Lördagens tävlingar på Meadowlands blev en stor succé för Åke Svanstedt. Efter att först ha kört världsrekord med Six Pack – slog sedan stoet Plunge Blue Chip till med en ännu snabbare tid.

Det var i den ena avdelningen av Stanley Dancer Memorial (181 000$) som Six Pack visade framhovarna. Åke Svanstedt skuggade som tredje häst men efter halva distansen körd styrdes Muscle Mass-sonen fram i dödens på anförande Alarm Detector och tempot skärptes avsevärt.

Six Pack satte klorna definitivt i ledaren när man nådde upploppet och gick säkert ifrån till seger på 1.08,4a/1609 meter. Segertiden innebar ett nytt världsrekord för treåriga hingstar, en putsning med en tiondel av det rekord som Donato Hanover satte för snart elva år sedan.

Här slutade Jimmy Takters You Know You Do tvåa efter att ha spurtat ned Alarm Detector den sista biten. Takter hade sedan tidigare vunnit den andra avdelningen av Stanley Dancer med Wolfgang (e. My MVP) körd till vinst av Yannick Gingras på 1.09,2a.

*Six Pack var dock inte den snabbaste treåringen under aftonen. Stoet Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass) använde ett liknande till-vägagångssätt när hon för sin tränare Åke Svanstedt vann Delvin Miller Memorial.

Plunge Blue Chip inledde som fjärde häst men styrdes efter 800 meter fram utvändigt om Manchego som travade i spets. Duon gjorde upp i en häftig duell hela upploppet ned, där Plunge Blue Chip satte nosen först på målfotot.

Segertiden var fenomenal – 1.08,2a/1609 meter var inte bara nytt världsrekord för treåriga ston, utan också den snabbaste tid en treårig travare noterat någonsin, alltså två tiondelar snabbare än Six Pack timmarna tidigare. Jimmy Takters Manchego stor i nederlaget på samma tid. Den andra avdelningen av Delvin Miller gick till Phaetosive som för sin tränare Trond Smedshammer travade 1.09,3a.

*Kvällens högst doterade race var Hambletonian Maturity (405 850$) för fyraåringarna. Här stod Jimmy Takters supersto Ariana G. för en ny show. Yannick Gingras körde resolut till ledningen in i den första kurvan och efter det var Ariana G. i sin egen klass. 1.09a blankt över 1810 meter var vinnartiden. (Foton: ALN).

Se Six Pack vinna här.
Se Plunge Blue Chip vinna här.
Se Ariana G. vinna här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V75: Ingen stod emot Propulsion – vann på 1.09,2

V75: Ingen stod emot Propulsion – vann på 1.09,2

Han är kung, Propulsion. Konkurrenterna gjorde sitt bästa för att lugga Daniel Redéns kanon på segern i Årjängs Stora Sprinterlopp – men ”Proppens” starka avslutning talade åter segerspråk.

Den här gången hann Propulsion fram. För ett år sedan svarade hästen för en flygande avslutning i spåren, men lyckades inte ta sig förbi Dante Boko. Nu blev det en säker seger. På det häftiga nya löpningsrekordet 1.09,2 uppdaterade Propulsion sin meritlista med seger också i Årjängs Stora Sprinterlopp, en seger värd 600 000 kronor.

– Jag tyckte han såg mycket bättre ut i dag, det flöt finare för honom som det såg ut därifrån jag satt. Att ha en sådan här häst i stallet betyder otroligt mycket, jag är fantastiskt stolt, sa Daniel Redén som själv körde In Vain Sund (som blev sjua) i loppet, i ATG Live.

Det blev ordentlig fart på loppet redan från början, kanske inte oväntat. Arazi Boko höll förvisso upp spets efter en envig med Dante Boko, men tvingades till 1.07 första 500. Särskilt mycket lustigare blev det inte för kämpen Arazi Boko när Ulf Ohlsson direkt tog sats och landade i dödens med Nadal Broline.

09,4 första varvet stod det på klockan och det passade såklart Propulsion perfekt där han satt placerad i tredje utvändigt. 600 kvar blev det avancemang i tredjespår och Elitlopps-tvåan tuffade tungt fram i spåren samtidigt som Nadal Broline började få grepp om ledaren.

Reijo Liljendahls fajter kämpade storstilat, såg ett kort ögonblick in på upploppet ut som vinnaren, men Propulsions tuffa avslutning blev återigen en vinnande sådan. Med 100 meter kvar var segern i hamn, Kihlström behövde inte bruka några yviga gester för att säkra segern.

– Det är en grym häst, helt enkelt. Det blev bättre kört för oss i år, en hård öppning och jämnt och bra tempo. Nadal Broline var bra, men han är otroligt säker den här hästen och vi vann ju lätt till slut. Jag vill inte ranka hästar, men han är en bland de allra bästa jag kört, sa Örjan Kihlström som tog sin femte inteckning i loppet.

Tredjeplatsen gick till fjolårets vinnare Dante Boko som hittade loss från vinnarhålet och sköt till på ett mycket bra vis på innerspåret den sista biten. Bakom grejade Volstead ett fjärdepris efter en invändig resa. Galopp med 500 kvar blev det för Maori Time, då i rygg på vinnaren.

*****

*Femårige Uppohoppa stod för en riktigt stark insats i Brons. För Örjan Kihlström spårade han loppet men fick favoriten Jacques Noir utvändigt om sig. När denne stannade över sista bortre avlöste i stället Dreamboy As i en kraftfull forcering. Då inte heller det bet på Uppohoppa kom Monfalcone med en fin slut-rökare – men ledaren höll lika starkt som säkert hela vägen. 1.13,4a/2640 visade den Pasi Aikio-tränade vinnaren.

*Magnus Dahlén har stallet i toppform och med Cavidendron kom en ny V75-viktoria. Fyraåringen stod för en mycket fin insats i stoloppet, där hon gjorde hela resan i dödens på Mellby Euphoria som gick i spets. När ledarinnan var slagen in på upploppet, var det Xanthis Amazing som kom med en vass avslutning, men Cavidendron redde ut uppgiften. 1.14,0/2140 var seger-tiden. I sulkyn, Carl Johan Jepson.

*Segergest av Jimmy Jonsson när han satte dit Alf Jonssons Granetta i Erik Perssons Minne. Det blev riktigt lätt till slut för det femåriga stoet. Granetta kunde följa favoriten Nordby Fröy över den sista bortre långsidan, gick till attack 300 kvar och hade avgjort en bit in över upploppet. 1.24,5 på 2160 visade den fina vinnaren som belönades med 200 000 kronor.

*Björn Goop i Klass 2-försöket. Favoriten Bear Hope redde ut uppgiften. Från bricka åtta hittade Björn så småningom andra utvändigt och med 700 meter kvar var det dags att kliva in i huvudrollen. Fyraåringen svepte raskt fram, kopplade greppet och höll utan problem undan för en fint avslutande Tindra Star. 1.14,9/2640 meter var vinnartiden.

*Norskt i Klass 1 när fyraårige Zelov stod för ett litet rens. Tempot var högt i loppet, vilket skulle gynna fyraåringen som travade som fjärde häst i andraspår. Efter att ha blivit framdragen sista bortre styrde Åsbjörn Tengsareid på för fullt via fjärdespår mitt i sista sväng. Love You-sonen avgjorde lätt på 1.13,0a/2140 meter till första årssegern.

*Skräll signerad Stig H i Silver. Ville Karhulahti skötte uppdraget perfekt bakom Han Herred som tog spets och släppte till Baron Gift ur första sväng. Baron Gift höll starkt i spets efter press, men fick ge sig i sista stegen för Han Herred som från ryggen fick fritt in på upploppet. 1.11,6a/2140 var segertiden. Magic Gwin gick en kraftig långsida, men mattades något sista biten. M.T. Joinville studsade i galopp i starten men gick ett urstark lopp i skymundan. (Foton: ALN).

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Stochampionatet: Untersteiner med tre till final
Nästa nyhet
Stochampionatet: Untersteiner med tre till final

Stochampionatet: Untersteiner med tre till final

Peter Untersteiner blev kvällens man på Axevalla när Stochampionatet klarade av sin uttagningar. Tränaren kvalade in tre hästar till finalen – efter två segrar.

Tre finalister har Peter Untersteiner när Stochampionatet avgörs nästa söndag med 1,2 miljoner kronor i förstapris. Halmstadstränaren tog hem två av de sex uttagningarna på Axevalla. Första segern kom med duktiga Mily – som såg till att ta skalpen på jättefavoriten Dibaba.

Dibaba tog sig fram utvändigt om ledande Mily efter ett varv och övertog strax senare ledningen. Då såg favoriten ut att gå mot säker seger, men när Mily vreds ut i andraspår 200 meter kvar sköt stoet till vasst och kort före mål betvingade hon Dibaba, som dock avancerade till final som tvåa. 1.14,2/2640 var segertiden.

*Peter Untersteiner-seger nummer två kom med Global Upper Style som här tog sin första seger för året på synnerligen rejält sätt. Efter en resa hela vägen i dödens, skaffade hon sig greppet in över upploppet och kunde vinna lätt före Vera Spiro som avslutade fint från vinnarhålet. 1.14,9a klockades vinnaren till.

*”Unter” var nära en tredje seger, med Run Chica Run. Scarlet Knight-stoet anförde sitt fält men fick på linjen se sig slagen efter en häftig slutduell mot Hevin Boko, körd av Jorma Kontio. Timo Nurmos-träningen lämnade andra utvändigt 600 kvar och kunde avgöra till segern efter en blytung långspeed som resulterade i försökens snabbaste segertid på 1.13,9a.

*Även Johan Untersteiner skulle fixa en uttagnings-seger. Havefunwithme stod för aftonens kanske rejälaste insats. Efter att ha gjort loppet i dödens övertog hon kommandot halvvarvet från mål och höll säkert undan före Rose Mary som efter sista varvet i spåren också hållit mycket starkt till den andra finalplatsen. 1.15,0a visade klockorna i mål.

*Frågan är väl dock om inte vassa Vamp Kronos blir favorit i finalen. Jerry Riordans färska vinnare av Stosprintern kunde lugnt ta sig fram i spåren för att ta över spets med två varv kvar från mål och var sedan aldrig hotad. Överraskningen Veiled ordnade på bra sätt andrapriset en bit bakom. 1.14,4a vann Vamp Kronos på, utan att direkt se bottnad ut.

*Björn Goop tog den sista uttagningen, med egen-tränade Mellby Free som fick en trevlig resa som andra häst i andraspår bakom favoriten Vanquish Kronos. Med 350 meter kvar satte Björn in stöten, Mellby Free skaffade sig ett säkert grepp ur sista sväng medan Vanquish Kronos fick kasta handduken. Tvåa efter en rapp spurt blev Charmante Amok. 1.14,7a visade vinnaren. (Foton: ALN).

Finalfältet efter lottning och spårval:

Stochampionatet, 2640 auto (häst-tränare):

1 Mellby Free – Björn Goop
2 Hevin Boko – Timo Nurmos
3 Global Upper Style – Peter Untersteiner
4 Havefunwithme – Johan Untersteiner
5 Mily – Peter Untersteiner
6 Vamp Kronos – Jerry Riordan
7 Veiled – Magnus Dahlén
8 Run Chica Run – Peter Untersteiner
9 Vera Spiro – Anna-Karin Rundqvist
10 Rose Mary – André Eklundh
11 Dibaba – Roger Walmann
12 Charmante Amok – Mattias Djuse

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter supertiden - ny uppgift för Uza Josselyn
Nästa nyhet
Efter supertiden – ny uppgift för Uza Josselyn

Efter supertiden – ny uppgift för Uza Josselyn

Elitlopps-deltagaren Uza Josselyn slog till med seger på magnifika 1.09 blankt senast – nu på söndag är stoet i farten i Frankrike igen.

Schweiziska topptravaren Uza Josselyn, som tränas av René Aebischer imponerade stort när hon i Prix de Washington senaste segrade på toppnoteringen 1.09,0a. När Paris-banan Enghien nu på söndag öppnar portarna till tävlingar, finns det sjuåriga stoet med i startlistorna.

Tillsammans med Alexandre Abrivard är det loppet Prix de Bruxelles som gäller. I racet med ett förstapris på 42 750 euro, möter hon bland andra Jörgen Westholm-tränade Rocky Winner och svenskägde Cash Gamble. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

2150 auto

1 Best of Jets – Léo Abrivard
2 Ulka des Champs – Eric Raffin
3 Rocky Winner – Matthieu Abrivard
4 Cash Gamble – Franck Nivard
5 Vaquéro du Mont – Francois Lagadeuc
6 Uza Josselyn – Alexandre Abrivard
7 Vagabondu Mag – Pierre Vercruysse
8 Beau Gamin – David Thomain
9 Unero Montaval – Gabriele Gelormini
10 Sharon Gar – Jean-Philippe Monclin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Corky-fallet: Veterinären frias på samtliga punkter
Nästa nyhet
Corky-fallet: Veterinären frias på samtliga punkter

Corky-fallet: Veterinären frias på samtliga punkter

Nu har tingsrätten kommit med domen gällande veterinär Anders Ekfalk i den utdragna processen kring ”Corky-fallet”. Veterinären frias på samtliga punkter.

Det uppmärksammade ärendet med hästen Corky i huvud-rollen, som 2014 köptes av Stall Corkad från Christina Takter ledde i höstas till att de båda parterna enades i en förlikning vid tingsrätten.

Nu har dom också kommit gällande det skadestånd som ägarna krävde av veterinär Anders Ekfalk, på grund av vad man menade var felaktig veterinärutövning. Förhand-lingarna skedde i början av juni i år.

Attunda tingsrätt friar Anders Ekfalk på alla punkter, skriver travronden.se. Käranden ska nu ersätta rättegångs-kostnaderna vilka uppgår till cirka 1,2 miljoner kronor.

”Tingsrätten har funnit att Högberg inte har visat att Corky var behäftad med något av de åberopade felen vid besiktningstillfället. Redan på denna grund ska käromålet lämnas utan bifall”, skriver tingsrätten i domen. (Foto: ALN).

Läs även: Corky-fallet: Parterna enas i en förlikning

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lördag: V75-tips till Årjäng

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson