Trippeltravet på Axevalla, ett av trav-Sverige verkliga guldkorn. En som förstås är extra laddad inför helgen är hemmatränaren Pär Hedberg. På lördag plockar han ut fyra hästar på V75 som det nog är säkrast att ta med i beräkningarna när systemen ska komponeras.

Publikfest, camping och travsport av hög kvalitet i tre dagar vilket kulminerar i den femtionde upplagan av Stochampionatet på söndag. Det väntar på Axevalla i helgen och hemmatränarna har såklart laddat för banans största event. En av dem är stall Palemas Pär Hedberg som vid lördagens V75-tävlingar mönstrar en intressant kvartett.

– Det är klart man blir lite extra taggad när det är den här helgen. Nu är det bara att hoppas att det kan bli några segrar också, säger Pär Hedberg till travnet.se.

En seger kan komma redan i upptakten Bronsdivisionen (V75-1) där sexårige valacken Bålsta Palema ser ut att ha fått en för honom lämplig uppgift.

– Han var sjuk i starten på Vaggeryd näst senast och var därför tunt jobbad inför starten på Solvalla senast. Han gjorde ändå ett bra lopp och med det borde han i alla fall ha gått framåt mycket till nu. Springspår här blev perfekta förutsättningar för honom och det är klart att det är till ledningen vi vill. Det blir barfota runt om den här gången och jag tycker det här ska vara min bästa chans i omgången.

V75-2 är ett lärlingslopp där Linus Svensson sköter töm-föringen bakom Diva Deo. Stoet har i år gjort två lopp efter att dessförinnan haft ett långt uppehåll.

– Hon har varit opererad i framknäna men har hunnit med två lopp nu och ska väl komma allt mer med det, tycker man. Det är klart att läget här är vanskligt men samtidigt har hon nog sin bästa bit till slut och den långa distansen borde gynna henne. Vi provar nog ett halvstängt norskt huvudlag nu och förhoppningsvis kan det ha en viss effekt. Tar man med ett par stycken så ska man nog tänka på henne.

X.L. Bygg Palema har haft en bra säsong i år med tre segrar på sina fem starter. Nu är det dags att prova på V75 för valacken som är stallets bidrag i lägsta klassen (V75-3).

– Han har gått jämnt och bra en tid nu och han ska vara i fortsatt fin form, men nu möter hästen förstås ett tuffare mot-stånd än han brukar. Spåret behöver dock inte vara så dumt för hans del och helt borta tycker jag inte att han ska vara här, även om han nog behöver mycket klaff för att räcka.

Southwind Feji är en häst som vi väl känner till. Hon har tjusat publiken med sitt stora antal segrar och femåringen hålls som ett av våra bästa ston i landet. Amerikanskan stod med nio raka segrar innan raden bröts i april och efter ett uppehåll på några månader var hon tillbaka i ett tufft gäng på Solvalla senast. Det slutade med ett femtepris.

– Det var inga fel på henne i våras, men hästen var lite loj, det var inte det rätta trycket i henne så hon fick ett par veckors vila och ta igen sig lite. Jag var nöjd med henne senast och det var nog lite krafter sparade i mål, det loppet ska ha fört framme henne mycket.

Kommer hon vara lika vass som vid segrarna redan?

– Det är klart att det där är alltid svårt att säga, men jag tycker att hästen är så pass bra redan nu att hon ska ha segerchans här. Sedan är det många att runda här och det måste till lite klaff i loppet, men jag tycker det känns som att hästarna på tillägg är lite tuffare än de som står tjugo meter före i det här loppet, säger Pär Hedberg. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Kallblods-kalas när Derbyt körs i Östersund

Kallblods-kalas när Derbyt körs i Östersund

Kallblodsderbyt utgör kvällens huvudevent men det vankas också mycket annat kallblodsgodis när det ska tävlas på Östersundstravet på onsdag.

V86 på Östersundstravet nästa onsdag blir en fest för alla kallblodsfans. Fyra av avdelningarna utgörs av lopp för den nordsvenska rasen och main event förstås Kallblodsderbyt. Här blir Jan-Olov Perssons kulletta Tekno Eld, som i fjol vann Kriteriet, stor favorit.

De fyraåriga stona gör upp i Derbystoet. Samme Perssons Stjärnblomster vann sin uttagning senast och lär i främsta hand slåss om segern med fina norskan Ness Tjo Edel.

Den äldre kallblodseliten går ut i Sven O Perssons Minne. Det här är ett lopp som Månprinsen A.M. vunnit hela tre gånger tidigare och självklart finns han på startlinjen i år. Det i ett möte med bland andra fjolårsvinnaren Järvsörappen och hedersgubben Odin Tabac. (Foto: ALN).

Här är startlistorna:

Svenskt Kallblodsderby, 2140 auto

1 Philip Ess – Öystein Tjomsland
2 Bokli Rapp – Geir Flåten
3 Tekno Eld – Ulf Ohlsson
4 Valle Ask – Tom Erik Solberg
5 Hugo Bäck – Göran Antonsen
6 Pistus – Arve Sjoner
7 Zitor – Kaj Widell
8 Lens Gutt – Ole Johan Östre
9 Brenne Banker – Örjan Kihlström
10 Delsbofaks – Ulf Eriksson
11 Myrsjö Stalo – Micael Melander
12 Björlifix – Rikard N Skoglund

Derbystoet, 2140 auto

1 Eldteksa – Ulf Ohlsson
2 Stjärnblomster – Örjan Kihlström
3 Ness Tjo Edel – Tom Erik Solberg
4 Skeie Stjerna – Öystein Tjomsland
5 Silver Sprinta – Rikard N Skoglund
6 Sohlbusan – Henrik Svensson
7 Mjölner Torine – Jan Roar Mjölneröd
8 B.W. Mimmi – Jan Ove Olsen
9 Mai Oda – Johan Ole Östre
10 Brenne Bitti – Jörgen Westholm
11 Klack Nova – Oskar J Andersson
12 Zicolina – Micael Melander

Sven O Perssons Minne, 2140 auto

1 Särpefanten – Ole Johan Östre
2 Art Kjarvald – Ulf Eriksson
3 Flex – Paw Mahony
4 Trippa Undan – Magnus A Djuse
5 Järvsörappen – Jomar Blekkan
6 Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
7 Titan Tabac – Martin P Djuse
8 Odin Tabac – Jörgen Westholm
9 Pydin – Ove A Lindqvist
10 Hellin Faxen – Olav Mikkelborg
11 Hulte Magnus – Oskar Kylin Blom
12 Ingbest – Tom Erik Solberg

Läs även: Tekno Eld blir svårslagen i Kallblodsderbyt

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kuskarna i Björnkampen - Minnucci återvänder
Nästa nyhet
Kuskarna i Björnkampen – Minnucci återvänder

Kuskarna i Björnkampen – Minnucci återvänder

Det är en häftig mix av meriterade kuskar och up and coming talanger som ska göra upp i den klassiska kusk-matchen Björnkampen på Bodentravet i nästa vecka.

Det är nästa torsdag, den 26 juli, som kuskmatchen Björn-kampen körs i Boden. Vilka tolv kuskarna som ska delta är nu klart, det skriver banan på sin hemsida.

Fjolårets björnspjut togs hem av Giampaolo Minnucci, för alltid känd som kusken bakom sagohästen Varenne, och italienaren återvänder till Norrbotten även i år. Sällskap får han av den allt mer framgångsrike landsmannen Alessandro Gocciadoro.

I övrigt bjuder matchen på en intressant mix. Rutinerade drivers som vår egen rikschampion Ulf Ohlsson, Finlands mäster Mika Forss och Kaj Widell ska tävla mot bland andra talangerna Magnus Teien Gundersen från Norge samt Kevin Oscarsson. (Foto: ALN).

Här är deltagarna i Björnkampen:

Jaakko Alamäki (Boden)
Kim Eriksson (Mantorp)
Mika Forss (Finland)
Alessandro Gocciadoro (Italien)
Giampaolo Minnucci (Italien)
Roger Nilsson (Boden)
Ulf Ohlsson (Solvalla)
Hanna Olofsson (Boden)
Kevin Oscarsson (Halmstad)
Rikard N Skoglund (Bergsåker)
Kaj Widell (Solvalla)
Magnus Teien Gundersen (Norge)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Very Kronos obesegrad felfri - galopp för Villiam
Nästa nyhet
Very Kronos obesegrad felfri – galopp för Villiam

Very Kronos obesegrad felfri – galopp för Villiam

För Villiam stämde det inte alls. Timo Nurmos Derby-favorit galopperade upprepat. Därmed låg vägen öppen för Very Kronos som från ledningen övertygade stort i Eskilstunas Fyraåringstest.

Very Kronos är fortfarande obesegrad som felfri. Svante Båths svarte elegant tog sin nionde seger i sin trettonde start då han i mycket fin stil tog hem Eskilstunas Fyraåringstest på onsdagskvällen. Nu ställs siktet in mot Derbyt för den hyperkapable Ready Cash-hingsten.

Spännande på förhand var det förstås att se Kriterie-vinnaren Villiam i denna sin andra start för året. Men för favoriten funkade det tyvärr inte alls den här kvällen. Villiam föll över i galopp kort efter start, tog sig i kapp i kön men föll åter över i fel gångart med 1200 meter kvar.

Vid det laget satt redan Very Kronos i spets. En position som Erik Adielsson övertagit från Super War Horse efter 750 meter körda. Loppet inleddes i mycket moderat tempo; första 500 efter 16,5 och varvet noterades på 16,0. Efter ett varv hade Alessandro Gocciadoro sänt fram blixtsnabbe italienaren Volnik du Kras i dödens – och denne satte nu upp farten ordentligt över sista bortre.

Duellanterna lämnade övriga, bortsett från Super War Horse som skuggade i rygg ledaren, genom den sista kurvan. Det italienska ekipaget försökte envetet få ledaren på slagsida, men förgäves. Very Kronos besitter löpkunnande utöver det vanliga och svarade ut uppvaktningen till en säker seger.

– Det ligger där och bubblar, han var inte helt nöjd i starten men sedan i loppet var han ju smällfin. Volnik du Kras var jättefin men att gå utvändigt om Very Kronos kanske det inte är någon i kullen som gör. Det blev enkelt i dag, vi fick ta det lugnt i början och han ska förhoppningsvis vara med i Derbyt så det är bra att få några lugna lopp också, sa Erik Adielsson i ATG Live.

Sista varvet avverkades efter nedåt 1.09 med sista 500 på 10,5. Segertiden i mål över Derby-distansen 2640 meter landade på 1.13,2a. Volnik du Kras mycket bra som tvåa en tiondel efter, medan Super War Horse grejade tredjepriset, utan chans att utmana toppduon, på 13,5. Förstapriset var 300 000 kronor.

*En annan häst som imponerade stort under kvällen var den Daniel Redén-tränade fransmannen Caïd Griff som såg helläcker ut i ett högklassigt snabblopp. För Örjan Kihlström fick sexåringen göra hela loppet i dödens på ledande M.T. Insider som anförde i stenhårt tempo.

Första varvet gick efter 1.09 men Caïd Griff syntes oberörd av farten. In på upploppet kopplade man enkelt greppet och gick undan lekande lätt till seger på finfina 1.10,1,a/1640 meter. Efter en resa i andra par utvändigt kunde Charrua Forlan dyka ned på innerspåret den sista biten och därifrån ta hand om andrapriset.

*Kihlström och Redén också i femåringsloppet som blev en enkel affär för fine Love Matters. Efter att ha tagit hand om taktpinnen direkt kunde Love Matters i en mycket kvick avslutning (07,6 sista 500) utan bekymmer svara ut Ubertino Grifs angrepp till vinst på 1.12,8a över 2140 meter. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bomben: Urlo dei Venti dopad i Oslo Grand Prix
Nästa nyhet
Bomben: Urlo dei Venti dopad i Oslo Grand Prix

Bomben: Urlo dei Venti dopad i Oslo Grand Prix

Italienske stjärnan Urlo dei Venti vann Oslo Grand Prix i suverän stil. Men nu kommer trista nyheter. Hästen har testats positivt vid ett dopningsprov i samband med storloppet.

Lotteria-vinnaren och den till Elitloppet inbjudne Urlo dei Venti segrade den 10 juni i Oslo Grand Prix och har därefter hållits som en av Europas hetaste hästar. Men på onsdagen släppte norska travförbundet DNT bomben – hästen har testats positivt vid det dopningsprov som togs efter segern.

Både blod- och urinprov togs på Urlo dei Venti efter OGP och båda A-proven visar spår av triamcinolonacetonid, en form av kortisonpreparat. Nu är B-provet sänt till analys och ger också det ett positivt utslag mister Urlo dei Venti sin seger i Oslo Grand Prix som då i stället tillfaller måltvåan Evil Enok M.E.

Till norska tgn.no säger hästens ägare Stefano Simonelli att hästen har behandlats i knäna den 11 maj, vilket är 29 dagar före starten i OGP. Det tillämpas 28 dagars karenstid på kortison.

– Vi är förtvivlade. Vi har följt alla regler. Vi fick reglerna översända av travförbundet i Norge och har förhållit oss till dessa. Vi hade en egen vakt som följde Urlo dei Venti hela vägen till Norge, och också på plats i Norge, säger Stefano Simonelli.

Femårige Urlo dei Venti har hittills travat in 9,5 miljoner kronor och har varit aktuell för flera storlopp så som Hugo Åbergs och UET Trotting Masters-finalen. Nu har hästen tilldelats 90 dagars startförbud från och med den 6 juli och tills ett negativt C-prov lämnats.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bara sex hästar i kvalet till Jubileumspokalen

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson