Elitloppet, nu är Propulsion på väg. Daniel Redéns stora stjärna var tillbaka på tävlingsbanan och såg riktigt elegant ut när han stack undan till seger i comebacken på Gävletravet.

Trea i Prix d’Amérique, trea i Prix de France. Sedan mitten av februari har Propulsion inte setts i tävlingsselen, men vid Gävles tävlingar på torsdagen gjorde han sin återkomst – och allt gick som smort.

Loppet avverkades i bra tempo, något som en pigg Francais du Gull såg till framme i ledningen. Första 500 gick efter 11,8 och varvet på 12,6. Örjan Kihlström hade lugnt lotsat fram Propulsion i dödens och då man vred in i den sista kurvan började storfavoriten att närma sig allt mer.

När man begav sig ur samma sväng – var loppet i hamn. Propulsion stack undan i riktigt fin stil över upploppet och med fem längder ned till tvåan, bra avslutande French Laundry, kom han i mål på 1.12,1a över 2140 meter. En seger värd fyrtio lax.

– Han kändes precis som man kunde hoppas. Lite ringrostig naturligtvis och han gick med skor, men han gjorde det på ett väldigt bra sätt så allt är nog i fas, konstaterade Örjan Kihlström enligt Kanal 75.

Propulsion är redan en av de för Elitloppet klara hästarna, ett lopp som han slutade tvåa i fjol, men hur den närmaste månadens matchning för sjuåringen blir är ännu inte avgjord. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Ovisst inför Elitloppet – är Readly Express med?

Ovisst inför Elitloppet – är Readly Express med?

Vänta ett tag, blir det ingen start i Elitloppet för Readly Express? Den svenske travkungen har inte startat sedan segern i Prix d’Amérique och nu börjar tiden bli knapp.

Till helgen är det tre månader sedan den stora svenska triumfen i Paris då Readly Express betvingade Bold Eagle i en rafflande upplösning av Prix d’Amérique.

Kort senare blev Timo Nurmos-kanonen den första hästen att bjudas in till Elitloppet och efter att även teamet runt Bold Eagle deklarerat att man kommer, har ett nytt möte mellan de båda giganterna varit tändvätskan på Elitlopps-elden.

Men nu väcks oro kring huruvida Readly Express ens kommer till start i Elitloppet. Det är nu bara en månad kvar till sista helgen i maj – och hästen har inte startat sedan just PdA-viktorian.

– Elitloppet om en månad, för mig är det omöjligt att han kan gå två heat då utan att ha startat på så länge och ännu inte är anmäld till lopp, skriver till exempel Stefan Melander i sin krönika i SportExpressen.

Readly Express har de senaste veckorna ägnat sig åt jobb som avelshingst, något som från början inte var planerat. Frågan är nu om stjärnan hinner hitta formen för Elitloppet. Frågan togs upp i V86 Direkt på onsdagen.

– Det finns andra lopp också. Om han inte är färdig så kommer han självklart inte att starta. När han kommer i form får han starta, om det är innan Elitloppet eller efter får vi se, sa tränaren Timo Nurmos i sändningen. (Foton: ALN).

Läs även: Readly Express gör kort inhopp som avelshingst

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Takter om Ariana G: "Vill inte byta häst med någon"
Nästa nyhet
Takter om Ariana G: ”Vill inte byta häst med någon”

Takter om Ariana G: ”Vill inte byta häst med någon”

Jimmy Takters kulldominant Ariana G. är klar för en ny säsong. Nu på lördag gör hon ett första test i ett kvallopp och på tränaren låter det som om det kommer bli en riktigt bra säsong. I år också.

Högsäsongen börjar smyga igång även i Nordamerika och för Jimmy Takter blir det den sista på ett tag, supertränaren har ju aviserat en ”time-out” från och med 2019.

Men Takter ser med tillförsikt på årets säsong där han tycks ha ett särskilt gott öga till Ariana G., stoet som dominerat helt i kullen och som alltså kommer fortsätta tävla i år som fyraåring.

– Jag tror hon kommer vara väldigt, väldigt tuff i år. Varje år som jag fått tillbaka henne har hon växt sig en storlek större. Det kommer bli ett intressant år för de äldre travarna, jag tycker klassen är rätt så svag. Låt oss säga så här, jag vill inte byta häst med någon, säger Jimmy till Trot Insider.

Ariana G. gör på lördag ”årsdebut” då hon med Yannick Gingras i sulkyn på Meadowlands ska gå ut i ett kvallopp. Under samma kvalloppssejour, i ett senare lopp, finns också Hannelore Hanover med – hästen som kanske är Ariana G:s största motståndare i år.

Ariana G. (e. Muscle Hill) har hittills i sin karriär vunnit 21 av 26 lopp vilket inkluderat alla de största för årgången som både två- och treåring, så som Jim Doherty, Hambletonian Oaks och dubbla Breeders Crown-finaler. Segern i den treåringsfinalen i slutet av oktober är hästens senaste start. Totalt har stoet tjänat motsvarande cirka 16 miljoner kronor. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Domen oroar Norge: "Kan orsaka en konkursvåg"
Nästa nyhet
Domen oroar Norge: ”Kan orsaka en konkursvåg”

Domen oroar Norge: ”Kan orsaka en konkursvåg”

Oron sprider sig nu i den norska travsporten sedan Hovrätten nu gått emot tränaren och kusken Åsbjörn Tengsareid i det uppmärksammade fallet där han av Skatteverket krävts betala moms på körsprovisioner.

Ett långdraget mål med tränaren och kusken Åsbjörn Tengsareid i huvudrollen skakar nu om norsk travsport. Det norska travförbundet, DNT, menar att domen kan få mycket allvarliga konsekvenser för sportens framtid.

Den så kallade ”Tengsareid-saken” tog sin början 2015 då han av norska Skatteverket krävdes att betala moms på körprovision och uppsitt-ningsavgifter. Tengsareid motsatte sig beslutet och har av DNT fått stöd att driva fallet till i domstol.

I juni förra året togs fallet upp i norska tingsrätten – och de dömde då till Tengsareids favör. Ärendet var dock inte avslutat för det då Skatteverket valde att överklaga till högre instans.

Tidigare i veckan föll ny dom i Lagmannsretten, den norska motsvarigheten till Hovrätten – och den domen gick emot Åsbjörn Tengsareid på samtliga punkter.

– DNT är grundläggande oenig i domen, som är ett allvarligt slag mot sportens framtid om den vinner laga kraft. Domen kommer skada ekonomin för tränare, kuskar och ägare och ytterligare försvåra för det underlag för norsk hästnäring som utgör 16 500 fulltidssysselsättningar, skriver DNT i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det här kan norsk hästsport inte finna sig i och vi förväntar oss att de politiska myndigheterna ingriper om domen går igenom.

Enligt DNT:s siffror bedriver över 80 procent av de norska travtränarna sina rörelser som enskild verksamhet och menar att domen kan leda till att dessa i efterhand nu krävs på över 20 miljoner norska kronor.

– När de flesta i den här gruppen är lågavlönade så kan det resultera i en konkursvåg med tragedier som följd, skriver DNT.

Efter en första preliminär bedömning av domen har DNT:s jurister rekommenderat att driva ärendet vidare till Högsta Domstolen. Förbundet ska fatta sitt beslut inom kort. (Foto: ALN).

Läs även: Tengsareid vann över staten – slipper moms

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Åby
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Åby

Fredag: V64-tips till Åby

V64 Åby 27 april

Omgången: Jackpot och nästan en miljon extra i potten då uttagningslopp till Kungapokalen och till Drottningens Pokal gäller för hela V64, med topphästar i listorna som sig bör! Jag tror som många andra på utdelning i lägre spannet och spelar flerkupong även om jag har en fräck spik!

Spikarna: 4 Vamp Kronos (V64-1) är omgångens mest troliga vinnare, står med tre ben i mål. 5 Calle Crown (V64-2) har jag feeling för och tror han körs till ledningen – omgångens drag!

V6-förslaget är på 1920 kronor (V6) och båda lapparna x 10.

4 Vamp Kronos (10-1)
5 Calle Crown (9-3)
4/ 1-7-3-2-10-5-11 (8-6)
4-2-9-3 (7-1)
3/ 8-4-5-9-10-6-2 (1-7)
4-12-2 (5-6)

1x1x1x4x8x3 = 96 rader x 10 = 960 kr
1x1x8x4x1x3 = 96 rader x 10 = 960 kr

DD-förslaget på 1.000 kronor:
3 – 4 x 700 kr
3 – 1 x 300 kr

V64-1
A: 4 B: 10-1-2-6-9 C: 7-5-11 

Spetsstrid: Hanna har spetsat sex raka med framspår och kan nog göra det igen med bra spår fem. Hon och alla andra släpper till Vamp Kronos.

Loppanalys:

4 Vamp Kronos imponerade enormt då hon vann på Solvalla i höstas och bara blåste runt dem på 12,2/2140 meter, via 10 sista 700 och vann med halva upploppet. Det var mot bra hästar och 500 lax i första. Såg ut att sitta på leken i dödens i Breeders-finalen men hon var inte lika bra och utan chans att utmana till slut. Nu är det dags för årsdebut, och jag tror att hon har jättechans då det är Björn Goop i vagnen direkt, och han har segrat 3 av 4 starter med henne – förlusten var då i BC-finalen. Mot ledningen och vinst och det är given spik.

V64-2
A: 5 B: 9-3-1-10-6-8-2 C: 7-4

Spetsstrid: Harran Boko tror jag får problem från innerspår, det är galopprisk. Fritjof öppnar bra och Auto Relight var väldigt snabb senast då han bara flög förbi efter 50-100 meter. Calle Crown övertar sedan tror jag.

Loppanalys: 1 Harran Boko har visat hög kapacitet, men han var slagen från ledningen in mot upploppet då han galopperade senast, och inte lika bra. Han är startsnabb, men innerspår gör det stressigt och de kan öppna väldigt snabbt utvändigt och mot dessa har han inte råd att ha sämre dag.

9 Eye of a Tiger Ås gjorde debut för Johan Untersteiner senast och det efter stora hyllningar, vilka hästen levde upp till. Från ledningen bevakade Johan fältet och lät hästen sträcka ut över upploppet och det var väldigt bra intryck med fint steg in i mål via 12 sista varvet. Han visade att 2140 meter gick bra, men det är andra bullar nu med bakspår mot bra fyraåringar.

Jag spikar 5 Calle Crown som är riktigt bra. Han backades ner i kön i årsdebuten senast och gick okej, men det var ringrost för spänsten fanns inte där till slut. Han svarade för flera imponerande lopp som treåring, och spurtade urstarkt som trea i Kriteriekvalet bakom Very Kronos och Villiam – två kulltopparna alltså. I vilket annat av kvalen han varit med i skulle den insatsen han svarade för räckt till final i Kriteriet! Han öppnar bra och jag tror att han får överta ledningen, och att han är klart bättre med lopp i kroppen. Från ledningen har han segrat alla fyra försök, och varit helt ohotat alla gångerna. Kul spik för att få ner systemkostnaden!

3 Fritjof speedade till seger senast mot Harran Boko i årsdebuten, ledarryggen på nytt kanske och Björn upp är spännande och han rankas högt!

10 Le Vicomte hyllades innan comebacken senast men bromsade sig i galopp bakom bilen. 6 Auto Relight var väldigt positiv senast då han flög till spets, släppte till Lucifer Lane och följde med bakom i mål. 

V64-3
A: 4 B: 1-7-3-2-10-5-11 C: 8-6-9

Spetsstriden. Vanquish Kronos har öppnat bra med spår 4, och var jämnsnabb med Waffle Cone första 100 innan den övertog. Höll ut Dibaba i Oaks och har chans att hålla upp ledningen. Jag tror de kan hålla ut varandra om Christoffer vill chansa och ladda. Kanske vill han hellre köra lite safe och då blir det annat… Poem In Motion har varit bra med, men det i lite mindre tuffa gäng, men kan säkert skickas bra nu och snabbast är kanske Elektra som spetsar varje gång, men nu bricka å mot dessa… Om Vanquish blir över lär Dibaba åka fram och överta innan 500 meter.

Loppanalys: 4 Dibaba är en toppstammad och läcker häst som visat mycket höga toppar, och det var en besvikelse för kretsen att hon inte vann någon stor final som treåring. I Oaks var det klappat och klart då PU somnade in och Örjan kunde glida till ledningen efter 800 meter, men Candy la Marc speedade förbi. I Breeders var det samma häst som var för bra då 11 sista 800 inte räckte mot danskan som rann undan från spets. I årsdebuten senast blev det bra då Örjan kunde glida fram och överta, och sedan såg hon bättre ut så hon fick sträcka ut sista biten. I låga farter ser hon skum ut, det tycker jag. Walmanns hästar är ojämna, men visst är det risk att Dibaba släpps till ledningen och vinner. Ändå vill jag inte spika henne som 70%-are, utgång fick det bli.

1 Vanquish Kronos är bra! Hon har chans att hålla ut favoriten om kusken vill chansa lite. Gjorde så i Oaks, men galopperade då och var inte som bäst. Hon har visat bra snabbhet i benen mot Waffle Cone och även om hästen nog är vassast på rulle så borde man vilja tävla. Nu är det årsdebut, det gör det mer ovisst med taktiken och kanske vill man köra på chans?

7 Mily vann oakskval via vass spurt och tillhör de bättre i kullen. Var bra vid segern senast och har säkert laddats för detta, även om jag gärna sett att hon fått en start tätare inpå detta kval.

2 Poem In Motion kan få ledarryggen och hon har visad form. 3 Current Affair har lopp i kroppen, och gick positivt då på sega banan då man låg väldigt lågt före. Björn upp och perfekt spår.

V64-4
A: 4-2-9-3 B: 7-1-5 C: 8-6-10

Spetsstrid: Tropicana Ås är spetsfavorit, sedan får vi se om Takter kör där mot Run Chica Run.

Loppanalys: 4 Run Chica Run är en jättefin häst som jag trodde skulle vinna Oaks, för intrycket i kvalet var grymt bra då hon höll på att lyfta över upploppet då hon fick sträcka ut – snacka om steg över mål! I Oaks körde tyvärr Peter Untersteiner, som annars är säker numera i vagnen, ett av sina sämsta lopp under 2017. Han blev paralyserad som i gamla tider, och tog inte chansen att överta ledningen av Candy La Marc som sedan släppte till värsta konkurrenten Dibaba istället. Sedan fick ”Chica” chansen för sent med full studs i steget – och det var lopp att gräma sig över, inte minst för kusken för med annat upplägg är det jättechans! Hon galopperade i Breeders-finalen och har inte startat sedan dess. Klart man gärna sett ett formhöjande lopp i kroppen, som Peter gjort med de flesta andra inför dessa kval och nu är det lite osäkert. Det kan bli ledningen, eller ledarryggen och det är normalt sett vinnaren.

Därför garderar jag med 2 Tropicana Ås som hittat nya växlar och varit riktigt fin barfota. Hon tar ledningen och håller hon sig så lugn som senast så testar säkert Takter där. Annars är släpp till Untersteiner alternativet. Sprang 13,2 full väg med snabba 10 sista 400 senast och är ingen man bollar med utan att ha form.

9 Feed Your Head trodde man från Goops skulle utmana Dibaba och hon gick bra lopp bakom denne. Kanske tog det slut för tidigt senast ändå, men Goops är på gång nu när Björn är tillbaka i leken och startryggen är bra. Lyxstrecket får 3 Chiquitita Diablo som ska tävla barfota och det är stor lättning i balansen från de järnskor som varit.

V64-5
A: 3 B: 8-4-5-9-10-6-2 C: 1-7

Spetsstrid: Två innersta spåren ska inte bråka, och Lucifer Lane ska ha bra chans att kunna köras till ledningen. Ethien du Vivier är snabb om han får till travet, och hur gör Björn med Versus As där ute. Den har varit rätt snabb i Holland.

Loppanalys: Osannolik prestation stod 4 Who’s Who för i V75-finalen senast. Sir Toby satte sig utvändigt ledaren och ökade pressen hela loppet och hästen bara dundrade undan på 12,3/2140 meter! Det var årets prestation så här långt, och även om han varit bra och lovande och allt det där så var detta flera nivåer högre än tidigare. Lite synd kan man tycka om de som trodde ledande Floris Baldwin skulle springa hög 12-tid från ledningen i lägsta klassen, han gick 12,7 och var precis helt chanslös som tvåa… Nåja, det var då och nu är nu. Kanske har hästen hittat rätt nivå och då kan han vinna oavsett löpning, men Pasi brukar ha ojämna prestationer på sina djur, och han gick ändå sitt lopp senast och jag tippar annan vinnare.

3 Lucifer Lane var dunderfin i årsdebuten, det var riktigt kul att se att man hade honom i så bra stuk direkt efter vintern. Han vann lätt från ledningen och ska kunna komma dit igen. Han utvecklades med uppgifterna förra året, och insatsen i BC-semifinalen då han blev lite pigg var otroligt bra för ju längre loppet gick, desto mer hade Johan A Nilsson i sina tömmar och hästen är riktigt, riktigt bra helt enkelt. Från ledningen har han segrat 4 av 5 försök.

5 Cuba Libre Ice är klart bäst i danska kullen och han vann storlopp i höstas och har härlig styrka. Han spurtade ner dem senast i comebacken även om det var knappt och han jagar sjunde raka segern – men denna uppgift är tuff!

8 Versus As har jag gillat vad jag sett av i Holland och han har tagit två mycket enkla segrar efter att ha körts till ledningen. Det är helt rätt sort, och nu hos Goop med Björn i lopp är det spännande – trots det lite uppgivna läget. 9 Transcendence försökte Bergh mosa Enterprise med senast då han körde hårt i dödens hela loppet och höll mycket tappert som tvåa. Lite tempohjälp nu och han tar många på grymma styrkan.

V64-6:
A: 4-1-2 B: 5-6-3-9-11 C: 8-7-10

Spetsstrid: Enterprise och Perfect Spirit gör upp om ledningen, jag sätter favorit på den den senare av dem – det finns ju open dessutom.

Loppanalys: Två hästar som möttes i Hambletonian möts nu redan i försöket. Då vann 4 Perfect Spirit från ledningen (eller han var tvåa i mål men fick segern efter diskning) och han var mycket bra för Åke Svanstedt. Vann 5/11 starter och sprang in över 6 millar! Han är snabb ut och borde köras till ledningen. Dock är det första gången på 2140 meter och det är alltid ovisst med jänkarna. Förra årets upplaga av Hambletonian går inte till historien som en av de bättre, men det är en mycket bra häst såklart. Han avgjorde lekande lätt i debuten för Redén senast då Örjan satt med bra tag över upploppet. Bra chans såklart och får tipset.

Den andra finalisten är 2 Enterprise som smög med och följde med bra till slut i ”Hambot” utan att vara aktuell. Han var inte lika bra som favoriten men har visat stigande form nu hos Tarzan och han visade för mig oväntat bra skalle senast då han var tufft pressad hela loppet över 2140 meter men ändå höll skallen först. Kanske kan man svara favoriten från start? Annars ledarryggen och aktuell vid båda lägena.

Jag gillar 1 The Bucket List F. som jag spelar med på DD! Det är en häst som har det mesta, han är både snabb men främst stark. Han spurtade ner Prosperous på jättefint vis näst senast, och höll mycket tappert i dödens senast på Harran Boko, och hade bara Fritjof före i mål som fick smörloppet. Formen ska vara mäta topp, och även om spåren knappast innebär ledningen så ska det kunna lösa sig under vägen och då tror jag att han kan plocka alla. Inte minst om de kört på lite och blivit pigga där framme amerikanerna. Tänkbart att plocka på hela B-gruppen om man vill spela mattelapp istället för fleris.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Very Kronos läcker i comebacken: "Snuskigt nöjd"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson