Månprinsen A.M. kan tvingas att stå över jättemötet i Elitkampen efter att ha fått ge sig från dödens på Bergsåker. Smedheim Solan stärkte å andra sidan sina aktier då han spurtade till överraskande seger.

Nästa söndag avgörs Elitkampen som ett av de mest populära inslagen under Elitloppsdagen. Men Solvallas publik kan gå miste om det största svenskhoppet Månprinsen A.M.

I ett elittest på Bergsåker under onsdagen skulle den svenska kallblodskungen genrepa inför bataljen på Solvalla, gjordes till stor favorit, men kunde efter en resa i dödens inte slåss om segern till slut och kom i mål som femma.

Tränaren och kusken Gunnar Melander menade i ATG Live efteråt att Månprinsen A.M. inte har den rätta formen och att man nu överväger att stå över Elitkampen.

En som däremot lär dyka upp där är Smedheim Solan. Med Rikard N Skoglund i jollen gav han ett riktigt positivt besked då han till glada 34 gånger pengarna speedade hem segern.

Efter en resa som trea på innerspår hittade man loss 500 meter kvar, vred på i fjärdespår över upploppet och plockade ned stallkamraten Lome Brage, som travat i rygg på ledande Odin Tabac, i de sista stegen. Segertiden stannade vid 1,21,6a över 2140 meter.

Det här var första segern i regi Jan-Olov Persson för Smedheim Solan. Samma tid noterade Lome Brage som tvåa. Trea blev Pydin som gick ett riktigt starkt lopp efter galopp. Inte heller Tekno Odin lämnade något starkt besked, han kunde aldrig ta sig in i tätstriden utan blev oplacerad.

*På tal om Elitloppshelgen. En häst som nu tar sikte mot Sweden Cup är Joakim Lövgrens vasse Jairo. Den tyske sjuåringen var riktigt läcker att skåda på Solvalla. Jairo synade dödens efter ett varv, tog över täten med 500 kvar – och bara stack. Överlägsen seger på 1.11,9a/2140 efter 08,8 sista 500.

*Och kanske är det Harper Hanovers nästa för Tesio? För Jan Norberg kunde Robert Bergh-adepten imponera stort i ett stayerrace på Bergsåker. Tesio gick i dödens, lade press på sista bortre och vann sedan i överlägsen stil. Segertiden 1.13,0 över 2660 meter var nytt svenskt rekord för femåriga utländska hingstar och valacker.

*Det var för övrigt inte det enda svenska rekordet som slogs på Bergsåker. Granetta, tränad av Alf Jonsson och körd av Anna-Karin Jonsson, som vann på 1.27,6a/2640 vilket var nytt rekord för femåriga ston. Granetta låg sist med varvet kvar, men kunde avgöra säkert till segern efter en stark långspurt. (Foton: ALN).