Prix de France såg en stenhård slutstrid mellan en trio hästar – men snabbast till slut gick Bélina Josselyn. Jean-Michel Bazires supersto hann fram på linjen.

Bélina Josselyn, fjolårets tvåa, gick ett strålande lopp som fyra efter tung resa i årets Prix d’Amérique. Två veckor senare föll alla bitar på plats för Jean-Michel Bazires ståtliga fuxsto. Efter en rykande spurt fångade hon in Bold Eagle och Propulsion på mållinjen i Prix de France.

Vincennes underlag var i betydligt bättre skick än på lördagen och loppet kom också att avverkas i ett riktigt uppskruvat tempo. Full fart från start; Timone Ek var snabbast ut men Björn Goop laddade rejält på Wild Honey som övertog in i första sväng.

Bold Eagle hade inlett loppet i tredjespår men Franck Nivard forcerade de två senaste årens vinnare framåt och kunde i sin tur överta ledningen efter att de första 600 meterna klockats på rysliga 06,5.

Örjan Kihlström kom iväg bra med Propulsion som nu landat i andra par utvändigt. Tempot fortsatt högt, första 1100 i underkant 1.09, när det stora svenska hoppet sändes som första häst i tredjespår då en kilometer var kvar av loppet.

Bakom tassade Ringostarr Treb med i rygg, men bakom där skuggade Bélina Josselyn perfekt i draget. Jean-Michel Bazire avvaktade och litade på sin hästs patenterade vassa avslutning.

Genom sista sväng öste Franck Nivard vad som gick bakom Bold Eagle, som fortsatt hade grepp om händelserna när man nådde upploppet. Propulsion närmade sig steg för steg, men nu blev det även full fart för Bélina Josselyn.

Trion möttes upp nästan jämsides när man nådde mållinjen – men precis i de sista stegen hann Bélina fram och förbi den mycket tappre Bold Eagle. Propulsion gav aldrig slaget förlorat och närmade sig, mellan de övriga två, hela vägen.

Segertiden var häftig, 1.10,2a över 2100 meter var den näst snabbaste i Prix de France historia. Förstapriset på 180 000 euro gick alltså till Bélina Josselyn som här noterades för sin största seger, hittills, i karriären.

För sulkygiganten Jean-Michel Bazire var det här den tredje segern i Prix de France, han har tidigare vunnit med Exploit Caf (2008) och Moni Maker (1999) men det här var hans första tränarseger i loppet.

För Bold Eagle blev det alltså inte en historisk tredje raka i Prix de France, han fick, för sjätte gången i följd, nöja sig med andrapriset. Återigen levererade Propulsion en stark insats, men precis som i PdA med bronsmedaljen kring halsen. Båda noterades för sluttiden 1.10,3a.

Briac Dark gjorde ännu en gång ett strålande lopp i skymundan, följde i tredjespår i attackerna men vreds ned på innerspår över upploppet och nådde fjärdepriset. Jerry Riordan-tränade Ringostarr Treb gick också ett berömvärt lopp och kom i mål som femma, liksom Briac Dark på 1.10,4a.

Bakom nafsade Uza Josselyn (10,7) åt sig ett sjättepris i spurten före Wild Honey (10,8) som inte helt orkade följa täthästarna i slutstriden. Vinterns montégigant Traders (11,0) hamnade invändigt, letade sig ut i andraspår med tusen meter kvar men kunde inte ta något på täten när det drog ihop sig. Nia i mål, från sitt bakspår, slutade Call Me Keeper (11,1) med Daniel Redén i sulkyn. (Foton: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V75: Segertåget bara fortsätter för Zenit Brick

V75: Segertåget bara fortsätter för Zenit Brick

Vilken utveckling för Zenit Brick. Sjuåringen fortsätter sin framfart i högsta klassen. I lördagens final av Guld-divisionen på Solvalla kom en ny seger.

Zenit Brick har klivit fram ordentligt i rampljuset den senaste tiden och Timo Nurmos-träningen verkar bara bli bättre och bättre. Med Björn Goop i vagnen tog han i Bulwarks lopp, Gulddivisionens final, sin fjärde seger i klassen på den fem senaste starterna.

– Det kändes bra hela tiden. Det löste sig också bra för oss; värste konkurrenten fick tryck i ledningen och vi kunde gå i ryggar, det blev perfekt, sa Björn Goop i ATG Live.

Favoriten Västerboonthenews, en annan segerföljetong, gick i spets men fick en rejäl tryckare från start av B.B.S. Sugarlight. Efter 09,8 första 500 blev ledaren het och varvade på 11,5. Något som passade Zenit Brick perfekt i tredje utvändigt.

Björn Goop lotsade sin häst delikat fram i rygg på Sir Ratzeputz över sista bortre och kunde vänta till utgången av sista sväng innan attacken sattes in. Kort senare var loppet avgjort – Zenit Brick gick undan med flera längder över upploppet och kom i mål på fina 1.11,7a full distans. Sir Ratzeputz riktigt rejäl som tvåa, före Västerboonthenews.

*****

*Joakim Lövgren har en härlig variant i tyskfödde Jairo. I den inledande Silverfinalen gav han ett riktigt fint intryck. Efter en resa som tredje häst i andraspår, stötte man halvvarvet kvar för att vridas på till full attack ur sista sväng. Jairo hade avgjort i ett nafs. 1.12,7a på 2140 var vinnartiden.

– Det här är en kanon. Han har varit lovande länge men i de senaste startern har jag känt att det här nog är en topphäst. Nu är han uppe i guld, så det är tur han är så bra som han är, sa Joakim Lövgren i ATG Live.

*En kvarts miljon var förstapriset i stayerloppet, pengar som gick till favoriten Ready Ribb som visade sig överlägsen. Björn Goop kastade loss med 800 meter kvar och valacken svepte fram till spets in i den sista kurvan. Avståndet minskade inte nämnvärt för Ready Ribb som vann på 1.14,5 över 3160.

– Jag ville dra på, han är bättre på lång speed än kort. Hästen är duktigt, han har fått tillbaka sitt självförtroende, sa Björn Goop i ATG Live.

*Daniel Wikberg och kusken Rikard N Skoglund har en stjärna i Weekend Fun. Segern i Klass 2-finalen blev riktigt svettig. Jaded-sonen gick till spets, men fick en duktig tryckare med varvet kvar. Trots det kunde Weekend Fun rycka i sista sväng och säkert hålla undan. Fem plus i betyg. 1.14,1a på 2140 var segertiden i denna den femte raka segern.

– Det är svårt att beskriva känslan hur det är att sitta bakom den här hästen, man blir rörd. Det här är väl det närmaste en Formel 1-karriär jag kan komma…, sa Rikard N Skoglund i ATG Live.

*Apropå femte raka, jovisst Olle Rols grejade det, även han. Mats Rånlund-träningen hade ett aber i sitt innerspår men Peter Ingves hittade ut för att kliva fram till dödens. Greppet var kopplat redan mitt i sista svängen – över upploppet gick Olle undan med lätthet.

– Han ligger mig varmt om hjärtat den här hästen. Han låg på lite mycket i dag, men han är ju stark som en björn. Det finns så mycket utveckling i honom, berömde Peter Ingves i ATG Live.

*Björn Goop och Timo Nurmos, var det ja. I Golden Weddings lopp för stona, slog man till igen. Nu var det Hankypanky Frances som grejade segern värd fina 250 000 kronor. Efter en tripp i andra par utvändigt avgjort man sista biten mot tappre Hope And Dreams. 1.13,1 över 1640 var tiden.

– Vi fick ett bra lopp och en bra rygg. Det kändes direkt när vi gick ut att hon ville ta sig förbi, hon har en bra inställning, sa Björn Goop i ATG Live.

*Raffel i Bronsfinalen. Qahar Q.C. tuffade på i dödens i kamp med ledande Sambuca Knight, men från sista position till första flög Vic de Luxe. Den Mika Haapakangas-tränade eleganten svarade för en avslutning i den högre skolan och hann dit på linjen. 1.13,6a över 2140 noterades vinnaren.

– Han har en jättefin spurt när man kan spara den till sista biten, det såg vi i dag. Det var hans dag i dag, sa segerkusken Mika Forss i ATG Live. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vincennes: Knock out-seger för Elite du Ruel
Nästa nyhet
Vincennes: Knock out-seger för Elite du Ruel

Vincennes: Knock out-seger för Elite du Ruel

Motståndet hade ingen chans när Franck Anne gasade med Elite du Ruel. Stoet tog en överlägsen seger i Prix Ephrem Houël på Vincennes.

Med 54 000 euro i förstapris var Prix Ephrem Houël för de fyraåriga lördagens höjdpunkt i Paris. Favoriten Erminig d’Oliverie och övriga, hade dock ingen chans.

Franck Anne bjöd på en rejäl uppvisning med Timoko-dottern Elite du Ruel som direkt gick till spets och öppnade upp med ett femtiotal meter. Men den som trodde att avståndet skulle minska, tog fel. Elite du Ruel gjorde loppet i ensamt majestät och kunde vinna överlägset.

En riktigt skarp insats av skrällen som här faktiskt noterades för sin blott andra seger i karriären. 1.18,9 över 2850 meter stannade klockorna på. Enino du Pommereux knep silvret före Erminig d’Oliverie.

*****

*Stenhårt i mål blev det i Prix de Munich (42 750 euro), men fine Afghan Barbés och Charles Bigeon höll undan starkt, efter en resa i dödens, för den kvickt avslutade Bel Avis. 1.17,2a över 2100 meter visade klockan. Här slutade Treasure Kronos i det slagna fältet, medan Rod Stewart galopperade.

*Reckless blev hårt betrodd i montéloppet Prix de Lisieux (39 600 euro) men mattades från rygg på ledaren. Annars var det just ledaren, Vinci Pierji som för Matthieu Abrivard tog segern. Det säkert före en positiv Tell Me No Lies och bra avslutande Shadow Gar. 1.17,3 på 2850 var segertiden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kommer Marion Marauder till Olympiatravet?
Nästa nyhet
Kommer Marion Marauder till Olympiatravet?

Kommer Marion Marauder till Olympiatravet?

Teamet kring Marion Marauder har tidigare utryckt att man siktar mot en turné i Europa i år. Nu är triple crown-vinnaren aktuell för Olympiatravet.

Som treåring dominerade Marion Marauder kullen i Nord-amerika. Hästen fortsatte med en stark säsong även i fjol. Tränarparet Paula Wellwood och Mike Keeling har tidigare menat att man siktar mot en turné i Norden, med en potentiell start i Elitloppet, i år.

En dylik turné kan börja med Olympiatravet. Åbytravet skriver på sin Facebook-sida att Marion Marauder är aktuell för en start till loppet. Finalen avgörs den 28 april med ett förstapris på 1,5 miljoner kronor.

– Marion Marauder är en ruggigt bra häst och jag tror Olympiatravet skulle passa honom perfekt, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen på banans Facebook-sida. (Foto: ALN).

Läs även: Jänkaren Marion Marauder vill till Elitloppet

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Inför V75: Olle Rols fortsätter mot femte raka?
Nästa nyhet
Inför V75: Olle Rols fortsätter mot femte raka?

Inför V75: Olle Rols fortsätter mot femte raka?

Med Olle Rols har Mats Rånlund fått göra flera besök i vinnarcirkeln i vinter. När V75-finaler är på tapeten den här lördagen, är siktet inställt mot femte raka.

Jägersrotränaren Mats Rånlund styr kosan mot Solvalla den här helgen. Stallet har två hästar i årets första V75-finaler. Förhoppningarna är goda att kunna plocka, minst en, ny seger.

Favorit i Klass 1-finalen (V75-5) blir med all sannolikhet Olle Rols. Den femårige Ready Cash-valacken har verkligen gått från klarhet till klarhet de senaste månaderna. Inför den här starten står han med fyra raka fullträffar – de tre senaste på V75.

– Jag hoppas på honom igen såklart, allt känns jättefint i träningen med hästen, säger Mats Rånlund till travnet.se.

Är du överraskad över hästens utveckling?

– Nej, han var lite stökig till en början men när väl polletten ramlat ned så trodde jag att han skulle visa hur bra han är, och det har den ju gjort nu.

Olle Rols segrade näst senast i Klass 2-finalen, gick direkt ut och vann i Klass 1 och nu är det final på nytt i en högre klass. Men det tycks finnas mycket utveckling i femåringen.

– Jag tycker att speciellt vid segern på Åby, även om han förvisso var tvåa i mål och de diskade ettan, att han visade har fart som räcker en bit; han låg sist och gick runt nästan hela fältet. Så jag hoppas och tror att han ska kunna klättra en bit i klasserna.

Det är innerspår på lördag, inte nödvändigtvis perfekt för Olle Rols?

– Nej, jag bedömer att han får svårt att hålla ledningen här, han är inte tillräckligt snabb ut. Vi får fokusera på att komma ut i andraspår så fort som möjligt. Lyckas det så tror jag att han ska vara med och slåss om det igen.

Stallet har också med Yankee Sensation i Klass 2-finalen (V75-4) som vann ett V75-lopp i Halmstad i slutet av förra året. Femåringen hade en stark säsong.

– För honom är det ett bättre läge med andraspår. Han är ingen startkatapult direkt så han kan inte vara med och köra om det, så det här spåret är perfekt. Vi får hoppas på lite överpace för hans del då han ännu är rätt så entaktad. Men det brukar kunna bli lite tempo i finaler, även om jag tycker att Weekend Fun imponerat och kanske blir svårslagen.

Några ändringar på hästarna som vi bör veta om?

– Ja, Yankee Sensation ska gå med ryckhuva för första gången och Olle Rols med rycktussar. De är så starka till slut båda hästarna så någon jätteeffekt kanske det inte blir, men när det är så här mycket pengar att köra om så måste man försöka få ut maximalt av hästarna.

En bra vinstchans och en outsider, ska vi sammanfatta det så?

– Ja, det tycker jag, säger Mats Rånlund. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Romme

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson