Vägen till Prix d’Amérique – rond två. Den här söndagen körs Prix du Bourbonnais och i en kamp om PdA-platser som inte blev fullsatt, ser det ut att kunna bli en ny dust mellan Bold Eagle och Bird Parker.

B-loppsdag återigen på söndag när det andra kvalet till Prix d’Amérique, Prix du Bourbonnais körs. Det är det enda av B-loppen som avgörs över 2850 meter och bortsett från ett förstapris på 54 000 euro ska också tre plåtar till den stora bataljen den 27 januari delas ut.

Förra året såg Prix du Bourbonnais en skräll då Bird Parker förvisade den stora favoriten Bold Eagle att ta sin andra raka seger i loppet. Fajten kan mycket väl stå emellan dessa även i år. Bold Eagle som ju föll i det första B-loppet Prix de Bretagne senast (fyra) siktar förstås på en kvick revansch här och att visa den rätta formen inför vinters största uppgift. Bird Parker slutade i samma lopp trea direkt efter ett litet uppehåll och är således redan helt klar för PdA.

Bird Parker är dock inte den ende utmanaren till Bold Eagle från Philippe Allaires stall. Han tar också ut starke Traders som ju är regerande mästare i Prix de Cornulier och förutom det titelförsvaret nu även kan ta sikte mot en i så fall bragdartad dubbel vid en topplacering på söndag. Traders kommer med tre raka segrar, senast under sadel i Prix Edmond Henry.

Intressant att skåda blir såklart Jean-Michel Bazires läckra sto Bélina Josselyn, tvåa respektive fyra i PdA de senaste åren och som senast i Prix de Bretagne gjorde comeback men då galopperade. Hästar tränade av svenskar saknas i detta andra B-lopp, men blågult representeras av svenskägde Cash Gamble som finns i träning hos Philippe Billard. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

2850 volt

1. Cash Gamble – Franck Ouvrie
2. Délia du Pommereux – Damien Bonne
3. Briac Dark – Matthieu Abrivard
4. Charly du Noyer – Anthony Barrier
5. Uza Josselyn – Alexandre Abrivard
6. Carat Williams – David Thomain
7. Traders – Yoann Lebourgeois
8. Valko Jenilat – Eric Raffin
9. Voltigeur de Myrt – Lorenzo Donati
10. Bélina Josselyn – Jean-Michel Bazire
11. Bird Parker – Jean-Philippe Monclin
12. Bold Eagle – Franck Nivard

Senaste vinnarna:

2017: Bird Parker – Jean-Philippe Monclin
2016: Bold Eagle – Franck Nivard
2015: Un Mec d’Héripré – Franck Nivard
2014: Texas Charm – Julien Dubois
2013: Triode de Fellière – Anthony Barrier

Vägen till Prix d’Amérique:

18 november: Prix de Bretagne (Davidson du Pont)
9 december: Prix du Bourbonnais (1-3 till PdA)
23 december: Critérium Continental (ettan till PdA)
23 december: Prix Ténor de Baune (ettan till PdA)
30 december: Prix de Bourgogne (1-3 till PdA)
13 januari: Prix de Belgique (1-3 till PdA)
27 januari: Prix d’Amérique

Läs även: Prix de Bretagne: Davidson du Pont starkast

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Highspirit till Danmark i vinter

Highspirit till Danmark i vinter

Troels Andersens Highspirit har haft vinstrik säsong och siktar nu på att fortsätta sitt segertåg på dansk mark.

Tioårige Highspirit har haft karriärens bästa säsong med 9 segrar på 11 starter och en halv miljon i insprunga pengar. För att rida vidare på denna våg har nuvarande tränare Troels Andersen beslutat sig för att skicka Super Arnie-sonen till danska kollegan Flemming Jensen över vintern, skriver travservice.dk

I Danmark råder nämligen inget barfotaförbud under vintern och valacken trivs helt klart bäst utan skor på hovarna. Highspirit befann sig i dock Jensens träning även vid samma tid i fjol och radade upp triumfer i Sverige under januari-februari. Med skor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tuff kamp om banchampionaten runt om i landet
Nästa nyhet
Tuff kamp om banchampionaten runt om i landet

Tuff kamp om banchampionaten runt om i landet

Kan Peter Untersteiner ta sin första titel på Jägersro? Återtar Jorma Kontio tronen på Solvalla? Hur många championat plockar Ulf Ohlsson hem i år? Champion-striderna pågår för fullt runt om i landet.

Bara 27 dagar återstår av året men 18 banor har fortfarande tävlingsdagar kvar. Där ska förstås utses champions och på vissa håll är striden tät – på andra kampen sedan länge avgjord. Svensk Travsport har kollat närmare på hur läget är runt om i landet med mindre än en månad kvar av travåret.

Peter Untersteiner har ingen titel ännu i år men sitter faktiskt i ledningen på tre banor. Hemma på Halmstad är fajten som allra hårdast – mot sonen Johan. Den senare har bärgat titeln de tre senaste åren men i år lär det bli strid på kniven. Peter leder med en pinne till godo med två tävlingsdagar kvar.

Untersteiner den äldre kan också ta championatet på två av landets storbanor. På Åby har han blivit mest vinnande kusk de två senaste åren och ser, i dagsläget, ut att kunna ta tredje raka. Även här är det mot Johan som kampen förs; pappa leder med sex segrar men det återstår fem tävlingsdagar. Champ på Jägersro har dock Peter Untersteiner aldrig tidigare blivit. Men i år ser det ut att bli så. Sju segrar skiljer mellan honom och de senaste årens etta Christoffer Eriksson med tre dagar kvar.

Solvalla ser också en högintressant match framför sig med hela sex dagar kvar att tävla. Kampen står mellan Örjan Kihlström som siktar mot femte raka titeln och Jorma Kontio som har två tidigare championat på huvudstads-banan. Det är också den senare som har ett litet grepp, 86-82 är ställningen just nu. Kontio har även i övrigt ett bra år; Lindesberg och Rättvik är redan i hamn och kommer av allt att döma även ta sitt totalt sjunde championat i Örebro.

Mannen med mest championat av alla då? Ulf Ohlsson lär utöka skörden rejält under sista dagarna av året. Dannero och Hagmyren är redan klara och faktum är att den flitige kusken sitter med greppet på hela sju banor till för dagen. På Bergsåker (fjärde raka), Bollnästravet (sjätte), Gävle (femte) och Umåker är segern redan i hamn och i Östersund med stor sannolikhet också. Även på Romme och Sundbyholm sitter Ohlsson i pole position men där lär kampen fortsätta ända till slutet. (Foton: ALN).

Banchampions 2018:

Arvika: Niclas Benzon
Dannero: Ulf Ohlsson
Hagmyren: Ulf Ohlsson
Hoting: Ove A Lindqvist
Karlshamn: Fredrik Persson
Lindesberg: Jorma Kontio
Lycksele: John Östman
Oviken: Rikard N Skoglund
Rättvik: Jorma Kontio
Solänget: Rikard N Skoglund
Tingsryd: Kevin Oscarsson
Vaggeryd: Carl Johan Jepson
Visby: Claes Sjöström
Åmål: Carl Johan Jepson
Årjäng: Carl Johan Jepson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sprintermästaren Calvin Capar har somnat in
Nästa nyhet
Sprintermästaren Calvin Capar har somnat in

Sprintermästaren Calvin Capar har somnat in

Den tidigare sprintermästaren och fyrfaldige miljonären och avelshingsten Calvin Capar har fått sluta sina dagar på Jorden.

Det är ägarna Travkompaniet som rapporterar att tidigare topptravaren Calvin Capar har fått somna in på grund av ålderskrämpor. Hästen blev 19 år gammal. Calvin Capar tränades under sin karriär, som avslutades 2005, av Stefan Hultman och oftast med Hans-Owe Sundberg som kusk.

– Vår första stjärnhäst Calvin Capar har travat vidare till de evigt gröna ängarna. Efter att han fått problem med sina tänder och fått besvär med att tugga, har vår gamle hjälte fått somna in. Calvin Capar är borta men kvar är alla glada och ljusa minnen samt tacksamheten över allt fantastiskt vi fick uppleva tillsammans, skriver Travkompaniet.

Calvin Capar kom att göra 51 starter, vilka resulterade i 12 segrar och lite över 4 miljoner kronor intjänat. Hästens största seger var den i Sprintermästaren 2003, men på meritlistan fanns också segern i Fyraåringseliten, ett silver från Gran Premio della Lotteria i födelselandet Italien samt deltagande i Elitloppet. Calvin Capar kom att fortsätta sin karriär som avelshingst där hans vinstrikaste svenska avkomma är El Sueco med drygt två miljoner på kontot.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kuskkarriären troligen över för Jan Norberg
Nästa nyhet
Kuskkarriären troligen över för Jan Norberg

Kuskkarriären troligen över för Jan Norberg

Två tuffa olyckor på kort tid har tagit hårt. Jan Norberg menar att hans kuskkarriär nu troligen är över. Men legendarens uppdrag inom travsporten behöver inte vara det.

I våras var Jan Norberg inblandad i en olycka på Umåker men kom då tillbaka efter de skador som han ådrog sig. I november var dock olyckan framme igen när den 73-årige nestorn med över 2000 segrar i sin karriär skadade sig under träningskörning. Norberg fick bland annat en lårbensfraktur, en skada som kräver lång återhämtning. I en intervju med Trav 365 säger han att hans karriär som kusk troligen nu är över.

– Man får se hur det blir med allting, men det är mycket troligt att det är över med all löpkörning. Det är ju så här, ska jag köra lopp, då ska jag vara alert och kunna prestera, annars finns det ingen glädje. Köra bara för att köra och sitta som en jäkla hösäck mitt i högen är inget för mig. Jag ska inte avsluta min karriär som någon jäkla pajas, säger Jan Norberg till Trav 365.

Att Janne dock, i så fall, försvinner helt från trav-sporten är dock inte troligt. I en intervju med Kanal 75 menar hemmabanan Umåkers vd Robert Karlsson att man är intresserad av Norberg i en framtid roll som mentor.

– Kanske kan han fungera som mentor på travskolan. Vi vill också att han tar sig en funderare över om att eventuellt ingå i några av Umåkers redaktionella produktioner. Jag har presenterat de här tankarna för Janne som absolut är positiv till att vara med och bidra på något sätt, säger Robert Karlsson till Kanal 75. (Foton: ALN)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Succé direkt i franska debuten för Mellby Drake

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson