Förutom Pokalloppen kördes det flera högklassiga lopp på Åby denna lördag. Bland annat Algots Scotts Minne, med en Elitloppsbiljett i potten där vi fick se en mycket imponerande vinnare. 

Nadal Broline hade inte startat sedan annandag jul och fick dessutom trava utvändigt om ledaren. Ändå var Reijo Liljendahls valack den som drog det längsta strået i Gulddivisionen.

Nadal Broline - Foto: ALN

Loppet inleddes i racerfart med flera hästar som gasade om täten. Västerboonthenews forcerades till spets efter 500 meter men fick Giveitgasandgo över sig direkt som hängt i spåren första halvvarvet. Erik Adielsson tog över kommandot kort senare och lämnade då Nadal Broline att syna dödens.

Varvet gick på 11,2 och på sista bortre långsidan aviserade Johan Untersteiner och Day Or Night In angrepp men det blev galopp 650 kvar och istället försökte Double Exposure förbättra sig i spåren. Västerboonthenews väntade på stretchen och in på upploppet var det öppet.

Reijo och Uffe - Foto: ALN

Ledaren var inte slagen framme i spets, men det tunga resan gjorde sig påmind sista biten och flera andra högg nu allt vad de kunde. Allra största bettet tog alltså Nadal Broline tillsammans med Ulf Ohlsson och denna insats imponerade stort.

- Jag känner en enorm glädje för detta är en av mina favorithästar. Han gör alltid sitt jobb och har ett hjärta av guld. Idag slapp han vara med i den tuffa öppningen och han har ju vunnit från dödens förut, sa Ulf Ohlsson efter loppet.

Välkommen till Elitloppet Nadal Broline och överbetyg också till Frode Hamre-tränade tvåan Giveitgasandgo som föll med flaggan i topp. Segertid 1.10,4a/1640 meter och 200 000 kronor i förstapris.

*

Skräll blev det i Lyons Grand Prix för femåringar där det på förhand pratades om Muscle Hustle, Rajesh Face och Diamanten. Men den förstnämnda galopperade bort alla chanser i starten medan Rajesh Face tog hand om täten efter 400 meter.

Jepson och "Brad" - Foto: ALN

”Ludde” fick sedan bestämma till 14,2 första 1000 men andra varvet blev det betydligt högre fart vilket gynnade Handsome Brad som smugit med i vinnarhålet hela vägen. 300 meter från mål gjorde Carl Johan Jepson slag i saken och i ett nafs slog man klorna i ledaren.

Diamanten kunde inget från kön och istället var värsta hotet Milligan’s School som kom via snikspåret. Men ingen kom i närheten av Ulf Stenströmers travare som vann med norsken kvar på tangerade världsrekordet 1.11,7a/2640 meter.

*

Machiavelli - Foto: ALN

I Klass I gjorde Machiavelli och Porthos Race upp om vem som skull ta ledningen. Det blev Åke Lindblom före André Eklundh men när mållinjen skars var ordningsföljden den omvända.

Eklundh serverade den danske gästen ett perfekt lopp och avgjorde enkelt över upploppet. Tränar gör Kent Friborg och Machiavelli vann 1.12,2/2140 meter. Förstapris 125 000 kronor.

*

I Silverdivisionen sände Roger Malmqvist programenligt Dragster till spets men överlät kommandot till Robert Bergh och Coktail Fortuna efter 400 meter. Love You-sonen fick sedan dämpa till 13,7 på varvet och Björn Goop sände fram Bryssel i dödens varvet från mål.

Coktail Fortuna - Foto: ALN

Men nioåringen fick löpa undan på upploppet och ingen av konkurrenterna kom i farlig närhet. Segertiden 1.12,1a/2140 meter och 150 000 kronor in på kontot.

Även ”Brons” gick till Bergh när Explosive Merlot tog tredje raka. Femåringen lotsades fram i dödens tidigt utvändigt om ledande Magic Gwin och det var bra fart hela vägen. Västerbo Grosbois fick loppet i rygg på ledaren och när det skulle avgöras stod det mellan dessa tre.

Pöllänen försökte via stretchen, Widell höll igång Magic Gwin men Explosive Merlot sträckte på sig meter för meter och kunde avgöra kort före mål på 1.12,8a/2640 meter.

Läs också ”Åby: Perfect Sprit från start till mål i Kungapokalen”
Läs också ”Åby: Dibaba överlägsen i Drottningen”
Läs också ”Åby: Tysk triumf i Breeders Course”