Solvalla mister en av sina största attraktioner under lördagen. Franske stjärnan Carat Williams ströks ur Harper Hanovers lopp – sedan flygplanet blivit försenat.

Det flyg som på fredagen skulle transportera de franska hästarna till Solvalla och Elitlopps-helgen fick tekniska problem, något som ledde till flera timmars försening.

Det föranledde Sébastien Guarato att stryka Carat Williams – som skulle varit en toppattraktion i Harper Hanovers lopp på lördagen. Något som bland andra travronden.se rapporterade om och som även bekräftades via tränarens Twitter.

Övriga franska hästar, vilka inkluderar superstjärnan Bold Eagle som startar i Elitloppet på söndag, samt Billie de Montfort, deltagare i lördagens Sweden Cup, har dock kunna följa med flyget till Sverige.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Zidane Grif gav Elitlopps-helgen en snabb start

Zidane Grif gav Elitlopps-helgen en snabb start

Italienaren Zidane Grif såg till att öppna Elitlopps-helgen med dunder och brak. I överlägsen stil smäckte den tre-årige travaren runt Solvalla på toppfina 1.12,5a – över medeldistans.

Elitloppshelgen varar i dagarna tre och då fredagens lunch-tävlingar inleddes, såg den italienske Ready Cash-sonen Zidane Grif till att slå an tonen direkt i dagens första lopp.

Att det handlade om en synnerligen kapabel treåring hade spelarna redan tagit fasta på, Zidane Grif gjordes till stor favorit, men han kom att överträffa förväntningarna. För sin tränare Alessandro Gocciadoro gick han till ledningen och började direkt öppna upp med flera längder.

Avståndet till motståndet krympte aldrig nämnvärt. Klockorna stannade i mål på 1.12,5a över 2140 meter, tre tiondelar från det svenska rekord för utländska hingstar och valacker som Going Kronos satte i för snart tolv år sedan. Det här var hästens tredje raka seger.

*200 000 kronor var förstapriset i ASVT Trottex Auktionslopp som kördes i två upplagor. I hingstarna och valackernas klass var det My Tambourine Man som för Nicklas Westerholm spurtade starkast och fångade in Even’s Cool Boy precis före mål. 1.13,0a på 2140 var vinnartiden.

I stoversionen var det Aleppo Pine som imponerade. Kenneth Haugstad skötte spakarna bakom Roger Walmann-träningen som via en kraftfull forcering nådde spets varvet från mål och sedan utan problem höll den positionen till mål. 1.13,9a/2140 visade klockorna.

*Från Finland kom Boadicea med fem raka segrar – nu kom sjätte raka. För unge Olli Koivunen kunde det fyraåriga stoet anföra hela vägen till mål på segertiden 1.14 blankt full distans.

*I stayerloppet slog Nicklas Westerholm till igen. Han kunde bjuda Caesar’s Dream en snygg resa som trea i andraspår för att gå till full attack i spåren ur sista sväng. Fyraåringen avgjorde säkert på 1.15,0 över 3160 meter. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Boden
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Boden

Fredag: V64-tips till Boden

Omgången:
Solvallas Elitloppshelg smygstartade med lunchtrav för ett par timmar sedan och innan det blir full fokus på helgens begivenheter ska det avhandlas en V64 från Boden. Omgången bjuder på rätt roliga förutsättningar med både ”varmt” och ”kallt” – och varierande distanser med bade spårtrappor och tillägg. Mika Forss rattar båda singelstrecken och sen är det bara att måla på så gott det går i övriga avdelningar.

Spikar
3 Selmer I.H. (V64-3)
10 Magnifik Brodde (V64-5)

V64-förslag: Enbart för alla rätt
V64-1: 1,6,7,10,11,13 (res 8-5)
V64-2: Alla 15 hästarna (res 11-15)
V64-3: 3 Selmer I.H. (res 2-5)
V64-4: 1,2,8,10 (res 12-4)
V64-5: 10 Magnifik Brodde (res 9-3)
V64-6: 1,4,5,8,10,11 (res 2-7)

6x15x1x4x1x6 = 2160 rader/kronor

DD-förslag
10 – 1,5 x 500

1ooo kronor

Vem vinner Elitloppet? Spela hos Unibet! Klicka här.

 

V64-1

Ranking: A: 7-1-13. B: 11-6-10-8-5-4. C: 2-9-3-12.

Spetsanalys:
De bästa lägena innehas allesammans av startsnabba hästar och detta står mellan 1 Hustvet Lyn, 6 Arja Balderina och 7 Ros Svarten. Jami Mikkonen kommer troligen inte förbi Ulf Ohlsson häst mot häst och då är det bara Kaj Widell från innerspåret som utmanar. Svårbedömt men jag säger Hustvet Lyn!

Loppanalys:
Kallblodslopp över korta häcken med voltstart och ett gäng som ska jaga ikapp 20 meters tillägg. 7 Ros Svarten gjorde första starten på lite över ett år senast och stod för en fullt godkänd insats som tvåa. Spurtade bra bakom Skaffer Elden och kommer säkerligen vara vassare med loppet i kroppen. Sexåringen kan öppna helt okej och kan blir svår att plocka ner om Jami Mikkonen får överta täten.

1 Hustvet Lyn har läget och valacken är rask första biten. Kaj Widell har ledningen inom räckhåll och i den positionen har sjuåringen bitit ifrån sig bra tidigare.

13 Faks Kevin har 19 segrar på 33 starter men har också galopperat en hel del. Kapaciteten finns där, och felfri rundar han många från sitt byngliga utgångsläge.

11 Skaffer Elden slog min tipsetta senast men står 20 meter sämre till nu. Givetvis tuffare förutsättningar men i ett öppet lopp är Ove A Lindqvists-styrning inte borta.

6 Arja Balderina är kuskförstärkt med Ulf Ohlsson och höll bra från spets senast. Bra läge igen och stoet måste streckas.

Sista strecket till 10 Vindbläsen som kan överraska.

 

V64-2

Ranking: A: 11-15-8. B: 7-6-9-5-13-14-3-10. C: 2-12-4-1.

Spetsanalys:
2 Tiia Tempest är snabb och utmanas främst av 5 All The Better samt 6 Lasting Spell som är min vinnare i spetsstriden.

Loppanalys:
Spårtrappelopp över lång distans, med inte mindre än nio finska gäster i startlistan och det här känns vidöppet. 11 Listas Hector övertygade i de två starterna han gjorde i Boden under mars-april och har därefter fortsatt visa fin form i Finland. Global Glide-sonen tål att göra det själv och får nu dessutom Mika Forss i jollen.

15 Decamerone F.I. har nu fått ett lopp i kroppen efter uppehåll och vann faktiskt ett likande lopp i Boden från sjunde utvändigt under hösten.

8 Dwight Sisu styrdes fram i dödens varvet från mål senast och Ulf Ohlsson visste vad han gjorde. Ekipaget kunde flyga solo över upploppet men nu drar utgångsläget ner chanserna.

7 Mad Man Blues fick öppna 11,5/500 för att ta ledningen senast och det satt i benen sista biten. kom med två raka triumfer innan den starten och formen är det inga fel på.

6 Lasting Spell radade upp segrarna i början av året och trivs i ledningen. Spetsade från bricka sju senast men blev sedan pressad sista halvvarvet och orkade inte. Inte helt chanslös om Jaakko Alamäki frontar.

Fem hästar kommer man inte långt med i detta lopp tror jag och ser ingen annan lösning än att heldra.

V64-3

Ranking: A: 3. B: 2-5. C: 4-1.

Spetsanalys:
Mika Forss och 3 Selmer I.H. sitter i spets upp till första tidsnoteringen.

Loppanalys:
Bara fem hästar till start i detta Norrlands Grand Prix-försök där vinnaren tar hem 50 000 kronor. Ingemar Hultqvist selar ut två hästar varav den ena är kapable 3 Selmer I.H. Fyraåringen mötte kulltoppar under fjolåret och var bland annat favorit i Breeders Crown-finalen på Sundbyholm i november. Där blev en tredjeplats efter en toppinsats från dödens och Love You-sonen har inlett den här säsongen starkt också. Senast vann han ett Margareta-lopp efter att ha övertagit ledningen efter 500 meter och Transdendence kunde aldrig gå i närkamp efter en resa utvändigt om denne. Dessa två möts igen och och oavsett loppscenario tror jag det blir samma ordningsföljd den här gången!

2 Transcendence föll med flaggan i topp senast och har nu ett bättre utgångsläge än favoriten. Robert Berghs-travare är inte särskilt rask ut och men kan nog öppna snabbare än vad han visat. Men i det lilla fältet lär Selmer I.H. få vettig resa oavsett loppscenario vilket fäller avgörandet.

 

V64-4

Ranking: A: 2-1. B: 8-10-12-4-3-5. C: 6-11-9-7.

Spetsanalys:
1 Tranquillo har snabba fötter men jag är inte helt övertygad om att Hanna Olofsson lyckas svara upp innerspåret. Någon av konkurrenterna kan vara snabbare och 3 Lilla Longleg är rätt rask i voltstart åtminstone. Är 8 Il Vero Alfredo på hugget kan den flytta på sig första biten och detta känns riktigt svårt att ta ställning till.

Loppanalys:
Sprinterdistans med lägre klass där det kan bli spets och slut för Hanna Olofsson bakom 1 Tranquillo. Going Kronos-sonen lotsades till täten efter 250 meter senast och var sedan aldrig i förlustfara. Farlig om taktpinnen greppas igen och värsta motståndarna på förhand har dessutom luriga lägen. Given på kupongen men jag letar vidare efter tipsettan.

8 Il Vero Alfredo hade varit min vinnare i loppet med bättre utgångsläge. Fyraårigen kommer dubbla spetsviktorior i bagaget och gick undan på bra sätt senast via 15/500. Bricka åtta gör det hela svårare för Per Gustafssons-travare men hästen kan öppna bakom bilen vilket han visade näst senast.

Med risk för småstrul för de ovanstående två rankar jag 2 B.W.L. Ruthless etta. Ulf Ohlsson har lyckats med Yield Boko-sonen tidigare och dessutom är utgångsläget perfekt. Hästen testar både startbil och distansen för första gången.

10 The Chief Of Rome felade senast men kommer allt närmare årets första fullträff. Gör nu fjärde starten bara i maj månad och om inte det täta matchandet satt sina spår är sexåringen duglig nog att segerstrida.

12 Global Ultimate har avslutat bra två starter på raken, och är inte borta om det bli överpace men jag står över.

 

V64-5

Ranking: A: 10. B: 9-3-7-4-6-1. C: 5-2-8.

Spetsanalys:
Enbart fyra ekipage på startvolten och klar fördel 1 Global Resource. Stoet kan öppna snabbt i alla discipliner och har spetsat från både det snäva fjärdespåret samt ”springen”. Körs dock troligen inte där och 3 George Birdland försöker överta.

Loppanalys:
1640 meter igen men med mer rutin i fältet och dessutom ska ett gäng miljonärer jaga ikapp starthästarnas försprång. Jag väljer att gå fullt ut på 10 Magnifik Brodde som nu fått två lopp innanför västen. Love You-avkomman galopperade över mål i årsdebuten och hade varit fyra-femma annars med en halvtung resa i benen. Öppnade sedan 08-spets i starten efter det och fick sig nerspeedad sista biten.

Det här är en häst som härdades i småtuffa V75-lopp i fjol och han var bland annat trea på Solänget 9/9 bakom Aron Palema och Michelangelo Ås. Har 20 meters tillägg att plocka igen men sjuåringen har springspår och kan öppna raskt. Prickar Mika Forss på ”kör” kan man hitta vettigt slagläge direkt och jag spikar!

Värst emot är gedigne 9 Raz Mackenzie och 3 George Birdland som troligen leder loppet länge.

V64-6

Ranking: A: 1-5. B: 11-10-4-8-2-7-12-13-9. C: 10-15-14-3.

Spetsanalys:
1 Bladys Bols Blue följde nästan bilen de första 25 meterna i Uleåborg 9/4 och har nu ett perfekt läge. Min bästa spetskandidat med dessa förutsättningarna nu när Dreaming Blues blivit struken.

Loppanalys:
Spårtrappa över medeldistans med 100 000 kronor i förstapris och inte helt lättlöst detta heller. 1 Bladys Bols Blue är en finsk gäst som vann på nya rekordet 1.12,6a/1600 senast. Sjuåringen har ett perfekt utgångsläge och spets är inte otänkbart. En fin resa borde det åtminstone bli och jag lägger honom i toppen av rankingen.

5 Rally Esset har skött sig på slutet och var duktig på V75 för två starter sedan. Följde upp det med seger och det finns inga frågetecken om formen. Utgångsläget är bra och femåringen ska räknas tidigt.

11 Zorro Swing brukar ha en pollett kvar när det nalkas upplopp och är inte borta här. Har nu fått lopp i kroppen efter ett par månaders tävlingsuppehåll och blir farlig med rätt resa.

8 Rally Funny chansas med trots läget och jag plockar även med skrällarna 10 Only Eyes Broline samt 4 Lovetown. Sex streck i avslutningen!

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitlopps-guiden: Hålltider, väder, banprogram
Nästa nyhet
Elitlopps-guiden: Hålltider, väder, banprogram

Elitlopps-guiden: Hålltider, väder, banprogram

Nu är det Elitloppet igen. Och det ser ut att bli en riktigt solig helg på Solvalla. Med hjälp av vår guide får du koll på allt som händer i helgen.

Hålltider, lördag:

Entréerna öppnar: kl. 10.00
Första start: 12.40 V75 start: 14.30
Höjdpunkter: Sweden Cup, försök 12.40-13.30, final: 15.18
Harper Hanovers lopp: 17.21
Tävlingarna slut: 18.00

Hålltider, söndag:

Entréerna öppnar: kl. 08.45
Första start: 10.20 V75 start: 14.30
Höjdpunkter: Elitloppet, försök 15.22-15.49
Elitloppet, final 17.38
Tävlingarna slut: 18.25

Väderprognos (smhi.se) lördag:

21-25 grader
mestadels klart, inslag av molnighet till eftermiddagen

Väderprognos (smhi.se) söndag:

21-23 grader
halvklart till lätt molnighet

Banprogram lördag (online här)
Banprogram söndag (online här)

Biljettpriser:

Lördag: 290 kr
Söndag: 350 kr
Helgbiljett (fre-sön) 490 kr (köps online här)

Läs även: Allt inför Elitloppet 2018

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför Elitloppet: Ringostarr Treb - utmanaren "Bold Eagle kommer inte kunna skratta åt oss"
Nästa nyhet
Inför Elitloppet: Ringostarr Treb – utmanaren ”Bold Eagle kommer inte kunna skratta åt oss”

Inför Elitloppet: Ringostarr Treb – utmanaren ”Bold Eagle kommer inte kunna skratta åt oss”

De tre senaste åren har Ringostarr Treb varit finalist i Sweden Cup. I år räknas han som en av de största ut-manarna i Elitloppet. Italienaren visade i Olympiatravet senast att han är bättre än någonsin – och hoppas att kunna ge Bold Eagle en match på söndag.

Ringostarr Treb stannade i Sverige efter det att han vid förra årets Elitlopps-helg slutat trea i Sweden Cup. I regi Jerry Riordan har den nu åttaårige italienaren tagit ytterligare ett kliv. Efter att ha slagit trav-världen med häpnad i Olympiatravet senast, hålls han av många som en av de som faktiskt ska kunna ge Bold Eagle en match i Elitloppet.

– Allt är fint med honom, han är glad, pigg. Han har fått träna på lugnt sedan senast, vi kör honom två gånger i veckan och så får han jogga lite däremellan. Men det är inget tyngre så, jag vill ju inte att hästen ska springa sig trött för det stora loppet. Han kommer att i alla fall vara minst lika bra som senast, säger Jerry Riordan till travnet.se.

Att ”Ringo” skulle vinna Olympiatravet senast var förvisso ingen överraskning, men att Classic Photo-sonen skulle göra på det sätt som han gjorde, det var, minst sagt, imponerande. Stenhårt tempo från början till slut i ledningen, efter 08,0 sista 500 landade han på 1.10 blankt över medeldistans.

– Jag trodde att han skulle vara bra, att han skulle utmana de bästa och om det krävdes av honom att gå 1.10 på medeldistans för att slå de bästa, ja då gjorde han det.

Inför segern i Olympiatravet hade Ringostarr Treb inte tävlat sedan han slutade femma i Prix de France, men trots ett elva veckor långt uppehåll från tävlings-banan var hästen ändå redo för stordåd direkt. Något som inte gjorde tränaren särskilt chockerad.

– Jag tycker inte det är någon ”big deal”. Hästarna har utvecklats så mycket, de är mycket bättre avlade nu än vad de var förut. Jag kan känna att många tränare hänger upp sig lite för mycket på det här med att hästarna måste ha lopp i kroppen, säger Jerry.

Ringostarr Treb övervintrade i Frankrike och tävlade under vintermeetinget mot de bästa, sjua i Prix d’Amérique bland annat. Övningarna på Vincennes är en faktor som Jerry Riordan tror har fört åttaåringen ytterligare framåt.

– Vi hade en fin vinter i Frankrike, loppen där nere gjorde honom gott. Han fick tävla mot Bold Eagle och sådana hästar och det är nog skillnaden. Han fick utvecklas där nere; över den stora banan som de har i Paris krävs det uthållighet, att jobba upp en längre speed. Det är som med alla atleter, man blir själv bättre av att tävla mot de bästa.

På söndag är det show time. Ringostarr Treb, med sin kusk Wim Paal, går som bekant ut i Elitloppet. När spårlottningen skedde förra söndagen, fick man ”boll ett” – innerspår i sitt försök var precis vad man hade hoppats på.

– Hade jag fått välja start-spåret själv då hade jag valt spår ett, så det tycker jag blev perfekt. Han kan öppna snabbt bakom bilen, speciellt på Solvalla över den här distansen kommer också kurvan snabbt på, så han kommer i alla fall att bli svår att lura från start, säger Jerry som tillägger:

– Men han är verkligen allround. Jag brukar säga att alla skulle ha en häst som Ringostarr Treb i stallet, du skulle kunna sätta ett barn i sulkyn bakom honom, han gör liksom jobbet själv, han gör det han ska.

Den som inspekterar vad bookmakers säger om Elitloppets utgång handlar det om tre hästar på söndag. Bold Eagle är favorit och utmanas av Propulsion – och Ringostarr Treb.

– Om Bold Eagle gör ett lopp till 100 procent och det andra till, ja 98 procent, då vinner han. Speciellt om han skulle få komma till ledningen; förut ville de inte gärna köra honom där men nu verkar det som att han trivs bäst där, lite så som Timoko som gjorde sina alla bästa lopp i ledningen.

Men ni är, som det heter, ”in it to win it”?

– Propulsion är en riktigt bra häst också, och Ringostarr Treb är det. Man ska kanske inte gå handlingarna i förväg och redan börja fundera på en final, men om vi tänker ett liknade scenario som förra året i försöket, om det är vi som får Bold Eagle utvändigt om oss, jag tror inte han kommer att kunna skratta åt Ringostarr Treb i alla fall.

En annan häst från Jerry Riordans stall som varit på tapeten den senaste tiden är Twister Bi. Många hoppades få se honom i Elitloppet efter det att han i sin comeback spurtat strålande i Prins Daniels lopp på Gävletravet förra lördagen.

– Jag var så nöjd med honom. Självklart, vi var inte helt nöjda med det som hände före loppet, vi får försöka göra på ett annat sätt till nästa gång, men i loppet var han faktiskt bättre än vad jag hade trott. De sista 300 meterna han gör, han var som en raket. Jag håller tummarna för att det kommer fortsätta att gå bra, jag älskar verkligen hästen.

Men Elitloppet var aldrig aktuellt ändå?

– Om han hade varit 100 procent, så hade vi varit med. Men jag hävdar nog fortfarande att Elitloppet inte riktigt är loppet för honom. Twister Bi är en speciell häst; med allt folk omkring banan, alla hästar runt omkring och över den korta distansen, det är inte helt hans grej. Men säg nästa år, och att han då hunnit göra tre, fyra lopp, vi kommer absolut vara med i Elitloppet, för det är Elitloppet och det är en ära.

Först ska Elitloppet klaras av. Men efter det väntar fler framträdanden i storlopps-cirkusen för Riordans båda fantomer. Fast i vilka loppet det är, blir en senare fråga. I vilket fall, det blir inte i samma.

– Vi kommer bestämma det efter Elitloppet. Jag vill inte tävla med båda hästarna i samma lopp, så vi får ta ett snack med ägarna och bestämma. En av dem kommer att gå till Oslo Grand Prix och den andra till Kymi Grand Prix i Finland, vem som gör vad får vi bestämma då, avslutar Jerry Riordan.

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför Elitloppet: Minns de senaste vinnarna

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson