Elitlärlingen Peter Ingves byter arbetsgivare. Efter ett åtskilligt antal år hos Petri Puro jobbar han numera hos Halmstad-kollegan Peter Untersteiner.

Peter Ingves och Petri Puro har varit ett radarpar i många år och tagit flera stora segrar tillsammans. Men numera har Ingves en ny arbetsgivare, han har sin licens som elitlärling hos Peter Untersteiner. Det skriver travronden.se.

– Det finns ingen schism eller så bakom det. Jag fick en förfrågan av Peter och jag valde att tacka ja. Mer dramatiskt än så är det inte. Jag har ju varit hos Peter i över ett år och hjälpt honom med att sko hästar. Vi har haft mycket med varandra att göra, så det är naturligt, säger Ingves till travronden.se.

Peter Ingves har till dags dato vunnit 58 lopp och kört in 7,6 miljoner kronor i år. Det gör honom till fjortonde vinstrikaste kusken i Sverige i år och den vinstrikaste med lärlingslicens. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Very Kronos vaknade på rätt sida – vann säkert

Very Kronos vaknade på rätt sida – vann säkert

Han var den kanske största förhandsfavoriten inför Derbyt men en galopp ändade drömmarna där, liksom i Kriteriet i fjol. Fast på torsdagen hade Very Kronos vaknat på rätt sida – och tog en ny seger i Örebro.

Very Kronos är kanske landets största talang i den fyraåriga kullen, men när det verkligen har gällt har humöret inte varit med den oberäknelige Ready Cash-sonen. Trots det har hästen nu tjänat en miljon, i ett fint fyraåringslopp på Örebro-travet återtog han segerraden.

Fältet innehöll inte många hästar men hade hög kvalitet. Erik Adielsson fokuserade mest på att Very Kronos skulle hålla sig i rätt gångart när bilen vred in vingarna, medan Super War Horse gled till spets. Fast efter ett halvvarv avverkat sändes Very Kronos framåt – och övertog spets.

I ledningen var sedan den svarte eleganten sitt rätta jag. De sista 500 meterna gick efter i underkant 1.09 och luckan kom för sent från vinnarhålet för Super War Horse. Very Kronos vann säkert på 1.13,2a/2100 meter. En seger värd 100 000 kronor.

– Det är en udda fågel det här, nästan omöjligt att veta vilken sida han har vaknat på. Det är en ultratalang, det är det inget snack om, men samtidigt måste alla bitar vara på plats för att vi i slutet av karriären ska kalla honom riktig topphäst. Vi får fortsätta att ha tålamod med honom, sa Erik Adielsson i Vinnare V64.

För Very Kronos handlade det här om 11:e segern i 16:e starten, han är fortsatt obesegrad i felfritt lopp. En stor chans till revansch återstår för året, siktet ställs in mot Breeders Crown. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Mer silver i sikte för Antonio och Oskar
Nästa nyhet
Inför V75: Mer silver i sikte för Antonio och Oskar

Inför V75: Mer silver i sikte för Antonio och Oskar

Det första året som tränare är inte ens nära att ha tagit slut, men Oskar Kylin-Blom har redan låtit höra tala om sig ordentligt. Med reklamhästen Antonio Tabac har det blivit två segrar i Silverdivisionen på kort tid – och nu på lördag är man ute efter en tredje.

Oskar Kylin-Blom startade upp sin egen tränarrörelse i början av året och fram-gångarna har inte dröjt särskilt länge. Tillsammans med sambon Emilia Leo har paret synts flitigt i vinnarcirklarna under året, inte minst inom rikstoton. Stallet har kört in över en miljon kronor hittills i år och snart expanderar man ytterligare.

– Det har börjat bra, det har det och det är verkligen roligt att allt fungerar. Samtidigt är det mycket jobb och planerade från vår sida för att allt ska stämma, men vi är verkligen nöjda, säger Oskar Kylin-Blom till travnet.se.

Inom kort söker sig den 25-årige Gävletränaren sig också nya domäner. Man ska flytta till en ny anläggning, Hedesunda, belägen några mil utanför Gävle. Där kommer finnas möjligheter att utöka rörelsen med mer hästar under fina förhållanden.

– Det blir helt nytt där ute och vi ska flytta delar av rörelsen dit. Det är såklart något som man ser mycket positivt på. Vi har en hel del ettåringar som är på väg in men också ytterligare starthästar. Vi fick in Claes Boko (dubbelmiljonär, tidigare hos Stig H, reds.anm) för två veckor sedan och det är kul, men det är en bit kvar till han kan starta ännu.

Hästen som hittills gjort bäst reklam för Kylin-Blom är sexårige Crazed-sonen Antonio Tabac. En häst som tidigare tränats av Stig H Johansson men sedan i våras leasas av Oskar. I sin nya regi har svartskimmeln verkligen tagit klivet fram. På sju starter för sin nya tränare har det blivit fyra segrar och två andrapris. Senast var hästen mäktig när han imponerade stort på Jägersro.

– Det kändes mäktigt att sitta bakom också, kan jag säga. Han var jättefin och det blev ju faktiskt en enklare seger än jag trodde. Allt verkar bara positivt med honom efteråt, han känns fortsatt fin i jobben här hemma.

Antonio Tabac har verkligen utvecklats senaste tiden, finns det någon hemlighet?

– Nej, han tränar precis som alla andra och jobbar på samma sätt. Hästen trivs väl helt enkelt här hos oss, han får vara kung här i stallet och det verkar fungera. Jag hoppas att han ska fortsätta på det här sättet och utvecklas vidare.

Antonio Tabac har varit ett flitigt bi på V75 senaste tiden. Faktum är att han redan hunnit med två segrar i Silver-divisionen; hemma i Gävle i mitten av augusti och senast som sagt för två veckor sedan på Jägersro. På lördag gäller samma klass på Hagmyren (V75-5) innan finalerna väntar på Solvalla i slutet av september.

– Det kändes lite roligt nu att vi fick ett bra läge också för en gångs skull. Det gör ju att det ser än mer spännande ut. Antonio Tabac kan absolut öppna bra, även om han kanske inte är lika kvick ut som flera andra topphästar i klassen, men han är inte direkt dålig. Någonstans räknar jag väl med att hitta till ledningen här, men vet inte riktigt hur. Samtidigt har han ju visat att han knappast behöver gå i spets för att vinna. Det är klart att jag måste tro på bra chans så som han sett ut på sistone.

Nu är förstås Antonio Tabac inte den enda som Oskar Kylin-Blom är involverad i på V75. I Klass 2 (V75-1) har stallet Maracanazo som nog också kan bli aktuell för streck.

– Han gjorde första starten för mig senast efter ett långt uppehåll och han gjorde ett bra lopp. Han var inte tom i mål även om han inte kunde haka på ledaren till slut, det hade jag heller inte räknat med. Han gick med tunga järnskor runt om då och vi ville mest ge honom tempo i kroppen. Han ska ha gått framåt det loppet, det är i alla fall vad jag tror. Vi planerar barfota fram och rycktussar nu och tar man ett par tre, fyra streck här så kan han vara en outsider.

Oskar kör också Linda’s Girl (V75-2) som tränas av Lena Norin. En häst som han är ordinarie kusk på och som nog ska kunna strida i stoloppet.

– Hon håller bra form även om det kanske inte såg ut så senast. Hon surnade till efter att det blivit flera omstarter, det gillar hon inte. Hästen är bra i ordning och kommer göra ett väldigt bra lopp. Distansen tror jag inte heller är någon nackdel. Hon är stark och rejäl och har bra rutin för det här loppet, att jag vunnit flera lopp med henne är knappast en slump. Jag tycker det ser väldigt positivt ut på förhand och hästen ska nog streckas.

Henrik Larsson-tränade In Line Tooma går ut i Klass 1 (V75-3) och har körts av Oskar i de senaste starterna. Formen är god, men läget tråkigt.

– Han har också väldigt bra form, senast på Solvalla satt vi fast med alla krafter kvar. Samtidigt blir det nog svårt att vinna härifrån, det är en häst som ska vara med där framme för att vara som bäst, avslutar Oskar Kylin-Blom. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Romme
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Romme

Fredag: V64-tips till Romme

V64 Romme 14 september

Omgången: Det är jätterisk för låg utdelning med klara och bra favoriter i flera av loppen. Jag ger ändå omgången chansen och spikar enbart en ickefavorit.

Spiken: 5 L.A.Divergent (V64-3) har visat rätt inställning och vill springa och med Kaj upp är det mycket intressant att spika som ickefavorit.

V6-förslaget är på 1608 kronor (V6).

5-3 (2-6)
13-14-10-3-1-8-12-11-15-9-7-4 (5-2)
5 L.A.Divergent (11-2)
2/ 5-1-12-6-9-11-4-3-7-8-10 (10-9)
5-7 (3-8)
15/ 7-8-5-13-9-10-4-1 (6-3)

2x12x1x1x2x9 = 432 kr
2x12x1x12x2x1 = 576 kr

Fleris: 2x5x1x1x2x1 x 30 = 600 kr

DD-förslaget på 1000 kronor:

5 – 15 x 1000 kr

V64-1

A: 5-3 B: 2-6-4 C: –

Spetsstrid: Even Smaller Plum är mycket startsnabb och klar spetsfavorit.

Loppanalys: 3 Even Smaller Plum är klar favorit, och visst är det troligt att det blir spets och seger. Hon har mött bra hästar i Finland och hängt med fullt okej utan att räcka riktigt. Vid andraplatsen borde hon ändå vunnit då hon fick chansen efter att ha släppt ledningen, och såg ut att spela till vinst men fick ge sig sista biten. Det är ingen hjältinna i slutstriderna, och blir hon utmanad kan hon vika ner sig. Möter hingstar gör hon som ensamt sto, men ledningen tar hon för mycket startsnabb är hon.

5 Remarkable Feet var bra vid spetsseger på Solvalla och klev då undan rejält i lagom flegmatisk stil. Hoppade med bakspår bakom bilen senast och var borta direkt, och nu första med framspår och bil. Var snabb i benen vid segern då man kom tidigt till ledningen och kan säkert öppna snabbt, och denna kan vara hårdare än favoriten.

V64-2

A: 13-14-10 B: 3-1-8-12-11-15-9-7-4 C: 5-2-6

Spetsstrid: Det är väl högst troligt att Isbjörn körs till ledningen i tidigt läge.

Loppanalys: 3 Isbjörn är nästa storfavorit och denne har övertygat och segrat fyra av sex starter. Vid förlusten på Dannero mötte han kulltoppen i kval till Kriteriet och räckte helt enkelt inte då han försökte i spåren där kanonen Ängsborken vann på låg 28-tid. Två enkla segrar efter det och han kan säkert sänka rejält, vilket krävs då han möter hästar med mer rutin och endast är tre år mot äldre.

60 meters tillägg står 14 Klack Vilja med och hon har härdats i Sverige eliten och hon var mycket tapper tvåa i SM för ston. Galopperade med sparat senast och har inte startat på en månad. Sprang 24,4 full väg i SM och har alltså kutat fem sekunder snabbare än favoriten över distansen.

13 Sol Faksa höll bra från ledningen senast mot två av de bästa i Norge där Brenne Blissi vann före Arvesölv. Kaj upp känns klart intressant på den skrällen.    

20 meter bakom favoriten står 10 Nordby Kuling som visade fin form senast vid mycket enkel spetsseger. 27,7 sprang han där.

V64-3

A: 5 B: 11-2-3-9-10-6-8-4-7-1 C: –

Spetsstrid: Sweet Perfection och Valentina A.F. öppnar snabbt, men jag tror båda gärna tar rygg på min idé L.A.Divergent om Kaj siktar på det.

Loppanalys: Dåligt lopp detta men jag tror mig hittat en bra vinnare i 5 L.A.Divergent! Hon har visat fin form på sistone, och kunde haft än bättre rad. Näst senast bra i spåren och hon biter i hela upploppet lite i skymundan, och senast är hon bra gående då galopperande häst gör att kusken får plocka upp då hon fått upp farten på upploppet. Nu är det Kaj Widell upp och det är stort plus, han har fått mycket bra snurr på hästen och segrade en gång och var mycket tapper tvåa en gång på de tre försök han fått. Hästen vill springa och då den ser lite trög ut så har inte Jonathan fått riktig fart på henne – men det ska Kajjan få. Spår 5 i volt är aldrig bra, men hon känns inte speciellt osäker, har bara haft ett framspår och det var spår 1 och blev då över. Jag tror hon matar ner dem och det finns att hon kan forceras till tät i andravågen. Kul spik!

2 Valentina A.F. bromsade bort segern i Lindesberg och hon är inte rolig sista biten, och måste gå på väntan. Räckte inte alls senast, men hängde på okej före det och dessa båda har varit helt andra gäng. Med klaff kan hon trilla in.

11 Elektra var urtappar i spets då Sir Toby drog i 11-fart, men visade senast att hon inte gillade dödens och hon är bäst där framme så att stå ensam på tillägg och hamna sist är ingen humörhöjare.

V64-4

A: 2 B: 5-1-12-6-9-11 C: 4-3-7-8-10

Spetsstrid: From the Mine är snabb i benen och jag tror ingen vill bråka med honom om ledningen. Give Me Ten bör hitta ner bakom, den är snabb och även Il Mio Dea öppnar rejält om man vill detta. Det finns i leken att Friman testar Give Me Ten från tät.

Loppanalys: 2 From the Mine har sett ut lite som en ny häst utan skor de två senaste loppen, och en mycket bra sådan! Näst senast bara blåste han till dem på V86 och dansade undan och det var svettig repa han gick! Han hade spår 12 där Laskari sprang 10,0 från spets senast på V75, då kan man göra sin matte och inse att det var iskallt, men hästen gick mycket starkt sista 400 i skymundan och lämnade de runt sig över upploppet. Tävlar han barfota och är lika bra så slår de honom inte, och barfota ska det bli. Det ser ut som det kan bli ledningen, och då är det normalt sett över. Ändå lite motigt att spika Melander till nästan 70% och det finns viss risk för svar. Omgången är trälig på förhand och här måste det nästan skrälla för att bli något kul…

Det är öppet bakom och alla rensar i princip så jag garderar. 5 Give Me Ten skulle kunna ta sig förbi och testa från ledningen och göra det surt för favoriten. Höll bra senast i tufft DD-lopp och har segrat 4 av 5 senaste spetsloppen.

12 Lövdala Principito kan en hel del, och visade form senast endast slagen av Quality Tilly. 1 Quick Crown kan få det smyglopp han vill ha, och även om han var sämre senast så såg han bra ut starten före. an har dessutom bra kusk.

V64-5

A: 5-7 B: 3-8-2-4 C: 1-6

Spetsstrid: Highspirit är mycket startsnabb och jag tror att han kan hålla ut Knifetown Winner. Senast de möttes var ombytta roller, då spetsade Knifetown, men nu ska han första ta längden.

Loppanalys: Kvällens största favorit är 5 Highspirit som var osannolikt bra vid V75-segern i Rättvik, och då menar jag verkligen det! Trots dödens i hårt tempo hade han slagit ledande 7 Knifetown Winner redan mitt på sista långsidan och han bara fortsatte trumma på. Visst underlättades det hela av att Man At Work galopperade då han skulle utmana, men sättet var ändå grymt imponerande då han vann med 30-40 meter och Troels kunde göra segergest mitt på upploppet. Man backar lite med utrustningen nu men det ska ändå vara stor spetschans och sedan händer förmodligen inget.

Vi vill ändå dubbla med 7 Knifetown Winner som var jättefin senast och klart bättre mot då han blev förnedrad av favoriten. Han var lugnt tränad då de möttes och senast hade Westerholm tuffat till träningen och det gav effekt. Nu blev det perfekt med släpp till Tesio och perfekt lucka, men han avgjorde på lätta fötter. Han går inte heller optimalt nu vad det verkar då båda dessa ska ut i V75-final. Det finns lillchans att ta sig förbi (höll höll ut säkert) men troligen får han sikta på ledarryggen. Det är dessa båda och mil till resten, och det skiljer ändå väl mycket på spelet så jag tar båda.  Dessutom distansplus på Westerholms pålle.

V64-6:

A: 15 B: 7-8-5-13-9-10-4-1 C: 6-3-14-11-2

Spetsstrid: Boyson Village borde vara spetshästen från innerspår.

Loppanalys: 15 Nakoda Goj är hästen i racet och jag spikar honom på DD och spelar utgång på V64. Han är ursäktad senast då det klaffade dåligt mot väldigt tuffa långskubbare. Det var Qahar Q.C. och Antonio Tror som stångades under slutvarvet, och han kom inte riktigt till Nakoda. Spurtade klart bra två lopp före det och här tror jag att han helt enkelt är tuffast sista varvet. Visst, han står 60 meter bakom och det är inte ett stayerlopp som man kunde tro, men ändå har han annan fart och hårdhet.

Mycket spel på 8 Allowable som skrällvann på V75 senast och var ingen bluff alls då. Dock var han mer en vanlig häst före det, och nu är det V75-final som gäller efter detta och han har inte startat på en tid.

7 Gogo di Quattro har fart som duger, men här snackar vi diffus form efter att han inte startat sedan juli.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bazire och Davidson provar Prix de l'Etoile
Nästa nyhet
Bazire och Davidson provar Prix de l’Etoile

Bazire och Davidson provar Prix de l’Etoile

Jean-Michel Bazires femårige stjärna Davidson du Pont har en intressant uppgift på lördag då han ska ta in femtio meter på treåringarna i årets Prix de l’Etoile.

Den här lördagen på Vincennes avgörs Prix de l’Etoile där 108 000 euro tillfaller vinnaren. Loppet körs för tre-, fyra- och femåriga hästar men då inga från fyraårskullen kommer till start blir det för de femåriga att ta femtio meter på sina två år yngre kollegor.

Loppets mest välbekanta namn tillhör också den äldre generationen. Jean-Michel Bazire har en möjlig PdA-häst i Davidson du Pont som kommer från en färsk seger i Critérium des 5 Ans. Sällskap på volten får han av mycket meriterade Django Riff. Bland treåringarna som sticker ut kan nämnas Fly With Us som senast återkom till vinnarcirkeln efter en övertygande seger i Prix Uranie.

Under lördagen på kolstybben avverkas även Prix de Normandie (108 000 euro), årets stora mätning för de femåriga hästarna under sadel. (Foto: ALN).

Här är startlistan till Prix de l’Etoile:

2200 volt

1 Falcao du Laurma – Anthony Barrier
2 Fabriz du Gîte – Franck Ouvrie
3 Fifty Kalouma – Clément Duvaldestin
4 Fighter Smart – Mathieu Mottier
5 Fric du Chêne – Gabriele Gelormini
6 Fend la Bise – Franck Anne
7 Fly With Us – Eric Raffin
8 Follow You – Matthieu Abrivard
2250 meter
9 Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
10 Django Riff – Yoann Lebourgeois

Senaste vinnarna:

2017: Ecu Pierji – Mathieu Mottier
2016: Boléro Love – Gabriele Gelormini
2015: Cristal Money – Franck Nivard
2014: Black d’Avril – Franck Ouvrie
2013: Avila – Thierry Duvaldestin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Trots lång frånvaro - Global Trust vann på direkten

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson