I våras lanserades Svensk Travsports nya stora projekt The Showdown, en tänkt duell mellan två av världens bästa hästar. Nu kommer beskedet att loppet inte blir av.

Det var i februari som nyheten kom att Svensk Travsport på Solvalla hade för avsikt att köra en duell mellan två hästar, kallad The Showdown, där vinnaren skulle erhålla två miljoner kronor. Den ursprungliga tanken var att loppet skulle ha körts i augusti, men senare flyttade man fram datum till Kriterie-helgen i slutet av september.

Diskussionen kring loppet har redan från början varit het och kritiken på sina håll påtaglig. När drygt en månad nu kvarstår till det tilltänkta loppet kommer beskedet – The Showdown blir inte av.

– Våra ambitioner med The Showdown var stora, kanske för stora. Vi underskattade projektets komplexitet. Det var svårare att få till det här loppet än vi trott, helt enkelt. Att ställa in känns därför som rätt beslut, säger Petter Johansson, sportchef vid Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Total 2,5 miljoner kronor var avsatta i prispengar för The Showdown. De pengarna skjuts nu med, största sannolikhet enligt pressmeddelandet, över till 2019. Men det slutliga beskedet om fördelandet av prispengarna fattas vid Svensk Travsports kommande styrelsemöte.

– Vi är medvetna om den kritik som kommit kring The Showdown. Bland annat att påverkan på andra storlopp skulle bli för stor. Det är bara att erkänna att vi gjorde en felbedömning med The Showdown, och borde förankrat idén bredare innan vi lanserade den, säger Petter Johansson. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför V75: Läge för Devil Sound att få en fullträff?

Inför V75: Läge för Devil Sound att få en fullträff?

Devil Sound har gjort tappra insatser hela året och över-tygade senaste i försöket. I finalen blev det drömspår vilket gör att Anders Zackrisson har förhoppningar på storloppsseger i E3.

Det är korta E3-finaler som på lördag förgyller Gävletravets V75-omgång lite extra. I klassen för hingstar och valacker dyker Kalmartränaren Anders Zackrisson upp med stallets stora talang Devil Sound. Maharajah-sonen har gjort idel starka lopp i år, frågan är om det är E3 som nu blir kronan på verket.

– Han har tränat på bra, lugna jobb här hemma på gården, lite intervaller men inga jättejobb så. Det är en väldigt bra häst som väl i stort sett bara gjort bra lopp. Han har både styrkan och snabbheten, det är en häst som har allt, tycker jag, säger Anders Zackrisson till travnet.se.

Devil Sound har smugit bakom den absoluta kulltoppen hela tiden under sin hittills relativt korta karriär. I fjol avslutade han till exempel med att bli femma i Uppfödningslöpningen. I årets sju starter har det blivit fem andrapris och två segrar. En av segrarna kom i uttagningen senast, då blev det enkel seger från ledningen.

– Han gick 11,8 då och hade krafter kvar och tussarna oryckta, så det finns att ta av. Jag tror han kan i alla fall gå en låg 1.11-tid på lördag, de tiderna har han i sig.

Något som hittills utmärkt Devil Sound är hans kvickhet från start. I sina fyra senaste starter har han anfört fältet varje gång och när man fick möjligheten att välja innerspåret i lördagens E3-final var det såklart perfekt.

– Ja, jag valde ju det själv så det är bästa tänkbara. Vi kör väl mot ledningen här så får vi se hur länge vi kör där. Man vet aldrig, det är treåringar och allt kan ju hända men jag tror de får vara jäkligt snabba om de ska kunna ta en längd på honom från start. Jag tycker absolut inte han är sämre bakifrån men i de här loppen och över kort distans är det en klar fördel med ledningen, säger Anders som också berättar att det nu blir jänkarvagn:

– Vi sätter på en jänkarvagn nu, det har han bara gått med en gång tidigare. Jag hoppas det ska ge en effekt, man vill göra det lilla extra inför ett sådant här stort lopp.

Ska vi se det som en toppchans rentav?

– Jag tycker väl det ska vara en hygglig chans i alla fall. Men det är flera andra bra hästar med i det här loppet och särskilt Betting Gangster blev jag imponerad av i försöket.

Devil Sound är med fjorton starter så här långt i karriären ännu i början av sin bana, men det har börjat bra. Längre fram i höst hägrar förhoppningsvis än större uppgifter.

– Kriteriet är ett mål, vi ska försöka kvala in där. Jag tycker att hästen blir bättre och bättre för varje start nu men det finns fortfarande utveckling att ta på. Jag gillar att låta dem skaffa sig den i loppen i stället för att träna stenhårt och sedan aldrig starta. Hästen går framåt hela tiden, med små steg. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Gävle
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Gävle

Fredag: V64-tips till Gävle

V64 Gävle 17 augusti

Omgången: Jackpot på V64 med 784 648 kr extra i potten. Två mycket bra spikar finns och det är bara en av dem som är favorit vilket är tacksamt!

Spikarna: 2 Global Withdrawl (V64-1) är överlägsen och bör vinna hur de än kör loppet. 1 Vincent Zaz (V64-5) är riktigt stark och bra och han borde vara favorit, bra spetsspik även han!

V6-förslaget är på 1134 kronor (V6).

2 Global Withdrawl (6-5)
11/ 12-3-4-10-5-9-8-7-6-1 (11-12)
5-9-10-4-8-1-3 (7-2)
2-5-4-11-7-10-12-9-3 (6-1)
1 Vincent Zaz (11-12)
4/ 2-12-9-11-8-5 (7-6)

1x1x7x9x1x7 = 441 kr
1x11x7x9x1x1 = 693 kr

DD-förslaget på 1.000 kronor:
1 – 5 x 1000 kr

Missa aldrig våra tips. Gilla travnet på Facebook! Klicka här.

V64-1

A: 2 B: 6-5 C: 4-1-3-7

Spetsstrid: Global Withdrawl var mycket snabb i E3 och sticker till ledningen.

Loppanalys: 2 Global Withdrawl är megafavorit spelad till 78% av insatserna, men så har han också en perfekt uppgift, han borde varit med i ett annat lopp denna helg. Han hade sämst varit tvåa utan galopp i E3-kvalet då han tappade stilen sista biten, annars sämst tvåa mot Betting Gangster. Nu kan Erik köra som han vill och ändå vinna och det är bara att spika. Han har segrar tre av fem först på 1640 meter, och sju av nio från ledningen och han vinner från ledningen, han spetsade i förra E3-finalen och är snabb ut.

V64-2

A: 11 B: 12-3-4-10-5-9-8-7 C: 6-1

Spetsstrid: Vidöppet och lågklassigt. Laleh eller The Sweet Girl till spets? Lite av att kasta pil att gissa på ledaren här.

Loppanalys: 11 Explosive Mearas vann vann billigt lopp och var spelad till 15 för tio senast, men då räckte det inte till seger, men han gick helt okej som tvåa. Det ska bli första barfota och första bike och det är två riktiga plus det, då Oskar Berglund brukar de växlarna är det hög träffprocent. Nu är hästen ändå 60%-are och då garderar jag på en lapp även om vinstchansen är stor i lopp som håller väldigt låg klass.

Det är öppet bakom och inte speciellt bra hästar, 12 Elva Scoop fick det bra kört senast och kopplade grepp 100 kvar och tar många igen.

3 Selfie var fullgod från dödens senast som fyra då hon aldrig gav upp.

V64-3

A: 5 B: 9-10-4-8-1-3 C: 7-2

Spetsstrid: New Steel är min spetsfavorit!

Loppanalys: 5 New Steel hade sparat senast, men har efter det inte startat på två månader så formen kanske inte är lika bra? Dock bra spetschans och från ledningen har hästen segrat fem gånger på sju försök. Normalt sett rinner han undan från ledningen, men vassast är han över kort distans så det kan bli långt hem.

10 Get a Winner har lopp i kroppen och kanske är på väg mot rätt form, men Röcklinger har svårt att få någon form på grejerna. Det är Jorma Konto i vagnen nu vilket är plus, och hade det varit toppform skulle det varit chans även från dödens.

En del spel på 4 Tiger Williams som kanske mest nöter på numer, men han var trea med tränare Strömberg i vagnen från spår 12 på 1640 meter senast så formen verkar god. Kaj upp och i ihåligt gäng är det chans. 9 Urchin är bra då han har sina dagar och här måste han räknas. Han höll ändå bra senast och var snabb efter att han galopperat efter 600 meter före det.

V64-4

A: 2-5 B: 4-11-7-10-12-9-3 C: 6-1-8

Spetsstrid: Avantis Red Witch och Ballerine de Fer gör upp.

Loppanalys: 7 Scarlet’s Grace är favorit i öppet lopp där skrällen ska komma! Var mycket bra som tvåa för tre starter sedan då hon kutade 12,5 med jobb under vägen. Så bra har hon inte varit varken före eller efter, och senast ledsnade hon i spåren då hon fick grovjobba sista 600. Klart hon har chans om hon är som vid nämnda andraplats, men det är ingen jag litar på som hårt betrodd.

Mer intressant här är 2 Avantis Red Witch som står till för att köras från ledningen. Hon har gått bra där, med hela fyra segrar på sex försök och vann enda gången hon testade kort distans. Överst i raden Spang hon 11 sista 700 från ledningen, och får hon dämpa lite är det bra chans.

5 Ballerine de Fer är given i A-gruppen då hon visar bra styrka, men även en del galopper. Kunde avgöra senast då hon skötte sig, och detta trots vid slutkurva. Oskar verkar inne på att hon kan vinna detta utvändigt, men det finns även spetschans.

Nämner även 4 Carmencita Majo som vann säkert från ledningen och går bra både i spets eller rygglopp och kan mycket väl bli ledningen eller ledarryggen här.

V64-5

A: 1 B: 11-12-4-9 C: 7-10-6-2-8-3

Spetsstrid: Vincent Zaz sitter i ledningen upp mot 500 meter. Han var snabb senast och bör hålla spets, men annars får han överta av Enzo Boko.

Loppanalys: 12 Elliot Coger är klar favorit, men det synar jag. Han är stark och gillar långa lopp för han stannar inte i första taget. Jag hade 13 sista 1300 på honom vid segern i Kalmar i juni och han har fyra årssegrar över tre varv.

Jag tror ändå inte ens att han är bättre än 1 Vincent Zaz som han står 40 meter efter. Det är en skum häst, men han är riktigt bra och det finns motor i honom så det räcker. Han travade illa många lopp hos Nurmos, men hann med att vinna på V75 på 12,4 Ver kort. Sedan var det slut på framgång. Det har strulat i ny regi hos Nicklas Westerholm, men senast var han faktiskt riktigt bra i travet för att vara Vincent då han var ensam på plan i P21-lopp. Han trivs bäst på innerspår och detta är perfekt lopp, han kör till ledningen och sedan kan han grilla de andra fr trött brukar han inte bli. Bara andrahandare och spikas!

Vid gardering måste 11 Dartagnan Sisu nämnas för han kan massor, men har bara startat en gång i år och det i maj. Tufft runda dem nu och han krs säkert snällt, men han har hög kapacitet.

V64-6:

A: 4 B: 2-12-9-11-8-5 C: 7-6-1-3-10

Spetsstrid: Jag tror att Up to Me sitter från ledningen tidigt, det verkar klart påställt där.

Loppanalys: Jag tror mest på favoriten 4 Up to Me och spelar bara den DD-raden mot min spik i DD-1. Detta är en fartfylld häst som det fattades lite i senast och hon ska gå framåt med loppet. Näst senast klockades hon till 10 sista 800 bakom kullettan A Sweet Dance och det duger gott här. Hon har segrat alla tre försök från ledningen och här kommer spetsseger nummer fyra tror jag. Det kan bli barfota runt om nu dessutom. Utgång och DD-spik.

2 Absurd är värst emot, avgjorde efter vass styrning av jan i Axevalla och senast gick hon vass bakom mycket fartfyllda Crash Axe. Nu enbart ston och perfekt läge och hon är mycket tidig.

12 Zingy Kronos är klar tredjehandare, men man ska tänka på att hon tagit båda sina vinster från ledningen. Nu blir det tuffare, men det ser ut som rejäl typ och inte enbart en frontrunner.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter skadan: Ivar Sånna mot förnyad comeback
Nästa nyhet
Efter skadan: Ivar Sånna mot förnyad comeback

Efter skadan: Ivar Sånna mot förnyad comeback

Tidigare Derby-tvåan och svenske mästaren Ivar Sånna har fått stå vid sidan i över ett år efter en skada i ett gaffelband. Men till hösten är hästen förhoppningsvis tillbaka.

Efter att ha varit tvåa i Derbyt för snart fyra år sedan flyttade Ivar Sånna till Norge. Under säsongen 2016 radade den fyrfaldige miljonären segrarna och vann bland annat SM på Åby. Men sedan har hästens karriär varit kantad av motgångar.

Ivar Sånna gjorde comeback i april förra året, men det blev blott en start innan en gaffelbandsskada satte stopp. Efter en lång väg tillbaka kan åttaåringen snart, äntligen var reda för förnyad återkomst på tävlingsbanorna.

– Han har fått två snabbjobb i 1.22-tempo, i slutet av veckan ska han gå ett på 1.17. Hästen ser fin ut och vi får hoppas han har hälsan med sig, då kan han få en fin höst, säger tränaren Frode Hamre till tgn.no. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Uragano Trebi' tog ned Arazi Boko i Montecatini
Nästa nyhet
Uragano Trebi’ tog ned Arazi Boko i Montecatini

Uragano Trebi’ tog ned Arazi Boko i Montecatini

Svenske Arazi Boko kämpade väl men fick ge sig sista biten mot Holger Ehlert-tränade Uragano Trebi’ i Gran Premio Citta’ di Monecatini.

Två svenskhästar fanns med i italienska klassikern Gran Premio Citta’ di Montecatini vars final avgjorde sent på onsdagskvällen. Forne Kriterie-vinnaren Deimos Racing, som numera hittas i Erik Bondos regi, vann sitt försök före Arazi Boko.

När det senare blev finaldags slutade det dock värre för Deimos Racing som galopperade bort sina chanser en bit efter start. I stället var det Arazi Boko, körd av Andrea Guzzinati som gick till ledningen före den andra försöksvinnaren Uragano Trebi’ som därmed fick rygg ledaren.

En utmärkt lösning för den femårige Holger Ehlert-träningen, skulle det visa sig. När ledande Arazi Boko gasade undan genom sista sväng, uppenbarade sig också luckan. Roberto Vecchione i sulkyn på Uragano Trebi’ var direkt med på noterna, gick ut i andraspår och avgjorde till segern kort före mål.

55 200 euro var förstapriset i finalen. Segertiden stannade vi 1.11,3a/1640 på 800-metersbanan vilket var ett nytt löpningsrekord. Arazi Boko därmed tvåa, en tiondel efter. Tredjepriset gick till vinnarens stallkamrat stoet Pantera del Pino. (Foto: ALN).

Du kan se loppet här (klicka 10a corsa)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86: SM-guld när Linda och Final Dream skrällde

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson