Flera av de stora favoriterna på förhand föll – men Who’s Who var en som verkligen höll. Peter Untersteiner kom att dominera stort i Derbystoets uttagningar och kvalade in hela fem till final.

Uttagningarna till Derbyt och Derbystoet avgjordes under onsdagen på Jägersro. Tävlingskvällen skulle bjuda på en hel del oväntade fall. Såväl Villiam som Very Kronos försvann bort redan i starten efter galopper och Coin Perdu syntes tidigt i det slagna fältet.

En förhandstippad som dock verkligen levde upp till förväntningarna var Pasi Aikios läckre Who’s Who som trots ett sistavarv i spåren enkelt kunde avgöra till segern och nu kanske hålls som favoriten inför finalen den 2 september.

Där ska han dock brottas med bland annat två Robert Bergh-hästar, som båda imponerade stort i sina kval. Både Transendence och Spickleback Face tog hem sina försök från nesliga bricka åtta bakom bilen.

I de sex uttagningar till Derbystoet som också kördes handlade det väldigt mycket om Peter Untersteiner. Han kom att kvala in imponerande fem hästar till finalen – varav tre som vinnare. Mily var den som kanske imponerade allra mest, men hon och stallkamraterna måste i finalen också slåss mot Vamp Kronos som tog hem sin uttagning i det närmaste okörd. (Foton: ALN).

Så här gick det i samtliga uttagningar:

Uttagningarna till Svenskt Travderby:

Uttagning 1: Stor dramatik i starten då storfavoriten Villiam galopperade och fick alla sina chanser spolierade. Nu blev det i stället Lutfi Kolgjini som anförde fältet med Speedy Face som provade ett ryck in i sista sväng och skaffade sig flera längder. Från andra utvändigt avslutade dock Spickleback Face starkt för Robert Bergh, och fångade in undflyende ledaren precis före mål.

Till final: Spickleback Face och Speedy Face. Segertid: 1.13,2.

– Fantastiskt kul. Jag kände redan i fjol att han var med dem, men de här senaste starterna har det hänt otroligt mycket med honom. Det är en neutral häst, men när det blir lopp händer det något, sa Robert Bergh.

Uttagning 2: Riktigt fin insats av Timo Nurmos Mellby Fire som för Björn Goop var klart förbättrad mot tidigare starter, det här var första årssegern. Mellby Fire anförde fältet från start till mål och lättade undan över upploppet i mycket trevlig stil. Output Pressure gick en stark slutrepa sista 800 i spåren för att säkert greja andrapriset. Favoriten Coin Perdu klev 1300 kvar fram i dödens men var tidigt slagen över sista bortre.

Till final: Mellby Fire och Output Pressure. Segertid: 1.13,0.

– Han var jättefin, hästen öppnade väldigt bra och fick ett par tryckare under vägen, men hade ändå modet att stå emot. Det kändes bra hela tiden, sa Björn Goop.

Uttagning 3: Ett nytt blytungt favoritfall. Very Kronos kastade sig i galopp direkt i starten och var direkt borträknad ur spelet. Återigen var Björn Goop framme och slog till. Med egentränade Chianti stack han till ledningen och hade efter ett lugnt mellanvarv inga problem att hålla hela vägen. Det före The Bucket List F. som på fin vis gjorde loppet i dödens, för att bli tvåa.

Till final: Chianti och The Bucket List F. Segertid: 1.13,0

– Jag är jätteglad, det är vår egen uppfödning. Han har alltid haft kapacitet men vi har tagit det lite lugnt, nu var det läge att trycka av. Han hade bra fart under hovarna över mål, sa Björn Goop.

Uttagning 4: Favoriten Västerbo Pokerface kunde inte ta sig in i matchen, ej heller Lucifer Lane. I stället var det Örjan Kihlström som efter en delikat styrning invändigt i sista sväng, fick fritt in mot upploppet bakom Son of God. Daniel Redén-träningen spurtade på linjen ned en mycket tapper Bo C. som anfört loppet i tufft tempo.

Till final: Son of God och Bo C. Segertid: 1.13,1.

– Det har krånglat mycket för den här, men det är desto roligare att det gick vägen nu. Jag fick upp hoppet in på upploppet och det var skönt det löste sig, sa Kihlström.

Uttagning 5: Två riktigt grymma hästar till final. Robert Bergh fick en vid första sväng med Transcendence innan han kunde komma ned i dödens. Favoriten Alcoy hade galopp kort efter start, men hittade ned i andra utvändigt, 700 meter kvar blev det attack. De båda gjorde sedan upp i en fräsande duell till slut, där Transcendence höll nosen först.

Till final: Transcendence och Alcoy. Segertid: 1.13,9.

– Han är ju ruskigt bra. Det har krånglat lite grann men vi har gått tillbaka till backträning och det köpte han direkt. Det var ett helt komplett lopp i dag, helt otroligt, full körning, sa Robert Bergh.

Uttagning 6: Ordentlig körning i loppet där ledaren skiftade flera gånger. Calle Crown fick den dock med 1200 meter kvar. I samma läge sände Örjan Kihlström på favoriten Who’s Who som kom att göra återstoden av loppet i spåren. Det bekom dock inte Maharajah-sonen som fick greppet ur sista sväng och starkt stegade undan. Tvåa i mål inkom Avenatador S.F. men gick över i passgång kort före mål, varför finalplatsen i stället gick till trean Peekadilly.

Till final: Who’s Who och Peekadilly. Segertid: 1.12,5.

– Jag känner ren glädje, fy fan vad kul. Man har siktat mot det här. Jag tror att han kan gå framåt med det här till och med, känslan är att han kan vara rätt så bra i finalen…, sa Pasi Aikio.

Uttagningarna till Derbystoet:

Uttagning 1: En straffspark på förhand hade Vamp Kronos enligt odds-indikatorn och Jerry Riordans vassa sto behövde verkligen inte oroa sig. Christoffer Eriksson gled till spets i första svängen och lät stoet sticka undan genom den sista – till mycket enkel seger. Bakom spurtade Veroni starkt som tvåa före en tapper Vera Spiro som jobbat loppet i dödens.

Till final: Vamp Kronos och Veroni. Segertid: 1.12,8.

– Hon kändes riktigt fin. Hästen var lite löpglad, så hon fick springa på i sitt eget lopp i dag. Hon tillhör de bästa och det är inget att hymla med att hon kan vinna finalen, sa Christoffer Eriksson.

Uttagning 2: Ett strålande besked inför finalen av Peter Untersteieners härliga lilla Mily. Hon fick göra loppet hela vägen i dödens på On Vouge, men knäckte ledaren ur sista sväng och stack sedan bara ifrån före favoriten Candy la Marc som liftat loppet i andra utvändigt. Candy la Marc ordnade dock utan problem den andra finalbiljetten.

Till final: Mily och Candy la Marc. Segertid: 1.12,7.

– Jag är en mycket lycklig tränare nu, hon var riktigt fin. Nu på sensommaren har hon hittat en riktig formtopp, bättre form än så här kan nog ingen häst ha. Det var en fröjd, sa Peter Untersteiner.

Uttagning 3: Spännande avslutning i ett lopp som avverkades i hårt tempo. Helena di Quattro fick greppet genom sista sväng, men bakifrån kom Catch my Love från fjärde utvändigt med en tung långspurt. I dennes rygg smög favoriten Dibaba, som avslutade starkt – men Catch my Love höll nosen först i en tät strid mellan tre hästar. I segerjollen fanns Christoffer Eriksson.

Till final: Catch my Love och Dibaba. Segertid: 1.12,3.

– Vilken fantastiskt prestation. Att vinna över Dibaba på det här sättet och från spår åtta, jag är så nöjd. Nu är vi i final, jublade segertränaren Tomasz Wisniewski.

Uttagning 4: Peter Untersteiner igen. Europhile Am var kvick ut och höll enkelt upp ledningen för att sedan kunna dämpa farten. Mitt i sista sväng sände Björn Goop iväg Stochampionats-vinnaren Mellby Free via fjärdespår och stoet accade rejält över upploppet, men Europhile Am höll undan med knapp marginal i vad som blev en ren tvåhästarsduell.

Till final: Europhile Am och Mellby Free. Segertid: 1.13,8.

– Hon har ett härligt vapen i sin startsnabbhet, vi fick köra i vårt eget tempo. Sedan var Mellby Free väldigt tuff i sin speed till slut, men vi hade marginalerna på vår sida, sa Peter Untersteiner.

Uttagning 5: Björn Goop var på hugget. Maharoni de Baroda visades upp i fin stil, sändes iväg 700 kvar och kastade sig in på upploppet över ledande Rose Mary som inte orkade försvara sig. Maharoni de Baroda gick undan till mycket säker seger, före Global Upper Style som spurtade strålande. Fast för länge i rygg ledaren blev favoritspelade Odessa Celeber.

Till final: Maharoni de Baroda och Global Upper Style. Segertid: 1.13,5.

– Det är hennes styrka, hon har alltid en pollett kvar till slut när hon får ligga på rulle. Hon har alltid varit bra, har kanske inte den bästa tekniken men kan röra på sig snabbt, sa Björn Goop.

Uttagning 6: Peter Untersteiner tog sin tredje seger i Derbystoet-försöken. Det blev en enkel sådan för favoriten Run Chica Run som kom till ledningen direkt och sedan kunde dirigera loppet. En kvick avslutning avgjorde till säker seger, och såg till att Mellby Fashion i fin stil grejade andrapriset efter en resa hela vägen i vinnarhålet.

Till final: Run Chica Run och Mellby Fashion. Segertid: 1.13,0.

– Hon var grym, jag sade det innan att det här nog var min bästa chans i kväll. Hon kändes bättre än någonsin i ett jobb i förra veckan, sa Peter Untersteiner.

Startfälten efter lottning och spårval (häst-tränare och inom parentes, i vilken ordning man valde spår):

Svenskt Travderby, 2640 auto

1 (1) Chianti – Björn Goop
2 (2) Transcendence – Robert Bergh
3 (3) Mellby Fire – Timo Nurmos
4 (4) Son of God – Daniel Redén
5 (5) Who’s Who – Pasi Aikio
6 (6) Spickleback Face – Robert Bergh
7 (10)The Bucket List F. – Helena Burman
8 (11)Speedy Face – Lutfi Kolgjini
9 (7) Output Pressure – Stefan Melander
10 (8) Bo C. – Bo E Nilsson
11 (9) Peekadilly – Steen Juul
12 (12)Alcoy – Peter Untersteiner

Derbystoet, 2140 auto

1 (1) Run Chica Run – Peter Untersteiner
2 (2) Vamp Kronos – Jerry Riordan
3 (3) Maharani de Baroda – Björn Goop
4 (4) Mily – Peter Untersteiner
5 (5) Catch my Love – Tomasz Wisniewski
6 (7) Dibaba – Roger Walmann
7 (10)Candy la Marc – Lars Marcussen
8 (11)Mellby Fashion – Jörgen Westholm
9 (6) Europhile Am – Peter Untersteiner
10 (8) Global Upper Style – Peter Untersteiner
11 (9) Mellby Free – Björn Goop
12 (12) Veroni – Peter Untersteiner

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Treåringar i toppklass genrepar på Solvalla

Treåringar i toppklass genrepar på Solvalla

Det börjar närma sig Kriterie- och Oaks-tider och när Solvalla bjuder in på tisdag passar några av de bästa treåringarna på att finslipa på formen.

Det är Ibrahim Paschas lopp för hingstarna och valackerna och Lime Abbeys lopp för treåriga ston som tilldrar sig upp-märksamheten vid den här tisdagens tävlingar på Solvalla. Genrep inför de stundande kvalen till Kriteriet och Oaks.

Svante Båth tar här ut sin kulltopp Global Welcome som inte startat sedan han var fyra i E3 i slutet av juni.

Helena Burman kommer med Oaks-favoriten A Sweet Dance som inför den här starten kan ståta med åtta raka viktorior.

En annan liten godbit under kvällen på ”Valla” blir också The Owners Trophy. I den startlistan finns bland andra Volstead, som nyligen vann Gävle Stora Pris i helfin stil. (Foto: ALN).

Här är startlistorna:

Ibrahim Paschas lopp, 2140 auto

1 Kent’s Laddie – Björn Goop
2 Global Welcome – Erik Adielsson
3 Jaguar Dream – Claes Sjöström
4 Global Wise Guy – Jorma Kontio
5 Crash Axe – Stefan Melander
6 Flight Dynamics – Per Lennartsson
7 Edfromed – Åke Lindblom
8 Forfantone Am – Örjan Kihlström

Lime Abbeys lopp, 2140 auto

1 Quarcia – Björn Goop
2 Up to Me – Claes Sjöström
3 A Sweet Dance – Johnny Takter
4 Mariah’s Baby K.V. – Jorma Kontio
5 Adorable Lady – Pasi Aikio
6 Feather Sisu – Erik Adielsson
7 Zenita Kronos – Kevin Oscarsson
8 Lipstick Tooma – Jevgeni Ivanov
9 Evoque – Per Lennartsson
10 Global Wishmeluck – Mattias Djuse
11 Aria – Örjan Kihlström

The Owners Trophy, 2140 volt

1 Oceanic Clearence – Per Lennartsson
2 Araw Hoss – Björn Goop
3 Ferrari River – Conrad Lugauer
4 Forecast – Torbjörn Jansson
5 Moni to Spare – Kenneth Haugstad
6 Whisky Akema – Claes Svensson
7 Tobacco – Erik Adielsson
2160 meter
8 Explosive de Vie – Kevin Oscarsson
9 Spitcam Jubb – Kaj Widell
10 Volstead – Örjan Kihlström
11 Höwings Star – Mika Forss

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rocky Winner mot fransk elit i Cagnes-sur-Mer
Nästa nyhet
Rocky Winner mot fransk elit i Cagnes-sur-Mer

Rocky Winner mot fransk elit i Cagnes-sur-Mer

Rocky Winner blir det svenska inslaget när sprinter-loppet Grand Prix du Departement des Alpes-Maritimes avgörs i Cagnes-sur-Mer på lördag.

Trots ett förstapris på 81 000 euro lockades bara tio hästar till start i lördagens storlopp i Cagnes-sur-Mer, som också ingår i Trotting Masters-serien.

Bland deltagarna döljer sig dock några av Frankrikes mer rutinerade hästar, så som forne PdA-vinnaren Up And Quick, Un Mec d’Héripré, meriterade stoet Billie de Montfort samt den formstarke femåringen Dijon. De svenska färgerna i loppet försvaras av Jörgen Westholm-tränade Rocky Winner. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

1609 auto

1 Billie de Montfort – Gabriele Gelormini
2 Up And Quick – Franck Nivard
3 Un Mec d’Héripré – Franck Ouvrie
4 Vaquero du Mont – Jean Charles Feron
5 Dijon – Romain Derieux
6 Rocky Winner – Pierre Vercruysse
7 Balbir – Mickael Cormy
8 Bocage d’Ortige – Nicholas Ensch
9 Bosca de Lespi – Junior Guelpa
10 Diadora B.R. – Christophe Martens

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ove A efter olyckan: "Tio revben är brutna"
Nästa nyhet
Ove A efter olyckan: ”Tio revben är brutna”

Ove A efter olyckan: ”Tio revben är brutna”

Det kommer att ta lång tid innan Ove A Lindqvist är tillbaka i sulkyn. Flertalet revben har konstaterats brutna efter tisdagens hemska olycka på Bollnästravet.

Ove A Lindqvist befann sig i ledningen av ett lopp på Bollnästravet under tisdagen då hästen Tåga Kongen plötsligt sparkade bakut. Kusken föll ur sulkyn och blev överkörd av flera bakomvarande ekipage.

Ove A Lindqvist fördes till Gävle sjukhus där han är kvar. För Umåkers travbanechef Robert Karlsson har Lindqvist under onsdagen berättat om aktuellt läge.

– Näsbenet är av och tio revben är brutna. Han har också smärtor i ben och axel, vilket kommer att kollas upp senare i dag (onsdag). Hästen sparkade ur honom ur vagnen när han ryckte propparna och han var inte vid medvetande när han dråsade i backen. Klokt nog räknar han med en lång konvalescens och tackar för all omtanke som visats, skriver Umåkers hemsida. (Foto: ALN).

Uppdaterad 15:00

Läs även: Ove A Lindqvist till sjukhus efter otäck olycka

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bold Eagle mot comeback - men först i oktober
Nästa nyhet
Bold Eagle mot comeback – men först i oktober

Bold Eagle mot comeback – men först i oktober

Bold Eagle kommer inte att gå ut i stundande Prix d’Eté. I stället gör den franske fantomen sin comeback först i slutet av oktober.

Från början var tanken att Bold Eagle skulle försvara sin titel i Grand Prix de Wallonie som kördes i början av augusti, men på grund av ryggproblem som fick behandlas avstod man start. Nu står det även klart att ”Örnen” också står över Vincennes storlopp Prix d’Eté som körs 8 september.

Det är i en intervju med Equidia som delägaren Thomas Bernereau berättar att man avstår Prix d’Eté för att i stället göra comeback i loppet Grand Prix du Centre-Est som körs på landsortsbanan Feurs den 28 oktober. Ett lopp som tidigare också funnits med i planerna.

Bold Eagle har sedan misslyckandet i Elitloppet gjort två starter, båda med seger som resultat. Efter vinsten i Prix René Ballière vann han senast i La Capelle i början av juli. (Foto: ALN).

Läs även: Inget möte Bold Eagle och Aubrion du Gers

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Jättemötet i Kanada: Atlanta mot Manchego

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson