Nu är det Elitloppet igen. Och det ser ut att bli en riktigt solig helg på Solvalla. Med hjälp av vår guide får du koll på allt som händer i helgen.

Hålltider, lördag:

Entréerna öppnar: kl. 10.00
Första start: 12.40 V75 start: 14.30
Höjdpunkter: Sweden Cup, försök 12.40-13.30, final: 15.18
Harper Hanovers lopp: 17.21
Tävlingarna slut: 18.00

Hålltider, söndag:

Entréerna öppnar: kl. 08.45
Första start: 10.20 V75 start: 14.30
Höjdpunkter: Elitloppet, försök 15.22-15.49
Elitloppet, final 17.38
Tävlingarna slut: 18.25

Väderprognos (smhi.se) lördag:

21-25 grader
mestadels klart, inslag av molnighet till eftermiddagen

Väderprognos (smhi.se) söndag:

21-23 grader
halvklart till lätt molnighet

Banprogram lördag (online här)
Banprogram söndag (online här)

Biljettpriser:

Lördag: 290 kr
Söndag: 350 kr
Helgbiljett (fre-sön) 490 kr (köps online här)

Läs även: Allt inför Elitloppet 2018

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför Elitloppet: Ringostarr Treb – utmanaren ”Bold Eagle kommer inte kunna skratta åt oss”

Inför Elitloppet: Ringostarr Treb – utmanaren ”Bold Eagle kommer inte kunna skratta åt oss”

De tre senaste åren har Ringostarr Treb varit finalist i Sweden Cup. I år räknas han som en av de största ut-manarna i Elitloppet. Italienaren visade i Olympiatravet senast att han är bättre än någonsin – och hoppas att kunna ge Bold Eagle en match på söndag.

Ringostarr Treb stannade i Sverige efter det att han vid förra årets Elitlopps-helg slutat trea i Sweden Cup. I regi Jerry Riordan har den nu åttaårige italienaren tagit ytterligare ett kliv. Efter att ha slagit trav-världen med häpnad i Olympiatravet senast, hålls han av många som en av de som faktiskt ska kunna ge Bold Eagle en match i Elitloppet.

– Allt är fint med honom, han är glad, pigg. Han har fått träna på lugnt sedan senast, vi kör honom två gånger i veckan och så får han jogga lite däremellan. Men det är inget tyngre så, jag vill ju inte att hästen ska springa sig trött för det stora loppet. Han kommer att i alla fall vara minst lika bra som senast, säger Jerry Riordan till travnet.se.

Att ”Ringo” skulle vinna Olympiatravet senast var förvisso ingen överraskning, men att Classic Photo-sonen skulle göra på det sätt som han gjorde, det var, minst sagt, imponerande. Stenhårt tempo från början till slut i ledningen, efter 08,0 sista 500 landade han på 1.10 blankt över medeldistans.

– Jag trodde att han skulle vara bra, att han skulle utmana de bästa och om det krävdes av honom att gå 1.10 på medeldistans för att slå de bästa, ja då gjorde han det.

Inför segern i Olympiatravet hade Ringostarr Treb inte tävlat sedan han slutade femma i Prix de France, men trots ett elva veckor långt uppehåll från tävlings-banan var hästen ändå redo för stordåd direkt. Något som inte gjorde tränaren särskilt chockerad.

– Jag tycker inte det är någon ”big deal”. Hästarna har utvecklats så mycket, de är mycket bättre avlade nu än vad de var förut. Jag kan känna att många tränare hänger upp sig lite för mycket på det här med att hästarna måste ha lopp i kroppen, säger Jerry.

Ringostarr Treb övervintrade i Frankrike och tävlade under vintermeetinget mot de bästa, sjua i Prix d’Amérique bland annat. Övningarna på Vincennes är en faktor som Jerry Riordan tror har fört åttaåringen ytterligare framåt.

– Vi hade en fin vinter i Frankrike, loppen där nere gjorde honom gott. Han fick tävla mot Bold Eagle och sådana hästar och det är nog skillnaden. Han fick utvecklas där nere; över den stora banan som de har i Paris krävs det uthållighet, att jobba upp en längre speed. Det är som med alla atleter, man blir själv bättre av att tävla mot de bästa.

På söndag är det show time. Ringostarr Treb, med sin kusk Wim Paal, går som bekant ut i Elitloppet. När spårlottningen skedde förra söndagen, fick man ”boll ett” – innerspår i sitt försök var precis vad man hade hoppats på.

– Hade jag fått välja start-spåret själv då hade jag valt spår ett, så det tycker jag blev perfekt. Han kan öppna snabbt bakom bilen, speciellt på Solvalla över den här distansen kommer också kurvan snabbt på, så han kommer i alla fall att bli svår att lura från start, säger Jerry som tillägger:

– Men han är verkligen allround. Jag brukar säga att alla skulle ha en häst som Ringostarr Treb i stallet, du skulle kunna sätta ett barn i sulkyn bakom honom, han gör liksom jobbet själv, han gör det han ska.

Den som inspekterar vad bookmakers säger om Elitloppets utgång handlar det om tre hästar på söndag. Bold Eagle är favorit och utmanas av Propulsion – och Ringostarr Treb.

– Om Bold Eagle gör ett lopp till 100 procent och det andra till, ja 98 procent, då vinner han. Speciellt om han skulle få komma till ledningen; förut ville de inte gärna köra honom där men nu verkar det som att han trivs bäst där, lite så som Timoko som gjorde sina alla bästa lopp i ledningen.

Men ni är, som det heter, ”in it to win it”?

– Propulsion är en riktigt bra häst också, och Ringostarr Treb är det. Man ska kanske inte gå handlingarna i förväg och redan börja fundera på en final, men om vi tänker ett liknade scenario som förra året i försöket, om det är vi som får Bold Eagle utvändigt om oss, jag tror inte han kommer att kunna skratta åt Ringostarr Treb i alla fall.

En annan häst från Jerry Riordans stall som varit på tapeten den senaste tiden är Twister Bi. Många hoppades få se honom i Elitloppet efter det att han i sin comeback spurtat strålande i Prins Daniels lopp på Gävletravet förra lördagen.

– Jag var så nöjd med honom. Självklart, vi var inte helt nöjda med det som hände före loppet, vi får försöka göra på ett annat sätt till nästa gång, men i loppet var han faktiskt bättre än vad jag hade trott. De sista 300 meterna han gör, han var som en raket. Jag håller tummarna för att det kommer fortsätta att gå bra, jag älskar verkligen hästen.

Men Elitloppet var aldrig aktuellt ändå?

– Om han hade varit 100 procent, så hade vi varit med. Men jag hävdar nog fortfarande att Elitloppet inte riktigt är loppet för honom. Twister Bi är en speciell häst; med allt folk omkring banan, alla hästar runt omkring och över den korta distansen, det är inte helt hans grej. Men säg nästa år, och att han då hunnit göra tre, fyra lopp, vi kommer absolut vara med i Elitloppet, för det är Elitloppet och det är en ära.

Först ska Elitloppet klaras av. Men efter det väntar fler framträdanden i storlopps-cirkusen för Riordans båda fantomer. Fast i vilka loppet det är, blir en senare fråga. I vilket fall, det blir inte i samma.

– Vi kommer bestämma det efter Elitloppet. Jag vill inte tävla med båda hästarna i samma lopp, så vi får ta ett snack med ägarna och bestämma. En av dem kommer att gå till Oslo Grand Prix och den andra till Kymi Grand Prix i Finland, vem som gör vad får vi bestämma då, avslutar Jerry Riordan.

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför Elitloppet: Minns de senaste vinnarna
Nästa nyhet
Inför Elitloppet: Minns de senaste vinnarna

Inför Elitloppet: Minns de senaste vinnarna

På söndag är det så dags igen. Elitloppet, vår största travfest och ett av världens mest ansedda travlopp. Vi blickar tillbaka på den senaste upplagorna.

Sexton hästar har blivit kallade. Bara en av dem skriver evig trav-historia. I väntan på årets stora slag på Solvalla – ta tillfället i akt och minns tillbaka på de senaste upplagorna (klicka på vinnarna för att se loppen).

2017: Timoko – Björn Goop
Tränare: Richard Westerink
Segertid: 1.09,0a

På förhand handlade det om en drömduell mellan Nuncio och Bold Eagle. Efter försöken handlade det bara om Bold Eagle. Fransmannen hade där krossat sitt motstånd från dödens på smått overkliga 1.08,4. Men väl i finalen stal hans landsman showen – till de flestas förvåning. Timoko, tio år gammal och i sitt femte raka Elitloppet skulle i det som praktiskt taget var hästens avskedsföreställning lura upp alla på läktaren. Skickligt understödd av Björn Goop stack Timoko direkt till ledningen. Bold Eagle hittade ett fint andra par utvändigt, i rygg på Nuncio, men när attacken kom över sista bortre lång bet det aldrig. I stället ryckte Timoko i svängen och Björn Goop kunde i stället för att se sig om bakåt, jublande kasta körspöet över mållinjen. Genom seger på den snabbaste segertiden och till det högsta vinnaroddset i en final av Elitloppet, hade Timoko krönt sin fantastiska karriär.

2016: Nuncio – Örjan Kihlström
Tränare: Stefan Melander
Segertid: 1.09,2a

Efter att året före ha slutat trea efter den kanske tappraste insatsen, hela vägen i tredjespår, som man sett i Elitloppet i modern tid, återkom Nuncio 2016 för att få sin revansch. Återigen fick ”Tarzans” juvel det tyngsta loppet; Örjan Kihlström placerade Nuncio i dödens på den i ledningen hårddragande Un Mec d’Héripré. Bakom skuggade hästar som Resolve och Timoko, bara i väntan på att få slå klorna i täthästarna. Men den här gången skulle Nuncio inte finna någon överman; när upploppet nalkades tog han återigen fram det löphuvud som kommit att göra honom till en legendar, kämpade ned ledaren och höll undan för den utvändiga uppvaktningen. Det var blott en av hästens elva segrar på lika många starter under året. En säsong som han skulle dominera totalt och tjäna nästa tio miljoner.

2015: Magic Tonight – Örjan Kihlström
Tränare: Roger Walmann
Segertid: 1.10,1a

Elitloppet 2015 kan bli ihågkommit av många anledningar. Så som Royal Fighters chock i sitt försök då han för Jennifer Tillman tog hem segern under öronbedövande jubel. Eller Mosaique Face som från dödens såg ut att ha kopplat segergreppet in över upploppet. Eller än mer för Nuncios obändiga vilja att trots tredjespår hela loppet igenom ändå slåss om segern till sista blodsdroppen. Vinnaren var dock en annan – Magic Tonight. Roger Walmann hade satt sin häst i absolut toppform den dagen det gällde och efter en något överraskande försöksseger skötte Örjan Kihlström uppgiften med karaktäristisk finess i finalen. Magic Tonight anförde från start till mål, i sista sväng körde Örjan praktiskt taget hela fältet och ledaren kontrade sig tillbaka till seger över upploppet i det som blev hästens största triumf i livet.

2014: Timoko – Björn Goop
Tränare: Richard Westerink
Segertid: 1.09,5a

I det ena försöket av Elitloppet 2014 gjorde Raja Mirchi och Panne de Moteur upp i en häftig slutstrid. Den förstnämnde drog hårt i spets, den senare gick i vinnarhålet, tog upp jakten ur sista sväng och tog trots att ha varit svindlande nära galopp, ner ledaren till seger på ruskiga 1.08,9. Fast i finalen stod de båda utan chans. Den andra försöksvinnaren, franske Timoko var för dagen omöjlig att rubba då han för Björn Goop direkt drog till ledningen. Och över sprinterdistans i spets tillhörde Timoko världens bästa, något han visat både före och kom att visa senare. Panne de Moteur fick fritt ur sista kurvan men avslutningen räckte blott till en andraplats – Timoko var för bra. Björn Goop fick därmed som kusk sin första, riktiga, seger i Elitloppet.

2013: Nahar – Robert Bergh
Tränare: Robert Bergh
Segertid: 1.10,1a

Vädergudarna var verkligen inte på humör när det drog ihop sig till Elitloppet 2013, men vad gjorde väl det, tänkte Nahar och Robert Bergh. Hästen som dittills bedömts som bäst på längre distanser men fått en av de allra sista platserna till världens största sprinterlopp, skulle bjuda på en långspurt som fick paraplyerna att fladdra än mer i blåsten. Den blivande världsrekordstravaren Sebastian K. vann sitt försök före Nahar och gjordes till klar favorit i finalen. Väl där anförde han också, men hela vägen med Raja Mirchi pressande i dödens. Något som skulle ta ut sin rätt, för dem båda. 600 kvar sände Robert Bergh iväg sin Nahar först i tredjespår och valacken bombade fram genom sista sväng. Greppet kopplades en bit in på upploppet och segern blev till slut mycket enkel. Klang och jubel för Nahar, Bergh och ägarna hockeybröderna Sedin.

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Steen Juul: "Jag vet hur svårt det är i Elitloppet"
Nästa nyhet
Steen Juul: ”Jag vet hur svårt det är i Elitloppet”

Steen Juul: ”Jag vet hur svårt det är i Elitloppet”

Trots att han blev Danmarks snabbaste genom tiderna räckte inte 1.09,2 att nå final i Elitloppet förra året. Nu återvänder danska hoppet Takethem till Solvalla som för nestor Steen Juul hoppas kunna ha marginalerna mer på sin sida i år.

Steen Juul är otvetydigt dansk travsports störste. Med över 6000 segrar i sulkyn i karriären, vilka bland annat innefattar åtta Derby-segrar, dyker den 67-årige legendaren upp i Elitloppet även i år. Sin debut i loppet gjorde han för 35 år sedan och det här blir hans åttonde uppsittning i loppet. Kan det bli final i år?

Hoppet sätts till Takethem. Den åttaårige hingsten, efter 2003 års Elitlopps-vinnare Frome Above, har varit Danmarks största fyrbenta profil de senaste säsongerna. Senast gjorde han ett snyggt ”genrep” då han spurtade in som tvåa bakom Cyber Lane i Copenhagen Cup hemma på Charlottenlund.

– Ja, det var ett riktigt fint lopp han gjorde, det gick fort till slut och han hade mycket krafter kvar också. Det var positivt inför Elitloppet. Han har tränat på normalt efter det och jag var ute i ett banjobb med honom i tisdags, det såg fint ut, säger Steen Juul till travnet.se.

Efter en Frankrike-sejour i vintras, har Takethem efter ett tre månader långt uppehåll från tävling nu gjort tre starter i vår. Före Copenhagen Cup matchades han också i Olympiatravet. Är han ännu bättre på söndag, än senast?

– Det är alltid svårt att säga, men han har gjort tre lopp nu och han kommer i alla fall att vara i riktigt fin form.

Takethems första äventyr i Frankrike var lyckosamma. Efter en inledande seger slutade han fyra i bakom trion Bird Parker, Bold Eagle och Readly Express i Prix de Belgique. I stället för en start i Prix d’Amérique fick det bli Prix Jean René Gougeon samma dag – då blev det silver efter Day or Night In. En fransk vinter har fört åttaåringen framåt.

– Det har varit bra för honom. Hästen trivs verkligen där nere och jag tycker att han blir bättre över de stora banorna också. Det är klart att det finns i tankarna att det kan bli Frankrike till vintern igen, säger Steen Juul.

I Elitloppet förra året fick Takethem jobba frenetiskt nere i kön i det försök som Bold Eagle krossade sitt motstånd. Steen Juul-travaren hämtade i kapp, spurtade strålande och klockades till 1.09,2 vilket gjorde honom till Danmarks snabbaste genom tiderna, men insatsen räckte ändå inte till final. På söndag stöter han ihop med Bold Eagle igen.

– Ja, vi fick ett tråkigt spår igen och blir därmed utelämnade till vad de andra hittar på. Vi får hoppas på att det blir bra tempo, men jag tror mycket det beror på om Bold Eagle kommer till ledningen och hur det då utvecklas, det är risk det blir ett taktiklopp. Men han visade i fjol att han kan gå fort, vi får helt enkelt hoppas att det löser sig.

Steen Juul har som tränare nått final i Elitloppet en gång tidigare. Det var 2012 då Classic Grand Cru efter att ha varit fyra i finalen, överraskande norpade bronsmedaljen i finalen.

Då satt Björn Goop i sulkyn; kan Takethem föra den danske nestorn till hans första Elitlopps-final som kusk?

– Jag tycker inte det är omöjligt i alla fall, vi måste tro på det. Samtidigt vet jag hur svårt det är i Elitloppet mot alla de här tuffaste hästarna.

Takethem är inte den enda hästen som Steen Juul tar med sig till Solvalla i helgen. Redan på lördag, i Klass 1-finalen (V75-6) får vi återse Bandit Brick. Femåringen som med tjugo raka segrar i fjol tangerade det danska rekordet för antalet segrar i obruten följd.

– Han ser fortsatt fin ut. Hästen gick bra senast också men vi kom ju aldrig in i loppet. Vi fick ett tråkigt läge även med honom, även om det inte är lika dåligt som för Takethem i sitt Elitloppsförsök. Hästen har tagit sig till den här finalen och han är i fin form, jag måste tro på honom och vi har segerchans. Nu blir det barfota runt om och stängt huvudlag, säger Steen Juul.

Steen Juuls starter i Elitloppet:

1983: Dili Hanover (6:a i försöket)
1998: Atom Tess (P.Rasmussen) (8:a i försöket)
1999: Gill’s Victory (6:a i försöket)
2000: Gill’s Victory (5:a i försöket)
2002: Legendary Lover K. (5:a i försöket)
2004: Legendary Lover K. (G.Christiansen) (7:a i försöket)
2012: Classic Grand Cru, Björn Goop körde (3:a i finalen)
2017: Takethem (5:a i försöket)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V86: Nurmos-talangen Victory Topline - sjätte raka
Nästa nyhet
V86: Nurmos-talangen Victory Topline – sjätte raka

V86: Nurmos-talangen Victory Topline – sjätte raka

Timo Nurmos har ett stjärnspäckat stall, kanske är den fyraårige Victory Topline nästa i raden? Hästen gjorde comeback i Örebro på onsdagen – och lämnade banan med sjätte raka.

The Best Madrik-valacken Victory Topline har börjat karriären fläckfritt. När han vid V86-tävlingarna på Örebrotravet gjorde första starten på tre månader, fortsatte han sin obrutna segerrad.

Jorma Kontio skötte precis som tidigare tömmarna och sände direkt framåt trots åttonde spår bakom bilen, Victory Topline nådde ledningen strax före 500-meterspasseringen på överkant 1.11.

Valacken skulle sedan anföra loppet ända till mål. Även om Son of God kom med en fräsande spurt långt ut i banan, höll ledaren undan till viktoria på nya rekordet 1.13,6a över 2100 meter. Det innebar sjätte segern på ett lika stort antal segrar.

*Ett försök i Diamantstoet avslutade Örebro-tävlingarna. Örjan Kihlström skötte uppgiften bakom den av Peter Untersteiner tränade favoriten Julia af Solnäs som åter visade sitt stora kunnande efter en liten frånvaro.

Med drygt varvet kvar sändes Julia framåt i tredjespår, nådde dödens och jobbade ned den fine ledaren Unheard Of kort före mål. 1.14,0a full distans landade segertiden vid. Det var för övrigt inte kvällens enda seger för Halmstadstränaren.

Inte färre än fem segrar till stallet kunde Peter Untersteiner räkna in, innan kvällens var avslutad. På Åby, som delade V86-sporten, satt han nämligen själv bakom fyra vinnare. Ofelia O.E., Absolut Gehör, Princess S.W. och Othello Victory var segerkvartetten.

Den senare blir nog ett namn att lägga på minnet. Österrikaren Othello Victory gjorde första starten sedan i oktober, och första i tränarens regi, men kunde avgöra säkert till seger på snabba 1.10,7a över 1640 meter. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Solvalla

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson