Ännu en gång fick Tand Tuff se sig besegrad av Josveis. Finländarens succé i Frankrike blev totalt efter att ha tagit hem segern även i Prix des Pays Nordiques.

Efter att Josveis slagit Tand Tuff på målfoto i söndagens första kallblodsmöte på Vincennes, var det på torsdagen dags för revanschen. Men utfallet blev det samma – finländaren ordnade en dubbel.

Spik Mollyn startade snabbt och gick till spets. Antti Ojanperä landade dock lugnt i dödens med sin Josveis som genom sista sväng började på greppet om ledaren. Bakom attackerade Söndre Jerkeld och såg segerfarlig ut, men då norrmannen galopperade in på upploppet fanns bara en häst som kunde hota.

Jan-Olov Persson hade nämligen fått full fart på Tand Tuff, som gjort loppet som fjärde häst i andra spår, och kom nu till hastig attack. Svensken närmade sig, men aldrig tillräckligt – Josveis höll säkert undan sin tunga resa till trots. 1.24,7a över 2100 meter blev segertiden den här gången.

På avstånd ordnade Pireus bronset, före Spik Mollyn. Både Hallsta Vinnex och Gustav E. slutade i det slagna fältet efter galopper, medan Eldvin galopperade på nytt i ett fint läge in mot sista kurvan.

*****

*I Prix du Cantal gjorde Björn Goop-tränade Danne Edel en ny fin insats som tvåa, vilket betydde 22 500 euro in på kontot. Matthieu Abrivard satt i sulkyn bakom Danne som spurtade fint bakom den starke vinnaren, favoritspelade Cleangame och Jean-Michel Bazire som noterade 1.14,5 över 2875.

Bra utdelning även i övrigt för svenskhästarna i loppet. Björn Goop körde själv in Panoramic till en fjärdeplats, Mikael Stärling-tränade Final Oak slutade femma och Daniel Redéns Trinity Zet sexa. Galopp blev det för Speed Delicious och Evin Boko. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför Prix de Paris: Call Me Keeper försvarar blågult

Inför Prix de Paris: Call Me Keeper försvarar blågult

Bélina Josselyn och Bird Parker är favoriterna men Call Me Keeper utgör ett svenskt hopp. På söndag körs Prix de Paris – Vincennes stora styrkeprov.

Vinterns sista stora möte på Vincennes, sker den här söndagen. Prix de Paris är en kraftmätning över drygt fyra kilometer på kolstybben, förstapriset är 180 000 euro.

Flera av de största stjärnorna saknas i den nu klara startlistan. Fjolårets dominant Bold Eagle väljer att avstå loppet, för att i stället ta sikte mot Critérium de Vitesse i mitten av mars. Även Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express, liksom Propulsion och 2016 års vinnare Lionel står över söndagens slag.

Rollen som favorit lär nu i stället Bélina Josselyn få. Fjolårets Prix de Paris-fyra segrade ju storstilat i Prix de France för två veckor sedan, efter att dessförinnan gjort ett starkt lopp i PdA.

Utmanare till Jean-Michel Bazires sto är Bird Parker. Philippe Allaire-travaren har haft en stark vinter med bland annat seger i två av B-loppen och kommer närmast från sjätteplatsen i Prix d’Amérique. En annan tidigt kandidat lär Briac Dark vara; han var tvåa i det här loppet förra året och gick senast fint som fyra i Prix de France.

Tre svenskhästar provar lyckan i Prix de Paris. Call Me Keeper blir Daniel Redén bidrag, efter att senast fått en oturlig löpning i Prix de France – den här gången dyker Björn Goop upp i sulkyn.

Jörgen Westholm skickar Apollon de Kacy, medan Franck Nivard sitter upp bakom svenskfödde Cash Gamble, som återfinns i Philippe Billards regi. (Foton: ALN).

Här är startlistan:

4150 volt

1 Captain Sparrow – Gabriele Gelormini
2 Diablo du Noyer – William Bigeon
3 Apollon de Kacy – Mathieu Mottier
4 Cash Gamble – Franck Nivard
5 Call Me Keeper – Björn Goop
6 Best of Jets – Tony le Beller
7 Briac Dark – Matthieu Abrivard
8 Carat Williams – David Thomain
9 Ave Avis – Nicolas Bazire
10 Bilibili – Alexandre Abrivard
11 Django Riff – Yoann Lebourgeois
12 Akim du Cap Vert – Franck Anne
13 Bélina Josselyn – Jean-Michel Bazire
14 Bird Parker – Jean-Philippe Monclin

Senaste vinnarna:

2017: Bold Eagle – Franck Nivard  
2016: Lionel – Örjan Kihlström
2015: Up And Quick – Jean-Michel Bazire  
2014: Up And Quick – Jean-Michel Bazire  
2013: Ready Cash – Franck Nivard

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
ST satsar 18 miljoner för att få friskare travhästar
Nästa nyhet
ST satsar 18 miljoner för att få friskare travhästar

ST satsar 18 miljoner för att få friskare travhästar

Svensk Travsport vill se friskare travhästar. Nu satsar man 18 miljoner kronor på unik forskning som ska upp-täcka vanliga skador i ett tidigare skede.

Swedish Centre for Inter-disciplinary Movement Sciences, förkortat SCIMoveS, är namnet på ett projekt som ska verkliggöras vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.

Fokus kommer ligga på travhästens rörelsemekanik med avsikten att tidigare i dag upptäcka skador hos travhästar och förebygga att de uppstår. En liknande anläggning, som den som ska byggas på SLU:s campusområde, finns inte någonstans i världen tidigare.

– Inom all form av hästsport är hältor ett vanligt skade-problem och den skada som kostar mest för hästbranschen. Med förebyggande insatser skulle många skador kunna undvikas, säger professor Lars Roepstorff i ett pressmeddelande från Svensk Travsport.

Svensk Travsport satsar 18 miljoner kronor under 6 års tid på projektet. Totalt beräknar man att hela satsningen kommer kosta 75 miljoner kronor för att bygga upp verksamheten.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svarade allt - Femstjärnigt av Västerbo Grosbois
Nästa nyhet
Svarade allt – Femstjärnigt av Västerbo Grosbois

Svarade allt – Femstjärnigt av Västerbo Grosbois

Det var en femstjärnig insats som Västerbo Grosbois levererade när han svarade allt motstånd och noterade 1.11,5a på Solvalla.

Sjuårige Västerbo Grosbois kom till Rauno Pöllänens regi i höstas och för Gävletränaren har valacken verkligen hittat stilen. På åtta starter har det blivit tre segrar, den mest imponerande hittills kom på Solvalla under onsdagskvällen.

Västerbo Grosbois kom till ledningen men fick öppna första 500 efter 08,3. Men han fick knappast sitta i fred därefter; favoriten Titan Brodde, het för dagen, kom fram i dödens och såg till att varvet travades efter 1.10-tempo.

Men då Titan Brodde fick ge slaget vika i sista kurvan, ångade Västerbo Grosbois vidare – och svarade all uppvaktning. Etosha Boko avslutade friskt, men ledaren höll säkert undan på för årstiden mycket fina 1.11,5a över 1640 meter. 60 000 kronor belönades insatsen med.

– Jag kände att det gick fort, men jag hade bestämt mig för att köra i ledningen idag. Det är en ruggig häst, sa Rauno Pöllänen efteråt, enligt Kanal 75.

*Höjdaren på Jägersro under kvällen var Ultimate Wine som för sin tränare Peter Untersteiner tog andra raka segern genom att spåra hem ett stolopp från ledningen.

Ultimate Wine såg själv till att hålla tempot högt hela vägen i spets, men hade modet att svara sina konkurrenter till en säker seger på trevliga 1.12,0a över 1640 meter. Det blir dock bara en start till för den sjuåriga danskan; sedan väntar avelsboxen och ett möte med Nuncio. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ny tränare: Lång väg tillbaka för DD's Hitman
Nästa nyhet
Ny tränare: Lång väg tillbaka för DD’s Hitman

Ny tränare: Lång väg tillbaka för DD’s Hitman

I våras var D.D.’s Hitman ett av de hetaste namnen i den nordiska storloppscirkusen men nu lär det ta längre tid innan han återvänder till banan. Ny tränare är Pirjo Vauhkonen.

Den i dag sjuårige D.D.’s Hitman vann i regi Petri Puro Finlandia-Ajo före Propulsion och Twister Bi förra våren och tog sig senare till final i Elitloppet.

Trippelmiljonären togs senare på säsongen hem till Finland av ägaren Reima Kuisla men avslutade året med ett par sämre insatser. Senaste starten skedde i början av december.

Efter en veterinärundersökning av D.D.’s Hitman, som numera är valack, visade det sig att hästen hade dåliga blodvärden. Nu har stjärnan flyttas till Pirjo Vaukhonens regi, som tidigare också tränat bland andra Etain Royal.

– Hästen behöver nu en annan, långsam och försiktig träning, precis som Etain Royal. Det finns inga garantier för hur han kommer tillbaka men Finlandia-Ajo lär komma för tidigt. Någonstans mellan fyra och sex månader kommer att krävas, säger Reima Kusila till ravinetti.fi. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bojkott: Jepson vill inte tävla hemma på Färjestad

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson