Jimmy Takter-tränade Manchego lägger skorna på hyllan men kullsystern och Hambo-vinnaren Atlanta ser fram mot fortsatt tävlande nästa år. Och kanske får vi se henne i våra storlopp i framtiden.

Den av Jimmy Takter tränade Manchego och Rick Zeron-tränade Atlanta har verkligen satt prägel på den treåriga stokullen i USA i år. Den förstnämnda vann Hambo Oaks medan den senare slog killarna i ”stora” Hambletonian. I slutet av förra veckan lät dock Jimmy Takter meddela att Manchego inte ska fortsätta tävla nästa år och i stället ser fram mot en framtid som avelssto.

Rick Zeron däremot menar att Atlanta kommer att fortsätta tävlingskarriären även om äldre. Den här säsongen är avslutad, men Chapter Seven-dottern lär återvända till våren, då som fyraåring. Planen är en säsong i Nordamerika nästa år men tränaren menar i en intervju med norska tgn.no att vi mycket väl kan få se Atlanta på våra breddgrader som femåring.

– Sannolikt kommer vi ta det ganska lugnt i USA och Kanada nästa år, medan vi till 2020 vill starta i alla de stora loppen i Skandinavien. Jag har varit där och tävla förut och det är den ultimata drömmen för en hästmänniska som jag att få vara med i de loppen, säger Rick Zeron till tgn.no och menar också att Prix d’Amérique finns i tankarna för framtiden. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Positivt dopningsprov efter tyska storloppet

Positivt dopningsprov efter tyska storloppet

Flera fall av positiva dopningsprov har hittats i Tyskland den senaste tiden. Nu har även trean från Grosser Preis von Deutschland, franske Classic Connection fastnat i kontrollen.

Tysk travsport har drabbats av flera dopningsfall bara på några veckor. Nu kan det tyska travförbundet HVT (Haupt-verband für Traberzucht) på sin hemsida meddela ett nytt positivt prov, det fjärde i raden på de senaste veckorna.

Det är den i Frankrike av Yves Boireau tränade Classic Connection som lämnat ett positivt A-prov efter det att hästen slutade trea i Grosser Preis von Deutschland den 14 oktober. Vilken förbjuden substans som provet innehåller har dock det tyska förbundet ännu inte avgett. Om även B-provet återvänder positivt innebär det att Classic Connection diskas från loppet och att måltrean Prosperous, tränad av Marcus Lindgren, tillskrivs tredjepriset.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nu tar Day or Night In sikte mot Frankrike igen
Nästa nyhet
Nu tar Day or Night In sikte mot Frankrike igen

Nu tar Day or Night In sikte mot Frankrike igen

I en första start sedan i juli gjorde Day or Night In snygg comeback på hemmaplan under söndagen. Nu tar tränaren Johan Untersteiner sikte mot Frankrike.

Sexårige Day or Night In hade en stark vår och var bland annat en av favoriterna i Olympiatravet. Men sedan mitt av juli har den fyrfaldige miljonären stått över tävlandet för att vid Halmstad tävlingar på söndagen göra comeback efter tre och en halv månad. Den uppgiften löste den forne Derby-trean med enkelhet.

Day or Night In spelades trots sin frånvaro till stor favorit i ett snabblopp värt 50 000 kronor. Det blev också så som spelarna tänkt sig; hästen kom tidigt till täten och kunde väl där dämpa farten markant. Efter 16,6 på varvet var förstås loppet redan över – Day or Night In vann vattentätt på 1.14,2a/2640 meter efter att ha avslutat sista halvvarvet i underkant 1.10.

Efteråt menade Johan Untersteiner att man nu ställer siktet mot Frankrike igen. Nästa uppgift är tänkt att bli det första B-loppet, Prix de Bretagne, som körs den 18 november. Day or Night In har firat fina framgångar i Frankrike förut, med bland annat andraplats i Critérium Continental och i vintras seger i Prix Jean-Rene Gougeon under PdA-dagen. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Makethemark från det bästa läget i Smedträffen
Nästa nyhet
Makethemark från det bästa läget i Smedträffen

Makethemark från det bästa läget i Smedträffen

De båda femåringarna Makethemark och Milligan’s School tar upp kampen mot sina äldre kamrater när Smedträffen är lördagens huvudakt på Sundbyholm.

Sundbhyolmstravet i Eskilstuna blir i blickfånget den här helgen. Det är på söndag som finalerna i Breeders Crown avgörs, men redan på lördag körs förstås veckans ordinarie V75-omgång. Smedträffen för Gulddivisions-hästarna har samlat ett spännande startfält.

Petri Salmela skickar stallets stjärna Makethemark, tidigare i år vinnare av Jubileums-pokalen, som här fick ett läckert andraspår bakom bilen. Han ställs bland andra mot jämngamle Milligan’s School som ju i år vunnit Sundsvall Open Trot och också slutat som runner-up i Trotting Masters-finalen.

De båda femåringarna ska tampas mot hästar som Zenit Brick som hade en förträfflig vintersäsong i fjol och senast i seger på Solvalla gav prov på en ny formtopp. Vann det här loppet i fjol gjorde för övrigt Nadal Broline – och årets Elitloppstrea finns med även i år för att försvara sin titel. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

2140 auto

1 Test Drive – Per Lennartsson
2 Makethemark – Ulf Ohlsson
3 French Laundry – Carl Johan Jepson
4 Zenit Brick – Björn Goop
5 Milligan’s School – Ulf Eriksson
6 Mind Your Face – Jorma Kontio
7 Whitehouse Express – Sandra Eriksson
8 West Wing – Johan Untersteiner
9 Nadal Broline – Erik Adielsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Lätt för Heavy Sound - "Piraten" svepte allt
Nästa nyhet
V75: Lätt för Heavy Sound – ”Piraten” svepte allt

V75: Lätt för Heavy Sound – ”Piraten” svepte allt

Heavy Sound fortsätter att imponera och var i sin egen klass efter att ha kommit till spets. Hjälten On Track Piraten fortsätter att hålla ångan uppe och svepte fältet i Charlie Mills Trot. Men ett par skrällar i övriga race såg till att utdelningen på sju rätt stannade vid mäktiga nio miljoner kronor.

Daniel Redén-tränade Heavy Sound har haft en stark säsong i år och var såklart stor favorit i Gulddivisionen, även American Trot, när V75 kördes på Romme. Tillsammans med sin ständige följeslagare i sulkyn Kenneth Haugstad gjorde han heller inte favoritlirarna besvikna. Det trots en dryg inledning i spåren.

Digital Ink kom till spetsen ur den första svängen, men Heavy Sound fortsatte att ladda via spåren och kunde i sin tur få överta efter ett halvvarv på 10,4 avverkat. Den vasse valacken fortsatte sedan i rejält uppdrivet tempo. Milligan’s School tog sats och landade utvändigt in mot sista sväng men kunde aldrig utmana på allvar. Attack Diablo hittade loss från tredje invändigt och avslutade riktigt bra, men segern var inte på något sätt hotad. Segertiden var för årstiden riktigt stark, klockorna visade 1.10,4a över 1640 meter vid målgång, en tangering av löpningsrekordet. Nu väntar kanske en avslutning av säsongen i finalerna om tre veckor.

– Det såg ju bra ut, måste jag säga. Jättebra. Vi får se nu om vi går ut i finalen också, eller om hästen går direkt till vinterträning och att vi siktar mot nästa säsong, sa Daniel Redén i ATG Live.

*****

I slutet av säsongen som tioåring och 136 starter i karriären. Men On Track Piraten är en evigt blomstrande gren – trots sextio meters tillägg och ett stort fält att runda vände Hans R Strömbergs hjältetravare ut och in på sitt motstånd.

Skicklige kusken Rikard N Skoglund gjorde debut i sulkyn bakom ”Piraten” och visade sina fina körhänder. Hästen följde i ryggar med 1200 meter kvar, men tog egen fart direkt i fjärdespår mitt på sista bortre långsidan. På några få steg hade On Track Piraten avgjort – tioåringen kastade loss, nådde fram till täten redan in i sista kurvan och kunde sedan vinna helt ohotad. Det på 1.14,2 över 3200 meter.

– Det var fantastiskt kul. Det är stort bara att få chansen och sedan sätta dit honom; det var skönt att jag kunde leverera. Han växlade bara på några steg över långsidan, det är en enorm individ och ett otroligt tränararbete att hålla honom i ett sånt här skick, menade Rikard N Skoglund i ATG Live.

*****

*Hemmaseger i Klass 2 när Xanthis Brazil visade väldigt fina takter för Nicklas Westerholm. Det här var andra starten och andra segern i tränarens regi. Favoriten fick finna sig i att vandra loppet igenom i dödens på Arras Cando men lade rejäl press på ledaren över sista bortre. Arras Cando gav sig förvisso motvilligt, men sista biten var Xanthis Brazil den starkare. 1.13,7/2140 visade klockorna.

*Timo Nurmos har en fin sort i finskan Roheryn. Jorma Kontio kunde landa i andra utvändigt i det hårda tempot, sände iväg i tredjespår med 600 meter kvar och arbetade säkert ned Dreamboy As som gjort ett tappert lopp i ledningen. Hawk Cliff avslutade kvickt sista biten till andrapriset, medan favoriten Ural aldrig riktigt kom in i segerstriden. För Roheryn var det här tredje raka segern på rikstoton, trots det spelad till fina elva gånger pengarna. 1.11,0a/1640 var segertiden.

*Finalen av Dubbelcupen såg en jätterensare. Ulf Eriksson satte dit 53-oddsaren och enprocent-aren Sippson som visade sig vara betydligt bättre än vad totalisatorn gav sken av. Sippson fick en bra start och med 900 meter kvar hade sexåringen kommit fram utvändigt om ledande favoriten Finseth Yr. Spetshästen hade dock ingen chans att försvara sig då det drog ihop sig; Sippson kopplade ett säkert grepp och vann enkelt före piggt avslutande Optandsfröken. Lars Rosén tränar vinnaren som kom i mål på 1.25,2/2160 meter.

*Stenhård slutstrid i Klass 1-försöket där det var hästarna som bidat sin tid i kön som sedan skulle göra upp i ett rafflande möte över mållinjen. Tyske New Dawn fick greppet när man gick ur sista sväng efter en rush på långsidan, men fick direkt ge sig in på upploppet. I stället tog Fredrik Tengstad-tränade Radagast över för Oskar J Andersson, efter att ha blivit fint framdragen i ryggar. Utifrån avslutade Global Unprotected och Visitor våldsamt och trion var nästan jämsides över linjen, men målfotot gav sitt tydliga svar – nosen först hade Radagast. Nytt rens i kuponghögen när 40-oddsaren vann på 1.12,9a/2140.

*Välförtjänt första årsseger knep David Källgrens fina Speedy Foxy Vicane i Silverdivisionen. Kim Eriksson satt i segersulkyn efter en resa i fjärde paret utvändigt. Stoet följde i rygg på favoriten Erik Sting över sista bortre långsidan, fick spela ut sin fulla speed i spåren ur sista sväng och fångade kort före mål in ledande Chief Orlando och Knifetown Winner som hittat loss från vinnarhålet. 1.12,6a på 2140 var vinnartiden. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Avelsarbete i stället för PdA för Ringostarr Treb

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson