Diskussionen har pågått en längre tid. Nu gör Svensk Travsport en satsning för att få till mer och korrekt utrustningsinformation.

En bättre information gällande vagninfo har av spelarkåren efterfrågats länge och under den senaste tiden har diskussionen varit extra het. Nu agerar Svensk Travsport.

– Frågan har varit uppe en tid och vi känner nu att det finns en bred vilja inom hela travsporten att göra förändringar och därför sätter vi igång arbetet, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i ett pressmeddelande.

Avsikten är att i framtiden kunna ge mer och bättre förhands-information kring utrustning där fokus i ett initialt skede kommer att sättas på vagninfo. I detta första steg ämnar Svensk Travsport att tillsätta en referensgrupp i vilken Svensk Travsport, Travtränarnas Riksförbund, B-tränarnas Riksförbund, Travhästägarna samt speljournalisterna ska finnas representerade.

– Jag är glad och tacksam att vi fått ihop den här gruppen för att ta ett första viktigt steg mot att erbjuda vagninfo i första hand. Det finns såklart fler önskemål gällande såväl huvudlag som barfota, som vi också kommer att lyfta, menar Johan Lindberg.

Någon exakt tidsplan när en sjösättning av en lösning kan tänkas bli klar, finns ännu inte i dagsläget. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Unibet en av de som söker licens för hästspel

Unibet en av de som söker licens för hästspel

Kindred Group, ägare av Unibet, tillhör de spelbolag vilka har sökt licens för vadhållning på hästar då ATG:s monopol löper ut vid årsskiftet.

Det är från och med den 1 januari 2019 som den nya regleringen av den svenska spelmarknaden träder i kraft och samtidigt försvinner ATG:s monopol på för spel på hästar i Sverige.

Sedan den 1 augusti har möjligheten funnits att söka licens för vadhållning på hästar i Sverige, och hittills har 18 bolag inkommit med en sådan ansökan till Lotteriinspektion, uppger sulkysport.se

På fredagen blev det även officiellt att Kindred Group, där Unibet ingår, ansökt om en licens att bedriva vadhållning och onlinespel i Sverige.

– Det är förstås oerhört glädjande att vi äntligen kan ta detta viktiga kliv mot att verka på den svenska marknaden under samma förutsättningar som övriga aktörer. Kindred har länge lagt stor vikt vid att förstå vad våra kunder efterfrågar samtidigt som vi erbjudit det i en trygg och säker miljö med ett högt spelansvar, säger Henrik Tjärnström, CEO vid Kindred Group, i ett pressmeddelande.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Villiam en av de svensktränade i Europaderbyt
Nästa nyhet
Villiam en av de svensktränade i Europaderbyt

Villiam en av de svensktränade i Europaderbyt

Villiam finns bland de 26 svensktränade hästar som efter den sista insatsen kvarstår i Grand Prix de l’UET.

274 svensktränade, då tvååriga travare, anmäldes på hösten 2016 till Grand Prix de l’UET, eller Europaderbyt. När den sista insatsen nu är betald återstår en tiondel, 26 hästar.

Bland de som ser ut att ta sikte mot Europaderbyt finns Timo Nurmos Villiam, Pasi Aikios kulltopp Who’s Who, Stochampionats-vinnaren Mellby Free och toppstoet Dibaba.

Årets final avgörs på Vincennes den 12 oktober och har en samlad prissumma om 400 000 euro. Uttagningar till loppet körs på Vincennes den 25 september och på Solvalla fyra dagar senare. (Foto: ALN).

De svensktränade som har möjlighet att starta är:
(häst-tränare)

Alegra B. – Conrad Lugauer
Bear Hope – Björn Goop
Breidabliks Cognac – Conrad Lugauer
Casterly Rock – Tomas Malmqvist
Chianti – Björn Goop
Da Pepperboy – Petri Puro
Dibaba – Roger Walmann
Dream Night Palema – Pär Hedberg
Eclipse Am – Lutfi Kolgjini
Emile Zola Sisu – Timo Nurmos
Eskimo Brother – Markus B Svedberg
Fritjof – Niklas Robertsson
Hazard Boko – Per Lennartsson
He’s Marvelous – Björn Goop
Mellby Free – Björn Goop
On Track Banditen – Nicklas Westerholm
Short in Cash – Petri Puro
Spartak Face – Conrad Lugauer
Speedy Face – Lutfi Kolgjini
Staro Litchi – Helena Burman
Super War Horse – Jerry Riordan
Vamp Kronos – Jerry Riordan
Van Kronos – Svante Båth
Vanquish Kronos – Jerry Riordan
Villiam – Timo Nurmos
Who’s Who – Pasi Aikio

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Startsnabb Tekno Eld fick sin Derby-revansch
Nästa nyhet
Startsnabb Tekno Eld fick sin Derby-revansch

Startsnabb Tekno Eld fick sin Derby-revansch

Senast de möttes i Derbyt kunde Tekno Eld inte rå på Philip Ess men den här gången fick han revansch. Efter att ha stuckit till spets var Tekno Eld omutlig i Bollnäs.

HKH Prinsessan Madeleines Pokal för de fyraåriga kall-bloden såg ett spännande revanschmöte från Derbyt. Loppets etta och tvåa ställdes mot varandra igen – men den här gången blev utgången de motsatta.

Tekno Eld visade prov på startsnabbhet när han från innerspåret höll upp spets och därmed såg till att det var Philip Ess som fick vandra loppet igenom i dödens. Ulf Ohlsson i ledningen lät sin häst gasa undan ur sista sväng och även om Derby-vinnaren närmade sig sista biten, var segern ohotad.

– Det är en fantastisk fin häst och alltid kul att köra. Jag har sagt det att han ska kunna öppna den dagen jag begär det av honom, men senast i Derbyt var han för hetsig och hade nog garanterat hoppat då om jag laddat, sa Ulf Ohlsson i Vinnare V64.

Jan-Olov Persson tränade Tekno Eld tog segern, värd 150 000 kronor, på 1.22,7a/1640 efter 21,5 de sista 500 meterna. Philip Ess två, en tiondel efter. Fast i vinnarhålet med krafter som trea var Grislefaksen G.L. För Tekno Eld handlade det här om åttonde segern i tionde starten i år. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Oscars segermaskin förlänger raden?
Nästa nyhet
Inför V75: Oscars segermaskin förlänger raden?

Inför V75: Oscars segermaskin förlänger raden?

Oscar Berglund har gjort lite av kometkarriär de senaste åren och ser fram emot att i framtiden plocka ut proffs-licensen. På lördag väntar en spännande start med Cobourg Hanover i Klass 1-finalen – hästen kommer med sju raka segrar.

25-årige Oscar Berglund, med licensen i Östersund, har på kort tid låtit höra tala om sig. Och i år har det gått bättre än någonsin. Med sitt lilla material har han skördat fina fram-gångar och har hittills i år en segerprocent på 38, något som förstås imponerar.

– Vi har väl hållit på några år nu, men i år har det verkligen gått fantastiskt bra. Jag tror att jag inte tränar annorlunda än någon annan egentligen, jag har min lilla rundbana här som vi använder. Men hästarna verkar trivas, är glada och håller sig fräscha. Sedan kanske konkurrensen inte är lika tuff här uppe som längre ned i landet, men det har gått bra det har det, säger Oscar Berglund till travnet.se.

Tretton hästar finns på amatörtränarens träningslista för närvarande. Men fler kan nog tänkas komma in vad det lider. Oscar smider planer på att ta ut proffslicens inom kort.

– Ja, det är tanken att gå kursen nu i höst och sedan ta ut licensen så snart som det är möjligt. Det är väl nu som vi börjat satsa lite mer på det här och det nya stallet står snart klart. Det ringer folk flera gånger i veckan och vill sätta häst i träning, men jag har fått tacka nej då jag ju ännu är amatör. Som proffs hoppas jag förstås att kunna få in lite mer hästar, men jag vill ändå fortsatt satsa på kvalitet framför kvantitet.

En häst som verkligen gjort god reklam för tränaren är den sexårige jänkaren Cobourg Hanover som inledde sin karriär hos Daniel Redén men i Berglunds regi verkligen tagit klivet fram.

– Han hade haft lite småskit mest hela tiden sedan han kom till mig, men peppar peppar, sedan i höstas verkar det ha börjat fungera för honom och han har varit bra varje gång.

Cobourg Hanover har som sagt imponerat. Han ståtar med sju raka segrar inför lördagens uppgift i Klass 1-finalen (V75-1). Årets fyra starter har samtliga slutat med seger och formen verkar inte direkt vara avtagande.

– Han kom precis in från sitt jobb och han är fantastiskt fin. Hästen är precis där jag vill ha honom och det kan nog inte kännas bättre. Jag var ute i ett banjobb med honom förra fredagen, och det är inget som jag brukar göra så ofta, men man får försöka vässa honom lite extra för det här är nog hans svåraste uppgift hittills.

Bricka två bakom bilen gick inte att klaga på direkt?

– Det blev ju helt perfekt för hans del. Erik Adielsson kör ju som han vill, men jag kan inte tänka mig att någon ska ta en längd på honom. Hästen är enormt effektiv i ledningen och det är klart vi hoppas att han får gå där. Sedan har han nog vunnit nästan lika många lopp bakifrån så jag tror att han ska ha vinstchans från alla positioner.

Och till den här gången plockar du av alla skorna?

– Ja, det blir barfota runt om nu, för första gången i år. Han brukar gå med rätt så tunga skor fram och det är en stor häst och då brukar det kunna ge en bra effekt. Vi har sparat på den här växeln inför det här loppet.

En seger i en V75-final, det skulle betyda en hel del?

– Jo, men visst är det så. Det skulle vara otroligt stort för mig. Det är ju de här gångerna som man får vara med i elitserien, när man får tävla mot de bästa i klassen. Det är klart det skulle betyda mycket, säger Oscar Berglund. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Umåker

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson