Månprinsen A.M. kan tvingas att stå över jättemötet i Elitkampen efter att ha fått ge sig från dödens på Bergsåker. Smedheim Solan stärkte å andra sidan sina aktier då han spurtade till överraskande seger.

Nästa söndag avgörs Elitkampen som ett av de mest populära inslagen under Elitloppsdagen. Men Solvallas publik kan gå miste om det största svenskhoppet Månprinsen A.M.

I ett elittest på Bergsåker under onsdagen skulle den svenska kallblodskungen genrepa inför bataljen på Solvalla, gjordes till stor favorit, men kunde efter en resa i dödens inte slåss om segern till slut och kom i mål som femma.

Tränaren och kusken Gunnar Melander menade i ATG Live efteråt att Månprinsen A.M. inte har den rätta formen och att man nu överväger att stå över Elitkampen.

En som däremot lär dyka upp där är Smedheim Solan. Med Rikard N Skoglund i jollen gav han ett riktigt positivt besked då han till glada 34 gånger pengarna speedade hem segern.

Efter en resa som trea på innerspår hittade man loss 500 meter kvar, vred på i fjärdespår över upploppet och plockade ned stallkamraten Lome Brage, som travat i rygg på ledande Odin Tabac, i de sista stegen. Segertiden stannade vid 1,21,6a över 2140 meter.

Det här var första segern i regi Jan-Olov Persson för Smedheim Solan. Samma tid noterade Lome Brage som tvåa. Trea blev Pydin som gick ett riktigt starkt lopp efter galopp. Inte heller Tekno Odin lämnade något starkt besked, han kunde aldrig ta sig in i tätstriden utan blev oplacerad.

*På tal om Elitloppshelgen. En häst som nu tar sikte mot Sweden Cup är Joakim Lövgrens vasse Jairo. Den tyske sjuåringen var riktigt läcker att skåda på Solvalla. Jairo synade dödens efter ett varv, tog över täten med 500 kvar – och bara stack. Överlägsen seger på 1.11,9a/2140 efter 08,8 sista 500.

*Och kanske är det Harper Hanovers nästa för Tesio? För Jan Norberg kunde Robert Bergh-adepten imponera stort i ett stayerrace på Bergsåker. Tesio gick i dödens, lade press på sista bortre och vann sedan i överlägsen stil. Segertiden 1.13,0 över 2660 meter var nytt svenskt rekord för femåriga utländska hingstar och valacker.

*Det var för övrigt inte det enda svenska rekordet som slogs på Bergsåker. Granetta, tränad av Alf Jonsson och körd av Anna-Karin Jonsson, som vann på 1.27,6a/2640 vilket var nytt rekord för femåriga ston. Granetta låg sist med varvet kvar, men kunde avgöra säkert till segern efter en stark långspurt. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Fredag: V65-tips till Jägersro

Fredag: V65-tips till Jägersro

Omgången
Spetsbanan Jägersro håller i tävlingarna denna fredagslunch och det kan bli många som rinner undan från spets i ”nerförsbacken”. Mitt singelstreck är en av dem jag såklart hoppas mest när Peter Untersteiner rattar 1 Scorpion Kiss (V65-6) i den avslutande avdelningen.

Spiken
1 Scorpion Kiss (V65-6)

Draget
4 Höwings Venus (V65-3)

V65-förslaget (spel för sex rätt)
V65-1: 2,3,5 (res 7-6)
V65-2: 3,6,7 (res 5-9)
V65-3: 1,2,3,4,6,7,8,10 (res 9-5)
V65-4: 2,4,6,7,9 (res 3-1)
V65-5: 1,4,6,8,11,12 (res 3-7)
V65-6: 1 Scorpion Kiss (res 5-2)

3x3x8x5x6x1 = 2160 rader/kronor

LD-systemet
4,6 – 1 x 500

Totalt: 1000 kronor

V65-1

Ranking: A: 3. B: 2-5-7-6-4-8. C: –

Spetsanalys:
Många snabba bakom bilen men jag tror 3 Rajah Press tar sig förbi 2 Comanche Moon som förvisso är nedstrukn till innerspåret nu.

Loppanalys:
Sprinterlopp som bara locket åtta hästar till start men ett hyggligt startfält där stona får ha tjänat ett par hundratusen mer än grabbarna. 3 Rajah Press hade jag som drag senast och hade då räknat ut det snyggt med att Christoffer Eriksson skulle vinna via stretchen på Åby. Så blev det givetvis inte utan istället blev det kostade det 06 första 500 att hålla upp ledningen och sista biten kunde hingsten inte stå emot Let It Happen. Liknande förutsättningar nu, men spetsbanan Jägersro som gäller och bra chans att leda runt om.

2 Comanche Moon vann på nytt rekord senast och gjorde det efter att övertagit ledningen efter 600 meter. Fuxen var duktig som tvåa även i starten innan det och duger långt i detta sällskap. Är dessutom kvick första biten, och lär tryckas av från start men frågan är om han kan svara ut Rajah Press?

5 Tapiro Jet gjorde första starten för Johan Untersteiner senast och stod för en fullt godkänd insats. Var inte så långt efter Elitloppshästen Pastore Bob i starten innan det och ska räknas tidigt.

V65-2

Ranking: A: 7-6-3. B: 5-9-4-2. C: 8-1.

Spetsanalys:
Inte helt lätt att bena ut den spetsstrid men jag tror det står mellan springspåren. Både Peter Untersteiner och Christoffer Eriksson är duktiga att köra från start och sitter dessutom upp bakom startsnabba hästar. Står mellan dessa.

Loppanalys:
Voltstart, medeldistans och nio orutinerade hästar är förutsättningarna i andra avdelningen. Favorit är 6 Cashie som lotsades till front efter 600 meter senast och hade sedan inga problem att hålla nosen först resten av vägen. Springspår bör vara en fördel och Peter Untersteiner kommer landa vettigt till direkt men ekipaget känns lite väl mycket streckade.

7 Fashion Fine Wine felade näst senast men följde upp det med en riktigt strong insats i starten efter. Fyraåringen fick göra jobbet i spåren på slutrundan och klockan visade 13,5/1000. Jänkaren kan öppna snabbt och kommer Christoffer Eriksson till spets är mycket vunnet.

Det kan vara dags för 3 Chips Brick att spräcka nollan i segerkolumnen. Var mycket bra efter galopp på Halmstad och stod för en fin slutrepa i spåren på Åby senast. Räknas!

5 Dubai hade en hygglig säsong som tvååring och gjorde första starten för året senast. Det blev galopp i sista sväng då men treåring är kastrerad efter det och ska inte nonchaleras här om man streckar vidare.

V65-3

Ranking: A: 4-3-7. B: 2-6-1-10-8. C: 9-5.

Spetsanalys:
2 Alegra B. är rask första biten men får nog svårt att hålla ut 6 Lucky Babe som är väldigt snabb.

Loppanalys:
Stolopp där man får ha sprungit in 330 000 kronor och jämnt överlag i detta medeldistansrace. Jag tippar 4 Höwings Venus som etta från ett vettigt utgångsläge. Nu Pagadi-dottern står vettigt inne i loppet och har startat på i rätt tuffa gäng hela året. Det är en rätt tuff donna, som kan göra jobbet själv och jag tycker hon är klart intressant på strecken!

7 Ambon Degato har två segrar hittills i år och var riktigt bra i inledningen. Galopperade i sitt senaste framträdande och har nu inte startat på ett tag och stallet ligger lågt. Men är formen bara någorlunda är Donato Hanover-avkomman ändå ett givet streck på kupongen.

3 Alegra B. är rejält på gång. Conrad Lugauers-travare satt fast senast och den senaste tidens insatser indikerar att hon kommer slå till när som helst.

2 Donna Donna har inte haft det där rätta flytet på sistone men har ett perfekt utgångsläge och kan mycket väl dyka upp när det drar ihop sig.

6 Lucky Babe kom med färsk seger till sin nya tränare Peter Untersteiner och i hans händer brukar nya adepter inte direkt vantrivas.

På systemet platsar också skrällarna 1 Flight Lane, 10 Tasja Baunehöj och 8 Gaya Si Quattro. Åtta streck totalt!

V65-4

Ranking: A: 4-2. B: 6-9-7-3-1. C: 8-5

Spetsanalys:
4 Valter L.P.C flyger fram första biten men kan få svårt att ta en längd på 2 Take A Toss om Ingves är inne på att köra i front. Tror ändå att Jeppe Juel har taktpinne i tryggt förvar upp till 500-meterspasseringen men det kan kosta.

Loppanalys:
Sprinterlopp där Jeppe Juel sitter upp bakom Lutfi Kolgjinis startsnabba 4 Valter L.P.C. Raja Mirchi-sonen missar sällan ledningen från dessa lägen och har redan hunnit vinna två lopp med liknande förutsättningar i år. Bland annat senast när han gjorde loppet själv framme i spets och kom i mål på 1.13,2a/1640 meter. Detta är häst att slå i loppet men det kan bli svar i spetsstriden och jag tycker det lurar ett par roliga drag i vassen.

2 Take A Toss spetsade senast i en rask öppning men släppte och kunde sedan inget nämnvärt via snikspåret på Åby. Stoet har spetsläge men det kan kosta en del att svara Valter L.P.C. och frågan är om inte Inges kör i ryggar igen?

6 Demokritos F., 9 Celebrus Nova och 7 Miss Pixel är en trio som kan hugga om ovanstående två tar ut varandra. Demokritos F, fick helt omöjligt lopp i årsdebuten men gjorde summa summarum en klart bra insats med Celebrus Nova är en kapabel travare som återkommer efter lång tävlingsfrånvaro.

V65-5

Ranking: A: 6-4. B: 1-8-11-12-3-7-9. C: 2-10-5

Spetsanalys:
1 Vanyar Pil öppnar kvick från innern och har bra chans att hålla täten.

Loppanalys:
Lurigt lopp över 2140 meter där 1 Vanyar Pil troligen leder länge om man lyckas hålla upp innerspåret. Femåringen såg fin ut i ledningen senast och har tagit två av sina segrar i den positionen.

6 Volt Di Ruggero tror jag är bästa hästen i fältet och Varenne-sonen är ett givet motbud. Wilhelm Paal serverade hingsten en fin resa senast och ekipaget avgjorde enkelt sista biten. Denna glänsare är en rejäl sort och kan vinna loppet på både styrka och snabbhet.

4 Vikings Preacher hade aldrig varit utanför pengarna i ett travlopp tills för två starter sedan när det strulade till sig i ett V75-lopp på Åby. Felade sedan direkt från start i Örebro och det är upp till bevis nu. Kapaciteten finns och Pastor Stephen-sonen ska räknas.

8 Federal Agent fortsätter att ha missflyt med spåren men gör det bra varje gång. Skulle Peter Untersteiner bjudas in i kampen kan sexåringen skrälla.

Streck också för bakspårsduon 11 Okashi Cheri samt 12 Mohikaner.

V65-6

Ranking: A: 1. B: 5-2-6-11-12-10-4-7. C: 9-8-3

Spetsanalys:
1 Scorpion Kiss missar inte spets från bricka ett med PU i jollen.

Loppanalys:
En småtrevlig avslutning på V65 där jag tycker att 1 Scorpion Kiss har ypperliga förutsättningar att revanschera sig för sist. Valacken tog täten enkelt från innerspåret senast men klockan visade 08,5 första 500 medan varvet travades på 10-blankt. Lars I Nilssons-travare höll sedan alla utom Uccello Jet stången hela vägen och detta var en klart mersmakande andraplats. Jag tror att segern kan komma nu istället och Peter Untersteiner har kört sjuåringen en gång tidigare. Även då blev det seger och jag singlar!

5 Winner’s Wine är ingen dum konkurrent men Muscle Hill-sonen kan behöva loppet i kroppen eftersom han inte startat sedan i slutet av augusti.

Tipsredaktör: Zebastian Hagberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nästa häst inbjuden - Lionel är klar för Elitloppet
Nästa nyhet
Nästa häst inbjuden – Lionel är klar för Elitloppet

Nästa häst inbjuden – Lionel är klar för Elitloppet

Så får också Norge sin häst i Elitloppet. Som namn tretton kunde Lionel på onsdagskvällen göras klar för det stora slaget nästa söndag.

Göran Antonsens och Daniel Redéns tuffe fux Lionel har varit ett hett namn inför Elitloppet ett tag och när ytterligare en häst kunde presenteras på onsdagens afton, så var det norrmannen.

– Lionel har ständigt matchats i de tuffaste loppen och det känns jättebra att få bjuda in honom till Elitloppet, säger Anders Malmrot, sportchef vid Solvalla, i ett pressmeddelande.

Åttaårige Lionel har en diger meritlista, inte minst från Frankrike där han bland annat vunnit Prix de Paris och slutat trea i Prix d’Amérique. På nordligare breddgrader minns vi förstås också förra årets vinst i Olympiatravet. Det var som titelförsvarare i samma lopp som han senaste startade, då som fyra.

Lionel, med nästan tretton miljoner kronor insprunget, gör i Elitloppet sin blott andra start över kort distans i karriären. Där ska han köras av sin ägare Göran Antonsen. (Foto: ALN).

Klara för Elitloppet i nuläget är:

Amiral Sacha
Bold Eagle
Dreammoko
Lionel
Maori Time
Nadal Broline
Orlando Jet
Pastore Bob
Propulsion
Ringostarr Treb
Takethem
Uza Josselyn
Volstead

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny fransman till Elitloppet - Amiral Sacha är klar
Nästa nyhet
Ny fransman till Elitloppet – Amiral Sacha är klar

Ny fransman till Elitloppet – Amiral Sacha är klar

Platserna i Elitloppet fylls på i en allt stridare ström. Under onsdagen kunde också franske Amiral Sacha välkomnas till loppet efter sin fina tredjeplats tidigare under dagen.

Aubrion du Gers vann Prix des Ducs de Normandie i toppfin stil på onsdagen. Han vill inte komma till Elitloppet – men däremot loppets trea. Amiral Sacha är den senaste att bli klar för Solvalla.

– Det var blott andra starten i år för Amiral Sacha och formen verkar vara uppåtgående. Han kommer vara ännu bättre i Elitloppet, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot i ett pressmeddelande.

Amiral Sacha blev efter just samma lopp i fjol också inbjuden till Elitloppet, men tackade då nej. Till i år har däremot tränaren Florent Lamare sagt ja. I Elitloppet kommer hästen att köras av etablerade Gabriele Gelormini.

Åttaårige Amiral Sacha med drygt tio miljoner kronor på segerkontot, avstod merparten av vintern i Paris men har gjort två starter i vår. På meritlistan finns ett flertal större segrar som fyra- och femåring, en seger i Grand Prix de Wallonie samt silvret bakom Robert Bi i Europaderbyt 2014.

Klara för Elitloppet i nuläget är:

Amiral Sacha
Bold Eagle
Dreammoko
Maori Time
Nadal Broline
Orlando Jet
Pastore Bob
Propulsion
Ringostarr Treb
Takethem
Uza Josselyn
Volstead

Läs även: Aubrion du Gers glänste i Ducs de Normandie

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Aubrion du Gers glänste i Ducs de Normandie
Nästa nyhet
Aubrion du Gers glänste i Ducs de Normandie

Aubrion du Gers glänste i Ducs de Normandie

Jean-Michel Bazire verkar inte vilja komma till Solvalla, men hans krigare Aubrion du Gers visade i alla fall toppform då han enkelt tog hem segern i Prix des Ducs de Normandie.

Med ett förstapris på 67 500 euro hade onsdagens Prix des Ducs de Normandie, som avgjordes på högervarsvbanan i franska Caen, lockat ett riktigt starkt startfält.

En av dem var svenske fajtern On Track Piraten men för honom fick loppet en olycklig utgång. ”Piraten” slog över i galopp direkt i starten, diskades och fick se sina chanser spolierade.

Huvudrollen i loppet skulle i stället Aubrion du Gers och Jean-Michel Bazire få. Åttaåringen som brukar nämnas som Frankrikes bäste valack, visade ett namnkunnigt motstånd var skåpet skulle stå.

Un Mec d’Héripré snabbstartade till ledningen men kände sig snart nödd att släppa då Aubrion du Gers direkt kom upp utvändigt och lade press. Avlöste i dödens gjorde nu Traders, senast suverän vinnare i Prix Kerjacques, men den här gången skulle han inte ha med segern att göra.

Ur sista sväng och in över det långa Caen-upploppet ryckte Aubrion du Gers undan med flera längder och kunde i mycket fin stil passera mållinjen som vinnare på 1.11,7 över 2450 meter.

Loppet slutade med dubbel Bazire-glädje. Hans andrahäst Ave Avis spurtade strålande när det blev fritt och tog hand om andrapriset. Plus i kanten också för fjolårsvinnaren Amiral Sacha som avslutade starkt som trea. Båda i mål på 1.11,9.

Efter en resa i vinnarhålet var det Un Mec d’Héripré som fick fjärdepriset, före Traders som mattades en aning efter sin tunga resa utvändigt om ledaren. Up And Quick travade som tredjehäst på innern, fick aldrig helt fritt till slut och gick i mål med krafter i behåll som sexa. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tysk joker klar för Elitloppet - Orlando Jet kommer

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson