E3-finaler och Svante Båth har visat sig vara en perfekt kombo. Förutsättningarna för en ny succé på Färjestad nu på lördag är utmärkta. Båth har tre finalister som alla tillhör favoriterna.

När den långa E3-finalen kördes förra året bidrog Svante Båth med tre hästar. Det resulterade i en dubbelseger när Coin Perdu vann före Van Kronos. Möjligheterna för ett snarlikt scenario i år när det på lördag dukas upp för final på Färjestad är goda. För att inte säga mycket goda. Talangfyllda trion Global Welcome, Attraversiamo och Global Witdrawl vann alla sina uttagningar.

Den av dem som hittills gjort mest väsen av sig är S.J’s Caviar-sonen Global Welcome. Han har inför det här vunnit åtta av sina nio lopp och med segern i Uppfödningslöpning som kronan på verket. Så här långt, tål att påtalas.

– Han har ju gjort allt rätt hittills. Det var ju det att han trampade sig i Svampen, som varit den enda plumpen i protokollet. Hästen var fin senast men det är klart det har sin fördel att när de varit så bra och får stor respekt med sig. Det var nog starten som var det mest intressanta då, att han kom iväg så bra var positivt, säger Svante Båth till travnet.se.

Den i felfritt lopp obesegrade Global Welcome har så här långt i karriären fått bära epitetet ”kullkung”, frågan är hur många kliv framåt han tagit sedan tvååringssäsongen.

– Det är klart att han blivit bättre men han varit så bra från början redan, så det räcker liksom att han bara utvecklats lite, om man säger så.

Global Welcome ska på lördag köras av Örjan Kihlström. Efter uttagningarna senast utföll lotten som så att det i finalen blev bricka två. Något som givetvis inte går att klaga på.

– Spåret är perfekt för hans del, härifrån kan Örjan välja precis hur han vill ha det. Sedan är det alltid upp till kusken att lägga upp det.

Attraversiamo är nästa löfte från Båths stall. Många håller honom som favoriten på lördag. I år har Kiss Francais-hingsten varit fläckfri i tre raka segrar, även fast hästens aktion i sista sväng i försöket senast skapade en smula oro. Högst tillfälligt dock, skulle det visa sig.

– Det är bara bra med honom också. Jag var dock lite orolig senast eftersom han inte travade riktigt i sista kurvan och undrade varför. Men sedan så visade det sig ju att han tappat en framsko och då gick det i stället från att ha varit lite besviken till att jag blev mer nöjd med både hästens och kuskens prestationer.

Hur snabb ut är han, kan det bli spets nu?

– Det är intressant det där. Skulle jag nu inte varit tränare så hade det varit väldigt kul att spekulera i hur det här loppet kommer att köras. Attraversiamo kan öppna bra han också, men sedan är frågan om någon av dem kommer förbi Hitman River som jag var otroligt imponerad av senast. Jag har full förståelse för om den blir favorit till och med, även om vi såklart hoppas vi ska gå ut och slå honom, menar Svante.

Erik Adielsson har varit ordinarie kusk bakom samtliga tre och körde också trion i uttagningarna senast. Hans val föll dock på Attraversiamo.

– Jag lät honom få tid att fundera, men hade inga åsikter om det i det avseendet. Det var nog ett svårt val men Atterversiamo blev hans val.

Det har pratats lite om att Attraversiamo ska testas med jänkarvagn nu?

– Det blir vanlig vagn. Jag värmde honom i jänkarvagn en gång och har tänkt på det, men vi känner oss så trygga med den vanliga med stängerna så vi behåller den i alla fall i någon start till.

Återstår gör Global Withdrawl (e. S.J’s Caviar) som kom igång lite senare på säsongen i fjol än sina två stallpolare, men i gengäld klivit fram rejält de senaste månaderna. En förlust på sju starter har det blivit i år. Skulle man kunna säga att Global Withdrawl är lite av uppstickaren i gänget?

– Ja, men han är ju det. Han har kommit lite mer bakifrån och jobbat sig in i det. Från arbetarklass in i finrummet, skulle vi kunna säga. Men har verkligen gjort det bra och gjort sig förtjänt av det. Han är kanske den som utvecklats mest och han har också varit igång hela säsongen vilket ger honom en liten fördel, just nu i alla fall. Sedan kan man ju inte starta året runt givetvis.

Är det rent av så att han är den startsnabbaste i trion?

– Ja, det skulle jag säga. Sedan är jag inte alls säker på att han tar en längd på de övriga av mina två, men på hundra meter på linje då är han den snabbaste av dem.

Nu till den svåra uppgiften. Om du skulle rangordna de här tre hästarna då?

– Det är det här som är så jäkla bra med att bara vara tränare. Det är mitt jobb att träna hästarna och ni ska tippa. Jag kan ju inte göra ert jobb också, skrattar Svante.

Okej, lite frågesport då. Hur många E3-finaler har du vunnit till dags dato?

– Elva. Men det vet jag mest för att jag läste det någonstans häromdagen.

Rätt svar av Svante. Hela elva finalsegrar har stallet plockat genom åren i just i E3. Ett resultat som är anmärkningsvärt och gjort att tränaren ofta kallats expert på just unghästloppen. Vad är hemligheten?

– Det är hårt jobb såklart, men först och främst gäller det att jag får förtroendet från mina kunder. Sedan ska man köpa in rätt häst och sedan är det upp till mig och personalen att förädla den på rätt sätt. Jag tycker vi jobbat fram ett system som fungerar för att få hästarna förnuftiga och att de tidigt kan utvecklas på ett socialt sätt. Sedan är också en fördel om man varit igång med de tidigt redan som tvååringar, det skapar en större rutin gentemot de som inte gjort lika många starter.

Om det nu skulle bli en tolfte E3-seger på lördag, kommer det vara lika kul som vid den första?

– Det är lite sjukt det där, för man vet aldrig det före. Jag kom ihåg när vi vann Uppfödningslöpning med Luxury Ås (2002) och då hade vi ju redan vunnit Kriteriet och innan och andra stora lopp. Men det var Lasse Lindberg som körde, han som hjälpt mig så mycket men avsagt sig styrningarna i de stora loppen. Vi fick tjata på honom för att han skulle köra och det var så jävla stort då, kändes som en stor seger, men det förstod man först efteråt. Robert Bergh sa till mig en gång efter jag vunnit Kriteriet att du kommer njuta mer nästa gång, och så är det också; man kanske är gladare första gången men man njuter nog mer den andra.

Båth har dock fler hästar till start på Färjestad på lördag. Stallet finns representerat även i stofinalen (V75-2) där Explosive Matter-tjejen No Matter kvalade in som tvåa senast. En häst under utveckling.

– Det var någon som sa att det här är den enda E3-finalen som jag inte vunnit, så det skulle ju vara något. Hon har varit fin i de två senaste och jag är jättenöjd med hennes utveckling och att hon fungerar. Här möter hon några som kanske är lite bättre, men hästen är snabb ut och hittar nog ett bra lopp. Det är väl en platschans i alla fall.

Avslutningsvis, Global Unlimited i Klass 1 (V75-5). En fyraåring med stor kapacitet som dock inte haft någon lycka med spårlottningen.

– Han stötte på övermakten senast och han gör det igen. Det försvåras också av att han åter fick ett tråkigt läge så det kommer bli svårt. Jag var inne ett tag på att han skulle gå barfota den här gången men jag tror vi sparar det till ett roligare tillfälle. Det är en bra häst i grunden annars, säger Svante Båth. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Fyra starter planerade – så är Bold Eagles schema

Fyra starter planerade – så är Bold Eagles schema

Det kommande schemat för Bold Eagle är satt. Fyra lopp återstår fram till vintermeetinget. Men ingen av dem sker i Sverige.

Efter att ha återvänt till vinnarcirkeln i Prix René Ballière senast tar Bold Eagle sikte mot nya lopp. På hästens officiella Twitter har nu det tänkta schemat för framtiden publicerats.

Nästa uppgift för ”Örnen” är en utflykt till La Capelle och ett race ingående i Challenge du Trot-serien. Det åtföljs i augusti av ett titelförsvar i belgiska storloppet Grand Prix de Wallonie och därefter Prix d’Été på Vincennes innan man avslutar med en tur till franska landsortsbanan Feurs.

Sedan laddas Bold Eagle givetvis Vincennes vintermeeting som inleds i slutet av november och sedan kulminerar med Prix d’Amérique sista söndagen i januari. (Foto: ALN).

Här är Bold Eagles schema:

8 juli: La Capelle, P. de la Communaté de Communes
4 augusti: Mons, Grand Prix de Wallonie
8 september: Vincennes, Prix d’Été
28 oktober: Feurs

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86: Allaballakaitoz stormtrivdes på Åmålstravet
Nästa nyhet
V86: Allaballakaitoz stormtrivdes på Åmålstravet

V86: Allaballakaitoz stormtrivdes på Åmålstravet

Allaballakaitoz är en riktigt pigg tioåring. Det bevisade hästen när han enkelt spänstade runt till seger i Torsten Janssons Minneslopp på Åmålstravet.

Dubbelmiljonären Allaballakaitoz kom till Lindesbergs-amatören Malin Hurtig för ett år sedan och den tioårige valacken tycks trivas fint i den nya regin. Under onsdagens V86-trav på Åmålstravet fick han återknyta bekantskapen med sin tidigare tränare Peter Untersteiner – något som slutade i succé.

Torsten Janssons Minneslopp blev kvällens clou på den dalsländska ovalen men Allaballakaitoz såg till att förvandla det till en enmansshow. Efter att ha svarat ut favoriten Fossens Bonus från början, kunde gamlingen göra loppet ohotad i spets.

Allaballakaitoz lämnade sina lekkamrater med halvvarvet kvar och tog segern, värd 80 000 kronor, i smått överlägsen stil på 1.11,4a/1680. En tid som var två tiondelar från banrekordet på Åmål.

*I ”Ändå Något” delade Bryssel och Barkevious Mingo på favoritskapet och de båda skulle göra upp om segern – trots att duon inledde med galopp. Men när den sistnämnde åter kastade sig i galopp i sista sväng, lämnade han vägen öppen för Bryssel som därmed för Björn Goop vann lätt på 1.15,9/2900.

*Diamantstoets försök gick till Mattias Djuses trevliga Havana Boko som fick överta täten ur den första kurvan och sedan kunde stanna där till mål. Det hårdnade till sista biten mot Vera Spiro men ledaren höll undan till fjärde raka.

*Magnus Jakobsson körde femåriga Ottens Dibaba till årets första viktoria i Klass 2-försöket. Stoet blixtrade till spets när bilen lämnade fältet och hade sedan inga problem att hemföra segern.

*Christer S A Karlssons vinstvane Erwin återvände till vinnarcirkeln efter en stark prestation. För Stefan Söderkvist fick han göra loppet hela vägen i dödens, men avgjorde ändå till seger i en jämn slutstrid. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kusk-EM: Höitomt i pole position - Ohlsson åtta
Nästa nyhet
Kusk-EM: Höitomt i pole position – Ohlsson åtta

Kusk-EM: Höitomt i pole position – Ohlsson åtta

Norges representant Eirik Höitomt sitter i pole position efter det att halva Kusk-EM avverkats. För Ulf Ohlsson har det dock inletts något trögare.

Kusk-EM pågår under onsdag och torsdag och när tävlingen inleddes på Bjerke var det hemmakusken Eirik Höitomt som slog an tonen. Efter att tidigare under kvällen varit både trea och tvåa, avslutade han den med en seger och leder därmed sammandraget halvvägs.

Den regerande mästaren, Finlands driver Mika Forss, ligger på andraplats efter att ha vunnit kvällens första lopp. Segrar noterades också för Michael Nimczyk (Tyskland), Rick Ebbinge (Nederländerna) och John Richardson (Irland).

Kvällen på Bjerke var tuffare för vårt svenska hopp Ulf Ohlsson. Med en fjärde plats som bästa resultat ligger han inför dag två åtta i tabellen. Kusk-EM fortsätter och avslutas på Åbytravet under torsdagen. (Foto: ALN).

Ställningen efter första dagen:

1 Eirik Höitomt, Norge, 58 poäng
2 Mika Forss, Finland, 46 poäng
3 Michael Nimczyk, Tyskland, 45 poäng
4 Rick Ebbinge, Nederländerna, 45 poäng
5 Franck Nivard, Frankrike, 35 poäng
6 John Richardson, Irland, 34 poäng
7 Miguel Mestre, Spanien, 33 poäng
8 Ulf Ohlsson, Sverige, 29 poäng
9 Rodney Gatt, Malta, 28 poäng
10 Hubert Brandstätter Jr, Österrike, 23 poäng
11 Steen Juul, Danmark, 23 poäng
12 Mario Minopoli Jr, Italien, 21 poäng

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitlopps-hästar gör upp i franskt sprinterlopp
Nästa nyhet
Elitlopps-hästar gör upp i franskt sprinterlopp

Elitlopps-hästar gör upp i franskt sprinterlopp

Årets båda Elitlopps-hästar Dreammoko och Amiral Sacha är två av deltagarna i det franska sprinterloppet Prix de Washington som avgörs på lördag.

Det finns anledning att tro att det kommer gå undan på Enghien den här lördagen. Under dagen ska Grupp 2-loppet Prix de Washington köras, ett av få franska race vilket avgörs över den engelska milen.

I startfältet hittas bland andra Dreammoko, årets Elitlopps-fyra som från innerspår har goda chanser att följa upp pappa Timokos fjolårsseger. Från årets Elitloppet hämtas också Amiral Sacha och Uza Josselyn.

Loppet innehåller även rutinerade franska travare som Billie de Montfort och Un Mec d’Héripré (som vann 2016) samt svenskfödde Buzz Mearas. Förstapriset i loppet är 54 000 euro. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

Prix de Washington, 1609 auto

1 Dreammoko – Dominik Locquenux
2 Uniflosa Bella – Antoine Wiels
3 Amiral Sacha – Gabriele Gelormini
4 Billie de Montfort – David Thomain
5 Uza Josselyn – Alexandre Abrivard
6 Un Mec d’Héripré – Franck Nivard
7 Ave Avis – Matthieu Abrivard
8 Attacus – Eric Raffin
9 Romanesque – Yoann Lebourgeois
10 Buzz Mearas – Franck Ouvrie
11 Vaillant Cash – Pierre-Yves Verva
12 Dijon – Romain Derieux

Senaste vinnarna:

2017: Timoko – Björn Goop
2016: Un Mec d’Héripré – Jean-Michel Bazire
2015: Robert Bi – Robin Bakker
2014: Napoleon Bar – Pierre Vercruysse
2013: Timoko – Jos Verbeeck

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Manchego går in i Earl Beal-final som obesegrad

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson