Det blev nej till Elitloppet men det finns fler storlopp att välja på. Nästa uppgift för Cyber Lane blir antingen Oslo Grand Prix eller Kymi Grand Prix.

Efter två vattentäta segrar i år, senast i Copenhagen Cup, och åtta raka var Derby-vinnaren Cyber Lane en av de stora önskehästarna i Elitloppet. Den platsen valde man att tacka nej till, men femåringen lär synas mot världseliten inom kort ändå.

Det är tränaren Johan Untersteiner som meddelar på Twitter att Cyber Lane nästa gång kommer att starta i Oslo Grand Prix som körs den 10 juni – eller en vecka senare i Kymi Grand Prix på Kouvola-banan i Finland.

Norrmännens största begivenhet, Oslo Grand Prix, har till sig redan lockat franske stjärnan Aubrion du Gers, hemma-hoppet Lionel och italienske Urlo dei Venti. Dessutom är fjolårsvinnaren Twister Bi en aspirant.

Untersteiner skriver också att den inför Elitloppet aktuelle Day or Night In, som galopperat bort sig i Olympiatravet och Algot Scotts Minne, närmast siktas mot Jämtlands Stora Pris i Östersund. Ett lopp som går den 9 juni. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Lindqvist om Bold Eagle: ”Världsrekordet är i fara”

Lindqvist om Bold Eagle: ”Världsrekordet är i fara”

Från Frankrike kommer årets givna favorit i Elitloppet. Men Bold Eagle är inte den ende hästen från den stora travnationen som ryms i årets upplaga. Frankrike-kännaren Anders Lindqvist ger sin syn på årets inslag från trikolorens land.

Svenske travtränaren Anders Lindqvist, 65, har levt och verkat i Frankrike i över två decennier och från sin borg på anrika Grosbois har han lärt känna den franska travsporten utan och innan. När Elitloppet nu står för dörren gör de franska travarna resan till Solvalla i ett angeläget ärende. Anders delger oss en inblick i vad vi kan förvänta oss.

Av de franska inslagen är det förstås ett namn som i synnerhet sticker ut. Bold Eagle var hästen på allas läppar redan i fjol, så även i år. Nu återvänder Sébastien Guaratos monster för att rätta till det som gick snett i fjol.

– Jag pratade med ägaren Pierre Pilarski en stund efter lottningen, de var väldigt nöjda med spåret som man fick. Man tycker att Propulsion är den svåraste motståndaren men att motståndet ändå kändes som överkomligt. Han var full av självförtroende, säger Anders Lindqvist till travnet.se.

Hur det gick för den lågflygande ”Örnen” för ett år sedan på Solvalla, det kan vi vid det här laget. Efter en uppvisning i splendid isolation i försöket, kunde han inte infria det stora favoritskapet i finalen där krigshästen och landsmannen Timoko i stället snodde showen.

– Man får tro att de lärt sig något från förra året. Vad jag förstår så han man tränat honom i heat inför i år; hästen har varit ute i en träning, sedan har man tagit ut honom igen för ett nytt heat. Så det verkar som att han ska lärt sig den biten nu.

I vintras var snacket kring Bold Eagle ett annat. Efter att året före vunnit ”triple coruonne”, vinterns tre största lopp, radade han i år i stället upp andrapriserna. I sina senaste starter har hästen dock återvänt till segerpodierna, efter klanderfria segrar i Critérium de Vitesse och Prix de l’Atlantique.

– Jag tycker faktiskt att han sett bättre ut i år. Saken var väl den att konkurrensen var lite sämre förra vintern och uppladdningen i år var inte lika bra. Bold Eagle hade problem med en hov bland annat. Jag tycker att han gjorde det fantastiskt bra som kunde vara tvåa i de där loppen, säger Anders Lindqvist och tillägger:

– Hästen kommer att vara bättre i år i Elitloppet. Jag gillar verkligen Sebastian K., han var en fantastisk häst, men jag tror att hans världsrekord kommer att vara i fara i år.

Bold Eagle är den stora stjärnan förstås, men årets Elitloppet innehåller fler franska inslag. Up And Quick, som vann Prix d’Amérique för tre år sedan, har blivit tio år men i unge Antoine Lhérétés regi verkar gubben ha tänt till återigen.

– Up And Quick känns väl tyvärr lite bortlottad, men han har sett fin ut. Jag tror nog aldrig han varit så vass över just Elitlopps-distansen som han är nu. Franska hästar blir ofta bättre sprinters på äldre dagar och jag tror absolut att han kan nå final här, så får vi se hur han klarar två heat.

Amiral Sacha, åtta år, körd av Gabriele Gelormini, har alltid brottats med de bästa i hemlandet men samtidigt inte haft sina toppar under vintermeetingen och därmed gått lite under radarn för den svenska publiken. Anders Lindqvist menar att också han är en häst att ta på allvar.

– Amiral Sacha är också en fantastiskt bra häst, men han har haft lite problem och inte startat så mycket, han trivs heller inte helt på vintern. Men han såg bra ut senast och hästen kommer att gå fram med det loppet. Jag tror det är som med Up And Quick, han är en häst som blir allt bättre på de korta distanserna.

Dreammoko, som förvisso representerar Neder-länderna, tränas i Frankrike av Richard Westerink, mannen bakom den dubble Elitlopps-vinnaren Timoko (som ju också är hästens pappa). Med Björn Goop vid tömmarna från innerspåret i sitt försök, tar han rollen av en joker i årets lopp.

– Dreammoko såg vi ju senast vad han kan i Lotterian. Det är en snabb häst, lättplacerad och att han får Björn Goop i sulkyn är förstås en stor fördel. Samtidigt är det här nog den av de franska hästarna som jag kanske tror minst på, men det är en häst med framtiden för sig.

Också Uza Josselyn får räknas till det franska gardet. Även fast stoet nu ägs och tränas av en schweizare, är det i Frankrike som hon har sin hemvist. Erik Adielsson ska köra det kvicka stoet på söndag.

– Ja, hon står här på Grosbois. Hon har en mycket intresserad tränare i René Aebischer som ju varit en väldigt populär och väl anlitad veterinär här nere, men han har nästan lagt ner det där nu. Han tycker det är så jäkla roligt med att träna hästar och satsar på det, jag tror vi får se en Uza Josselyn i absolut toppform på söndag.

Med det sagt, det fanns nog fler hästar från Frankrike som Solvalla gärna hade velat se till helgen. Men alla vill som bekant inte komma. Är det någon som du saknar särskilt, Anders?

– Aubrion du Gers hade varit kul att se, men jag vet faktiskt inte vad Jean-Michel Bazire har för problem med Sverige egentligen, han vill verkligen inte komma. Sedan hade någon av Allaires hästar kunna förgylla dagen, men samtidigt ser jag inte att de ska kunna göra de bästa loppen som sprinters. Traders är väl dock en häst man kan hoppas på i framtiden, kanske.

Förutom huvudnumret Elitloppet körs det en räcka av fler topplopp på Solvalla i helgen. Harper Hanovers har efter det att man höjt förstapriset avsevärt, fått förhöjd status. Här får vi se ett av de mest intressanta franska inslagen i år, menar Lindqvist. Bold Eagles stallkamrat Carat Williams sätter extra guldkant på stayerklassikern.

– Carat Williams är en jävelusiskt bra häst, alltså. Han gick ju dött lopp om tredjepriset med Bélina Josselyn senast, och vilket odds hade hon gett i Harper Hanovers? Jag tror att Carat Williams i alla fall är tio, femton meter bättre än Coquin Bébé i samma lopp, för mig är han jättestor favorit här.

Hur är det med Anders Lindqvist själv då, vi får väl se dig på Solvalla även i år?

– Ja, jag kommer, men tyvärr har jag ingen häst med mig i år. Det är jättetråkigt, det är ju de här stora dagarna man vill vara med, men vi har ingen häst som duger på Solvalla i år.

När vi avslutningsvis frågar om vem som kommer att vinna Elitloppet i år, dröjer Frankrike-experten inte många tiondelar av en sekund med svaret.

– Bold Eagle. En häst som Propulsion är fantastisk, verkligen, och det kommer att bli ett jättebra lopp men för mig är Bold Eagle ett fenomen, säger Anders Lindqvist.

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vunnit 13 av 13 - Manchego lattjade i årsdebuten
Nästa nyhet
Vunnit 13 av 13 – Manchego lattjade i årsdebuten

Vunnit 13 av 13 – Manchego lattjade i årsdebuten

Manchego gick genom säsongen som tvååring som obesegrad och när det av Jimmy Takter tränade fantom-stoet på måndag kväll gjorde årsdebut – ja, då gick det som det brukar.

Kulldrottningen Manchego var omöjlig att slå i fjol, säsongen innebar 12 segrar på 12 starter, vilka inkluderade de största årgångsloppen så som Breeders Crown och Jim Doherty.

I en division av Pennsylvania Sire Stakes (56 480$) på Pocono Downs under måndagen var Jimmy Takters sylvassa Muscle Hill-dotter tillbaka för första starten som treåring. Med Yannick Gingras i vagnen blev det en plättlätt match för jätte-talangen.

Manchego kördes snart fram för att överta ledningen och därifrån var hon helt ohotad resten av loppet. Hästen skar mållinjen, till synes oberörd, på 1.10,2a över 1609 meter på Poconos bana som mäter tusen meter. Manchego tog därmed sin 13:e seger – på lika många försök.

Du kan se loppet här.

Ytterligare två PASS-divisioner kördes under kvällen, vilka fick se Nixie Volo, tränad av John Butenschoen segra på 1.11,2a där Lucas Wallin-tränade Winbak Noelle var tvåa, samt Nifty Normans Piranha Fury vinna före Åke Svanstedts Vivacious Allie på 1.11,1a. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tycoon Conway Hall - gick banrekord i comeback
Nästa nyhet
Tycoon Conway Hall – gick banrekord i comeback

Tycoon Conway Hall – gick banrekord i comeback

Efter mycket trubbel med skador är danske topptravaren Tycoon Conway Hall tillbaka. Åttaåringen klämde till med en strålande comeback då han vann på banrekord i Halmstad.

Steen Juul-tränade Tycoon Conway Hall har fått de två senaste säsongerna rejält sinkade av ett hovbensbrott som behövt lång tid att fixa. När hingsten med 3,5 miljoner kronor på kontot gjorde årsdebut i Halmstad på måndagen, var det hästens första start på 14 månader.

Men åttaåringen visade sig på hugget direkt. I händerna på Thomas Uhrberg började han med 20 meters tillägg, men styrde fram först i andraspår med varvet kvar. Efter att ha utkämpat en batalj med ledande Fidagu U.R. över upploppet, kopplades segergreppet kort före mål.

Efter 1.10 sista 500 stannade klockorna vid 1.12,0 över 1660 meter, en tid som betydde nytt banrekord för äldre utländska hingstar och valacker. Den här segern var värd 35 000 kronor. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Malmrot: "Ett lopp där världen ska representeras"
Nästa nyhet
Malmrot: ”Ett lopp där världen ska representeras”

Malmrot: ”Ett lopp där världen ska representeras”

Det har varit minst sagt hektiskt de senaste veckorna, men nu har Anders Malmrot fått ihop sin första version av Elitloppet. Ett lopp som får ett stort antal nationer representerade – något som Solvallas sportchef ser som berikande för svensk travsports flaggskepp.

Anders Malmrot är traventusiasten som blev spelexpert och sedan ett välkänt ansikte för tv-tittarna. Vid årsskiftet fick han dock en ny roll – den som sportchef vid Solvalla. Ett arbete som därmed också betyder ansvaret för hur Elitloppet ska formas. Nu har det intensiva arbetet med få ihop det käraste som svensk travsport äger, precis avslutats.

– Det har varit otroligt roligt att ha fått jobba med det här. Jag har fått träffa så många människor, sett så mycket fantastiska hästar. Hela grejen med att åka runt för Elitloppet och försöka sy ihop det här, det har varit det bästa, berättar Anders Malmrot för travnet.se.

Uppmärksamheten har, som sig bör, varit stor de senaste veckorna kring vilka hästar som fått platser i Elitloppet – och vilka som avböjt platser. Arbetets höjdpunkt kom dock i mitten av mars då en speciell fransman lämnade slutligt klartecken.

– Det är såklart att vi får med Bold Eagle, att han kommer för andra året i rad till Elitloppet, säger Anders och fortsätter:

– Det är ju många som haft hans seger i försöket förra årets som sitt bästa travminne från hela 2017 och att man nu vill komma tillbaka för att visa upp honom för vår publik i år. När jag fick ja från kretsen kring Bold Eagle efter Critérium de Vitesse, så kändes det verkligen bra.

Annars har upptakten inför Elitloppet lika mycket handlat om hästarna – som inte kommer. Nej tack från bland andra italienaren Urlo dei Venti, norske fantomen Ferrari B.R. och vår egen femårige spjutspets Cyber Lane har dominerat snacket. Men kanske framför allt det faktum att vi inte får se Readly Express i Elitloppet – i alla fall i år.

– Man hade hoppats mycket på att få se årets Prix d’Amérique-vinnare i ett nytt möte med Bold Eagle just i vårt lopp. Men det är klart att man började ana de sista veckorna att det inte skulle gå; tiden blev knapp och att få honom i den form som krävs för Elitloppet blev ju en nästan omöjlig uppgift. Det inte så mycket man kan göra, tyvärr.

En häst från Schweiz, en annan som kommer från Österrike, Maori Time hela vägen från Australien. Något som utmärker Elitloppet 2018 är de ovanligt många nationer som finns representerade. Hästar som för svensk travpublik hittills varit relativt okända.

– Det var ingen agenda som jag hade från början. Men man har lärt sig under vägen att det finns så mycket bra hästar i länder som normalt kanske inte får så mycket uppmärksamhet i vanliga fall. Orlando Jet är ju ett jättebra exempel på det, man blev jätteglada när inbjudan kom och det har blivit fullt tryck där nere kring hästen, det känns otroligt roligt, säger Anders Malmrot som fortsätter:

– Jag tycker samtidigt att det också är lite därför som vi har Elitloppet. Det behöver inte vara just de sexton bästa hästarna i världen för att göra Elitloppet, jag tycker mer det är ett lopp där världens ska vara representerad, där vi får mäta våra krafter mot varandra.

Nordamerika har traditionellt sett nästan alltid haft en eller flera hästar i Elitloppet. Men i år får Solvallas fest köras utan tävlande från väster om Atlanten.

– Det var ju Marion Marauder som vi villa ha med och de ville komma, men fick problem under uppträningen. Hästen stod elva veckor i hagen och kunde inte komma igång i tid för Elitloppet, så de tackade nej själva. Men man kan hoppas på att de kan komma nästa år i stället och då kan det kanske också finnas någon annan, som Ariana G. till exempel, som ju känns intressant.

Så här första året med Elitloppet, finns det några lärdomar som du tar med dig för framtiden?

– Det är nog mest för min egen del, att ta in hela kulturen kring Elitloppet. Jag tror jag låste upp mig själv lite mycket tidigt, hade höga förhoppningar på vilka hästar jag ville ha med. Jag tror man lärt sig att ta det hela med lite mer distans. Visst, man kan vara ute i god tid, det är inget fel i det, men kanske inte blåsa upp vissa hästar för mycket, för tidigt. Det är mer när man kommer in i maj som det blir, så att säga, mer relevant.

På söndag eftermiddag får vi en ny vinnare av Elitloppet, men arbetet med loppet är ett heltidsprojekt. Så snart dammet slutat yra och publiken gått hem, börjar jobbet med att skapa Elitloppet 2019.

– Det arbetet börjar egentligen redan nästa vecka. Vi kommer ha några möten, gå igenom allt och se vad som vi tyckte var bra, vad som var mindre bra. Sedan börjar jobbet med att se över nästa Elitloppet redan till hösten igen. Det kommer att bli fullt upp.

Elitloppet i alla ära, självklart. Men den stundande helgen på Solvalla är som alltid en anrättning med ett otaligt antal tillbehör. Elitloppsgeneralen är nöjd med hur helgen som helhet tagit form.

– När jag ser startlistan till Sweden Cup får jag nästa rysningar, får jag säga. Det är väl det loppet och Harper Hanovers som vi ju höjt prissumman till i år för, som var de som vi har hoppats mest på och som jag också tycker vi verkligen fått ihop bra.

Avslutningsvis, du är ju ändå spelexpert i grunden, vem vinner Elitloppet?

– Jag kommer passa på den frågan. Jag hoppas det blir ett fantastiskt lopp och att den bästa hästen vinner, men jag nöjer mig så, avslutar Anders Malmrot med ett skratt.

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter Elitlopps-nej - Urlo dei Venti kommer till OGP

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson