready Cash) som vunnit tre av sina fyra senaste race. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

2700 volt

1 Fresneaux – Christophe Martens
2 Fun Quick – Pierre Vercruysse
3 Faithful – Matthieu Abrivard
4 Falcao de Laruma – Anthony Barrier
5 Favorite Fligny – Sylvain Dieudonné
6 Fanina des Racques – Franck Nivard
7 Fakir du Lorault – Francois Leacanu
8 Fabrize du Gîte – Franck Ouvrie
9 Fighter Smart – Mathieu Mottier
10 File Gin – Guillermo Roig-Balaguer
11 Feliciano – Eric Raffin
12 Fric du Chêne – Gabriele Gelormini
13 Face Time Bourbon – Björn Goop
14 Fend la Bise – Franck Anne
15 Folelli – Alexandre Abrivard
16 Fly With Us – Yoann Lebourgeois

Senaste vinnarna:

2017: Erminig d’Olivérie – Franck Nivard
2016: Diego du Guelier – Mathieu Mottier  
2015: Charly du Noyer – Yoann Lebourgeois   
2014: Bold Eagle – Franck Nivard
2013: Aladin d’Ecajeul – Eric Raffin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Franska sparkrav: Sänkta priser i Prix d’Amérique

Franska sparkrav: Sänkta priser i Prix d’Amérique

När Readly Express vann Prix d’Amérique belönades ägarna med ett förstapris på 450 000 euro. Om han upprepar den bedriften i januari blir förtjänsten 45 000 euro lägre.

Det franska travförbundet stramar åt sin budget rejält under nästa år och det är något som i första hand kommer att avspegla sig i prissummorna. Totalt planerar man att skära ned sina kostnader med 32 miljoner euro under 2019, merparten av de pengarna ska hämtas genom lägre priser i loppen. Och inga lopp går säkra – den totala prissumman i Prix d’Amérique minskas med tio procent, skriver Equidia.

Sedan 2004 har prispotten i Prix d’Amérique varit en miljon euro, fram till 2013 var förstapriset en halv miljon och har de fem senaste åren legat på 450 000 euro. Men i 2019 års upplaga devalveras såväl totalsumman som förstapriset med tio procent, vinnaren erhåller med andra ord 405 000 euro vilket är det lägsta i loppet sedan 2003.

De lägre prissummorna ”drabbar” som sagt samtliga lopp och även andra klassiker får under nästa år finna sig med minskade förstapris. Vinnaren i montédrabbningen Prix de Cornulier får i januari 50 000 euro lägre än i år, likaså vinnarna av Prix de France och Prix de Paris. I de senare nämnda loppen handlar minskningen om 13 procent.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Perfect Spirit får behålla Hambletonian-segern
Nästa nyhet
Perfect Spirit får behålla Hambletonian-segern

Perfect Spirit får behålla Hambletonian-segern

Det var förra sommaren som Perfect Spirit tilldömdes segern i Hambletonian för sin dåvarande tränare Åke Svanstedt. Nu, sexton månader senare, är segern också avgjord i domstol.

Segrar i Sprintermästaren och Kungapokalen i år och över tre miljoner kronor plus på kontot. Nu har Perfect Spirit också definitivt vunnit Hambletonian – förra sommaren. Turerna kring vem som verkligen var vinnaren  det stora tre-åringsloppet i USA i augusti 2017 har varit många. Nu har saken definitivt avgjorts i civil domstol, kungörs på ustrotting.com.

Bakgrunden till historien var att Perfect Spirit, då i träning hos Åke Svanstedt, passerade mål som tvåa i Hambletonian men att måldomarna bedömde att målettan What the Hill körts snävt av David Miller och flyttades ned i resultatlistan. Ärendet har därefter behandlats av New Jersey Racing Commission och drivits vidare till ett civilrättsligt mål. Nu meddelar dock New Jersey Office of Administrative Law att man går på samma linje som den ursprungliga. Därmed får Perfect Spirit och ägaren Srf Stable (Lennart Ågren) behålla Hambletonian-segern värd en halv miljon dollar. (Foto: ALN).

Här kan du se Hambletonian 2017.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Umåker
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Umåker

Fredag: V65-tips till Umåker

V65 Umåker 14 december

Omgången: Det är spolad isbana som gäller i Umåker och rejält med fäste i alla skor. Detta med isbana är mer utslagsgivande och vissa är kraftigt gynnade, medan andra inte alls gillar det och jag tar större vikt vid den historiken gällande det än annan statistik. Två spikar gäller och det är småkul omgång!

Spiken: 4 Capuccetto (V65-4) är fartfylld och det är läge att chansspika i ny regi och med spetsläge på 1640 meter! 10 Wasa Warrior (V64-6) älskar isbana och formen pekar rakt uppåt, bra vinnare!

V65-förslaget är på 2352 kronor.

4-8-7-5-10-2-3-6 (1-11)
1-3-10-2-5-11 (9-7)
9-6-10-7-8-3-2 (5-11)
4 Capuccetto (2-11)
5-6-8-7-12-9-10 (3-4)
10 Wasa Warrior (8-1)

8x6x7x1x7x1 = 2352 kr

LD-förslag på 1000 kronor:

5 – 10 x 1000

V65-1:

Ranking: A: 4-8-7 B: 5-10-2-3-6 C: 1-11-12-9

Spetsanalys: Lurig spetskamp där de inte direkt är jättesnabba. Kan Sandra köra till tät med Dynamite de Luxe?

Loppanalys:

Det ser ut att bli bra spridning på spelet i inledningen, en av de betrodda är 8 Hunter Dillon som gjort fyra starter på isbana med tre galopper som facit, men han har gått rätt bra efter galopp någon gång. Han känns mer osäker på is helt enkelt. Nu visade han toppform senast då han stånkade på till seger trots dödens sista varvet och stark är han. Spurtade klart bra i vida spår före det, och klarar han bara vinterbanan är det chans, men läget gör det tuffare.

4 Dynamite de Luxe hade ingen tur senast då man blev dragna bakåt i kall rygg och det är bara att glömma. Måste räknas här och finns chans att köras till ledningen. Gick fullt godkänt på vinterbanan i Umeå i vintras som fyra vilket är enda isstarten. 

7 Kingofthehill F. Tog segern i enklare gäng i somras och det från ledningen. Visade bra takter även efter det utan att vinna, men var klart bra efter galopp – bakom just Dynamite de Luxe – i september och vann ett rätt billigt montélopp i Harstad senast då man stod start. Första på isen nu men brukar gå barfota runt om och det brukar normalt fingera bättre än de som brukar gå bara bak eller fram.

V65-2:

Ranking: A: 1-3-10 B: 2-5-11 C: 9-7-8-4

Spetsanalys: Kaksi Can tror jag håller upp ledningen, men det är inte alls givet. Ask Embla är snabb och brukar spetsa men måste smyga. B.W.Sessa kan överta om det blir så.

Loppanalys: 1 Kaksi Can är mitt drag i ett bra kallblodslopp, inte minst då det varit bra resultat på isbanan i Umåker, i februari-mars var hon tvåa tre raka starter på isen. Formen är tillbaka nu och senast var hon stark i tredjespår sist 700 och höll undan efter att grepp var kopplat. Spetsade från spår 2 och vann då hon visade bra inställning och kan leda hela vägen.

3 B.W.Sessa är favorit och hon är bra, helt enkelt. Senast såg Ohlsson ruskigt trygg ut i dödens, och även om ledande Diadem Viking fick någon längd in mot upploppet så bara måttade han in B.W.Sessa säkert även om det inte var stor marginal. Mötte kulltopparna före det där Philip Ess vann på 26,0 (stod 40 efter Dessa) och hon gjorde vad hon kunde. Chans oavsett löpning.

Jag streckar även 10 Forspärla som gjort det mycket bra senaste starterna, och utvecklats mycket. Hon har gjort åtta starter på vinterbana och varit tvåa och trea, som trea i mars var det Kaksi Can som var tvåa och den stod då 20 meter före.

V65-3:

Ranking: A: 9-6-10 B: 7-8-3-2 C: 5-11-12-4-1

Spetsanalys: Master Shark spetsar och släpper till Special Major.

Loppanalys: Här tror jag att 9 New Joker har bra chans att vinna. Han var tvåa och etta på isbanan i Umåker i början av året, vilket är hans enda starter på is. Var riktigt rejäl vid segern för Takter då han bara matade ner dem. Inte som bäst senast, men det var efter paus och han föll lite på eget grepp då han inte kunde fullfölja efter att själv satt upp farten. Nu Ove i vagnen vilket är bättre, han passar på denne trögstarke herre och jag tror han mosar dem! Vann enda starten på lång distans.

6 Special Major var det som gick i ledningen mot New Joker och trots uppvaktningen bara stack han undan och var smällfin. Senast var det åter spets, men då högg man i sten då Yrr svarades ut och det var iskallt vid galopp 300 kvar. Den banan var inte att leka med i lördags och täta starter till isen på det, ja det är inte givet att det fungerar bra. Ändå, han är spetsfavorit upp mot 500 meter.

10 Manne S.E. har varit jättefin hos Wäjersten och tagit fyra raka segrar. Han har körts bra, och avgjort snyggt. Nu har han inte startat på dryg månad och på isen har han inte startat sedan 2014, då han var vettig trea som knapp femoddsare. Han har segrat på långt vid två gånger för Daniel.

V65-4:

Ranking: A: 4 B: 2-11-1-9-5-7 C: 6-3-12

Spetsanalys: Capuccetto är snabb, och jag tror på bra spetschans!

Loppanalys: Här tar jag chansen och spikar 4 Capuccetto som jag följde länge hos Puro, men han fick aldrig stil på henne utan hon travade dåligt mest hela tiden. Vann ändå ett lopp och var där framme flera gånger och fart finns det mycket av mot vad hon tjänat. Hon gjorde några starter i Finland i somras och var klart bra som trea då hon fick lägga flera speeder och det blev för tufft. Fungerade inte alls senaste starten, och har varit borta och gör debut i ny regi. Det verkar bra och hon ska träna bra, och då man kommer över direkt till Umåker tror jag det är bra preparerat. Hon är snabb i benen, och det kan bli spets och på 1640 meter och med duktiga Sandra tror jag man trillar undan. Hon behöver nog inte vara på topp, bara hon är hyfsat fräsch. Första vinterbana för häst som vill gå barfota, det är såklart inte plus, men hon får fäste och det kan vara nog så viktigt. Kul idé!

2 Pacino Brave är storfavorit och den är bra, har bra form och bra läge. Gick bra då luckan kom 200 kvar senast, segern togs i p21-lopp.

V65-5:

Ranking: A: 5-6-8 B: 7-12-9-10 C: 3-4-11-1-2

Spetsanalys: Jag tror att Don Viking är ledaren om kusken laddar iväg, han kan öppna bra.

Loppanalys: 6 Backegubben är hårt betrodd, och det är en ruskigt lovande häst som bara är fyra år – och han har det mesta för att bli en riktig stjärna. Han var bra då han vann 100.000 senaste starten från ledningen i finallopp och gick undan enkelt. Nu har han pausat, skulle startat i söndags med ströks på dåliga banan. Han fungerade inte alls på isen vid enda försöket med dubbla galopper. Björn menar att han stördes av knäkapporna, som han inte behöver numera. Ändå svårbedömd mot äldre på isen.

Jag spelar med 5 Don Viking på DD. Gick bra med ny balans på ovana 1640 meter senast ute i spåren som tvåa. Han kan öppna bättre och skulle han komma åt ledningen är det nog bra chans för Steves pålle, och distansen är mer passande nu. Debut på isen blir det i tävling. Nu trodde jag faktiskt inte att han skulle bli favorit, men hugger honom ändå.

De flesta är nya vad gäller isbana, men tidig är 8 Demex som är uppåt och han var klart bra senast, och hade nog vunnit även om Höstbo Elis hållit sig i trav över upploppet.

V65-6:

Ranking: A: 10 B: 8-1-4-9-5-2-11-7 C: 12-6

Spetsanalys: Ovisst med spets, ingen av de med spår 1-6 har visat någon direkt startsnabbhet, innerspårets Salong har varit direkt osnabb och fick fjärde inner från spår 1. Blåser Gilmour och Hagentoy förbi alla trots sämsta spåren?

Loppanalys: Här kommer min andra spik i 10 Wasa Warrior som älskar isbanan och ska vara laddad för detta lopp. Det blev fel senast då ledaren stannade och där bakom satt Wasa Warrior med sparat. Han hade fått det lugnt före det, ska vara klart bättre nu vad det verkar och dessutom Ove A upp vilket är helt rätt. På isbana har hästen varit 1-2-2-1 på sina fyra försök och riktigt bra varje gång, två på Umåker och två på Skellefteå och isen är ett stort plus. Jag tror han är starkast på isbanan och spikar! Det bör bli bra fart och vida spår första 500 på flera hästar då de inte är så snabba med framspår, gynnsamt för Wasa det!

8 Hagentoy är bra, men han har inte startat sedan 23 oktober, och gör debut på vinterbana.

1 Salong trivs på isen och har full form, och löser det sig från innerspåret finns chans – men han kommer högst troligt bli över.

9 Le Chapeau var etta och tvåa på isbana i de två starter han gjort, men det var redan 2014-2015 och mycket vatten har runnit under broarna sedan dess.

5 Sunbird Chelsea var mycket bra på isen för några år sedan, men förra vintern kammade hon hem fyra fjärdepris som bäst på isen.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Trix on Line tog snabb revansch i Breeders Crown
Nästa nyhet
Trix on Line tog snabb revansch i Breeders Crown

Trix on Line tog snabb revansch i Breeders Crown

Han orkade inte från spets i Uppfödningslöpning senast men revanschen kom omedelbart. Sören Norbergs läckre Trix on Line såg ut att ha gott om krafter sparade till nästa säsong när han dansade hem Breeders Crown på Jägersro.

Med tre segrar på lika många starter kom Trix on Line till finalen av Uppföd-ningslöpning i sin senaste start. Talangen efter Trixton och med unghäststjärnan Fascination som mamma, anförde då fältet men kunde inte stå emot över upploppet. Fast när 175 000 kronor stod på spel i Breeders Crown hemma på Jägersro under onsdagen, kunde tvååringen återuppta segerraden efter att ha bollat med motståndet från ledningen.

Liksom i de tidigare starterna tog Christoffer Eriksson plats i sulkyn och bakom Trix on Line förvandlade de spetsstriden till intet; Sören Norbergs löfte satt i tät på några få meter och släppte sedan aldrig någon i farlig närhet. Efter ett första varv på 1.17 kunde favoriten avsluta de sista 500 meterna i underkant 1.12 för att på 1.15,2a/1640 meter med krafter i behåll bärga bucklan. För Trix on Lines del blir det nu vinterträning och sikte mot en spännande treåringssäsong.

*En häst som verkligen är i sitt livs form är David Källgrens sto Speedy Foxy Vicane som på kort tid tagit tre segrar i Silverdivisionen och ställer siktet mot finalen i jul. Nu kunde hon på Jägersro värma upp med ännu en seger. Kim Eriksson gav nioåringen en sparsmakad resa i ryggar, vid ingången av upploppet sågs hon fortsatt i kön, men efter fritt och en sylvass avslutning de sista 150 meterna svarade formhästen med att hinna sätta nosen först på linjen. 1.12,5a/1640 var segertiden.

*Dryga 3140 meter och ensam på dubbla tillägg på det, var inget hinder för Marcus Lindgrens duktige fyraåring Prosperous som härdats i tuffa gäng under året. I händerna på Johan Untersteiner tog han sig successivt fram i andra utvändigt och kunde vänta till först 300 meter kvar innan man skred till verket. Prosperous avgjorde i ett nafs och vann stayerloppet på 1.14,4/3180.

*V86-lösningen blev omöjlig för spelarna. De få som fanns kvar inför den sista avdelningen fick nöja sig med sju rätt sedan Sebastian Journey avslutat med att vinna Klass 1-försöket på Solvalla. För Claes Sjöström anförde Timo Nurmos-valacken från start till mål i laddad stil för att ohotad ta segern på 1.12,9a kort distans. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Guarato om Bold Eagle: "Han är ingen maskin"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson