Propulsion gav ett bländade besked i veckan och är en av de hetaste hästarna inför Elitloppet. Men stall Daniel Redén kan ha fler aspiranter. I lördagens Prins Daniels lopp ska en av de sista biljetterna delas ut – kan Love Matters eller Heavy Sound möjligen bli aktuella?

Förra året hade Daniel Redén hela tre hästar i Elitloppet, en fråga så här bara dagarna före årets startfält blir spikat är hur många det kan tänkas bli i år. Två är i vilket fall givna. Norske Lionel fick en plats i veckan och klar sedan tidigare är Propulsion som såg läcker värre ut i tisdagens Meadow Roads lopp och kommer i toppform.

– Allt ser bra ut med honom efteråt och just nu är han ute i hagen och bara myser. Vi laddar mot Elitloppet nu och det kommer att bli spännande, säger Pär Pergenius i stallet när travnet.se ringer.

Fast först ska Prins Daniels lopp (V75-6) köras på Gävletravet den här lördagen. Förutom en halv miljon kronor till vinnaren, finns också en av de beryktade rosa biljetterna adderade till prispotten. Daniel Redén har två kandidater i sprinteruppgörelsen.

Femårige jänkaren Love Matters begick årsdebut senast i Rättvik. I första starten på knappt ett halvår slutade han där tvåa efter en resa i dödens med en stark avslutning. Klockorna landade på 1.11 i mål.

– Han gick ett bra lopp på Rättvik. Man kunde kanske tycka att han skulle ha vunnit det loppet, men han hade bara gått 1.35-jobb i sanden som snabbast innan det. Jag tror att han borde ha gått framåt mycket med det loppet, säger Pär Pergenius som är hästens skötare. Han fortsätter:

– Hästen har tränat på hela vintern, han är kanske inte den som glänser mest i träning men han har byggt på mycket muskler. Han känns fin i jobben och jag tror att han kommer att få en bra säsong i år. Men Love Matters var bra redan i fjol, han vann Fyraåringseliten på 1.10 för ett år sedan och hästar brukar ofta pricka formen ungefär samma tid på året.

Spår åtta bakom bilen var dock inget drömläge nu?

– Spåret är mindre roligt. Vi får försöka hitta ned i bra ryggar för att kunna spurta till slut. Jag tror att det kan bli svårt att vinna härifrån, men samtidigt vann ju Workout Wonder det här loppet från just spår åtta förra året, så omöjligt är det inte.

Heavy Sound har varit ett litet utropstecken i år. Den nu sexårige valacken som ju slutade som runner-up bakom Readly Express i Derbyt för två år sedan, kom till Redéns regi vid årsskiftet och tycks ha hittat stilen på nytt. Efter två raka i säsongsupptakten blev det dock en olycklig galopp i slutstriden av Finlandia-Ajo senast.

– Heavy Sound ser fortsatt fin ut, han gjorde ett bra lopp senast men det var förstås synd på galoppen. Han är känslig för ljud hästen, och det var därför han galopperade när Kenneth ryckte huvan; det syntes på honom, han började vifta med svansen och blev alldeles för laddad. Pastore Bob är också en bra häst, men det var nog sämst andraplatsen som rök där, det kan vi enas om.

Heavy Sound börjar från ett av de två bakspåren i lördagens uppgift i Gävle. Något som kanske inte behöver vara det sämsta?

– Bakspåret behöver inte vara fel, men vi får hoppas på mycket tempo, så kan han nog ta många till slut.

Bästa chansen av stallets två är?

– Det är nog lägena som avgör det där mycket, så på det får vi nog säga att Heavy Sound är den bästa chansen även om Love Matters kommer att göra ett bra lopp.

Frågan kvarstår dock, minst en biljett till Elitloppet kommer att delas ut efter Prins Daniels lopp. Är någon av Love Matters eller Heavy Sound aktuella då?

– Heavy Sound är det inte i alla fall. Han hade varit borta länge innan och det känns dumt att chansa med honom i två heat så här tidigt på säsongen. Så han går inte till Elitloppet även om han vinner på lördag, säger Pär Pergenius som fortsätter om Love Matters:

– Love Matters kan däremot kanske bli aktuell. Visst, han är bara fem år ännu men han slog ju till exempel Dreammoko, som ju är klar för Elitloppet nu, i Fyraåringseliten för ett år sedan, så han har visat att han duger där. (Foton: ALN).