Efter mycket trubbel med skador är danske topptravaren Tycoon Conway Hall tillbaka. Åttaåringen klämde till med en strålande comeback då han vann på banrekord i Halmstad.

Steen Juul-tränade Tycoon Conway Hall har fått de två senaste säsongerna rejält sinkade av ett hovbensbrott som behövt lång tid att fixa. När hingsten med 3,5 miljoner kronor på kontot gjorde årsdebut i Halmstad på måndagen, var det hästens första start på 14 månader.

Men åttaåringen visade sig på hugget direkt. I händerna på Thomas Uhrberg började han med 20 meters tillägg, men styrde fram först i andraspår med varvet kvar. Efter att ha utkämpat en batalj med ledande Fidagu U.R. över upploppet, kopplades segergreppet kort före mål.

Efter 1.10 sista 500 stannade klockorna vid 1.12,0 över 1660 meter, en tid som betydde nytt banrekord för äldre utländska hingstar och valacker. Den här segern var värd 35 000 kronor. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Malmrot: ”Ett lopp där världen ska representeras”

Malmrot: ”Ett lopp där världen ska representeras”

Det har varit minst sagt hektiskt de senaste veckorna, men nu har Anders Malmrot fått ihop sin första version av Elitloppet. Ett lopp som får ett stort antal nationer representerade – något som Solvallas sportchef ser som berikande för svensk travsports flaggskepp.

Anders Malmrot är traventusiasten som blev spelexpert och sedan ett välkänt ansikte för tv-tittarna. Vid årsskiftet fick han dock en ny roll – den som sportchef vid Solvalla. Ett arbete som därmed också betyder ansvaret för hur Elitloppet ska formas. Nu har det intensiva arbetet med få ihop det käraste som svensk travsport äger, precis avslutats.

– Det har varit otroligt roligt att ha fått jobba med det här. Jag har fått träffa så många människor, sett så mycket fantastiska hästar. Hela grejen med att åka runt för Elitloppet och försöka sy ihop det här, det har varit det bästa, berättar Anders Malmrot för travnet.se.

Uppmärksamheten har, som sig bör, varit stor de senaste veckorna kring vilka hästar som fått platser i Elitloppet – och vilka som avböjt platser. Arbetets höjdpunkt kom dock i mitten av mars då en speciell fransman lämnade slutligt klartecken.

– Det är såklart att vi får med Bold Eagle, att han kommer för andra året i rad till Elitloppet, säger Anders och fortsätter:

– Det är ju många som haft hans seger i försöket förra årets som sitt bästa travminne från hela 2017 och att man nu vill komma tillbaka för att visa upp honom för vår publik i år. När jag fick ja från kretsen kring Bold Eagle efter Critérium de Vitesse, så kändes det verkligen bra.

Annars har upptakten inför Elitloppet lika mycket handlat om hästarna – som inte kommer. Nej tack från bland andra italienaren Urlo dei Venti, norske fantomen Ferrari B.R. och vår egen femårige spjutspets Cyber Lane har dominerat snacket. Men kanske framför allt det faktum att vi inte får se Readly Express i Elitloppet – i alla fall i år.

– Man hade hoppats mycket på att få se årets Prix d’Amérique-vinnare i ett nytt möte med Bold Eagle just i vårt lopp. Men det är klart att man började ana de sista veckorna att det inte skulle gå; tiden blev knapp och att få honom i den form som krävs för Elitloppet blev ju en nästan omöjlig uppgift. Det inte så mycket man kan göra, tyvärr.

En häst från Schweiz, en annan som kommer från Österrike, Maori Time hela vägen från Australien. Något som utmärker Elitloppet 2018 är de ovanligt många nationer som finns representerade. Hästar som för svensk travpublik hittills varit relativt okända.

– Det var ingen agenda som jag hade från början. Men man har lärt sig under vägen att det finns så mycket bra hästar i länder som normalt kanske inte får så mycket uppmärksamhet i vanliga fall. Orlando Jet är ju ett jättebra exempel på det, man blev jätteglada när inbjudan kom och det har blivit fullt tryck där nere kring hästen, det känns otroligt roligt, säger Anders Malmrot som fortsätter:

– Jag tycker samtidigt att det också är lite därför som vi har Elitloppet. Det behöver inte vara just de sexton bästa hästarna i världen för att göra Elitloppet, jag tycker mer det är ett lopp där världens ska vara representerad, där vi får mäta våra krafter mot varandra.

Nordamerika har traditionellt sett nästan alltid haft en eller flera hästar i Elitloppet. Men i år får Solvallas fest köras utan tävlande från väster om Atlanten.

– Det var ju Marion Marauder som vi villa ha med och de ville komma, men fick problem under uppträningen. Hästen stod elva veckor i hagen och kunde inte komma igång i tid för Elitloppet, så de tackade nej själva. Men man kan hoppas på att de kan komma nästa år i stället och då kan det kanske också finnas någon annan, som Ariana G. till exempel, som ju känns intressant.

Så här första året med Elitloppet, finns det några lärdomar som du tar med dig för framtiden?

– Det är nog mest för min egen del, att ta in hela kulturen kring Elitloppet. Jag tror jag låste upp mig själv lite mycket tidigt, hade höga förhoppningar på vilka hästar jag ville ha med. Jag tror man lärt sig att ta det hela med lite mer distans. Visst, man kan vara ute i god tid, det är inget fel i det, men kanske inte blåsa upp vissa hästar för mycket, för tidigt. Det är mer när man kommer in i maj som det blir, så att säga, mer relevant.

På söndag eftermiddag får vi en ny vinnare av Elitloppet, men arbetet med loppet är ett heltidsprojekt. Så snart dammet slutat yra och publiken gått hem, börjar jobbet med att skapa Elitloppet 2019.

– Det arbetet börjar egentligen redan nästa vecka. Vi kommer ha några möten, gå igenom allt och se vad som vi tyckte var bra, vad som var mindre bra. Sedan börjar jobbet med att se över nästa Elitloppet redan till hösten igen. Det kommer att bli fullt upp.

Elitloppet i alla ära, självklart. Men den stundande helgen på Solvalla är som alltid en anrättning med ett otaligt antal tillbehör. Elitloppsgeneralen är nöjd med hur helgen som helhet tagit form.

– När jag ser startlistan till Sweden Cup får jag nästa rysningar, får jag säga. Det är väl det loppet och Harper Hanovers som vi ju höjt prissumman till i år för, som var de som vi har hoppats mest på och som jag också tycker vi verkligen fått ihop bra.

Avslutningsvis, du är ju ändå spelexpert i grunden, vem vinner Elitloppet?

– Jag kommer passa på den frågan. Jag hoppas det blir ett fantastiskt lopp och att den bästa hästen vinner, men jag nöjer mig så, avslutar Anders Malmrot med ett skratt.

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter Elitlopps-nej - Urlo dei Venti kommer till OGP
Nästa nyhet
Efter Elitlopps-nej – Urlo dei Venti kommer till OGP

Efter Elitlopps-nej – Urlo dei Venti kommer till OGP

Den italienske kanonen Urlo dei Venti backade från Elitloppet – men kommer ändå till Skandinavien. Nu är hästen klar för Oslo Grand Prix.

Urlo dei Venti blev, efter sin seger i Gran Premio della Lotteria, inbjuden till Elitloppet men efter ett par dagar valde italienarna att vänligt avböja invitationen.

När Bjerke frågade – blev det dock ett ja. Italiens hetaste häst är klar för Oslo Grand Prix den 10 juni, det skriver tgn.no på måndagen.

– Det var ett härligt besked att få på morgonen. Urlo dei Venti är en topphäst som blir en av attraktionerna i OGP, säger matchmakern Arnlioth Heltberg till tgn.no.

Fyra hästar är för närvarande inbjudna:

Aubrion du Gers
Lionel
Twister Bi (titelförsvarare)
Urlo dei Venti

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Elitlopps-söndag: Kan "Super-Silje" göra det igen?
Nästa nyhet
Elitlopps-söndag: Kan ”Super-Silje” göra det igen?

Elitlopps-söndag: Kan ”Super-Silje” göra det igen?

Elitloppet är självklart main event på söndag – men som vanligt innehåller dagen enbart startlistor som får det att vattnas i munnen. Förbered er på travfest på Solvalla.

Elitkampen för kallbloden är alltid en snackis. I år håller startfältet yppersta klass, även om det stora svenska hoppet Månprinsen A.M. tyvärr fått lämna återbud. Mest uppmärksamhet får nog Lannem Silje, monsterstoet som i början av maj gjorde ny comeback och sedan siktat hit.

Men ”Super-Silje” kommer få kämpa. Fjolårsvinnaren från Finland, Polara är tillbaka för att försvara sin titel och kommer från två raka på hemmaplan. Starka utmanare är förstås också Lome Brage, den formtoppade Odd Herakles och segermaskinen Ulsrud Tea. Då har vi bara nämnt halva fältet…

Fyraåringseliten innehåller hästar som knappast hade gjort bort sig i Elitloppet. Giveitgasandgo, tvåa i Olympiatravet, var länge en kandidat på huvudnumret. Nu möter han i stället jämnåriga där trean från Kungapokalen Enterprise och franske årgångstoppen Ever Pride är tidiga motbud.

Treåringseliten ser toppduon från förra helgens Hans Petter Tholfsens Minne göra upp igen. Då var det Stoletheshow som besegrade Catherine’s Chevy. Ett eller flera ord med i spelet vill också segersprutan Global Withdrawl och kapable Maze Runner förstås ha.

Montéeliten bjuder alltid på raffel, inget talar för något annat i år. Vinnaren från två år sedan, Be Mine de Houelle återvänder, och ska tampas med bland andra Julio de Luxe, Star Advisor Joli – och så B.B.S. Sugarlight som är tillbaka under sadel. (Foton: ALN).

Här är några av söndagens startlistor:

Elitkampen, 1640 auto:

1 Odd Herakles – Adrian Solberg Akselsen
2 Odin Tabac – Jörgen Westholm
3 Lannem Silje – Tor Wollebäk
4 Lome Brage – Erik Adielsson
5 Ulsrud Tea – Svein O Wassberg
6 Kleppe Slauren – Kjetil Djöseland
7 Polara – Antti Tupamäki
8 Smedheim Solan – Rikard N Skoglund
9 Pydin – Ove A Lindqvist
10 Pikkukahveli – Esa Holopainen

Fyraåringseliten, 1640 auto:

1 Giveitgasando – Erik Adielsson
2 Ethien du Vivier – Christoffer Eriksson
3 Enterprise – Per Linderoth
4 Lexus Dream – Ari Moilanen
5 Ever Pride – Gabriele Gelormini
6 Rubio – Örjan Kihlström
7 King on the Hill – Hans G Eriksson
8 Portland – Björn Goop
9 Von Wise As – Alessandro Goccidoro
10 Promo Kemp – Ulf Ohlsson

Fyraåringseliten ston, 1640 auto:

1 Devs Daffodil – Joakim Lövgren
2 Maharani de Baroda – Björn Goop
3 Valentina Wind – Kim Eriksson
4 Celinn Palema – Peter Untersteiner
5 Virginia Grif – Alessandro Gocciadoro
6 Leet Hanover – Örjan Kihlström
7 Callela Lisbeth – Ari Moilanen
8 Beautiful Bacardi – Stefan Melander
9 Hevin Boko – Ulf Ohlsson
10 Waffle Cone – Erik Adielsson

Treåringseliten, 1640 auto:

1 Global Withdrawl – Erik Adielsson
2 Sweet Talkin Hall – Ulf Ohlsson
3 M.S. Triple J. – Björn Goop
4 Catherine’s Chevy – Eirik Höitomt
5 Count Forte – Pekka Korpi
6 Maze Runner – Marcus Lindgren
7 Stoletheshow – Erlend Rennesvik
8 Filur Sisu – Per Nordström
9 Person of Interest – Kevin Oscarsson
10 Zenio – Alessandro Gocciadoro

Treåringseliten ston, 1640 auto:

1 Donna di Damgård – Christoffer Eriksson
2 Arctic Michelle – Pekka Korpi
3 Feather Sisu – Jorma Kontio
4 Zabriskie Ok – Alessandro Gocciadoro
5 Felicity Sisu – Mattias Djuse
6 Daze – Santtu Raitala
7 Follow Me Sisu – Ulf Ohlsson

Montéeliten, 1640 auto:

1 Star Advisor Joli – Stina Swartling
2 Liberty Face – Emilia Leo
3 Narold Vox – Jenni H Åsberg
4 Olympic Kronos – Jennifer Persson
5 B.B.S. Sugarlight – Kristine Kvasnes
6 Flashing Boko – Christina A Hande
7 Radieux – Sofia Adolfsson
8 Be Mine de Houelle – Marie Bacsisch
9 Julio de Luxe – David Thomain
10 Ariel T. Dream – Caroline Forsner

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sweden Cup - de startar i lördagens fartfest
Nästa nyhet
Sweden Cup – de startar i lördagens fartfest

Sweden Cup – de startar i lördagens fartfest

Sweden Cup startar igång Elitlopps-helgen på allvar. Två franska ess, Arazi Boko tillbaka i Sverige, den högst talangfyllde Love Matters – och publikfavoriten Spitcam Jubb. Det lär gå undan i ”lilla Elitloppet” också.

Tre försök till Sweden Cup öppnar lördagen på Solvalla. Sju hästar gör upp i varje heat där den främst placerade trion avancerar till finalen senare på eftermiddagen. Där väntar 600 000 kronor i förstapris.

I första försöket får vi se bland andra folkkäre Spitcam Jubb, som senast segrade på en 1.10-tid, ta upp kampen med segervana dansken Slide So Easy, spännande fransmannen Blues d’Ourville och Sorbet som kommer från seger.

I heat två återvänder Arazi Boko till svensk mark efter en lång sejour i Frankrike och numera Italien, han var senast trea i Lotteria. Möter honom gör bland andra vindsnabbe Dragster och den tidigare finländske Elitlopps-hästen Bret Boko.

I det avslutande heatet lär det bli rejäl match. Love Matters gick bra efter galopp senast, och ska gå i klinch med meriterade fransyskan Billie de Montfort och formstarka duon Charrua Forlan och Jairo. (Foton: ALN).

Här är startlistorna:

Sweden Cup, försök 1, 1640 auto:

1 Not Afraid – Jorma Kontio
2 Cool Keeper – Leif Witasp
3 Slide So Easy – Flemming Jensen
4 Cash Hanover – Michael Nimczyk
5 Spitcam Jubb – Oskar J Andersson
6 Blues d’Ourville – Pierre Houël
7 Sorbet – Örjan Kihlström

Sweden Cup, försök 2, 1640 auto:

1 Bear Dancer – Carl Johan Jepson
2 Nappa Scar – Per Lennartsson
3 Arazi Boko – Alessandro Gocciadoro
4 Caïd Griff – Örjan Kihlström
5 Bret Boko – Ari Moilanen
6 Dupree – Peter Ingves
7 Dragster – Roger Malmqvist

Sweden Cup, försök 3, 1640 auto:

1 Love Matters – Örjan Kihlström
2 Mr Lindy – Veijo Heiskanen
3 Jairo – Joakim Lövgren
4 Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg
5 Billie de Montfort – David Thomain
6 Evil Enok M.E. – Noralf Bräkken
7 Shadow Woodland – Ulf Ohlsson

Senaste vinnarna Sweden Cup:

2017: Volstead – Örjan Kihlström
2016: Dante Boko – Adrian Kolgjini
2015: Ringostarr Treb – Wihelm Paal
2014: Mosaique Face – Lutfi Kolgjini
2013: Owen’s Club – Pietro Gubellini

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Harper Hanovers lopp - blir ett riktigt getingbo

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson