Nu på lördag väntar en stor uppgift i Åby Stora Pris för Rajesh Face. Men den karismatiske Lutfi Kolgjini-travaren har fler äventyr som väntar – i Kanada.

Rajesh Face stod, lite i skymundan av Propulsion, för en närmast makalös prestation då han i Hugo Åbergs slutade femma (på 10,1) trots dubbla galopper senast. Nu på lördag finns han med i jakten på miljonerna i Åby Stora Pris.

Men det blir sista starten i Sverige på tag, är tanken i alla fall. För Rajesh Face finns planen på en resa till Nordamerika och deltagande i Kanadas största lopp för den äldre eliten, Maple Leaf Trot som körs i mitten av september. Det berättar Lutfi Kolgjini i sin krönika på Sportbladet.

– Åby Stora Pris blir sista starten på svensk mark och hans nästa start blir i Kanada och Toronto Maple Leaf Trot, om allt fungerar vill säga, man vet aldrig, det är hästar vi pratar om, skriver ”Ludde”.

Femårige Rajesh Face så här långt i sin karriär vunnit 11 av sina 33 lopp och tjänat drygt två miljoner kronor. I år har han bland annat deltagit i Elitloppet och slutat trea i Oslo Grand Prix. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Åby: Perfect Spirit tillbaka – i fyraårigt toppmöte

Åby: Perfect Spirit tillbaka – i fyraårigt toppmöte

Det är förstås inte bara Åby Stora Pris som blir högst sevärt på lördag. I Ragnar Thorngrens Minne är Perfect Spirit tillbaka igen på banan i ett tufft fyråringsmöte.

Åbytravet rustar för en toppdag rakt igenom med V75-finaler och kulmen i Åby Stora Pris (läs mer här). Men tävlings-dagen innehåller också andra aptitretare, så som Ragnar Thorngrens Minne för de fyraåriga travarna.

En kvarts miljon går till vinnaren här, och det blir nästa start för Daniel Redéns mäktige jänkare Perfect Spirit. Hambo-vinnaren har vunnit Kungapokalen i år och kommer närmast från en seger också i Sprintermästaren.

I lördags uppgift ställs han mot Frode Hamres vind-snabbe Giveitgasandgo som efter möten med den äldre eliten, senast Hugo Åbergs, nu är tillbaka mot jämnåriga kamrater. Ett finger med i spelet vill ju också Lucifer Lane ha, han var senast tvåa bakom just Perfect Spirit i Sprintermästaren.

Lördagen inleds direkt med en höjdare, nämligen nya Åby Stora Kallblodspris, ett sprinterrace för eliten med 200 000 kronor till vinnaren men med en bonus om det absoluta världsrekordet slås. Månprinsen A.M. brottas bland annat med Lome Brage och Odd Herakles. (Foton: ALN).

Här är startlistorna:

Ragnar Thorngrens Minne, 2140 auto

1 Transcendence – Robert Bergh
2 Lucifer Lane – Johan A Nilsson
3 Perfect Spirit – Örjan Kihlström
4 King on the Hill – Hans G Eriksson
5 Born Unicorn – Per Lennartsson
6 Enterprise – Björn Goop
7 Alcoy – Peter Untersteiner
8 Velvet Gio – Torbjörn Jansson
9 Giveitgasangdo – Erik Adielsson

Åby Stora Kallblodspris, 1640 auto

1 Odd Herakles – Adrian Solberg Akselsen
2 Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
3 Lome Brage – Erik Adielsson
4 Kleppe Slauren – Kjetil Djöseland
5 Odin Tabac – Oskar J Andersson
6 Lex Lodney – Björn Goop

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Duellen i Åby Stora Pris: Readly Express vs Propulsion
Nästa nyhet
Duellen i Åby Stora Pris: Readly Express vs Propulsion

Duellen i Åby Stora Pris: Readly Express vs Propulsion

Sveriges två bästa hästar – i Åby Stora Pris möts dem. När Åbys klassiker har premiär i sin nya skepnad väntar ett drömmöte mellan Readly Express och Propulsion.

Senast de möttes var i Prix d’Amérique. Då segrade som bekant Readly Express i strid mot Bold Eagle, medan Propulsion blev trea. När Åby Stora Pris på lördag ska avgöras, nu över stayerdistansen 3140 meter, står de båda på startlinjen mot varandra igen.

PdA-vinnaren Readly Express har sedan dess gjort ett lopp – en högst imponerande seger i Jämtlands Stora Pris. Propulsion har de senaste månaderna stormat fram på de svenska ovalerna och tog senast en historisk tredje raka i Hugo Åbergs efter ett magnifikt lopp, merparten i tredjespår.

Med bakom bilen i batalj om förstapriset på två miljoner kronor finns också Lutfi Kolgjinis båda bidrag Platon Face, som varit oslagbar i långloppen under året, och Rajesh Face som senast gick urstark efter galopper i Hugo Åbergs.

De sista platserna i Åby Stora gick till hemmahästen Muscle Hustle, tvåa i fjol, samt Daniel Redén-tränade Sorbet, som i sista stund bytte plats med stall-kamraten Call Me Keeper som tidigare varit inbjuden till loppet.

Fältet kompletteras med Björn Goops stayerräv Reckless, nyligen vinnare i Malmö Stads Pris på snyggt banrekord, Timo Nurmos elittravare Zenit Brick, Robert Berghs andra kandidat Mindyouvalue W.F. samt franska Coquin Bébé som därmed blir det enda utlandstränade inslaget i miljonloppet. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

Åby Stora Pris, 3140 auto

1 Propulsion – Örjan Kihlström
2 Reckless – Björn Goop
3 Muscle Hustle – Robert Bergh
4 Readly Express – Jorma Kontio
5 Platon Face – Adrian Kolgjini
6 Rajesh Face – Lutfi Kolgjini
7 Zenit Brick – Mika Forss
8 Coquin Bébé – Peter Ingves
9 Sorbet – Johan Untersteiner
10 Mindyourvalue W.F. – Christoffer Eriksson

Senaste vinnarna:

2017: Midnight Hour – Iika Nurmonen
2016: Un Mec d’Héripré – Björn Goop
2015: Support Justice – Geir Vegard Gundersen
2014: Commander Crowe – Örjan Kihlström
2013: Sebastian K. – Jorma Kontio

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
E3-uttagningar: Zara Kronos med chans på dubbel
Nästa nyhet
E3-uttagningar: Zara Kronos med chans på dubbel

E3-uttagningar: Zara Kronos med chans på dubbel

Zara Kronos satsar mot en dubbel. Efter att senast vunnit finalen av långa E3 tog hon på söndagen en lekande lätt seger i uttagningen till den korta på Romme.

Vilka hästar som ska göra upp i E3-finalerna över sprinter-distans avgjordes på Romme på söndagen. Finalerna körs i Gävle den 18 augusti med 925 lax till vinnarna.

Joakim Lövgrens vassa sto Zara Kronos (e. Raja Mirchi) ser ut att ha bra möjligheter att knipa även den korta E3-finalen. Uttagningen vann hon i vilket fall plättlätt. Zara kom enkelt till ledningen i första sväng, fick öppna första 500 efter 11,4 och var sedan totalt ohotad.

Över upploppet lättade treåringen undan i riktigt läcker stil. Hästens sjätte seger i nionde starten kom på 1.12,6a/1640.

Konkurrensen i finalen blir dock förstås tuff. Roger Walmanns Aleppo Pine kommer dit med sex segrar på åtta starter. Hon infriade säkert som favorit i sin uttagning när hon avgjorde säkert efter attack in på sista bortre och seger på 1.13,5a.

Den sista uttagningen till långa E3-fyran Staro Miami, tränad av Ari-Pekka Pakkanen och körd till seger av Mika Forss. Stoet fick dödens med 600 meter kvar och hade avgjort redan ur sista sväng. Undan i mycket trevlig stil på 1.12,6a.

Anders Zackrisson har en väldigt fin sort i Devil Sound. Nu kom en välförtjänt seger i första kvalet för hingstarna och valackerna. Devil Sound blixtrade till spets och stannade i den positionen till mål till seger på 1.11,8, snabbast i försöken.

Spets var också seger-melodin för Filur Sisu, körd av sin tränare Per Nordström. I sin uttagning tog han karriärens första seger, där han höll undan precis för tufft utmanade Fortune Mearas. 1.12,3a visade klockan här.

Jerry Riordan också med en finalist. Carl Johan Jepson körde Betting Gangster till segern, efter attack i sista sväng där han avgjorde till säker seger i en snabb avslutning sedan Global Withdrawl felat kort före mål. 1.13,4a var tiden i mål, efter sista 500 nedåt 1.10.

Finalfälten efter lottning och spårval (häst-tränare):

E3 hingstar och valacker, 1640 auto

1 Devil Sound – Anders Zackrisson
2 Filur Sisu – Per Nordström
3 Betting Gangster – Jerry Riordan
4 Bartitone Artist – Markus B Svedberg
5 Önas Nougat – Per Nordström
6 Fortune Mearas – Svante Båth
7 Jaguar Dream – Claes Sjöström
8 Funky – Tomas Malmqvist
9 Ninepoints Yankee – Jörgen Westholm
10 Dats So Cool – Marcus Lindgren
11 Even’s Cool Boy – Robert Dunder
12 Flight Dynamics – Stefan Melander

E3 ston, 1640 auto

1 Zara Kronos – Joakim Lövgren
2 Aleppo Pine – Roger Walmann
3 Staro Miami – Ari-Pekka Pakkanen
4 Fragolini Am – Lars-Göran Söderberg
5 Indiana Boko – Timo Nurmos
6 Aria – Roger Walmann
7 No Matter – Svante Båth
8 Flash Am – Roger Walmann
9 Luce Axe – Jevgeni Ivanov
10 Racing Brodda – Mattias Djuse
11 Loser on Loser – Fredrik Wallin
12 Global Wild Card – Svante Båth

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hambletonian: Atlanta satte killarna på plats - Stordag för Jimmy Takter
Nästa nyhet
Hambletonian: Atlanta satte killarna på plats – Stordag för Jimmy Takter

Hambletonian: Atlanta satte killarna på plats – Stordag för Jimmy Takter

Stoet gjorde det. Atlanta slog knockout på killarna i Hambletonian och fixade en bejublad seger för far och son Zeron. Jimmy Takter hade återigen en stor dag på Meadowlands och vann de övriga tre största loppen.

Inte sedan Continentalvictory gjorde det 1996 hade ett sto vunnit Hambletonian, men nu var det dags. Atlanta hyllades som det totalt fjortonde stoet i historien att ha vunnit världens största unghäst-lopp. Tränar gör Rick ”the Whip” Zeron och i sulkyn satt sonen Scott Zeron, som vann loppet för två år sedan med Marion Marauder.

Förspelet till finalen skedde inte utan dramatik. För Åke Svanstedt blev det fiasko med loppets favorit Six Pack. Efter att ha fått stora positionsproblem bakom en tröttnande häst, provade han på upploppet att nå en finalplats genom att kasta fram sin häst invändigt, något som resulterade i att man krokade ihop med galopp som följd.

Det försöket gick i stället till Jimmy Takter som själv körde Tactical Landing till seger på 1.09,9a. Takters på förhand mest betrodde Hambo-häst Wolfgang stod dock inte att känna igen i det första heatet och missade finalbiljett. Här satte Atlanta iväg i ruskig fart i spets (1.06 efter 800 meter) men blev på mållinjen upphunnen av vasst avslutande Crystal Fashion. Segertiden skrevs till enorma 1.08,5, nytt världsrekord för treåriga valacker.

I finalen bar det dock hela vägen för Atlanta. Chapter Seven-dottern, uppfödd av svenska Order by Stable, gasade precis som i försöket iväg till ledningen. Den här gången fast besluten att aldrig släppa någon förbi sig. Takter klev efter halva racet fram utvändigt med Tacital Landing, men Atlanta svarade med ett rejält ryck i sista svängen.

Tacital Landing närmade sig över upploppet, och längre ut gick än snabbare skrällen Met’s Hall, men ingen kunde rubba Atlanta som säkert höll undan på segertiden 1.08,9a/1609 meter, medan Scott Zeron knöt näven i segergest över mållinjen. Segern i Hambletonian är värd en halv miljon dollar och för Atlanta var det här 10:e segern i 17:e starten.

– Jag var egentligen inte så oroad över hur fort det gick i försöket, det gällde mer att hon skulle ta det på rätt sätt, bli än bättre till finalen och visa att hon är en champion. Och det gjorde hon, sa Scott Zeron efter storsegern.

Met’s Hall slutade två, medan Jimmy Takter ordnade tredje-priset bakom Tactical Landing. Crystal Fashion inkom som fyra, inte långt efter. Örjan Kihlström körde Marcus Melander-tränade Evaluate som nådde finalen och där gjorde ett bra lopp bakom täthästarna och slutade femma. För Melanders andra hopp Fourth Dimension slutade det dock olyckligt, en galopp ur sista sväng i försöket spolierade en trolig finalplats.

*****

*Jimmy Takters monstersto Manchego gick inte att stoppa i en stenhård upplaga av Hambletonian Oaks. Segern betydde den femte raka (!) i loppet för Takter – och för kusken Yannick Gingras som valde en perfekt dag att fira sin födelsedag på.

Manchego (e. Muscle Hill) gick tidigt till ledningen och stannade där. Åke Svanstedt synade dödens in mot sista kurvan med Plunge Blue Chip och försökte pressa ledarinnan och över upploppet avlossade Trond Smedshammer Phaetosive som avslutade starkt, men Manchego var för bra och kunde vinna ohotad på supertiden 1.08,4a, vilket betydde nytt löpningsrekord och två tiondelar från världsrekordet. Manchego noterades nu för sin 17:e seger i 19:e starten.

*Marcus Melander hade favoriterna i Peter Haughton, men det var återigen Jimmy Takter som slog till. Precis som i fjol körde Yannick Gingras vinnaren – som i år stavades Don’t Let’Em. Muscle Hill-sonen tog här sin tredje seger i fjärde starten efter att ha gjort merparten av loppet i spets.

Don’t Let’Em övertog snart spets och fick Gerry utvändigt om sig efter halva distansen, denne hade dock inte skuggan av en chans när ledaren stack ifrån lätt över upploppet och kom i mål på 1.09,5a, en strålande segertid som är den snabbaste i loppets historia. Marcus Melander-tränade Green Manalishi avslutade bra och blev tvåa, medan stallkompisen och favoriten Greenshoe missade sina chanser efter en tidig galopp.

*Johnny Takter kunde efter Jim Doherty för de tvååriga tjejerna plussa på sin digra meritlista med seger i ännu ett klassiskt storlopp. Bakom Jimmy Takter-tränade The Ice Dutchess (e. Muscle Hill) levererade han en liten skräll.

The Ice Dutchess blev perfekt körd; forcerades till spets efter knappt halva distansen, men släppte till likaledes Takter-tränade favoriten Beautiful Sin. När upploppet nalkades blev det invändigt fritt spelrum, det tackade The Ice Dutchess för och avgjorde säkert före stallkamraten. Trea slutade en bra spurtande Hanna Dreamgirl. Vinnaren noterades för 1.10,7a som segertid.

*Johnny körde också Lutfi Kolgjini-ägde Tae Kwon Deo som avstod Hambletonian för att i stället gå ut i Dennis Drazin. Det slutade med en andraplats på starkt sätt efter att ha travat merparten av loppet i dödens. Segrade gjorde Helpisontheway som spurtade starkt för Tim Tetrick på 1.09,5a.

*John Cashman för den äldre eliten fick se en överraskning, så till vida att storfavoriten Hannelore Hanover fick sträcka vapen för första gången i år. Hon kom igenom bra, körde efter knappt halva distansen avverkad fram och övertog från Marion Marauder. Men över upploppet blev det stenhårt; favoriten fick motvilligt ge sig mot Will Take Charge, men ingen kunde svara Marion Marauders vassa avslutning. Den tidigare Hambo-vinnaren hann fram för Scott Zeron på 1.09,6a över 1810 meter.

*Team Takter och Gingras var storfavoriter att vinna John Steele för de äldre stona med Ariana G. men hon fick ge sig i ledningen. Loppet blev stenhårt till slut där flera hästar möttes över linjen, men bäst avslutade jätteknallen Dream Together som för Bob McClure vann på 1.09,3a. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Raja Ribbs sköna skräll i Sommartravets final

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson