Volstead har spelat en undanskymd roll i sina två första starter för året men i Gulddivisionen på Örebrotravet visade sjuåringen med eftertryck att han är ett ämne för de största loppen även i år. ”Tarzans” travare var förkro-ssande fin när han tog segern på 1.10,0.

Det är nog ingen vild gissning att Volstead kommer ha en god chans på en plats i Elitloppet. Cantab Hall-sonen, som förra året tog hem Sweden Cup, var strålande fin när segrade i Gulddivisionen på Örebrotravet.

– Det är en jättebra häst det här, alltså. Han är ändå inte på topp än, han kommer bli ännu bättre. Hästen gick 1.10 blankt i dag och jag kan garantera att han kan gå under 1.09 framöver, sa Stefan Melander i ATG Live.

Loppet gick i superfart inledningsvis. Shadow Woodland spetsade, öppnade första 500 efter under 1.06 och fortsatte varvet på 1.09. Stefan Melander synade dödens med Volstead och lade, den hårda farten till trots, elak press över sista bortre. Shadow Woodland fick kasta handduken när upploppet nalkades.

Det gjorde dock inte Volstead. Charrua Forlan hade liftat med i rygg hela loppet och fick över den sista rakan nu spela ut sitt register, men urtappre Volstead hade fortsatt krafter kvar för att säkert kunna svara ut uppvaktningen. En topprestation.

1.10,0a över 1609 meter skrevs den vassa segertiden till. Charrua Forlan, som återigen stod för en insats med stora plus noterades för samma tid som tvåa. I skuggan bakom gick gamle fajtern Deuxieme Picsous en bra avslutning som trea, medan Shadow Woodland fick nöja sig med ett fjärdepris.

*****

400 000 kronor gick till vinnaren i stayermötet Orebro Intn’l. Något som den Håkan K Persson-tränade Just Wait And See lade rabarber på. Christoffer Eriksson körde femåringen som fick en perfekt resa. Just Wait And See tog spets efter 500 meter, men överlämnade kort senare till Tesio som sedan kom att anföra racet.

Från vinnarhålet kunde man sedan lirka sig ut vid ingången av den sista svängen och segergreppet hade kopplats in över upploppet. Loppets favorit Call Me Keeper hade långt fram men vreds på för fulla muggar i den sista svängen, avslutningen var riktigt fin men räckte bara till silvret. Tesio höll bra till tredjepriset. Vinnaren kom i mål på 1.13,9 över 3140 meter.

– Vi fick en dålig start, men jag körde lugnt fram till ledningen och sedan kunde han lugna ned sig då Tesio kom och övertog. Han är speedig den här hästen och han var riktigt fin i dag. De har gjort ett väldigt bra jobb med hästen, berömde Christoffer Eriksson.

*****

*Anna Mix är härlig att skåda när hon är på humör. Det var också fransyskan, i regi Sofia Aronsson, när hon i ohotad stil plockade hem pokalen i Enoch Karlssons Minne för stoeliten. Kim Eriksson satt i jollen och skötte uppgiften med beröm.

In Toto Sund hade programenligt tagit spets, men när Anna Mix i ett raskt avancemang laddades fram fick hon överta efter 600 meter körda. Därefter spel mot ett mål. In Toto Sund fick chansen till slut, men mot Anna Mix fanns det ingen chans. 1.11,7a över 2100 meter var segertiden. Bakom gick Darling Mearas en finfin årsdebut och lade beslag på tredjepriset.

– Spets och slut, det var inte klurigare än så. Det gick väldigt långsamt i det läget när jag kom fram och den här hästen är ingen man går upp i ringen mot direkt, sa Kim Eriksson i ATG Live.

*Viktoria för favoriten i Silverdivisionen. Örjan Kihlström körde fram Michelangelo Ås till pik efter 700 meter avverkade och kunde sedan bli där till mål. Springover gick en snabb sista långsida och utmanade över upploppet, men ledaren höll säkert undan på 1.12,6a/2100.

*Stefan Melander-tränat i Klass 2. Loppet anfördes i bra fart av Loke Survive och för Per Lennartsson kunde Output Pressure avsluta vassast. Fyraåringen fick grepp om ledaren mitt på upploppet och höll undan för Diggerman som avslutade visslande längst ut i banan. 1.15,1a över 2640 var tiden.

*Bronsdivisionen till Claes Svensson och Whisky Akema. Ekipaget spetsade men fick efter 600 meter släppa till Sambuca Knight. Från dödens fick Ragazzo da Sopra grep om ledaren, men Whisky Akema avslutade sylvasst från vinnarhålet och hann fram på ritsen för 1.12,0a/2100.

*Oskar J Andersson skötte uppgiften klanderfritt bakom Jörgen Westholms Urgent Call i Klass 1. Valacken övertog ledningen efter ett halvvarv och höll sedan utan problem den positionen hela vägen före en rappt avslutande Arsenal som fick sen lucka. 1.12,9a på 2100 visade klockan. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Pastore Bob runt om i Finlandia-Ajo – nu Elitloppet

Pastore Bob runt om i Finlandia-Ajo – nu Elitloppet

Elitloppet blir nästa anhalt för Pastore Bob. Johan Unte-rsteiner kunde tillskrivas ännu en stor seger då han med den femårige uppstickaren ledde Finlandia-Ajo från start till mål.

I runda slängar en miljon kronor i förstapris och till det också adderat en biljett till Elitloppet. Johan Untersteiner fick anledning att fira i Helsingfors på lördagen – efter att med Pastore Bob spårat runt om i Finlandia-Ajo. Nu väntar Solvalla sista söndagen i maj.

– Alla drömmer om att få vara med i Elitloppet och det tackar vi jättegärna ja till. Han har visat i de här två loppen i Finland att han är lika bra som de bästa, sa Johan Untersteiner i vinnarcirkeln.

Pastore Bob som tidigare i år tagit hem segern i Prins Carl Philips Jubileumspokal och senast slutade som trea i Seinäjoki-Race, visade nu att han är redo för de riktigt stora uppgifterna. Femåringen höll enkelt upp ledningen från innerspåret och behövde inte direkt bränna krutet i början.

Betydligt fortare gick det till slut. 600 meter kvar skickade Kenneth Haugstad iväg Heavy Sound från andra par utvändigt och kom hastigt fram mot ledaren genom sista sväng. En batalj de båda svenska emellan väntade på upploppet.

Heavy Sound såg ett ögon-blick ut att få greppet, men när kusken ryckte huvan mitt på upploppet föll Daniel Redén-träningen olyckligt över i galopp. Därmed förenklades uppgiften avsevärt för Pastore Bob som enkelt kunde gå undan till segern den sista biten.

– Han är startsnabb och jag ville köra i ledningen. Hästen är lite orutinerad ännu men jag hoppades få bestämma i ledningen och så blev det. Det gick fort sista 400 och det är klart jag var lite rädd för Heavy Sound men det kändes som det skulle gå vägen, sa Johan Untersteiner.

Segertiden skrevs till 1.11,0a över engelska milen. Bakom fixade, just som i Seinäjoki-Race, det italienska bidraget Peace of Mind (11,2) andrapriset efter att ha gjort loppet i rygg på vinnaren.

Kampen om bronsmedaljen blev benhård. Franska Billie de Montfort höll starkt till tredjepriset efter att ha travat loppet igenom i dödens. Det på linjen med Midnight Hour och den favoritspelade och för Elitloppet redan klara Uza Josselyn, som avslutade kvickt i spåren. Alla tre noterades för 1.11,3. Makethemark fick en invändig resa men kunde aldrig blanda sig i striden och slutade sist.

*Elitkampen i fjol såg Polara som vinnare och kallblods-stjärnan visade fin form när han för andra året i följd tog hem Erkon Pokaali. Trots en resa hela vägen i dödens på Jokivarren Kunkku kunde han ändå vinna säkert för Antti Tupamäki på 1.22,0a 2100. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Traders fenomenal vinnare i Prix Kerjacques
Nästa nyhet
Traders fenomenal vinnare i Prix Kerjacques

Traders fenomenal vinnare i Prix Kerjacques

Traders är en häst men en otrolig potential. Philippe Allaires sexåring visade att han tillhör eliten även för sulky när han imponerade stort på 1.10,8 över 2700 meter i Prix Kerjacques.

Fina Prix Kerjacques med 54 000 euro till vinnaren var på förhand tänkt som en match mellan Bélina Josselyn och Bird Parker. Ingen av dem hade dock med segern att göra då det kom till kritan.

Bird Parker gjorde tyvärr bort sig med galopp direkt i starten, medan favoriten Bélina Josselyn lades en bit ned i andraspår. Det blev dock långt fram för fuxan för framme i front drog Viking Blue stenhårt. Första 1200 avverkades efter 10,6 och det fortsatte i samma fart, 1700 meter passerades efter 10,1.

Blott en häst följde den hårddragande Viking Blue. Yoann Lebourgeois liftade med i ryggen med Traders och in i sista sväng klev årets Prix de Cornulier-vinnare in i huvudrollen. På några få meter svepte Traders till ledningen – och stack.

Bélina Josselyn tog upp jakten men snart förstod man att det var förgäves. Traders höll stilen starkt hela vägen och kunde med ett par längder bärga segern på sylvassa 1.10,8 över 2700 meter. Det tidigare löpningsrekordet låg på 1.12,3 och noteringen är fyra tiondelar snabbare än rekordet för Prix d’Amérique som ju avgörs över samma distans.

Kampen om silverpengen blev hård. Sébastien Guarato-tränade Valko Jenilat fixade den precis före stallkompisen Carat Williams och fyra Bélina Josselyn. Samtliga i trion noterades för 1.11,1. (Se loppet här).

*****

*Fyraåringskriteriet, Critérium des 4 Ans (108 000 euro) såg en mäktig upploppsduell mellan favoriten, stoet Erminig d’Oliverie och den av Sylvain Roger tränade Enino du Pommereux. Med minsta marginal slutade det i seger för den sistnämnde – framförd av Jean Michel Bazire som här tog sin femte seger som kusk i loppet.

Erminig d’Oliverie och Franck Nivard fick ett delikat lopp som tvåa i andraspår och gick till full attack in mot sista sväng. Det av Franck Leblanc tränade stoet skaffade sig flera längder och såg ut att gå mot en väntad seger. Men Enino du Pommereux ville annat.

Coktail Jet-sonen hade gjort loppet i de bakre regionerna, men följde i ryggar över sista bortre för att gå till kraftfull attack i vida spår i svängen. Duon fajtades hela vägen till mållinjen, men i de sista steget fångade Enino du Pommereux in favoriten till seger på nya löpningsrekordet 1.11,7 över 2850 meter.

Här slutade Pierre Vercruysse Express Jet trea efter att ha anfört loppet i hårt tempo. Den av Jarmo Niskanen tränade Earl Simon belade fjärdeplatsen efter en resa i rygg på ledaren.

*Prix de Cornulier-tvåan Draft Life stod för en grandios insats som storfavorit i Prix Jean Gauvreau (54 000 euro) för femåringarna under sadel. Med Eric Raffin fick han öppna tufft, underkant 1.10 första 675 för att nå ledningen, men fortsatte i stenhård fart och kunde vinna helt ohotad. Det på den toppfina segertiden 1.10,5 över 2175 meter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Nurmos: "Liten chans att Readly Express startar i Elitloppet"
Nästa nyhet
Nurmos: ”Liten chans att Readly Express startar i Elitloppet”

Nurmos: ”Liten chans att Readly Express startar i Elitloppet”

Tiden blir allt mer knapp för Readly Express. Och nu bekräftar tränaren Timo Nurmos det som varit mångas oro. Han menar att det är en mycket liten chans att få se Prix d’Amérique-vinnaren i Elitloppet.

Readly Express stod för en av svensk travsports mest minnesvärda prestationer då han i slutet av januari tog hem Prix d’Amérique. Hästen blev direkt inbjuden till Elitloppet och har ända sedan dess räknats som en av travfestens största namn.

Men eftersom stjärnan hunnit med en kort avelssejour i vår och fortfarande inte setts på tävlingsbanan sedan just segern i Paris, har spekulationerna allt mer tagit fart kring huruvida Readly Express ens ska starta i Elitloppet. I en intervju med SVT Sport bekräftar nu Timo Nurmos de många befarat.

– Som det ser ut nu är chansen mycket liten att Readly Express kommer till start. Jag hade hoppats att kunna köra något lopp innan Elitloppet. Men så har det inte blivit. Det ser mörkt ut, säger han till SVT Sport.

Det faktum att Readly Express ”extraknäckt” som avelshingst i vår, vilket frångick den ursprungliga planen för hästen, har spelat avgörande roll för att det nu ser ut som att han inte kommer att kunna vara med i Elitloppet som avgörs om tre veckor på söndag.

– Han har sett bra ut i träning senaste tiden. Men därifrån till att klara två tuffa lopp på en dag är ett stort steg. Men vi kommer att försöka bestämma oss så nära inpå som möjligt. Veckan innan eller så, säger Timo Nurmos till SVT Sport. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svensk Travsport omorganiserar - tillsätter en vd
Nästa nyhet
Svensk Travsport omorganiserar – tillsätter en vd

Svensk Travsport omorganiserar – tillsätter en vd

Svensk Travsport rustar inför kommande omreglering av spelmarknaden och inleder ett sökande efter en vd. Under tiden har man utsett Ulf Hörnberg till tillförordnad sådan.

Svenska spelmarknaden står inför en förväntad omreglering vid kommande årsskifte. Med den anledningen ämnar Svensk Travsport göra en omorganisation och har beslutat att rekrytera en vd/koncernchef som därmed blir förbundets högsta position.

I ett pressmeddelande skriver Svensk Travsport att rekryteringsprocessen inleds omgående och antas bli klar under andra halvan av året. Under tiden till dess har man utsett Ulf Hörnberg till tillförordnad vd/koncernchef.

– Ulf Hörnberg är ett välkänt namn i trav-Sverige och vi är övertygande om att han är rätt person att kortsiktigt ansvara för verksamheten intill den kommande vd:n är tillsatt, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Ulf Hörnberg har tidigare varit generalsekreterare för ST till 2014. Han kommer närmast från samma post för Svensk Galopp. Den nuvarande generalsekreteraren för ST, Johan Lindberg får nu en förändrad roll.

– Johan får en mer utåtriktad roll med ansvar för, och utveckling av, sporten för att uppnå målen uppsatta i Pegasus 2020. Detta arbete ska ske i nära samarbete med banor, aktiva och basorganisationer med huvudsaklig målsättning att öka publik, hästägare och antalet hästar, säger Marjaana Alaviuhkola i pressmeddelandet. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75:Dags för Charrua Forlan att blomma ut?

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson