Mika Haapakangas döms till 100 000 kronor. Det fastställde idag Svensk Travsports Överdomstol.

I mitten av april dömdes Mika Haapakangas för felaktning behandling av en av stallets hästar. Umeåtränaren har utan veterinärs ordination gett hästen Metacam och Ethacilin och dessutom utfördes detta av en obehörig person.

ST:s ansvarsnämnd avgjorde ärendet där paragrafer från djurskyddslagen låg till grund. Haapakangas dömdes till 100 000 kronor i böter och den andra personen fick två års beträdandeförbud av samtliga travbanor

Både tränaren själv samt Svensk Travsport överklagade beslutet och parterna yrkade på lägre respektive högre belopp. Idag fastställde dock Svensk Travsports Överdomstol att 100 000 kvarstår som bötesbelopp.

Länk till notisen på Svensk Travsport

Läs Ansvarsnämndens beslut från 13 april här
Läs Svensk Travsports Överdomstols beslut från 13 juni här