Tillbaka med besked. Det var Lionel när han gjorde rivig comeback på Solvalla. Det blev en perfekt uppmjukning inför Olympiatravet den här lördagen. Göran Antonsen är optimistisk och hoppas på repris av fjolårets succé.

Förra vintern var Lionel trea i Prix d’Amérique men årets vintermeeting blev inte lika framgångsrikt. Den norske fuxen galopperade och drog på sig en skada vilken gjorde att de vidare planerna på Paris fick ställas in.

Efter nästa tre månaders uppehåll från tävling, gjorde Lionel comeback i Dartster F:s lopp på Solvalla i förra veckan. Man hoppades då på ett bra besked för att kunna ladda vidare mot sitt titelförsvar i Olympiatravet. Och nog lämnade Lionel ett riktigt starkt klartecken.

– Jag har sagt det förut, men är noga med att understryka det; jag har nog aldrig känt hästen så fin som han var då. Så smidig och spänstig, säger ägaren och kusken Göran Antonsen till travnet.se. Han fortsätter:

– Det ser bra ut, det gör det. Och jag har fått riktigt positiva träningsrapporter i veckan, han verkar ha tagit det loppet ”kjempefint”.

Lionel gjorde loppet senast som andra häst i andraspår, attackerade över sista bortre långsidan och gick dött lopp mot tappre Charrua Forlan i en fartfylld duell. Klockorna landade på 1.12,2a/2140 meter efter nedåt 1.08 de sista 800 meterna.

– Jag tror han gick 1.07 sista halvvarvet och man kan väl egentligen inte trava så mycket snabbare än så. Han var så in i helvetes fin, rent ut sagt, och normalt så ska han gå framåt mycket med loppet.

Var Lionel bättre än vad ni hade förväntat?

– Ja, det får jag säga. Vi hade nog lite tvivel före loppet, för vi visste inte riktigt vad han stod. Inför starten hade han bara gått i 1.35-tempo som snabbast i tunga intervaller och så gick han direkt ut och gjorde ett sådant lopp och var så spänstig.

Inför Olympiatravet förra året då Lionel och Göran tog en överraskande seger efter en häftig spurt i spåren, hade hästen tävlat på frekvent i Frankrike under hela vintern och gjorde sin senaste start två veckor före på Vincennes.

– Vi kom till loppet i ett annat läge i fjol, han var ju trea i Prix d’Amérique och hade startat på, men jag måste säga att han känns nog minst lika fin nu som inför starten i Olympiatravet förra året.

Liksom i fjol kör Göran Antonsen själv sin juvel i lördagens stora uppgift på Åbytravet. Daniel Redén-träningen börjar från femtespåret bakom bilen och kusken är nöjd med förut-sättningarna.

– Jag tycker att vi fått ett helt okej spår, får jag säga. Han har lärt sig att öppna allt bättre även om det förstås är några som är snabbare innanför, men jag tycker vi ska ha segerchans, säger han och berättar vidare:

– Det är väl Day or Night In, Ringostarr Treb och Zenit Brick som jag har allra mest respekt för här, men vi måste tro på vår häst så fin som han ser ut. Vi är optimistiska.

Och sedan vill du till Elitloppet?

– Det är jag mycket sugen på, ja. Lionel har kanske inte utmärkt sig som en utpräglad sprinter tidigare men han har blivit åtta år nu och jag tycker han blir bara blir bättre och bättre från start. Han är väldigt snabb också och det visade han väl senast. Jag hoppas och jag tycker att han bör platsa bland en av de sexton hästarna.

Lionel har gjort 61 starter (21 segrar) fram till dags dato och en snabb koll i hästen historia berättar att han blott en gång startat över sprinterdistans, men det var för fyra år sedan i en uttagning till Jarlsberg Grand Prix.

– Det stämmer och han galopperade innan start då. Så han har egentligen aldrig gått över 1600 meter men jag ser det inte som något hinder, han har blivit så mycket bättre och snabbare från start. Jag tror faktiskt inte vi hade haft några problem att svara ut Charrua Forlan senast, men då Global Money felade fick jag ta upp lite och vi blev lite hindrade.

Kör du själv, om det blir Elitloppet?

– Ja. Som jag sagt förut i något sammanhang; andra åker till Gran Canaria på semester men min favorit-semester är den när jag får sitta i sulkyn bakom Lionel.

Lionel är redan inbjuden till Oslo Grand Prix, han var tvåa där i fjol, och det är ett av hästens kommande stora mål. Men hur ser planerna ut sedan?

– Vi hoppas förstås på Solvalla, men i övrigt tänker vi följa ungefär samma upplägg som förra året. Oslo Grand Prix, Ulf Thoresens och Norskt Mästerskap. Sedan hoppas vi också på Åby Stora Pris om hästen är i den formen då.

Frankrike igen till vintern?

– Det antar jag att det blir så. Men det är långt dit och som vi alltid säger, det är Lionel själv som får bestämma vilka lopp han ska vara med i.

Tror du det blir än roligare att vinna Olympiatravet en andra gång, än den första?

– Det blir nog lika roligt i så fall. Men det är ju ett annat läge i år som fjolårsvinnare, det skulle ju var helt fantastiskt om vi kunde försvara den titeln. Så det är klart, det kanske är ännu roligare om man kunde vinna en andra gång, skrattar Göran Antonsen. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Propulsions positiva besked – vann lätt i comebacken

Propulsions positiva besked – vann lätt i comebacken

Elitloppet, nu är Propulsion på väg. Daniel Redéns stora stjärna var tillbaka på tävlingsbanan och såg riktigt elegant ut när han stack undan till seger i comebacken på Gävletravet.

Trea i Prix d’Amérique, trea i Prix de France. Sedan mitten av februari har Propulsion inte setts i tävlingsselen, men vid Gävles tävlingar på torsdagen gjorde han sin återkomst – och allt gick som smort.

Loppet avverkades i bra tempo, något som en pigg Francais du Gull såg till framme i ledningen. Första 500 gick efter 11,8 och varvet på 12,6. Örjan Kihlström hade lugnt lotsat fram Propulsion i dödens och då man vred in i den sista kurvan började storfavoriten att närma sig allt mer.

När man begav sig ur samma sväng – var loppet i hamn. Propulsion stack undan i riktigt fin stil över upploppet och med fem längder ned till tvåan, bra avslutande French Laundry, kom han i mål på 1.12,1a över 2140 meter. En seger värd fyrtio lax.

– Han kändes precis som man kunde hoppas. Lite ringrostig naturligtvis och han gick med skor, men han gjorde det på ett väldigt bra sätt så allt är nog i fas, konstaterade Örjan Kihlström enligt Kanal 75.

Propulsion är redan en av de för Elitloppet klara hästarna, ett lopp som han slutade tvåa i fjol, men hur den närmaste månadens matchning för sjuåringen blir är ännu inte avgjord. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ovisst inför Elitloppet - är Readly Express med?
Nästa nyhet
Ovisst inför Elitloppet – är Readly Express med?

Ovisst inför Elitloppet – är Readly Express med?

Vänta ett tag, blir det ingen start i Elitloppet för Readly Express? Den svenske travkungen har inte startat sedan segern i Prix d’Amérique och nu börjar tiden bli knapp.

Till helgen är det tre månader sedan den stora svenska triumfen i Paris då Readly Express betvingade Bold Eagle i en rafflande upplösning av Prix d’Amérique.

Kort senare blev Timo Nurmos-kanonen den första hästen att bjudas in till Elitloppet och efter att även teamet runt Bold Eagle deklarerat att man kommer, har ett nytt möte mellan de båda giganterna varit tändvätskan på Elitlopps-elden.

Men nu väcks oro kring huruvida Readly Express ens kommer till start i Elitloppet. Det är nu bara en månad kvar till sista helgen i maj – och hästen har inte startat sedan just PdA-viktorian.

– Elitloppet om en månad, för mig är det omöjligt att han kan gå två heat då utan att ha startat på så länge och ännu inte är anmäld till lopp, skriver till exempel Stefan Melander i sin krönika i SportExpressen.

Readly Express har de senaste veckorna ägnat sig åt jobb som avelshingst, något som från början inte var planerat. Frågan är nu om stjärnan hinner hitta formen för Elitloppet. Frågan togs upp i V86 Direkt på onsdagen.

– Det finns andra lopp också. Om han inte är färdig så kommer han självklart inte att starta. När han kommer i form får han starta, om det är innan Elitloppet eller efter får vi se, sa tränaren Timo Nurmos i sändningen. (Foton: ALN).

Läs även: Readly Express gör kort inhopp som avelshingst

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Takter om Ariana G: "Vill inte byta häst med någon"
Nästa nyhet
Takter om Ariana G: ”Vill inte byta häst med någon”

Takter om Ariana G: ”Vill inte byta häst med någon”

Jimmy Takters kulldominant Ariana G. är klar för en ny säsong. Nu på lördag gör hon ett första test i ett kvallopp och på tränaren låter det som om det kommer bli en riktigt bra säsong. I år också.

Högsäsongen börjar smyga igång även i Nordamerika och för Jimmy Takter blir det den sista på ett tag, supertränaren har ju aviserat en ”time-out” från och med 2019.

Men Takter ser med tillförsikt på årets säsong där han tycks ha ett särskilt gott öga till Ariana G., stoet som dominerat helt i kullen och som alltså kommer fortsätta tävla i år som fyraåring.

– Jag tror hon kommer vara väldigt, väldigt tuff i år. Varje år som jag fått tillbaka henne har hon växt sig en storlek större. Det kommer bli ett intressant år för de äldre travarna, jag tycker klassen är rätt så svag. Låt oss säga så här, jag vill inte byta häst med någon, säger Jimmy till Trot Insider.

Ariana G. gör på lördag ”årsdebut” då hon med Yannick Gingras i sulkyn på Meadowlands ska gå ut i ett kvallopp. Under samma kvalloppssejour, i ett senare lopp, finns också Hannelore Hanover med – hästen som kanske är Ariana G:s största motståndare i år.

Ariana G. (e. Muscle Hill) har hittills i sin karriär vunnit 21 av 26 lopp vilket inkluderat alla de största för årgången som både två- och treåring, så som Jim Doherty, Hambletonian Oaks och dubbla Breeders Crown-finaler. Segern i den treåringsfinalen i slutet av oktober är hästens senaste start. Totalt har stoet tjänat motsvarande cirka 16 miljoner kronor. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Domen oroar Norge: "Kan orsaka en konkursvåg"
Nästa nyhet
Domen oroar Norge: ”Kan orsaka en konkursvåg”

Domen oroar Norge: ”Kan orsaka en konkursvåg”

Oron sprider sig nu i den norska travsporten sedan Hovrätten nu gått emot tränaren och kusken Åsbjörn Tengsareid i det uppmärksammade fallet där han av Skatteverket krävts betala moms på körsprovisioner.

Ett långdraget mål med tränaren och kusken Åsbjörn Tengsareid i huvudrollen skakar nu om norsk travsport. Det norska travförbundet, DNT, menar att domen kan få mycket allvarliga konsekvenser för sportens framtid.

Den så kallade ”Tengsareid-saken” tog sin början 2015 då han av norska Skatteverket krävdes att betala moms på körprovision och uppsitt-ningsavgifter. Tengsareid motsatte sig beslutet och har av DNT fått stöd att driva fallet till i domstol.

I juni förra året togs fallet upp i norska tingsrätten – och de dömde då till Tengsareids favör. Ärendet var dock inte avslutat för det då Skatteverket valde att överklaga till högre instans.

Tidigare i veckan föll ny dom i Lagmannsretten, den norska motsvarigheten till Hovrätten – och den domen gick emot Åsbjörn Tengsareid på samtliga punkter.

– DNT är grundläggande oenig i domen, som är ett allvarligt slag mot sportens framtid om den vinner laga kraft. Domen kommer skada ekonomin för tränare, kuskar och ägare och ytterligare försvåra för det underlag för norsk hästnäring som utgör 16 500 fulltidssysselsättningar, skriver DNT i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det här kan norsk hästsport inte finna sig i och vi förväntar oss att de politiska myndigheterna ingriper om domen går igenom.

Enligt DNT:s siffror bedriver över 80 procent av de norska travtränarna sina rörelser som enskild verksamhet och menar att domen kan leda till att dessa i efterhand nu krävs på över 20 miljoner norska kronor.

– När de flesta i den här gruppen är lågavlönade så kan det resultera i en konkursvåg med tragedier som följd, skriver DNT.

Efter en första preliminär bedömning av domen har DNT:s jurister rekommenderat att driva ärendet vidare till Högsta Domstolen. Förbundet ska fatta sitt beslut inom kort. (Foto: ALN).

Läs även: Tengsareid vann över staten – slipper moms

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Åby

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson