I fjol vann Ultra Bright Stochampionatet och i Lovely Godivas lopp på Åby visade hon att nog lär vara med i fajten på allvar även i år. Fredrik Perssons sto stod för en toppinsats i ledningen.

Ultra Bright hade ett fenomenalt år i fjol som fyraåring, vann 8 av 10 starter där Stochampionatet var pricket över i. När hon mot stenhårt motstånd i Lovely Godivas lopp gjorde årets andra start gav hon ett tydligt besked om att hon tillhör landets bästa ston också i år.

Fredrik Persson var resolut från start och körde Ultra Bright till spets. Första 500 travades efter 10,2 och även om ledaren fick lugna ned en bit, kom Örjan Kihlström fram i dödens varvet från mål med vassa amerikanskan Double Exposure.

Loppet skulle sedan bli en kamp de båda emellan. En bit in på upploppet såg det, för ett ögonblick, ut som om Double Exposure skulle få greppet – men Ultra Bright vägrade ge slaget förlorat och höll sig före hela vägen över mål.

– Det var underbart, vilken känsla. Hon vill verkligen inte ge sig, vilket besked som jag fick. Hon kan nog springa in lite i år också, sa en nöjd Fredrik Persson i ATG Live.

Ultra Bright vann på 1.12,2a över 2140 meter och tjänade på den segern 300 000 kronor. Plusbetyg även för Double Exposure som tvåa. Unique Juni gick en stark avslutning en bit bakom och snodde åt sig bronset. Southwind Feji gick i rygg på vinnaren, men kunde inte blanda sig i striden.

****

*Björn Goops Heartbreaker V.S. var hårt betrodd i Olympiastayern och den urstarke åttaåringen infriade. Det efter ett sedvanligt riktigt rejält lopp.

Heartbreaker V.S., som började med fyrtio meters tillägg, avancerades fram mot dödens efter två varv avverkade av långloppet, kopplade greppet i den sista svängen och höll strongt undan för en snabbt avslutande Wasa Thunder. 1.13,8 över 3180 meter klockades vinnaren till. En seger värd 150 000.

*Nederländskan Gina Schermer visade sig vara en riktigt trevlig variant. Med Rick Ebbinge i sulkyn tog hon hem Klass 2 den tuffa vägen. Varenne-stoet gick fram i dödens på Farmer Jack med varvet kvar, pressade på och fick greppet in på upploppet. Bag’s Simoni sköt till fint på open stretch men Gina Schermer höll säkert undan på 1.13,0a full distans.

*Segertiden i Silverdivisionen blev en riktig höjdare – Coktail Fortuna vann på 1.10,4a över 1640. I regi Robert Bergh har nioåringen verkligen hittat stilen och gick till spets i den första kurvan och öppnade första 500 efter 07,7. Det tuffa tempot hindrade dock inte Coktail Fortuna som utan problem gick ifrån till viktoria över upploppet.

*Startlistan till Klass 1 höll väldigt hög klass och det levde verkligen loppet upp till. Man of Steel var lite av dagens hjälte; han pressade i dödens på Waffle till 700 kvar innan han kom ned till ledningen. Klockorna hade då visat 07,3/500 och 09,7/1000 (!).

Ännu in på upploppet hade Man of Steel greppet men via en vass avslutning genom sista sväng fick Floris Baldwin ett litet grepp för Kristian Malmin. En än tyngre spurt kom ute i banan Bandit Brick med, till andrapriset. Hårt i mål mellan den tuffa trion med Floris Baldwin fick nosen först – på tiden 1.11,0a över 1640 meter.

*Solvalla-amatören Mona Winkvist har en riktigt klippare i femårige Magic Gwin. Bronsdivisionen var ingen match för Maharajah-sonen. Från bricka sju bakom bilen stack han till ledningen in genom den första svängen och därefter var händelserna helt under kontroll. Kaj Widell kunde sitta lugn i vagnen och konstatera att Magic Gwin skar målbanden på 1.12,1a över 2140.

*Debut under sadel gjorde Anna Mix – och fransyskan showade i Olympiatravsmontén för Josefine Ivehag som fick rycka in. Even’s First Boy ledde loppet i högt tempo, men fick se sig passerad redan in på sista bortre av Olympic Kronos som försökte sig på en kupp.

Men Anna Mix tog det kallt, gjorde hela loppet som första häst i andraspår och arbetade sig närmare när krafterna tröt för ledaren i sista sväng. Segergreppet var kopplat i god tid före upploppet och Anna Mix gick undan till seger på 1.13,0a över 2140 meter.

*100 000 kronor gick till vinnaren i ett treåringslopp som inledde dagen. Pengar som gick till Helena Burman-tränade A Sweet Dance som för Johnny Takter tog tredje segern på tre försök i år då hon via open stretch ordnade guldet, precis för kvickt avslutade Ajabaja. 1.13,9a/2140 var tiden.

*Open stretch var segermelodin även i Amaru Bokos avelslopp. Peter Ingves fick fritt på innern över upploppet med Lesepranza som i ett nafs plockade ned ledande favoriten Waffle Cone. Vinnaren som tränas av Christian Lindhardt, klockades till 1.11,3a på 1640 meter.

*Klassiska Solos lopp för kallbloden gick till en fin norrman. Olav Mikkelborg lotsade fram Myhreng Jerker i ryggar över sista bortre för att gå till full attack ute i spåren ur den sista svängen. Sjuåringen avgjorde med lätthet till seger på 1.23,1 över medeldistans. (Foto: ALN).

Läs även: Olympiatravet: Ringostarr Treb lysande på 1.10,0

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Olympiatravet: Ringostarr Treb lysande på 10,0 – Till Elitloppet

Olympiatravet: Ringostarr Treb lysande på 10,0 – Till Elitloppet

Tack för uppvisningen, Ringostarr Treb! Jerry Riordan och Wim Paals elegante italienare stod för en ruskig insats i Olympiatravet – och vann loppet överlägset från ledningen på 1.10 blankt. Efteråt kom förstås biljetten till Elitloppet.

Ringostarr Treb hade inte startat sedan han slutade femma i Prix de France i början av februari, men tränaren Jerry Riordan visste vad han hade att tävla med då han tackade ja till en inbjudan för att starta i Olympiatravet.

Många trodde nog att Day or Night In skulle anföra storloppet, men då denne oturligt slungade sig i galopp med diskning som snar följd precis när bilen lämnade fältet, låg vägen vidöppen för Ringostarr Treb och hästens driver Wim Paal. Efter att ha gjort allt själv i ledningen detroniserade han sitt motstånd på fenomenala 1.10,0a över medeldistans.

– Det såg ut som att han joggade, men så såg jag precis segertiden…Att jaga Bold Eagle hela vintern ser till att hålla hästarna i toppform, sa Jerry Riordan på segerpodiet. Han fortsatte:

– Jag tycker nästan att han gör sina bästa lopp när han kommer tillbaka efter vila. Det var otur för gänget kring Day or Night In med det var nog vårt största hot på förhand. Han ger allt i varje lopp den här hästen.

Vägen mot segern blev som sagt enklare för Ringostarr Treb då Day or Night in försvann direkt vid start. Italienaren kunde enkelt glida till ledningen, men sparade inte på farten för den sakens skull. 08,6 det första halvvarvet förbyttes till 10,7 efter en kilometer.

Takethem fick den otacksamma uppgiften att vandra i dödens och fick sträcka vapen tidigt. Fjolårets vinnare Lionel fick ett angenämt lopp i andra utvändigt och med 800 meter kvar kastade Göran Antonsen ut i tredjespår till attack.

Lionel gick stark framåt en bit, men ganska snart stod det klart att det bara var en häst i huvudrollen den här eftermiddagen på Åby. Wim Paal höll bara i sig bakom den löpglade Ringostarr Treb som när man kom in på upploppet – bara lättade undan. Med nästan fyra längder till godo tog Classic Photo-sonen guldet. 1,5 miljoner kronor var förstapriset – och kort senare kom också biljetten som innebar en plats i Elitloppet.

– Han var exceptionell i dag. Det är en av min karriärs största upplevelser att få sitta bakom den här hästen, han gör precis allt rätt i alla lägen. Tempot var högt men det var liksom inga problem för honom. När jag släppte lite på tömmarna så bara axade han, han gick lika fort till slut som i starten, sa en samlad med synbart mycket nöjd Wim Paal i vinnarcirkeln.

Och analysen stämmer, efter en avslutning sista 500 meterna på 1.08 fastställde Ringostarr Treb segertiden till magnifika 1.10,0a över 2140 meter. Tiden sopade bort det löpningsrekord som B.B.S. Sugarlight satte för tre år sedan med sju tiondelar. Tiden är också nytt svenskt rekord för utländska hästar, en tiondel över det världsrekord som Readly Express satte i Jubileumspokalen i fjol.

– Man måste också rikta ett stor beröm mot Jerry Riordan, att efter ett tufft vintermeeting ta ut hästen och så gör han det här loppet direkt, berömde Wim Paal.

Norskjänkaren Giveitgasandgo stod för en positiv insats med Erik Adielsson vid spakarna. Efter en resa i rygg på den superbe vinnaren, hade han förvisso ingen chans att utmana om segern, men höll fint till andrapriset och klockades till 1.10,4.

Den fransktränade gästen Titty Jepson (10,5) bjussades ett invändigt lopp av Örjan Kihlström och gick bra när det blev fritt ute i banan och fångande in en med beröm godkänd Lionel (10,6) i kampen om tredjepriset.

Bakom fixade härlige Beau Mec (10,8) femtepriset före Cruzado dela Noche (10,9) som fick de sista smulorna av priskakan. On Track Piraten (10,9) fick en resa i rygg på Lionel men kunde inte blanda sig i segerstriden. Takethem (11,1) tröttnade efter sin tunga resa, medan Zenit Brick galopperade mitt i den sista svängen i ett läge som kunde betytt en hyfsad placering. (Foton: ALN).

Läs även: V75: Ultra Bright vann fajten i Lovely Godivas

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Up And Quick vann i Argentan - målettan diskad
Nästa nyhet
Up And Quick vann i Argentan – målettan diskad

Up And Quick vann i Argentan – målettan diskad

Up And Quick är tillbaka som en vinnare. Men det först efter en stor portion dramatik i Critérium de Vitesse de Basse Normandie – det när den oväntade målettan Romanesque diskades.

45 000 euro var fick ettan i lördagens sprinterlopp Critérium de Vitesse de Basse Normandie på banan i Argentan. Racet fick en dramatisk upplösning.

Anförde fältet gjorde comebackande Un Mec d’Héripré, som inte startat på nästan ett år men såg löpsugen ut direkt. Franck Nivard fick därmed rygg ledaren med fjolårsvinnaren Up And Quick som dock vreds ut i dödens in mot sista kurvan.

De båda hästarna tampades helhjärtat hela det långa upploppet ned, men från tredje invändigt hade Dominik Locqueneux lotsat ut 50-oddsaren Romanesque som nu också på allvar blandade sig i striden.

Romanesque och Up And Quick möttes jämsides på mållinjen – men det var den förstnämnde som fick nosen först. Det räckte dock inte, för efter en stund annonserades att Romanesque hade diskats för orent trav.

Hastigt och lustigt stod därmed Up And Quick som segrare. Det här var den tidigare PdA-vinnaren och förra årets Elitlopps-häst första seger sedan i somras. Vinnartiden skrevs till 1.10,7a över 1609 meter.

En riktigt bra prestation i denna sin comeback stod också Un Mec d’Héripré för, som därmed alltså blev tvåa. Ave Avis, höll bra inte långt från tättrion och slutade nu trea. Billie de Montfort fick chansen invändigt över upploppet men kunde inte förbättra sig mer än till fjärdepriset. Tidigt galopp blev det för Amiral Sacha. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Valet gjort för Cyber Lane - Copehagen Cup nästa
Nästa nyhet
Valet gjort för Cyber Lane – Copehagen Cup nästa

Valet gjort för Cyber Lane – Copehagen Cup nästa

Johan Untersteiner har valt. Det blir Copenhagen Cup som är nästa uppgift för Cyber Lane. Det borgar därmed för ett toppmöte mellan två riktigt vassa femåringar.

Fjolårets Derbyvinnare Cyber Lane gjorde en vass årsdebut i måndags och frågan har sedan dess varit var femåringen ska starta härnäst. På fredagen kom beskedet från tränaren Johan Untersteiner – han tackar ja till Copenhagen Cup-inbjudan.

Därmed är Cyber Lane klar för det danska storloppet som körs den 13 maj, två veckor före Elitloppet. Och där ser det ut att bli ett riktigt toppmöte med den lika gamla norska kanonen Ferrari B.R. som också aviserat en start i Copenhagen Cup. (Foto: ALN).

Halva fältet till Copenhagen Cup är klart:

Cruzado dela Noche
Cyber Lane
Ferrari B.R.
Generaal Bianco
Takethem

Läs även: Överlägset från spets i årsdebuten för Cyber Lane

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Makethemark och Heavy Sound till Finlandia-Ajo
Nästa nyhet
Makethemark och Heavy Sound till Finlandia-Ajo

Makethemark och Heavy Sound till Finlandia-Ajo

Vilka hästar som nästa lördag tampas i Finlandia-Ajo är nu klart. Det sedan Makethemark och Heavy Sound fått två av de sista platserna.

Ett förstapris på 110 000 euro – plus en säkrad biljett till Elitloppet. Det är vad som står på spel när Finlandia-Ajo körs nästa lördag, den 5 maj, på Vermo. Startfältet till loppet är nu komplett.

Vermo var ute efter Cyber Lane, men då man med denne i stället valde Copenhagen Cup en vecka senare gick den sista biljetten till en annan svensk femåring. Nämligen den av Petri Salmela tränade Makethemark som senast slutade trea i Berth Johansson Memorial.

På fredagen blev en annan svensk topp också klar för den finländska storloppet – det blir nästa start för Heavy Sound som i regi Daniel Redén övertygat i två segrar i år, senast The Onions lopp på Solvalla.

Därmed är alltså de tio tävlande i Finlandia-Ajo klara. Startspåren kommer lottas och startlistan kompletteras med kuskar under söndagen. (Foto: ALN).

Finlandia-Ajo-hästarna är:

Billie de Montfort
Dijon
Heavy Sound
Makethemark
Midnight Hour
Pastore Bob
Peace of Mind
Regent Zet
Uza Josselyn
Victory Bonsai

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Söndag: Grand Slam 75-tips till Vaggeryd

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson