Det blev riktigt hårt i mål mot en klart positiv Smedheim Solan, men nog vet han allt var mållinjen finns belägen, Månprinsen A.M.

Månprinsen A.M. står inför en spännande säsong och på fredagskvällen var det dags för årsdebuten på Bollnästravet. Kallblodskungen fixade det som storfavorit – men först efter en kik på målfotot.

Till täten gick norske eleganten Smedheim Solan som också han begick årsdebut, samt första starten i regi Jan-Olov Persson. Med Ulf Ohlsson i vagnen visade sig sjuåringen bli riktigt svårslagen.

Gunnar Melander avancerade från sitt bakspår fram mot dödens med 900 meter kvar och började sätta upp farten. Genom sista sväng sparrade även Art Kjarvald (som slutade trea) i tredjespår och när man nådde den sista rakan, var det fortsatt Smedheim Solan med greppet.

Fast Månprinsen A.M. plockade fram sitt beryktade löphuvud – och fick minsta marginals grepp precis då man passerade mållinjen. Två starka årsdebuter; efter 1.19 sista 500 kom man i mål på 1.24,5a över 2140 meter.

– Det kändes jättebra. Men banan var lite hård och jag hade väl kanske lite dåligt broddat bak, så jag fick köra mer på säkerhet. Men han vann ju med krafter kvar, sa Gunnar Melander i Vinnare V64.

Förstapriset här var 50 000 kronor och för Månprinsen A.M. väntar närmast finalen av Dubbelcupen som körs på Romme i påsk, den 1 april. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inga problem för Aubrion du Gers i årsdebuten

Inga problem för Aubrion du Gers i årsdebuten

Aubrion du Gers går en intressant säsong till mötes och i fredagens årsdebut i Caen syntes det ingen ringrost – den sjunde raka segern togs med enkelhet.

Högervarvsovalen i Caen fick celebert besök på fredagen då Aubrion du Gers i Prix de Cauvicourt, med 18 000 euro till vinnaren, valde att göra årsdebut. Det här var Trotting Masters-vinnarens första start på fem månader, men det utgjorde knappast något hinder.

Jean-Michel Bazire kunde lugnt komma fram i dödens på stallkamraten Ave Avis med favoriten och då halva distansen var avverkad övertog Aubrion du Gers ledningen. Därefter fick motståndet i stället slåss om silvret.

När Aubrion du Gers vred in över upploppet axade han lätt undan med några längder och fastställde segertiden till 1.12,9a över 2200 meter.

Tioårige Ultimate du Rib gick en bra avslutning som tvåa, medan fine Bugsy Malone, som här också gjorde comeback, gick ett bra lopp från andra utvändigt och slutade på tredjeplats.

På tal om comeback, en sådan gjorde även Up And Quick, som på grund av skada inte setts till sedan i somras. Björn Goop skötte tömmarna bakom den forne PdA-vinnaren som efter en resa på innerspår räckte till ett femtepris. (Foto: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Melander och Månprinsen hoppas på Silje-duell
Nästa nyhet
Melander och Månprinsen hoppas på Silje-duell

Melander och Månprinsen hoppas på Silje-duell

Månprinsen A.M. gör årsdebut i Bollnäs på fredagen och den svenska kallblodskungen står inför en ny intressant säsong. Tränaren drömmer om ett möte med Lannem Silje i sommar.

Månprinsen A.M. hade en stark säsong även i fjol, vann sju av sina tolv lopp och avslutade med tre raka. Den här fredagen gör den svenske stjärnan årsdebut och första starten på tre månader då han med sin tränare Gunnar Melander intar Bollnästravet.

Men tankarna är redan på vad som kan vänta längre fram. I en intervju med norska Equus, berättar Melander att han och ”Prinsen” hoppas få stöta ihop med ”Super-Silje” längre fram på säsongen.

– Jag tycker det är väldigt roligt att Lannem Silje är tillbaka. Hon är en riktig reklamhäst för sporten. Jag ser fram emot en duell mot henne igen, gärna i ett världsrekordsförsök på Åby, säger Gunnar Melander till Equus.

Fredagens race i Bollnäs är ett försök till Dubbelcupen, vars final körs på Romme den 1 april. Kvalar Månprinsen in där blir det nästa start, varför en start på Klosterskogen i påsk, dit Lannem Silje siktar, inte lär bli aktuell. Men ett möte de båda giganterna emellan, sker förhoppningsvis i slutet av maj.

– Ja, det hoppas jag, så länge båda hästarna är i form så blir kanske den första möjligheten blir i Elitkampen på Solvalla, säger Gunnar till Equus. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Två amerikanska listhingstar fick toppbetyg
Nästa nyhet
Två amerikanska listhingstar fick toppbetyg

Två amerikanska listhingstar fick toppbetyg

Den i förra veckan genomförda avelsvärderingen har kompletterats med ett antal listhingstar. Bar Hopping och What the Hill bedömdes båda ha mycket högt skattat avelsvärde.

Det var förra veckan som vårens avelsvärdering hölls på Solvalla. I samband med det bedömde nämnden även åtta i utlandet stationerade hingstar, som vill verka även i svensk avel; så kallade listhingstar.

Två av dem fick betyget mycket högt skattat avelsvärde. Det rör sig om fjolårets treåringstopp What the Hill som förvisso diskades som måletta i Hambletonian, men som vann Canadian Trotting Classic och Breeders Crown samt som tvååring Peter Haughton.

Mycket högt värde fick också femårige Bar Hopping, som i regi Jimmy Takter tillhörde sin kulls bästa med segrar i Canadian Trotting Classic, Breeders Crown och Zweig Memorial.

Du kan läsa mer via travsport.se. här.

Mycket högt skattat avelsvärde:
Bar Hopping
What the Hill

Högt skattat avelsvärde:
Cash And Go
Eridan
Walner
Victor Gio

Medelmåttigt skattat avelsvärde:
Captain Sparrow

Lågt skattat avelsvärde:
Butler

Resultat ej klart:
Cash Gamble

Läs även: Perfect Spirit fick högst poäng vid avelsvärdering

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: "Heders-Harry" jubilerar (?) i Norge
Nästa nyhet
Inför V75: ”Heders-Harry” jubilerar (?) i Norge

Inför V75: ”Heders-Harry” jubilerar (?) i Norge

Ingen häst har blivit mer synonym med V75 än publik-favoriten Harry Haythrow. Om tolvåringen på lördag gör sin 100:e eller 101:a start på V75, bryr sig tränaren Johnny Johansson egentligen inte om – det är i vilket fall debut i Norge.

Harry Haythrow, eller ”Heders-Harry” som han gärna kallas, är en fin reklampelare både för svensk travsport och för flaggskeppet V75. Hans 69 raka starter på V75 får bedömas som ett synnerligen svårt rekord att slå – och han är ännu i allra högst grad aktiv, tolvåringen.

För två veckor sedan gjorde Harry Haythrow årsdebut, hemma på Halmstadtravet i Gulddivisionen. Det slutade med ett godkänt femtepris, en bra comeback.

– Det är bara bra med honom, tycker vi. Hästen var bättre än vi hade förväntat oss senast. Peter (Untersteiner) tyckte han var en fröjd att köra. Om han hade gjort ett dåligt lopp där, så hade vi sagt att det nog varit hans sista start, men nu får han starta på ett tag, säger ägaren och tränaren Johnny Johansson till travnet.se.

Och tur är väl det, att Harry tävlar vidare. När han på lördag är en av hästarna i Steinlagers Äreslopp då V75 avgörs på Momarken, gör han faktiskt sitt första besök i Norge. Dessutom blir det jubileum – Harry Haythrow gör den 100:e starten på V75.

…Även om det råder delade meningar om det. Först var tanken att den senaste starten var nummer 100 men Johnny och Svensk Travsport hade olika åsikter. Ett Klass 2-försök på Vaggeryd 2010, men som inte ingick på V75, räknades inte officiellt av förbundet.

– Ja, i min bok gör han sin 101:a start på V75 på lördag, men stockholmarna har lite andra synpunkter på det. Jag fick i ett mejl faktiskt bekräftat att det där loppet räknades, men jag skiter i det där nu, säger Johnny som fortsätter:

– Jag var lite besviken först, med tanke på att han skulle hyllas hemma på Halmstadtravet men det ordnade banan och ”Molle” genom ett eget initiativ, så det blev ju bra ändå.

133 starter och 14 segrar, drygt 4,7 miljoner kronor, har det blivit för ”Heders-Harry” till dags dato. Den absoluta merparten av starterna alltså på V75. Johnny Johansson vet vilket som han tycker har varit det roligaste minnet.

– Det roligaste var segern i Gulddivisionen i Halmstad 2016, han slog Spring Erom till slut. Men han fick ett perfekt lopp den dagen och det var kanske inte det vassaste motståndet, så det var ju inte den prestationsmässigt bästa insatsen.

Vilken var det då?

– Jag skulle säga att det är framför allt två. När han vann på Åby tidigt på våren 2014 och bara svepte dem över bortre långsidan, det var en riktig ”Svanstedtare” och han slog riktigt bra hästar, Sanity och Raja Mirchi var ju med, säger Johnny och berättar vidare:

– Och så var det den där andraplatsen i Prins Daniels lopp i Gävle i maj 2013. Hade det loppet varit några meter till hade han nog fått sin plats i Elitloppet då, men nu fick ju Nahar som vann den i stället…

Harry Haythrow har startat regelbundet sedan debuten som treåring, han är inne på sin nionde säsong på tävlingsbanan, men tvingades till ett lite längre uppehåll efter en start i Copenhagen Cup 2014.

– Ja, det var då han fick problem med halsen och vi fick reda ut det där. Han var på toppen av sin karriär innan det men fick svårt att komma tillbaka till samma nivå efter det, han får halsinfektioner emellanåt sedan dess. Det där sinkade hans karriär en del, men han har kommit rätt så långt ändå.

Vad händer med Harry sedan, när karriären slutligen är över?

– Tanken är att vi ska rida in honom. Om han ska vara kvar här hemma hos oss eller flytta till någon annan som kan ha honom som ridhäst kontinuerligt, det vet vi inte än, men han får en fin pension.

Slutligen, kan han vinna på lördag?

– Nej, men det tror jag faktiskt inte. Det skulle vara om han fick en jävla klaff, Johan Untersteiner bestämmer sig för att köra från start och han hittar ned i banan och allt löser sig. Men, nej, B.B.S. Sugarlight och några andra är nog för bra, helt enkelt.

Men det kanske inte är det viktigaste heller?

– Nej, det är kul att bara få vara med, för en amatör att vara med att tävla på en lördag, det är inte dåligt det, avslutar Johnny Johansson. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Innan USA-resan: En start till för Treasure Kronos

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson